13.03.15, 19:09
Szłam dzisiaj ul. 3-go maja i trochę się zdziwiłam. Sporo firm się pozamykało.
Nie ma już sklepu firmowego Mościbrody na 3-go Maja (na Młynarskiej również już zamknęli), nie ma żabki na 3-go Maja, na rogu warzywniak zamknięty.
Ale zawsze wydawało mi się że ta Żabka ma trochę ludzi, zawsze czynna, często tam zachodziłam, a teraz trzeba lecieć aż do pssu, w którym ciągle nic nie ma...

Obserwuj wątek
    • an.chojnacki Re: 3-go maja 13.03.15, 19:35
      A skąd to zdziwienie, przecież handel zanika wokół sklepów wielopowierzchniowych. U nas taki postawili w samym centrum, teraz przyjdzie kolej na Kilińskiego i całą resztę. Na początku roku problemy z.wolnymi powierzchniami miały wszystkie duże sklepy na Piłsudskiego
      Jak jest teraz nie wiem. A Pani skąd zaczyna zakupy? Strzelam, że od sklepów Gieesu.
      • tarabl.anka Re: 3-go maja 13.03.15, 20:22
        Wszyscy polscy handlowcy wiedzą, że, niestety, z wielkimi sklepami z zagranicznym kapitałem przegrywają. Tutaj też były wpisy afirmujące wielkopowierzchniowy handel nie-polskich firm jako synonim "postępowej" cywilizacji. Dlatego staram się prawie zawsze kupować polskie produkty w polskich sklepach, bo przynajmniej mam poczucie, że zyski zostaną w kraju. Patriotyzm gospodarczy też ma znaczenie. Nie tylko dla polskich przedsiębiorców, dla konsumentów też. A nasze państwo? Raczej ułatwia zagranicznym handlowcom, jednocześnie utrudniając polskim.
        • waldemar_kuna Re: 3-go maja 13.03.15, 20:58
          Mościbrody się zwinęły bo Żabka się zwinęła gdyż wspólnota bloku nie zgodziła się na koncesję alkoholu ,a Mościbrody miały dużo klientów za sprawą klienteli Żabki co przesiadywali na ławeczkach popijając i zagryzając
          • efaster Re: 3-go maja 14.03.15, 21:38
            a rano (ok. 8.00) ludzie się o buty Pumy i Kappa w Lidlu zabijali :))

ale wracając do tematu, cóż Żabka bez koncesji na alko nie ma racji bytu, u mnie na osiedlu ba w bloku jest Żabka (choć ta jako jedna z pierwszych czynna jest 22.00) a ostatnio zauważyłem że otwierają się w lokalu na 11 Listopada (na wylocie Browarnej) nie dawno, zresztą w lokalu obok były delikatesy (chyba 24 h) które przeniosły się z Kraszewskiego gdzie powstała żabka :) a teraz zamiast delikatesów są jakieś duperle.

zawsze powtarzałem, że lepiej jakby za Symanowicza powstało te duże 24 h Tesco vis a vis Drosedu i byłby spokój, a tak mamy kilkadziesiąt mniejszych lub większych marketów których wielkość nie przekracza 2000 m2 (jeden). A galeria ... znam mniejsze miasta niż Siedlce gdzie są 2 a nawet 3 duże i jakoś dają radę, a że sklepy odzieżowe, co się dublują zniknęły (skończyła się francyza lub sieć ją wypowiedziała) no cóż ... decyduje ekonomia już kiedyś o tym pisałem, galeria ma dłuższe godziny handlu (12 h pon.-sob. i 10 h w niedz.) do tego są lokale gastronomiczne, toalety, parking pod dachem, czy tak prozaiczna kwestia jak gdzie usiąść choć czystość puf zaczyna lekko odstawać od norm.

Co do ławeczek na 3 Maja, w raz z remontem sieci ciepłowniczej i budową ścieżki rowerowej w miejscu 2 chodnika zniknęły ławki choć mogły zostać tylko przestawione do chodnika, inna para kaloszy, że "ów" ścieka jest z kostki, a nie z asfaltu, ale tego władze miasta pojąc nie mogą, że nawet już w "Pcimiu dolnym" sołtys Wąchocka poją, że takowe robi się z nawierzchni asfaltowej, no ale czego wymagać .... dobra sobie daruje :) No i przydały by się wyniesione przejścia (a właściwie przejazdy) na droga przecinających tą ścieżkę, biorąc pod uwagę, fakt, że miejscami jest z górki (kanały rewizyjne) będą kolizje i wypadki, ktoś w końcu zginie, zrobi się larum to wtedy UM pójdzie po rozum do głowy. A tak taki "garb" uspokoił by ruch zarówno zmotoryzowanych jak kierowców jednośladów.

PS.
            Mościbrody, otworzyli nie dawano na Rynkowej w pawilonach (obok Wierzejek) :))
            • hyperactive1 Re: 3-go maja 15.03.15, 20:47
              Mam pytanie, ponieważ nie jestem pewien, czy dobrze zrozumiałem: kolejna Żabka otwiera się na 11 Listopada? Jeżeli tak, to zagęszczenie tych sklepów w okolicy będzie spore: zaraz obok na Czerwonego Krzyża i jakiś czas temu uruchomiona na Sokołowskiej (były Lewiatan).

W całych Siedlcach Żabek mamy dziewięć. Osobiście lubię te sklepy, w niektórych okolicznościach bywają bardzo pomocne. Szybko, sprawnie, niezłe promocje (szczególnie na piwo), długie godziny otwarcia (ta przy Sokołowskiej codziennie do 23), w niektórych ciepła kawa i ciepłe przekąski na miejscu. Co innego duże zakupy, tutaj raczej więksi spełniają swoją rolę (Kaufland, Tesco, Biedronki, Topazy, niebawem Inter Marche).

Co do Tesco 'za Symanowicza' vis a vis Drosedu - nie powstało i nigdy za prezydentury tego pana oraz jego świty zapewne by nie powstało. Teraz w tym miejscu budowany jest kompleks Inter Marche + Brico Marche i bardzo dobrze. :)

• rwijpapucie Re: 3-go maja 15.03.15, 22:51
                kolejny fufel symanowicza
                • moko2015 Re: 3-go maja 19.03.15, 10:31
                  słyszałem że żabka planuje otworzyć sklep w nowym lokalu na Formińskiego 3, za komisem meblowym

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka