miyatoto Re: Kawał historii 25.01.14, 19:41 I jeszcze TO Zdaję sobie sprawę, że dla kilku osób nie będą to żadne rewelacje, ale być może przeczyta to ktoś, kto tak jak ja, nie posiadał o tych zdarzeniach absolutnie żadnej wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
aro333 Re: Kawał historii 25.01.14, 20:21 A w ktorym miejscu byla ta spoldzielnia? Piszą o 3-go maja tylko gdzie. Ja nie slyszalem o tej historii. Ciekawe jaka grupa wyprzedzila AK-ow czyzby AL-owcy albo BCh. A moze NSZ wszak tez w okolicy dzialali Odpowiedz Link Zgłoś
miyatoto Re: Kawał historii 25.01.14, 20:58 ul. 3 maja 23, tel. 88 :) Niestety, ale to przedwojenne dane, w którym miejscu to było, nie mam pojęcia. A to co wyżej, wiem STĄD Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Kawał historii 25.01.14, 20:59 Historia znana. A spółdzielnia to przedwojenny ROLNIK,po wojnie WZGS, teraz nie wiem jak to nazwać. Odpowiedz Link Zgłoś
miyatoto Re: Kawał historii 25.01.14, 21:05 mpppm napisał: > Historia znana. A spółdzielnia to przedwojenny ROLNIK,po wojnie WZGS, teraz ni > e wiem jak to nazwać. W którym miejscu się to mieściło? Czy gdzieś pomiędzy obecną ul. Armii Krajowej, a wiaduktem garwolińskim? Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Kawał historii 25.01.14, 21:14 A. Krajowej nie było. Brama do Spółdzielni jest w tym samym miejscu gdzie była. Chyba w książce 450 lat Siedlec są zdjęcia z tej Spółdzielni. Napisałem do Pani Jadwigi Dobrzynieckiej z d. Popek czy to jakiś kuzyn (Witalis Skorupka) Miała dziadka Skorupkę (miał kawiarnię "Udziałowa" na Piłsudskiego) (w familijnych). Jeden z jego synów zginął w Oświęcimiu, absolwent LO1 (ludzie Siedlec). Odpowiedz Link Zgłoś
miyatoto Re: Kawał historii 25.01.14, 21:54 To że nie było ul. Armii Krajowej to wiem :) Pytałem, czy to gdzieś na obecnym odcinku pomiędzy AK a wiaduktem. Piszesz że istnieje nadal, więc która to brama? Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Kawał historii 25.01.14, 22:06 Właśnie ta jedna między między A. Krajowej wiaduktem. Myślałem, że to oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś
miyatoto Re: Kawał historii 25.01.14, 22:08 mpppm napisał: > Właśnie ta jedna między między A. Krajowej wiaduktem. > Myślałem, że to oczywiste. Oczywiste jest, gdy się wie na pewno :) Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
2niki2 Re: Kawał historii 25.01.14, 22:15 Taki adres był : Powiatowy Związek Gminnych Spółdzielni "Samopomoc Chłopska" ul.3 Maja nr. 51 to tzw. " Rolnik " na dole były sklepy, na górze biura Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Kawał historii 25.01.14, 23:13 Księga Adresowa Polski Rok 1937 Spółdzielnie Wśród 5 wymienionych jest: "ROLNIK" Spółdzielnia Rolniczo-Handlowa z ogr. odp. ul. 3 Maja 23 tel 88 Odpowiedz Link Zgłoś
2niki2 Re: Kawał historii 26.01.14, 00:00 mpppm napisał: > Księga Adresowa Polski Rok 1937 > Spółdzielnie Wśród 5 wymienionych jest: > "ROLNIK" Spółdzielnia Rolniczo-Handlowa z ogr. odp. > ul. 3 Maja 23 tel 88 Pytano o bardziej współczesne przybliżenie miejsca, więc zostało przeze mnie podane. Nie rozumiem dlaczego podajesz wcześniej podany już adres z gazety , dyskredytując w ten sposób podany przeze mnie w/w póżniejszy adres z pełną nazwą tej instytucji, którą nazywano w skrócie " Rolnikiem" ? Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Kawał historii 26.01.14, 01:24 Nic i nikogo nie d........... ROLNIK to nazwa przedwojenna. WZGS powojenna. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Kawał historii 26.01.14, 01:27 ponadto korzystałem KAP 1937r. (tamtego wpisu jakoś nie zauważyłem) Odpowiedz Link Zgłoś
2niki2 Re: Kawał historii 26.01.14, 10:58 Ok, ok rozumiem i tak ciebie szanuje, za to co robisz. Ale WZGS, to dopiero kiedy Siedlce zostały miastem Wojewódzkim, wtedy wszystkie instytucje zostały ...wojewódzkie. Po wojnie " Rolnik" nazywany długo jeszcze. Za PRL-u mieściły się biura Powiatowego Związku Gminnych Spółdzielni PZGS.Za bramą na tym dużym placu ( aż pod PKP) mieściły się różne magazyny.Nawet dzisiaj odwiedzając przeniesiony po pożarze sklep " Meble-retro", unosi się w powietrzu charakterystyczny zapach stajni. Furmanki wjeżdzały po zboże do obszernego budynku i czekały w kolejce na załadunek . Czytając jednak artykuł z założonego wątku, mam mieszane uczucia o tej akcji AK.Właściwie artykuł ośmiesza tą akcję (" wypadek przy pracy") . I dlaczego kasjerki dzwoniły po Niemców ? I kto w końcu zabrał te pieniądze , przeznaczone dla rolników ? Wojna dostarczała wiele takich wątków, różnie potem ocenianych przez historyków.Nawet postać Naczelnego wodza, który dzięki pospolitemu ruszeniu i Powstańcom Wielkopolskim, którzy poszli z nim na Kijów,po przewrocie majowym , uwazany za dyktatora, brutalny przeciwko opozycji ( Bereza). Odpowiedz Link Zgłoś
2niki2 Re: Kawał historii 28.01.14, 18:26 miyatoto napisał: > I jeszcze TO > > Zdaję sobie sprawę, że dla kilku osób nie będą to żadne rewelacje, ale być może > przeczyta to ktoś, kto tak jak ja, nie posiadał o tych zdarzeniach absolutnie > żadnej wiedzy. Mity i legendy, może komuś wystarczy cierpliwości żeby przeczytał tekst , łącznie z komentarzami( bo są ważne) i przez pryzmat swojej wiedzy zamyślił się przez chwilę. Mnie ten tekst powalił i uświadomił smutną prawdę ....wiem, ze nic nie wiem !. Na innych forach jak widać, podejmuje się trudne tematy i polemizuje z nimi,czy u nas też tak mozna? forum.o2.pl/temat.php?id_p=5061205&start=0 Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Kawał historii 04.02.14, 17:47 Otrzymałem dzisiaj 2 zdjęcia Sp-ni ROLNIK. Dzisiaj wstawię. Pan Marian z Poznania napisał: "charakterystyczny zarys samochodu Adler" (orzeł) Odpowiedz Link Zgłoś
n_l Re: Kawał historii 04.02.14, 19:36 S. Suchodolski, D. Ostapowicz "Obalanie mitów i stereotypów. Od Jana III Sobieskiego do Tadeusza Kościuszki" Jednych zrzucają z piedestałów, jak postaci tytułowe, innych (Audust II i August III) pokazują w lepszym świetle. I jeszcze R. Romański "Błędy, które zmieniły bieg historii". Polska mogła dziś wyglądać całkiem inaczej :-) Odpowiedz Link Zgłoś
2niki2 Re: Kawał historii 04.02.14, 19:56 Teraz wychodzi coraz więcej publikacji, na temat " białych plam" naszej historii. Możemy się z nimi nie zgadzać, lecz powinniśmy się z nią zapoznawać, obojętnie czy okryta hańbą czy chlubą, jest naszą polską Historią i musimy się z nią zmierzyć i pogodzić ! www.mowiawieki.pl/index.php?page=artykul&id=216 Odpowiedz Link Zgłoś
2niki2 Re: Kawał historii 06.02.14, 21:55 i jeszcze TO -link poniżej : > Teraz wychodzi coraz więcej publikacji, na temat " białych plam" naszej histor > ii. > Możemy się z nimi nie zgadzać, lecz powinniśmy się z nią zapoznawać, obojętnie > czy okryta hańbą czy chlubą, jest naszą polską Historią i musimy się z nią zmi > erzyć i pogodzić ! www.mowiawieki.pl/index.php?page=artykul&id=216 > > www.mowiawieki.pl/index.php?page=artykul&id=216 Odpowiedz Link Zgłoś
miyatoto Re: Kawał historii 04.02.14, 22:16 Czy mi się wydaje, czy Tego zdjęcia budynku obecnego MOK-u nigdy dotąd nie publikowano? Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Kawał historii 04.02.14, 22:54 miyatoto napisał: > Czy mi się wydaje, czy Te > go zdjęcia budynku obecnego MOK-u nigdy dotąd nie publikowano? www.siedlce-zwiedzanie.pl/pocztowki_siedleckie.htm Strona ta była pod starym adresem mojej strony www. Przed chwilą ją dałem na serwer. Masz odp. na swoje pytanie. Ponadto w Podlasiu nad schodami wisi tablica z tą pocztówką. Dwa dolne zdjęcia są moje (na tej tablicy) Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Kawał historii 04.02.14, 22:59 To ujęcie jest faktycznie inne i nie ma go na mojej stronie. Nie była chyba 2 lata uzupełniana. Odpowiedz Link Zgłoś
miyatoto Re: Kawał historii 05.02.14, 07:33 Wczoraj to foto pojawiło się na ebayu i tak mi się zdawało, że z tej perspektywy jeszcze tego budynku nie widziałem. To szwabki... ileż oni mają tych starych zdjęć Siedlec pochowanych po kątach. Myślę że jeszcze nie raz nas zaskoczą. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Kawał historii zapomnianej 07.02.14, 07:52 Koniuchy, Naliboki www.historia.uwazamrze.pl/artykul/972315.html?print=tak&p=0 Odpowiedz Link Zgłoś
2niki2 Re: Kawał historii zapomnianej 07.02.14, 14:26 Powojenna nieusprawiedliwiona samowola i siła odwetu , to również : Łambinowice, Jaworzno, jak rownież wiele nieopisanych tragedii w Borach Tucholskich. Odpowiedz Link Zgłoś
2niki2 Re: Kawał historii zapomnianej 08.02.14, 09:44 Warto jednak podzielić te tragiczne miejsca w/g kategorii:- > Obozy zagłady > Obozy jenieckie > Obozy pracy W tych 1-szych , to były kombinaty śmierci z komorami gazowymi gdzie zwłoki" przerabiano w recyclingu", więc stawianie znaku równości do tych następnych nie jest uzasadnione.W kazdym jednak obozie z zalożenia były planowe mordy. Szczegolnymi miejscami były te, w których mordowano, zeby pozbyć się ludnosci etnicznej z zamysłem oczyszczenia danego obszaru dla zasiedlenia innej narodowosci. Takim przykładem mogą być Ponary: _www.kresy.pl/kresopedia,historia,ii-wojna-swiatowa?zobacz/ponary-golgota-wschodu-miejsce-kazni-tysiecy-polakow-w-latach-1941-1944 Czy obóz w Kołdyczewie :- www.stankiewicz.e.pl/?kat=31&sub=468 Odpowiedz Link Zgłoś