Dodaj do ulubionych

Budujemy drogi do....... kasy

06.02.13, 07:35
"Kolejny kontrakt o wartości 110,6 mln zł. Odcinek Siedlce - Kałuszyn Droga Krajowa nr 2. Okazuje się, że firmy które realizowały budowę odcinka tej drogi wiedziały o planowanej kontroli GDDKiA.
Kierownik: No panie dyrektorze, źle wyszło z tymi próbkami, no, wyszło nam za mało asfaltu. Ja byłem na 100 proc. że to są dobre próbki, bo przebadaliśmy jedną i wyszło nam dobrze. Oddaliśmy to na Korkową (laboratorium GDDKiA mieści się na ulicy Korkowej w Warszawie - od red.).Próbowałem z nimi rozmawiać ale oni wszystkich obdzwonili dookoła.
Prezes PBDiM: Zamiast wziąć próbki pobrać sobie samemu...
Kierownik: Podmieniliśmy te próbki z nadzoru które były. Na wszelki wypadek. I tak podmieniliśmy, że też wyszło, że za mało asfaltu znowu na tej dwójce."
niezalezna.pl/38124-miliony-za-cienki-asfalt-juz-wiemy-co-ma-przykryc-grodzka
Obserwuj wątek
    • krzycho1252 Re: Budujemy drogi do....... kasy 06.02.13, 08:34
      Prezenty
      finanse.wp.pl/kat,104126,title,Takie-lapowki-biora-przy-budowie-drog,wid,15311775,wiadomosc.html?ticaid=110041&_ticrsn=5#czytajdalej
      • krzycho1252 Re: Budujemy drogi do....... kasy 06.02.13, 08:37
        "Drogi Podlaskie" w Siedlcach nie mają konkurencji więc nie muszą nikomu dawać.
        • mpppm Re: Budujemy drogi do....... kasy 06.02.13, 14:52
          krzycho1252 napisał:

> "Drogi Podlaskie" w Siedlcach nie mają konkurencji więc nie muszą nikomu dawać.

www.tygodniksiedlecki.com/t19275-piro.i.obraz.za.umow.na.budow.drg.htm
          • mpppm Re: Budujemy drogi do....... kasy 06.02.13, 17:39
            Przed chwilą miałem rozmowę (firma nie działa od kilu lat) z wł. byłej firmy rem.-budowlanej.
            Wystawiona faktura na 10000 zł. , firma otrzymuje 8.500zł.
            Po interwencji, co jest, właściciel firmy dowiedział się, że to za wygrany przetarg, że musiał odbyć kilka rozmów.

To dotyczy małego remonciku.
            A jak suma przetargu jest np. 10 000 000 to też obowiązuje nadal 15%?
            Może ten od Auaparku też nie chciał bulić procentu?
            • mpppm Re: Budujemy drogi do....... kasy 06.02.13, 17:46
              Wcześniej czy później "bańka pęknie", ktoś "puści farbę", wygada się przy ......, uruchomi "haki" i świat się wali.
              Jest jakieś wyjście? Myślę, że spowiedź i dar na kościół nie pomoże.
              • krzycho1252 Re: Budujemy drogi do....... kasy 06.02.13, 19:13
                Wierzę w "Przejrzyste Siedlce" bo po co byłoby o tym na stronie miasta?
                Rozpoczynając ten wątek dziwiłem się, że nasze media milczą. Pomyślałem, prowadzą własne, tajne dochodzenie.
                • mpppm Re: Budujemy drogi do....... kasy 06.02.13, 19:37
                  krzycho1252 napisał:

> Wierzę w "Przejrzyste Siedlce" bo po co byłoby o tym na stronie miasta?

?????????????????
                  • krzycho1252 Re: Budujemy drogi do....... kasy 06.02.13, 19:40
                    Tym się chwalą:
                    www.prd-rdp.pl/main.php?str=6&lang=pl
                    a miasto tym
                    www.siedlce.pl/index.php?option=18&action=articles_show&art_id=22&menu_id=151&page=17
                    • mpppm Re: Budujemy drogi do....... kasy 06.02.13, 20:01
                      Drugi link i fragment:
                      III. Zasada partycypacji

"3.1. Opracowanie z udziałem społeczności lokalnej procedury konsultacji społecznych (obligatoryjne).

Celem zadania jest opracowanie procedury konsultacji społecznych w gminie/powiecie z udziałem przedstawicieli organizacji społecznych, biznesu, grup nieformalnych, pracowników samorządowych i radnych.

Do mieszkańców zwracamy się z prośbą o włączenie się w realizację w/w zadań poprzez wyrażenie swojej opinii w Ankietach umieszczonych na stronie internetowej Urzędu Miasta lub w Punkcie Informacyjnym Biura Obsługi Interesanta.

Mamy nadzieję, że realizacja powyższych zadań przyczyni się do budowy dobrego wizerunku samorządu i zostanie pozytywnie ocenione przez mieszkańców."

Konsultowali usunięcie pomnika sportowców (było chyba ich dwóch).
                      Obiecał, jeden, odtworzenie tego pomnika, zapis w protokole z sesji Rady Miasta.
                      Po 6 m-cach ten jeden zapomniał o tym co obiecał i się tylko wywijał od odpowiedzi, nie pamiętał.
                      Konsultowali ogrodzenie parku?
                      Konsultowali budowę pomnika J.Bema?
                      Teraz mają konsultować wygląd Nowego Ratusza? Trzeba konsultować jego być albo nie być.

Może więc Urzędnicy przymusowo poprzeglądają, nauczą się tego czego powinni przestrzegać.
                      Zapytania Radnych powinny spływać przed Sesją i odpowiadający powinien przejrzeć to co wcześniej naobiecywał.
                      • krzycho1252 Re: Budujemy drogi do....... kasy 07.02.13, 08:57
                        Wydaje się, że "Przejrzyste Siedlce" nakierowane były na walkę z korupcją. Od 2006 roku nie dołożono nowych przepisów, zarządzeń. Oznacza to, że w UM Siedlce nie ma korupcji, nie ma "piór" i "obrazów" . Jest "przejrzyście" i ulotnie.
        • partyzant76 Re: Budujemy drogi do....... kasy 07.02.13, 10:21
          krzycho1252 napisał:
          > "Drogi Podlaskie" w Siedlcach nie mają konkurencji więc nie muszą nikomu dawać.

Konkurencja to może i jest. Teoretyczna :-) Według polskiego prawa, do przetargów na budowy i remonty siedleckich ulic może stawać nawet firma z Zakopanego albo ze Szczecina. Ale co z tego, skoro i tak wszyscy muszą kupować masę bitumiczną od "Regionalnych Dróg Podlaskich". Bo to one mają jedyną w pobliżu wytwórnię. Nie za bardzo opłaca się wozić to z Międzyrzeca czy Mińska. To kwestia nie tylko kosztów transportu, ale i czasu - bo przecież gorąca masa nie może być w wywrotce zbyt długo...
          Inne firmy mogą próbować konkurować z RDP mniejszym kosztem innych robót - podbudowa, podziemne instalacje, wykończenie i co tam jeszcze. Ale to jednak teoria. Drogi to asfalt, a asfalt mają RDP...
          • krzycho1252 Re: Budujemy drogi do....... kasy 07.02.13, 21:10
            > Drogi to asfalt, a asfalt mają RDP...

Robili z Siedlec do Białej i ciągali z sobą wielką asfalciarnię. Też im się nie udało bo z tych stenogramów wynika, że ta droga jest za mało przyczepna. Na budowę podwójnego albo potrójnego ronda wokół Siedlec takiej maszyny konkurencji nie opłaca się sprowadzać. Niech robią betonowe drogi... (?). Na lotnisku w Modlinie potrafili beton sp....... a tu konkurencja większa.
          • efaster Re: Budujemy drogi do....... kasy 07.02.13, 22:01
            ale np. ulice Kaczorowskiego i Kaczyńskiego (bez ronda między nimi)

robiła firma z Węgrowa (na zlecenie PXM)

tu pisałem:
            forum.gazeta.pl/forum/w,262,55893625,128289074,Re_obwodnica_zachodnia_.html
            co do RDP mają mopol bo są najtańsi (ja napisaliście mają własną wytwórnie w Ujrzanowie) i tym wygrywają
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka