Dodaj do ulubionych

Martwi mogą tańczyć

IP: *.bci.net.pl 03.11.04, 15:23
i zatańczą w marcu w Warszawie

serwisy.gazeta.pl/kultura/1,34169,2371671.html

a wcześniej nowa płyta Chemical Brothers
serwisy.gazeta.pl/muzyka/1,21329,2372511.html
Obserwuj wątek
    • Gość: mariano Re: Martwi mogą tańczyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 16:03
      Przy The Wake of Adversity dostaję dreszczy
      • Gość: Pawełek Re: Martwi mogą tańczyć IP: *.bci.net.pl 03.11.04, 16:15
        i o to chodzi :-) najbardziej wartościową muzyką jest ta, przy której dostaje
        się ciarek na plecach :-)
        • Gość: mariano Re: Martwi mogą tańczyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 16:25
          Tak wogóle to bardzo lubię wydawnictwo 4AD, nie tylko Dead Can Dance
          • Gość: Pawełek Re: Martwi mogą tańczyć IP: *.bci.net.pl 03.11.04, 16:43
            Do najlepszych, moim zdaniem, należą Gus Gus - głównie z debiutem
            Polydistortion, ale i druga this is normal też jest świetna.
            Poza tym dreszczyk przeżywałem przy Throwing Muses - przede wszystkim
            Uniwersyty...bardzo kobieca, ale zadziorna płyta (tak jak solowe Kristin
            Hersh), no i szczyt alternatywnych możliwośći z Pixies w roli głównej :-)
            Cała masa świetnych płyt z 4AD wyszła :-)
            • Gość: mariano Re: Martwi mogą tańczyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 16:56
              A Clan of Xymox
              • Gość: Pawełek Re: Martwi mogą tańczyć IP: *.bci.net.pl 03.11.04, 17:04
                Gość portalu: mariano napisał(a):

> A Clan of Xymox

bardzo dobry band ;-) jak dla mnie trochę za bardzo w gotyk uciekają, ale nie
                na tyle, aby ich przekreślić. Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że Clan of
                Xymox lubię :-)
                • Gość: mariano Re: Martwi mogą tańczyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 17:08
                  To jeszcze trochę uciekną w bok - i zaproponuję Siostrzyczki Miłosierdzia
                  (wyborne)
                  • Gość: Pawełek Re: Martwi mogą tańczyć IP: *.bci.net.pl 03.11.04, 17:12

> To jeszcze trochę uciekną w bok - i zaproponuję Siostrzyczki Miłosierdzia
                    > (wyborne)

MIODZIO!!!!! Sisters of Mercy było wielkie!!!! Kilkamaście dni temu nawet
                    rozważałem zakup Firs and Last and Always :-)))) Dorzucę jeszcze The Cure i Joy
                    Devision :-)))
                    • baaad Re: Martwi mogą tańczyć 03.11.04, 17:13
                      Gość portalu: Pawełek napisał(a):

> Gość portalu: mariano napisał(a):
                      >
                      > > To jeszcze trochę uciekną w bok - i zaproponuję Siostrzyczki Miłosierdzia
                      >
                      > > (wyborne)
                      >
                      > MIODZIO!!!!! Sisters of Mercy było wielkie!!!! Kilkamaście dni temu nawet
                      > rozważałem zakup Firs and Last and Always :-)))) Dorzucę jeszcze The Cure i
                      Joy
                      >
                      > Devision :-)))

Joy Devision?
                      • Gość: mariano Re: Martwi mogą tańczyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 17:27
                        Joy Division :)
                        no to jeszcze Massive Attack - a potem zupełnie? odjadę i proponuję Nick'a Cave
                        • baaad Re: Martwi mogą tańczyć 03.11.04, 17:30
                          Joy Division - Closer i Unknown Pleasures!!!!! Od 12 lat mi się nie nudzi!
                          • Gość: Pawełek Re: Martwi mogą tańczyć IP: *.bci.net.pl 03.11.04, 17:40
                            baaad napisał:

> Joy Division - Closer i Unknown Pleasures!!!!! Od 12 lat mi się nie nudzi!

I nic dziwnego :-)
                            Z innej beczki trochę, jest taka nowojorska kapelka Interpol, która do Division
                            bardzo wyraźnie nawiązuje. jak dla mnie wielkie odkrycie ostatnich lat. Nagrali
                            właśnie drugą płytę. Debiut trzymam w biurku w pracy ;-) Polecam z czystym
                            sumieniem. jak bym wiedział, że tak się dyskusja potoczy to bym Ci przepalił i
                            do koperty włożył, którą już dwie godziny temu poczta zabrała, celem
                            dostarczenia na Piłsudskiego w Siedlcach:-)
                            • baaad Re: Martwi mogą tańczyć 03.11.04, 17:42
                              Kochany! A nie lepiej tak osobiście ;-) Mylnie ;-) wszak poczta jest...
                              państwowa
                              • Gość: Pawełek Re: Martwi mogą tańczyć IP: *.bci.net.pl 03.11.04, 17:45
                                baaad napisał:

> Kochany! A nie lepiej tak osobiście ;-) Mylnie ;-) wszak poczta jest...
                                > państwowa

Mylnie to Ci Interpol przyniosę (o ile nie znasz). 13 listopada zamierzam być w
                                City.
                                • baaad Re: Martwi mogą tańczyć 03.11.04, 17:45
                                  Klawo!
                            • Gość: mariano Re: Martwi mogą tańczyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 17:42
                              I ja się tak nieśmiało zgłaszam:)
                          • marianeq Re: Martwi mogą tańczyć 04.11.04, 00:07
                            baaad napisał:

> Joy Division - Closer i Unknown Pleasures!!!!! Od 12 lat mi się nie nudzi!

A inne bootlegi Cie nie interesuja?
                            :B
                            • baaad Re: Martwi mogą tańczyć 04.11.04, 12:20
                              Wiesz przecież, że JD mam wszystko. Tyle, że wymienionych słucham najczęściej ;-
                              )
                              • marianeq JD 04.11.04, 12:29
                                A ten 4-ro płytowy box? Tam nie było nic wcześniej niepublikowanego?

• baaad Re: JD 04.11.04, 13:49
                                  Miała go moja ubiegła narzeczona - nie robił na mnie takiego wrażenia, jak
                                  wymienione, stąd nawet tego nie przegrtwałem ;)
                                  • marianeq Re: JD 04.11.04, 14:04
                                    To pewnie teledysków, koncertówek też nie lubisz... ;)

• baaad Re: Martwi mogą tańczyć 03.11.04, 17:31
                          Sonic Youth - rewelacja, każda płyta inna, każda wzbudza inne emocje! Właśnie
                          wydali bodaj 14 album
                          • Gość: Pawełek Re: Martwi mogą tańczyć IP: *.bci.net.pl 03.11.04, 17:43
                            baaad napisał:

> Sonic Youth - rewelacja, każda płyta inna, każda wzbudza inne emocje! Właśnie
                            > wydali bodaj 14 album

To mnie właśnie zadziwia w takich kapelach, że mimo upływu lat, ciągle potrafią
                            się muzycznie zbuntować. Sonic jest własnie taka kapelą, przy której mam
                            wrażenie, że nadal mamy początek lat 90-tych :-)
                            • baaad Re: Martwi mogą tańczyć 03.11.04, 17:45
                              Jest kapelą, przy której płytach budze się lepiej niż przy kawie. Zas przy
                              innych jej płytach zasypiam (w dobrym sensie)
                              • Gość: Pawełek Re: Martwi mogą tańczyć IP: *.bci.net.pl 03.11.04, 17:47
                                baaad napisał:

> Jest kapelą, przy której płytach budze się lepiej niż przy kawie. Zas przy
                                > innych jej płytach zasypiam (w dobrym sensie)

To jak tak ze Stone Roses mam :-)
                                • baaad Re: Martwi mogą tańczyć 03.11.04, 18:12
                                  A ja jeszcze z Kortatu ;-)
                                  www.rockmusic.org/kortatu/kortatu.html
                                  • Gość: Pawełek Re: Martwi mogą tańczyć IP: *.bci.net.pl 03.11.04, 18:30
                                    Skoro przy rockmusic jesteśmy to polecam jeszcze Porcupine Tree i wszystko co
                                    podpisał swoim nazwiskiem Pan Steven Wilson. Miałem wielką przyjemność
                                    dwukrotnie być na koncercie. Szczególnie zapamiętałem ten z 99 roku (Stodoła),
                                    na który bilety dostałem od Krawata w prezencie ślubnym :-))) Zresztą całą
                                    brygadą wtedy byliśmy (Adaś również zdaje się, że wtedy był...może odezwie się
                                    w tym wątku :-) )
                                    Drugi koncert (w Proximie) już mniej magiczny, ale także piękny :-) Poźniej
                                    Trójka go odtwarzała.
                        • Gość: Pawełek Re: Martwi mogą tańczyć IP: *.bci.net.pl 03.11.04, 17:32

> Joy Division :)
                          > no to jeszcze Massive Attack - a potem zupełnie? odjadę i proponuję Nick'a
                          Cave

jeżeli Massive to i Tricky rzecz jasna, a do tego Portishead :-)
                          Cava to tak nietypowo chyba - Boatmans call najbardziej lubię.
                          • baaad Re: Martwi mogą tańczyć 03.11.04, 17:34
                            A słyszeliście Dogs Faced Hermans?
                            • baaad Re: Martwi mogą tańczyć 03.11.04, 17:35
                              oczywiście pomyliłem ;P winno być: perso.club-
                              internet.fr/pyduc/Musiques/DFH/dfh.htm
                              • baaad Re: Martwi mogą tańczyć 03.11.04, 17:36
                                perso.club-internet.fr/pyduc/Musiques/DFH/dfh_news.htm
                                Ech! Miażdżyca!
                            • Gość: Pawełek Re: Martwi mogą tańczyć IP: *.bci.net.pl 03.11.04, 17:48
                              Nie
                              • baaad Re: Martwi mogą tańczyć 03.11.04, 17:52
                                Klimatyczny jazz/core z dęciakami i wokalistką, która śmiało mogłaby stawać w
                                szranki z Bjorg. W polsce płyty zespołu rozprowadzane były wyłącznie przez
                                NNNW. Ale czy jeszcze są? Podałem likna, bo tam co nieco można odsłuchać.
                                • Gość: Pawełek Re: Martwi mogą tańczyć IP: *.bci.net.pl 03.11.04, 17:57
                                  baaad napisał:

> Klimatyczny jazz/core z dęciakami i wokalistką, która śmiało mogłaby stawać w
                                  > szranki z Bjorg
                                  Bjorg? :-)))

mam jej ostatnią płytę. Bardzo skromne aranżacje, właściwie samym głosem
                                  walczy, ale, jak zwykle, pięknie jest.
                                  • baaad Re: Martwi mogą tańczyć 03.11.04, 18:01
                                    Z fajnych a połamanych dźwięków poleciłbym jeszcze Rhythm Activism:
                                    www.nothingness.org/music/rhythm/html/ra.html
                      • Gość: Pawełek Re: Martwi mogą tańczyć IP: *.bci.net.pl 03.11.04, 17:30
                        baaad napisał:

> Joy Devision?

Division czepialski :-) W pośpiechu pisałem :-)
                        • baaad Re: Martwi mogą tańczyć 03.11.04, 17:33
                          Gość portalu: Pawełek napisał(a):

> baaad napisał:
                          >
                          >
                          > > Joy Devision?
                          >
                          > Division czepialski :-) W pośpiechu pisałem :-)

Przepraszam, ale nie w złej wierze ;) Myślałem, serio, że jeszcze inna kapelka
                          jest - tak jak po Crass powstał długo później Cress
                          • Gość: mariano Re: Martwi mogą tańczyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 17:39
                            Powoli się nie mieszczę - tak w ogóle to wychowywałem się na Pink Floyd i U2 a
                            potem jeszcze trochę New Romantic i niezapomniany Beksiński w poniedziałkowe
                            wieczory - ech, łza się w oku kręci
                            • baaad Re: Martwi mogą tańczyć 03.11.04, 17:48
                              New Romantic? - to ostatnio mocno wraca. Przed 2 laty niezły koncert w
                              nieistniejącej już Kolonii dał zespół Super Girl & Romantic Boys. Ponoć dalej
                              grają. A i jeszcze, znając niechęć Pawełka do zamieszczania linków ;)
                              www.katiuszapop.net/katiusza.php?opis=katalog&kto=ok
                              • Gość: mariano Re: Martwi mogą tańczyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 17:53
                                Ultravox, Talk Talk no i Depeche Mode - przez długi czas byłem pod wrażeniem
                                • Gość: Pawełek Re: Martwi mogą tańczyć IP: *.bci.net.pl 03.11.04, 18:01

> Ultravox, Talk Talk no i Depeche Mode - przez długi czas byłem pod wrażeniem

hehe...no właśnie ;-)))
                              • Gość: Pawełek Re: Martwi mogą tańczyć IP: *.bci.net.pl 03.11.04, 18:00
                                baaad napisał:

> New Romantic? - to ostatnio mocno wraca.

wraca, wraca :-) zauważyć można to zjawisko również poprzez nagrywane ostatnio
                                covery: Gwen Stefani - It's my Life (Talk Talk), Manson - Personal Jesus
                                (Depeche Mode) :-)
                            • Gość: Pawełek Re: Martwi mogą tańczyć IP: *.bci.net.pl 03.11.04, 17:53

> Powoli się nie mieszczę - tak w ogóle to wychowywałem się na Pink Floyd i U2

klasyka :-)
                              Z U2 najbardziej trafia do mnie Joshua Tree i Achtung Baby, ale i wcześniejsze
                              War. Under a Blood Red sky uważam za jedną z najlepszych płyt koncertowych
                              jakie słyszałem.
                              Co do Floydów to tylko wielki pokłon mogę zrobić ;-)
                              • Gość: mariano Re: Martwi mogą tańczyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 17:55
                                Joshua Tree to dla mnie płyta XX wieku - nic jej nie przebije
                              • Gość: mariano Re: Martwi mogą tańczyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 17:57
                                no to jeszcze - Led Zeppelin i The Doors
                                Sprowokowaliście mnie do przegądu moich płytek i z radością odnajduję jeszcze
                                wiele, o których już troszkę zapomniałem
                                • Gość: n_l Re: Martwi mogą tańczyć IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 03.11.04, 18:47
                                  > no to jeszcze - Led Zeppelin i The Doors
                                  No w końcu jakieś znajome klimaty :-)
                                  • Gość: mariano Re: Martwi mogą tańczyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 18:53
                                    A pamiętacie taką kapelkę - Cocteau Twins
                                    • Gość: Pawełek Re: Martwi mogą tańczyć IP: *.bci.net.pl 03.11.04, 19:56

> A pamiętacie taką kapelkę - Cocteau Twins

a jak myślisz? :-)
                                      Przyznam jednak, że jakoś w tym kierunku nie płynąłem specjalnie.
                                  • Gość: Pawełek Re: Martwi mogą tańczyć IP: *.bci.net.pl 03.11.04, 19:54
                                    Gość portalu: n_l napisał(a):

> > no to jeszcze - Led Zeppelin i The Doors
                                    > No w końcu jakieś znajome klimaty :-)
                                    i także znakomite :-)
                                    • no_login Re: Martwi mogą tańczyć 03.11.04, 20:11
                                      Do niczego się nie przyznaję,nic sobie nie przypominam,nic nie pamiętam.
                                      (Wspomnienia są pierwszą oznaką starości panowie)
                                      • emektb Re: Martwi mogą tańczyć 03.11.04, 20:47
                                        Otóż to. Dlatego, abstrachując od waszego głownego tematu zaryzykuję tu taką
                                        tezę - nie słuchajcie starszych:)
            • Gość: uowca uosi Re: Martwi mogą tańczyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 21:56
              Sory za odgrzewanie starych postow ale nie wiem jak mogliscie zapomniec o This
              Mortal Coil , kwintesencja 4AD
              • pawelek.mar Re: Martwi mogą tańczyć 03.12.04, 08:43
                Gość portalu: uowca uosi napisał(a):

> Sory za odgrzewanie starych postow ale nie wiem jak mogliscie zapomniec o This
                > Mortal Coil , kwintesencja 4AD

zapomniano (a raczej nie wspomniano) o wielu muzykach z 4AD. Z tych nowszych
                odkryć (coraz mniej ich w ostatnich latach) poleciłbym również Sigur Ros, ale
                tylko pierwszą płytę. Aktualnie najbardziej znana wizytówka muzycznej Islandii
                (po Bjork i Gus Gus). Bardzo lubię takie lekko rozleniwione, psychodeliczne,
                lodowate klimaty z "nawiedzonym" anielskim głosem:-) Muza zdecydowanie nie do
                kotleta :-) Druga płyta zbyt przekombinowana jak dla mnie, jakby zagubiona.

PS. W encyklopedii Weissa tego nie ma ;-)))
                • Gość: uowca uosi Re: Martwi mogą tańczyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 09:08
                  >>Bardzo lubię takie lekko rozleniwione, psychodeliczne, [cut]

Z takich klimatów to przypominam sobie taka kapele troche wchodzaca w gotyk The
                  Fields Of The Nephilim , az musze poszukac tej plyty (Elizium jesli dobrze
                  pamietam) św. pamieci Begsiński to puszczał swego czasu ... echhh ile to juz lat =:)
                  • pawelek.mar Re: Martwi mogą tańczyć 03.12.04, 09:26
                    Gość portalu: uowca uosi napisał(a):

> >>Bardzo lubię takie lekko rozleniwione, psychodeliczne, [cut]
                    >
                    > Z takich klimatów to przypominam sobie taka kapele troche wchodzaca w gotyk
                    The
                    > Fields Of The Nephilim ,

znakomita muza, przyznaję, że swojego czasu miałem pewne opory aby przekonać
                    się do Fot Nephilim (właśnie zbyt gotyckie to wtedy dla mnie było - podobny
                    problem miałem z Clan of Xymox), ale ostatecznie bardzo w to wsiąkłem ;-)
                    Sigur Ros, mimo, że opisujemy podobnymi przymiotnikmi, stanowi jednak zupełnie
                    inną estetykę :-)
    • filmmix ciekawostka 02.02.05, 02:12
      bilet na koncert:
      www.allegro.pl/show_item.php?item=40347511

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka