15.06.14, 14:15
Afera podsłuchowa. Politycy: premier musi podać się do dymisji

"- Pre­mier ma jedno ho­no­ro­we roz­wią­za­nie: po­da­nie się do dy­mi­sji. Nie ma innej moż­li­wo­ści - po­wie­dział na an­te­nie TVN24 Eu­ge­niusz Kło­po­tek z PSL. Wtó­ro­wa­li mu po­li­ty­cy in­nych par­tii. - Jeśli je­ste­ście oby­wa­tel­scy, to jutro po­da­cie się do dy­mi­sji - stwier­dził Ro­bert Bie­droń. Pro­te­sto­wał Adam Szejn­feld z PO. - Wy­po­wiedź Kło­pot­ka jest ode­rwa­na od rze­czy­wi­sto­ści. Naj­waż­niej­sze jest to, kto na­grał taśmy - mówił. Prze­my­sław Wi­pler z KNP dodał, że w całej spra­wie cho­dzi o "wiel­kie pie­nią­dze". (onet.pl)

Media (politycy w mediach) już zdecydowały co trzeba zrobić.
Obserwuj wątek
    • tarabl.anka Re: Afera 15.06.14, 15:47
      A ja sądzę, że Rząd nie poda się do dymisji. Kozłem ofiarnym będzie Marek Belka i być może odwołają ministra Sienkiewicza. byłemu ministrowi Nowakowi już nic nie grozi, bo nie jest ministrem. O resztę premier Tusk zadba tak, żeby obwinić za nagrania opozycję, co już Szejnfeld zrobił. Partii PO nic się nie stanie, bo na ich dobry PR "pracują" prawie wszystkie media. Nie ma się co podniecać, będzie jak zawsze.
      • mpppm "Nie ma się co podniecać ..." 15.06.14, 15:55
        "Nie ma się co podniecać ..."

Kto się "podnieca" wiemy wszyscy.
      • cameel28 Re: Afera 15.06.14, 20:33
        Kozioł ofiarny w przypadku Belki to akurat kiepskie okreslenie bo on tu najbardziej podpadl. O ile w przypadku Siekniewicza mozna mowic glownie o odpowiedzialnosci politycznej to w przypadku Belki mowa jest chyba o zlamaniu prawa i to nie byle jakiego tylko konstytucji. Pan prezes NBP postanowil sobie wymienic ministra finansow ktory mu nie pasowal w zamian za pomoc partii rzadzacej w walce z opozycja. Oj, ciekaw jestem jak sie z tego wywinie bo o tym ze sie wywinie jestem swiecie przekonany. III RP nie ma w zwyczaju rozliczac ludzi wladzy z nawet najwiekszych przekretow. Co innego mlodzieniec ze skretem, lub podrobiona legitymacja szkolna. Wszystkie swinie sa rowne ale niektore sa rowniejsze.
    • mpppm Re: Afera 15.06.14, 18:21
      z innego art. z onet.pl
      "- Sytuacja jest trudna. PiS ma 43 proc. poparcia."

Raczej ci co niby mają te 43% poparcia nie narzekają na trudną sytuację.
      Myślę, że budżet Państwa z akcyzy na alkohol kilka groszy zebrał.
      • tarabl.anka Re: Afera 16.06.14, 10:39
        "Myślę, że budżet Państwa z akcyzy na alkohol kilka groszy zebrał." A ja czytałam, że wręcz przeciwnie, że dochody z tego tytułu jeśli w ogóle wzrosły, to nieznacznie.
        A propos podniecenia się tą sprawą to chyba najwięcej nerwowości jest w PO, bo trzeba się trochę potrudzić nad obroną swoich posad rządowych. Szefa NBP nie mogą zwolnić, dlatego to jego obarczą winą. W pozostałych partiach nie-koalicyjnych mobilizacja do ataku.

• krzycho1252 Re: Afera dygotalna szmaciaków 16.06.14, 12:13
          Stare i aktualne:
          „Coś się ta ryba nam od głowy
          zaczyna psuć, bo, rozumicie,
          środek jest prima, dół jest zdrowy,
          znaczy się: nie gra coś na szczycie.
          Już drugi raz zawodzi góra.
          Gdy krzyk się robi, dają nura!
          A ty się tutaj gimnastykuj
          z masami sam na sam na styku!
          ................................................
          "Wszystko się jednak dobrze kończy,
          bowiem się nie zdarzyło nic!
          A to straszliwe zagrożenie
          to tylko humbug był i pic!"...
          satyra dotyczyła innego okresu ale metody te same. O 15.00 będzie o picu i hambugu.
          • krzycho1252 Re: Afera dygotalna szmaciaków 16.06.14, 12:23
            Nie trzeba czekać długo.
            "Proszę mi wierzyć, pracujmy według scenariusza, ale naszego polskiego scenariusza, odpowiedzialnego, politycznego scenariusza, który jest zapisany w kalendarzu posiedzeń. Nie dajmy sobie narzucić scenariusza, którzy napisali ci, którzy te podsłuchy założyli - powiedziała Kopacz."
            wiadomosci.onet.pl/kopacz-o-nagraniach-takie-rozmowy-nie-powinny-miec-miejsca/79m2j
    • mpppm Re: Afera 16.06.14, 15:51
      Po konferencji widać, że nie zanosi się na to czego opozycja i opozcja z Palikotem się spodziewała.
      Wypita gorzała pozostawiła tylko kaca. Jakiego to ich sprawa.
    • an.chojnacki Re: Afera 16.06.14, 19:07
      Mam nadzieję, że taśmy "Wprost" staną się tym samym dla PO co taśmy Michnika dla SLD i taśmy Lipińskiego dla PiS.
      Poza wszystkim uraził mnie do żywego język, w jakim komunikują się poważni (funkcja, a nie ich intelekt) ludzie w Polsce. Cała afera - niestety - rozejdzie się chyba po kościach. Obym się mylił...
      • mpppm Re: Afera 16.06.14, 19:51
        "Tusk całkiem dobrze… napluł PiS-owi na głowę" (onet.pl)

Ja jeszcze rok pochodzę sobie wolny.
        • rotman28 Re: Afera 16.06.14, 20:49
          Nie wiedziałem mppm że z Ciebie taki miłośnik PO.Ale i miłość bezwarunkowa kiedyś się wypali.
        • mpppm Re: Afera 16.06.14, 21:25
          Miłośnik nie miłośnik ale moją osobą na zebraniach PO nie zajmują się tak jak w PIS.
          Zbiera się śmietanka PIS (10 chłopa) i zastanawiają się co by tu zrobić by mnie do "pięknych"
          unijnych ośrodków kultury nie wpuszczać.
          Podobno wszelkie usterki to moja wina. Podobno robię je aparatem fotograficznym.
          • mpppm Re: Afera, tu jest bardzo 16.06.14, 22:11
            "Żalek: nie ma gorszego scenariusza dla Polski
            - Skoro są na­gra­nia, na­le­ży po­wo­łać ko­mi­sję śled­czą, by wy­ja­śnić, kto i po co je wy­ko­nał." (onet.pl)

Będzie ciekawie jeśli się okaże, że nadal działa IV RP.
            • tarabl.anka Re: Afera, tu jest bardzo 18.06.14, 12:41
              "Będzie ciekawie jeśli się okaże, że nadal działa IV RP."
              Co do działań IV RP to wczoraj w tv chyba w Info była rozmowa z panem Jakubasem, właścicielem mennicy. I ten pan opowiadał jak to w dwóch latach życia IV RP jego firmy był kontrolowane ze wszystkiego, ale po roku odpuścili, bo nie mieli się do czego przyczepić. Teraz ma kontrole od kilku lat i nie odpuszczają, szukają nadal. Mało tego, opowiadał jak to było z przetargiem na drukowanie pieniędzy. Była o tym mowa w podsłuchanej rozmowie Belki z Sienkiewiczem. Przegrał z firmą angielską, bo tamta dała trochę niższą cenę. Jakubas zwracał uwagę, że ta wyższa cena była z powodu wszystkich zabezpieczeń, jakie musi mieć mennica, która produkuje nie tylko pieniądze, ale też bardzo ważne pieczęcie państwowe np. dla celników. Gdyby taką pieczęć można byłoby podrobić wyobrażasz sobie straty budżetu państwa? Poza tym polska mennica zatrudnia Polaków, działa w Polsce i tu płaci podatki. NBP wybrał tańszą ofertę, bo dba tylko o swoje zyski, a nie wspiera polskiej gospodarki, co zresztą pan Jakubas to zarzucił. Poza tym dodał, że dwa razy głosował na PO, ale chcą go wysadzić z biznesu, bo śmiał skrytykować zakup pendolino. A z tym pendolino to ja bardziej ufam właśnie takiemu biznesmenowi jak Jakubas niż ministrowi Nowakowi czy nawet premierowi. pan Jakubas powiedział wyraźnie, że zakup pendolino to głupota i marnowanie pieniędzy, bo w Polsce nie ma torów do rozpędzenia się pociągu powyżej 160 km/godz. I wierzę mu, to to on ma też firmę, która te tory buduje. W mediach co rusz powtarzają fragmenty wypowiedzi, w których mówią dobrze o PO / nic się nie stało, tylko Belka trochę przeszarżował/, a ta rozmowa była tylko raz i widać było lekkie zaskoczenie i niepokój u redaktora.
              Poza tym nawet Balcerowicz mówi, że Belka powinien odejść, bo naruszył suwerenność Banku Centralnego.
              Jak w IV RP wynikły podsłuchy, w których targowano stanowiskami w przyszłej koalicji, to opozycja mówiła, nie uwierzysz, to Tusk tak powiedział, że każdy przyzwoity człowiek musi być za odwołaniem rządu i rząd dłużej faktycznie nie porządził.
              Teraz jak jest? Po raz kolejny "Polacy nic się nie stało, rozmawiali ludzie zatroskani o Polskę, będzie gorzej jak będzie PiS".
              Nie widzisz różnicy?
              A kto podłożył podsłuchy? Może się dowiemy, a może nie. PiS nie musiał nic podsłuchiwać, bo o robieniu prywatnych biznesów kosztem publicznych pieniędzy i traktowania wyborców jak kretynów i nieuków mówiono od kilku lat. Wystarczy tylko dobrze odczytywać rządowe działania i PR. Dziwię się, że mppm, już naprawdę dorosły człowiek mający jakieś doświadczenie życiowe w poprzedniej epoce i obecnej wolności wygłasza takie bezmyślne wnioski o IV RP.
              • mpppm Re: Afera, tu jest bardzo 18.06.14, 15:21
                Zobaczymy. Najpewniej zrobili to pracownicy restauracji (wypowiedź generała)
                Co do IV RP mam podobne zdania jak do II RP za którą, są tacy, też tęsknią.
                Naprawdę nie chce mi się "siedzieć" tylko dlatego, że jestem niewygodny temu czy innemu "prawemu katolikowi". Ja jestem tylko zwykły, świecki katolik.
                • mpppm Re: Afera, tu jest bardzo 18.06.14, 15:26
                  Jeszcze jedno.
                  Ja nikomu na grobach przodków nie buduję pomników, a IV RP mi to robi.
                  Dzisiaj zrobiłem zdjęcia wycinanych drzew w "lapidarium". Prawdopodobnie przygotowania do budowy pomnika.
                  Budujcie pomniki wodzów na grobach swoich przodków, w swoich miejscowościach.
                • tarabl.anka Re: Afera, tu jest bardzo 18.06.14, 20:13
                  "Naprawdę nie chce mi się "siedzieć" tylko dlatego, że jestem niewygodny temu czy innemu "prawemu katolikowi". Ja jestem tylko zwykły, świecki katolik."
                  Naprawdę sądzisz, że jesteś aż tak bardzo ważną osobą, że stałeś się niewygodny dla kogoś?
                  Może ktoś po prostu Cię nie lubi?
                  Ja np. wiem kto mnie nie lubi i mi to wcale nie przeszkadza, bo to ich problem. Nie rozumiem co to jest "prawy katolik". Zdarza się, że niektórzy chodzący do kościoła, /mówię tak, bo nie śmiem oceniać ich siły wiary/, uważają się za świętszych od Papieża. Znam takich kilka osób. A ja wiem, że nie są święci, bo popełniają małe grzeszki świadomie i z premedytacją. Dlatego ich "prawość" na mnie nie robi wrażenia, nie są ode mnie lepszymi ludźmi.

• rotman28 Re: Afera 17.06.14, 20:31
            Zbiera się śmietanka PIS bo PIS rządzi.Nie wiesz,że jeden z tych pięknych unijnych ośrodków kultury to praktycznie jest pod władzą PO?I tam nie wpuszczają Twojej osoby?
            • mpppm Re: Afera 17.06.14, 22:04
              Nie napisałem, że nie wpuszczają tu czy tu.
              Tego by jeszcze brakowało!
              Napisałem, że rozmawiają o tym. By było fajniej wiem o tym od jednego z członków czyli pewne na 100 %. Nikt się do tego nie przyznaje bo tam jest prawnie i sprawiedliwie.

• hejj2 Re: Afera 16.06.14, 21:48
          Im można pluć i pluć, a oni i tak mówią że deszcz pada. Ten typ tak ma. mpppm, to pochodzimy sobie razem
      • donvito52 Re: Afera 17.06.14, 16:09
        an.chojnacki napisał:

Mam nadzieję, że taśmy "Wprost" staną się tym samym dla PO co taśmy Michnika dla SLD i taśmy Lipińskiego dla PiS.
        Poza wszystkim uraził mnie do żywego język, w jakim komunikują się poważni (funkcja, a nie ich intelekt) ludzie w Polsce. Cała afera - niestety - rozejdzie się chyba po kościach. Obym się mylił...

Michnikowi taśmy, które nota bene sam ujawnił, zaszkodziły.
        Po Lipińskim spłynęło jak po kaczce ...
        W związku z tym widzę wyraźne ślady kaczych łap. Zemsta "propaństwowców" z PiSu za Kamińskiego. Jak nie oni, to choćby potop ...
        • an.chojnacki Re: Afera 17.06.14, 18:24
          No oczywiście, że Michnik stracił (w moich oczach przynajmniej) - zadał się z SLD. Ale afera Rywina stłamsiła możliwości wyborcze SLD do 12 - 15 procent. Taśmy Lipińskiego zmiotły rząd PiS-u. Dla mnie pozostają symbolem PiSu - nie wybaczam konszachtów z Samoobroną, choć muszę przyznać, że Lepper w rządzie stracił poparcie wyborców. Ale koalicja z nim to Rubikon.

Co zaś do taśm Wprost - nie wiem kto to zrobił, zrobił źle. Nie podsłuchuje się innych - to nawyk ubecki. Ale od klasy politycznej oczekuję, że nigdzie nie rozmawia się z obcym jak menel spod budki z piwem. O Nowaku i Parafianowiczu nie wspominam - prokurator.
    • krzycho1252 Re: suplement do afery 18.06.14, 08:06
      Dla tych co jeszcze " pochodzą "a chcieliby męczennikami być rządów tyranów, taka fraszka Mariana Załuckiego mi się przypomniała z tamtej epoki
      "Niedoceniony
      Ani mu ludzie niestraszni,
      ani losu złośliwość...
      Ten człowiek śpi spokojnie,
      bo wierzy w niesprawiedliwość"
      • mpppm Re: suplement do afery 18.06.14, 10:56
        jest też powiedzenie:
        "Prawda w oczy kole".
        Ponadto jeszcze raz przypominam, że odmówiłem zaproponowanego mi kilkakrotnie stypendium (tzn. ubiegania się o nie)
        Krzychu, jaki masz nr. ligitymacji bo mnie ciekawi czy numeracja jest lokalna czy ogólnopolska.
        • mpppm Re: suplement do afery 18.06.14, 11:39
          Wczoraj na konferencji Siedlecki Główny PIS (z dużych liter by nie było, że bez szacunku) nie odniósł się do poruszanej w mediach afery czy wymiany Rządu PO na Rząd PIS.
          • krzycho1252 Re: suplement do afery 18.06.14, 16:44
            W państwie "teoretycznym" jest jak w kuwecie więc mamy Saharę. Prof. Belka zna się na geografii. Myślę, że nie pomylił kuwety z Kuweitem. Wie, że kuwety używało się przy robieniu zdjęć a oni tam jedli, pili i gadali, gadali, gadali.... Mówi się o rządzie technicznym, chyba, słuchasz innych rozgłośni.
            • mpppm Re: suplement do afery 18.06.14, 16:56
              Może innych może tych samych. Jedni mówią o technicznym inni walą o rządzie Pis bo chcą nawet wyborów. Dla mnie nie jest ważne co mówili bo gadali o "d.... m......".
              Jednak dla "kogoś" i takie taśmy wydawały się dobrym pretekstem do przejęcia władzy.
              Kto? Można się domyślać.
              Jak "pranie wyschnie" dowiemy się. Na razie jeszcze cieknie woda.
              • tarabl.anka Re: suplement do afery 18.06.14, 19:51
                "inni walą o rządzie Pis bo chcą nawet wyborów".
                Nieprawdę piszesz, wyborów do Sejmu chce Palikot.
                PiS chce rządu technicznego uzgodnionego z opozycyjnymi partiami.
                "Jednak dla "kogoś" i takie taśmy wydawały się dobrym pretekstem do przejęcia władzy."
                No chyba się temu nie dziwisz? To samo wykorzystało PO po "taśmach Begerowej", które w porównaniu z tymi to pikuś.
                Jak zabierasz głos w sprawie to uważniej słuchaj, żeby mieć argumenty, ale gadkę o d... Maryny.
                • tarabl.anka Re: suplement do afery 18.06.14, 19:53
                  miało być : a nie gadkę o d.. Maryny.
                • an.chojnacki Re: suplement do afery 18.06.14, 20:11
                  "taśmy Begerowej" - to "pikuś":

pozwolę zatem zacytować sobie jedynie ich fragment: "Wie pani, to żaden problem, bo my mamy przecież mnóstwo wolnych stanowisk, znaczy mnóstwo, nie ma problemu z tym, a te pozostałe osoby? Wolałbym, żeby nie szarpali sekretarzy stanu."
                  O wekslach: " Myśmy się dzisiaj zastanawiali nad tym czy nie uruchomić... Bo teoretycznie to nawet można Sejm obciążyć tymi pieniędzmi.(...) Myśmy też myśleli o tym, żeby stworzyć jakiś fundusz, który do czasu kiedy ta sprawa nie będzie rozstrzygnięta mógł, że tak powiem, założyć za tych posłów, gdyby nie daj Boże tam wszedł komornik."

To są cytaty z Wikipedii, żeby nikt nie wyrzucał mi, że czerpię je z jednej gazety. Tam także rozmowa na temat spraw sądowych przyszłej kucharki. To jest psucie państwa, takie same jak dywagacje Sienkiewicza i jego "friendów" obecnie.
                  Obawiam się zatem, wiedząc, że kolejny (ewentualny) rząd PiSu będzie tak samo dbał o standardy, jak władze municypalne w Siedlcach, przygotowując działkę pod pomnik prezydenta "w typie męża stanu".
                  • tarabl.anka Re: suplement do afery 19.06.14, 12:11
                    an. chojnacki przytoczył cytat z taśm Begerowej ." o ewentualnym obciążeniem Sejmu "Myśmy też myśleli o tym, żeby stworzyć jakiś fundusz, który do czasu kiedy ta sprawa nie będzie rozstrzygnięta mógł, że tak powiem, założyć za tych posłów, gdyby nie daj Boże tam wszedł komornik."
                    Mam pytanie wobec tego, czym są pomysły o pomocy dla "frankowiczów"? Czym są tanie pożyczki dla posłów? Czy nie jest to obciążenie dla budżetu? 8 lat temu, po bezpośrednich rządach SLD sytuacja prawna była trudniejsza niż teraz. I wszyscy przedtem i potem frymarczyli posadami, ale nie było aż tak ostentacyjnego wykorzystywania służb skarbowych do prywatnych interesów, co jest niczym innym jak okradaniem państwa.
                    Co do kucharki Begerowej. Niestety, demokracja powoduje, że wybieramy osoby niekoniecznie z potrzebnymi kwalifikacjami zawodowymi i etycznymi. Popatrz teraz, znawca owadów szefuje komisji obrony chyba, kelnerki zatrudnione w MSZ, minister sportu nie znająca się na sporcie i inne można mnożyć.

• an.chojnacki Re: suplement do afery 19.06.14, 22:05
                      Pisząc o taśmach Lipińskiego chciałem pokazać, że głupoty w prywatnych rozmowach mówią wszyscy - od lewa do prawa. Frymarczenie jest złe, bez względu kto to robi. Ale...
                      is fecit, cui prodest - mawiali Rzymianie. Zobaczymy kto na tym skorzysta...
                    • an.chojnacki Re: suplement do afery 19.06.14, 23:39
                      Nie lubię odnosić się do osób, wolę do rzeczy. Ale napisałaś: profesor od muszek, kelnerki itp. Trochę to nieładne, ale o gustach nie dyskutuję. Przypomnę zatem, że projekt pod nazwą IV RP też miał swoich geniuszów, rządy SLD także, AWS i UW - nie każdy pamięta, ale i tam poza Balcerowiczem i Geremkiem fachowców jakoś nie widziałem. PSL - wiadomo, tam wszyscy fachowcy. A Lepper i Giertych - to najwyższej, światowej klasy ministrowie - fachowcy.
                      Dziś jakiś członek PiSu powiedział, że gdyby żył L. Kaczyński nie pozwoliłby na taki stan rzeczy. Uśmiałem się jak norka, ale uświadomiłem sobie, że po śmierci Kuronia, Geremka i Mazowieckiego jestem politycznym sierotą. Taką samą jak ten poseł PiSu. Bohaterów mamy innych...
                      I teraz do meritum - wszyscy mają pretensje do polityków (nawet ja), ale zapominają, że oni nie są w niczym od nas ani lepsi, ani gorsi. Są naszymi przedstawicielami, odkąd mamy demokrację. I dokąd mamy demokrację...
                • mpppm Re: suplement do afery 18.06.14, 21:20
                  A ja piszę że PIS chce władzy i udowodnił to niejednokrotnie.
                  Delikatność Pis w tej sprawie mnie nie przekonuje.
                  Po co mi jakieś argumenty gdy inni walczą o władzę i o stołki.
                  Podaj mnie do sądu jak się nie podoba.
                  • tarabl.anka Re: suplement do afery 19.06.14, 12:16
                    "A ja piszę że PIS chce władzy i udowodnił to niejednokrotnie".
                    Ależ to prawda, że PiS chce władzy. Tak samo jak PO chce władzy. Tak samo jak SLD chce władzy. Tak samo jak Ruch Palikota chce władzy.
                    "Podaj mnie do sądu jak się nie podoba."
                    Nie myśl sobie, że Twoje opinie mnie w ogóle bulwersują, czy mi się nie podobają. Chodzi o to, że jak otwierasz dyskusję, to sądziłam, że potrafisz coś sensownego powiedzieć.
    • przyjemny_gosc Re: Afera 18.06.14, 23:29
      Premier nie poda się do dymisji. Widać po wypowiedzi z poniedziałku, że poszedł na konfrontację, będzie tłumaczył i bronił czego tylko się da. Nowak poleciał. Okazało się, że kompletnie nie nadaje się na wysokie stanowiska (zegarek, teraz próba tuszowania dochodów).

To oczywiste, że Belka dogadał się z Sienkiewiczem, stąd zwolnienie Rostowskiego i prace nad ustawą. Tłumaczenie, że rząd ma harmonogram, który temu przeczy to takie samo tłumaczenie Kwaśniewskiej, że sprzedawała buty za 310 zł, a nie za 350 zł.

Wszyscy są oburzeni, tylko problem w tym, że w rozmowach prywatnych ludzie tak mówią. Politycy przyzwyczaili do ładnego języka przed kamerami i teraz każdy Polak myśli, że oni w gabinetach i restauracjach mówią tak samo. Tak naprawdę tytuł profesora nie oznacza, że ktoś nie będzie przeklinał. Tymczasem to jest trochę jak w piłce nożnej. Trener na konferencji prasowej będzie dryblował w ładnych określeniach, a w szatni będzie darł mordę.

To, że się panowie w ogóle dogadywali, to przecież normalna sprawa. Myślicie, że w Europie tak się nie dogadują w rozmowach kuluarowych?
      • mpppm Re: Afera 19.06.14, 11:02
        "...i być może intencją nielegalnych przestępczych podsłuchów i nagrań było napisanie scenariusza politycznego, którego efektem jest takie zamieszanie, czy też destabilizacja - być może nawet dymisja czy upadek rządu - powiedział Tusk." (onet.pl 18.06)

i pewnie (wg jednej Pani) scenariusz ten jest autorstwa jakiegoś kelnera czy Palikota?
        • przyjemny_gosc Re: Afera 19.06.14, 11:51
          Póki co nie wiem kto podsłuchiwał i dlaczego. Oglądając TV i czytając gazety podawanych jest kilka tłumaczeń:
          1.Nagrywały polskie służby specjalne, w których ktoś miał ochotę na zemstę na jakimś polityku.
          2.Nagrywały zagraniczne służby specjalne w związku z innymi wydarzeniami, a że nagrało im się coś takiego, to upublicznili to poprzez Wprost.
          3.Nagrywali to kelnerzy, którzy zauważyli swobodę i głupotę polityków i postanowili na tym zarobić.

Wchodzę rano na Gazeta.pl i widzę jak z Latkowskiego robi się męczennika. Tymczasem sprawa jest dosyć prosta. Wprost twierdzi, że ma inne nagrania, które są nielegalne i które mogą zdestabilizować państwo. ABW ma obowiązek sprawdzić co to jest i Latkowski powinien z ABW współpracować, a nie utrudniać im działania. Jeżeli dziennikarz boi się, że ABW przejmie pozostałe nagrania i je ukryje, to powinien je opublikować jak najszybciej w internecie, a nie zachowywać się jak polityki, który mówi: "wiem, ale nie powiem".

Czym to różni się od afery Snowdena? W USA również upubliczniono informacje tajne i w USA nikt nie ma wątpliwości, że Snowden zostałby skazany wyrokiem sądowym, a u nas próbuje się Latkowskiego stawiać w pozycji męczennika o wolność i prawdę.
          • tarabl.anka Re: Afera 19.06.14, 12:29
            "Wprost twierdzi, że ma inne nagrania, które są nielegalne i które mogą zdestabilizować państwo. ABW ma obowiązek sprawdzić co to jest i Latkowski powinien z ABW współpracować, a nie utrudniać im działania."
            Przyjemny gościu opowiadasz głupoty, tak jakby nie było Ustawy prawo prasowe. Tylko Sąd może postanowić o zniesieniu tajemnicy dziennikarskiej. Latkowski mógł dobrowolnie oddać laptop, ale wtedy on złamałby prawo i groziłoby mu do 2 lat. Poza tym ani prokuratorzy ani ABW ni mogą obezwładniać dziennikarza i siła zabrać. Dzięki Bogu mamy już ustrój demokratyczny i nawet Policja czy ABW nie wszystko może zrobić, żeby zablokować wolność słowa.
            • mpppm Re: Afera 19.06.14, 12:52
              Odbiegając od tematu:
              Szanowna t.a, ponownie napisałaś, w tym wypadku tak: "opowiadasz głupoty".
              Nie moim zadaniem jest pouczać ale lepiej by było byś pisała tylko to co uważasz wg siebie za słuszne i Tobie wiadome, a nie pełnił roli pedagoga, przełożonej, kierownika itp.

Widzę Twoją osobę na konferencji UM co chwilę przerywającą relacje urzędników: "opowiada Pan głupoty", "Pan kłamie", "mówi Pan co innego niż poprzednio w tej samej sprawie" itp.

Odbijanie piłeczki, odwety nie są wskazane.
              • tarabl.anka Re: Afera 19.06.14, 17:27
                Mam dziś cały dzień wolny, więc mogę podyskutować.
                Wszystko co piszę, uważam wg siebie za słuszne. Powiedzenie komuś, że pisze głupoty albo jest w błędzie, nie jest pouczaniem kierownika czy przełożonej.
                Nie jestem niczyją przełożoną ani kierownikiem. Nie mam też swojej osoby. Nie bywam na konferencjach UM, ale mam na tyle odwagi, by powiedzieć komuś, że kłamie /o ile wiem, że kłamie/ albo mówi coś innego niż poprzednio.
                Piszesz, że odwety niewskazane, to po wywołujesz dyskusję? Forum jest dla wszystkich chętnych coś powiedzieć. Nie zabieram głosu w sprawach, o których nie mam zielonego pojęcia, więc nie można mi zarzucić "pedagogicznej" napastliwości. Przywołuję tylko swoje argumenty podpierając się czasami cytatami mądrzejszych ode mnie ludzi. Można się z kimś nie zgadzać, można mieć inne opinie, po to chyba jest rozmowa czy dyskusja. Na koniec: nie obrażam się, jak ktoś mi powie, że gadam głupoty, bo może się tak zdarzyć. Nobody is perfect.
            • przyjemny_gosc Re: Afera 19.06.14, 23:48
              > Przyjemny gościu opowiadasz głupoty, tak jakby nie było Ustawy prawo prasowe.

Wolałbym jednak określenie "mylisz się", albo "nie zgadzam się z Tobą". Doprawdy - trochę kultury... .

> Tylko Sąd może postanowić o zniesieniu tajemnicy dziennikarskiej. Latkowski móg
              > ł dobrowolnie oddać laptop, ale wtedy on złamałby prawo i groziłoby mu do 2 lat
              > . Poza tym ani prokuratorzy ani ABW ni mogą obezwładniać dziennikarza i siła za
              > brać. Dzięki Bogu mamy już ustrój demokratyczny i nawet Policja czy ABW nie wsz
              > ystko może zrobić, żeby zablokować wolność słowa.

Dziennikarz nie jest "świętą krową". Chroni go tajemnica dziennikarska, ale dotyczyłoby to informacji skąd ma materiały, a nie samych materiałów.
              Na konferencji Tusk też mówił o tym, że ABW chciało zabrać dziennikarzowi laptopa, aby wiedzieć jakie są inne materiały, a nie żeby te materiały przejąć i ich nigdy nie upublicznić. Każdy wie, że jest kilka kopii, no chyba, że Latkowski zapomniał ich zrobić, w co wątpię.
              • tarabl.anka Re: Afera 20.06.14, 20:12
                Odpowiadam na zarzuty Przyjemnego gościa o brak kultury. Na początek uwaga: jakoś nie zauważyłam domagania się kultury w odniesieniu do wpisów w wykonaniu płci męskiej. "opowiadasz głupoty, tak jakby nie było Ustawy prawo prasowe" nie należą do słów wulgarnych ani niekulturalnych. Jednak na życzenie i być może słuszną uwagę, mogę wypowiadać się bardziej grzecznie, a nawet delikatnie.
                „Dziennikarz nie jest "świętą krową". Chroni go tajemnica dziennikarska, ale dotyczyłoby to informacji skąd ma materiały, a nie samych materiałów". Zgadzam się z tym w całej rozciągłości, ale w przypadku nowoczesnych nośników jest pewien problem z gwarancją zachowania tajemnicy źródła. Nawet średnio rozgarnięty informatyk wie jak po nośniku znaleźć bezpośrednie wskazówki na dostarczyciela nagrań /historia logowań itp./ albo co najmniej zawężyć krąg podejrzanych. Nie wiemy w jakiej formie nagrania zostały dostarczone. Może na pendrajwie, może na CD, a może inaczej? Nie za bardzo się na tym znam, ale to raczej nie było tak po prostu zwykłą pocztą elektroniczną. Na oddanie nagrań Prokuraturze zresztą redaktor się zgodził i miało to być w sobotę. Dziś wcześnie rano była rozmowa z panią redaktor z radia o tych nagraniach i ona powiedziała /a jest dźwiękowcem/, że po odsłuchaniu tych nagrań z internetu ze strony Wprost mogła ocenić, że mikrofon był przy osobie, która weszła razem z gośćmi od wejścia do stołu, a potem urządzenie nagrywające musiało być na stole tym albo obok /tzw. płaski dźwięk/, tak więc podsłuch nie był zainstalowany wcześniej na stałe w miejscu, nie był też nagrywany z mikrofonu kierunkowego z daleka z zewnątrz. Czy takiej analizy nie zrobić dojść śledczy z Prokuratury? Mogli.Nie musieli do tego zabierać laptopa.
                „Tusk też mówił o tym, że ABW chciało zabrać dziennikarzowi laptopa, aby wiedzieć jakie są inne materiały, a nie żeby te materiały przejąć i ich nigdy nie upublicznić."
                Otóż ja słyszałam inne opinie prawników znających się trochę na informatyce i prawie, że gdyby zabrali komputery /chyba osiem chcieli zabrać/ z redakcji jako dowody przestępstwa, powinny być one zabezpieczone i od razu przekazane do Sądu w celu zweryfikowania czy nie wydać tej tajemnicy dziennikarskiej. I gdyby te dowody były w Sądzie redakcja nie mogłaby już ich wykorzystać, bo rozpoczął się proces dochodzeniowy. Poza tym z powodu długiego weekendu te dowody mogłyby dotrzeć do Sądu dopiero w poniedziałek, po co więc Prokurator tak się śpieszył i jaką pewność miałby dziennikarz, że ABW tam nie zajrzy? Sam napisałeś, że premier Tusk chce wiedzieć jakie są inne materiały.
                Dziś Minister Sprawiedliwości ocenił jednak działania Prokuratora jako niezupełnie profesjonalne i powiedział dosłownie, że dobrze, że /ze względów politycznych/ Latkowski tego laptopa nie oddał i że to wyglądało jak akcja Straży Miejskiej. Z kolei Prokuratura odpiera atak, że przecież Minister nie podał żadnej podstawy prawnej. I tak kłótnia na temat będzie trwała parę dni, żeby odwrócić uwagę od istoty problemu – zachowań nagranych ludzi z Rządu.
                W internecie czytałam też hipotezę o pewnych kręgów życzliwych PO, żeby wyautować /mam nadzieję, że to grzeczne słowo/ premiera Tuska i odnowić PO, żeby PiS nie wygrał. Wniosek? To nie PiS maczało palce w podsłuchach.
                • przyjemny_gosc Re: Afera 21.06.14, 22:08
                  > Odpowiadam na zarzuty Przyjemnego gościa o brak kultury. Na początek uwaga: jak
                  > oś nie zauważyłam domagania się kultury w odniesieniu do wpisów w wykonaniu płc
                  > i męskiej. "opowiadasz głupoty, tak jakby nie było Ustawy prawo prasowe" nie na
                  > leżą do słów wulgarnych ani niekulturalnych. Jednak na życzenie i być może słus
                  > zną uwagę, mogę wypowiadać się bardziej grzecznie, a nawet delikatnie.

Dziękuję.

> „Dziennikarz nie jest "świętą krową". Chroni go tajemnica dziennikarska,
                  > ale dotyczyłoby to informacji skąd ma materiały, a nie samych materiałów". Zgad
                  > zam się z tym w całej rozciągłości, ale w przypadku nowoczesnych nośników jest
                  > pewien problem z gwarancją zachowania tajemnicy źródła.

Mnie dziwi paniczna reakcja Latkowskiego. Publikuje "bombę" i zaraz później dziwi się, że prokuratura się tym interesuje. Gdyby nie grał na skandal, to przygotowałby się do współpracy z prokuraturą już wcześniej. Tymczasem idea Latkowskiego była inna. Ma dobre materiały, będzie je publikował jak telenowelę, jak długo się da i podgrzewał sytuację wokół siebie ile tylko możliwe. Udało mu się.

> Dziś wcześnie rano była rozmowa
                  > z panią redaktor z radia o tych nagraniach i ona powiedziała /a jest dźwiękowc
                  > em/, że po odsłuchaniu tych nagrań z internetu ze strony Wprost mogła ocenić, ż
                  > e mikrofon był przy osobie, która weszła razem z gośćmi od wejścia do stołu, a
                  > potem urządzenie nagrywające musiało być na stole tym albo obok /tzw. płaski dź
                  > więk/, tak więc podsłuch nie był zainstalowany wcześniej na stałe w miejscu, ni
                  > e był też nagrywany z mikrofonu kierunkowego z daleka z zewnątrz. Czy takiej an
                  > alizy nie zrobić dojść śledczy z Prokuratury? Mogli.Nie musieli do tego zabiera
                  > ć laptopa.

To są dwie różne sprawy. Prokuratura i tak musi mieć oryginał nagrania, a czy prowadzi śledztwo w oparciu o nagrania na YouTubie, to już ich sprawa i być może tak robią. Aczkolwiek przyznasz, że wstyd byłoby im się przyznać, że z braku dowodów muszą bazować na ogólnodostępnych nagraniach, które być może są w jakiś sposób zmienione i wprowadzające w błąd.

> Poza tym z powodu długiego weekendu te dowody mogłyby do
                  > trzeć do Sądu dopiero w poniedziałek, po co więc Prokurator tak się śpieszył i
                  > jaką pewność miałby dziennikarz, że ABW tam nie zajrzy? Sam napisałeś, że premi
                  > er Tusk chce wiedzieć jakie są inne materiały.

Spieszył się, bo to gorący temat. Mogliby być posądzenie o opieszałość.
                  A że Tusk chce znać inne nagrania, to chyba oczywiste. Jak mu Latkowski będzie po tygodniu publikował kolejne nagrania, to rząd tego nie wytrzyma. Poza tym, pisałem o tym wcześniej, Tusk musi dostosować strategię postępowania, a do tego potrzebuje jak największej wiedzy.

> Dziś Minister Sprawiedliwości ocenił jednak działania Prokuratora jako niezupeł
                  > nie profesjonalne i powiedział dosłownie, że dobrze, że /ze względów polityczny
                  > ch/ Latkowski tego laptopa nie oddał i że to wyglądało jak akcja Straży Miejski
                  > ej. Z kolei Prokuratura odpiera atak, że przecież Minister nie podał żadnej pod
                  > stawy prawnej. I tak kłótnia na temat będzie trwała parę dni, żeby odwrócić uwa
                  > gę od istoty problemu – zachowań nagranych ludzi z Rządu.

Różnice zdań między Ministerstwem Sprawiedliwości, a Prokuraturą widać od razu i nikomu chyba nie trzeba tłumaczyć, że to wynika z polityki.
                  • mpppm Re: Afera 21.06.14, 22:15
                    "Przeciek z ABW: poseł PiS, dziennikarz i byli oficerowie BOR wchodzili w skład grupy, która zorganizowała operację nielegalnego nagrywania spotkań najwyższych urzędników państwowych. Taki scenariusz badają tajne służby. Ale prokuratura go nie potwierdza. Do tych informacji trzeba podchodzić ostrożnie."
                    wyborcza.pl/1,75478,16192870,Kto_byl_w__Grupie_Podsluchujacej_Wladze___Przeciek.html?utm_source=agora&utm_medium=email&utm_campaign=GW_wieczorny_210614
                    Cały tekst: wyborcza.pl/1,75478,16192870,Kto_byl_w__Grupie_Podsluchujacej_Wladze___Przeciek.html?utm_source=agora&utm_medium=email&utm_campaign=GW_wieczorny_210614#ixzz35J4NT9Kp
          • krzycho1252 Re: Afera 19.06.14, 22:03
            > Czym to różni się od afery Snowdena? W USA również upubliczniono informacje taj
            > ne i w USA nikt nie ma wątpliwości, że Snowden zostałby skazany wyrokiem sądowy
            > m, a u nas próbuje się Latkowskiego stawiać w pozycji męczennika o wolność i pr
            > awdę.

Snowden był pracownikiem CIA i NSA (agencji przechwytującej rozmowy) i zaczął te rozmowy sprzedawać. Jednym słowem zdradził. Latkowski zdobył nagrania a w nich nie ma tajemnicy państwowej. I tak to jest, S. Nowak będzie miał kłopoty, a Belka ....o Belce już cisza. ABW się skompromitowało i tyle. Tylko na Boga, niech nikt nawet premier, jak to miało miejsce na dzisiejszej konferencji nie mówi, że to wielki problem dla państwa, że może wybory. Powinien wywalić Sienkiewicza, wnioskować o TS dla Belki i byłoby po sprawie. Owijanie, łagodzenie, ciepłe piwo i bełkot. Co to za państwo, które wisi na gwizdku z podsłuchami. Jeszcze gorsze jest to, że nic się ta "nasza klasa polityczna" nic się nie uczy. Trudno ich nazwać idiotami ale ...
            • krzycho1252 Re: Afera i ośmiornica. 19.06.14, 22:17
              Czy przypadkiem jedli ośmiornicę? Kiedyś był włoski serial o mafii pod tytułem "Ośmiornica".
              Tam był dzielny prokurator a u nas prokurator chce wyczuć czego oczekuje władza.
            • przyjemny_gosc Re: Afera 19.06.14, 23:56
              > Snowden był pracownikiem CIA i NSA (agencji przechwytującej rozmowy) i zaczął t
              > e rozmowy sprzedawać. Jednym słowem zdradził.

Póki co nie wiemy kto nagrywał rozmowy Belki. Może również pracownik służb specjalnych. Różnica taka, że Snowden pracował samodzielnie, a Polacy grupowo i póki co to Latkowski wie skąd ma te nagrania i od kogo je dostał.

Tajemnicy oficjalnie nie ma, ale tylko dlatego, że panowie nie wiedzieli, że ktoś to nagrywa. Gdyby mieli sporządzić raport z takiego spotkania to z pewnością opatrzyliby go klauzulą "tajne".

> Powinien wywalić Sienkiewi
              > cza, wnioskować o TS dla Belki i byłoby po sprawie. Owijanie, łagodzenie, ciepł
              > e piwo i bełkot. Co to za państwo, które wisi na gwizdku z podsłuchami. Jeszcze
              > gorsze jest to, że nic się ta "nasza klasa polityczna" nic się nie uczy. Trudn
              > o ich nazwać idiotami ale ...

Problem jest szerszy niż Sienkiewicz. Latkowski twierdzi, że nagrań jest dużo więcej. Tusk nie wie kogo dotyczą inne nagrania. Jeżeli wyrzuci Sienkiewicza, a Wprost opublikuje mu kolejne nagrania, to Tusk będzie musiał być konsekwentny i wyrzucać dalej. Nie chce tego robić, dlatego poszedł na konfrontację. I uważam, że może mu się to udać.

Co do ABW, działało na polecenie Prokuratury, zarządzanej przez Seremeta z PiSu. Dziwny zbieg okoliczności, że ABW się podkłada, a ludzie myślą, że z wolnością słowa walczy Tusk, no nie?
              • krzycho1252 Re: Afera i ośmiornica 20.06.14, 20:51
                Mieć takiego mentora
                wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Polityczne-tasmy-Wprost-rozmowa-szefa-MSW-z-Markiem-Belka-o-oficerze-BOR,wid,16697926,wiadomosc.html?ticaid=112f14
                Ciekawe czy dostał awans?
                • krzycho1252 Re: Afera i ośmiornica 20.06.14, 21:03
                  Wracając do
                  > Co do ABW, działało na polecenie Prokuratury, zarządzanej przez Seremeta z PiSu. Dziwny >zbieg okoliczności, że ABW się podkłada, a ludzie myślą, że z wolnością słowa walczy Tusk, >no nie?
                  Seremet nie jest z PiS. Prezydent Kaczyński wetował ustawę o Prokuratorze Generalnym ale Sejm odrzucił weto. Krajowa Rada Sadownictwa (chyba ) przedstawiła dwóch kandydatów i L. Kaczyński wybrał Seremeta. Drugim kandydatem był E.Zalewski.
                  wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114873,7430228,Zostalo_dwoch_kandydatow_na_Prokuratora_Generalnego_.html
                • tarabl.anka Re: Afera i ośmiornica 20.06.14, 22:35
                  Czy dostał awans to chyba się nie dowiemy. Z drugiej strony to ciekawe w odniesieniu do wcześniejszej informacji ministra o 15 telefonach od ważnych ludzi, żeby niektórym oficerom nie robić krzywdy. A czy to nie minister właśnie powiedział, że najpopularniejszym kierunkiem studiów zaocznych w służbach jest pedagogika?
                  • hejj2 Re: Afera i ośmiornica 21.06.14, 13:54
                    Ja się zastanawiam, czy to są jeszcze dziennikarze? czy już donosiciele?
                    • rotman28 Re: Afera i ośmiornica 21.06.14, 14:22
                      hejj! A może,wczesniej zastanowisz się nad rolą prasy w ustroju demokratycznym.?Zadaj sobie pytanie :czy prasa i dziennikarze są od informowania społeczeństwa także o złych rzeczach władzy działającej przeciwko temu społeczeństwu,czy może dziennikarze są od informowania władzy, jaka jest wspaniała, a jak złe społeczeństwo mamy,jak jeden drugiego okrada, jak jeden drugiego zabija, jak katują dzieci,itd.itp.
              • kerac32 Re: Afera 22.06.14, 12:09
                Kolejni ministrowie sobie porozmawiali. Sikorski do Rostowskiego:

"Bullshit, skonfliktujemy się z Niemcami, Francuzami, bo zrobiliśmy laskę Amerykanom. Frajerzy, kompletni frajerzy. Problem w Polsce jest, że mamy płytką dumę i niską ocenę. Taka murzyńskość.
                Wiesz, że sojusz polsko-amerykański jest nic niewart. Jest szkodliwy, bo daje poczucie bezpieczeństwa."

Nic odkrywczego. W powszechnej opinii Polaków tak przedstawiają się nasze stosunki z Wielkim Bratem zza Wielkiej Wody. Tylko jest jedno ale. Tę opinię wygłosił polski minister spraw zagranicznych. Na dodatek aktualnie urzędujący. Czemu ma służyć publikacja podobnych wypowiedzi? Latkowski zaklina się, że uzdrowieniu polskiego państwa. Jeśli chodzi o wątek Nowaka, to zgadzam się jak najbardziej. Sprawa Sikorskiego tylko zaszkodzi Polsce. Ci co to nagrali, a tym bardziej ci co to teraz publikują, nie powinni przez lata wystawić nosa z mamra.
                • krzycho1252 Re: Murzyńskość. 22.06.14, 13:16
                  Ale... Minister Rostowski zachował się poprawnie. Chciał "murzyńskość" nazwać sentymentalizmem a minister Sikorski powtórzył nowe słowo. My, nawet w dyskusjach forumowych zachowujemy "poprawność polityczną" a wysokiemu urzędnikowi można?
                  Wyżej już pisałem, że co to jest za państwo co się zachwieje po publikacji taśm. Myślę, że nie jest to państwo "teoretyczne". Jakaś tęsknota się w tobie obudziła za jednością myśli, idei, czynów i surowych wyroków.
                  • kerac32 Re: Murzyńskość. 22.06.14, 14:01
                    Jakaś tęsknota się w tobie obudz
                    > iła za jednością myśli, idei, czynów i surowych wyroków.

Co w tym dziwnego, jeśli chodzi o nadrzędny interes państwa? Lepiej na nie pluć, tylko ze względu na to, że przy władzy akurat jest opcja inna niż ta ulubiona? Tak samo pytałbyś się gdyby na miejscu Sikorskiego była Fotyga?
                    • tarabl.anka Re: Murzyńskość. 22.06.14, 15:51
                      Co w tym dziwnego, jeśli chodzi o nadrzędny interes państwa?
                      O nadrzędny interes państwa powinni dbać przede wszystkim ci co nami rządzą, zresztą, za to im płacimy. Moim zdaniem dobrze, że społeczeństwo dowiedziało się prawdy jak polityce "grają" naszym państwem.
                      "Lepiej na nie pluć, tylko ze względu na to, że przy władzy akurat jest opcja inna niż ta ulubiona?"
                      Słuszne pytanie, tylko trzeba je zadać tym, co opluwają Polskę i demokrację w tych nagraniach. A myślisz, że gdyby rządziło PiS, i gdyby takie treści wypłynęły, choć wiem, ze to niemożliwe, to PO miałaby skrupuły nad ujawnieniem? Byłaby jeszcze większa jatka, bo mają lepszych PR-owców.
                      Według Ciebie trzeba ukarać tego co ujawnił, a nie autorów wypowiedzi?
                      Ci no nagrali, jeżeli ich złapią, odsiedzą co najwyżej 2 lata. Szczerze mówiąc, gdyby nadarzyła mi się taka okazja, nie wiem czy bym nie zdecydowała się zapłacić takiej ceny.
                      Zastanawiam się na jeszcze jednym: po siedmiu czy ośmiu latach po tzw. taśmach Beger polityce z PO niczego się nie nauczyli? Sami głosujący na nich sprawiliśmy, że poczuli się tak bezpiecznie, nabrali tyle pewności, buty i arogancji, że mogą wykorzystywać nasze państwo na maksa.
                      • mpppm Re: Murzyńskość. 22.06.14, 16:04
                        "A myślisz, że gdyby rządziło PiS, i gdyby takie treści wypłynęły, choć wiem, ze to niemożliwe, ....."

Ha, Ha, Ha, Ha ..........
                        • rotman28 Re: Murzyńskość. 24.06.14, 08:29
                          Jak Rząd taki zamach stanu.
                          Tusk się chwali, że nie ma z kim przegrać, a ograło go trzech kelnerów. Tak piszą w wolnych mediach.
                          • kerac32 Re: Murzyńskość. 24.06.14, 10:04
                            > Tak piszą w wolnych mediach.

Oszołomska PiS-iarska retoryka. Wolne, znaczy chwalące wyłącznie Prezesa i PiS, a dowalające Tuskowi i jego rządowi? Te mające inny ogląd rzeczywistości, to zapewne rezimowe lub pozostające na pasku żydowskiego albo niemieckiego kapitału, ewentualnie realizujące interesy Putina. Jakże może być inaczej jeśli Polska to "kondominium rosyjsko - niemieckie".

• krzycho1252 Re: Murzyńskość. 24.06.14, 12:34
                              Zadrżałeś z emocji, że coś złego napisali na POprawną POlityczmie PO. "Nic się nie stało, Polacy nic się nie stało..."
                              • kerac32 Re: Murzyńskość. 24.06.14, 13:42
                                Nie pochlebiaj sobie. Nic mną nie trzęsie. PO i pozostali politykierzyi zwisają mi i powiewają. Jedynie na wspomnienie tzw. "prawych i sprawiedliwych" odczuwam niejaki odruch wymiotny. Więc może po części masz rację :) Tak jak przypuszczam, że nic się specjalnego nie stanie. Może potoczy się parę głupich łbów, ale układ na scenie politycznej się nie zmieni specjalnie. Prezes i jego świta nadal pozostaną głodną władzy opozycją :P
                                • an.chojnacki Merkantylność 24.06.14, 17:43
                                  Kerac, dokładnie tak samo uważam. Poza wszystkim, teraz rozumiem dlaczego prezes tak usilnie stoi przy swoim technicznym gabinecie. Dokładnie wie, że nawet po przegranych wyborach rządzi stary premier (mimo, że złożył dymisję), do wotum zaufania dla nowego. Wie też doskonale, że nie będzie prezes w stanie zaproponować nowej większości. Dla niego lepszy będzie techniczny niż Tusk, nawet go rozumiem. Niemniej jednak warto aby to wyartykułował.
                                  Idioci, którzy gadali idiotyzmy poniosą (koniec końców) konsekwencje, ale ile to Polskę będzie kosztowało - tego nie jestem w stanie policzyć.
                                  I teraz pytanie do p. Latkowskiego - czy (wiedząc, że wynaturzenia kretynów zaszkodzą Polsce) zrezygnuje z kolejnych publikacji, jeśli ten rząd podany zostanie do dymisji? Czy będzie je publikował nadal, bo to w naturalny sposób podnosi sprzedaż jego gazety? A może chodzi o podbicie ceny akcji? www.fakt.pl/wydarzenia/wlasciciel-point-group-skupowal-akcje-wydawnictwa-wprost,artykuly,470105.html
                                  • tarabl.anka Re: Merkantylność 24.06.14, 19:41
                                    “Idioci, którzy gadali idiotyzmy poniosą (koniec końców) konsekwencje “. Abstrachując /przepraszam za ukryte brzydkie słowo, bo miało być grzecznie/ od wulgaryzmów i odniesień do swoich i cudzych cohones to zmiana ustawy o banku centralnym w celu opłacenia wygranej partii rządzącej /nie mylić z budżetem państwa/ nie jest idiotyzmem. Jest łamaniem Konstytucji i łamaniem praw demokracji. Blokowanie kontroli Urzędu Skarbowego w celu niepłacenia podatków przez swojego kolegę ministra nie jest idiotyzmem. Jest wykorzystaniem państwowych służb w celu korzyści osobistych, a w rezultacie okradaniem państwa. Idiotyzmy to wygaduje np. poseł Niesiołowski w każdym wejściu na wizji.
                                    Podsłuchiwani to “idioci”? Przecież to najważniejsze osoby w państwie. Nazwijmy rzeczy po imieniu. Jak się nazwywają ci, co kradną?
                                    “ale ile to Polskę będzie kosztowało - tego nie jestem w stanie policzyć.” Polska nie równa się Platforma Obywatelska. Proszę sobie wyobrazić, że Polski to nic nie będzie kosztować. Więcej by nas wszystkich kosztowało gdyby ci sami byli jeszcze 4, a może 8 lat. W końcu należy nam się prawda o ludziach, co nami rządzą. Także ku przestrodze dla następnych.
                                    “I teraz pytanie do p. Latkowskiego - czy (wiedząc, że wynaturzenia kretynów zaszkodzą Polsce) zrezygnuje z kolejnych publikacji, jeśli ten rząd podany zostanie do dymisji?” Już wiadomo, że rząd nie poda się do dymisji, więc pytanie bezzasadne.
                                    Nie mam zero-jedynkowej odpowiedzi na pytanie czy Wprost powinien to drukować, ale odpowiada mi argument, że wiedząc jakie są skutki ”zwykłych” artykułów śledczych /afery schowane, a i dziennikarz może być zwolniony/, potrzebne było takie “walnięcie”, bo to ma przynajmniej siłę rażenia, wiedzą o tym wszyscy i nikt nie może już tego zatrzymać. Kości zostały rzucone. "Wprost" nie ma żadnego interesu, żeby przestać, chyba, że dostarczyciel nagrań o tym zdecyduje, albo służby złapią wcześniej nagrywających.
                                    • an.chojnacki Re: Merkantylność 24.06.14, 21:59
                                      Bzdura, w interesie Polski jest zabezpieczenie się przed utratą swojej wiarygodności. Być może inaczej pojmuję interes narodowy, ale ja na miejscu Latkowskiego, po zdobyciu taśm, zwróciłbym się do służb wewnętrznych z tą informacją. Chyba, że to on nagrywał, albo ma gdzieś jakie reperkusje międzynarodowe przyniesie ich publikacja. Dziennikarstwo to też dbanie o interes państwa. Dopiero wtedy upubliczniłbym nagrania.
                                      Powtarzam, żeby nie było, że absolutnie potępiam frazy wypowiadane przez urzędników. Mówienie, że państwo działa fragmentarycznie, ... i kamieni kupa są tu najgorsze. Do tego język plugawy... Oni za to odpowiedzą. Tak samo jak i ci, którzy mówili o krwi na rękach Tuska, spisku na życie Kaczyńskiego i umowie Tusk - Putin.
                                      Co zaś do opłacania wygranej PO przez bank centralny, to moim zdaniem gruba przesada, bo pytanie o konsekwencje odpływu kapitału na wieść o wygranej partii populistycznej, wcale nie jest tożsame z dbaniem o interes PO. Ja też chcę wiedzieć czy bank centralny ma instrumenty by z tym walczyć. Powtarzam: Nowak i kolega - prokurator, a to czy wykupiono długi Religi można sprawdzić...
                                      Powtórzę: "ile to Polskę będzie kosztowało" - obniżenie wiarygodności Polski w czasie gdy decydują się sprawy na Ukrainie (Sikorski miał za to odpowiadać), brak Polaków wśród komisarzy unijnych (prawdopodobnie fiasko z komisarzem ds. energetyki), szantaż Europy przez Rosję w sprawach gazowych, itd, itp. Czy to jest tylko interes PO? Może inaczej go rozumiemy...
                                      A Wprost nawet nie wie kto stał za nagrywaniem, bo jeśli okaże się, że "biznesmen", który kombinował z vatem, kontaktujący się z wywiadem innego państwa, to wyjdzie na tym źle.
                                      Dziś strateg Hofman oświadczył światu, że przyjmą wariant węgierski, ale bidula zapomniał, że Orban wygrał, bo gospodarka węgierska tąpnęła - nie zaś od taśm Gyurcsánego. Prawdziwy Scypion Afrykański.
                                      • gin11 Re: Merkantylność 24.06.14, 22:26
                                        Mamy bardzo wiarygerone panstwo. Ona sobie poradzi z gangiem kelnerw którzy chcieli panstwo obalic i nieodpowiedzilanymi dziennikarzami ktorzy umozliwili tym kelnerom szantazowac nasza silna władze. A nasza wladza juz szefa tego gangu kelnerow z kilku roznych knajp wczesniej zaatakowala . Polowa władz z jego firmy została chwycona juz wczesniej, tak skuteczne mamy słuzby. A ten szef gangu kelnerow wiedział o tym ze mu aresztują pol firmy po poltora roku od nagrania i sie dlatego wczesniej przygotowywal do zemsty. Juz poltora roku wczesniej sie przygotowywal. Tak ze nie tylko z polskich inwestycji będzie ch... d... i kamieni kupa ale takze ze spisku gangu weglowo kelnerskiego.
                                      • tarabl.anka Re: Merkantylność 25.06.14, 14:00
                                        „w interesie Polski jest zabezpieczenie się przed utratą swojej wiarygodności.” No właśnie. W pierwszym rzędzie o wiarygodność Polski powinien dbać Rząd, niezależnie od tego z jakiej jest partii. I mam tu na myśli wiarygodność przede wszystkim wobec swoich obywateli, wyborców, płatników podatków. Jednak Rząd tego nie robi, oszukuje Polaków mówiąc nam, że nie ma kryzysu, wręcz przeciwnie – jesteśmy na zielonej wyspie, a jednocześnie podwyższa wiek emerytalny i praktycznie likwiduje OFE, wycisza afery /informatyczna, hazardowa i inne/, a więc pozwala na nielegalny wypływ pieniędzy z budżetu. Gdzie ta wiarygodność? Jak mam wierzyć w uczciwość rządzących, bo przecież to kwestia uczciwości, a nie sprawnego PR.
                                        Co do wiarygodności Polski w Europie to się na tym nie znam, więc niewiele powiem. Pamiętam tylko jak źle o Polsce mówił b. prezydent Kwaśniewski albo śp. Geremek, a ostatnio chyba najwięcej zrobił, tylko nie wiem czy dobrego, minister Sikorski niejako „poddając” Polskę Niemcom. Nawiasem mówiąc wiarygodność ministra po jego wypowiedziach o USA, w rosji już wzrosła. A my, Polacy jak dbamy o wiarygodność Poski za granicą? Ile razy słyszymy o złodziejach z Polski, o pijaństwie, o bezdomnych na ulicach Londynu? Jak dbamy o wiarygodność Polski i uczciwość nawet tu u siebie, w miejscu pracy? Nie zdarza się, że ktoś mający choć trochę władzy zatrudnia kolegę na stanowisku opłacanym z naszych podatków? Jak mam głosować na takich ludzi?
                                        Sumując: nie obawiam się spadku wiarygodności Polski na świecie po ujawnieniu tych podsłuchów.
                                        „ ja na miejscu Latkowskiego, po zdobyciu taśm, zwróciłbym się do służb wewnętrznych z tą informacją”. Otóż latkowsjki zwracał się do ministra Sienkiewicza, ale ten nie chciał z nim gadać.
                                        „ albo ma gdzieś jakie reperkusje międzynarodowe przyniesie ich publikacja”. Myslisz, że świat jest tak zainteresowany wypowiedziami polskich polityków o Polsce? O jakich reperkusjach mówisz? Że nie bedą chcieli inwestować w Polsce? Też nie znam się na tym,trzeba zapytać kogoś z biznesu czy to ważne z jakiej partii jest premier, minister, prezes czy dyrektor. Wydaje mi się, że dla biznesu ważne są: sprzyjające prawo,potencjał ludzki i rynek zbytu.
                                        „brak Polaków wśród komisarzy unijnych” A już dziś czytałam, że pan Buzek ma już jakieś stanowisko, a opinia Niemców o premierze Tusku się nie zmieniła. Niemcy i Rosjanie chcą rozszerzyć u nas swoje interesy, więc nie bedą się przejmować tym, co który gdzieś tam coś powiedział. Ważne tylko czy przychylną dla nich decyzję podejmie Rząd. Dla Niemców jesteśmy rynkiem zbytu ich produktów i młodą siła roboczą, więc reperkusji żadnych nie będzie.

„Do tego język plugawy... Oni za to odpowiedzą.”
                                        Nie chcę, żeby oni za to odpowiadali, bo dlaczego mają odpowiadać za swoją szczerość opinii /skąd inąd przeważnie trafnych/ albo za swoją kulturę osobistą? Chcę tylko, żeby nami nie rządzili, bo im nie ufam.

„Co zaś do opłacania wygranej PO przez bank centralny, to moim zdaniem gruba przesada, bo pytanie o konsekwencje odpływu kapitału na wieść o wygranej partii populistycznej, wcale nie jest tożsame z dbaniem o interes PO.”
                                        Na rzekomy odpływ kapitału w przypadku objęcia władzy przez inną partię nie ma żadnych argumentów ani dowodów. Jeżeli myślisz o tych, co dają łąpówki, żeby wygrać przetarg, to niech odpływają, sorry, do nie dla nich klimat. Przykładem afera informatyczna z udziałem znanej korporacji.
                                        „Ja też chcę wiedzieć czy bank centralny ma instrumenty by z tym walczyć”.
                                        W takim razie inaczej rozumiemy sens tej podsłuchanej rozmowy. Ja zrozumiałam, że na „prośbę” rządu, lub jak wolisz ministra, Bank 8 miesięcy przed wyborami ma rzucić trochę kasy dla zwykłych obywateli, żeby poczuli przypływ gotówki i zagłosowali na PO. Po wyborach to już będzie jak zwykle: „benzyna może być i po 7 zł”. I to według Ciebie jest interes dla Polski??? Dla mnie to interes dla PO. I nie jestem w tej opinii odosobniona. Zrozumiałabym, gdyby Bank Centralny miał pomóc polskiej gospodarce, ale to już jest zapisane w Konstytucji.
                                        • an.chojnacki Re: Merkantylność 25.06.14, 15:19
                                          O wiarygodność Polski powinni dbać wszyscy, ja dbam - o Polsce i Polakach za granią nie mówię nic, albo tylko dobrze. Nie jeżdżę i nie opowiadam głupot o problemach. O poddawaniu Polski Niemcom nie znam się - tu nie wypowiem się.
                                          Reperkusje nie zostaną wywołane podsłuchami, ale fakt, że wywołały one zmianę rządu. Opozycja w Polsce powinna zjednoczyć się i spróbować (metodami konstytucyjnymi) odwołać rząd.
                                          A z Polską wcale nie jest tak źle jak mówi opozycja i tak dobrze, jak mówi koalicja. Trochę dystansu mam i pamiętam Polskę 25 lat temu. Nie oddałbym tego ćwierćwiecza za nic, nie dlatego, że przez ten czas "byłem piękny i młody", ale dlatego, że Polska stała się państwem normalnym. Mimo głupoty polityków..., którzy są dokładnie tacy jak my. Nepotyzm jest tylko w partiach politycznych? Kur..., chu.... lecą tylko w knajpie u Sowy i jego "przyjacielach"? Tylko rząd zatrudnia "znajomych królika"? Tacy jesteśmy - co nie znaczy, że rozgrzeszam polityków, bo wymagam od nich więcej, jak od "żony Cezara".
                                          I na koniec - jakiś poseł PiSu powiedział, że słabość rządu polega na tym, że znokautował go gang kelnerów. Ale to działa w obie strony - jaką wartość intelektualną ma opozycja, która nigdy, przez całe 7 lat, nie zadała takiego ciosu rządowi. 2 kelnerów i 2 biznesmenów są lepsi od całej opozycji i takich tuzów intelektu jak ten poseł i jego przełożeni razem wzięci. To go nie przeraża? Bo mnie tak...
                                          • tarabl.anka Re: Merkantylność 25.06.14, 19:53
                                            „jaką wartość intelektualną ma opozycja, która nigdy, przez całe 7 lat, nie zadała takiego ciosu rządowi.”
                                            No tak, takiej odpowiedzi się mogłam spodziewać. Winna opozycja, bo ma mniej intelektu niż panowie nami rządzący. Nie będę oceniać intelektu podsłuchanych, każdy to słyszał, chociaż opinie ministra Sienkiewicza i prezesa Belki dowodzą nieprzeciętnych zdolności analitycznych i wiedzy, natomiast intelekt Prezydenta Komorowskiego można zauważyć w jego oficjalnych wypowiedziach /moim zdaniem poniżej poziomu przeciętnego/, a innych posłów PO w mediach /czasami bezmyślność i infantylność powala/.
                                            Według mnie najwyższy intelekt wśród polityków sejmowych mają: Kaczyński, Dorn, Oleksy, czasami nawet Miller, z młodszych Kowal,Szczerski. Możesz polemizować.

Poza tym w rozgrywkach partyjnych czy politycznych wartość intelektualna nie ma aż tak dużego znaczenia. I nie na tym bazowali ci, co podsłuchiwali, zresztą nielegalnie. I myślę, że gdyby chcieli naprawdę zaszkodzić PO, podsłuchy podrzuciliby przed wyborami do PE. W Sejmie rządzi arytmetyka i premier Tusk dziś poddając się ocenie posłów dobrze i skutecznie „policzył” przedtem głosy. To nie jest zasługa intelektu premiera, a raczej brak czegoś.
                                            Tak więc w obecnym rozdaniu opozycja nie ma szans zadać ciosu Rządowi, oczywiście działając zgodnie z procedurami demokracji.

• kerac32 Re: Merkantylność 25.06.14, 20:30
                                              Winna opozycja, bo ma mniej in
                                              > telektu niż panowie nami rządzący.

Że się wtrącę. Napradę nie zrozumiałaś? ;) Przecież an.chojnacki wyraźnie napisał, że nie rządzącym, a gangowi kelnerów, opozycja nie dorasta intelektualnie.
                                              • krzycho1252 Re: Merkantylność 25.06.14, 21:13
                                                Kelnerzy jednym słowem przerośli mistrzów. Za naukę się płaci a w tym przypadku było inaczej, płacili mistrzowie. Co mistrzowie to mistrzowie płacili nie swoimi. Ty, ja mamy udział w rachunkach. Zapalę cygaro za 12zł. Kubańskie a jak, tyle, że z siedleckiej trafiki.
                                              • tarabl.anka Re: Merkantylność 25.06.14, 21:24
                                                Mój intelekt nie załapał, że an.chojnacki ocenia podsłuchy jako objaw intelektu kelnerów. Widocznie jego wywód był przeintelektualizowany. Chyba wyjaśniłam, że opozycja nie może używać "intelektu" w tej formie co gang kelnerów? Jakby się okazało, że jednak kelnerzy mają więcej intelektu niż opozycja, to może po odsiadce wystartują na posłów?
                                                • krzycho1252 Re: Merkantylność 25.06.14, 21:26
                                                  W więzieniach jak wiadomo wygrywa PO.
                                                  • mpppm List do Prezydenta 02.07.14, 19:13
                                                    Kukiz pisze do Prezydenta (ilu już pisało?).
                                                    "Zmiana ordynacji wyborczej i umożliwienie Polakom bezpośredniego wyboru posłów będzie prawdziwym uzdrowieniem mechanizmów wyłaniania elit i będzie mogła w przyszłości być świętowana jako dzień odzyskania wolności".

Radnym nie może być osoba z 400 głosami ale jest osoba jak pamiętam z 20 głosami.
                                                  • hejj2 Re: List do Prezydenta 06.07.14, 12:27
                                                    A kto to jest Kukiz i co on sobą reprezentuje? Znalazł się moralista. Niech on lepiej sobie dalej gra
                            • rotman28 Re: Murzyńskość. 24.06.14, 15:02
                              Wolne media miałem na mysli Fakt i SuperExpr. A kerac od razu mi tu tyradę pisowską urzadził.Wyluzuj trochę.
                              • kerac32 Re: Murzyńskość. 24.06.14, 20:44
                                > Wolne media miałem na mysli Fakt i SuperExpr.

Gratuluję wyboru źródła wiedzy. Prawdziwe think tanki :) Z wrażenia szczęka odpadła mi i gdzieś się potoczyła. Jeszcze pewnie trochę potrwa zanim ją znajdę ;)
                                • rotman28 Re: Murzyńskość. 24.06.14, 21:20
                                  Ale Cię trochę zaskoczyłem, bo już myślałeś,że o jakichś prawicowych tygodnikach napiszę. Fakt jest bliższy prawdy źródłem informacji i szybszy niż GW. Zresztą tu nie chodzi o wiedzę, tylko o doniesienie o pierwszych aresztowaniach.Wczoraj było o kelnerach a dziś piszą o biznesmenie na F. W tygodnikach piszą o kilku hipotezach, ale nie chce mi się o tym dyskutować, wolę o treści podsłuchów. To dla mnie ciekawsze.Pozostaję przy swoim: jaki rząd taki zamach.
                                  • kerac32 Re: Murzyńskość. 24.06.14, 21:39
                                    > Ale Cię trochę zaskoczyłem, bo już myślałeś,że o jakichś prawicowych tygodnikac
                                    > h napiszę.

I nadal mnie zaskakujesz. Nie wyczaiłeś dowcipu :)
                            • rotman28 Re: Murzyńskość. 24.06.14, 15:07
                              Według Twoich idoli Polska do s..f i folklor.To jest Wasz ogląd rzeczywistości.
    • krzycho1252 Re: Afera plus 25.06.14, 21:20
      wiadomosci.wp.pl/kat,1019381,title,Doradca-w-Rzadowym-Centrum-Bezpieczenstwa-zatrzymany,wid,16709967,wiadomosc.html
      I to generał.
    • netxan Re: Afera 05.07.14, 08:17
      Mnie osobiście peosesmańskie ścierwo zawiodło do tego stopnia, iż życzę temu czemuś aby zdechło. Im zdechnie bardziej spektakularnie tym lepiej. Mogło by rozerwać szmatę na pół albo zmiażdżyć.
      • hejj2 Re: Afera 06.07.14, 12:33
        'Nie życz drugiemu co tobie nie miłe" I na dodatek pewnie jesteś katolik?
        • news_1 Re: Afera 06.07.14, 14:48
          > I na dodatek pewnie jesteś katolik?

I na dodatek wielbiciel "marihuany medycznej". Co wiele wyjaśnia ;)
    • krzycho1252 Re: Pokłosie 10.07.14, 21:40
      Przywołanie do porządku czyli szef MSW z prezentem w PSL.
      wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,CBA-przeszukuje-biuro-poselskie-posla-PSL-Jana-Burego,wid,16746205,wiadomosc.html
      • mpppm sejm 11.07.14, 14:59
        Następna porażka tych co chcą bardzo rządzić, jeszcze, a już władzę mieli we własnych łapach.
        • kerac32 Re: sejm 11.07.14, 16:31
          Jeden raz, i wystarczy. Na niektórych z tych można dopatrzeć się plam krwi.
          • mpppm Re: sejm 11.07.14, 16:37
            kerac32 napisał:

> Jeden raz, i wystarczy. Na niektórych z tych można dopatrzeć się plam krwi.

Pozwól, że skończę.

AMEN
            • mpppm Rzeszów ma pogłębić 11.07.14, 16:48
              to co już jest rozkopane przez zainteresowanych.

Andrzej Seremet zawiesił dzisiaj szefową rzeszowskiej Prokuratury Apelacyjnej Annę Habało. Jednocześnie rzecznik dyscyplinarny prokuratury wszczął wobec niej postępowanie wyjaśniające.

"Stało się to po tym, jak agenci CBA weszli do gabinetu szefowej rzeszowskiej apelacji, przeszukali go i zabezpieczyli dokumenty. CBA przeszukało również mieszkania innego śledczego – byłego wysokiego rangą prokuratora z Rzeszowa, do niedawna doradcy ministra sprawiedliwości."

Jak tak można, przecież są ...... i apolityczni.
              • mpppm Re: Rzeszów ma pogłębić 11.07.14, 16:51
                powyższe z "onet.pl"
            • tarabl.anka Re: sejm 11.07.14, 19:11
              Myślałam, że to faktycznie będzie dyskusja, co prawda lokalna, ale zawsze dyskusja, o aferze, a tu widzę przerodziło się to w jedzenie sobie z dzióbków przez zaciekłych przeciwników rządowej opozycji, a właściwie największej partii opozycyjnej.
              Wyłączam się więc, bo nie mam tyle słów nienawiści do PO, co Wy do PiS-u. Plujcie sobie sami dalej. A jak zawieje wiatr i tak któryś smark kiedyś trafi na Was.
              • krzycho1252 Re: Po pysku 11.07.14, 19:25
                Nie masz się co obrażać lub przekonywać przekonanych do swoich racji. Leją się już po pyskach (Korwin Boniego).
              • mpppm Re: sejm 11.07.14, 19:35
                Wszystko by było ok gdyby jeden Pan zaczął rządzić, porozdawał tytuły swoim p.......,a 40 % społeczeństwa siedziało w więzieniach.
                Tylko jedno, gdzie będziesz w tym układzie.
                --------
                www.siedlce-zwiedzanie.pl/
                • rotman28 Re: sejm 12.07.14, 18:13
                  Jednak mpppm jest jednowymiarowy, dodałbym nawet monotonny.
                  • mpppm Re: sejm 12.07.14, 20:13
                    Więc nie zwracaj na mnie uwagi.
                    Czytaj tylko wypowiedzi osób które są "wielowymiarowe".
                    • mpppm Łuków 14.07.14, 11:59
                      www.tygodniksiedlecki.com/t25912-czas.honoru.htm
                      Demokracja, przejrzystość.
                      • krzycho1252 Re: Bruksela 14.07.14, 13:03
                        wiadomosci.onet.pl/kraj/minister-sawicki-oskarza-cba-i-prokurature/7z64g
    • krzycho1252 Re: w sprawie Belki 15.07.14, 21:43
      www.ekonomia.rp.pl/artykul/705507,1125963-Hausner--Belka-nie-powinien-kandydowac-na-druga-kadencje.html
      • kerac32 Re: w sprawie Belki 15.07.14, 22:33
        To chyba ciekawsze.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,16234793,Dygotalny__deal_Seremeta_z_Tuskiem__dodaje_grawitacja___.html#Cuk
    • krzycho1252 Re: Może być sukces. "murzynek Bambo w Afryce..." 17.07.14, 10:04
      wiadomosci.onet.pl/swiat/tusk-sikorski-jest-kandydatem-na-szefa-unijnej-dyplomacji/gt18m
      Janusza K-M wykrzyczeli i odebrali głos za to, że powiedział ..."młodzi są murzynem europy" a nasz polityk za "murzyńskość Polaków" może dostać tekę. Jeśli ministra wybiorą będzie to sukces Polski. Ładnie wypadł na filmie z Kijowa z ostatnich godzin ale może się to nie podobać
      miłośnikom Putina.
    • 2niki2 Re: Afera 17.07.14, 10:44
      Przypomina mi się taki dowcip adekwatny do Afery taśmowej:
      " Mąż wraca do domu i zastaje płaczącą ,pakującą walizki małżonkę. Co ty robisz , o co ci chodzi ? Żona rzuca w niego kopertą, z ktorej wypadają zdjęcia męża w niedwuznacznej sytuacji z nieznaną kobietą. Mąż po chwili oburzonym głosem powiada tak :- te zdjęcia to nic nie znaczą , ale musimy złożyć doniesienie do prokuratury, żeby ścigała z urzędu osobę , która te zdjęcia zrobiła i w ten sposób chciała zniszczyć nasz związek małżeński " :))
    • an.chojnacki Re: Afera 19.07.14, 21:52
      m.wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,117915,16350556,_Newsweek__informuje_o_kolejnych_nielegalnych_podsluchach_.html?utm_source=m.gazeta.pl&utm_medium=testbox&utm_campaign=maintopic
      Ciekawe czy to też taśmy prawdy czy już taśmy prawdy i niezawizimoj gaziety?
      No i nosił wilk..., a wiadomo że ejdzent potrafi z krzesłem coś tam, coś tam.
      • mpppm Re: Afera 19.07.14, 22:57
        tu też:
        polska.newsweek.pl/pis-na-podsluchu-afera-podsluchowa-newsweek-pl,artykuly,343961,1.html
        Teraz to afera. Jak tak można.? Trzeba natychmiast przejąć władzę i to uciąć.
        • krzycho1252 Re: nie umiem nazwać 20.07.14, 22:53
          Ni to hiperbola ani parabola historyczna, żaden relatywizm a raczej upadek albo brak refleksji.
          Jest was dwóch i to już dużo.
          • an.chojnacki Re: nie umiem nazwać 21.07.14, 10:37
            Zwą to rykoszet, a w Australii bumerang...
        • kerac32 Re: Afera 07.11.14, 21:37
          wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114884,16934496,Kaminski__Hofman_i_Rogacki_na_trzech_delegacjach_podpisywali.html#BoxWiadTxt
          Tak z ciekawości zapytam. Co powiedzą krytycy ministrów Sikorskiego i Rostowkiego za pamiętną kolację opisaną przez Wprost.
          • an.chojnacki Re: Afera 07.11.14, 23:13
            miałem coś napisać - ale "jeździć" po chłopie co się pudruje nie wypada, a i żona dopiero co mu uzdrowiła się...
            pech, po prostu pech - a można było jeszcze tyle lat bawić się w Nikodema Dyzmę
            • mpppm Afera H i innych 13.11.14, 19:42
              Prezes mówi, że to wina obecnej Pani Premier i powinna podać się do dymisji.
              Po nim jak echo powtarzają inni z ..........
              Do dymisji powinien podać się sprawnie i prawnie Prezes jako zwierzchnik przestępców.
              • an.chojnacki Re: Afera H i innych 13.11.14, 23:21
                Dyzma z dwoma kolegami są jedynie oskarżeni - a nie skazani. Do tego mają jeszcze przez rok immunitet...
                JK nie jest rycerzem z mojej bajki, ale wierzę, że "przedmioty naszej rozmowy" po prostu oszukiwały go. To przykre chyba najbardziej.
                A z drugiej strony - czy tylko oni? A Kurski, Zwiefka, Ziobro w końcu, który częściej był na Wiejskiej niż w PE?
    • an.chojnacki Re: Afera 06.10.18, 07:41
      W ostatnich dniach mieszkańcy naszego kraju dowiedzieli się o kolejnych "taśmach prawdy". Tym razem "grupa trzymająca taśmy" ugodziła w eksbankstera Morawieckiego. Nie o to chodzi, że posługiwał się takim samym językiem, co i wszyscy nagrani wcześniej - a raczej nie tylko o to chodzi.
      Martwi dziś mnie to, że jest ktoś kto ma taśmy, może próbować nielegalnie wpływać na postawy i decyzje byłego bankstera - dziś sprawującego funkcję Jakuba Szeli - M. Morawieckiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka