mpppm Książka 02.09.11, 08:41 Dostałem wiadomość. Hozer jest na zdjęciu, strona familijne, a to samo zdjęcie w książce podpisane "uroczystości pogrzebowe związane z tragiczną śmiercią płk. K.Hozera. Ale nie o tym teraz. Książkę, o której wspominałem w dwóch poprzednich listach promował Tygodnik Siedlecki w październiku ubiegłego roku. Tytuł: "W mieście Siedlcach pośród lasów trzy podpory dawnych czasów ..." Po promocji przyniosłem ją do domu, przekartkowałem, pośmiałem się z opisów i stała do tej pory. Pana wiadomość spowodowała, że ją zdjąłem z półki. Str. 115 "orkiestra na dachu" opis nie ma znaczenia. (pokazano ją na filmie Piękna 7 jako związaną z Sojuszem) Pamiętam jak autorka mówiła " .... że wielu głowiło się i nie mogli zlokalizować tego zdjęcia" Ja zaś wyrażnie widzę po prawej więzienie przed nim lekko w lewo szpital żydowski za nim w głębi komin elektrowni. Na środku budynek mieszkalny (wojskowy) na ul, Wojska Polskiego. Za dolną końcówką puzonu i głową nieistniejący narożny budynek (przed obecnym Podlasiem) ul. Świętojańskiej i ul. Sienkiewicza. Za puzonistą z lewej ul. Sienkiewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Plebania Starego Kościoła 03.09.11, 15:23 Sobota, ładna pogda można wybraś się na spacer. Muzea pozamykane, nowe (stare) ośrodki kultury ze swoimi wystawami pozamykane, proponuję przejść się pod Plebanię (elewacja w remoncje). Plebanię wszyscy znamy, jednak możemy tu poznać jak po siedlecku remontuje się zabytki. Skuć dłutem pneumatycznym wszystko co wystaje, w niektórych miejscach (bardzo wielu) z 1/3 cegły, a później szynami metalowymi modelować elaewację. Ja dodam, że ta elewacja była wymodelowana przed ponad 100 laty. Brak jest tablicy informacyjnej. Jednak można się domyślić, żę jest to ta sama firma, która w starym kościele też ścinała 1/3 cegły. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Plebania Starego Kościoła 03.09.11, 17:22 kto nie był może zobaczyć tu: www.markopm.za.pl/remont_plebanii.htm Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Plebania Starego Kościoła 04.09.11, 10:52 Konserwatorów wojewódzkich wybrali nowych to może czas już na naszego urzędnika. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Plebania Starego Kościoła 04.09.11, 11:03 Po interwencjach zaprzestali skuwania mechanicznego w Starym kościele. Wykonawca chyba ten sam. Bo nie słychać obyło o o dodatkowym przetargu. Myślę, że takie "coś" zasługuje na osobiste rzucenie okiem przez nowego wodza od zabytków. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Plebania Starego Kościoła 04.09.11, 11:07 Myślę, że takie "coś" zasługuje na osobiste "rzucenie okiem" przez nowego wodza od zabytków. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Książka 04.09.11, 10:21 "Pisze Pan, że nie potrafiono zlokalizować orkiestry na dachu. Pan zidentyfikował budynki widoczne na zdjęciu, ale miejsca, gdzie orkiestra się znajdowała, nie wskazał Pan. Według mnie orkiestra przebywała na dachu kościoła garnizonowego. Żaden inny wysoki budynek na tym kierunku nie posiadał takiego murku, zakrywającego szczyt dwuspadowego dachu, jaki widać na zdjęciu. Zgodzi się Pan z tym? Pozdrowienia. MJ w 100 %. Bardzo mylący jest ten dwuspadzisty dach na kościele garnizonowym. Widoczny jest też fragment krzyża między grającymi. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm zdjęcia w filmie 04.09.11, 12:58 Zdjęcie zniszczonych budynków (nowy ratusz, ul, morska do ul. Kochanowskiego i dalej) a września 1939r. zdjęto z filmu. Zdjęto też zdjęcie właściwe, przedstawiające budynek w okresie wojny, ujęcie z wieży "Jacka". Pozostały dwa. Muzycy za stojącymi instumentami. Zdjęcie jest z Sali Białej i ile to ma wspólnego z Sojuszem wszyscy wiemy. Muzycy na dachu - już wiadomo, stoją na dachu Kościoła Garnizonowego. Co to zdjęcie ma wspónego z Sojuszem chyba tylko ....... wie. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: zdjęcia w filmie 04.09.11, 13:36 Jest jeszcze jedno zdjęcie. Ciekawe. Pokazuje ono ul. Piękną na zachód od ul. Asza. Kto kiedyś widział je w większym formacie napewno wie, że stojący tam Rosjanie (białe mundury) stoją przed sklepem z piwem. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: zdjęcia w filmie 05.09.11, 07:50 Gdzie ten film. Czy chodzi fotografię z kaplicą więzienną w tle, podpisywaną, że to po zamachu na policmajstra? Czy tą z postojem dorożek? Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Nowy chodnik na ul. Pułaskiego. 13.09.11, 15:00 Chyba będzie bubel nad buble. Przy pierwszym bloku szerokość chodnika na 1m. wliczając w to wystające schodki. Przy drugom bloku na 1,5 m. W drodze powrotnyj widziałem, że krawężniki przy drugim bloku były wyjęte, widocznie uznali. że za szeroko. Jak takim chodnikiem chodzić? Jak przejechać z wózkiem? Co na to niepełnosprawni na wózkach? Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Nowy chodnik na ul. Pułaskiego. 13.09.11, 18:48 zdjęcia chodnika www.markopm.za.pl/inffoto.htm pod datą 11.09.2011r. ul. Pułaskiego Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Nowy chodnik na ul. Pułaskiego. 14.09.11, 15:34 Warto było interweniować, chodnik jest szerszy. Niewiele szerszy ale szerszy. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Książka 04.09.11, 14:38 mpppm napisał: > "Pisze Pan, że nie potrafiono zlokalizować orkiestry na dachu. Pan zidentyfikow > ał budynki widoczne na zdjęciu, ale miejsca, gdzie orkiestra się znajdowała, ni > e wskazał Pan. Według mnie orkiestra przebywała na dachu kościoła garnizonow > ego. Żaden inny wysoki budynek na tym kierunku nie posiadał takiego murku, zakr > ywającego szczyt dwuspadowego dachu, jaki widać na zdjęciu. Zgodzi się Pan z ty > m? > Pozdrowienia. MJ > > w 100 %. Bardzo mylący jest ten dwuspadzisty dach na kościele garnizonowym. > Widoczny jest też fragment krzyża między grającymi. Podpis pod wiadomością powinien wyglądać tak: "Pozdrowienia z Poznania. MJ" Przepraszam Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Familijne 19.09.11, 09:03 www.markopm.za.pl/familijne.htm Nie ma roku wykonania. Mur wskazuje, ze to gdzieś pod katedrą. A. Winter często korzystał z jego badań. Odpowiedz Link Zgłoś
aro333 Re: Familijne 19.09.11, 12:18 Oj Krzychu, a nie bedzie to ogrodzenie szpitalne, znaczy część z obecnego ogrodzenia starego szpitala. Takie charakterystyczne wcięcia na słupkach. Mogę sie mylić, dzisiaj zerkne idąc. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Familijne 24.09.11, 18:54 Jednak to ogrodzenie katedry. Czy ktoś widział jeszcze w mieście taką tabliczkę? www.markopm.za.pl/familijne.htm Odpowiedz Link Zgłoś
aro333 Re: Familijne 24.09.11, 19:31 Ha widzisz tez ten znak widzialem i dawno temu zastanawialem sie jak stary moze byc. Osobiscie nie mam pojecia ale cos pewnie z 20 lecia miedzywojennego. Mylę się? Nigdzie więcej nie widzialem takiego znaku wysokosciowego. Odpowiedz Link Zgłoś
n_l Re: Familijne 26.09.11, 08:58 Reper tabliczkowy. Stosowany w sieci niwelacyjnej I-go rzędu założonej w latach 1926-1937 Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Familijne 27.09.11, 09:42 > Reper tabliczkowy. Dzięki za podpowiedź. Czasami widzę okrągłe znaki fundamentach budynków. Nie zwracam teraz uwagi ale były słupki (może i są kamienne?). Wieże triangulacyjne czy jak im tam, są czy już nie ma? Giną takie zabytki z krajobrazu i ścian budynków przez te satelity. Odpowiedz Link Zgłoś
n_l Re: Familijne 27.09.11, 14:37 > Wieże triangulacyjne czy jak im tam, są czy już nie ma? Wieże (chyba) nie są już potrzebne, kraj został pomierzony wzdłuż i wszerz. Już na początku lat osiemdziesiątych, kiedy pobierałem nauki na geodezji :-) w użyciu były przenośne, a raczej przewoźne wieże, te drewniane chyba nawet nie były konserwowane. Na praktykach kilku kolegów zaliczyło upadki bo "ktoś" nadpiłował szczeble w drabinach. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Pmnik Wolności - Pomnik w Iganiach 28.09.11, 18:36 na Spin, Rzecznik się wypowiedział: 27 września o godz. 15.27 do red. dotarł komentarz ws. Pomnika przesłany nam przez Pawła Mazurkiewicza, rzecznika prasowego miasta: W związku z sygnałami jakie dotarły do Urzędu Miasta Siedlce odnośnie Pomnika Wolności, został powołany zespół do przeprowadzenia oględzin stanu technicznego obelisku. W wyniku przeglądu gwarancyjnego i stwierdzonych nieprawidłowości wykonawca na własny koszt przeprowadził naprawy. Braki w strukturze zostały uzupełnione i zabezpieczone przed działaniem atmosferycznym, wymieniono również najbardziej zniszczone płyty. Wykonane prace dają gwarancję zachowania właściwego stanu technicznego pomnika. Należy również podkreślić, że piaskowiec z którego został wykonany obelisk spełnia wszystkie normy materiału budowlanego przeznaczonego na tego typu obiekty. Przebarwienia i niejednorodna kolorystyka w płytach piaskowca, wynikają bardziej z właściwości naturalnych tego kamienia niż z jego niskiej jakości. Teren pomnika zostanie również objęty dodatkowymi patrolami Straży Miejskiej, co pozwoli zapobiec ewentualnym aktom wandalizmu. Pod uwagę należy brać 11 miesięcy istnienia Pomnika Wolności i porównać go do 80 letniego Pomnika w Iganiach Te dziurki (odpryski) widocznie robią (wg. powołanego zespołu) wandale. www.markopm.za.pl/pomnik_wolnosci.htm www.markopm.za.pl/pomnik_iganie.htm Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Blisko Siedlec, pod Stoczkiem 19.09.11, 09:15 www.echokatolickie.pl/index.php?str=100&id=3536 Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Zwiedzanie miasta Siedlce II 06.10.11, 21:11 Chciałbym się zapytać szanownej redakcji, dlaczego robiąc widoki samochodów i pieszych zamazuje tablice rejestracyjne. Samochody, nie są uszkodzone w wypadkach, redakcja nie wykorzystuje ich do reklamy..... Najlepsze są z zaopatrzeniem, które całe dnie stoją pod Jackiem. Nic z nich nie wynoszą chyba że duchowość w sztuce. Odpowiedz Link Zgłoś
n_l Re: Zwiedzanie miasta Siedlce II 07.10.11, 07:56 A której redakcji sie pytasz? :-) Ale faktycznie, tablice rejestracyjne nie są danymi osobowymi, samochody są w miejscu publicznym- blurować nie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Zwiedzanie miasta Siedlce II 07.10.11, 08:53 Redakcją nazywam forumowicza prowadzącego stronę o zwiedzaniu miasta. > samochody są w miejscu publicznym- blurować nie trzeba. Pewnie redakcja nie chce wyjść na skarżypytę. Akcja " zakaz dla pieszych" mi się podoba ale to walka z wiatrakami Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm walka z wiatrakami 07.10.11, 09:16 Nie jest tak żle. Studzienka przy poczcie - naprawiona Studzienka na ul. 3 Maja - naprawiona (chociaż wiem, że też dokładnie nie pasuje) dziury pod mostem garwolińslim - naprawione co do nr rej. - nie pracuję w straży miejskiej czy policji. Odpowiedz Link Zgłoś
efaster Re: walka z wiatrakami 07.10.11, 12:38 A porpo sudzienek, jest taka jedna na Cz. Krzyża róg Osiedlowej, też uszkodzona z dziurą. W charakterystycznym miejscu, bo obok stoi bilbord. W dziure naleciało liści więc jest widoczna na tle szrego betonu na pokrywie włazu, ale jak przyjdzie śnieg, to liści nie będzie widać i ktoś sobie zapewne nogę skręci. Oby to nie był ja. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: walka z wiatrakami 07.10.11, 23:06 Jestem pewien, że wygrywamy. Efaster walczy w innych mediach. Ale? Dokumentacje jest na Twojej stronie mpppm. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm kryminał z Siedlec 12.10.11, 12:06 Nawet jestem na tej produkcji 2 razy. www.tygodniksiedlecki.com//t14512-zagadka.kryminalnafilm.htm Odpowiedz Link Zgłoś
legalna_pani Re: kryminał z Siedlec 12.10.11, 13:30 Jak ktoś nie ma pracy i zajęcia, konkretnego celu w życiu, tylko kręci się po mieście jak smród po gaciach i szuka dziury w całym, to może się załapać na film nawet pięć razy. Nas ludzi ambitnych, ciężko pracujących, niestety nie ma na filmach. Odpowiedz Link Zgłoś
efaster Re: kryminał z Siedlec 12.10.11, 14:11 dobre, wycieli Jacka komputerowo :)) A te wozy transmisyjne to jak Kaczyński w S. był. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Zwiedzanie miasta. Czy to sugestia 17.10.11, 20:59 "Klimaterium" w teatrze i pod teatrem to jakaś cienka aluzja czy iluzja? Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Zwiedzanie miasta. Czy to sugestia 17.10.11, 21:40 coś tam trafiasz, ale nie wiadomo jeszcze dokładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm USC remont 18.10.11, 14:59 Zapytałem ludzi na rusztowaniach ustawionych od półnicy i wschodu budynku USC czy remont przeprowadzają w ramach gwarancji? "Nie, jesteśmy inną firmą, elewację robił ............" Podpowiem robił też Podlasie i Pomnik Wolności. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: USC remont 18.10.11, 20:05 > Podpowiem robił też Podlasie i Pomnik Wolności. Podpowiem, że robił także pałac Ogińskich. Gwarancja była może na 3 lata i się skończyła. Akacja uschła. Odpowiedz Link Zgłoś
brat_szczepana Re: USC remont 18.10.11, 22:31 Sprawa gwarancji i rękojmi w skrócie wygląda taK: www.dziennikbudowy.pl/Ekspres.nsf/n/890174CCEEBA72ADC1256FCD002713F9?OpenDocument&View=n&Cat=pp&Count=10 To, że inna firma prowadzi roboty, nie oznacza, że kosztami naprawy nie będzie obciążony pierwotny wykonawca. Wszystko zależy od zapisów w umowie, uzgodnionych okresów gwarancji i rękojmi, możliwości skutecznego wykonania naprawy przez wykonawcę. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: USC remont 19.10.11, 13:48 Małe sprostowanie do przesłanej wiadomości o USC. Jak się dzisiaj dowiedziałem w UM wykonawcą poprzednich dwóch remontów budynku USC był PBK (Przed. Bud. Komunalnego), nieistniejące już. Jednak pracownicy mogli mówić prawdę, ........... mógł być podwykonawcą. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Święto zmarłych, patron ulicy 23.10.11, 23:21 List z Poznania ....więc przesyłam Panu fragment listu, jaki dawno temu napisałem do pewnej prominentnej osoby w podobnej sprawie. Jeszcze jedna sprawa związaną z postacią profesora Wojewódzkiego. Wojewódzki ma swoją legendę, ma swoją ulicę w Siedlcach, ale nie ma grobu. Nie ma więc miejsca w którym można by uczcić pamięć człowieka, który wiele wysiłku włożył w to, że Siedlce nazywano Atenami Podlasia. Wojewódzki zmarł w roku 1971 i według Ksiąg cmentarnych został pochowany na Starym Cmentarzu, na polu nr 6. Do tego pola administracja cmentarza nie posiada szczegółowej lokalizacji mogił. Tak było przynajmniej do roku 2003. Gdy byłem w Siedlcach z okazji VIII Zjazdu Absolwentów Prusa, poinformowano mnie w administracji cmentarza, że mogiła nie była opłacona na kolejne 20 lat i już jej nie ma. Skierowano mnie do grabarza, który decydował wówczas o wykorzystaniu danego pola cmentarnego bez żadnej szczegółowej ewidencji. Jednak grabarz nie potrafił, albo nie chciał sobie przypomnieć, gdzie była mogiła Wojewódzkiego. Miejsce pochówku profesora Wojewódzkiego znam bardzo dobrze i mogę je wskazać. Po prawej stronie alejki prowadzącej od krzyża w głąb cmentarza znajduje się duży, rozpoznawalny nagrobek zasłużonego, byłego pastora Ewalda Lodwicha i jego rodziny. Bezpośrednio do szerokiej stelli nagrobnej Lodwichów, w jej centralnej części od tyłu, przylegała ziemna mogiła, w którą wetknięte były dwie blaszane, standardowe tarcze trumienne z nazwiskiem Wojewódzki. W obu przypadkach imiona były męskie, ale ich nie pamiętam (Michał?, Józef?). Prawdopodobnie byli to krewni profesora. Po jego śmierci dołożono jeszcze jedną, podobną tarczę z nazwiskiem Ignacy Wojewódzki. Mniej więcej do roku 1990 często bywałem w Siedlcach i zawsze odwiedzałem to miejsce, ponieważ pastor Lodwich był moim teściem. Za każdym razem zapalałem znicz także na grobie profesora Wojewódzkiego. Dlatego nie mam wątpliwości co do tej lokalizacji. Miejsce to jest położone w granicach pola zapisanego w ewidencji cmentarza. Weryfikacja mogłaby nastąpić przez zbadanie sekwencji pochówków na podstawie ksiąg cmentarnych. Dzisiaj są w tym miejscu kamienne nagrobki i nie da się odtworzyć mogiły, ale można by zaznaczyć to miejsce na przykład przez umieszczenie tabliczki informującej, gdzie spoczął profesor Wojewódzki. Tylna strona murowanej stelli Lodwichów nadaje się do tego. Jeśli tak się nie stanie, niech przynajmniej ten ślad na papierze pozostanie dla pamięci. W załączeniu kopie metryki zgonu Ignacego Wojewódzkiego i kopie dokumentów związanych z nadaniem ulicy imienia Wojewódzkiego Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Święto zmarłych, patron ulicy 24.10.11, 09:13 Smutna sprawa tak samo jak o zaginionym grobie S. Sunderlanda ktoś pisał w TS (ANA?) www.palestra.pl/index.php?go=artykul&id=2708 Już gdzieś pisałem, że giną grobowce. Do tej pory nie odnalazłem symbolicznego grobu rodziny Sulimów ( miasto ufundowalo w 1926r). Odpowiedz Link Zgłoś
n_l Re: Święto zmarłych, patron ulicy 24.10.11, 09:15 Święto zmarłych? Jest Wszystkich Świętych, jest Dzień Zaduszny, W najbardziej rozpowszechnionych w Polsce religiach Święta zmarłych nie ma. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Święto zmarłych, patron ulicy 24.10.11, 09:18 Ten link www.tygodniksiedlecki.com/N_artykuly_print.php?id=7344 Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Święto zmarłych, patron ulicy 24.10.11, 10:09 > Jest Wszystkich Świętych, jest Dzień Zaduszny, i jest www.youtube.com/watch?v=wyLjbMBpGDA i będą Zaduszki jazzowe. www.siedlce.pl/index.php?option=16&action=news_show&news_id=340&menu_id=0 Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Święto zmarłych, patron ulicy 24.10.11, 10:24 "...na uroczystość otwarcia nowej ulicy im. Biskupa Jana Mazura w Siedlcach, która odbędzie się w środę 26 października o godzinie 12.00 przy rondzie na ul. Starowiejskiej. "... do tej pory nazywanej roboczo KL12 a od ostatniej sesji Rady Miasta noszącej imię Biskupa Jana Mazura." Odpowiedz Link Zgłoś
an.chojnacki Re: Święto zmarłych, patron ulicy 24.10.11, 19:04 Właśnie o tym pisałem, twierdząc, że Siedlce odwróciły się od swych Ojców. Ignacy Wojewódzki, był nie tylko niezwykłym siedleckim nauczycielem (nauczał na tajnych kompletach), ale też wchodził w skład wąskiej elity politycznej - tak przed wojną (OZON), jak i w jej trakcie (Delegatura Rządu na Kraj). Ale On swą ulicę ma. Ewald Lodwich - już nie, mimo, że należał do siedlczan wybitnych - nie tylko się tu urodził, ale też należał do Polaków organizujących plebiscyt na Warmii i Mazurach w 1919 r. Syna stracił w Auschwitz, był także wybitnym polonistą. Poza pasjonatami i rodziną nie zna Go nikt. Na Cmentarnej, na starej części cmentarza znajdują się kwatery siedleckich Rosjan. Proponuję przejść się tam teraz - bo latem to dżungla. Ja rozumiem, że kwatery to kasa dla administracji, to znaczy nie rozumiem - ale uważam, że są groby w każdym mieście, które muszą być wzięte pod opiekę przez władze samorządowe. Może doczekam się naszego Waldorfa... Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Święto zmarłych, patron ulicy 24.10.11, 22:08 > Na Cmentarnej, na starej części cmentarza znajdują się kwatery siedleckich Rosjan. Zawsze nazywam to kwaterą czy częścią prawosławną cmentarza centralnego (starego, jak ta część nazywamy). Dobrze przeczytać i pokazują się nazwiska zasłużonych siedlczan. Tak samo jest z częścia ewangelicką coraz bardziej przejętą przez bogatych, obecnie mieszkańców miasta lub gminy. Doktorzy, adwokaci inni wykupują stare, nieodwiedzane (nieopłacone!!!} mogiły i stawiają kłujące w oczy pomniki. Dobrze, ze czasami taki stary nagrobek, czy figura trafi do tzw. lapidarium. Trafi? Trafił tylko gen. Maxa Wellenberga spod pomnika na cmentarzu wojennym, którego cześć najważniejższą przerobili na pomnik wojska, na pomnik legionów itd. Innych nagrobków nie przenoszą. Inne nagrobki zabierają kamieniarze, którzy tną piaskowiec kiedyś obrabiany przez Dutkiewicza np, na płyty chodnikowe. Prawosławne nagrobki istnieją dzięki stronie o. Sosny na stronie "bagnowka" www.bagnowka.com/?m=cm&g=show&idg=1099 i dzięki foto mpppm. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm temat 24.10.11, 22:28 3 m-ce temu byłem na pogrzebie czł.rodziny w jednej z miejscowości gminnych. Po tym poszedłem w inną część cmentarz na grób babci i prababci. W tam samym czasie obok zjawił się ksiądz (ten od pochówku) z grabarzem. Tupiąc nogą w płytę nagrobka powiedział grabarzowi - "tą można brać". Okazało się, że miało to być tymczasowe przykrycie pochówku na którym byłem przed chwilą. Firmy działają. Zysk tylko się liczy. Jak pamiętam z oglądanego filmu dokumentu, we Włoszech (nie pamiętam nazwy miejscowości) miejsce wykupuje się na 10 lat. Po tym terminie szczątki przenosi się do zbiorowego grobu, a to miejsce wykupuje ktoś inny. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: to ciekawe a mało znane 24.10.11, 08:50 W 1831 www.echokatolickie.pl/index.php?str=100&id=3632 "W Siedlcach Rosjanie zniszczyli bibliotekę Szkoły Wydziałowej, Bibliotekę Trybunalską oraz szereg bibliotek prywatnych, twierdząc, że „rozumy w księgach zrobiły bunt w kraju polskim”. Na ogrzanie się, czyli spalenie, rozebrali 25 budynków, w tym cztery domy mieszkalne, dziewięć stodół i obór, spichlerz, młyn i karczmę, a szereg domów zostało ogołoconych z podłogi, okien, wszelkich sprzętów i kosztowności, nie mówiąc już o parkanach ogrodzeniach i piwnicach. " Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm pocztówki okolicznościowe 25.10.11, 18:47 UM wydał pocztówki www.markopm.za.pl/um_wiadomosci.htm mają być w punkcie informacji turystycznej ul. Pułaskiego 7 (za friko) Odpowiedz Link Zgłoś
legalna_pani Re: pocztówki okolicznościowe 26.10.11, 06:58 Nie wiem, czy to są zdjęcia finalnych wersji pocztówek ale: Pomnik na pocztówce nr. 1 jest ekstremalnie dziwnie skadrowany, herb nie trzyma proporcji (jest spłaszczony) i niebieski na herbie to nie jest ten sam kolor jak na oryginale. Pocztówka nr. 2 zamiast czarnego ma fioletowy. Czy to celowy zabieg podczas obróbki, który ma imitować historyczne rosyjskie nośniki obrazu ? Ale jak to się mówi: "Darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby" Nie ma co się łamać, na pewno znajdzie się amator darmowych pocztówek. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: pocztówki okolicznościowe 26.10.11, 09:55 Napisz do UM, zaprotestuj, zbieraj podpisy by nigdy więcej ..... Masz też sposób o którym pisałem wcześniej: Otwórz stronę i daj upust swojej niechęci do tego, opluj to nawet więcej jak dasz radę. Odpowiedz Link Zgłoś
legalna_pani Re: pocztówki okolicznościowe 26.10.11, 11:42 Mnie po prostu dziw bierze, że UM nie wstydzi się wydawać takiego czegoś w sumie nie wiadomo czego. Ale skoro UM nie przeszkadza odrapane centrum miasta, które jest obrzydliwe, mogę się spodziewać wszystkiego. Możemy kiedyś wypróbować osławioną metodę z monitorem ale u Pana w domu. Zrobi Pan prezentację demo i nauczy mnie odrobinki prostactwa. Odnośnie strony. Ona jest jak najbardziej potrzebna. Kiedy aura nie sprzyja, kiedy impreza jest nieudana wystarczy otworzyć stronę aby ubawić siebie i znajomych po pachy. Tyle błędów na jednej stronie to ewenement na skalę światową. Skaleczył Pan rzemiosło wszerz i wzdłuż. Niedługo padnie rekord Guinessa. Jest takie bardzo wartościowe przysłowie: "Jeśli nie potrafisz, nie pchaj się na afisz". Domniemywam, że Pan Panie Marianie jeszcze go nie słyszał. Odpowiedz Link Zgłoś
efaster Re: pocztówki okolicznościowe 26.10.11, 12:35 Przepraszam, że wtrące :) Ćpała Pani coś ?? Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: pocztówki okolicznościowe 26.10.11, 15:02 głos przeciwny: "Gratuluję, wyszła pięknie, pozdrawiam." Odpowiedz Link Zgłoś
efaster Re: pocztówki okolicznościowe 26.10.11, 15:18 Powiem tak, mi się podobają. Co do Obelisku/pomnika na pl. Wolności na Nowych Siedlcach. Zdjęcie było "równane" do bukietu kwiatów na pierwszym planie. A że ktoś "krzywo" je trzymał w stosunku do pomnika to już inna kwestia. Ciekawe czy w ułamku sekundy ktoś dałby radę "pstryknąć" zdj. aby i wiązanka kwiatów i pomnik był pod kontem prostym. Kateda z Bp. Mazurem bardzo ładnie wyszła. PS. Czyżby UM tym "gestem" dał wyraz "pojednia". Bo wiem, że Redakcja nie zawsze po jednej myśli z UM. Nie mniej miły gest ze strony siedleckiego ratusza. Odpowiedz Link Zgłoś
n_l Re: pocztówki okolicznościowe 26.10.11, 15:32 > Ciekawe czy w ułamku sekundy ktoś dałby > radę "pstryknąć" zdj. aby i wiązanka kwiatów i pomnik był pod kontem prostym. kątem, kątem ,kątem... i tak ze sto, dwieście razy... a jak trzeba to i tysiąc... aż zapamiętasz... najlepiej z każdym słowem z którym sobie nie radzisz... kup od razu milion stronicowy zeszyt... Wracając do tematu- słyszałeś o perspektywie? Pewnie nie. Pewnie też nie słyszałeś że błędy perspektywy (czy też błędy spowodowane krzywym trzymaniem aparatu) koryguje się !!! Nie potrzeba żadnych tiltów czy shiftów żeby proste równoległe nie zbiegały się w żadnym punkcie ;-) Wystarczy odrobina pracy jeżeli ktoś chce się uważać za dobrego amatora. O zawodowstwie już nie mówię. Zresztą- już było o tym na forum ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: pocztówki okolicznościowe 26.10.11, 15:35 Nigdzie nie podawałem swojego imienia. Po wpisach krąg się zacieśnia. Myślę, że niedługo będzie wiadomo, kto, gdzie i co. Nie omieszkam poinformować o tym forumowiczów. Rzemiosło, domyślam się Sanowna Legalna też upiawia skoro się wypowiada w tym temacie. Widocznie w czymś przeszkadzam. Jednak oglądanie mojej strony odradzam bo to strata czasu. Może lepiej "Pogogonić króliczka",a branie prochów odradzam. PS. Ile to premii obiecano za te wpisy? Nie odpowiem więcej na żadne zaczepki. Odpowiedz Link Zgłoś
n_l Nie przepraszam że się wtrącam 26.10.11, 16:21 bo mam wrażenie że i tak uważasz mnie za swojego wroga Też kiedyś ośmieliłem się wypowiedzieć parę krytycznych słów o twojej twórczości i ... przemówiła twoja skromność ;-) > Nigdzie nie podawałem swojego imienia. Ale płakałeś że forum.gazeta.pl/forum/w,262,128422500,128422500,film_Piekna_7.html i nie protestowałeś gdy forum.gazeta.pl/forum/w,262,128422500,128454351,Przeprosiny.html więc nie dziw się że twoje imię nie jest tajemnicą. I to od dawna ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Nie przepraszam że się wtrącam 26.10.11, 16:34 Nie protestowałem bo przytoczony tekst pod podanym linkiem był opublikowany po wcześniejszej rozmowie telefonicznej. Nie przypuszczam, że osoba która pisze o mnie " chodzi po mieście jak smród po gaciach", a tu nagle "Panie Marianie" nie zna mnie osobiście tylko śledzi forum. Odpowiedz Link Zgłoś
legalna_pani Re: Nie przepraszam że się wtrącam 26.10.11, 17:12 mpppm napisał: > Nie protestowałem bo przytoczony tekst pod podanym linkiem był opublikowany po > wcześniejszej rozmowie telefonicznej. > Nie przypuszczam, że osoba która pisze o mnie " chodzi po mieście jak smród po > gaciach", a tu nagle "Panie Marianie" nie zna mnie osobiście tylko śledzi forum Było: "kręci się po mieście jak smród po gaciach i szuka dziury w całym" Czy Pan właściwie ma pracę i konkretne zajęcie ? Czy może to powyżej ? Bo to jest tak, że jedni ciężko pracują i dążą do sukcesu, a inni są bezrobotni, siedzą na zasiłkach i szukają tylko gdzie by tu się do kogoś przyczepić albo skrytykować, a sami nic sobą nie reprezentują. Odpowiedz Link Zgłoś
legalna_pani Re: pocztówki okolicznościowe 26.10.11, 17:02 efaster nie wyskakuj z takimi tekstami bo to pachnie sądem. Już nie jeden poleciał, więc staraj się ważyć słowa jak nie masz nic do powiedzenia w temacie. Głos przeciwny, głos pochwalny, pochodzi prawdopodobnie od krzycha. Widać wyraźnie na forum jak soczyście potraficie szczebiotać i cukrować między sobą, prowadząc prywatne rozmowy, które chyba nie za bardzo interesują ludzi i nic nie wnoszą. Kiedyś jak byłam malutka i rysowałam kilka chaotycznych linii na papierze, matka mówiła "Jakie piękne dzieło". W Pana przypadku jest podobnie. Kto, gdzie i co ? Czy to jest najważniejsze dla Pana? Mogę wysłać Panu mój adres, telefon, wymiary tylko po co ? Będzie Pan puszczał głuche sygnały czy wył mi w nocy pod oknem, proszę podać konkretny cel a ja chętnie się przedstawię. Podsumowując: Pocztówki są takiej jakości, że nie dotknęła bym ich kijem przez brudną szmatę. Jest beznadziejnie skadrowana, herb jest spłaszczony i nie jest w tych kolorach co potrzeba. Jestem tolerancyjna, więc jeżeli komuś się podobają może sobie nawet nakleić je na czoło i chodzić po mieście. Jak to się śpiewało: "Każda potwora znajdzie swego amatora". Odnośnie strony, jest ok jak już wspomniałam. To dobry materiał komediowy. Kadrowanie np. Kaczyńskiego (pod pocztówkami) zrywa boki, polewa na maxa, mało łba nie urwie. Panie M. proszę się nie martwić. Jest jedno zdjęcie, które wyszło wspaniale i gratuluję Panu tego sukcesu. Osoba ze zdjęcia żąda za publikację swojego wizerunku na takiej komercyjnej stronie z reklamami od około 200 tys. zł do 2 milionów złotych polskich. Panu się udało strzelić taką śliczną fotkę i uzyskać zgodę na publikację wizerunku Artura Boruca www.markopm.za.pl/ludzie.htm . Jeszcze raz gratuluję. Odpowiedz Link Zgłoś
legalna_pani Re: pocztówki okolicznościowe 26.10.11, 17:38 Aha jeszcze dodam, bo to jest ważne i może być pożywką dla tych co czytają bez zrozumienia. Nie przeszkadza mi obelisk, nie przeszkadza mi kościół, nie przeszkadza mi biskup. Przeszkadza mi tandeta wykonania. Brak minimalnych zdolności kompozycyjnych, estetycznych, brak znajomości podstawowych zasad obsługi programów graficznych itd. To nie jest nawet poziom amatorski. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: pocztówki okolicznościowe 26.10.11, 17:52 > Odnośnie strony, jest ok jak już wspomniałam. To dobry materiał komediowy. Kadr > owanie np. Kaczyńskiego (pod pocztówkami) zrywa boki, polewa na maxa, mało łba > nie urwie. Więc proszę oglądać może urwie! Jak to dobrze, że nie wszystko zależy od Ciebie, LP. Co do zdrówka, to chyba z oczkami nie za bardzo. Okularki trzeba, takie bardzo mocne. Co ja robię to tylko moja sprawa. Na tym koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: pocztówki okolicznościowe 26.10.11, 17:57 Wszyscy czekamy (te całe klany) na link do Twoich zdjęć. Ambitna, ciężko pracująca, nie skończy na gołych słowach? Odpowiedz Link Zgłoś
legalna_pani Re: pocztówki okolicznościowe 26.10.11, 19:18 Panie M. Zależy mi jedynie na wizerunku naszego miasta. Jestem patriotką lokalną i przejmuje mnie to jak postrzegają moje miasto ludzie z zewnątrz. Przejeżdżając przez miasto można puścić pawia, a Pan to jeszcze podkreśla, pokazując i promując wszystko co jest złe i brzydkie w jeszcze bardziej brzydki sposób. Zniechęca to studentów, turystów czy inwestorów jak i samych mieszkańców. Oni przecież mają w domach Internet i tutaj właśnie szukają informacji. Wyszedł Pan dalej. Pocztówki itd. Ja mówię stanowcze NIE. Nie zgadzam się z tym, przeszkadza mi to, nie akceptuję tego. Podejdę do ogólnego tematu wizerunku od drugiej strony. Jeżeli już ma Pan takie amicje i zapał to proszę. Poświęciłam trochę czasu i znalazłam kilka cennych rad na dobry początek: www.trochetechniki.pl/Czego-nie-robic,-fotografujac-Siedem-grzechow-glownych-poczatkujacego-fotografa,t,4257.html Pod materiałem są jeszcze inne ciekawe artykuły Proszę napisać hasło "JUŻ" po przeczytaniu wszystkiego, wtedy podam linki do programów do obróbki i do kursów (darmowych). Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: pocztówki okolicznościowe 26.10.11, 20:41 Niestety Ja jak i strona jest nierefolmowalna. Strona po to jest by idąc przez miasto nie "puścić pawia". By się coś zmieniło. I się zmienia. Studentów proszę więc kierować na strony pokazujące tylko ładne miasto, z ładnymi zdjęciami. Nauki już były pobierane, w innych czasach, w innych warunkach. Co do patriotki lokalnej, nikt nie broni. Inni o tym nie mówią, a przecież też nimi są. Mieszkam tu ...0 (dużo) lat i jakoś nie chce mi się gdzie indziej i nigdy nie chciało. Czy to ten patrio.......? Co do propozycji omawiania czegoś u mnie w domu, to odrzucam. Mam w domu 4 kobiety i kotkę więc chyba wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: pocztówki okolicznościowe 26.10.11, 20:51 Jeśli chodzi o kliki, czy towarzystwo wzajemnej coś tam. Co komu przeszkadza jeśli piszemy o remontach, wuburzeniach czy innych sprawach? Interesuje nas to więc piszemy. Piszą też tu inne osoby oprócz Krzycha1252 i też należą do kliki! PS. Tej pochlebnej wiadomości o pocztówce nie pisał Krzycho. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: pocztówki okolicznościowe 26.10.11, 20:51 Szanowna legalna_pani, jesli tak mogę zatytułować...? Nie wdawałem się w wasze potyczki i nie cukruję mpppm. O pocztówkach nie pisałem ale gratuluję autorom ( dwie pocztówki, dwóch autorów), że miasto je wydało. Najczęściej mpppm pokazuje ulice jakie są i potrafi uchwycić moment, np. zdjęcie "małe malowanko" nad dachem samochodu osobowego jest tak śmieszne, że popłakać się można. Widocznie legalna-pani chodzisz tylko po czystych ulicach, po równych chodnikach, po dywanach, że nie zauważasz, że są i popękane, dziurawe ulice, że są zagrzybione ściany, że są śmiedzące bramy. Też jestem patriotą lokalnym i pawia nie puszczam. Dobrze, że mpppm nie owiją brudu, ruiny w sreberko. Gdybyś jednak uważnie przejrzała, jego stronę zauważyłabyś zapewne, że pokazuje i dobre, ładne strony miasta. Widać jak się miasto rozwija. Pokazuje także, że za nasze i unijne piniądze potrafimy robić byle jak. Odnoszę wrażenie, że jakiś uraz osobisty masz legalna- pani do mpppm. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Fachowcy 26.10.11, 20:59 W poprzednim poście wspomniałem o śmiesznym małym malowanku a przed chwilą zobaczyłem jeszcze śmieszniejsze pod tytułem "Fachowcy". Mam mały problem- czy to słup jest przywiązany do słupka? Sznura nie żałowali. www.markopm.za.pl/inffoto.htm Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Oglądać z zamkniętymi oczami 26.10.11, 21:25 podlasie24.pl/wiadomosci/siedlce/siedlce-urzad-miasta-wydal-nowe-karty-pocztowe-8277.html można też zobaczyć str.6 TS nr 44 Odpowiedz Link Zgłoś
n_l Re: pocztówki okolicznościowe 26.10.11, 21:57 Skoro już wsadziłem drugi kij w mrowisko na bagnie, to brnę dalej Krzychu, (dla mnie) rzecz nie jest w tym co Mmmp robi, bo robi wspaniałą rzecz, takiej dokumentacji chyba nam mogą w innych krajach pozazdrościć. A za to że piętnuje fuszerkę, bylejakość i brakoróbstwo, order... no- medal :-) mu się należy. Dla mnie rzecz jest w tym jak to robi. Nie chcę spekulować ale chyba w pogoni za "newsami" zapomina o warsztacie, o kompozycji, o tym że istnieje kosz do którego wrzuca się kiepskie zdjęcia. No i sama strona... ale to inna bajka... Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: pocztówki okolicznościowe 26.10.11, 22:19 Są to zdjęcia dokumentujące daną sytuację. Jeśli ktoś patrzy inaczej niech zmieni sposób patrzenia. Jak wiem tak jak ja równiż strona nie zmieni się. Jak ktoś chce sobie poklikać to nie tu. Nie należę do żadnych kółek, nie miałem i nie będę miał wystaw i o to nie zbiegałem i nie zabiegam. Ktoś kręci aferę bo pewnie w tym widzi swój interes. O wszystkim jednak nie wiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
n_l Re: pocztówki okolicznościowe 26.10.11, 22:46 > Nie należę do żadnych kółek Może z tego wynika następne? > nie miałem i nie będę miał wystaw >i o to nie zbiegałem i nie zabiegam. No wiesz, żeby mieć wystawę to trzeba jednak pewien poziom reprezentować. A braków warsztatowych zabieganiem się nie zrekompensuje. > Są to zdjęcia dokumentujące daną sytuację. Dokument też musi spełniać pewne wymogi. Zwłaszcza wtedy gdy chce się aby ten dokument oglądała jak największa liczba osób :-) > Jeśli ktoś patrzy inaczej niech zmieni sposób patrzenia. Nie mam zamiaru zmieniać sposobu patrzenia. Mogę zmienić, i zmieniłem, strony na które patrzę. > Jak wiem tak jak ja równiż strona nie zmieni się. Tu się całkowicie z tobą zgadzam. Dotychczasowe wymiany postów na tym forum dobitnie to pokazały. Wszelkie sugestie wynikające z sympatii, z podziwu do tego co robisz spotykały się z mało uprzejmymi odpowiedziami. Dowodzą one niezbicie że jesteś starym zgorzkniałym, niedouczonym (w fotografii) i zgorzkniałym tetrykiem. > Jak ktoś chce sobie poklikać to nie tu. A o tym czy będę klikał tu czy tam, to wybacza, sam zadecyduję. Tu mi nie zabronisz. Tam, gdzie ciągle próbujesz zachęcać w sigu, nie zaciągniesz nawet czwórką wołów > O wszystkim jednak nie wiecie. Ale za to nie wierzę w spiskową teorię dziejów. Mimo takich wysiłków jakie ty wkładasz, bez szukania wszędzie wrogów, bez węszenia spisków, bez omijania nieistniejących dołków, zarobiłem na fotkach całkiem niezłą sumę. Bo krytyki nie traktowałem jako atak, bo patrzyłem jak to robią inni, bo słuchałem i podpatrywałem lepszych od siebie, bo nie powtarzałem błędów bo wiem że jeszcze dużo muszę się nauczyć :-) -- Ci, którzy siedzą po prawej stronie, mogą zobaczyć statek kosmiczny. Ci, którzy siedzą po lewej stronie mogą zobaczyć ludzi po prawej stronie patrzących na statek kosmiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: pocztówki okolicznościowe 26.10.11, 23:03 PO, ponownie zaczynasz rozbiórki. Lubisz to ja nie więc skończ. Nie wypisuj tych głupot nie majacych nic wspólnego z rzeczywistością. Jakich ja wyszukuję wrogów jakie teorie spiskowe? Nie podobają więc nie oglądaj, a co ja robię to już pisałem, jest moją tylko sprawą. Odpowiedz Link Zgłoś
n_l Re: pocztówki okolicznościowe 26.10.11, 23:23 > PO Dokończ tę światłą myśl, proszę > ponownie zaczynasz rozbiórki Jakie rozbiórki masz na myśli, bo obawiam się, że tego też nie rozumiem :-( > Lubisz to ja nie więc skończ Ekhmmmmm... a to jak mam interpretować? > Jakich ja wyszukuję wrogów Wyimaginowanych > jakie teorie spiskowe? Nie wiem, to ty twierdzisz że o wszystkim nie wiemy, że nie o wszystkim można mówić > Nie podobają więc nie oglądaj Tak też czynię ;-) > a co ja robię to już pisałem to twoja sprawa, nie musisz o tym mówić o ile nie próbujesz w sigu, i nie tylko- w wątkach też, zachęcać ludzi do oglądania tego co robisz bo jakość jest żenująca :-( Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: pocztówki okolicznościowe 26.10.11, 23:40 Tak, co robię to moja sprawa czy zachęcam czy nie, a ty nie musisz tam zaglądać. Zachęcaj więc do swoich na których zarabiasz. Jednak jakoś nie jestem ciekawy. PO, to może tak P.O. A tak swoją drogą lubisz takie przepychanki. Ktoś niedawno o tym pisał. Ja nie bardzo. Kończę temat. Odpowiedz Link Zgłoś
n_l Re: pocztówki okolicznościowe 26.10.11, 23:48 > Tak, co robię to moja sprawa czy zachęcam czy nie, a ty nie musisz tam zaglądać Howgh! > Zachęcaj więc do swoich na których zarabiasz. Ale po co? Wystarczy kilka razy zrobić dobrą robotę, sami przychodzą :-) > PO, to może tak P.O. Obawiam się że ta zagadka jest jeszcze trudniejsza :-((( > A tak swoją drogą lubisz takie przepychanki Zacytuję:"Tak, co robię to moja sprawa " Zgadnij kto to napisał? > Ktoś niedawno o tym pisał. Możliwe, nie czytam wszystkiego. A niektórych mam w KF`ie. > Kończę temat. I nie rozwiążesz zagadki PO (czy też P.O.)? Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: nieśmiało porównam 27.10.11, 18:48 Zdjęcia z www.siedlce.pl/index.php?option=16&action=news_show&news_id=359&menu_id=0 i zdjęcia z www.markopm.za.pl/inffoto.htm o tym samym temacie. W zdjęciach mpppm nic się chyba nie przewraca? Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: nieśmiało porównam 27.10.11, 18:53 Tu też są: podlasie24.pl/wiadomosci/siedlce/siedlce-oficjalnie-otwarto-ulice-biskupa-mazura-8273.html Odpowiedz Link Zgłoś
n_l Re: nieśmiało porównam 28.10.11, 12:19 no właśnie, już Mikołaj Kopernik w wygłoszonym w 1522 roku"Traktacie o fotografii" pisał o wypieraniu dobrej fotografii przez złą. Sprawdziło się w stu procentach, w dobie "małpek" gnioty można oglądać wszędzie. A każdy posiadacz komórki przepycha się z okrzykiem- prasa! prasa! i wysyła swój szit na TVN24 P.S. w wolnych chwilach dybowski.pl/nic/ może się spodoba autor, dla niektórych, kontrowersyjny :-) Odpowiedz Link Zgłoś
duffy_duck Re: pocztówki okolicznościowe 10.11.11, 22:46 >Poświęciłam trochę czasu i znalazłam kilka cennych r > ad na dobry początek: > www.trochetechniki.pl/Czego-nie-robic,-fotografujac-Siedem-grzechow-glownych-poczatkujacego-fotografa,t,4257.html > Pod materiałem są jeszcze inne ciekawe artykuły > Proszę napisać hasło "JUŻ" po przeczytaniu wszystkiego, wtedy podam linki do pr > ogramów do obróbki i do kursów (darmowych). Rozumiem że mam do czynienia z kimś kto pięknie przestudiował te kursy :) HA. Żal mi tak ograniczonych ludzi, którzy przez poradniki dla miernot, szkoły za 1500 zł za semestr zabijają własną inwencję i wszystko potem wiedzą najlepiej, w fotografii czy w jakiekolwiek sztuce NIE MA ZASAD i sztywnych ram, kto się trzyma nauk z podręcznika i szkoły jest i pozostaje MIERNOTĄ, liczy się tylko indywidualne podejście. To na marginesie, bo pan M.P. z tego co zauważyłem nie ma aspiracji być photopacykarzem hdrującym i wyrównującym swoje zdjęcia, i za to mu chwała, surowa nie wygładzona prawda - a nie photoshop jest siłą zdjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
legalna_pani Re: pocztówki okolicznościowe 11.11.11, 06:25 > Rozumiem że mam do czynienia z kimś kto pięknie przestudiował te kursy :) TAK. Bardzo dużo i bardzo dokładnie, ćwicząc przy tym. > HA. Żal mi tak ograniczonych ludzi, którzy przez poradniki dla miernot, szkoły za 15 > 00 zł za semestr zabijają własną inwencję i wszystko potem wiedzą najlepiej, Mi żal nieudaczników kaleczących sztukę oraz ludzi którzy im przyklaskują. > w fotografii czy w jakiekolwiek sztuce NIE MA ZASAD i sztywnych ram, kto się trzy > ma nauk z podręcznika i szkoły jest i pozostaje MIERNOTĄ, liczy się tylko indyw > idualne podejście. Otóż sztuka kieruje się sztywnymi zasadami przypisanymi do konkretnych epok czy technik. Żeby łamać zasady trzeba je najpierw znać. Wtedy można np kierować wzrokiem widza w odpowiedni sposób lub osiągać celowe wizualne anomalia. To co pokazuje M. to arcymiernota miernot i tu nie ma nad czym się zastanawiać. > To na marginesie, bo pan M.P. z tego co zauważyłem nie ma a > spiracji być photopacykarzem hdrującym i wyrównującym swoje zdjęcia, i za to mu > chwała, surowa nie wygładzona prawda - a nie photoshop jest siłą zdjęcia. Proszę poczytać poprzednie moje posty na temat pocztówek. Chodziło mi o proporcję i kolory. Herb miasta jest spłaszczony i ma inne kolory na zdjęciach. Tandeta to tandeta i koniec. Inne zdjęcia to dziesiątki podstawowych błędów, po kilka na jedno zdjęcie. Koszmar. Trzeba być wybitnie niedouczonym żeby odstawiać takie szopki. Na koniec pytanie do M. może Krzycho pomoże w rozwiązaniu tej zagadki. Co się stało z Arturem Borucem ? Był znany a już nie jest: www.markopm.za.pl/ludzie.htm Znikający Artur Boruc to temat na główną stronę ale wszystko w swoim czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
legalna_pani Re: pocztówki okolicznościowe 11.11.11, 10:42 Co tak zacichli ? Wyciągamy rączki po nie swoje, zarabiamy pieniążki, a później zacieramy ślady ? Krzycho co Pan na to ? Odpowiedz Link Zgłoś
legalna_pani Znalezione nie kradzione 11.11.11, 15:55 Wraz z Grupą Poszukiwaczy Znikających Postaci w skrócie GPZP odnaleźliśmy poszukiwane zdjęcie: reprezentacja.com.pl/zdjecia/zawodnicy/boruc_artur_celtic.jpg To jak to było w końcu. Kto komu pod........ zdjęcie ? Krzycho co Pan na to ? Marian jesteś ? Chowanie dowodów nie pomoże. Ja tu widzę złamania 7 i 8 przykazania oraz naruszenie prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Znalezione nie kradzione 11.11.11, 20:17 Nie wiem o jakie złamanie prawa chodzi i co do tego mają przykazania: 7. Nie kradnij. 8. Nie mów fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu swemu. Dziwię się, że się mnie czepiasz "legalna pani" ? -Dla podtrzymania dyskursu? - Dziekuję. Powołujesz się na przykazania a grzeszysz pychą, zazdrością i gniewem. Kończę na tym. Nie znam się na prawach, sądach i prokuratorach. Odpowiedz Link Zgłoś
duffy_duck Re: pocztówki okolicznościowe 13.11.11, 22:53 > TAK. Bardzo dużo i bardzo dokładnie, ćwicząc przy tym. > I dlatego nie ma Pani zapewne własnego stylu i wstydzi się opublikować link do swoich prac. Słusznie! Choć chętnie bym się pośmiał :) "Can't you see,It all makes perfect sense,Expressed in dollars and Cents!" Roger Waters Odpowiedz Link Zgłoś
efaster Re: pocztówki okolicznościowe 26.10.11, 21:53 legalna_pani napisała: > efaster nie wyskakuj z takimi tekstami bo to pachnie sądem. Już nie jeden polec > iał, więc staraj się ważyć słowa jak nie masz nic do powiedzenia w temacie Ha, ha, ha, ha :))))))))))))) Nie tacy ludzie mnie chciali do sądu podać, łacznie z Prezydentem miasta. A Pan Prezes Pawłowski na samo moie imię robi się zły. A na powąznie napisałem, za przeproszeniem. Bo po za tym, że pomnik był lekko przechylony w stosunku krwędzi pocztówki, o jej naprawdę, żeby tylko nasi urzednicy byli tacy dokładni. PS. W dziejszym wydaniu TS jest notatka o tych pocztówkach. Któtka ale jest. Pozdrawiam :)) Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Zwiedzanie miasta. Ładne kwiatki 03.11.11, 12:03 www.markopm.za.pl/inffoto.htm Nie przewidzieli, że sól, grzyb może wychodzić na ściany (dobra farba, jeszcze nie pękła w tym miejscu). Rękojmia się skończy więc zapłacimy wszyscy. Kto mógłby przewidzieć, że po dołożeniu styropianu okap zrobi się za mało wysunięty ( tłumaczenie w sprawie spękanej farby, w dwa lata po remoncie USC). Z USC zniknęły kolumienki za to pojawi się kuty daszek. Kuci na obie nogi i ręce. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Zwiedzanie miasta. Ładne kwiatki 03.11.11, 12:08 Styropianu nie kładli? Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Szukają grobów 04.11.11, 19:29 Szukają grobów www.siedlce.pl/index.php?option=16&action=news_show&news_id=431&menu_id=0 a my już kiedyś gadaliśmy o tym odkrywca.pl/mogily-zolnierzy-niemieckich-w-siedlcach,662468.html Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Szukają grobów 04.11.11, 19:38 To bardzo wymowne odkrywca.pl/forum_pics/picsforum24/friedhof_fr_deutsche_soldaten_siedlce_polen.jpg Mało kto zwrócił uwagę na post pod tytułem ul. Cicha. Gdzieś wstawiłem plan cmentarza, gdzie jeszcze nie było nowej części starego cmentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
an.chojnacki Re: Szukają grobów 04.11.11, 21:39 Z fotografii wynika, że Niemcy grzebali swych żołnierzy w miejscu, gdzie dziś jest nowa "aleja zasłużonych". Ciekawe czy po 1945 r. była ekshumacja i (ewentualnie) gdzie pogrzebano Niemców. Szpital w dawnym budynku lasów. Ja mieszkałem w bloku na Wojska Polskiego i miejscowa legenda mówiła o szpitalu w tym właśnie bloku - u zbiegu z ulicą Wałową. Z tego co mówili starsi mieszkańcy - tam był szpital Niemiecki. Próbowałem skonfrontować te opowieści z zamieszczonymi zdjęciami i znalazłem jedno pasujące: odkrywca.pl/forum_pics/picsforum24/lazarett_siedlce_hnoabteilung_augen__ambulanz.jpg Mogę się mylić, ale przypominają mi schody i wejście do klatki od strony ulicy Wojska Polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Szukają grobów 04.11.11, 21:57 Kiedyś tam pisałem o wiadomości od Polaka, który pomagał Niemcowi odszukać miejsce pochowania swojego brata. Był w pociągu stojącym na Stacji Siedlce. W czasie nalotu Rosjan (1944), został ranny i zmarł w szpitalu. Tu w Siedlcach został pochowany. Wtedy też była informacja o poszukiwaniach niemieckich mogił. Tak długo trwały procedury? Odpowiedz Link Zgłoś
aro333 Re: Szukają grobów 05.11.11, 23:11 Dzięki za pierwsze zdjecia. Jak widac po niesmiertlenikach, to zbieranina poleglych z róznych batalionow piechoty chyba. Patrząc na to co sie tam dzieje to chyba sprawa rozwojowa. Wyglada na spora ilośc pochowków. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Szukają grobów 06.11.11, 12:45 Kiedyś zainteresowałem się nazwą pola po prawej stronie drogi na Mordy, za Pruszyn- Pieńki, które miejscowi nazywali "po Niemcach". Okazało się, ze na tym polu po I wojnie był cmentarzyk i pomnik poległych żołnierzy niemieckich (może i Polaków z zaboru pruskiego ?). Około 1940 -41(?) roku Niemcy przenieśli ciała żołnierzy na cmentarz w Pruszynie. Pochowali ich podobno w okolicach furtki, drugiej furtki na cmentarz. Dzisiaj tam jest studnia i drewniany krzyż, który za jakiś czas się przewróci. Po pomniku zostały obrobione kamienie wmurowane w podwaliny stodół lub innych zabudowań gospodarczych. Odpowiedz Link Zgłoś
aro333 Re: Szukają grobów 06.11.11, 14:23 Widzisz Krzycho, tak jest że historie piszą zwyciescy jak rowniez zwyciescy stawiaja pomniki. I to chyba nie dotyczy tylko naszej slowianskiej kultury ale każdej. Bardzo duzo jest takich miejsc, gdzie okoliczna ludnosc dla wlasnej wygody wolala zapomniec co sie tam kiedys dzialo, bo to nie nasi. W naszym regionie jest bardzo malo miejsc gdzie sa pozostalosci po I wojnie swiatowej a na takich powiedzmy Mazurach - sporo . Byc moze tam front mocniej odbil sie na okolicznych nekropoliach. Sam sobie zadaj pytanie- ile wiesz o tym co dzialo sie w naszej okolicy podczas I wojny - bo ja bardzo malo.Pisząc to n ie mam nikomu za zle ze nie stawia i nie pielegnuje pomnikow owczesnym wrogom, ot takie byly czasy a nie inne. Bardzo w wymowna jest mogila przed cmentarzem w Domanicach, zapewne widziales ją. Napisane jest ze tu lezy ludnosc cywilna pochodzenia niemieckiego? Cóz by robila ludnosc cywilna na tych wschodnich terenach bedacych pod zaborem rosyjskim? Mi tam wydaje się ze to bedzie mogila żolnierzy niemieckich wlasnie z pierwszej wojny swiatowej ale to mi sie tylko wydaje, tak mowi tablica. A gdzie jest prawda? Czy gdzies sa jakies dokumenty? Czy sa jakies opracowania na ten temat? Pewnie takie same jak na temat tych co teraz ich ekshumują. Widzisz, np pierwsze slysze o tym polu co piszesz , za to przed Kałuszynem ta gorka po prawej stronie to też mogila . Sa lkudzie co pamietaja tam krzyże z tabliczkami. Odpowiedz Link Zgłoś
ito25ms Re: Szukają grobów 06.11.11, 20:42 www.markopm.za.pl/inffoto.htm Zdjęcie z koparą i malarzem nadaje się chyba do jakiegoś programu typu "Śmiechu warte". Chciałoby się też zapytać a gdzie znajomość przepisów BHP? Odpowiedz Link Zgłoś
an.chojnacki Re: Szukają grobów 07.11.11, 20:10 Co do niemieckiej ludności cywilnej to jest jak najbardziej prawda. Po prostu chodzi o osadników tej narodowości, którzy mieszkali nawet na naszym terenie. Podobnie jak np. Szkoci czy Holendrzy w Węgrowie, Francuzi w Sokołowie itp. Niemiecka ludność cywilna zatem to wcale nie musi być eufemizm. Pod Kałuszynem zresztą - w Pełczance mieszkali tacy Niemcy do końca II wojny - mieszkali tam od pokoleń, nawet mieli tam swój cmentarz w lesie. W samym Kałuszynie istniał na górce cmentarz muzułmański, na którym grzebano żołnierzy cara - jeśli o ten chodziło - to tu jest link - strona nr 9: www.mzr.pl/pl/pt/pt2.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
aro333 Re: Szukają grobów 07.11.11, 20:40 Nie nie to nie ta górka. Zle sie wyslowilem choc caly czas myslalem o tej gorce. Chodzi o gorke za Bojmiem tzw Góra Swietego Antoniego www.panoramio.com/photo/43804942. Po II wojnie byly tam krzyze podobno, Wermacht zadbal i odnowil . Lata lecialy , krzyże zgnily i teraz nie ma ani sladu po mogilach. Jest tylko kapliczka Odpowiedz Link Zgłoś
aro333 Re: Szukają grobów 07.11.11, 20:43 W linku prosze skasowac kropke na koncu , sie jakos doczepila i przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Szukają grobów 07.11.11, 20:57 W Bojmiu jest opisany na ciekawej stronie www.polegli.tgcp.pl/miasto.php?lng=pl&m=2717&order=n Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Szukają grobów 07.11.11, 20:59 I ten blisko www.polegli.tgcp.pl/miasto.php?lng=pl&m=2719&order=n Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Szukają grobów 07.11.11, 21:05 I jeszcze bliżej www.polegli.tgcp.pl/miasto.php?lng=pl&m=693&order=n Odpowiedz Link Zgłoś
aro333 Re: Szukają grobów 07.11.11, 21:19 Ooo sa też Wodynie. Wogole , moze ktos wie, gdzie mozna poczytac w necie cos o dzialaniach wojennych w naszym rejonie ale podczas IWS? Pewnie przewalal sie tędy jakiś front, skoro sa polegli wiec też gdzies musieli dwaj okupanci brać sie za łby w naszym terenie? Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Szukają grobów 07.11.11, 21:42 (7.11. godz. 14.30) 42 nieśmiertelniki i tyle pozostałości osób wydobyto. Odpowiedz Link Zgłoś
aro333 Re: Szukają grobów 07.11.11, 21:51 Zauważyłeś, że oprócz niesmiertelnikow oraz szczątków kostnych, raczej nic innego nie ma .Wyglada na to , że chowani byli bez mundurów czyli to zmarli w lazaretach. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Szukają grobów 07.11.11, 22:14 Oszczędzali, biedni byli. fragment z jednego z felietonów stefanoff.pl/wladyslaw/ksiazki/FELIETONY%20wybrane.pdf "O ogromie „przerobu" tej fabryki śmierci świadczy dokument przestany przez szefa akcji „Reinhard", Odilo Globocnika, do władz w Berlinie. Zawiera on spis rzeczy wysłanych z Treblinki, Sobiboru i Bełżca: 25 wagonów towarowych kobiecych włosów, 248 wagonów odzieży, 100 wagonów butów, 22 wagony bielizny, 46 wagonów lekarstw, 254 wagony koców i dywanów, 400 wagonów przedmiotów rozmaitego użytku, kilka tysięcy sznurów pereł, 2.800.000 dolarów USA, 400.000 funtów szterlingów. 12.000.000 rubli, 140.000.000 polskich złotych, 400.000 złotych zegarków, 145.000 kilogramów złotych obrączek, 4.000 karatów brylantów ponad dwukaratowych, 120.000.000 złotych, w rozmaitych złotych monetach. Wszystkie te transporty zostały wysłane między 1 października 1942 roku a 2 sierpnia 1943 roku, a więc w ciągu 10 miesięcy. Pieniądze, brylanty, perły i wyroby złote były także rabowane „prywatnie" na miejscu przez załogę obozu. Po wykonaniu „zadania" komendant obozu, Franz Stangl kazał zlikwidować wszystkie baraki, komory gazowe, dworzec kolejowy i tory. Cały teren zaorano i posadzono na nim sosnowe zagajniki. Dzisiaj są to już spore lasy. Na polanie widać jedynie głazy-pomniki symbolizujące miejscowości, z których pochodziły ofiary Holocaustu." Odpowiedz Link Zgłoś
an.chojnacki Re: Szukają grobów 08.11.11, 05:54 Historia I WS w Polsce w ogóle leży odłogiem - Siedlce tylko potwierdzają regułę. Co do tego, że przebiegał tu front nie ma wątpliwości, ale o potyczkach już wiadomo niewiele. Nie chcę wchodzić w spór, czy pomniki okupantów należy uszanować, ale historia Siedlec musi być napisana ponownie. Winter stworzył sobie pomnik - swą historią miasta - niestety, od jego czasów nauka nie posunęła się naprzód nawet o pół kroku - bo zielona historia Siedlec jest zielona. Historia miasta po 1795 r. to potwierdza. Dla zainteresowanych: w lapidarium jest nagrobek Karla Maxa von Wallenberga - o nim wiadomo, że był wojskowym gubernatorem Siedlec i urodził się w Platlawkach (w Prusiech). Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Szukają grobów 16.11.11, 15:15 16.11 godzt. 12.30wykopano 206 nieśmiertelników. Ten ostatni mam zdjęcie. Ponadto, z rozmowy z pracownikami wynika, że generał i inni wykopani po wojnie i pochowani pod północnym murem nowej części cmentarza w 2007 roku zostali zabrani i pochowani na cmentarzu pod Puławami. Na wiosnę mają być prowadzone podobne prace ale ju na samym cmentarzu wojennym. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Szukają grobów 16.11.11, 21:14 forum.gazeta.pl/forum/w,262,109283319,109306645,Re_EBAY_.html Wpis z marca 2010 r. Załatwianie pozwoleń trwało 20 miesięcy. Po 13 dniach znaleziono 206 osób, Niemców. Prace trwają. Jak wspomniałem wcześniej na wiosnę podobno ruszą prace na właściwym Cmentarzu Wojennym. Ile osób znajdą jeszcze w tym roku, a ile na wiosnę to się okaże. Fakt faktem i miałem rację, a raczej ludzie, którzy o tym mówili i mówią, a zdjęcia z Ebaya są dowodem, że to cmentarz niemiecki. Jednak naszym władzom nie przeszkadza uważać go za cmentarz żołnierzy polskich i robić tamuroczystości. Odpowiedz Link Zgłoś
aro333 Re: Szukają grobów 16.11.11, 21:24 Ha a widziales okolicznosciowa pocztowkę z 1915roku zrobiona na wprost glownej bramy wejsciowej na ten cmentarz? Nad wejsciem wielki napis"Helden fridhof" w glebi pomnik, grob generala i początkowe pochowki skupione przed pomnikiem po obu stronach. Przestrzen zaraz za brama wolna / pusta. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Szukają grobów 16.11.11, 21:44 Ze "Sztelt" "Na cmentarzu wojennym w Siedlcach przy ul. Cmentarnej pochowano żołnierzy poległych w 1939 roku podczas kampanii wrześniowej. Wśród nich znajdują się także żołnierze pochodzenia żydowskiego, między innymi szeregowcy Lejba Gordon, Izaak Holdzeger, Jankiel Klubowski. Dodam ciekawostkę www.kpn-1979.pl/pobieralnia/opracowania/tajem_prl.pdf Swoją drogą grób por. Pióro znajduje sie w części starego cmentarza od strony Piaskowej. W innym watku kiedyś napisałem "W rozdziale Nekropolie w "Siedlce1448-1995" (praca zbiorowa) Cezary Ostas napisał..."Świadectwem wojen,jakie przeszły przez nasz kraj, jest cmentarz wojenny położony przy ul. Cmentarnej....m.in znajdują sie tu mogiły poległych żołnierzy z lat 1920-1921 i 1939-1945.W centrum założenia usytuowany jest monumentalny obelisk z ciosów granitu. W książce "Groby wojenne na Podlasiu" Edward Kospath-Pawłowski podaje,że poległych w okresie rozbrajania Niemców w 1918 r. są dwie mogiły indywidualne NN żołnierzy w 6 rzędzie. Z września 1939 roku jest 75 mogił i z 1944 jest 37 mogił. Podaje dalej w "Liście żołnierzy i powstańców pochowanych na Południowym Podlasiu " dużą liczbę zmarłych i prawdopodobnie pochowanych w Siedlcach żołnierzy zmarłych od ran i z choroby ale nie wskazuje na Cmentarz wojenny. Na cmentarzu janowskim też leżą żołnierze z 1939 r ekshumowani z prowizorycznego (tymczasowego) cmentarza w parku miejskim w czasie okupacji. Między innymi i ci co zmarli w szpitalu, jak i ci co zginęli od bomb i byli tymczasowo pochowani w innych miejscach. Na pewno na tym pomniku były napisy w języku niemieckim i dotyczyły dowódcy placu, czy etapu (tak to się nazywało). Bambi wspomina o generale niemieckim, ja myślę,że to był pułkownik. Forma wzięła górę na treścią i usunięto te napisy." Z pochowanymi Niemcami nie ma co demonizować, zabiorą kości, przeniosą... ale z pomnik sfałszowali tablicami. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Szukają grobów 16.11.11, 22:01 Jeżeli mamy na dzień dzisiejszy liczbę 206. Na jakiej liczbie się zakończą obecne prace na tym małym skrawku za cmentarzem wojennym. NIe będą rozkopywać chodnika od ul. Cmentarnej i części jezdni. Nie wolno też im podkopywać stojących tam pomników. Nie będą też szukać na nowej części cmentarza (pomniki). Miasto pdaje na swojej stronie liczbę 700 (art. o prowadzonych pracach). Pewnie to liczba tych pochowanych z niemieckimi honorami na Cmentarzu Wojennym. Tezę o lipnej powojennej ekshumacji potwierdza zdjęcie Niemca stawiającego znicz (zdjęcie na stronie miasta). Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Szukają grobów 05.12.11, 07:47 www.echokatolickie.pl/index.php?str=100&id=3733 Odpowiedz Link Zgłoś
aro333 Re: Szukają grobów 07.11.11, 21:09 Dzięki, tej stronki jeszcze nie widziałem jej. A tak w temacie siedleckiej ekshumacji, dzisiaj przejezdzając widzialem ze "kopią " juz chyba w drugim rzedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Zwiedzanie miasta Siedlce II 06.11.11, 12:34 www.tvp.pl/historia/magazyny-historyczne/bylo-nie-minelo/wideo/05112011-1500/5475478 W dalszej części o Fronołowie i być może o okolicach Siedlec. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: O obozie na Brzeskiej, budowie drogi, głodzie 15.11.11, 21:02 i szczęściu. www.opal.info.pl/noah/Szosa15.pdf inne rozdziały też warte przeczytania Odpowiedz Link Zgłoś
aro333 Re: O obozie na Brzeskiej, budowie drogi, głodzie 16.11.11, 12:22 Dzieki Krzycho za linka dosc ciekawa pozycja i to cala. Mam jednak pytanko co do tego obozu pracy organizacji Todd pewnie.Mniej wiecej wiem gdzie to bylo, obszar dzisiejszego cpn-u Shella . Ale to jest mniej wiecej . Ten obszar chyba musial byc dosc sporo skoro bylo tam ok 2tys zakwaterowanych żydów. Jak mniej wiecej przedstawialy sie granice tego getta/obozu?Wiecie może? Pe3wnie siegaLY AZ OBECNEGO SKRZYZOWANIA przed PSI.Jak sadzę , drewniaki te co sa staly przed wojna wiec tu pewnie byl koniec tego obszaru.Czy obecny teren krusu to tez teren tego campu? Moze jest jakas mapka taka obrazujaca jak mapka getta miejskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Szła chodnikiem 100 lat temu 16.11.11, 23:15 Głos Podlasia Siedlce, dnia 18 Listopada 1911 r. Nr 38 — Obrazek bardzo sielankowy i bardzo w życiu naszego miasta charakterystyczny można było oglądać przed kilku dniami na ul. Ogrodowej. Przed wieczorem, prawdopodobnie powracająca do miasta z pastwiska, poważnie kroczyła przez sam środek chodnika dla przechodniów krowa. Na karb wielkiej kulturalności mieszkańców siedleckich złożyć trzeba to, iż przechodnie z zupełną "elegancją usuwali się na bok, pozostawiając cały chodnik do rozporządzenia... krowie. A jednak taki wzruszający swoją sielankową prostotą obrazek możliwy jest chyba tylko na siedleckich ulicach. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm ludzie kultury z Siedlec 26.11.11, 16:49 W rozmowie z .......... padło stwierdzenie by uczcić zasłużonych dla miasta w kulutrze stronami o nich w internecie. Pomysł popieram. Więc apel do siedlczan: Jeśli posiadacie jakieś fotografie, teksty, dokumenty dotyczące zasłużonych w kulturze siedlczan proszę o nadsyłanie kopi, skanów przez kontakt z niżej podanej strony. Jeśli są dokumenty, które chcecie przekazać w oryginale również proszę pisać. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Zwiedzanie miasta. Hala targowa 28.11.11, 21:44 Bardzo ciekawy fragment o hali, tylko chyba nie w całości? Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Zwiedzanie miasta. Hala targowa 28.11.11, 21:59 Jak najbardziej w całości. Autorzy relacjonują poczynania władz miasta: rzeźnia, chodniki, skwerki itp. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Hala targowa, szpital żydowski i II kirkut 28.11.11, 22:25 Wydawało mi się, że między druga a trzecią kartką czegoś brakuje. Rewelacyjne opisanie cmentarza żydowskiego. Tylko, tylko syn Halberów też musiał coś zapamietać. www.markopm.za.pl/familijne.htm Budynek w którym była "Nowa" kiedy został zbudowany Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Zwiedzanie miasta Siedlce II 28.11.11, 23:29 Na zdjęciu datowanym 1969r. Blok i ulica A.Krajowej już jest. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Zwiedzanie. Na końcu Kazimierzowskiej. 04.12.11, 16:17 Zakonnicy stawiają wielką budowlę. Kiedyś dom księdza Myrchy wydawał się olbrzymi ale ta budowa to jest coś. W Podlasie 24 były zdjęcia biskupa, który w czasie wizytacji kanonicznej parafii Św. Maksymilia zwiedzał mury domu parafialnego czy też zakonnego. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re:Kości przy szpitalu miejskim 05.12.11, 10:21 www.spin.siedlce.pl/2011/11/30/tu-spoczywaja-spopielone-szkielety/ Tyle z tego zostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm List z Poznania 16.12.11, 22:31 List z Poznania www.markopm.za.pl/familijne.htm 16.12.2011r. Odpowiedz Link Zgłoś
tramwajsiedlecki Re: List z Poznania 17.12.11, 00:15 Ten dom Rawicza 7 (na zdjęciu) znajdował się obok piętrowego drewniaka dr Krakówki. W okresie powojennym zamieszkały był przez ks. Piotrowskiego, mieszkała też tam p.Piotrowska (łacinniczka z Królówki) z rodziną. Dziś tego domu już nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: List z Poznania 19.12.11, 10:18 tramwajsiedlecki napisał: > Dziś tego domu już nie ma. Co rok znika jeden lub dwa domy na Nowych Siedlcach. Ciekawa czy istnieje dokumentacja fotograficzna sprzed 40, 30 czy 20 lat? Kilka domów za grube pieniądze zostało ocalonych i chwała ich właścicielom. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: List z Poznania 17.12.11, 18:10 Tramwajsiedlecki zna fakty a mnie zainteresowały prywatne zbiory znanego fotoreportera. Ukradzione zdjęcia i wpadka. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: List z Poznania, zdjęcia w TS 02.01.12, 12:01 > Ukradzione zdjęcia i wpadka. Do tej pory znany fotoreporter na pewno zdjęcia zwrócił i przeprosił. Inaczej być nie może.!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Kultura dofinansowana - ??? 17.01.12, 15:57 Informacja. Odbędzie się spotkanie, w trakcie którego zostanie podpisana umowa na dofinansowanie projektu „Modernizacja budynku Miejskiego Ośrodka Kultury i Miejskiej Biblioteki Publicznej w Siedlcach”. Spotkanie, w którym wezmą udział członkowie zarządu Województwa Mazowieckiego i przedstawiciele władz miasta, odbędzie 19 stycznia (czwartek) o godzinie 10.30 w Sali Białej przy ul Pułaskiego Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Kultura dofinansowana - ??? 17.01.12, 16:00 Pieniędzy nie było, a sobie podyskutowali na temat ich przeznaczenia. Teraz będą, czy będzie cicho? Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Pocztówki na Alledrogo 17.12.11, 15:30 allegro.pl/siedlce-jan-pawel-ii-jpii-i1996036649.html Informuję, że nadal można je kupiś w księgarni ul. Katedralna 5 Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Pocztówki na Alledrogo 19.12.11, 10:13 Wystawca tej pocztówki sprzedaje duży zestaw związanych z Janem Pawłem II. Dobrze popatrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Plac Sikorskiego 19.12.11, 13:05 tu można zobaczyć jak wygląda rynek w centrum miasta (fragmenty). podlasie24.pl/?pageId=51&galleryId=2885 Kiedy wreszcie u nas zostanie odpowiednio przebudowany Plac Sikorskiego. O zabudowie tego miejsca słychać od 20 lat i nic, a plac jest dewastowany z dnia na dzień przez samochody. 18.12.2011 wjechał tam nawet autobus MPK. Odpowiedz Link Zgłoś
brat_szczepana Re: Plac Sikorskiego 23.12.11, 18:51 W tym sęk, że to żaden plac. To nieodbudowany po wojnie kwartał ulic Przechodniej Przejazd, Koziej i Pułaskiego Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Plac Sikorskiego 23.12.11, 19:02 Ja, Ty, Krzycho1252, inni wiedzą o tym. I tylko to nam pozostaje. Odpowiedz Link Zgłoś
kerac32 Re: Plac Sikorskiego 23.12.11, 19:31 > W tym sęk, że to żaden plac. Najwyższy czas, żeby Magistrat coś z tym zrobił. W naszym mieście nie ma żadnego reprezentacyjnego placu czy rynku. Dziadostwo jakie sobą prezentuje Plac Sikorskiego, przynosi ujmę nie tylko jego patronowi, ale wszystkim siedlczanom. Odpowiedz Link Zgłoś
brat_szczepana Re: Plac Sikorskiego 29.12.11, 16:18 Taki plac - rynek powinien powstać po wyburzeniu ruder w w środkowej części kwartału Pułaskiego - Kilińskiego - Sienkiewicz - Floriańska. Tam też można wybudować ratusz. Dzisiejszy plac Sikorskiego powinien zostać odbudowany zgodnie z przedwojenną siatką ulic. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Zwiedzanie miasta Siedlce II 22.12.11, 08:10 Tylko życzenia, aniołek i trąbka...? Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Zagłębie siedleckich zdjęć 27.12.11, 15:25 Z Zagłębia starych siedleckich zdjęć czyli Poznania nadeszła nowa dostawa. www.markopm.za.pl/familijne.htm Odpowiedz Link Zgłoś
xaveri Re: Zagłębie siedleckich zdjęć 27.12.11, 16:51 Niestety zdjęcia są źle podpisane! Na tabliczce z numerem domu 7 jest na na dole że to numer 5... to dom Pani Piotrowskiej (następny po dawnym drewniaku Krakówki), a to zdjęcie po prawej opisane jako 7 - Państwo Wiewiórkowie... Odpowiedz Link Zgłoś
xaveri Re: Zagłębie siedleckich zdjęć 27.12.11, 19:10 Powyższe dotyczy oczywiście ;) ulicy Rawicza Odpowiedz Link Zgłoś
brat_szczepana Rawicza 5 > 7, 7 >25 29.12.11, 16:45 Niestety zdjęcia są źle podpisane! Na tabliczce z numerem domu 7 jest na na dole że to numer 5... to dom Pani Piotrowskiej (następny po dawnym drewniaku Krakówki), a to zdjęcie po prawej opisane jako 7 - Państwo Wiewiórkowie... Do końca ca. lat sześćdziesiątych faktycznie dom p.p. Piotrowskich nosił numer 5, a dawny dom p.p. Chejłów nr 7. Zmianę mumeracji spowodowało dzielenie ogromnych wcześniej działek -ogrodów na mniejsze i budowę coraz więcej nowych domów. Mniej więcej w połowie odległości pomiędzy Rawicza 5 i 7 po przeciwnej stronie stał (chyba stoi) ładny murowany dom prof. Chromińskiego (matematyka). Przy rogu Rawicza i Bema mieszkała też jakaś zacna rodzina od przedwojnia, nazwiska już nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
xaveri Re: Rawicza 5 > 7, 7 >25 29.12.11, 20:04 Prawda, ale kiedy były robione te zdjęcia tj w latach 1984-1985 to już nie było 5 tylko 7 i nie 7 tylko 25 i tak jest do teraz... chociaż czy 7 nie zmieniła się na 9 to musiał bym sprawdzić organoleptycznie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
aro333 Re: Zagłębie siedleckich zdjęć 27.12.11, 18:26 Ha praktycznie pierwsze po lewej stronie zdjecie to tak jakby ta grupa stala na placu wjazdowym do obecnego przedszkola. Tam byla ta świetlica? Czyje byly te ogrody? Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Zagłębie siedleckich zdjęć 27.12.11, 22:47 "Powrót" ul. Przechodnia a w tle Puławskiego z budynkami 37, 37 a, 35. Charakterystyczna przerwa między dwoma kamienicami zamiast bramy. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Zagłębie siedleckich zdjęć 27.12.11, 23:06 W związku z nazwiskiem Haliny Chejłówny, Piesiewicza znalazłem co nastepuje: "Komendantka PH wystąpiła z inicjatywą zapewnienia honorowego personelu dla Działu Pomocy Dzieciom Polskiego Komitetu Opiekuńczego, obejmując jednocześnie funkcję wiceprzewodniczącej Działu. Bezpośrednio DPDz podlegał przewodniczącemu Pol. KO mec. Marianowi Piesiewiczowi. Na zebraniu Zarządu mianowano W. Lodwich–Jackowiak wiceprzewodniczącą tego Działu. W uruchomionej dla dzieci świetlicy w sąsiedztwie siedziby RGO, przy ul. Berka Joselewicza, pracowało społecznie 10 wychowawców, rekrutujących się z Pogotowia Harcerek. Kierownikiem świetlicy została H. Chejłówna. Z różnorodnych form działalności świetlicy korzystały także dzieci wysiedlone z Zamojszczyzny. Lokal świetlicy przydzieliły władze miejskie. Znajdował się on w sąsiedztwie siedziby RGO, przy ul. Berka Joselewicza, za ówczesną synagogą. W dniu otwarcia świetlica zajmowała 2 izby dla 60 dzieci, zatrudniając 10 pracujących honorowo wychowawców. Zajęcia w świetlicy odbywały się w godzinach rannych i popołudniowych. Budżet Pol. KO był w stanie zapewnić skromne dożywianie dzieci świetlicowych w postaci gorącej kawy lub mleka, chleba z marmoladą, a czasem tranu. Z biegiem czasu liczba podopiecznych w świetlicy wzrosła znacznie, obejmując około 300 dzieci. Zniszczone miasto, wydzielenie dzielnicy mieszkaniowej „nur für Deutsche” oraz Getta dla ludności żydowskiej, budynki zajęte przez wojsko okupanta – oto powody – stwierdziła Lodwich–Jackowiak - dla których dzieci rodziców aresztowanych, rozstrzelanych lub z rodzin przesiedlonych nie miały warunków w nadmiernie zagęszczonych mieszkaniach do normalnego życia w ich wieku." www.echo.siedlce.net/index.php?p=21&arch_iid=2208 Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Zagłębie siedleckich zdjęć 27.12.11, 23:11 i jeszcze tu przy nazwisku Ciekot www.markopm.za.pl/ludzie.htm Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Zagłębie siedleckich zdjęć 27.12.11, 23:18 Pan Marian J. obiecał, że napisze coś o RGO. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: O Bolesławie Prusiei Siedlcach 18.01.12, 08:58 www.rasil.home.pl/rrh_7_2009/05_v_machnicka.pdf W " Radzyńskim roczniku humanistycznym" ....? Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm O Starym Cmentarzu Siedlcach 18.01.12, 15:04 www.siedlce.pl/index.php?option=16&action=news_show&news_id=620 Panie PM i Radni wiemy, że po 40 latach można zagospodarowywać stare cmentarze. Ale czy trzeba i musicie to robić? To, żę za czasów komuny przecięto cmentarz ulicą i z części cmentarza urządzono plac zabaw dla dzieci z Domu Dziecka (do dzisiaj leży tam jeszcze jedna płyta nagrobna) musicie to niszczyć dalej Zachowała się brama i mały domek przy niej prawdopodobnie stara kancelaria cmentarza (jest na zdj. Gancwola). Dziwię się, że konserwator nic na ten temat nie decyduje. Widnieje na zdjęciach z początku wieku i napewno jest starszy. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: O Starym Cmentarzu Siedlcach 18.01.12, 15:13 uzupełnienie www.markopm.za.pl/familijne.htm Płyta nagrobna jest pod datą 6.02.2011r. i 12.06.2011r. Dom Dziecka , Stary cmentarz (przypomnienie) Domek kancelarii poniżej daty 25.07.2010r. Wejście na stary cmantarz i chyba kancelaria cmentarza (zdjęcie A.Gancwola) Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: O Starym Cmentarzu Siedlcach 19.01.12, 16:05 To co ma być na tym miejscu? W koło miasto a tam dziura. Odpowiedz Link Zgłoś
brat_szczepana Re: O Starym Cmentarzu Siedlcach 19.01.12, 18:50 Nie podzielam poglądu, że dawne miejsca grzebania zmarłych muszą na wieki wieków amen pozostać nie tknięte. Miasta się rozrastają i nieużywane stare cmentarze kiedyś na peryferiach teraz są w centrach miast. Jak pisał Asnyk "Trzeba z żywymi naprzód iść, po życie sięgać nowe". Szczątki zmarłych należy przenieść na jeden z czynnych cmentarzy, cenne tablice lub nagrobki do istniejącego lapidarium , a teren udostępnić dla inwestycji. Życie idzie dalej i nic go nie zatrzyma. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: O Starym Cmentarzu Siedlcach 19.01.12, 19:33 Obserwuj jak będą przenosić. Tej tablicy też nikt nie ruszy, tylko koparka. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: O Starym Cmentarzu Siedlcach 19.01.12, 21:26 Więc działaj. Jak ją ruszysz sam mogą posądzić Cię o kradzież. Może Pani Prezydent od kultury pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: O Starym Cmentarzu Siedlcach 19.01.12, 21:37 Z pomnika pruskiego generała zrobili pomnik wojska polskiego ( ?). Tablicę tego pruskiego generała przenieśli do lepidarium. Tablię żandarma też można przenieść ? Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: 19.01.12, 21:42 Tumba spod pałacu Ogińskich leży przy dworku konserwatora a gdzie jest tablica o sportowcach spod Galerii S II? Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: 19.01.12, 21:55 Na sesji obiecywano (jescze przed robieniem wykopów), że odtworzą. Wystarczyło wydać polecenie, wydobycia w czasie robienia wykopów. Wydobyte kamienie przerobiono na tłuczeń. Taka to siedlecka rzeczywistość, przyjezdna. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: 19.01.12, 22:02 Złośliwie mógłbym napisać - "szerokiej drogi"- ? Odpowiedz Link Zgłoś
an.chojnacki Re: O Starym Cmentarzu Siedlcach 20.01.12, 06:04 Pisaliśmy o tym, już wcześniej. Tablicę żołnierza rzeczywiście można przenieść do lapidarium, ale ja apeluję o nieco więcej - były ogródek jordanowski DMD to wyrównany tylko fragment cmentarza. Może wypadałoby wydać niewielkie pieniądze na sprawdzenie tego ternu. Jest uczelnia - ba uniwersytet - może władzę zwrócą się o pomoc - może studenci zrobią to za przysłowiowe "dziękuję"? Trzeba z żywymi do przodu iść - to prawda, ale jak żywi zapomną o grobach swych ojców - to ich synowie mogą zapomnieć o grobach zapominalskich, albowiem napisano, że żyjemy na tym łez padole, tylko tyle czasu - ile pamięci o nas w żyjących ludziach pozostało. Nie jest też prawdą stwierdzenie, że jak jest wolna parcela w środku miasta, to trzeba sprzedać ją koniecznie "inwestorowi" z "przedsiębiorstwa" - mieszkaniec jeden tylko oczekuje jeszcze parku - skweru choćby i parkingu poludzkiego - dużego, z dogodnym wjazdem i wyjazdem. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: O Starym Cmentarzu Siedlcach 20.01.12, 09:15 > Jest uczelnia - ba uniwersytet - może władzę zwrócą > się o pomoc - może studenci zrobią to za przysłowiowe "dziękuję"? Z tym jest problem. Zauważ, że tekst o Prusie w Siedlcach wydrukował Radzyński Rocznik Humanistyczny. Kiedyś ukazywały się Szkice Podlaskie wydawane przez historyków z tej uczelni ale od jakiegoś czasu ani ich widu ani słychu. Sprawdzić może pracownik delegatury ochrony zabytków, dyplomowany architekt i tak dalej . Studenci mogą zrobić sobie praktykę, jeśli wykładowca się zainteresuje. Tylko co to za praktyka w Siedlcach...? W Grecji, w Egipcie, w Samarkandzie to coś a tu...? Wyniki utajnią, konserwator nie zauważy wartości lub nie będzie za co wydrukować sprawozdania z badań. Zostały jeszcze Prace Archiwalno - Konserwatorskie... Odpowiedz Link Zgłoś
an.chojnacki Re: O Starym Cmentarzu Siedlcach 20.01.12, 18:07 Ależ oczywiście, że to jest problem - znam ludzi z Siedlec, którzy piszą dla Archiwum i w Radzyniu - tu w ogóle kłania się program badawczy. I to jest problem Siedlec, bo Rocznik Humanistyczny, Rocznik Liwski ani nawet siedlecki PA-K - nie zastąpią potencjału uczelni - tego finansowego także. Taka jest prawda. Ale wracając do wykorzystania potencjału młodych ludzi - to rzecz jasna musi być najpierw konsensus i konserwatora i pracownika uczelni. Podobny problem był wcześniej przy szpitalu - raptem "miasto" zdziwiło się, że tam cmentarz był - a wystarczyły mapy Vetera... Jak "inwestor" będzie stawiał "Galerę" - też zrobią co niektórzy wielkie oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Długo było czekać 26.01.12, 19:39 podlasie24.pl/wiadomosci/siedlce/drogowy-absurd-zostanie-rozwiazany-90cc.html Po ponad 1000 dni albo i nocy zauważyli, że droga w drogę nie trafiała, Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Długo było czekać 26.01.12, 19:40 Nie mogę znaleźć zdjęć z budowy. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Długo było czekać 26.01.12, 20:36 krzycho1252 napisał: > Nie mogę znaleźć zdjęć z budowy. tu www.markopm.za.pl/droga.htm Odpowiedz Link Zgłoś