Dodaj do ulubionych

Kawał historii

25.01.14, 18:00
Warto poczytać
Obserwuj wątek
    • miyatoto Re: Kawał historii 25.01.14, 19:41
      I jeszcze TO

Zdaję sobie sprawę, że dla kilku osób nie będą to żadne rewelacje, ale być może przeczyta to ktoś, kto tak jak ja, nie posiadał o tych zdarzeniach absolutnie żadnej wiedzy.
      • aro333 Re: Kawał historii 25.01.14, 20:21
        A w ktorym miejscu byla ta spoldzielnia? Piszą o 3-go maja tylko gdzie. Ja nie slyszalem o tej historii. Ciekawe jaka grupa wyprzedzila AK-ow czyzby AL-owcy albo BCh. A moze NSZ wszak tez w okolicy dzialali
        • miyatoto Re: Kawał historii 25.01.14, 20:58
          ul. 3 maja 23, tel. 88 :)
          Niestety, ale to przedwojenne dane, w którym miejscu to było, nie mam pojęcia.
          A to co wyżej, wiem STĄD
        • mpppm Re: Kawał historii 25.01.14, 20:59
          Historia znana. A spółdzielnia to przedwojenny ROLNIK,po wojnie WZGS, teraz nie wiem jak to nazwać.
          • miyatoto Re: Kawał historii 25.01.14, 21:05
            mpppm napisał:
            > Historia znana. A spółdzielnia to przedwojenny ROLNIK,po wojnie WZGS, teraz ni
            > e wiem jak to nazwać.

W którym miejscu się to mieściło?
            Czy gdzieś pomiędzy obecną ul. Armii Krajowej, a wiaduktem garwolińskim?

• mpppm Re: Kawał historii 25.01.14, 21:14
              A. Krajowej nie było.
              Brama do Spółdzielni jest w tym samym miejscu gdzie była.
              Chyba w książce 450 lat Siedlec są zdjęcia z tej Spółdzielni.

Napisałem do Pani Jadwigi Dobrzynieckiej z d. Popek czy to jakiś kuzyn (Witalis Skorupka)
              Miała dziadka Skorupkę (miał kawiarnię "Udziałowa" na Piłsudskiego) (w familijnych).
              Jeden z jego synów zginął w Oświęcimiu, absolwent LO1 (ludzie Siedlec).
              • miyatoto Re: Kawał historii 25.01.14, 21:54
                To że nie było ul. Armii Krajowej to wiem :)
                Pytałem, czy to gdzieś na obecnym odcinku pomiędzy AK a wiaduktem.
                Piszesz że istnieje nadal, więc która to brama?

• mpppm Re: Kawał historii 25.01.14, 22:06
                  Właśnie ta jedna między między A. Krajowej wiaduktem.
                  Myślałem, że to oczywiste.
                  • miyatoto Re: Kawał historii 25.01.14, 22:08
                    mpppm napisał:
                    > Właśnie ta jedna między między A. Krajowej wiaduktem.
                    > Myślałem, że to oczywiste.

Oczywiste jest, gdy się wie na pewno :)
                    Dzięki.

• 2niki2 Re: Kawał historii 25.01.14, 22:15
                      Taki adres był :

Powiatowy Związek Gminnych Spółdzielni "Samopomoc Chłopska"
                      ul.3 Maja nr. 51 to tzw. " Rolnik " na dole były sklepy, na górze biura
                      • mpppm Re: Kawał historii 25.01.14, 23:13
                        Księga Adresowa Polski Rok 1937
                        Spółdzielnie Wśród 5 wymienionych jest:
                        "ROLNIK" Spółdzielnia Rolniczo-Handlowa z ogr. odp.
                        ul. 3 Maja 23 tel 88
                        • 2niki2 Re: Kawał historii 26.01.14, 00:00
                          mpppm napisał:

> Księga Adresowa Polski Rok 1937
                          > Spółdzielnie Wśród 5 wymienionych jest:
                          > "ROLNIK" Spółdzielnia Rolniczo-Handlowa z ogr. odp.
                          > ul. 3 Maja 23 tel 88
                          Pytano o bardziej współczesne przybliżenie miejsca, więc zostało przeze mnie podane.
                          Nie rozumiem dlaczego podajesz wcześniej podany już adres z gazety , dyskredytując w ten sposób podany przeze mnie w/w póżniejszy adres z pełną nazwą tej instytucji, którą nazywano w skrócie " Rolnikiem" ?
                          • mpppm Re: Kawał historii 26.01.14, 01:24
                            Nic i nikogo nie d...........
                            ROLNIK to nazwa przedwojenna.
                            WZGS powojenna.
                            • mpppm Re: Kawał historii 26.01.14, 01:27
                              ponadto korzystałem KAP 1937r. (tamtego wpisu jakoś nie zauważyłem)
                              • 2niki2 Re: Kawał historii 26.01.14, 10:58
                                Ok, ok rozumiem i tak ciebie szanuje, za to co robisz. Ale WZGS, to dopiero kiedy Siedlce zostały miastem Wojewódzkim, wtedy wszystkie instytucje zostały ...wojewódzkie. Po wojnie " Rolnik" nazywany długo jeszcze. Za PRL-u mieściły się biura Powiatowego Związku Gminnych Spółdzielni PZGS.Za bramą na tym dużym placu ( aż pod PKP) mieściły się różne magazyny.Nawet dzisiaj odwiedzając przeniesiony po pożarze sklep " Meble-retro", unosi się w powietrzu charakterystyczny zapach stajni. Furmanki wjeżdzały po zboże do obszernego budynku i czekały w kolejce na załadunek .
                                Czytając jednak artykuł z założonego wątku, mam mieszane uczucia o tej akcji AK.Właściwie artykuł ośmiesza tą akcję (" wypadek przy pracy") . I dlaczego kasjerki dzwoniły po Niemców ?
                                I kto w końcu zabrał te pieniądze , przeznaczone dla rolników ?
                                Wojna dostarczała wiele takich wątków, różnie potem ocenianych przez historyków.Nawet postać Naczelnego wodza, który dzięki pospolitemu ruszeniu i Powstańcom Wielkopolskim, którzy poszli z nim na Kijów,po przewrocie majowym , uwazany za dyktatora, brutalny przeciwko opozycji ( Bereza).
      • 2niki2 Re: Kawał historii 28.01.14, 18:26
        miyatoto napisał:

> I jeszcze TO
        >

> Zdaję sobie sprawę, że dla kilku osób nie będą to żadne rewelacje, ale być może
        > przeczyta to ktoś, kto tak jak ja, nie posiadał o tych zdarzeniach absolutnie
        > żadnej wiedzy.
        Mity i legendy, może komuś wystarczy cierpliwości żeby przeczytał tekst , łącznie z komentarzami( bo są ważne) i przez pryzmat swojej wiedzy zamyślił się przez chwilę. Mnie ten tekst powalił i uświadomił smutną prawdę ....wiem, ze nic nie wiem !. Na innych forach jak widać, podejmuje się trudne tematy i polemizuje z nimi,czy u nas też tak mozna?

forum.o2.pl/temat.php?id_p=5061205&start=0
        • mpppm Re: Kawał historii 04.02.14, 17:47
          Otrzymałem dzisiaj 2 zdjęcia Sp-ni ROLNIK. Dzisiaj wstawię.

Pan Marian z Poznania napisał: "charakterystyczny zarys samochodu Adler" (orzeł)
        • n_l Re: Kawał historii 04.02.14, 19:36
          S. Suchodolski, D. Ostapowicz "Obalanie mitów i stereotypów.
          Od Jana III Sobieskiego do Tadeusza Kościuszki"
          Jednych zrzucają z piedestałów, jak postaci tytułowe,
          innych (Audust II i August III) pokazują w lepszym świetle.

I jeszcze R. Romański "Błędy, które zmieniły bieg historii".
          Polska mogła dziś wyglądać całkiem inaczej :-)
    • 2niki2 Re: Kawał historii 04.02.14, 19:56
      Teraz wychodzi coraz więcej publikacji, na temat " białych plam" naszej historii.
      Możemy się z nimi nie zgadzać, lecz powinniśmy się z nią zapoznawać, obojętnie czy okryta hańbą czy chlubą, jest naszą polską Historią i musimy się z nią zmierzyć i pogodzić !

www.mowiawieki.pl/index.php?page=artykul&id=216
      • 2niki2 Re: Kawał historii 06.02.14, 21:55
        i jeszcze TO -link poniżej :

> Teraz wychodzi coraz więcej publikacji, na temat " białych plam" naszej histor
        > ii.
        > Możemy się z nimi nie zgadzać, lecz powinniśmy się z nią zapoznawać, obojętnie
        > czy okryta hańbą czy chlubą, jest naszą polską Historią i musimy się z nią zmi
        > erzyć i pogodzić !

www.mowiawieki.pl/index.php?page=artykul&id=216
        >
        > www.mowiawieki.pl/index.php?page=artykul&id=216
    • miyatoto Re: Kawał historii 04.02.14, 22:16
      Czy mi się wydaje, czy Tego zdjęcia budynku obecnego MOK-u nigdy dotąd nie publikowano?
      • mpppm Re: Kawał historii 04.02.14, 22:54
        miyatoto napisał:

> Czy mi się wydaje, czy Te
        > go
        zdjęcia budynku obecnego MOK-u nigdy dotąd nie publikowano?

www.siedlce-zwiedzanie.pl/pocztowki_siedleckie.htm
        Strona ta była pod starym adresem mojej strony www.
        Przed chwilą ją dałem na serwer.
        Masz odp. na swoje pytanie.
        Ponadto w Podlasiu nad schodami wisi tablica z tą pocztówką.
        Dwa dolne zdjęcia są moje (na tej tablicy)
        • mpppm Re: Kawał historii 04.02.14, 22:59
          To ujęcie jest faktycznie inne i nie ma go na mojej stronie.
          Nie była chyba 2 lata uzupełniana.
          • miyatoto Re: Kawał historii 05.02.14, 07:33
            Wczoraj to foto pojawiło się na ebayu i tak mi się zdawało, że z tej perspektywy jeszcze tego budynku nie widziałem.
            To szwabki... ileż oni mają tych starych zdjęć Siedlec pochowanych po kątach.
            Myślę że jeszcze nie raz nas zaskoczą.
    • krzycho1252 Re: Kawał historii zapomnianej 07.02.14, 07:52
      Koniuchy, Naliboki
      www.historia.uwazamrze.pl/artykul/972315.html?print=tak&p=0
      • 2niki2 Re: Kawał historii zapomnianej 07.02.14, 14:26
        Powojenna nieusprawiedliwiona samowola i siła odwetu , to również : Łambinowice, Jaworzno, jak rownież wiele nieopisanych tragedii w Borach Tucholskich.
        • 2niki2 Re: Kawał historii zapomnianej 08.02.14, 09:44
          Warto jednak podzielić te tragiczne miejsca w/g kategorii:-
          > Obozy zagłady
          > Obozy jenieckie
          > Obozy pracy
          W tych 1-szych , to były kombinaty śmierci z komorami gazowymi gdzie zwłoki" przerabiano w recyclingu", więc stawianie znaku równości do tych następnych nie jest uzasadnione.W kazdym
          jednak obozie z zalożenia były planowe mordy. Szczegolnymi miejscami były te, w których mordowano, zeby pozbyć się ludnosci etnicznej z zamysłem oczyszczenia danego obszaru dla zasiedlenia innej narodowosci. Takim przykładem mogą być Ponary:
          _www.kresy.pl/kresopedia,historia,ii-wojna-swiatowa?zobacz/ponary-golgota-wschodu-miejsce-kazni-tysiecy-polakow-w-latach-1941-1944
          Czy obóz w Kołdyczewie :-
          www.stankiewicz.e.pl/?kat=31&sub=468

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka