Dodaj do ulubionych

Siedlce miasto pieniaczy

01.03.14, 20:50
Na dobry początek:
www.tygodniksiedlecki.com/t24001-siedlce.przyjazne.segregacji....htm
podlasie24.pl/wiadomosci/siedlce/nowa-konstrukcja-na-slynnym-rondzie--11ace.html
Na rondzie Warszawska-Monte Cassino znowu się dzieje. "Choinka śmieciowa" już zniknęła, ale pojawiły się inne elementy. Siatki tam zawieszone są 4:

1.Siedlce. Miasto przyjazne segregacji
Oczywiste nawiązanie do ustawy śmieciowej i niedawnej śmieciowej choinki. Moi rodacy siedlczanie, w komentarzach okazują się jednak bardzo bystrzy. Zauważyli dwójkę czarnoskórych dzieci i szybko skojarzyło im się to z segregacją rasową... . Policzyli 2+2 i wyszło im 5, czyli, że Siedlce są przyjazne segregacji rasowej.
Jak trzeba być głąbem żeby na coś takiego wpaść? Czy Siedlce mają problem z obcymi rasami? Czy u nas przebywają na masową skalę muzułmanie, żydzi, afroamerykanie, azjaci?
Wyłazi zacofanie i kompleksy.

2.miasto Siedlce przeciwne pasażerom
Tu znowu pojawia się pretensja, że pasażerowie niczemu niewinni. Mimo, że trąbi są na około, żeby pasażerowie nie dopuszczali, aby kierował pijany, to u nas znowu święte oburzenie, że przecież winny tylko kierowca.
Powiem krótko: wstyd mi za tych co tak myślą.

3.Siedlce. Miasto przyjazne ciachom i babeczkom
Odnosi się do ludzi 65+ i programom z tym związanym. Czytam znowu, że ktoś ma pretensje o to, że wyszły im stare pierniki.
W ogólnej pogoni za młodością i kultem piękna, akcja która wskazuje na seniorów wymaga tylko pogratulowania.

4.Siedlce. Miasto przyjazne trafnym wyborom
Czyli rodzina 2+3. Tutaj odezwą się zwolennicy równości seksualnej i obrońcy uciśnionych, czyli metody in vitro. Co z tego, że homoseksualiści stanowią margines społeczeństwa, a osoby korzystające z in vitro stanowią jeszcze mniejszy promil? Ważny jest przekaz i PR, a ten i jedni i drudzy mają kapitalny.
Mimo, że premier tego kraju trąbi, że przyrost skandalicznie mały i niemal zachęca do stosunków seksualnych (oczywiście mają być z tego dzieci, więc gumki nie są mile widziane), bo na emerytury nie będzie komu pracować, to nasze wyedukowane społeczeństwo wie lepiej. Homoseksualiści górą!
Obserwuj wątek
    • mpppm dziwne obyczaj 02.03.14, 19:51
      Dziwne obyczaje gdy autor artykułu w komentarzach "nadaje".
      • miyatoto Re: dziwne obyczaj 03.03.14, 13:37
        mpppm napisał:
        > Dziwne obyczaje gdy autor artykułu w komentarzach "nadaje".

A ma być inaczej w mieście pieniaczy? :)

• rotman28 Re: Siedlce miasto pieniaczy 03.03.14, 00:26
      1. Siedlce. Miasto przyjazne segregacji .
      Oczywiste nawiązanie do ustawy śmieciowej i niedawnej śmieciowej choinki jest tylko dla znających ten temat. Dla pozostałych jest to nieczytelne.
      Jeśli przez ułamek sekundy kierowca lub pasażer zobaczy słowo “segregacja” i ikony dzieci różnych ras to z czym skojarzy? Z segregacją rasową i bardzo się zdziwi o co tu chodzi.
      Jakim trzeba być głąbem, żeby coś takiego wymyśleć? Siedlce nie mają problemu z obcymi rasami, u nas nie przebywają na masową skalę muzułmanie, Żydzi, Afroamerykanie, Azjaci .
      To z przyjemnego_gościa wyłazi zacofanie, kompleksy i… brak szacunku do innych ras, bo nazwy mieszkańców części świata, nazwy członków narodów, ras i szczepów pisze się z dużych liter.

2.miasto Siedlce przeciwne pasażerom
      Co zobaczy kierowca jadący rondem? Że miasto przeciwne pasażerom. Ta butelka-samochód, zdominowana przez napisy, jest mało widoczna I naprawdę potrzeba czasu na domyślanie się , że chyba chodzi o jeżdżących z kierowcami po pijaku? Jaki sens ma to hasło? Co miasto ma wspólnego z karaniem pijanych kierowców lub też ich pasażerów przez Policję?
      Człowiek o przeciętnej inteligencji nie dałby do reklamowego hasła słowa negatywnego o jeżdżących samochodami do jadących właśnie samochodami.
      Powiem krótko: wstyd mi za takich jak przyjemny_gość, co myślą, że jednym banerem zmieni się mentalność Polaków w kwestii picia alkoholu.

3.Siedlce. Miasto przyjazne ciachom i babeczkom
      I znowu, nieliczni wiedzą, że odnosi się do ludzi 65+ i programom z tym związanym. Programy odnoszące do ludzi starszych są ogólnopolskie, w Siedlcach ich nie wymyślono, w czym więc Siedlce tak sie wyróżniają? Że emerytom daje się pracę zamiast młodym? Taka akcja naprawdę nie wymaga pogratulowania.
      Dziwię się, że przyjemny_gość się dziwi, że prawie każdy oprócz niego I autora widzi pierniki, a w najbardziej optymistycznej wersji widzi ciacho i dzidzię-piernik.
      Zestawienie młodego I pięknego mężczyzny z seniorką 65+ to nietrafny wybór.

4.Siedlce. Miasto przyjazne trafnym wyborom
      I to hasło to nietrafny wybór. Nie jestem zwolennikiem równości seksualnej i obrońcą uciśnionych, czyli metody in vitro, ale też nie dokonałem trafnego wyboru, więc to miasto nie jest mi przyjazne. I o tym mi mówi, żebym poczuł się gorszy.
      Autor nie obawia się, że ktoś może zmienić na banerze hasło “trafny wybór” na “trefny wybór”? Jak się zmienia znaczenie, prawda?
      Nie lepiej by było do tego skądinąd słodkiego obrazka nie dawać słów? Czasami obraz mówi więcej.
      Ogólnie: Miało być z poczuciem humoru i z głębokim przesłaniem, a wyszło jak widać. Gdyby te banery były w formie plakatów z konkursu licealistów powieszone gdzieś na placu albo w Urzędzie Miasta, nikt nie robiłby problemów. Natomiast umieszczenie ich na rondzie nie spełnia swojej roli – nie promuje miasta. I na koniec refleksja: wolałbym, żeby to nie urzędnicy uczyli mnie o sztuce pop art.
      • przyjemny_gosc Re: Siedlce miasto pieniaczy 08.03.14, 11:11
        Siedlce. Miasto ludzi, którzy potrafią wszystko skrytykować.

Dziękuję za ten wpis, który potwierdził tytuł całego wątku. Życzę miłego dnia :)
        • jm_1964 Re: Siedlce miasto pieniaczy 08.03.14, 22:16
          Przyjemny_gościu nie obrażaj się, to niestety najszczersza prawda. Te hasła nie są dowcipne ale za to są nieczytelne - nawet powiedziałbym: mylące. Do tego banery są fatalnie zaprojektowane - wystarczy zapytać dowolnego absolwenta słynnej niegdyś mińskiej "Reklamy", których w mieście wielu, żeby wykazał szereg błędów a właściwie bezład kompozycyjny i niechlujstwo. Do tego prześwitują w słońcu. Nie dość, że niedowcipne, nieczytelne - to jeszcze tandetnie wykonane.
          Nie, nie jestem malkontentem, ale nie uważam, że jak ktoś ubierze się w czarne szpiki na siatkowe rajstopy to już może być Marleną Dietrich. Analogicznie pstrokate nieczytelne hasła "promocyjne" nie czynią z nas nowoczesnego miasta.
          Przeciwnie nawet.

Co nie znaczy, że nie trzeba próbować :)
          • jm_1964 Re: Siedlce miasto pieniaczy 09.03.14, 23:24
            Popatrzyłem sobie dzisiaj na spokojnie na te banery w internecie - wyglądają o niebo lepiej niż z samochodu - nie prześwitują. Dobra - może troszkę za surowo zjechałem ich formę - ten z segregacją to pstrokacizna, gdzie przekaz ginie w nadmiarze form - pozostałe graficznie ujdą, choć z pewnością nie arcydzieła. A treści - kolega opisał, nic dodać, nic ująć - niestety.
    • jakuba78 Re: Siedlce miasto pieniaczy 03.03.14, 19:36
      Siedlce to nie miasto.
      To stan umysłu.
      Najlepszy tekst jaki usłyszałem i idealnie pasuje :)
    • krzycho1252 Re: Rondo w TVN 07.03.14, 20:08
      Pokazali rondo w Faktach i wypadło to chyba dobrze dla miasta.
      • efaster Re: Rondo w TVN 07.03.14, 20:20
        dokładnie jestem tego samego zdania, owszem mogli darować sobie tego pana z "copkom" i żoną co tak Kudelskiego wychwalał (no cóż chłopy ze wsi zawsze lubią sobie kadzić) a może obydwaj pochodzili z Robitego Kamienia ???

jak pojawi się na stronie faktów materiał filmowy to wrzucę tu, by zobaczyli sami.

Po za tym o jakiej segregacji rasowej tu mówimy ?? Ludzie w Pogoni grał taki defesywny pomocnik Agu a dokładnie Chinonso Chidiebere Agu nawet nie wyobrażacie sobie jak dużo osób gdy odszedł (kontuzja czaszki w meczu rezerw) do Otwocka żałowało tego piłkarza a grał u nas 5 lat od IV ligi do II zresztą sami poczytajcie:

www.90minut.pl/news/217/news2173671-Chinonso-Agu-odszedl-z-Pogoni-Siedlce.html
        99 % komentarzy, było pozytywnych dla Agu. On był jak ikona klubu, może nie był technicznie Messim, ale ducha gry miał za 5-ciu, nogi nigdy nie odstawił i za tą wole gry był przez kibiców dosłownie kochany.
        • efaster Re: Rondo w TVN 07.03.14, 21:10
          jak obiecałem, tak czynię:

fakty.tvn24.pl/ogladaj-online,60/siedlce-przyjazne-segregacji-o-co-chodzi,405525.html
          miłego oglądania :))
    • educationonline Re: Siedlce miasto pieniaczy 07.03.14, 23:41
      Z tą segregacją to na prawdę nie wiem skąd oburzenie. Mi to koło chu..a lata co tam ktoś sobie pomyśli na widok tej reklamy, każdego indywidualna sprawa. Coś z ludźmi jest nie tak że na takie pierdoły się oburzają a tymczasem rząd strzyże ich jak barany i nic nie mówią.
      • towarzyskii Re: Siedlce miasto pieniaczy 08.03.14, 11:56
        A mnie " to koło chu..a "NIE lata co tam ktoś sobie pomyśli na widok tej reklamy. Wyobraź sobie,że są ludzie którym zależy co się w ich miejscu zamieszkania dzieje,jak inni "upiększają" to miejsce.Może nie wiesz educationeonline,ale krytykowanie władzy jest przywilejem demokracji ."tymczasem rząd strzyż> e ich jak barany i nic nie mówią."A czy wydanie pieniędzy z kasy miasta na taki bubel jak choinka albo ta konstrukcja to nie jest traktowanie nas jak baranów?Nie lepiej wydać te pieniądze nnp na dopłaty do miejsc przzedszkolnych.Nie wierzę,że w mieście jest nadwyżka miejsc w przedszkolach.
        • przyjemny_gosc Re: Siedlce miasto pieniaczy 08.03.14, 15:29
          Poruszasz kwestię zasadności wydawania pieniędzy publicznych (dla przypomnienia, pieniędzy każdego z nas), na konkretne cele.
          Pytanie zasadnicze. Na obwodnicę wewnętrzną wydano jakąś kwotę. Czy nie lepiej byłoby za te pieniądze np. nakarmić wszystkich bezdomnych? Byłoby bardziej szlachetnie.
          • towarzyskii Re: Siedlce miasto pieniaczy 08.03.14, 19:36
            AKurat na obwodnicę pieniądze wydane jak najbardziej zasadnie, bo to infrastruktura miejska. Dzięki takim inwestycjom będzie łatwiej i bezpieczniej poruszać sie po mieście.
            Do wydawania pieniędzy z budżetu miejskiego słowo szlachetnie nie bardzo tu pasuje wolałbym, zeby pieniądze wydawane były sensownie. Chciałeś mi "przyłożyć" ale się nie udało.
            • xaveri Re: Siedlce miasto pieniaczy 08.03.14, 21:40
              Nie moje, ale śmiechłem :D
            • przyjemny_gosc Re: Siedlce miasto pieniaczy 08.03.14, 22:05
              Powiem Ci tak. Nie samym chlebem człowiek żyje.
              • jm_1964 Re: Siedlce miasto pieniaczy 10.03.14, 16:29
                Dziś ok. 10-ej rano jakaś telewizja nagrywała wywiad z p. Sekretarzem "pod choinką". Prawdopodobnie jednak jest to nasz sukces.
                • rotman28 Re: Siedlce miasto pieniaczy 10.03.14, 18:19
                  I znowu będzie gadka, że władza taka inteligenta, a społeczeństwo takie głupie i niewdzięczne,nie zrozumie reklamy robionej specjalnie dla nas,żebyśmy zaczęli segregować śmieci.
    • krzycho1252 Re: Siedlce miasto pieniaczy 07.07.14, 08:43
      Nowe plansze o powołaniach i trochę historii nawiązującej do nazwy ronda.
      • rotman28 Re: Siedlce miasto pieniaczy 07.07.14, 10:38
        może na wakacje tam wydział promocji Miasta przenieśli?
    • krzycho1252 Re: Siedlce miasto pieniaczy 08.07.14, 19:52
      Co ma rodzina Jana Kantnego do Siedlec. Jest o tym na jednej planszy na znanym rondzie.
      • krzycho1252 Re: Siedlce miasto pieniaczy 08.07.14, 19:53
        Kantego miało być.
        • mpppm Re: Siedlce miasto pieniaczy 08.07.14, 20:41
          Józef Skłodowski herbu Dołęga,
          Dziadek Skłodowskiej był pedagogiem ale w Kielcach nie w Siedlcach.
          Panowie "histerycy" podpowiadajcie dobrze nie róbcie z ludzi ......
          • krzycho1252 Re: Nie lubię się pienić ale... 09.07.14, 08:43
            "Dalszą swoją służbę odbywał na prowincji, naprzód w Kielcach, gdzie przyszedł na świat Władysław (ojciec Marii), później w Łomży, następnie w Łukowie jako inspektor, potem w Siedlcach, gdzie awansował na dyrektora i wreszcie, przez 12 lat na tym samym stanowisku w gimnazjum Lubelskim, skąd przed samym prawie powstaniem styczniowym został zmuszony przejść na emeryturę."
            www.gimzareby.neostrada.pl/curie.htm
            i.sadurski.w.interia.pl/sklodowskigl/strona_glowna.htm
            Chodziło mi o świętego Jana z Kęt.
            • mpppm Re: Nie lubię się pienić ale... 09.07.14, 09:58
              W tym linku jest to zawarte.
              Zwracam honor.
      • mpppm Re: Siedlce miasto pieniaczy 11.07.14, 15:10
        krzycho1252 napisał:

> Co ma rodzina Jana Kantnego do Siedlec. Jest o tym na jednej planszy na znanym
        > rondzie.

pytasz i wiesz.
        "Kto zna Jana z Kęt?
        To przyjaciel nie tylko miasta Siedlce, ale także (a może nawet przede wszystkim) wszystkich studentów.
        A ponieważ przyjaciele naszych przyjaciół są naszymi przyjaciółmi – Siedlce są miastem przyjaznym studentom
        Jako mi...asto studenckie zapraszamy na nasze uczelnie wyższe! Oferujemy ciekawe kierunki kształcenia na wszystkich poziomach. Ponadto szczególnie zapraszamy młodzież niepełnosprawną! Nasz Uniwersytet jest w pełni przystosowany do Waszych potrzeb."
        www.facebook.com/MiastoPrzyjazne.Siedlce?ref=ts&fref=ts

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka