agresorek22 05.09.12, 19:45 Hotel, górka dla narciarzy, znaczy pewnie niewielki stok i kryte korty tenisowe powstaną na błoniach. podlasie24.pl/wiadomosci/siedlce/na-bloniach-powstanie-hotel-i-stok-narciarski-b790.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
efaster Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 05.09.12, 20:11 agresorek22 napisała: > Hotel, górka dla narciarzy, znaczy pewnie niewielki stok i kryte korty tenisowe powstaną na błoniach. podlasie24.pl/wiadomosci/siedlce/na-bloniach-powstanie-hotel-i-stok-narciarski-b790.html ło Jezu, kolejne pomysły z cyklu "Marzenia Małego Wojtka" :)) O tej górce to ja już 3 lata słyszę i ........ nic, PXM (jak również RDP) zostawili zwały ziemi ze swoich budów (odpowiednio ROSRRiT i I etap obwodnicy tj. Północna, Drobika, JP II) i tak już to leży i leży chwastami zarasta już kilk lat. korty tenisowe (wymysł Prezydenta przy otwieraniu kortu przy SP 12) ok. jestem za ale prezydent chce je stawiać w miesjcu gdzie była palnowana hala widowiskowo-sportowa albo hotel (zależy jak odczytywać z planu) To w takim razie gdzie hotel i hala ?? Wokół płyty głównej nic nie postawisz na szerokości przynajmnej tych 20 m (szerokość trybuny + drogi serwisowe, ogrodzenie, ect.), na północ od parkingu i boisk treningowych też nic bo są stawy (ochrona przyrody). Więc gdzie ??? No chyba, że hala narazie out, bo władze chcą zrobić halę pełno wymiarową (nareszcie) przy ZSP nr 3 (popularna Samochodówka) ale tylko z trybunami na 190 miejsc (sic !!! ???) za: www.tvsiedlce.pl/8,1549-sport%3a_finanse_i_hala.html No chyba, że Dom nad Stawami odda część terenu agencji/miastu ?? a tak wogle to hotel miał budować prywatny inwestor (ponoć już agencja miała chętnych, już miała wyodrębniać notarialnie działkę i .... cisza, nic nie ruszyło w tej kwestii) Odpowiedz Link Zgłoś
fellnet Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 05.09.12, 20:19 Górkę dla narciarzy proponował już 3 lata temu (z nagromadzonej ziemi), krzycho1252. A tu się sprzeda działkę, będzie miało hotel i zimą jeszcze brało pieniądze od nart i saneczek. A ten który kupi i pobuduje postawi sobie cieciówę i będzie pilnował o ile ARM się na to zgodzi. Jak się za dużo śni nie jest żle, żle jest gdy te sny opowiada się w RP. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 05.09.12, 20:46 fellnet napisał(a): > Górkę dla narciarzy proponował już 3 lata temu (z nagromadzonej ziemi), krzycho > 1252. Z tej ziemi proponowałem, to prawda ale głównym animatorem góry, był kandydat na radnego poprzedniej kadencji piszący na forum pod nickiem guthead. Wydaje mi się, że jego górka miała być ekologiczna, z plastykowych butelek zbudowana. W Międzyrzecu mają tor narciarski a my to co, kurze spod ogona... ..."a niechaj narodowie wżdy postronni znają,..." że siedlczanie nie gęsi na nartach zjeżdżają. Może i pod górę? Grunt to pomysł i pieniądze (najważniejsze) i... z górki panowie. " Łamcie narty zamiast nóg!" Odpowiedz Link Zgłoś
ibzor Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 05.09.12, 22:11 Czy ktoś z was jeździ na nartach? Taka górka nie ma prawa bytu w Siedlcach - jak ktoś jeździ na nartach to wie jak duży i długi spadek jest potrzebny żeby można sobie pojeździć - w innym wypadku będzie jeszcze gorzej niż w Rybnie - gdzie stok jest zbudowany na naturalnej górce - w doline Narwii - a i tak przyjemność z jazdy w porównaniu chociażby z Bałtowem, Kazimierzem, Parchatką, czy Batorowem jest praktycznie żadna... Niech lepiej nic nie budują i nic nie inwestują - wolałbym żeby te pieniądze wydawali na spłatę długu - a nie zaciągali nowe. Odpowiedz Link Zgłoś
agresorek22 Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 05.09.12, 23:09 A w takim Międzyrzecu Podlaskim to jakoś mogą stok zbudować, kasę pozyskali, wszystko da się zrobić podlasie24.pl/wiadomosci/miedzyrzec-podlaski/budowa-stoku-narciarskiego-dobiega-konca--b462.html A i chyba jeszcze w Kobylanach niedaleko Terespola tez mogli coś takiego zrobić... www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20111214/NARTY03/855174382 Odpowiedz Link Zgłoś
ibzor Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 06.09.12, 00:27 Taki stok to chyba bedzie dobry tylko do nauki jazdy pługiem... ile on ma przewyższenia 15-20 metrów? Nawet nie mogę się doczytać nigdzie ile przewyższenia i jaka długość. Wygląda na jeszcze łagodniejszy niż ten w Rybnie. Poza tym aż strach pomyśleć ile musieli kredytu wziąć żeby wybudować taką górkę. To już wolę żeby w ogóle nie budowali stadionów,aquaparków ani takich kopców tylko po to żebyśmy wszyscy się na to łożyli z kasy miasta. To już bardziej się opłaca jechać na narty do Kazimierza (nowy wyciąg krzesełkowy w tym sezonie) niż dopłacać później do takiego "biznesu" Odpowiedz Link Zgłoś
efaster Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 06.09.12, 14:49 ibzor napisał: > Taki stok to chyba bedzie dobry tylko do nauki jazdy pługiem... ile on ma przew > yższenia 15-20 metrów? A po co płóg ?? Wystarczy, że małą ich ilość mamy co zime na siedleckich drogach :) A górak, będzie takiej wysokości jaka jest, dwozić ziemi się nie opyla, no może jakby UM/ARM ze Strusem sie dogadało to by ziemi z wykopu pod GS podwiózł, a tak bryndza ... Górka będzie taka jak w parku, starczy dla amatorów ośla łączka na naukę wystarczy, a kto lepiej jeździ i tak czmychnie w góry, albo na jakieś stoki trochę bliżej (oprócz ww. co maja powstać wiem, ze są stoki na Szczęliwicach (Ochota) oraz w Lublinie przy hali Globus) co do reszty, ARM ma przecież tyle pieniędzy .... wogle nie musi brac kredytów, i wogle samo się finasuje, ba co roku UM ma kiilka milonów dywidendy z zysku wypracowanego przez spółkę :)) (tu oczywiście żartowałem) lukaszk99 napisał: > O która konkretnie działkę chodzi ? Może o tą co stoi wielki krzyż ? obok po prawej, dokładnie przy samym stadionie jak jedziesz Poniatowskiego mijasz Dom nad Stawami, to poprawej zobaczysz górę ziemi przed boiskami treningowymi, o tą górkę się rozbiega Odpowiedz Link Zgłoś
ibzor Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 06.09.12, 15:20 No cóż ja dalej obstaje przy swoim - jeśli górka ma być takiej wysokosci jak w Międzyrzeczu - czyli właściwie nadająca się tylko do nauki jazdy. To wystarczy wziąźć kalkulator i policzyć sobie że Urzędowi Miasta w Międzyrzecu Podlaskim już bardziej opłacałoby się organizować wyjazdy wszystkim dzieciakom - na obozy nauki jazdy na nartach - niż budować takie "niewiadomo co" Bo zarządzanie miastem i jakąkolwiek inną spółką jak chociażby ARM ogranicza się do liczenia zysków ,strat i kosztów. Wystarczy wziąć kalkulator w rękę i policzyć że taka inwestycja jest całkowicie nieopłacalna (tak samo nieopłacalna jak budowanie Aquaparku czy Stadionu) Odpowiedz Link Zgłoś
emenemki Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 06.09.12, 15:55 A ja tam kibicuję temu pomysłowi. Oczywiście można narzekać, że górka będzie (jeżeli będzie) mała i nadająca się przede wszystkim do nauki jazdy. Ale moim zdaniem i to dobre. Prawda jest taka, że na miano narciarskiej stolicy Polski szanse mamy raczej mizerne, więc nie ma co narzekać na jej rozmiar. To ma służyć przede wszystkim rekreacji i nauce właśnie, o wyczynie raczej zapomnijmy. Swoją drogą, może to forum jest dobrym miejscem do podzielenia się opiniami na temat planowanego przedsięwzięcia, zamiast krytykowania od początku czegoś, o czym nie wiemy jak będzie ostatecznie wyglądało. Ja zacznę tak: niekoniecznie znam się na przewyższeniu i kątach spadku, ale o długości mogę co nieco powiedzieć. Proponuję stok nie krótszy niż 350 - 400m. Odpowiedz Link Zgłoś
ibzor Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 06.09.12, 18:37 To bardzo proste do policzenia. W Parchatce jest trasa 360metrów - swoją drogą bardzo fajna - przewyższenie 49metrów. Teraz wyobraźmy sobie jaka górka powinna być żeby mieć chociażby 40 metrów wysokości i z 350 metrów długości. Z reguły takie stoki powstają albo w dolinach dużych rzek - wąwozach albo na naturalnych górkach. Wg mnie jedyna opcja żeby wybudować stok narciarski dość tanio i dobrej jakości to okolice mielnika gdzie ukształtowanie terenu jest do tego odpowiednie i kilkaset metrów na pewno udałoby się ujeźdić. Poza tym nie ma czemu kibicować. Wystarczy wziąć kalkulator i policzyć że przykładowo wyjazd na ferie dla dziecka na obóz narciarski w góry razem z wypożyczeniem sprzętu to 1000zł za dziecko. W międzyrzecu inwestycja kosztowałą 5.5mln złotych Liczmy że będzie kosztować w Siedlach optymistycznie - czyli 4 miliony złotych. Przypominam że górka w międzyrzecu jest bardzo marna i nadaje się TYLKO do nauki podstaw - nawet nie wiem czy dałoby się nauczyć tam jazdy "na krawędziach" Czyli za te 4 miliony złotych wydanych jednorazowo można wysłać teoretycznie 4 tysiące uczniów na obóz narciarski. - Prawdopobnie więcej pożytku przyniosłoby to i uczniom i wszystkim gdyby dzieciaki mogły sobie przez tydzień pojeździć na nartach w odpowiednich warunkach - niż budować taki moloch na nizinie tylko po to żeby jeszcze dodatkowo do niego jeszcze w przyszłości dopłacać - bo nie oszukujmy się - zarabiać na siebie na pewno nie będzie - i wątpie żeby nawet obsłużył 4000 chętnych osób w sezonie... A gdyby wysyłać dzieciaki nawet na weekendowe obozy w okolicy np do Bałtowa, albo do Kazimierza Dolnego, czy Kielc to cena takiego weekendowego wypadu pewnie spadłaby do 200-300 zl i za 4 miliony możemy wtedy nauczyć i spróbować zarazić nartami kilkanaście tysięcy dzieciaków.. Dlatego uwazam że rozważanie tego pomysłu już jest absurdalne. A władze międzyrzeca popełniły straszny błąd i będa za to płacić jeszcze długo długo w przyszłości. Nie oszukujmy się - miasto ma takie położenie geograficzne jakie ma i zmienianie tego na siłę to po prostu absurd na miarę "Misia" Władzom Międzyrzeca gratuluje igielitowego "Misia" ale w Siedlcach nie chce kolejnej budżetowej studni bez dna. Odpowiedz Link Zgłoś
fellnet Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 06.09.12, 18:55 Żadnych wydatków, zamknąć ul. Garwolińską lub ul. Altyleryjską i już jest. Odpowiedz Link Zgłoś
emenemki Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 06.09.12, 20:01 > Czyli za te 4 miliony złotych wydanych jednorazowo można wysłać teoretycznie 4 > tysiące uczniów na obóz narciarski. Pewnie masz rację. Ale trzeba jeszcze wziąć pod uwagę, że oprócz dzieci na nartach jeżdżą też dorośli. I jeżeli chcę pojechać całą rodziną na narty, to muszę wydać zdecydowanie więcej niż ten tysiąc. > A gdyby wysyłać dzieciaki nawet na weekendowe obozy w okolicy np do Bałtowa, al > bo do Kazimierza Dolnego, czy Kielc to cena takiego weekendowego wypadu pewnie > spadłaby do 200-300 zl i za 4 miliony możemy wtedy nauczyć i spróbować zarazić > nartami kilkanaście tysięcy dzieciaków.. A co szkodzi, żeby dzieciaki z rodzinami przyjeżdżały do Siedlec? Z takiego Łukowa, Sokołowa, Łosic, Węgrowa itp. Przykład kina pokazuje, że za jakością ludzie podróżują. Podobnie pewnie będzie z aquaparkiem - pewnie będą pielgrzymki z innych miejscowości. Mam nadzieję, że w przypadku stoku narciarskiego to się sprawdzi. No i jeszcze jedno. Stok międzyrzecki na który się powołujesz ma być stokiem igelitowym. Abstrahując od właściwości jezdnych tego cuda - nie jeździłem to nie wiem - argument o sezonowości jest trochę mniej istotny. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Jestem za stokiem i wyciągiem. 06.09.12, 20:24 Co tam wyciąg? Kolejkę gondolową chciałbym nad górką i nad stawami. Na górce miniaturę spodka ze Śnieżki, z dobrze zaopatrzonym barem i ... Po co narty. Na butach zjadę, na dupie a od biedy się stoczę.Po drugiej stronie zalewu jest ładna górka ze śmieci miejskich, które już się rekultywują dłuższy czas. Połączyć i będzie dwie stacje: Wyględówka (?) i Podstawy. Aktywność ARM z chwilą zatrudnienia pana Jacka G. jest budująca a powiem bez kozery, że już po kilku dniach góry przenoszą. Nie chce góra do Mahometa... Odpowiedz Link Zgłoś
ibzor Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 06.09.12, 21:43 A kiedy to ja podawałem argument sezonowości. Poza tym każdy kto jeździ na nartach wie że jazda na igielicie to całkowicie co innego i inna frajda "a właściwie jej brak" niż na śniegu. Poza tym Twoje bajki o tym że ludzie przyjeżdżaliby do Siedlec np z Sokolowa - podczas gdy mogą nadłożyć 50km i są na niemałej górce w Rybnie . Z Łukowa mogą nadłożyć 80km i mają do wyboru całe zagłębie - Rąblów, Celejów, Parchatke, Kazimierz a nawet Lublin. Na taką górkę nikt nie będzie przyjeżdżał . Usypmy górkę z różnicą poziomu 50 metrów i długością 350-400 metrów w cenie do 1 mln złotych - to wtedy proszę bardzo - może nawet się interes zwróci. Widzę że niektórzy pragną wisłę kijem zawrócić i na wysoczyznie siedleckiej z wysoczyzny zrobić góry - a zwolennicy niepotrzebnych inwestycji temu przyklaskują. Ja proponuje wydać nieduże pieniądze na trasy biegowe narciarskie w okolicy (np na gołoborzu) Niedroga impreza - a frajda też jest i narty będą. Odpowiedz Link Zgłoś
diapanazy.nibek Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 06.09.12, 23:57 > Ja proponuje wydać nieduże pieniądze na trasy biegowe narciarskie w okolicy (np > na gołoborzu) I to jest bardzo dobry pomysł :) Odpowiedz Link Zgłoś
emenemki Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 07.09.12, 07:14 > A kiedy to ja podawałem argument sezonowości. Nie wprost, ale tutaj: >> ...i wątpie żeby nawet obsłużył 4000 chętnych osób w sezonie... > Poza tym każdy kto jeździ na nartach wie że jazda na igielicie to całkowicie co > innego i inna frajda "a właściwie jej brak" niż na śniegu. Jeżdżę na nartach, ale nie miałem jeszcze okazji jeździć na igelicie. Jak pojeżdżę, to się wypowiem. > Poza tym Twoje bajki <...> Jeżeli stok byłby z prawdziwego zdarzenia, to niekoniecznie musiałyby być bajki. Na tej samej zasadzie mieszkańcy Łukowa nadłożywszy 80km mogą być w kinie w Lublinie :) A jakoś jeżdżą do Sd. > Ja proponuje wydać nieduże pieniądze na trasy biegowe narciarskie w okolicy (np > na gołoborzu) Co prawda nie jeżdżę na biegówkach, ale nie mam nic przeciwko. I poza dyskusją: > podczas gdy mogą nadłożyć 50km i są na niemałej górce w Rybnie Możesz coś napisać o tym stoku, bo nigdy się nie spotkałem z tym stokiem? Odpowiedz Link Zgłoś
kedolw95 Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 11.10.12, 23:59 Do emenemki - logicznie i rzeczowo, podoba mi się taka postawa. Pozdrawiam. Ps. a może ja jakiś ufoludek jestem, że na forum kogoś pochwalę, a nie tępą brzytwą na odlew ciachnę ?. Odpowiedz Link Zgłoś
blue_lantern Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 07.09.12, 10:44 ibzor napisał: > z Sokolowa - > podczas gdy mogą nadłożyć 50km i są na niemałej górce w Rybnie . Chyba mówisz o innym Rybnie, albo kończyliśmy inną matematykę. Siedlce - Rybno (wg. google.maps) to 130km. Siedlce - Sokołów 30km. Jakby nie liczył sokołowianie nadkładają 70km w jedną stronę. > Na taką górkę nikt nie będzie przyjeżdżał . A pamiętacie dyskusję o kinie w Siedlcach - nikt nie będzie przyjeżdżał, o McD - po co to komu itp. Nie wiem, czy w tym przypadku nie jest podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ibzor Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 07.09.12, 11:59 Wybacz ale jest różnica w kinie który spełnia warunki że tak powiem ogólnopolskie i mcdonalds gdzie wszystkie są takie same. A pagórkiem na sanki który nie umywałby się nawet do przeciętnej jakości stoków narciarskich. Poza tym jeszcze jedno - MCdonalds i Nove Kino to inwestycje z tego co się orientuje prywatne. A takiej górki za prywatne pieniądze nikt o zdrowych zmysłach by nie zbudował. No chyba że znajdzie się ktoś kto ma za dużo pieniędzy i chce je utopić w takiej "inwestycji" - wtedy prosze bardzo - prywatne pieniądze można wydawać nawet na przekopywanie i zasypywanie jednej dziury przez 100 lat. Ale nie życze sobie żeby wydawać publiczne pieniądze na takie absurdy. Odpowiedz Link Zgłoś
emenemki Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 07.09.12, 14:35 Ja tego nie porównuję w sensie dosłownym. Przypominam tylko zdania użytkowników forum o planowanych inwestycjach. Były to, przypomnę, bo może nie pamiętasz, zdania negatywne: że się nie sprawdzi, że nikt nie będzie przyjeżdżał, że po co to wszystko. Na kino poszły pieniądze podatników, bo Max-Film to jednak instytucja samorządowa. Ale nie do tego zmierzam. Piszę tylko, że to, że Tobie się wydaje, że to się nie sprzeda, jest oczywiście uprawnionym głosem w dyskusji, ale w żadnym razie jedynym możliwym scenariuszem. Ja bym wolał poczekać z własnym osądem, do momentu zaprezentowania szczegółowych planów. Wtedy będzie można powiedzieć, czy górka spełni swoje zadanie, czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
kedolw95 Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 12.10.12, 10:52 > Władzom Międzyrzeca gratuluje igielitowego "Misia" ale w Siedlcach nie chce kol > ejnej budżetowej studni bez dna. Specjalnie przeczytałem notkę prasową zaczynającą temat i z niej wynika/chyba się nie mylę/, że teren chcą sprzedać inwestorowi aby ten coś wybudował i użytkował go w określonym celu. Czy zatem za pieniądze podatników czy za pieniądze inwestora /prywatnego/ ?. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_w_studni Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 06.09.12, 20:49 Czy ty efaster w ogole jezdzisz na nartach? Odpowiedz Link Zgłoś
fellnet Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 06.09.12, 20:58 Ilu siedlczan jeździ na nartach? Mało, a dlaczego? Ilu mieszkańców Zakopanego jeździ na nartach? Dużo, a dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
efaster Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 06.09.12, 22:41 a co to ma do sprawy ?? Jeździć jeździłem (to jak z jazda na rowerze się nie zapomina) obecnie nie bo jakoś ni ebyło okazji Odpowiedz Link Zgłoś
lukaszk99 Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 06.09.12, 00:02 O która konkretnie działkę chodzi ? Może o tą co stoi wilki krzyż ? Odpowiedz Link Zgłoś
wacek41.2 Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 06.09.12, 21:23 JAKI HOTEL, JAKI STOK?. po prostu już nic więcej konkretnego miasto nie ma do sprzedaży.a kasy potrzeba Odpowiedz Link Zgłoś
fellnet Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 06.09.12, 21:29 Najlepszym wyjściem jest powołanie nowej dyrekcji zarządzającej obiektami sportowymi. ARM niech dalej rozwija miasto. Widocznie mają za dużo obowiązków. Pobudowali i muszą zrządzać, to chyba za wiele? Odpowiedz Link Zgłoś
andy85 Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 09.09.12, 08:55 A tyle ziemi wywieziono z budowy galerii Strusa. Byłaby już górka nie tylko do nauki jazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
kedolw95 Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 09.10.12, 22:49 Zarejestrowałem się dzisiaj na forum po to żeby znaleźć Siedlczan jeżdżących na nartach. Czytam i nie mogę się nadziwić - Siedlczanie nie chcą takiego obiektu. Będę pierwszym, który skorzysta z nowego STOKU narciarskiego. Właśnie wróciłem z nartowania w Międzyrzecu, będę tam jeździł w wolnych chwilach, dopóki nie powstanie takowy w Siedlcach. Jak ktoś szuka argumentów “na nie“, to takie zawsze znajdzie. Co z tego że STOK nie taki jak w górach ?, STOK - nie “górka”, bo STOK to coś co posiada odpowiednią infrastrukturę narciarską, czyli profil, wyciąg, system naśnieżania /zraszania/, oświetlenie, nagłośnienie, wypożyczalnię sprzętu, bar. Na tym wszystkim inwestor może zarobić, pod warunkiem jednak że sezon będzie długi i właśnie dlatego STOK z igielitem jest najbardziej sensowny. Wypożyczanie sprzętu powinno być tanie po to aby jak najwięcej z nas mogło jeździć, żebyśmy się nauczyli, żebyśmy pojechali z rodziną na narty w “prawdziwe” góry. Jeździcie samochodami ?, autobusami ?, pociągami ? - jeździcie !, a dlaczego ? - bo one są !, a dlaczego one są i możecie z nich korzystać ? - bo istnieją drogi, bo istnieją tory kolejowe ... /powstrzymam się od dalszej łopatologii/. Ilekroć kogoś ze znajomych w Siedlcach pytam czy jeździ na nartach ?, to słyszę - nie, jak pytam dlaczego ?, to słyszę - bo nie umiem, a jak pytam próbowałeś/aś ?, kolejne - nie. Jeżeli pytam czy jeździcie zimą w góry ?, słyszę - nie, a dlaczego nie ?, - bo nie umiemy jeździć na nartach. Po co dzieciakom basen jak nie umieją pływać ?????????????. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Hotel z widokiem na górkę. 10.09.12, 07:52 Najpierw wybudują hotel dla ... www.podlasie24.pl/wiadomosci/siedlce/kto-wybuduje-hotel-na-siedleckich-bloniach-b817.html Tym sposobem, powoli, błonia będą centrum pobytowym, jak znalazł, na mistrzostwa świata saneczkarzy figurowych czyli nizinnych saneczkarzy ekstremalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
jkfoo Re: Hotel z widokiem na górkę. 10.09.12, 10:39 Zezwolić osobom prywatnym i firmom na wywożenie piachu gruzu itp(wspomniana galeria,jeszcze wcześniej z lodowiska)właśnie w to miejsce a górka sama się usypie.Pomysł nie jest zły. Odpowiedz Link Zgłoś
efaster Re: narazie będzie hotel 10.09.12, 12:43 www.arm.siedlce.pl/przetarg/hotel/ogloszenie.pdf Nieruchomość o pow. 0,4600 ha położona w Siedlcach, ul. Jana Pawła II 6 Cena wywoławcza: 1 021 200,00 zł - do ceny nieruchomości ustalonej w wyniku przetargu dolicza się 23% VAT. przetarg w formie licytacji (tzn. kto da więcej ten wygrywa), a jest jeszcze do tego regulamin licytacja odbędzie się 5 października br. (piątek) Odpowiedz Link Zgłoś
efaster Re: stok narciarski w Miedzyrzecu Podlaskim 18.09.12, 20:26 Stok narciarski kosztował ponad 5 mln. 200 tys. zł. Inwestycja w 70% została dofinansowana ze środków UE. Na uroczyste otwarcie stoku został zaproszony m.in. Adam Małysz za: podlasie24.pl/wiadomosci/miedzyrzec-podlaski/stok-narciarski-w-miedzyrzecu.-otwarcie-juz-wkrotce-b9aa.html Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: stok narciarski w Miedzyrzecu Podlaskim 18.09.12, 20:36 Ściana wschodnia dostaje 70% dofinansowania a my jeszcze trochę i nic nie dostaniemy. Bogactwo wyłazi. Odpowiedz Link Zgłoś
kedolw95 Re: stok narciarski w Miedzyrzecu Podlaskim 09.10.12, 22:43 Zarejestrowałem się dzisiaj na forum po to żeby znaleźć Siedlczan jeżdżących na nartach. Czytam i nie mogę się nadziwić - Siedlczanie nie chcą takiego obiektu. Będę pierwszym, który skorzysta z nowego STOKU narciarskiego. Właśnie wróciłem z nartowania w Międzyrzecu, będę tam jeździł w wolnych chwilach, dopóki nie powstanie takowy w Siedlcach. Jak ktoś szuka argumentów “na nie“, to je zawsze znajdzie. Co z tego że STOK nie taki jak w górach ?, STOK - nie “górka”, bo STOK to coś co posiada odpowiednią infrastrukturę narciarską, czyli profil, wyciąg, system naśnieżania /zraszania/, oświetlenie, nagłośnienie, wypożyczalnię sprzętu, bar. Na tym wszystkim inwestor może zarobić, pod warunkiem jednak że sezon będzie długi i właśnie dlatego STOK z igielitem jest najbardziej sensowny. Wypożyczanie sprzętu powinno być tanie po to aby jak najwięcej z nas mogło jeździć, żebyśmy się nauczyli, żebyśmy pojechali z rodziną na narty w “prawdziwe” góry. Jeździcie samochodami ?, autobusami ?, pociągami ? - jeździcie !, a dlaczego ? - bo one są !, a dlaczego one są i możecie z nich korzystać ? - bo istnieją drogi, bo istnieją tory kolejowe ... /powstrzymam się od dalszej łopatologii/. Ilekroć kogoś ze znajomych w Siedlcach pytam czy jeździ na nartach ?, to słyszę - nie, jak pytam dlaczego ?, to słyszę - bo nie umiem, a jak pytam próbowałeś/aś ?, kolejne - nie. Jeżeli pytam czy jeździcie zimą w góry ?, słyszę - nie, a dlaczego nie ?, - bo nie umiemy jeździć na nartach .... !!!!!!!!. Po co dzieciakom basen jak nie umieją pływać ?????????????. Odpowiedz Link Zgłoś
ibzor Re: stok narciarski w Miedzyrzecu Podlaskim 10.10.12, 00:42 Odpowiedź jest prosta. Bo pieniądze jakie pójdą na tą inwestycje to będą pieniądze publiczne. a wydawanie pieniędzy na taki obiekt to tak samo jak wydawanie milionów na slomianego misia. Ładnie wygląda - pare osób skorzysta - ale wszyscy będa musieli płacić miliony na zbudowanie i kolejne miliony na utrzymanie - bo sam z siebie się nie utrzyma. Wiadomo że fajnie mieć w Siedlcach Stok narciarski, może od razu skocznię narciarską, tor formuły F1, wielkie wymiarowe boisko z krytym dachem na 10 tysięcy widzów, kryte korty do tenisa, Aquapark, Super Muzea, a najlepiej Metro i tramwaje. To wiadomo że gdyby te rzeczy były w Siedlcach to byłoby super i każdy byłby zadowolony.. Tylko że to niemożliwe bo to wszystko kosztuje. Gdyby stok miał zbudować ktoś za prywatne pieniądze jako inwestycja obarczona ryzykiem - to proszę bardzo - ale jeśli stok ma być budowany za pieniądze podatników (czyli nasze) bez względu na to czy będzie przynosił zysk czy nie, to każdy Siedlczanin, niezależnie czy narciarz, czy nie - powinien sprzeciwić się takiemu marnotrastwu publicznych pieniędzy. Można równie dobrze otworzyć za te pieniądze lotnisko i szkołe spadochroniarską i lotniczą - żeby ludzie nauczycili się skakać albo latać szybowcami i samolotami - przecież nauka latania nie jest gorsza od nauki jazdy na nartach. Albo otworzyć i zbudować za te publiczne pieniądze tor NASCAR albo boisko do krykieta czy baseballa - jak boisko będzie to ludzie się nauczą i będą grać. To bezesensu ! Jak ktoś chce to pojedzie 120km i nauczy się jeździć na nartach w Kazimierzu - daleko nie ma a na pewno taniej wyjdzie paliwo niż opłacanie póżniej długu miasta który zaciągneli na zbudowanie stoku. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
diapanazy.nibek Re: stok narciarski w Miedzyrzecu Podlaskim 10.10.12, 10:37 > Jeździcie samochodami ?, autobusami ?, pociągami ? - jeździcie !, a dlaczego ? > - bo one są !, a dlaczego one są i możecie z nich korzystać ? - bo istnieją dro > gi, bo istnieją tory kolejowe ... /powstrzymam się od dalszej łopatologii/ Dobrze postawione pytanie ale odpowiedź błędna.Twoja sugeruje że jeździ się nimi dla przyjemności.Nieprawda,autobusami i pociągami jeździ się nie dlatego że są,tylko dlatego że ludzie muszą (nimi jeździć).Nawiązanie do samochodu jest już o wiele lepsze,czasem jeżdżę nim bo muszę,czasem dlatego że jest-dla przyjemności.Stok narciarski też wykorzystuje się nie dlatego że jest tylko jazda na nim ma sprawiać przyjemność. I jak przyjemności nie sprawi mi jazda Zaporożcem po wertepech,tak samo przyjemności nie sprawi mi jazda po igielicie z saneczkarskiej górki.Równie dobrze można w domu,na schodach "odpalić" kilkadziesiąt śniegowych gaśnic i zjeżdżać na kawałku deski. > I > lekroć kogoś ze znajomych w Siedlcach pytam czy jeździ na nartach ?, to słyszę > - nie, jak pytam dlaczego ?, to słyszę - bo nie umiem, a jak pytam próbowałeś/ > aś ?, kolejne - nie. Jeżeli pytam czy jeździcie zimą w góry ?, słyszę - nie, a > dlaczego nie ?, - bo nie umiemy jeździć na nartach .... !!!!!!!!. Jest jeszcze inna wersja tej bajki -jeździsz na nartach? -nie -dlaczego? -bo nie lubię > Po co dzieciakom basen jak nie umieją pływać ?????????????. No właśnie,moze lepiek kort tenisowy bo uwielbiją grać w tenisa? Odpowiedz Link Zgłoś
kedolw95 Re: stok narciarski w Miedzyrzecu Podlaskim 11.10.12, 23:31 Diapanazy.Nibek - bardzo cię proszę przeczytaj spokojnie mój wcześniejszy post jeszcze raz, ........ ........ ........ ......... ....... .......... ......... ........ ........ ........ ........ ........ ........ ........ ........ - przeczytałeś ? ...... , - ze zrozumieniem ? ....... , - teraz ochłoń ......... , - dla pewności przeczytaj raz jeszcze ....... ....... ........ ........ ....... ........ , a teraz zauważ że nie było tam ani jednego słowa o korzystaniu z czegoś dla przyjemności. Wniosek dotyczył możliwości korzystania z czegoś tylko i wyłącznie wtedy kiedy to coś istnieje, jeżeli to coś nie istnieje to nie ma możliwości korzystania z niego. Mój wcześniejszy tekst to zaledwie krótki logiczny wywód + cytat z własnych rozmów ze znajomymi + na zakończenie pytanie zawierające w sobie ..... ?, .... no właśnie ? ..... co w sobie zawierające ???. Baaaaardzo serdecznie pozdrawiam. Ps. bardzo mi się podoba twój nick - szczerze. Odpowiedz Link Zgłoś
diapanazy.nibek Re: stok narciarski w Miedzyrzecu Podlaskim 11.10.12, 23:53 Dziękuję za rady i trskę i mój stan emocjonalny :D Twój krótki wywód logiczny jest niestety niedoskonały. Kiedy czegoś nie ma,faktycznie nie ma możliwości korzystania,dopiero jeżeli jest pojawia się taka możliwość.Lecz pojawia się również drobne "ale".Czy muszę z tego korzystać czy mogę? O ile w przypadku autobusów i pociągów jest to raczej konieczność (nie dopuszcam do siebie myśli że spora część społeczeństwa to masochiści),o tyle w przypadku stoku narciarskiego to kwestia indywidualnego wyboru.Mogę ale nie muszę.Ale czy chcę? (na wszelki wypadek-w twoich przykładach komunikacyjnych nie mam wyboru-podróż to najczęściej konieczność,w przypadku stoku wybór mam a zjeżdżanie koniecznością nie jest) Nie lubię jeździć na nartach ale wśród znajomych i przyjaciół spora część to narciarze.I wszyscy jednogłośnie twierdzą że wszystkie te Rąblowy,Parchatki i inne Kazimierze to nie jest to co tygrysy lubią najbardziej.A zamiast codziennego zjeżdżania z górki saneczkarskiej wolą zjeżdżać rzadziej,drożej,ale za to z prawdziwych górskich stoków. > Ps. bardzo mi się podoba twój nick - szczerze. dziękuję,powstał tak samo jak nazwa "Budka Suflera"-z zamkniętymi oczami przypadkowe trafienie palcem w książce. Odpowiedz Link Zgłoś
kedolw95 Re: stok narciarski w Miedzyrzecu Podlaskim 12.10.12, 02:44 o !!! teraz już wszystko w porządku - argumenty rzeczowe. cyt. " ... Nie lubię jeździć na nartach ... " - tak też podejrzewałem, ale to nie grzech. cyt. " ... wśród znajomych i przyjaciół spora część to narciarze. I wszyscy jednogłośnie twierdzą że wszystkie te Rąblowy, Parchatki i inne Kazimierze to nie jest to co tygrysy lubią najbardziej. A zamiast codziennego zjeżdżania z górki saneczkarskiej wolą zjeżdżać rzadziej, drożej, ale za to z prawdziwych górskich stoków ... " - i na tym właśnie polega możliwość wyboru, wcale im się nie dziwię. Ja też wolę !, jednak wyjazd taki to min. kilkudniowy i potem żal mi reszty sezonu, dlatego objeżdżam i takie pagórki jak cyt. " ... Rąblowy, Parchatki i inne Kazimierze ... " Tak na marginesie - niejednokrotnie pod wyciągiem na którymś z tych wyszydzanych podlubelskich pagórków słyszałem za plecami takie rozmowy cyt. " ... jak byliśmy na nartach w ... /tu wstaw dowolny austriacki, włoski, francuski znany ośrodek narciarski/, jak jeździliśmy w ... / tu wstaw podobnie/, a TO!- TU! to taki grajdołek !, taka ośla łączka !, słysząc takie wyszydzanie obserwuję najczęściej jak taka osoba radzi sobie na stoku i o dziwo ze zjazdem z tego wyszydzanego przed chwilą grajdołka ma najczęściej poważny kłopot /twoich znajomych na pewno to nie dotyczy/, taką scenkę widziałem nawet na Sekule. Takie właśnie tzw. mini rodzinne stoki spotyka się nawet w górach i służą one do nauki jazdy lub jej doskonalenia. Mało tego, spotyka się nawet /także w Polsce/ tzw bieżnie narciarskie czyli aparaty do jazdy na nartach bez przemieszczania się, czego to ludzie nie wymyślą !, nigdzie jednak nie ma przymusu korzystania z nich - na szczęście !!!. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ibzor Re: stok narciarski w Miedzyrzecu Podlaskim 12.10.12, 09:57 Masz rację - przymusu korzystania by nie było. Ale płacić za to będziemy zmuszeni wszyscy. Nie rozumiesz że chodzi tylko i wyłącznie o pieniądze ? To ma taki sam sens jak budowanie z miejskiej kasy (czyli z pieniędzy podatników) boisko do baseballa, krykieta, czy tor formuły 1. Super - bo każdy będzie miał możliwość skorzystać - ale co z tego skoro miasto będzie musiało do tego dopłacać i płacić będą wszyscy, a korzystać tylko grupka. Odpowiedz Link Zgłoś
diapanazy.nibek Re: stok narciarski w Miedzyrzecu Podlaskim 12.10.12, 12:58 No to moich znajomych nie słyszałeś :D jak są w Rąblowie to nie wspominają Alp,jak są w Alpach to nie wyszydzają Rąblowa.A co do samego pomysłu stoku w Siedlcach,to mimo że mam obawy co do rentowności tego przedsięwzięcia to jednak na pewno lepszy jest taki stok niż żaden.I lepszy taki stok niż nowy pałac prezydencki ;P Odpowiedz Link Zgłoś
kedolw95 Re: stok narciarski w Miedzyrzecu Podlaskim 12.10.12, 22:05 Tyś mi już prawie serdecznym bratem :-). Cieszę się że to nie byli twoi znajomi - pozdrów ich w moim imieniu. Dzisiaj jeździłem w Międzyrzecu, na pewno dla mnie nie jest on tym co lubię najbardziej, dla dzieciaków to na pewno frajda. " ... Jak mus a rumaka brak to i na ośle pojadę ... " Odpowiedz Link Zgłoś
tomkap76 Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 11.10.12, 16:24 Przecież stok mamy na sekule. Każdej zimy tam pomykam. Jedna strona bardziej stroma, druga mniej ale za to dłuższa. Do wyboru co kto woli. Nie wiem po co więc drugi. Odpowiedz Link Zgłoś
kedolw95 Re: Będzie stok narciarski w Siedlcach? 11.10.12, 23:37 Też czasem korzystam, ale górka mikro a dzieciaków makro - pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
efaster Re: Strus kupił działkę pod hotel 19.12.12, 11:38 www.spin.siedlce.pl/2012/12/19/strus-wybuduje-hotel-przy-aquaparku/ No cóż, na galeria handlowych się nie znał, a buduje, więc i branża hotelarska nie robi problemu Bedzie ta sama sieć hoteli co w Jurgowieckiej ?? Czy inna ? Odpowiedz Link Zgłoś
hcemis Re: Strus kupił działkę pod hotel 19.12.12, 11:52 Nie napisano na co zostaną przeznaczone, uzyskane ze sprzedarzy pieniądze. Na nagrody dla ARM, na mur parku, na pomnik, ........................... Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Strus kupił działkę i górkę powiększy 19.12.12, 14:46 Już widzę jak górka rośnie. Odpowiedz Link Zgłoś