Dodaj do ulubionych

Papierówki

05.08.12, 10:56
Cześć,
mam w starym ogrodzie drzewa papierówkowe. Jabłka sypią się jak grad (w sumie to już się kończą), nie mam co z nimi robić. Może ktoś chce trochę? Chętnie oddam. Minimalne ilości to "reklamówka" :) ktoś chce?
Ps. Jako gratis mogę dorzucić kotka (mam 10 maluchów)
Obserwuj wątek
    • mpppm Re: Papierówki 05.08.12, 13:22
      Ciekawe czy to daleko? Reflektuję bez kota.
      markopm@op.pl
    • verena0 Re: Papierówki 05.08.12, 18:10
      W sumie to ja też byłabym zainteresowana powiedzmy dwiema reklamówkami. Bez gratisu ;)
    • komanchu Pomysł na nadmiar papierówek 06.08.12, 09:43
      Papierówki można wykorzystać do przygotowania bardzo smacznego musu jabłkowo-kolendrowo-anyżowego. Jabłka kroję, pozbywam się ogryzków i wrzucam do garnka - ze skórką, nie chce mi się obierać tej drobnicy, a poza tym w skórce jest najwięcej pektyny, która sprawia, że mus jest gęsty. Zalewam pokrojone jabłka odrobiną wody i gotuję na małym ogniu ok. 10 min. cały czas mieszając. Następnie blenderuję całość na jednolity mus i przecedzam przez sito do drugiego garnka. Do masy dodaję 4-5 łyżek jasnego miodu (można oczywiście użyć cukru lub innej substancji słodzącej) i przyprawy - te są najważniejsze, bo decydują o późniejszym smaku i aromacie musu. Oryginalne i nieporównywalnie smaczniejsze od tradycyjnego cynamonu walory smakowe oraz zapachowe daje połączenie anyżu i kolendry ze szczyptą imbiru, ziela angielskiego i gałki muszkatołowej. Nasiona anyżu (do kupienia w sklepie zielarskim) wcześniej prażę, następnie mielę w młynku do kawy, w ten sam sposób mielę także nasiona kolendry (sklep zielarski) dodając do ziaren kolendry 2-3 ziarnka ziela angielskiego i 3 listki laurowe. Na 1 kg jabłek zwykle daję dużą łyżkę anyżu i kolendry. Szczyptę imbiru i gałki muszkatołowej. Dokładnie mieszam miód i przyprawy z musem jabłkowym, zagotowuję i przelewam do słoików. Te do jedzenia na bieżąco wstawiam do lodówki, te na zimę dodatkowo pasteryzuję na sucho w piekarniku, skąd wędrują do spiżarni. Mus z papierówek jest gęsty i może służyć jako smarowidło na chleb, nadzienie do naleśników, jako farsz do bułeczek, ciast i dodatek do lodów oraz innych słodkich deserów. Smacznego!
      • verena0 Re: Pomysł na nadmiar papierówek 06.08.12, 10:21
        Ja idę na totalną łatwiznę, bo obieram, ścieram na tartce i jak to w garnku zyska płynną konsystencję, dodaję cukier, cynamon, to chwilę jeszcze się gotuje dla rozpuszczenia cukru i już. Na zamknięcie w słoikach ma niewielkie szanse, zostaje pożarte w ciągu 24 h;)
        Pomysł z miodem fajny :)
        • mpppm Re: Pomysł na nadmiar papierówek 06.08.12, 10:43
          Ten przepis bez kota w składzie chyba nie przejdzie?
          • verena0 Re: Pomysł na nadmiar papierówek 06.08.12, 15:17
            Hehe :) może tu chodzi właśnie o tego kota, a gratis reklamówka jabłek ;)
            • xfinlandia Re: Pomysł na nadmiar papierówek 06.08.12, 16:36
              Hehe:) Dowcipnisie:)
              Musze Was przeprosić. Jeszcze w sobotę po poludniu dwa kosze wylądowało na kompostowniku (i tak systematycznie bylo przez ostatnie 3 tygodnie, bo sasiedzi tez juz się dawno zaopatrzyli), ale w niedzielę niewiele spadło. Podniosłem głowę i policzyłem to co zostało - nie nazbieram już reklamówek. Wisi końcówka. Jak ktoś ma ochotę to można wpaść się poczęstować. Jabłka są w Węgrowie ;p a za to że się nabijacie nie przywiozę, a miałem taki zamiar:)
              ps. Widzę że do kotów będę musiał dopłacać.. .to ja już wolę je u siebie - przynajmniej mają kochających domowników ;p
              • mpppm Re: Pomysł na nadmiar papierówek 06.08.12, 17:04
                Spokojnie, Kota już mam, nazywa się Matylda.
                • mpppm Re: Pomysł na nadmiar papierówek 06.08.12, 17:06
                  tak wgląda:
                  www.markopm.za.pl/wystawa.htm
              • verena0 Re: Pomysł na nadmiar papierówek 06.08.12, 17:07
                eeee na samo częstowanie się do Węgrowa to trochę daleko ;)
        • kerac32 Re: Pomysł na nadmiar papierówek 06.08.12, 20:56
          Prościej jest przepuścić jabłka przez sokowirówkę i część soku od razu wypić. Potem miesza się pozostały sok z wytłokami i smaży. Podwójna korzyść - masz pycha świeży soczek, a samo smażenie jest krótsze 2-3 razy niż w przypadku użycia owoców startych lub krojonych.
          • verena0 Re: Pomysł na nadmiar papierówek 06.08.12, 21:14
            ale z pestkami będzie
            • kerac32 Re: Pomysł na nadmiar papierówek 06.08.12, 21:19
              Nie piałem szczególowo, ale chodziło mi o jabłka obrane i pozbawione gniazd nasiennych. Ilość cukru i inne przyprawy według własnego uznania.
    • mpppm Re: Papierówki 06.08.12, 17:16
      tak przy okazji ustrzeliłaś okrągły nr.
      Siedlce (168800)
      • mpppm może konkurs 06.08.12, 17:20
        kto ustrzeli 169000 wpis dostanie kota i reklamówkę (pustą bo papierówek już nie ma)
        • kerac32 Re: może konkurs 06.08.12, 20:49
          Kot może być w reklamówce, wtedy nie będzie pusta :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka