Gość: Konrad IP: *.lunet.eu.org 04.07.04, 18:14 pracować na czarno, czy nie? czy lepiej nie miec płaconego zus-u a mieć pieniądze? czy Wy wszyscy pracyjecie legalnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kubuś P. Re: praca na czarno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.04, 19:57 Niestety w naszym kraju zwykle jest tak, że pracuje się na czarno ale i pensja jest niewielka. Niejednokrotnie nawet niższa od tej płaconej w legalnych warunkach (ZUS i podatki). Jesli ktoś chce i musi pracować to przystaje na warunki proponowane przez pracodawcę, a te niestety czasem urągają godności człowieka i samej pracy. Jeśli pensja moja przewyższałaby kilkakrotnie tę, którą dostaję legalnie to chętnie popracowałbym na czarno. Niestety tak nie jest, gdyż każdy pracodawca jeśli może to ciągnie jak najwięcej dla siebie. tak przynajmiej jest u nas na tzw. prowincji. Odpowiedz Link Zgłoś
izaza Re: praca na czarno 05.07.04, 14:01 znam ludzi, ktorzy zmuszeni sa do pracy na czarno, bo inaczej w ogole nie byloby mowy o pracy. Stajac przed wyborem: pracowac na czarno i miec za co przezyc lub nie pracowac i czekac..., bez watpienia wybieraja prace. Niestety tak to bywa. Pracodawcy nie chca placic ZUS-u, a Ty wybieraj... Odpowiedz Link Zgłoś
brat_szczepana Re: praca na czarno 05.07.04, 15:09 To prawda, wiele osób nie ma wyboru, czarno czy biało. Inna sprawa, że biało jest dla firmy piekielnie drogie. Chociaż rzeczywiście niektórzy pracodawcy (głównie mali) myślą tylko o sobie i swojej kieszeni. Jak pogodzić: wysokie wynagrodzenie dla pracownika + wszystkie pochodne marzuty (ZUS, PFRON, FŚG itp.)= stałe koszty oraz nie stabilną sytuację rynkową (ceny) i fiskalną (przepisy VAT, podatkowe). I jeszcze firma powinna się rozwijać ... Odpowiedz Link Zgłoś
muchawka Re: praca na czarno 05.07.04, 22:06 Większość ludzi chyba nie odróżnia pracy na czarno od legalnej. Mało kto odpowiada na pytanie, ile zarabia np. 1200 zł brutto. Na ogół mówią: "na rękę" dostaję ...... To znaczy, że nie są świadomi, iż zarabiają więcej niż mówią oraz że (do spółki z pracodawcą) sobie sami opłacają z tego wynagrodzenia ubezpieczenie społeczne. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_er Re: praca na czarno 14.07.04, 22:56 Ja pracuję na "pół czarno" :) Niby mam umowe podpisaną, ale na minimalną stawkę a nieoficjalnie dostaję więcej. Ma to swoje wady. Niższy oficjalny dochód to brak tzw. zdolności kredytowej, choc faktycznie byłoby mnie stać na zaciągnięcie i spłacenie kredytu. Ale niestety nie miałam wyboru. Pracodawca obiecał inne warunki pracy, a później... propozycja nie do odrzucenia :( Pracowałam w tamtym roku w większym mieście w tej samej branży i o podobnych sytuacjach nie słyszałam. Syndrom prowincji? Odpowiedz Link Zgłoś
razowiec Re: praca na czarno 14.07.04, 23:16 Raczej syndrom pracodawcy - drobnego cwaniaczka. Zdolność kredytowa to jedno, a niedofinansowanie II filaru to drugie. Odpowiedz Link Zgłoś