Dodaj do ulubionych

WOJEWÓDZTWO POŁUDNIOWOMAZOWIECKIE

IP: *.udn.pl 27.03.04, 03:15
Chciałbym usłyszeć opinię siedlczan i mieszkańców d. woj.siedleckiego
nt.województwa nazwanego" roboczo" południowomazowieckim ,które by mogło
obejmować obszar położony w południowej części obecnego województwa
mazowieckiego z wyłączeniem Warszawy i niewielkiego ok.10 km pasa wokół
stolicy z Radomiem i Siedlcami.
Obserwuj wątek
    • Gość: Gosc Re: WOJEWÓDZTWO POŁUDNIOWOMAZOWIECKIE IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 27.03.04, 16:54
      Mi jako mieszkancowi pow. minskiego(a kiedys woj. warszawskiego-przed 1975r, a
      pozniej siedleckiego) ten pomysl zdecydowanie sie nie podoba. Chyba kazdy
      widzi, ze obecne wojewodztwo mazowieckie "nie bardzo" odpowiada historycznemu
      obszarowi Mazowsza. Warszawa, Plock, Ciechanow-jak najbardziej Mazowsze, ale,
      nikogo nie obrazajac, Siedlce i Radom juz nie. Inny przyklad: Wysokie
      Mazowieckie, Zambrów, Łomża czyli polnocno-wschodnie Mazowsze, a teraz...woj.
      poldlaskie. Suwałki, Augustów kazdy kojarzy z Mazurami, a teraz to podobno
      Podlasie. Gdybym ja decydowal o granicach wojewodztw, to woj. warminsko-mazur.
      siegałoby do granicy z Litwą i obejmowaloby w/w miasta, natomiast wojewodztwo
      podlaskie "zjechałoby" na mapie na poludnie i objeloby swoim zasiegiem powiaty:
      białostocki, bielski, hajnowski, moniecki, siemiatycki, sokólski, łosicki,
      siedlecki, sokołowski, wegrowski, bielski, łukowski i radzyński. Taka jest moja
      opinia na ten temat, takze woj. poludniowomazowieckiemu zdecydowane NIE, bo
      bylby to kolejny sztuczny twór na naszej mapie.
      • raks5 Re: WOJEWÓDZTWO POŁUDNIOWOMAZOWIECKIE 28.03.04, 01:01
        nie w nazwie problem...
        Ale dla mnie to poroniony pomysl.
        Nie po to zostal wprowadzony nowy podzial administracyjny, zeby dokladac
        wojewodztwa. Bo na jednym sie nie skonczy, a potem do 49 bliska droga
        • Gość: pelikan Re: WOJEWÓDZTWO POŁUDNIOWOMAZOWIECKIE IP: *.udn.pl 28.03.04, 17:25
          Myślę,że nie podejmując tematu nie wiecie jaką zyciową szansę tracicie.Zmiany
          wprawdzie zajdą lecz bez waszego udziału. Nieobecni nie mają racji.
      • Gość: Rallye Re: WOJEWÓDZTWO POŁUDNIOWOMAZOWIECKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.04, 09:19
        Mylisz się, Siedlce to nie Podlasie, a wschodnie Mazowsze.
        • izaza Re: WOJEWÓDZTWO POŁUDNIOWOMAZOWIECKIE 29.03.04, 12:11
          oj, Rallye (wg ostatniego wpisu:) to zalezy od punktu widzenia.
          Geograficznie, hitorycznie itd., sa rozne poglady na to...
          • tramwajsiedlecki Re: WOJEWÓDZTWO POŁUDNIOWOMAZOWIECKIE 29.03.04, 18:22
            Siedlce były, są i będą na Podlasiu, tak jak Węgrów, Sokołów, Łosice. Łuków,
            czy Radzyń. Proszę nie mylić, jesteśmy w województwie mazowieckim, ale nie na
            Mazowszu, podobnie jak Ostrołęka (Kurpie).
            Warszawa z pewnością powinna być wydzielona z terenu jako samodzielne
            terytorium jak Berlin, Praga, Wiedeń i inne stolice krajówm
            Województwo mazowieckie jest nieszczęściem dla Siedlec. Powinnismy wspólnie z
            Białą Podlaską tworzyć południowo-podlaskie.
            Podział woj. mazowieckiego, jeżeli miałoby do tego dojść powinienie dokonać się
            wzdłuż linii Wisły. Zachodnie - od Płocka do Radomia, wschodnie - od Ostrołęki
            do Siedlec. Przemawiają za tym ciągi komunikacyjne, brak mostów na Wiśle,
            większa spójność historyczno-kulturowa tych terenów w ujęciu południkowym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka