Dodaj do ulubionych

dziecko w samochodzie

18.11.05, 09:03
Dziewczyny gdzie wozicie dziecko jak jedziecie z nim same samochodem? Mozna z
przodu na siedzeniu pasazera? Bo jesli fotelik jest montowany tylem do
kierunku jazdy, a dziecko bedzie z tylu, to nic nie widac co sie z nim
dzieje. Niezbyt mi sie to usmiecha. Wczesniej sadzalam Mala z tylu, a fotelik
montowalam przodem do kierunku jazdy, ale to chyba mniej bezpieczne. Zreszta
juz sama nie wiem...
Obserwuj wątek
    • nie_zapominajka1 Re: dziecko w samochodzie 18.11.05, 09:50
      Fotelik typu gondola montuje się wyłącznie tyłem do kierunku jazdy
      (przynajmniej mój Chicco nie ma innej możliwości, a inne które oglądałam
      podobnie). Możesz wozić dziecko na przednim siedzeniu pod warunkiem, że nie
      masz poduszki powietrznej. Ja mam poduszkę, więc zawsze wożę dzieci z tyłu,
      malutkie tyłem do kierunku jazdy na siedzeniu za pasażerem (za mną siedzi w
      foteliku starsze). Tak jest najbezpieczniej. A co może mu się stać jeśli go nie
      widzisz - nic, najczęściej i tak śpi, natomiast w przypadku stłuczki jest
      bezpieczniejsze.
    • faq Re: dziecko w samochodzie 18.11.05, 09:50
      jesli nie masz poduszki od strony pasazera, albo mozesz ja wylaczyc to spokojnie
      mozesz na przednim siedzeniu. choc jak powiadaja eksperci miejsce za kierowca
      jest najbezpieczniejsze, a to obok dla tesciowej smile

a poza tym to co ma sie dziac z dzieckiem? najczesciej spi, a jesli jest cos nie
      tak, to wrzeszczy - to czy bedzie wrzeszczalo z tylu czy obok Ciebie to nie ma
      znaczenia - i tak nic z tym nie zrobisz. jedyna rada to sie zatrzymac. slonca
      juz nie ma, zreszta wtedy jakies zaslonki trzeba i tyle, zeby nie razilo.
      pozdrawiam
    • miodzio_k Re: dziecko w samochodzie 18.11.05, 11:07
      My też wzoimy małą z tyłu bo z przodu nie możemy wymontować poduszki
      powietrznej. Ja narazie pzreniosłam sie jako pasarzer do tyłu i mi to nie
      przeszkadza. Pewnie zacznie jak będziemy mieli już 2 dzieci, bo wtedy nie ma
      innej możliwości trzeba z przodu bo dzieciaki z tyłu. No i KONIECZNIE tyłem do
      kierunku jazdy, dla bezpieczeństwa odcinka szyjnego kręgosłupa naszych pociech!
    • ninjo Re: dziecko w samochodzie 18.11.05, 11:10
      Dziecko mozna wozic w foteliku samochodowym wylacznie tylem do kierunku jazdy -
      w razie stluczki jest to bezpieczniejsze dla dziecka. Na przednim fotelu mozna
      wozic dziecko rowniez, ale tylko, gdy nie ma tam zamontowanej poduszki
      powietrznej (jej uderzenie moze byc niebezpieczne), tak, jak pisaly dziewczyny.
      • maggie2229 Re: dziecko w samochodzie 18.11.05, 18:09
        tylko tylem do kierunku jazdy !!! jak jade z męzem, ja z maleńką siedzimy z
        tyłu, jak sama, to fakt, też się boję aby się nie zakrztusiła itd-o tym pewnie
        myślałaś...ale uwierz, usłyszysz że dzieck gorzej oddycha, czy że się dusi nie
        daj Boże,wtedy wymysliłam, że włączam awaryjne i staję na środku drogi-hi, hi,
        ciekawe by to było w takim dużym mieście - ale co mi tam, mam nadzieję, że
        nigdy do takiej sytuacji nie dojdzie, no i moja maleńka już wlasciwie umie sama
        odkaszlnąc, wiec problem powoli sam zanika

co do przedniego fotela - nie polecany z uwagi na poduszkę (ja mam mozliwosc
        odlaczenia swojej, ale i tak sadzam mala z tyłu, jakos nie ufam takiemu
        przekreceniu kluczyka, a co jak jednak wypali? oraz z drugiej strony, wlasnie
        dlatego ze za bardzo rozprasza prowadzącą samochód matkę

no i opowiem Wam jeszcze co widziałam i az oniemiałam, ostatnio na światłach
        stanął obok samochód na rejestracji z małego miasteczka (ale nie sugeruję tu,
        że tam jakieś niedouczenie) i wiecie co, jechały 3 osoby + dziecko - oczywiscie
        w foteliku z tyłu obok mamy, ale FOTELIK BOKIEM,dziecko plecami do tylnej
        bocznej szyby, NIE PRZYPIETY PASAMI, czy ludzie są aż tak głupi??? z mężem
        oniemieliśmy, aż na kolejnych światłach sprawdzałam czy samochód ma pasy z tyłu
        i co - miał...
        • mijaczek Tylko na srodku tylnego siedzenia, tylem!!!!! 18.11.05, 18:26
          Kobiety!
          Bezpieczenstwo dziecka jest najwazniejsze!
          Cytat z mojego fotelika - "Nie montowac fotelika na przednim siedzeniu w
          samochodach z poduszka powietrzna! Tylne siedzenie jest najbezpieczniejsze dla
          dzieci w wieku 12 lat i mlodszych"
          I to nie miejsce za kierowca jest najbezpieczniejsze, a srodkowe siedzenie
          [zakladam, ze wszyscy maja 5-osobowe samochody].
          Jesli nie widzicie swojego malenstwa [bo oczywiscie ftelik powinien byc
          zamontowany tylem do kierunku jazdy] to mozna zawsze kupic lusterko, zamontowac
          je na oparciu tylnego siedzenia i widziec co sie dzieje z dzieckiem w czasie jazdy.
          Nie moge znalezc na www lusterka, ktore ja mam, ale tutaj sa przykladowe modele
          - Lusterko
          Poza tym, wiekszosc dzieci po prostu spi w czasie jazdy, a jesli nawet nie spi,
          to wyobrazcie sobie sytuacje, w ktorej dziecko jest na przednim siedzeniu,
          placze wnieboglosy [mojej Emci sie zdarza], no i mama probuje je uspokoic
          [zamiast patrzec na droge, zatrzymac sie i dopiero wtedy uspokajac dziecko]...
          chwila nieuwagi i moze dojsc do wypadku, a jesli dziecko jest na tylnym
          siedzeniu i zaczyna plakac, a ty chcesz mu pomoc to co robisz? zatrzymujesz sie,
          a nie probujesz testowac podzielnosc swojej uwagi... i emocji...
          Naprawde dziewczyny. Tylne, srodkowe siedzenie, tylem do kierunku jazdy.
          Pozdrafiam
          Mia
          • aniapatryk Re: Tylko na srodku tylnego siedzenia, tylem!!!!! 19.11.05, 12:27
            mijaczek masz racje, ale duzo osob nie ma aut z pasem posrodku siedzenia
            tylnego,wiec zostaje miejsce za pasazerem.A np. w Reanult Scenic jest na srodku
            pas ale wychodzi z podsufitki,i tu tez nie wolno przymocowywac fotelika,bo pas
            jest za wysoko.Ale fakt jest ze najbezpieczniejszy jest tył auta
            • kaliaa Re: Tylko na srodku tylnego siedzenia, tylem!!!!! 19.11.05, 13:04
              moj samochod nie ma poduszek, i ja woze mala z przodu, nie wyobrazam sobie
              posadzic mala taka samiutka z tylu.
    • sylwia_zi Re: dziecko w samochodzie 19.11.05, 17:31
      podpisuję się pod wszystkimi radami. Na moim foteliku dodatkowo jest napisane,
      że należy fotel pasażera maxymalnie odsunąć do przodu i że wtedy jest
      najbezpeiczniej.
      Swoją drogą wyobraźmy sobie sytuację... jest wypadek i co robi kierowca?
      Odruchowo skręca w lewą stronę, najczęściej ginie pasażer. A dziecko siedzi za
      pasażerem. Kiepski scenariusz, brr...
      Ja nie mogę przypiąć małej obok siebie bo mam poduszkę. Za sobą tez nie bo mam
      bardzo daleko odsuniete siedzenie. Więc teoretycznie jest przypieta na
      najbezpieczniejszym miejscu... teoretycznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka