Dodaj do ulubionych

Vectra kontra Domtel

14.10.14, 12:05
Witam
Kończy mi się umowa w vectrze i patrząc na nowe ceny trochę mnie do siebie zniechęciła.
Szukam opinii na temat jakości w Domtel Myślę tu o paczkach (tv+net+wifi).
Wiem internet jest ok natomiast nie wiem jak to wygląda z TV
Głośno myślę też o cyfrowym polszmacie ale podpadł mi przy ostatnich wydarzeniach w siatkówce i jest na razie u mnie na samym końcu.
Dzięki za rzetelne opinie

Obserwuj wątek
    • skaruzg Re: Vectra kontra Domtel 14.10.14, 13:36
      Co prawda nie mam jeszcze Domtelu, ale jeśli kończy Ci się umowa w Vectrze to sprawdź jaki masz okres wypowiedzenia i na jaki czas automatycznie się umowa przedłuża.
      U mnie okazało się że trzeba ją wypowiedzieć 2 miesiące wcześnie, czego nie dopilnowałem i przedłużyła się na kolejne 6 miesięcy.
      • krzycho18 Re: Vectra kontra Domtel 14.10.14, 14:22
        Heh to samo miałem. Idę sobie na pewniaka wypowiedzieć umowę, a tu bach przedłużona na 6 miechów bo wymyślili sobie 2 miesiące wypowiedzenia. Po pół roku dopilnowałem tematu i w końcu się uwolniłem od nich. Chociaż muszę powiedzieć uczciwie, że mając 5 lat internet z Vectry, nie miałem na co narzekać. Przeniosłem się właśnie do Domtelu w zasadzie tylko ze względu na dużo lepszą ofertę, nie dość że taniej to jeszcze prędkość lepsza.
        • marka33 Re: Vectra kontra Domtel 14.10.14, 14:29
          Jeśli net to tylko Domtel. Routerek kup sobie sam. O tv od nich nic nie powiem bo nie wiem. Mam nc+ super pakiet ;-).
        • skaruzg Re: Vectra kontra Domtel 14.10.14, 16:37
          Internet od nich mam mniej więcej od 6-8 lat i faktycznie działa bardzo dobrze, ale cenowo Domtel jest bardziej korzystny. Szczególnie że da się wykupić umowę na 12 miesięcy, co jest niemożliwe w Vectrze niezależnie od kosztów.
    • cps_se Re: Vectra kontra Domtel 14.10.14, 17:09
      Witam. Mam Domtel od 10 lat i naprawdę bym zgrzeszył jak bym coś złego na nich powiedział. Bywają awarie ale tak średnio 1-2 rocznie i brak internetu koło 30 min. Mogę polecić z czystym sumieniem.
      • waldemar_kuna Re: Vectra kontra Domtel 14.10.14, 20:14
        A może w Twoim bloku jest lokalny operator ITTmedia.
        Jak zależy Ci na paczce tv+net ma dużo lepszą ofertę kanałową
        • avepawcio666 Re: Vectra kontra Domtel 14.10.14, 20:23
          Do tego jakość TV w ITT jest zdecydowanie lepsza niż w Vectrze. Bitrate kanałów HD jest większy. Nie wiem jak w Domtelu ale mając wybór między Vectra a ITT wybrał bym ITT.
          • marek25aa2 Re: Vectra kontra Domtel 14.10.14, 20:48
            Każdy właściciel chwali swój towar widzę :)
            • waldemar_kuna Re: Vectra kontra Domtel 14.10.14, 21:36
              Porównuję oferty dostępne na stronie obiektywnie, nie chwalę swojego ,nie jestem właścicielem Jambox i Korbank
            • cps_se Re: Vectra kontra Domtel 15.10.14, 16:50
              Chciałbym być właścicielem Domtelu :-)
    • dirt_black Re: Vectra kontra Domtel 14.10.14, 21:55
      w ITTmedia.pl masz podstawową ofertę 100/100 Mbps łącza SYMETRYCZNEGO i ponad 55 kanałów w abonamencie 67zł !!!
      ITTmedia oferuje telewizję Jambox.pl zaś Domtel - Korbank
    • pietia27 Re: Vectra kontra Domtel 15.10.14, 07:25
      dzięki za opinie ale z tego co widzę każdy chwali net a jak jest z telewizją ?
      • avepawcio666 Re: Vectra kontra Domtel 15.10.14, 08:29
        Napisałem Ci wyraźnie. Jakość kanałów oferowanych przez ITT jest nieporównywalnie lepsza niż Vectra co przy telewizorach FullHd i większych rozmiarów jest widoczne na korzyść Jamboxa
        • hejj2 Re: Vectra kontra Domtel 19.10.14, 16:37
          Każda sroka swój ogonek chwali. A ta sroka jak widzę jest z ITT i mówi na dodatek nieprawdę
          • avepawcio666 Re: Vectra kontra Domtel 20.10.14, 21:37
            Co niby jest tu nieprawdą ? I jak mogę chwalić swoje jak nie jestem właścicielem ITT.
      • cps_se Re: Vectra kontra Domtel 15.10.14, 16:53
        Dziś byłem u kolegi co ma TV z Domtelu wiec od Vectry jakość na pewno gołym okiem lepsza co do ITT nie powiem bo nie widziałem. ITT kiedys do mnie dzwoniło z ofertą miałem mieć nawet światłowód do domu ale na rozmowie się zakończyło
    • przyjemny_gosc Re: Vectra kontra Domtel 18.10.14, 22:19
      DomTel od ok. 2 lat. W sierpniu tego roku podpisałem umowę na 24 miesiące. Pakiet 35 Mb/s za 35 zł miesięcznie. Realność jest taka, że przed chwilą zrobiłem test na Speedtest.pl i wyszło
      pobieranie: 17.74 Mb/s
      wysyłanie: 19,51 Mb/s

Czyli prędkość pobierania dwukrotnie niższa od maksymalnej. Co prawda i tak tego nie odczuwam, bo w amatorskim przeglądaniu stron www w zupełności wystarcza.

Z telewizją nie wiem jak jest. Jestem mieszkańcem SSM, płacę 5,50 zł w czynszu i mam kilkanaście kanałów TV, kilka nawet w wersji HD, aczkolwiek jakość kiepska. Na filmach w jakości Full HD jakość na TV zdecydowanie lepsza.
      • pietia27 Re: Vectra kontra Domtel 19.10.14, 18:14
        Dzieki za info przyjemny gosc
        a powiedz mi jak to u ciebie wyglada jak tez mieszkam w SSM i tez place te 5,50
        czy masz jakis dekoder?czy to jest stalowy pakiet z vectry czy wogole nic z vectra nie masz wspolnego.
        czy to po prostu jest w gniazdku .czy ja teraz puki co mam platynowy w vectrze moge zobaczyc jak to z jakoscia by bylo u mnie ?

• przyjemny_gosc Re: Vectra kontra Domtel 19.10.14, 23:28
          Nie mam żadnego dekodera. Sygnał jest z gniazdka. Nie mam żadnej umowy podpisanej z Vectrą. Powinieneś móc się podpiąć normalnie pod gniazdko zwykłym kablem antenowym i włączyć strojenie kanałów w TV. Powinno zaskoczyć.
          Vectra w ten sposób powinna udostępniać wszystkie kanały takie jakie są na Naziemnej Telewizji Cyfrowej. Póki co nie mam u siebie np. Stopklatki TV, albo Focus TV, ale możliwe, że muszę po prostu jeszcze raz zrobić wyszukiwanie kanałów w TV (ale mi się do końca nie chce, bo mam je poustawiane w odpowiedniej kolejności, a przy kolejnym strojeniu znowu się wszystko rozjedzie ;)).
      • driudek Re: Vectra kontra Domtel 19.10.14, 18:29
        Z ciekawości, te pobieranie i wysyłanie to przy 1 urządzeniu podpiętym i wi-fi czy po kablu?
        Nigdy nie zdarzyło mi się w domtelu, żeby transfer był zaniżony, wręcz przeciwnie. Aktualnie w tym samym pakiecie 35Mb/s w godzinach 0-12 łapię około 80 mbit, 12-24 ~40-45
        • przyjemny_gosc Re: Vectra kontra Domtel 19.10.14, 23:30
          1 urządzenie, WiFi.
          Zrobiłem jeszcze raz:
          www.speedtest.pl/test/95094980

Na samym początku, miałem z DomTelem podpisaną umowę na 2Mb/s i wtedy rzeczywiście było tak, że w nocy prędkość mocno wzrastała, ale jak mam już mocniejsze łącza, to wygląda to tak jak na załączonym linku.
          • driudek Re: Vectra kontra Domtel 19.10.14, 23:44
            Proponuję sprawdzić po kablu. Maksymalna prędkość na Wi-Fi w niektórych standardach to właśnie dwadzieścia parę Mb/s.
            • big798 Re: Vectra kontra Domtel 21.10.14, 12:51
              Żaden standard nie ma maksymalnej prędkości dwadzieścia parę. Jest 11, 54, 150 i 300.
              Karta mogła złapać synchronizację na "dwadzieścia parę" z powodu nie sprzyjających warunków typu ściany itp. Tak jak radzi kolega powyżej ja również radzę spróbować po kablu.

Jeżeli chodzi o dylemat domtel, itt, vectra to jeżeli chodzi o internet stałem przed nim pół roku temu. W moim przypadku przeważyło to o czym nikt tu nie wspomina: możliwość zgłaszania usterek. Załóżmy, że internet psuje się w piątek wieczorem. W vectrze zgłaszam i działają. W domtelu gorzej. w itt nie wiem - do mnie nie sięgają. Wybrałem vectrę. To czy mam 40 czy 100mb nie robi na mnie wrażenia. Gorzej mam jeżeli chodzi o upload. Za to mam lepszy czas reakcji łącza czyli również pomijany przez wielu ping. A to też się liczy.
              • driudek Re: Vectra kontra Domtel 21.10.14, 14:31
                Co do pingów, w Vectrze miałem około 20-30 ms większe. Adresy takie jak google o2 wp itp ~25-50 ms. W Domtelu właśnie sprawdzałem: o2 -3ms google-2ms wp-14ms

Odnośnie standardów wikipedia mówi:
                802.11a 6, 9, 12, 18, 24, 36, 48, 54
                802.11g 1, 2, 5.5, 6, 9, 11, 12, 18, 24, 36, 48, 54

Polecam też spróbować zmienić kanał na routerze.

Po wpisaniu w wyszukiwarce informacji o wifi wyskoczy troche tematów :)

Wiki:
                "The 802.11a standard uses the same data link layer protocol and frame format as the original standard, but an OFDM based air interface (physical layer). It operates in the 5 GHz band with a maximum net data rate of 54 Mbit/s, plus error correction code, which yields realistic net achievable throughput in the mid-20 Mbit/s.

Z innej strony "- A wireless connection is "half duplex" what basically means it can only either send, or receive data, not both at the same time. In essence, the maximum theoretical speed you would be able to get from a 54 Mbps router, if you are literary right on top of the RG, is 27 Mbps."

Wystarczy wychodzenia poza temat.
                Pozdrawiam
                • big798 Re: Vectra kontra Domtel 21.10.14, 20:25
                  Cytat z wikipedii ma się nijak do niniejszej sytuacji. 99% domowych routerów używa b, g lub n. Nie negowałem tego, że taki, a nie inny wynik testu łącza to wina wifi. Też się tego trzymam.
                  Jeżeli chodzi o pingi to te 2-3ms to widać, że idą z jakiegoś cache. musiałbyś mieć bezpośrednie połączenie światłowodowe żeby taki ping wyciągnąć. Mój wynik w vectrze do onetu to 25-30ms. Nie jest zły ale kilka lat temu w internetdsl miałem 10-15ms.
                  Vectrę nadal polecam.
      • krzycho18 Re: Vectra kontra Domtel 19.10.14, 19:01
        Coś nie tak musisz mieć z tym netem, mój wynik:
        www.speedtest.pl/test/95075038
        Domtel 35/35
        • emti1 Re: Vectra kontra Domtel 19.10.14, 21:41
          Mam podobnie jak dwaj koledzy powyzej...

Czyli umowa w Domtelu na 10mb,realnie speedtest niemal zawsze pokazuje ~12mb

Co do telewizji sie nie wypowaiadam bo jej nie mam.
    • ygd Czy ktoś ma problemy z Vektrą? 23.10.14, 19:23
      Od wczoraj w zasadzie prędkość na takim poziomie
      www.speedtest.net/result/3854204945.png (mam kupioną opcję 100/10), a realnie przy pobieraniu pliku prędkość w okolicach 80-100kb/s

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka