Dodaj do ulubionych

Europejski Dzień bez Samochodu

20.09.12, 14:28
w Siedlcach był w ubiegłą (19 -stego) środę
www.siedlce.pl/index.php?option=16&action=news_show&news_id=1265&menu_id=0
a reszta Polski obchodzi go jak w całej Europie tj. 22-ego (w sobotę)

np. w Warszawie wogle nie trzeba będzie kasowac biletów (wszyscy, nie tylko posiadacze dowodów rejestracyjnych)

www.tvp.pl/warszawa/aktualnosci-z-regionu/inne/darmowe-przejazdy-ztm/8560229
PS.
Zastanawia mnie po co UM/MPK zrobili dzień bez samochodu 3 dni wcześniej a nie jak wszycy w sobotę ?? A może dlatego, że w sobotę UM nie pracuje jak i reszta urzędów.

No i dalczego UM Siedlce nie może iść śladem większej i bogatrzej "kuzynki" tj. m. st. Warszawy i zrobić w przyszłym roku dzień bez samochodu w dniu bez samochodu a nie 3 dni wczesniej i tak jak "kuzyna" z jednego województwa za darmo dla wszytkich ??

Skoro (wg. niektórych) miasto jest takie super i wogle mucha nie siada (ba potrafią Cię zmieszać z błotem, patrz komentarze pod moim adresem na TS) to dlaczego ograniczają się tylko do dowodów rejestracyjnych i to 3 dni wcześniej ?? A o akcji po za stroną UM i sondą w TV Siedlce nic nie było słychać, zero plaktów, ogłoszeń w prasie, radio. Jednym słowem miasto potraktowało akcję po macoszemu. Tak jest prawda, takie są fakty.

PS.
Na wizwiska, inwektywy i inne ubliżanie w stosunku do mojej osoby nie reaguje (od razu z góry uprzedam).
Obserwuj wątek
    • ibzor Re: Europejski Dzień bez Samochodu 20.09.12, 15:46
      Wg mnie dzień bez samochodu w weekend mija się z celem- bo co ? będziemy do kościoła jeździć autobusami zamiast samochodami.

logicznym jest że z samochodu korzysta się glównie w tygodniu - kiedy się pracuje a nie w weekend kiedy się z reguły siedzi w domu i odpoczywa.

Gdyby dzień bez samochodu wypadał np w czwartek czy w piątek to na pewno by nie został przesunięty.

Wg mnie dobrze zrobili bo przynajmniej była jakaś szansa że ktoś zostawił samochód na rzecz autobusu... A tak gdyby zrobili w sobote to na skale naszego miasta prawdopobnie w ogóle taka akcja nie miałaby szans powodzenia - raz dlatego że ludzie nie pracują i po prostu nie muszą korzystać z samochodu - a dwa że w sobote rozkład jazdy naszej komunikacji publicznej jest krótko mówiąc "niewygodny" a autobusy jeżdżą 2-3 razy rzadziej niż w tygodniu.

I o ile dla Ciebie nielogicznym jest "świętowanie" dnia bez samochodu przed jego faktyczną datą - to dla mnie nielogicznym jest urządzanie w całej Polsce dnia bez samochodu w dzień wolny od pracy.
      • fellnet Re: Europejski Dzień bez Samochodu 20.09.12, 15:59
        Proponuję również poprzenosić w naszym mieście inne święta, kościelne również.
        Można też ogłosić w naszum mieście, że rok ma 999 dni i rządzić, rządzić ....
        • ibzor Re: Europejski Dzień bez Samochodu 20.09.12, 16:11
          No cóż - to tak samo jak zrobić światowy dzień bez opalania 5 stycznia.
          Sensu równie dużo co światowy dzień bez samochodu w weekend.
          W obu przypadkach taka akcja odniesie sukces nawet bez udziału samorządu.

I tak można się chwalić że 5 stycznia opalało się 0 70% mniej ludzi niż w lipcu.
          Oraż że akcja odniosła pełny sukces gdyż w sobotę na ulicę miast wyjechało o 50% mniej samochodów niż w piątek..
          Propagandowo by było na pewno - ale nie wiem czy sensownie.
      • efaster Re: Europejski Dzień bez Samochodu 20.09.12, 22:24
        jednak macie rację

w Częstochowie DbS zrobią w piatek

lublin.gazeta.pl/lublin/1,48724,12522805,Lublin__Dlaczego_dzien_bez_samochodu_robicie_w_sobote_.html
    • 77joker Re: Europejski Dzień bez Samochodu 20.09.12, 16:47
      mógłbyś podać linka gdzie tak Cię z błotem zmieszali??

>
      > Skoro (wg. niektórych) miasto jest takie super i wogle mucha nie siada (ba potr
      > afią Cię zmieszać z błotem, patrz komentarze pod moim adresem na TS) to dlac
      > zego ograniczają się tylko do dowodów rejestracyjnych i to [u]3 dni wcześniej [
      > /u]??
      A o akcji po za stroną UM i sondą w TV Siedlce nic nie było słycha
      > ć, zero plaktów, ogłoszeń w prasie, radio
      . Jednym słowem miasto potraktował
      > o akcję po macoszemu. Tak jest prawda, takie są fakty.
      >
      > PS.
      > Na wizwiska, inwektywy i inne ubliżanie w stosunku do mojej osoby nie reaguje (
      > od razu z góry uprzedam).
      >

• efaster Re: Europejski Dzień bez Samochodu 20.09.12, 21:32
        > mógłbyś podać linka gdzie tak Cię z błotem zmieszali??

no ok. jeden typek się przyczepił, może trochę przesadziłem

temat o TVN i odczarowywniu wizerunku miasta w RDC
        • 77joker Re: Europejski Dzień bez Samochodu 20.09.12, 22:56
          biedny Efasterek, "przesadziłem", "no tak sorry", "jak kogoś uraziłem to przepraszam" żałosny jesteś. Ten typek to na pewno z UM:)
    • ibzor Re: Europejski Dzień bez Samochodu 21.09.12, 13:04
      A i jeszcze jedno - napisałeś że nie było żadnej informacji o przeprowadzanej akcji i tu się mylisz - bo w Esce w paśmie wiadomości siedleckich była informacja o akcji :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka