Dodaj do ulubionych

Kamieniczka koło poczty na miejscu Domu Chleba

07.03.11, 22:36
Chyba budowa się zakończyła. Przejeżdżając dostrzegłem niebieski szyld z napisem: księgarnia.
Jakaś nowa, czy przeprowadzona z innej ulicy?

Pamiętacie, jak w tym miejscu był słynny Dom Chleba? Może zachowały się jakieś zdjęcia?
Obserwuj wątek
    • n_l Re: Kamieniczka koło poczty na miejscu Domu Chleb 07.03.11, 23:06
      > Przejeżdżając dostrzegłem niebieski szyld z napisem: księgarnia.
      I książki na wystawie.
    • mpppm Re: Kamieniczka koło poczty na miejscu Domu Chleb 07.03.11, 23:07
      tu je możesz znaleźć:
      www.markopm.za.pl/pilsudskiego.htm
      www.markopm.za.pl/familijne.htm z 10.08.2009r.

www.festiwalzhp.za.pl/kazimierz_nagorka.htm
    • mpppm Re: Kamieniczka koło poczty na miejscu Domu Chleb 07.03.11, 23:11
      na zdj. z 3.03.2011r. po lewej obuwie po lewej księgarnia
      • brat_szczepana Re: Kamieniczka koło poczty na miejscu Domu Chleb 07.03.11, 23:26
        Historia jak żywa. Pięknie.
        Nie dostrzegłem zdjęcia z okresu Domu Chleba, może takie nie istnieje.

Czy ta księgarnia na historycznym zdjęciu, to ta dziś powrócona?
        • mpppm Re: Kamieniczka koło poczty na miejscu Domu Chleb 07.03.11, 23:30
          Dom Chleba to już czasy (wygląd jak na str. ulice) bez stromego dachu.
          Jest jeszcze zdj. tego budynku na str. M.Zychowieckiego z czasów II wojny od str. kościoła.
          • brat_szczepana Re: Kamieniczka koło poczty na miejscu Domu Chleb 07.03.11, 23:33
            To niesamowite. Pamięć wizualna.
          • mpppm Re: Kamieniczka koło poczty na miejscu Domu Chleb 07.03.11, 23:44
            str.25 książka Matuszewskiego "jak patrzeć na Siedlce" Widać 2/3 budynku.
            Zdjęcie jego dziadka Skwary (krawiec z Orzeszkowej)
            Pamiętam jak spacerował po deptaku ze swoim aparatem.
            • brat_szczepana Re: Kamieniczka koło poczty na miejscu Domu Chleb 07.03.11, 23:53
              Chyba tego pana Skware pamiętam. Coś sobie przypominał. Miał dwie córki?
              • mpppm Re: Kamieniczka koło poczty na miejscu Domu Chleb 08.03.11, 00:00
                nie wiem czy dwie ale z jego córką chodziłem do szkoły podstawowej SP3 ul.Konarskiego.
    • brat_szczepana Kamieniczka koło poczty na miejscu Domu Chleb 08.03.11, 00:51
      mpppm napisał:
      > Jest jeszcze zdj. tego budynku na str. M.Zychowieckiego z czasów II wojny od str. kościoła.

Niesamowite. Dopiero teraz pojąłem, skąd to trójkątne zwieńczenie szczytu kamieniczki.
      Architekt musiał znać to zdjęcie, bo nawiązanie do tego elementu jest oczywiste.
      Mansarda miała dwuspadzisty dach, który od elewacji frontowej tworzył ten trójkąt.
      To by znaczyło. że już pierwotny projektant uwzględnił w swoim pomyśle współistnienie tej budowli w jednej pierzeji z budynkiem poczty.

• krzycho1252 Re: Kamieniczka koło poczty na miejscu Domu Chleb 08.03.11, 10:26
        > Niesamowite. Dopiero teraz pojąłem,...

Olśnienie. Boże mój olśnienie. Następny dziw natury, który....pogadaj z projektantem, to powie, że to nawiązanie do klasycyzmu, że to prawie to samo. Kolumny nad gzymsem. Piękno, jak to Parapury, przy Krótkiej . Bałagan, bałagan. Bałagan i brak wizji.
        • ricar-do58 Re: Kamieniczka koło poczty na miejscu Domu Chleb 08.03.11, 11:03
          Też tak uważam trzy style w jednej Fasadzie www.siedleckierealia.za.pl/najnowsze.htm
          • n_l NMSP 09.03.11, 12:27
            przepraszam, naprawdę nie mogłem się powstrzymać... :-(

Zanim zaczniesz krytykować innych spójrz na to co sam robisz :-(
            Niechlujnie kadrowane zdjęcia, błędy w podpisach...
            Jeszcze raz przepraszam za off topic
            ale chłopie- popracuj, więcej staranności.
            • ricar-do58 Re: NMSP 09.03.11, 13:00
              Do n_l pokaż swoje fotki bez komentarza
              • n_l Re: NMSP 09.03.11, 15:20
                > pokaż swoje fotki bez komentarza
                Ponieważ moje fotki reprezentują beznadziejnie niski poziom więc nie podsuwam
                ich nikomu pod nos. Gdy nauczę się poprawnie kadrować i operować światłem
                to może wtedy coś pokażę :-)
                Na razie wystarcza mi jak od czasu do czasu ktoś zamówi u mnie zdjęcia
                i mimo kiepskiego poziomu przeleje na moje konto parę groszy :-)

A żeby moje uwagi pod twoim adresem nie były gołosłowne, s`il vous plait:
                - "recykling rozebranego budynku"
                na czym polega recykling budynku?
                recykling gruzu jeszcze zniosę...
                - "część hotelu Pogoni pozostała podobno własność miasta"
                jak to rozumieć- pozostała podobno własnością miasta
                czy jeszcze inaczej?

- a może będzie tak poczekamy zobaczymy
                A to jak rozumieć?
                - a może będzie tak że poczekamy i zobaczymy
                czy też może:
                - A może będzie tak? poczekamy, zobaczymy...
                -
                -kładka dla pieszych nad PKP
                jeśli już coś dostrzegam na tym zdjęciu to na pewno
                nie całe PKP tylko perony, tory a nad nimi kładka
                zresztą, spójrz sam, co widzisz na tym zdjęciu:
                img402.imageshack.us/i/kladka2.jpg/
                na pierwszym planie samochody, na drugim szarobure nagie gałęzie drzew,
                na trzecim szare budynki, gdzieś między drugim a trzecim planem błąka
                się ta nieszczęsna kładka :-)

A ten obrazek?
                img651.imageshack.us/i/nowy9c.jpg/
                Odjechać chciał ten budynek żeś tak go pstryknął?
                Spokojnie, ani nie odjedzie ani pod płachtą go nie schowają.
                Prędzej odjedzie ten samochód który zasłania część budynku.
                No chyba że tematem zdjęcia jest samochód nie budynek.
                Drzewa też bym wywalił z kadru :-)

Samochody zresztą to chyba twoje ulubione elementy :-)
                tu pojawiają się we fragmentach
                img41.imageshack.us/i/stadion5.jpg/
                tu też nie mogłeś się powstrzymać (lewa strona zdjęcia)
                img816.imageshack.us/i/p201.jpg/
                a tu nie wiem co chciałeś pokazać?
                ulicę, maszyny budowlane czy zawartość bagażnika?
                img21.imageshack.us/i/az5te.jpg/
                Pochyłe ściany budynków nie budzą we mnie obawy,
                ale pochyłe drzewo? zaraz pewnie się wywróci
                img716.imageshack.us/i/strus16.jpg/
                Chcesz więcej czy zrozumiałeś już jak wygląda niechlujne kadrowanie?
                • n_l piękny zad 09.03.11, 15:23
                  sorki ale naprawdę nie mogłem się powstrzymać ;-)
                  img683.imageshack.us/i/pull2.jpg/
                  • n_l Złośliwy suplement 09.03.11, 15:26
                    W księgarni o której mowa w topicowym poście
                    jest też kilkanaście książek z dziedziny fotografii.
                    Chyba znajdziesz coś o kompozycji, kadrowaniu, obróbce :-)

z mojej strony EOT, jeśli chcesz dalej dyskutować
                    pisz na priv
                  • ricar-do58 Re: piękny zad 12.03.11, 09:50
                    dziękuję za wnikliwe przejrzenie mojej strony nie popełnia błędów tylko ten co nic nie robi
        • kerac32 Re: Kamieniczka koło poczty na miejscu Domu Chleb 08.03.11, 11:43
          Trochę przesadzacie z tym narzekaniem. Oba budynki są wcale niebrzydkie, ich wygląd psują tylko ta mansarda jeśli chodzi o Piłsudskiego i balustrada na dachu na Krótkiej. Ogólnie całkiem nieźle komponują się z otoczeniem.
        • futroborsuka Re: Kamieniczka koło poczty na miejscu Domu Chleb 09.03.11, 12:20
          krzycho1252 , zrób to lepiej ;) , przedstaw swoje wizje... , albo powiedz co Ci się podoba na przykład , bo nie mam porównania :))
          • mpppm Re: Kamieniczka koło poczty na miejscu Domu Chleb 09.03.11, 14:19
            ul. Piłsudskiego 6
            www.markopm.za.pl/pilsudskiego.htm
            (bez wojny na słowa)
          • krzycho1252 Re: Kamieniczka koło poczty na miejscu Domu Chleb 14.03.11, 08:57
            > krzycho1252 , zrób to lepiej ;) , przedstaw swoje wizje... , albo powiedz co Ci
            > się podoba na przykład ,

Podoba mi się, że wybudowali kamieniczkę zamiast tego pawilionu* co był przed. Kamieniczka dostojna, w marmurach i w kolumnach, z niby frontonem , z niby lukarnami.. Coś jeszcze na balkon albo markizę będzie. W miejscu tak atrakcyjnym na fasadzie przydałoby się wstawić ze dwa biusty albo maszkarony.

* pawilion - określenie pawilonów czyli czegoś lepszego od ziemnianek i trwalszego ( vide na Pułaskiego i Armii Krajowej
            • futroborsuka Re: Kamieniczka koło poczty na miejscu Domu Chleb 14.03.11, 10:35
              czyli nie masz nic do powiedzenia w tym temacie.... rzucasz tutaj terminami o których nie masz pojęcia jak mniemam. Well......
              • krzycho1252 Re: Kamieniczka koło poczty na miejscu Domu Chleb 14.03.11, 12:04
                > rzucasz tutaj terminami o których nie masz pojęcia jak mniemam. Well......

Cóż.... tych, których używam, to wiem co oznaczają. Może wiesz, jaką ideę w tej kamienicy chciał projektant przemycić ?
    • krzycho1252 Re: Kamieniczka koło poczty na miejscu Domu Chleb 16.03.11, 20:48
      Na piętrze co będzie?
      • brat_szczepana Re: Kamieniczka koło poczty na miejscu Domu Chleb 25.03.11, 12:42
        Zapewne kancelaria inwestora. Możesz go nawet zobaczyć w scenach sądowych na słynnym filmie (inny wątek) z 1967r. , młodszego o 44 lata.
      • mpppm Re: Kamieniczka koło poczty na miejscu Domu Chleb 02.05.11, 00:11
        Nowe (stare) zdjęcie "domu chleba".
        www.markopm.za.pl/familijne.htm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka