jjana 23.02.12, 21:49 Podpowiedzcie mi gdzie posłać dziecko do przedszkola. Interesują mnie okolice ulic Janowska, Topolowa, Klonowa. Na Wiązowej jest chyba Miejskie Przedszkole nr 1. Jakie macie o nim opinie? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annabee Re: Przedszkole 24.02.12, 08:32 Ja również poproszę o informację o przedszkolu na Wiązowej. Jakie są opłaty, rozkład dnia, jakie są zajęcia<? Odpowiedz Link Zgłoś
mamazsiedlec Re: Przedszkole 24.02.12, 16:24 Tutaj masz wykaz wszystkich jednostek oświatowych w mieście, a w tym przedszkola publiczne i niepubliczne z adresami stron www i danymi kontaktowymi. www.siedlce.pl/index.php?option=18&action=articles_show&art_id=55&menu_id=49&page=10 Ja mam pytanie odnośnie przedszkola na Nowym Świecie. Na stronie internetowej M3 czyli dewelopera budującego osiedle Nowy Świat widać informację, że będzie tam przedszkole, niestety nigdzie nic więcej o tym nie słychać. Ostatnio zobaczyłam, ogłoszenia dotyczące zatrudnienia dyrektora do nowego przedszkola w Siedlcach i tak to powiązałam z tym Nowym Światem, jednak nadal nic nie słychać. Wiem, że teraz jest remont w lokalu, który miał być chyba pod to przedszkole i widać kolorowe ściany, więc może to prawda. Czy ktoś ma jakieś informacje na ten temat? Dodatkowo od września 2012 chciałam wysłać dziecko do przedszkola. Wiedziałam, że nie mam co liczyć na Państwowe bo we wrześniu nie będzie miało skończone 3 lat, ale liczyłam na prywatne. Okazuje się, że warto było urodzić kilka dni wcześniej (dziecko z początku stycznia), ponieważ wcale nie jest lekko. Podzwoniłam po Państwowych i okazało się, że w tych interesujących mnie przedszkolach nie przyjmują choćby dziecko było z 1 stycznia, nawet na listy rezerwowe w przypadku wolnych miejsc, ale 2 panie powiedziały, że są przedszkola państwowe w Siedlcach, które przyjmują takie dzieci z początku stycznia właśnie na te wolne pozostałe miejsca, jednak nie wiedzą które. Wiem, że kiedyś było to na takiej zasadzie, że dzieci urodzone do 14 stycznia miały wybór rocznika wcześniej lub później. Teraz takiego wyboru nie ma. Nie mówię, że każde dziecko powinno iść "rok" wcześniej bo to zależy od rozwoju, ale akurat mam porównanie do parę miesięcy starszego dziecka, które nie potrafi połowy rzeczy co moje, chodzi o mowę, sikanie, radzenie sobie itd., a ma szansę na przedszkole. No zrozumiałe, że państwowe może mieć takie wymagania, ale dalej w poszukiwaniach wzięłam na tapetę prywatne. Byłam przekonana, że działa to na zasadzie płacę to mam większe możliwości niż w państwówce, jednak nie jest tak. W przedszkolach, które akurat mnie interesują w tym roku dla młodszego parę dni dziecka nie jest tak łatwo, bo może liczyć co najwyżej na listę rezerwową w przypadku braku wystarczającej ilości dzieci chętnych. W związku z tym, że przedłużyli możliwość wyboru czy 6 czy 7 latki idą do szkoły to jak wiadomo rodzice nie chcą odbierać dzieciom dzieciństwa i wolą rok zaczekać. Z tej sytuacji wynikło, że w przedszkolach zostaje dużo dzieci z ostatniego rocznika, a więc przedszkola mają mniej miejsc. Dodatkowo pierwszeństwo w przedszkolach mają dzieci do 31 grudnia czyli 3 latki, które rejestrują się w systemie. Wśród tych 3-latków jeszcze są dodatkowe kryteria które podwyższają punktację np. niepełnosprawność, samotni rodzice, oboje rodzice pracujący lub studiujący dziennie. O ile jestem w stanie zrozumieć to, że osobom niepełnosprawnym należy się to pierwszeństwo, samotnym matkom czy ojcom też, to reszta kryteriów jest śmieszna. Jeżeli decyduję się na przedszkole to po to żeby rozpocząć pracę, ale aby mieć większe szansę na przyjęcie już powinnam pracować. Dodatkowo teraz modne życie w konkubinacie jest opłacalne bo nikt nikomu nie udowodni, czy jestem samotną matką czy po prostu nie zalegalizowałam związku. No ale wracając do tematu, dziecko, które urodziło się w pierwszym tygodniu stycznia, nie odbiega, a nawet często wyprzedza dzieciaczki z grudnia może dostać się do przedszkola jedynie wtedy kiedy zostaną wolne miejsca po przyjęciu 3-latków, bez względu ile rodzice za to przedszkole zapłacą. Wiadomo, że wolne miejsca się zdarzają, ale najprawdopodobniej nie będzie to już przedszkole wybrane przez rodziców tylko po prostu puszczenie dziecka gdzie się da. Zostaje żłobek i klub malucha. Żłobek państwowy odpada ze względu na kryteria bo też powinno się pracować żeby mieć szansę, więc jeden prywatny. Dziecko parę dni młodsze od 3 latków powinno przeczekać do wieku prawie 4 lat i dopiero może dostanie się do przedszkola, o ile nie będzie wyżu i braku miejsc. Może ktoś ma podobne doświadczenia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
azu28 Re: Przedszkole 07.03.12, 12:00 z tego co słyszałam jak sie uda to wczesniej beda chcieli otworzyc przedszkole niz we wrzesniu na nowym swiecie koszt 550 zl podobno ma byc podobne do małego europejczyka Odpowiedz Link Zgłoś
krab_ik Re: Przedszkole 07.04.12, 18:14 Na innym forum wyczytałam że w nowym przedszkolu na Nowym Świecie, opłata stała 230zł. Ciekawi mnie ile stawka za posiłki. Przy takiej opłacie stałej zapisałabym swojego maluszka do tego przedszkola, ponieważ jest niedaleko mojego miejsca zamieszkania, oczywiście jeśli nie dostanie się do publicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
viola-1981 Re: Przedszkole 17.04.12, 13:47 ma moze ktos kontakt do tego przedszkola na Nowym Świecie Odpowiedz Link Zgłoś
drizzt1223 Re: Przedszkole 07.03.12, 13:24 Zgadzam się z większością Twojego postu ale mam 1 małe ale:D. Mianowicie żeby być rodzicem samotnie wychowującym dziecko wg prawa, to w akcie ur dziecka musi być ojciec nieznany albo musisz posiadać akt zgonu ojca dziecka. Rodzic, którego dziecko w akcie ur ma mamę i tatę a rodzice nie są razem nie jest uznawany za samotnie wychowujący... Nie wiem kto tak sobie wymyślił ale może jest w tym trochę sensu... Odpowiedz Link Zgłoś
duki_m Re: Przedszkole 13.04.12, 11:25 Kto wie jakie są opłaty w prywatnym przedszkolu Wesołe Skrzaty? Odpowiedz Link Zgłoś
kajeczka123 Re: Przedszkole 19.04.12, 13:26 moje dziecko chodzi do tego przedszkola na ul. składowej 45 (bo jest też drugie na południowej), opłata stała 200zł + 4zł za wyżywienie za dzień, we wrześniu też płaci się za ubezpieczenie (jak dobrze pamiętam to 17zł na rok), dodatkowo są zakupione dla dzieci książki, w starszych grupach są dodatkowe zajęcia ale narazie nie wiem ile kosztują bo moje dziecko chodzi do 3 latków mają 4 grupy: dzieci od 2,5 do 3lat dzieci które skończyły 3lata 4latki 5 i 6 latki w tym roku są w jednej grupie zerówkowej Odpowiedz Link Zgłoś