Dodaj do ulubionych

ARM przegrał w sądzie z InterRisk

25.02.14, 12:58
ta firma ubezpieczała Zambet, po zejściu z budowy ARM wystąpił o wypłatę odszkodowania z ubezpieczenia Pułtuskiego dewelopera. Pierwsze podejście przegrał, wyrok nie jest prawomocny, zapewne agencja będzie się odwoływać od niekorzystnego dla niej (i miasta) wyroku.

www.spin.siedlce.pl/2014/02/25/arms-przegrala-w-sadzie/
PS.
Jak widać można zejść z budowy (po znalezieniu luk w umowie i niedociągnięć ze strony agencji) i nie ponieść konsekwencji (kary umowne były zapisane wogle w umowie ??) a InterRisk jak każdy ubezpieczyciel w dzisiejszych czasach robi wszystko by nie płacić (jak widać wystarczy sąd w Warszawie a nie w Siedlcach by mieć powody do niepokoju, jak widać ubezpieczyciel miał lepszych prawników niż ARM, a prezes na urlopie).
Obserwuj wątek
    • partyzant76 Re: ARM przegrał w sądzie z InterRisk 25.02.14, 16:34
      Gwoli uzupełnienia i przypomnienia: w grę wchodzi kwota 1,75 mln zł, czyli połowa kary umownej Zambetu. Tak przynajmniej podawał prezes ARM przy okazji otwarcia aquaparku.

Zobaczymy, czy będą się sądzić dalej. Suma może nie z kosmosu, ale piechotą nie chodzi, więc nie ma co odpuszczać. ARM ma zabrać głos w poniedziałek. Chyba że wcześniej odezwie się jej właściciel, czyli samorząd. Dziś komentować nie chciał.

Dygresja: mimo całego tego bałaganu, rocznego opóźnienia inwestycji i wzrostu kosztów - w mojej prywatnej i całkowicie subiektywnej opinii dobrze się stało, że Zambet nie realizował tej inwestycji do końca. Patrząc na jego "dokonania" przy innych pływalniach, można było mieć poważne obawy o jakość. Obawy te wypowiadano zresztą głośno jeszcze przed kontraktem, o czym był tu na forum osobny wątek. Ale to już historia... Koniec dygresji :)
      • julian_powiada Re: ARM przegrał w sądzie z InterRisk 04.06.14, 09:24
        Może ktoś wie czy ARM złożył w odwołanie od wyroku sądu? I jeszcze jedno pytanie - jaki sąd rozpatrywał tą sprawę? Może da się znaleźć na stronach internetowych uzasadnienie wyroku.
        • mpppm Re: ARM przegrał w sądzie z InterRisk 04.06.14, 12:50
          Po wygranym przez ZAMBET przetargu zapytałem: "dlaczego firma mająca złą sławę wygrała przetarg, dlaczego została dopuszczona do przetargu".
          Usłyszałem, "że się nie znam, że musiała wygrać firma z najtańszą ofertą".

Jak widać "znający się" mają nagrodę za swoją fachowość.
          • mpppm Re: ARM przegrał w sądzie z InterRisk 04.06.14, 12:54
            Gdyby się odwołali i wygrali mówiono by o tym w RP.
          • prawyroman Re: ARM przegrał w sądzie z InterRisk 04.06.14, 12:57
            "zła sława" nie wystarczy żeby odrzucić ofertę, potrzeba prawomocnego wyroku sądowego. Niestety takie mamy prawo i szczegółowe przepisy dotyczące zamówień publicznych. Urzędnik nic tu nie poradzi. NIC. Kategoria najniższej ceny to niestety "przekleństwo" fakt, że zostaje ścieżka jeszcze "rażąco niskiej ceny" ale to nie problem dla nierzetelnych przedsiębiorstw.

Na takiej zasadzie Chińczycy nam już autostrady budowali ...
          • vader2010 Re: ARM przegrał w sądzie z InterRisk 04.06.14, 13:04
            Ta "zła sława" powinna tym bardziej zmusić konstruktorów umowy do wysiłku i zastosowania takich zapisów, żeby się nie mogli wykręcić. Skoro sąd uznał, że ubezpieczyciel nie jest zobowiązany do wypłaty to znaczy, ze Zambet wypowiedział umowę zgodnie z prawem - a to już obciąża personalnie poprzedni zarząd ARMS z wąsatym na czele. Polskie prawo przewiduje pociąganie do odpowiedzialności w takich przypadkach - pytanie tylko czy obecne organy ARMS się na to zdecydują?
            • prawyroman Re: ARM przegrał w sądzie z InterRisk 04.06.14, 13:59
              Wzór umowy jest częścią dokumentacji przetargowej więc nie można wcześniej przewidywać katastrofy. Co innego wygrana przetargu przez nierzetelną z opinii "potocznej" firmę a co innego przestrzeganie umowy przez obie strony podczas realizacji zamówienia. Kto zawinił rozstrzygnie sąd. Jeśli znajdziesz orzeczenie podrzuć linkę. To ciekawe.
              • vader2010 Re: ARM przegrał w sądzie z InterRisk 04.06.14, 14:20
                nie wiem czemu ale wyroków sądu rejonowego w Siedlcach nie ma w bazie - a zakładam, że to przed tym sądem jako pierwszą instancją była rozprawa.
        • julian_powiada Re: ARM przegrał w sądzie z InterRisk 04.06.14, 13:09
          Ponowie swoje pytania bo dyskusja rozwija się w innym, także ciekawym kierunku, jednak nie chcę go podejmować na tym forum.
          - czy złożone zostało odwołanie?
          - w jakim sądzie była sprawa rozpatrywana?
          • vader2010 Re: ARM przegrał w sądzie z InterRisk 04.06.14, 13:50
            orzeczenia.siedlce.so.gov.pl/search/simple
            szukaj - ale po nazwach nie znajdziesz - są tylko inicjały i skróty. Dla Siedlec Apelacje są w Lublinie
            • julian_powiada Re: ARM przegrał w sądzie z InterRisk 04.06.14, 20:01
              Jakoś nie mogę znaleźć w żaden sposób - chyba sprawa nie toczyła się przed siedleckim sądem.
              • efaster Re: ARM przegrał w sądzie z InterRisk 06.06.14, 00:46
                media nasze podawały, że stołeczny ale który nie wiem, bo Zambet ma siedzibę (wpis w KRS też podaje) w Pułtusku (a tam mają sąd rejonowy a właściwie to wydział zamiejscowy sądu z Wyszkowa) okręgowy albo Ostrołęka apelacja Białystok.

nie mniej rozprawa była tam gdzie ma siedzibę ubezpieczyciel (Wa-Wa)

a co chciałem powiedzieć dźwig dalej leży i rdzewieje tylko go trochę przesunęli bo Strus ogrodził teren pod budowę hotelu
    • gin11 Re: ARM przegrał w sądzie z InterRisk 04.06.14, 23:00
      Sprawa jest oczywista i zawsze była. Arm nie mogl nic wygrc. Bo to Zambet wypowiedzial umowe ARM z winy ARM a nie odwrotnie. ARM niee była w stanie przedstwic w ustawowym terminie zabezpieczenia zaplaty o ktore wystapil wykonwca. A ARM zwyczajnie tych pieniedzy nie mial. Wykonawcapoczul zla atmosfere i brak wspolpracy z inwestorem i miastem (do tego artykuly w prasie lokalnej) to sie wycfal bez konsekwencji. Powiem wiecej niech ARM sie cieszy ze Zaambet nie poszedł do sadu po odszkodowanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka