Dodaj do ulubionych

Będzie stok narciarski w Siedlcach?

05.09.12, 19:45
Hotel, górka dla narciarzy, znaczy pewnie niewielki stok i kryte korty tenisowe powstaną na błoniach. podlasie24.pl/wiadomosci/siedlce/na-bloniach-powstanie-hotel-i-stok-narciarski-b790.html
Obserwuj wątek
    • efaster Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 05.09.12, 20:11
      agresorek22 napisała:

> Hotel, górka dla narciarzy, znaczy pewnie niewielki stok i kryte korty tenisowe powstaną na błoniach. podlasie24.pl/wiadomosci/siedlce/na-bloniach-powstanie-hotel-i-stok-narciarski-b790.html

ło Jezu, kolejne pomysły z cyklu "Marzenia Małego Wojtka" :))

O tej górce to ja już 3 lata słyszę i ........

nic, PXM (jak również RDP) zostawili zwały ziemi ze swoich budów (odpowiednio ROSRRiT i I etap obwodnicy tj. Północna, Drobika, JP II) i tak już to leży i leży chwastami zarasta już kilk lat.

korty tenisowe (wymysł Prezydenta przy otwieraniu kortu przy SP 12) ok. jestem za ale prezydent chce je stawiać w miesjcu gdzie była palnowana hala widowiskowo-sportowa albo hotel (zależy jak odczytywać z planu)

To w takim razie gdzie hotel i hala ?? Wokół płyty głównej nic nie postawisz na szerokości przynajmnej tych 20 m (szerokość trybuny + drogi serwisowe, ogrodzenie, ect.), na północ od parkingu i boisk treningowych też nic bo są stawy (ochrona przyrody).

Więc gdzie ???

No chyba, że hala narazie out, bo władze chcą zrobić halę pełno wymiarową (nareszcie) przy ZSP nr 3 (popularna Samochodówka) ale tylko z trybunami na 190 miejsc (sic !!! ???)

za:
      www.tvsiedlce.pl/8,1549-sport%3a_finanse_i_hala.html

No chyba, że Dom nad Stawami odda część terenu agencji/miastu ??

a tak wogle to hotel miał budować prywatny inwestor (ponoć już agencja miała chętnych, już miała wyodrębniać notarialnie działkę i .... cisza, nic nie ruszyło w tej kwestii)
    • fellnet Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 05.09.12, 20:19
      Górkę dla narciarzy proponował już 3 lata temu (z nagromadzonej ziemi), krzycho1252.

A tu się sprzeda działkę, będzie miało hotel i zimą jeszcze brało pieniądze od nart i saneczek.
      A ten który kupi i pobuduje postawi sobie cieciówę i będzie pilnował o ile ARM się na to zgodzi.
      Jak się za dużo śni nie jest żle, żle jest gdy te sny opowiada się w RP.
      • krzycho1252 Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 05.09.12, 20:46
        fellnet napisał(a):

> Górkę dla narciarzy proponował już 3 lata temu (z nagromadzonej ziemi), krzycho
        > 1252.

Z tej ziemi proponowałem, to prawda ale głównym animatorem góry, był kandydat na radnego poprzedniej kadencji piszący na forum pod nickiem guthead. Wydaje mi się,
        że jego górka miała być ekologiczna, z plastykowych butelek zbudowana. W Międzyrzecu mają tor narciarski a my to co, kurze spod ogona...
        ..."a niechaj narodowie wżdy postronni znają,..."
        że siedlczanie nie gęsi na nartach zjeżdżają.
        Może i pod górę? Grunt to pomysł i pieniądze (najważniejsze) i... z górki panowie. " Łamcie narty zamiast nóg!"
    • ibzor Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 05.09.12, 22:11
      Czy ktoś z was jeździ na nartach?

Taka górka nie ma prawa bytu w Siedlcach - jak ktoś jeździ na nartach to wie jak duży i długi spadek jest potrzebny żeby można sobie pojeździć - w innym wypadku będzie jeszcze gorzej niż w Rybnie - gdzie stok jest zbudowany na naturalnej górce - w doline Narwii - a i tak przyjemność z jazdy w porównaniu chociażby z Bałtowem, Kazimierzem, Parchatką, czy Batorowem jest praktycznie żadna...

Niech lepiej nic nie budują i nic nie inwestują - wolałbym żeby te pieniądze wydawali na spłatę długu - a nie zaciągali nowe.
      • agresorek22 Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 05.09.12, 23:09
        A w takim Międzyrzecu Podlaskim to jakoś mogą stok zbudować, kasę pozyskali, wszystko da się zrobić podlasie24.pl/wiadomosci/miedzyrzec-podlaski/budowa-stoku-narciarskiego-dobiega-konca--b462.html

A i chyba jeszcze w Kobylanach niedaleko Terespola tez mogli coś takiego zrobić... www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20111214/NARTY03/855174382

• ibzor Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 06.09.12, 00:27
          Taki stok to chyba bedzie dobry tylko do nauki jazdy pługiem... ile on ma przewyższenia 15-20 metrów? Nawet nie mogę się doczytać nigdzie ile przewyższenia i jaka długość. Wygląda na jeszcze łagodniejszy niż ten w Rybnie.

Poza tym aż strach pomyśleć ile musieli kredytu wziąć żeby wybudować taką górkę.

To już wolę żeby w ogóle nie budowali stadionów,aquaparków ani takich kopców tylko po to żebyśmy wszyscy się na to łożyli z kasy miasta.
          To już bardziej się opłaca jechać na narty do Kazimierza (nowy wyciąg krzesełkowy w tym sezonie) niż dopłacać później do takiego "biznesu"
          • efaster Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 06.09.12, 14:49
            ibzor napisał:
            > Taki stok to chyba bedzie dobry tylko do nauki jazdy pługiem... ile on ma przew
            > yższenia 15-20 metrów?

A po co płóg ?? Wystarczy, że małą ich ilość mamy co zime na siedleckich drogach :)

A górak, będzie takiej wysokości jaka jest, dwozić ziemi się nie opyla, no może jakby UM/ARM ze Strusem sie dogadało to by ziemi z wykopu pod GS podwiózł, a tak bryndza ...

Górka będzie taka jak w parku, starczy dla amatorów ośla łączka na naukę wystarczy, a kto lepiej jeździ i tak czmychnie w góry, albo na jakieś stoki trochę bliżej (oprócz ww. co maja powstać wiem, ze są stoki na Szczęliwicach (Ochota) oraz w Lublinie przy hali Globus)

co do reszty, ARM ma przecież tyle pieniędzy .... wogle nie musi brac kredytów, i wogle samo się finasuje, ba co roku UM ma kiilka milonów dywidendy z zysku wypracowanego przez spółkę :))

(tu oczywiście żartowałem)

lukaszk99 napisał:
            > O która konkretnie działkę chodzi ? Może o tą co stoi wielki krzyż ?

obok po prawej, dokładnie przy samym stadionie jak jedziesz Poniatowskiego mijasz Dom nad Stawami, to poprawej zobaczysz górę ziemi przed boiskami treningowymi, o tą górkę się rozbiega
            • ibzor Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 06.09.12, 15:20
              No cóż ja dalej obstaje przy swoim - jeśli górka ma być takiej wysokosci jak w Międzyrzeczu - czyli właściwie nadająca się tylko do nauki jazdy.
              To wystarczy wziąźć kalkulator i policzyć sobie że Urzędowi Miasta w Międzyrzecu Podlaskim już bardziej opłacałoby się organizować wyjazdy wszystkim dzieciakom - na obozy nauki jazdy na nartach - niż budować takie "niewiadomo co"

Bo zarządzanie miastem i jakąkolwiek inną spółką jak chociażby ARM ogranicza się do liczenia zysków ,strat i kosztów.

Wystarczy wziąć kalkulator w rękę i policzyć że taka inwestycja jest całkowicie nieopłacalna (tak samo nieopłacalna jak budowanie Aquaparku czy Stadionu)
              • emenemki Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 06.09.12, 15:55
                A ja tam kibicuję temu pomysłowi. Oczywiście można narzekać, że górka będzie (jeżeli będzie) mała i nadająca się przede wszystkim do nauki jazdy. Ale moim zdaniem i to dobre. Prawda jest taka, że na miano narciarskiej stolicy Polski szanse mamy raczej mizerne, więc nie ma co narzekać na jej rozmiar. To ma służyć przede wszystkim rekreacji i nauce właśnie, o wyczynie raczej zapomnijmy.

Swoją drogą, może to forum jest dobrym miejscem do podzielenia się opiniami na temat planowanego przedsięwzięcia, zamiast krytykowania od początku czegoś, o czym nie wiemy jak będzie ostatecznie wyglądało.

Ja zacznę tak: niekoniecznie znam się na przewyższeniu i kątach spadku, ale o długości mogę co nieco powiedzieć. Proponuję stok nie krótszy niż 350 - 400m.
                • ibzor Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 06.09.12, 18:37
                  To bardzo proste do policzenia.

W Parchatce jest trasa 360metrów - swoją drogą bardzo fajna - przewyższenie 49metrów.

Teraz wyobraźmy sobie jaka górka powinna być żeby mieć chociażby 40 metrów wysokości i z 350 metrów długości. Z reguły takie stoki powstają albo w dolinach dużych rzek - wąwozach albo na naturalnych górkach.

Wg mnie jedyna opcja żeby wybudować stok narciarski dość tanio i dobrej jakości to okolice mielnika gdzie ukształtowanie terenu jest do tego odpowiednie i kilkaset metrów na pewno udałoby się ujeźdić.

Poza tym nie ma czemu kibicować.

Wystarczy wziąć kalkulator i policzyć że przykładowo wyjazd na ferie dla dziecka na obóz narciarski w góry razem z wypożyczeniem sprzętu to 1000zł za dziecko.

W międzyrzecu inwestycja kosztowałą 5.5mln złotych

Liczmy że będzie kosztować w Siedlach optymistycznie - czyli 4 miliony złotych. Przypominam że górka w międzyrzecu jest bardzo marna i nadaje się TYLKO do nauki podstaw - nawet nie wiem czy dałoby się nauczyć tam jazdy "na krawędziach"

Czyli za te 4 miliony złotych wydanych jednorazowo można wysłać teoretycznie 4 tysiące uczniów na obóz narciarski. - Prawdopobnie więcej pożytku przyniosłoby to i uczniom i wszystkim gdyby dzieciaki mogły sobie przez tydzień pojeździć na nartach w odpowiednich warunkach - niż budować taki moloch na nizinie tylko po to żeby jeszcze dodatkowo do niego jeszcze w przyszłości dopłacać - bo nie oszukujmy się - zarabiać na siebie na pewno nie będzie - i wątpie żeby nawet obsłużył 4000 chętnych osób w sezonie...

A gdyby wysyłać dzieciaki nawet na weekendowe obozy w okolicy np do Bałtowa, albo do Kazimierza Dolnego, czy Kielc to cena takiego weekendowego wypadu pewnie spadłaby do 200-300 zl i za 4 miliony możemy wtedy nauczyć i spróbować zarazić nartami kilkanaście tysięcy dzieciaków..

Dlatego uwazam że rozważanie tego pomysłu już jest absurdalne.
                  A władze międzyrzeca popełniły straszny błąd i będa za to płacić jeszcze długo długo w przyszłości.

Nie oszukujmy się - miasto ma takie położenie geograficzne jakie ma i zmienianie tego na siłę to po prostu absurd na miarę "Misia"

Władzom Międzyrzeca gratuluje igielitowego "Misia" ale w Siedlcach nie chce kolejnej budżetowej studni bez dna.
                  • fellnet Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 06.09.12, 18:55
                    Żadnych wydatków, zamknąć ul. Garwolińską lub ul. Altyleryjską i już jest.
                  • emenemki Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 06.09.12, 20:01
                    > Czyli za te 4 miliony złotych wydanych jednorazowo można wysłać teoretycznie 4
                    > tysiące uczniów na obóz narciarski.

Pewnie masz rację. Ale trzeba jeszcze wziąć pod uwagę, że oprócz dzieci na nartach jeżdżą też dorośli. I jeżeli chcę pojechać całą rodziną na narty, to muszę wydać zdecydowanie więcej niż ten tysiąc.

> A gdyby wysyłać dzieciaki nawet na weekendowe obozy w okolicy np do Bałtowa, al
                    > bo do Kazimierza Dolnego, czy Kielc to cena takiego weekendowego wypadu pewnie
                    > spadłaby do 200-300 zl i za 4 miliony możemy wtedy nauczyć i spróbować zarazić
                    > nartami kilkanaście tysięcy dzieciaków..

A co szkodzi, żeby dzieciaki z rodzinami przyjeżdżały do Siedlec? Z takiego Łukowa, Sokołowa, Łosic, Węgrowa itp. Przykład kina pokazuje, że za jakością ludzie podróżują. Podobnie pewnie będzie z aquaparkiem - pewnie będą pielgrzymki z innych miejscowości.
                    Mam nadzieję, że w przypadku stoku narciarskiego to się sprawdzi.

No i jeszcze jedno. Stok międzyrzecki na który się powołujesz ma być stokiem igelitowym. Abstrahując od właściwości jezdnych tego cuda - nie jeździłem to nie wiem - argument o sezonowości jest trochę mniej istotny.
                    • krzycho1252 Re: Jestem za stokiem i wyciągiem. 06.09.12, 20:24
                      Co tam wyciąg? Kolejkę gondolową chciałbym nad górką i nad stawami. Na górce miniaturę spodka ze Śnieżki, z dobrze zaopatrzonym barem i ... Po co narty. Na butach zjadę, na dupie a od biedy się stoczę.Po drugiej stronie zalewu jest ładna górka ze śmieci miejskich, które już się rekultywują dłuższy czas. Połączyć i będzie dwie stacje: Wyględówka (?) i Podstawy.
                      Aktywność ARM z chwilą zatrudnienia pana Jacka G. jest budująca a powiem bez kozery, że już po kilku dniach góry przenoszą. Nie chce góra do Mahometa...
                      • krzycho1252 Re: W górce lub pod górką jaskinia. 06.09.12, 20:28
                        Może być Raj.
                    • ibzor Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 06.09.12, 21:43
                      A kiedy to ja podawałem argument sezonowości.

Poza tym każdy kto jeździ na nartach wie że jazda na igielicie to całkowicie co innego i inna frajda "a właściwie jej brak" niż na śniegu.

Poza tym Twoje bajki o tym że ludzie przyjeżdżaliby do Siedlec np z Sokolowa - podczas gdy mogą nadłożyć 50km i są na niemałej górce w Rybnie .
                      Z Łukowa mogą nadłożyć 80km i mają do wyboru całe zagłębie - Rąblów, Celejów, Parchatke, Kazimierz a nawet Lublin.

Na taką górkę nikt nie będzie przyjeżdżał .

Usypmy górkę z różnicą poziomu 50 metrów i długością 350-400 metrów w cenie do 1 mln złotych - to wtedy proszę bardzo - może nawet się interes zwróci.

Widzę że niektórzy pragną wisłę kijem zawrócić i na wysoczyznie siedleckiej z wysoczyzny zrobić góry - a zwolennicy niepotrzebnych inwestycji temu przyklaskują.

Ja proponuje wydać nieduże pieniądze na trasy biegowe narciarskie w okolicy (np na gołoborzu)

Niedroga impreza - a frajda też jest i narty będą.
                      • diapanazy.nibek Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 06.09.12, 23:57
                        > Ja proponuje wydać nieduże pieniądze na trasy biegowe narciarskie w okolicy (np
                        > na gołoborzu)
                        I to jest bardzo dobry pomysł :)
                      • emenemki Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 07.09.12, 07:14
                        > A kiedy to ja podawałem argument sezonowości.

Nie wprost, ale tutaj:
                        >> ...i wątpie żeby nawet obsłużył 4000 chętnych osób w sezonie...

> Poza tym każdy kto jeździ na nartach wie że jazda na igielicie to całkowicie co
                        > innego i inna frajda "a właściwie jej brak" niż na śniegu.
                        Jeżdżę na nartach, ale nie miałem jeszcze okazji jeździć na igelicie. Jak pojeżdżę, to się wypowiem.

> Poza tym Twoje bajki <...>
                        Jeżeli stok byłby z prawdziwego zdarzenia, to niekoniecznie musiałyby być bajki. Na tej samej zasadzie mieszkańcy Łukowa nadłożywszy 80km mogą być w kinie w Lublinie :) A jakoś jeżdżą do Sd.

> Ja proponuje wydać nieduże pieniądze na trasy biegowe narciarskie w okolicy (np
                        > na gołoborzu)
                        Co prawda nie jeżdżę na biegówkach, ale nie mam nic przeciwko.

I poza dyskusją:
                        > podczas gdy mogą nadłożyć 50km i są na niemałej górce w Rybnie
                        Możesz coś napisać o tym stoku, bo nigdy się nie spotkałem z tym stokiem?
                        • kedolw95 Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 11.10.12, 23:59
                          Do emenemki - logicznie i rzeczowo, podoba mi się taka postawa.
                          Pozdrawiam.
                          Ps. a może ja jakiś ufoludek jestem, że na forum kogoś pochwalę, a nie tępą brzytwą na odlew ciachnę ?.
                      • blue_lantern Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 07.09.12, 10:44
                        ibzor napisał:
                        > z Sokolowa -
                        > podczas gdy mogą nadłożyć 50km i są na niemałej górce w Rybnie .

Chyba mówisz o innym Rybnie, albo kończyliśmy inną matematykę. Siedlce - Rybno (wg. google.maps) to 130km. Siedlce - Sokołów 30km. Jakby nie liczył sokołowianie nadkładają 70km w jedną stronę.

> Na taką górkę nikt nie będzie przyjeżdżał .
                        A pamiętacie dyskusję o kinie w Siedlcach - nikt nie będzie przyjeżdżał, o McD - po co to komu itp. Nie wiem, czy w tym przypadku nie jest podobnie.
                        • ibzor Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 07.09.12, 11:59
                          Wybacz ale jest różnica w kinie który spełnia warunki że tak powiem ogólnopolskie i mcdonalds gdzie wszystkie są takie same.

A pagórkiem na sanki który nie umywałby się nawet do przeciętnej jakości stoków narciarskich.

Poza tym jeszcze jedno - MCdonalds i Nove Kino to inwestycje z tego co się orientuje prywatne.

A takiej górki za prywatne pieniądze nikt o zdrowych zmysłach by nie zbudował.

No chyba że znajdzie się ktoś kto ma za dużo pieniędzy i chce je utopić w takiej "inwestycji" - wtedy prosze bardzo - prywatne pieniądze można wydawać nawet na przekopywanie i zasypywanie jednej dziury przez 100 lat.

Ale nie życze sobie żeby wydawać publiczne pieniądze na takie absurdy.
                          • emenemki Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 07.09.12, 14:35
                            Ja tego nie porównuję w sensie dosłownym. Przypominam tylko zdania użytkowników forum o planowanych inwestycjach. Były to, przypomnę, bo może nie pamiętasz, zdania negatywne: że się nie sprawdzi, że nikt nie będzie przyjeżdżał, że po co to wszystko.

Na kino poszły pieniądze podatników, bo Max-Film to jednak instytucja samorządowa.
                            Ale nie do tego zmierzam.

Piszę tylko, że to, że Tobie się wydaje, że to się nie sprzeda, jest oczywiście uprawnionym głosem w dyskusji, ale w żadnym razie jedynym możliwym scenariuszem.

Ja bym wolał poczekać z własnym osądem, do momentu zaprezentowania szczegółowych planów. Wtedy będzie można powiedzieć, czy górka spełni swoje zadanie, czy nie.
                  • kedolw95 Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 12.10.12, 10:52
                    > Władzom Międzyrzeca gratuluje igielitowego "Misia" ale w Siedlcach nie chce kol
                    > ejnej budżetowej studni bez dna.
                    Specjalnie przeczytałem notkę prasową zaczynającą temat i z niej wynika/chyba się nie mylę/, że teren chcą sprzedać inwestorowi aby ten coś wybudował i użytkował go w określonym celu.
                    Czy zatem za pieniądze podatników czy za pieniądze inwestora /prywatnego/ ?.
            • pies_w_studni Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 06.09.12, 20:49
              Czy ty efaster w ogole jezdzisz na nartach?
              • fellnet Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 06.09.12, 20:58
                Ilu siedlczan jeździ na nartach? Mało, a dlaczego?
                Ilu mieszkańców Zakopanego jeździ na nartach? Dużo, a dlaczego?
              • efaster Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 06.09.12, 22:41
                a co to ma do sprawy ??

Jeździć jeździłem (to jak z jazda na rowerze się nie zapomina) obecnie nie bo jakoś ni ebyło okazji
    • lukaszk99 Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 06.09.12, 00:02
      O która konkretnie działkę chodzi ? Może o tą co stoi wilki krzyż ?
      • wacek41.2 Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 06.09.12, 21:23
        JAKI HOTEL, JAKI STOK?. po prostu już nic więcej konkretnego miasto nie ma do sprzedaży.a kasy potrzeba
        • fellnet Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 06.09.12, 21:29
          Najlepszym wyjściem jest powołanie nowej dyrekcji zarządzającej obiektami sportowymi.
          ARM niech dalej rozwija miasto.
          Widocznie mają za dużo obowiązków.
          Pobudowali i muszą zrządzać, to chyba za wiele?
    • andy85 Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 09.09.12, 08:55
      A tyle ziemi wywieziono z budowy galerii Strusa. Byłaby już górka nie tylko do nauki jazdy.
      • kedolw95 Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 09.10.12, 22:49
        Zarejestrowałem się dzisiaj na forum po to żeby znaleźć Siedlczan jeżdżących na nartach.
        Czytam i nie mogę się nadziwić - Siedlczanie nie chcą takiego obiektu.
        Będę pierwszym, który skorzysta z nowego STOKU narciarskiego. Właśnie wróciłem z nartowania w Międzyrzecu, będę tam jeździł w wolnych chwilach, dopóki nie powstanie takowy w Siedlcach. Jak ktoś szuka argumentów “na nie“, to takie zawsze znajdzie. Co z tego że STOK nie taki jak w górach ?, STOK - nie “górka”, bo STOK to coś co posiada odpowiednią infrastrukturę narciarską, czyli profil, wyciąg, system naśnieżania /zraszania/, oświetlenie, nagłośnienie, wypożyczalnię sprzętu, bar. Na tym wszystkim inwestor może zarobić, pod warunkiem jednak że sezon będzie długi i właśnie dlatego STOK z igielitem jest najbardziej sensowny. Wypożyczanie sprzętu powinno być tanie po to aby jak najwięcej z nas mogło jeździć, żebyśmy się nauczyli, żebyśmy pojechali z rodziną na narty w “prawdziwe” góry.
        Jeździcie samochodami ?, autobusami ?, pociągami ? - jeździcie !, a dlaczego ? - bo one są !, a dlaczego one są i możecie z nich korzystać ? - bo istnieją drogi, bo istnieją tory kolejowe ... /powstrzymam się od dalszej łopatologii/. Ilekroć kogoś ze znajomych w Siedlcach pytam czy jeździ na nartach ?, to słyszę - nie, jak pytam dlaczego ?, to słyszę - bo nie umiem, a jak pytam próbowałeś/aś ?, kolejne - nie. Jeżeli pytam czy jeździcie zimą w góry ?, słyszę - nie, a dlaczego nie ?, - bo nie umiemy jeździć na nartach.
        Po co dzieciakom basen jak nie umieją pływać ?????????????.
    • krzycho1252 Re: Hotel z widokiem na górkę. 10.09.12, 07:52
      Najpierw wybudują hotel dla ...
      www.podlasie24.pl/wiadomosci/siedlce/kto-wybuduje-hotel-na-siedleckich-bloniach-b817.html
      Tym sposobem, powoli, błonia będą centrum pobytowym, jak znalazł, na mistrzostwa świata saneczkarzy figurowych czyli nizinnych saneczkarzy ekstremalnych.
      • jkfoo Re: Hotel z widokiem na górkę. 10.09.12, 10:39
        Zezwolić osobom prywatnym i firmom na wywożenie piachu gruzu itp(wspomniana galeria,jeszcze wcześniej z lodowiska)właśnie w to miejsce a górka sama się usypie.Pomysł nie jest zły.
    • efaster Re: narazie będzie hotel 10.09.12, 12:43
      www.arm.siedlce.pl/przetarg/hotel/ogloszenie.pdf
      Nieruchomość o pow. 0,4600 ha położona w Siedlcach, ul. Jana Pawła II 6

Cena wywoławcza: 1 021 200,00 zł - do ceny nieruchomości ustalonej w wyniku przetargu dolicza się 23% VAT.

przetarg w formie licytacji (tzn. kto da więcej ten wygrywa), a jest jeszcze do tego regulamin

licytacja odbędzie się 5 października br. (piątek)
    • efaster Re: stok narciarski w Miedzyrzecu Podlaskim 18.09.12, 20:26
      Stok narciarski kosztował ponad 5 mln. 200 tys. zł. Inwestycja w 70% została dofinansowana ze środków UE. Na uroczyste otwarcie stoku został zaproszony m.in. Adam Małysz

za:
      podlasie24.pl/wiadomosci/miedzyrzec-podlaski/stok-narciarski-w-miedzyrzecu.-otwarcie-juz-wkrotce-b9aa.html
      • krzycho1252 Re: stok narciarski w Miedzyrzecu Podlaskim 18.09.12, 20:36
        Ściana wschodnia dostaje 70% dofinansowania a my jeszcze trochę i nic nie dostaniemy.
        Bogactwo wyłazi.
        • kedolw95 Re: stok narciarski w Miedzyrzecu Podlaskim 09.10.12, 22:43
          Zarejestrowałem się dzisiaj na forum po to żeby znaleźć Siedlczan jeżdżących na nartach.
          Czytam i nie mogę się nadziwić - Siedlczanie nie chcą takiego obiektu.
          Będę pierwszym, który skorzysta z nowego STOKU narciarskiego. Właśnie wróciłem z nartowania w Międzyrzecu, będę tam jeździł w wolnych chwilach, dopóki nie powstanie takowy w Siedlcach. Jak ktoś szuka argumentów “na nie“, to je zawsze znajdzie.
          Co z tego że STOK nie taki jak w górach ?, STOK - nie “górka”, bo STOK to coś co posiada odpowiednią infrastrukturę narciarską, czyli profil, wyciąg, system naśnieżania /zraszania/, oświetlenie, nagłośnienie, wypożyczalnię sprzętu, bar. Na tym wszystkim inwestor może zarobić, pod warunkiem jednak że sezon będzie długi i właśnie dlatego STOK z igielitem jest najbardziej sensowny. Wypożyczanie sprzętu powinno być tanie po to aby jak najwięcej z nas mogło jeździć, żebyśmy się nauczyli, żebyśmy pojechali z rodziną na narty w “prawdziwe” góry.
          Jeździcie samochodami ?, autobusami ?, pociągami ? - jeździcie !, a dlaczego ? - bo one są !, a dlaczego one są i możecie z nich korzystać ? - bo istnieją drogi, bo istnieją tory kolejowe ... /powstrzymam się od dalszej łopatologii/. Ilekroć kogoś ze znajomych w Siedlcach pytam czy jeździ na nartach ?, to słyszę - nie, jak pytam dlaczego ?, to słyszę - bo nie umiem, a jak pytam próbowałeś/aś ?, kolejne - nie. Jeżeli pytam czy jeździcie zimą w góry ?, słyszę - nie, a dlaczego nie ?, - bo nie umiemy jeździć na nartach .... !!!!!!!!.
          Po co dzieciakom basen jak nie umieją pływać ?????????????.
          • ibzor Re: stok narciarski w Miedzyrzecu Podlaskim 10.10.12, 00:42
            Odpowiedź jest prosta.

Bo pieniądze jakie pójdą na tą inwestycje to będą pieniądze publiczne.

a wydawanie pieniędzy na taki obiekt to tak samo jak wydawanie milionów na slomianego misia. Ładnie wygląda - pare osób skorzysta - ale wszyscy będa musieli płacić miliony na zbudowanie i kolejne miliony na utrzymanie - bo sam z siebie się nie utrzyma.

Wiadomo że fajnie mieć w Siedlcach Stok narciarski, może od razu skocznię narciarską, tor formuły F1, wielkie wymiarowe boisko z krytym dachem na 10 tysięcy widzów, kryte korty do tenisa, Aquapark, Super Muzea, a najlepiej Metro i tramwaje.

To wiadomo że gdyby te rzeczy były w Siedlcach to byłoby super i każdy byłby zadowolony..

Tylko że to niemożliwe bo to wszystko kosztuje.

Gdyby stok miał zbudować ktoś za prywatne pieniądze jako inwestycja obarczona ryzykiem - to proszę bardzo - ale jeśli stok ma być budowany za pieniądze podatników (czyli nasze) bez względu na to czy będzie przynosił zysk czy nie, to każdy Siedlczanin, niezależnie czy narciarz, czy nie - powinien sprzeciwić się takiemu marnotrastwu publicznych pieniędzy.

Można równie dobrze otworzyć za te pieniądze lotnisko i szkołe spadochroniarską i lotniczą - żeby ludzie nauczycili się skakać albo latać szybowcami i samolotami - przecież nauka latania nie jest gorsza od nauki jazdy na nartach.

Albo otworzyć i zbudować za te publiczne pieniądze tor NASCAR albo boisko do krykieta czy baseballa - jak boisko będzie to ludzie się nauczą i będą grać.
            To bezesensu !
            Jak ktoś chce to pojedzie 120km i nauczy się jeździć na nartach w Kazimierzu - daleko nie ma a na pewno taniej wyjdzie paliwo niż opłacanie póżniej długu miasta który zaciągneli na zbudowanie stoku.

Pozdrawiam.
          • diapanazy.nibek Re: stok narciarski w Miedzyrzecu Podlaskim 10.10.12, 10:37
            > Jeździcie samochodami ?, autobusami ?, pociągami ? - jeździcie !, a dlaczego ?
            > - bo one są !, a dlaczego one są i możecie z nich korzystać ? - bo istnieją dro
            > gi, bo istnieją tory kolejowe ... /powstrzymam się od dalszej łopatologii/
            Dobrze postawione pytanie ale odpowiedź błędna.Twoja sugeruje że jeździ się nimi dla przyjemności.Nieprawda,autobusami i pociągami jeździ się nie dlatego że są,tylko dlatego że ludzie muszą (nimi jeździć).Nawiązanie do samochodu jest już o wiele lepsze,czasem jeżdżę nim bo muszę,czasem dlatego że jest-dla przyjemności.Stok narciarski też wykorzystuje się nie dlatego że jest tylko jazda na nim ma sprawiać przyjemność. I jak przyjemności nie sprawi mi jazda Zaporożcem po wertepech,tak samo przyjemności nie sprawi mi jazda po igielicie z saneczkarskiej górki.Równie dobrze można w domu,na schodach "odpalić" kilkadziesiąt śniegowych gaśnic i zjeżdżać na kawałku deski.
            > I
            > lekroć kogoś ze znajomych w Siedlcach pytam czy jeździ na nartach ?, to słyszę
            > - nie, jak pytam dlaczego ?, to słyszę - bo nie umiem, a jak pytam próbowałeś/
            > aś ?, kolejne - nie. Jeżeli pytam czy jeździcie zimą w góry ?, słyszę - nie, a
            > dlaczego nie ?, - bo nie umiemy jeździć na nartach .... !!!!!!!!.
            Jest jeszcze inna wersja tej bajki
            -jeździsz na nartach?
            -nie
            -dlaczego?
            -bo nie lubię
            > Po co dzieciakom basen jak nie umieją pływać ?????????????.
            No właśnie,moze lepiek kort tenisowy bo uwielbiją grać w tenisa?
            • kedolw95 Re: stok narciarski w Miedzyrzecu Podlaskim 11.10.12, 23:31
              Diapanazy.Nibek - bardzo cię proszę przeczytaj spokojnie mój wcześniejszy post jeszcze raz, ........ ........ ........ ......... ....... .......... ......... ........ ........ ........ ........ ........ ........ ........ ........
              - przeczytałeś ? ...... ,
              - ze zrozumieniem ? ....... ,
              - teraz ochłoń ......... ,
              - dla pewności przeczytaj raz jeszcze ....... ....... ........ ........ ....... ........ ,
              a teraz zauważ że nie było tam ani jednego słowa o korzystaniu z czegoś dla przyjemności.

Wniosek dotyczył możliwości korzystania z czegoś tylko i wyłącznie wtedy kiedy to coś istnieje, jeżeli to coś nie istnieje to nie ma możliwości korzystania z niego.
              Mój wcześniejszy tekst to zaledwie krótki logiczny wywód + cytat z własnych rozmów ze znajomymi + na zakończenie pytanie zawierające w sobie ..... ?, .... no właśnie ? ..... co w sobie zawierające ???.

Baaaaardzo serdecznie pozdrawiam.

Ps. bardzo mi się podoba twój nick - szczerze.
              • diapanazy.nibek Re: stok narciarski w Miedzyrzecu Podlaskim 11.10.12, 23:53
                Dziękuję za rady i trskę i mój stan emocjonalny :D
                Twój krótki wywód logiczny jest niestety niedoskonały.
                Kiedy czegoś nie ma,faktycznie nie ma możliwości korzystania,dopiero jeżeli jest pojawia się taka możliwość.Lecz pojawia się również drobne "ale".Czy muszę z tego korzystać czy mogę?
                O ile w przypadku autobusów i pociągów jest to raczej konieczność (nie dopuszcam do siebie myśli że spora część społeczeństwa to masochiści),o tyle w przypadku stoku narciarskiego to kwestia indywidualnego wyboru.Mogę ale nie muszę.Ale czy chcę?
                (na wszelki wypadek-w twoich przykładach komunikacyjnych nie mam wyboru-podróż to najczęściej konieczność,w przypadku stoku wybór mam a zjeżdżanie koniecznością nie jest)
                Nie lubię jeździć na nartach ale wśród znajomych i przyjaciół spora część to narciarze.I wszyscy jednogłośnie twierdzą że wszystkie te Rąblowy,Parchatki i inne Kazimierze to nie jest to co tygrysy lubią najbardziej.A zamiast codziennego zjeżdżania z górki saneczkarskiej wolą zjeżdżać rzadziej,drożej,ale za to z prawdziwych górskich stoków.
                > Ps. bardzo mi się podoba twój nick - szczerze.
                dziękuję,powstał tak samo jak nazwa "Budka Suflera"-z zamkniętymi oczami przypadkowe trafienie palcem w książce.
                • kedolw95 Re: stok narciarski w Miedzyrzecu Podlaskim 12.10.12, 02:44
                  o !!! teraz już wszystko w porządku - argumenty rzeczowe.
                  cyt. " ... Nie lubię jeździć na nartach ... " - tak też podejrzewałem, ale to nie grzech.
                  cyt. " ... wśród znajomych i przyjaciół spora część to narciarze. I wszyscy jednogłośnie twierdzą że wszystkie te Rąblowy, Parchatki i inne Kazimierze to nie jest to co tygrysy lubią najbardziej. A zamiast codziennego zjeżdżania z górki saneczkarskiej wolą zjeżdżać rzadziej, drożej, ale za to z prawdziwych górskich stoków ... " - i na tym właśnie polega możliwość wyboru, wcale im się nie dziwię. Ja też wolę !, jednak wyjazd taki to min. kilkudniowy i potem żal mi reszty sezonu, dlatego objeżdżam i takie pagórki jak cyt. " ... Rąblowy, Parchatki i inne Kazimierze ... "
                  Tak na marginesie - niejednokrotnie pod wyciągiem na którymś z tych wyszydzanych podlubelskich pagórków słyszałem za plecami takie rozmowy cyt. " ... jak byliśmy na nartach w ... /tu wstaw dowolny austriacki, włoski, francuski znany ośrodek narciarski/, jak jeździliśmy w ... / tu wstaw podobnie/, a TO!- TU! to taki grajdołek !, taka ośla łączka !, słysząc takie wyszydzanie obserwuję najczęściej jak taka osoba radzi sobie na stoku i o dziwo ze zjazdem z tego wyszydzanego przed chwilą grajdołka ma najczęściej poważny kłopot /twoich znajomych na pewno to nie dotyczy/, taką scenkę widziałem nawet na Sekule.
                  Takie właśnie tzw. mini rodzinne stoki spotyka się nawet w górach i służą one do nauki jazdy lub jej doskonalenia. Mało tego, spotyka się nawet /także w Polsce/ tzw bieżnie narciarskie czyli aparaty do jazdy na nartach bez przemieszczania się, czego to ludzie nie wymyślą !, nigdzie jednak nie ma przymusu korzystania z nich - na szczęście !!!.
                  Pozdrawiam.
                  • ibzor Re: stok narciarski w Miedzyrzecu Podlaskim 12.10.12, 09:57
                    Masz rację - przymusu korzystania by nie było.
                    Ale płacić za to będziemy zmuszeni wszyscy.

Nie rozumiesz że chodzi tylko i wyłącznie o pieniądze ?

To ma taki sam sens jak budowanie z miejskiej kasy (czyli z pieniędzy podatników) boisko do baseballa, krykieta, czy tor formuły 1. Super - bo każdy będzie miał możliwość skorzystać - ale co z tego skoro miasto będzie musiało do tego dopłacać i płacić będą wszyscy, a korzystać tylko grupka.
                  • diapanazy.nibek Re: stok narciarski w Miedzyrzecu Podlaskim 12.10.12, 12:58
                    No to moich znajomych nie słyszałeś :D jak są w Rąblowie to nie wspominają Alp,jak są w Alpach to nie wyszydzają Rąblowa.A co do samego pomysłu stoku w Siedlcach,to mimo że mam obawy co do rentowności tego przedsięwzięcia to jednak na pewno lepszy jest taki stok niż żaden.I lepszy taki stok niż nowy pałac prezydencki ;P
                    • kedolw95 Re: stok narciarski w Miedzyrzecu Podlaskim 12.10.12, 22:05
                      Tyś mi już prawie serdecznym bratem :-).
                      Cieszę się że to nie byli twoi znajomi - pozdrów ich w moim imieniu.
                      Dzisiaj jeździłem w Międzyrzecu, na pewno dla mnie nie jest on tym co lubię najbardziej, dla dzieciaków to na pewno frajda.
                      " ... Jak mus a rumaka brak to i na ośle pojadę ... "
    • tomkap76 Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 11.10.12, 16:24
      Przecież stok mamy na sekule. Każdej zimy tam pomykam. Jedna strona bardziej stroma, druga mniej ale za to dłuższa. Do wyboru co kto woli. Nie wiem po co więc drugi.
      • kedolw95 Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 11.10.12, 23:37
        Też czasem korzystam, ale górka mikro a dzieciaków makro - pozdrawiam.
    • efaster Re: Strus kupił działkę pod hotel 19.12.12, 11:38
      www.spin.siedlce.pl/2012/12/19/strus-wybuduje-hotel-przy-aquaparku/
      No cóż, na galeria handlowych się nie znał, a buduje, więc i branża hotelarska nie robi problemu

Bedzie ta sama sieć hoteli co w Jurgowieckiej ??

Czy inna ?
      • lesio57 Re: Strus kupił działkę pod hotel 19.12.12, 11:42
        I bardzo dobrze.
        • hcemis Re: Strus kupił działkę pod hotel 19.12.12, 11:52
          Nie napisano na co zostaną przeznaczone, uzyskane ze sprzedarzy pieniądze.
          Na nagrody dla ARM, na mur parku, na pomnik, ...........................
        • krzycho1252 Re: Strus kupił działkę i górkę powiększy 19.12.12, 14:46
          Już widzę jak górka rośnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka