Dodaj do ulubionych

M Siedlce na giełdzie

07.03.13, 17:07
Debiut Siedlec na Giełdzie Papierów Wartościowych
7 marca Siedlce zadebiutowały na Giełdzie Papierów Wartościowych. Obligacje komunalne miasta o wartości 25,1 mln zł zostały wprowadzone na rynek papierów Catalyst, na którym notowanych jest obecnie 14 polskich miast.
Uroczystość debiutu odbyła się w siedzibie Giełdy. Statuetkę i dyplom z rąk przedstawiciela Zarządu Piotra Borowskiego, odebrali Prezydent Miasta Wojciech Kudelski, Skarbnik Kazimierz Paryła i Sekretarz Sławomir Marchel.
Catalyst, jest jednym z czterech rynków funkcjonujących na Giełdzie Papierów Wartościowych. Notowane są na nim min. obligacje komunalne emitowane przez samorządy. Dzięki wprowadzeniu na giełdę wyemitowanych wcześniej obligacji, miasto zyskuje możliwość pozyskiwania nowych instrumentów finansowania inwestycji. Zalety wejścia na giełdę podkreśla skarbnik Kazimierz Paryła. Nasze obligacje są długoterminowe i dają bezpieczne możliwości ich wykupu. Wprowadzenie ich na giełdę jest nowoczesnym instrumentem finansowania inwestycji, gdyż w przypadku obrotu mamy kolejne możliwości pozyskiwania środków. Sprzyja również promocji miasta, gdyż nasz debiut świadczy o tym że miasto jest w dobrej kondycji finansowej, bo żeby się tu znaleźć musieliśmy wcześniej poddać się ocenie ratingowej. Fakt znalezienia się naszych obligacji na giełdzie świadczy o tym, że Siedlce zostały dobrze ocenione pod względem kondycji finansowej i możliwości obsługi naszego długu. To również dobry sygnał dla naszych inwestorów, którzy na co dzień obserwują notowania giełdowe.
Podczas spotkania prezydent Wojciech Kudelski przedstawił krótką prezentację miasta, wyraził również nadzieję, że nasze obligacje będą atrakcyjne i znajdą nabywców.
Obserwuj wątek
    • krzycho1252 Re: M Siedlce na giełdzie 07.03.13, 19:49
      Wcześniej było tak:
      "
      § 1 Na podstawie § 3 ust. 1 Regulaminu Giełdy, Zarząd Giełdy postanawia dopuścić do obrotu giełdowego na rynku równoległym następujące obligacje na okaziciela wyemitowane przez MIASTO SIEDLCE: 1) 2.500 (dwa tysiące pięćset) obligacji serii A12, o wartości nominalnej 1.000 zł (jeden tysiąc złotych) każda, 2) 2.500 (dwa tysiące pięćset) obligacji serii B12, o wartości nominalnej 1.000 zł (jeden tysiąc złotych) każda, 3) 2.500 (dwa tysiące pięćset) obligacji serii C12, o wartości nominalnej 1.000 zł (jeden tysiąc złotych) każda, 4) 2.500 (dwa tysiące pięćset) obligacji serii D12, o wartości nominalnej 1.000 zł (jeden tysiąc złotych) każda, 5) 2.500 (dwa tysiące pięćset) obligacji serii E12, o wartości nominalnej 1.000 zł (jeden tysiąc złotych) każda, 6) 2.500 (dwa tysiące pięćset) obligacji serii F12, o wartości nominalnej 1.000 zł (jeden tysiąc złotych) każda, 7) 700 (siedemset) obligacji serii G12, o wartości nominalnej 1.000 zł (jeden tysiąc złotych) każda, 8) 1.900 (jeden tysiąc dziewięćset) obligacji serii A13, o wartości nominalnej 1.000 zł (jeden tysiąc złotych) każda, 9) 2.500 (dwa tysiące pięćset) obligacji serii B13, o wartości nominalnej 1.000 zł (jeden tysiąc złotych) każda, 10) 2.500 (dwa tysiące pięćset) obligacji serii C13, o wartości nominalnej 1.000 zł (jeden tysiąc złotych) każda, 11) 2.500 (dwa tysiące pięćset) obligacji serii D13, o wartości nominalnej 1.000 zł (jeden tysiąc złotych) każda. § 2 Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia."
      finanse.wp.pl/kat,7070,title,GPW-Dopuszczenie-obligacji-Miasta-Siedlce,wid,15336134,wiadomosc.html?ticaid=110304&_ticrsn=5
    • wacek41.2 Re: M Siedlce na giełdzie 08.03.13, 16:13
      "nasz debiut świadczy o tym, że miasto jest w dobrej kondycji finansowej" - ale jaja! - Szkoda że do sprzedania są tylko obligacje a nie cała władza:))
    • przyjemny_gosc Re: M Siedlce na giełdzie 08.03.13, 20:46
      Emisja obligacji jest liczona jako zadłużenie miasta?
      • efaster Re: M Siedlce na giełdzie 08.03.13, 20:49
        ja to tylko czekam jak to wszystko "pierdyknie" na łeb na szyję

oj ale będzie smród, oj bedzie smród na całą Polskę

coż (może) zmieni się władza i będzie musiała to wszystko pospłacać :((

tylko dlaczego emertytowany 'meliorant" podcina młodemu pokoleniu skrzydła i możliwość rozwoju bez spłacania wielo milionowych długów ?? Tego pojąć nie mogę :(
        • krzycho1252 Re: M Siedlce na giełdzie 09.03.13, 09:43
          Poczytaj tu
          www.gpwcatalyst.pl/pub/files/materialy_do_pobrania/Catalyst_broszura_komunalne.pdf
          • efaster Re: M Siedlce na giełdzie 09.03.13, 10:41
            poczytałem trochę, kilka ciekawyc informacji można się dowiedzieć

i do czego doszedłem, a no do tego co już wcześniej się spodziewałem, tj. tak czy siak, obligacje trzeba wykupić (oczywiście z odsetkami) jest tam na str. 14 piękna tabelka ile dokładnie trzeba dodatkowo oddać (spłata kapitału, odsetek, obsługa obigacji-razem) nic za darmo, ktoś kupuje obligacje to musi mieć z tego zysk, ba GPW też zarabia na obsłudze obligacji).

tu są podane poszczegółne stopy oprocentowania WIBOR:

Oprocentowanie obligacji oparte zostało o WIBOR 6M, kredyt natomiast oparto o WIBOR 3M. Przyjętonastępujące stawki oprocentowania:
            WW WIBOR 6M – 4,36% - dla OBLIGACJI;
            WW WIBOR 3M – 4,27% - dla KREDYTU;
            WW Marża banku dla KREDYTU – 1,8%;
            WW Marża dla OBLIGACJI – 1,8%;
            WW Stopa dyskontowa – 4,0%.

jak widać stopa WIBOR 6M (dla obligacji) jest wyższa od niż WIBOR 3M (dla kredytu) o 0,09% może mała wartość (9 setnych procenta) ale przy kwocie 10 000 000,00 zł to robi różnice bo 9 000 zł a w czasach kryzysu to nawet 1 gr publicznych pieniędzy (tj. naszych podatków) ważny.

Ba powiem Ci małą anegdotę z dnia wczorajszego, zakupiłem w Topazie w Olimpie na Skołowskiej kilka żeczy a dkoładnie 3 piwa :) stoje grzecznie w kolejce (tylko 2 kasy czynne) przedemną pani z koszykiem wypchanym zakupami, nad taśmą przyczepiną do stojaka na papierosy jest przyczepiona kartka "awaria terminala, płatność TYLKO gotówką" Pani ów kartki widocznie nie zauważyła, po zeskanowaniu towarów okazało się że chce zapłacić kartą, nie ma ze sobą tyle gotówki, no nic kasownie spowrotem tzw. "storno" i wycofanie do drugie kasy, no wkońcu moja kolej, wydaje się, że wszykie produkty ów pani zostały "wyzerowne" Pani liczy 3 piwa, siatkę za 10 gr. + kaucie za butelki bo nie miałem na wymianę, suma 8 zł 11 gr. no nic płacę, ale biorę paragon bo później nie chcą przyjmować butelek bez paragonu, cóż paragon mega długi, bo z towarami po poprzedniej pani i ze zwrotami.

Zachodzę na chatę już browar mam otwierać, akurat leciała exstraklasa na Polsat Sport, ale coś mnie dźgneło co to tak ten paragon długi, pobierznie liczę moje zakupy wychodzi mi ok. 7 zł, myśle sobie pewno liczyć nie umiem, biore kalkulator wychodzi 6 zł 12 gr. drugi raz przeliczam to samo. Analizuje dogłebnie paragon i co się okazało, jeden towar po poprzedniej pani nie został odjety na kwotę 1,99 zł. No i co do sklepu z reklamacją, kasjerka początkowo mi nie dowierza, a za butelki Pan policzył, tak Proszę Pani policzyłem, jak pani chce to w komórce ma kalkulator i możemy policzyć jak mi Pani nie wierzy. No to ja pódę po kierowniczkę i kalkulator do biura. Za chwilę wraca, liczy liczy no żeczywiście, ok. nie ma problemu oddaje mi te "marne" 1,99 zł. ale zabiera paragon, a ja do Niej hola, ola a jak zeccę oddać butelki i odzyskac kaułcię ?? to powiecie, że bez paragonu nie przyjmujecie, owszem 1 zł nie majątek, ale jak w drugą stronę kientowi zabraknie np. 10 gr. to odejmują juz towar choć człowiek robi często zakupy i mógłby oddać następnym razem, marne 10 gr.

Do czego zmierzam, chodzi o zasady, w czasach kryzysu każdy grosz się liczy. Cóż moze ja jestem pazerny na kasę (pół rodziny mi to mówi) :)) albo tak nas nauczyło młode pokolenia starsze :)) nie wiem.

Nie bez powodu jest powiedzenie "za darmo to ci nawet żona d###y nie da" :))

Fakt faktem 9 tys. przy 10 mln. zł brzmi śmieśnie ale te 9 tys. zostaje u kupującego obligacie, a nie w budżecie, ale o czym to świadczy, baki już nie chcą kredytować UM.

jeszcze nie rostrzygnięto przetargu na kredyt na 21 mln zł.
            • mpppm Re: M Siedlce na giełdzie 11.03.13, 18:20
              www.podlasie24.pl/wiadomosci/siedlce/kazimierz-paryla-o-wprowadzeniu-siedleckich-obligacji-na-gielde-d946.html
              "- Ten instrument ma bardzo wiele zalet. Po pierwsze – jest długoterminowy, po drugie – daje możliwość kadencyjności spłat i po trzecie – jest tańszy od kredytów komercyjnych pozyskiwanych na miejscu w stosunku do okresu, na który jest zaciągany. Mówimy o okresie dwudziestu lat."

Zadłużymy się, będzie powód do "ochów i achów", a Ci co po nas przyjdą niech się martwią.

Do 150 mln (tv vectra - konferencja) Unijnego dofinansowania wkład własny 15%. tj. 22,5 mln.
              Tylko dwa ostatnie kredyty, grudzień 2012r. - 34 mln, początek roku 2013r. 21 mln.

Władzę należy przekazywać, raczej, bez długów lub jak najmniejszym.
              • mpppm Re: M Siedlce na giełdzie 11.03.13, 18:27
                Nasuwa się myśl, że może zadłużenie miasta jest celowo-polityczne by inne opcje nie miały chęci startować w wyborach do samorządu.
                • jwkowalski Re: M Siedlce na giełdzie 12.03.13, 11:42
                  na władzę to chętni zawsze są - to raz.
                  czy wejście na giełdę spowodowane zostało tym, że żaden bank kredytu miastu nie chciał dać? - to jest pytanie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka