Dodaj do ulubionych

VoIP w Siedlcach

19.09.05, 16:57
Czy ktoś z Was korzysta z VoIP ? nie znalazłem żadnej firmy która oferuje
numer w siedleckiej strefie numeracyjnej (025) najbliżej to Wa-wa , no ale
ktoś dzwoniąc do mnie będzie płacił jak międzymiatsową :/.
Analizujac koszty rozmów coraz bardziej zbliżam się do podjęcia decyzji o
rozwiązaniu umowy z TP S.A. . Pośród operatorów VoIP nalepiej chyba wygląda
Halonet ale może macie lepsze propozycje ? (oni tez nie maja numerow w naszej
strefie :( )
Zestawiając koszty to 30 zł za rok za swój numer (2,5 zł miesięcznie) i 0,11
na dowolny telefon stacjonarny w kraju no i te rozmowy zagraniczne .... :))))
. Fakt ze trzeba kupic telefon VoIP albo bramkę VoIP - wtedy mozna korzystac z
dotychczasowych telefonów.
Jak ktos ma doswiadczenia niech napisze prosze.
Obserwuj wątek
    • klemens.klemens Re: VoIP w Siedlcach 19.09.05, 17:01
      Przmawiają do mnie podane przez ciebie koszty, ale o VoIP nie słyszałem.
      napisz, co to jest.
      • bambii Re: VoIP w Siedlcach 19.09.05, 17:24
        VoIP - Voice over IP oznacza transmisje głosu w sieci internet. Wymagane jest
        połączenie z internetem nie gorsze niz 128 kb. Aby korzystac z tej technologii
        wystarczy komputer z programem dostarczanym przez operatora. Mozna korzystac tez
        z telefonow dedykowanych Voip ale one sa dosc drogie. Najelpszą alternatywa są
        bramki VoIP ktore umożliwiają podłączenie klasycznych telefonów (koszt ok 250 zl).
        Jesli chcesz posiadac swoj numer wowczas nalezy wykupic go jak pisalem koszt 30
        zl za rok za swoj numer (jelic chesz tylko dzwonic to nie trzeba :) ). Koszty
        ksztaltuja sie mniej wiecej tak (przyklad halonet) :
        Krajowe - lokalne i komórkowe
        Polska 0.09zł 0.11 zł
        Polska-GSM od 8:00 do 18:00 0.70 zł 0.85 zł
        Polska-GSM od 18:00 do 8:00 0.53 zł 0.65 zł
        Rozmowy międzynarodowe po 9 groszy
        Australia 0.09 zł 0.11 zł
        Austria 0.09 zł 0.11 zł
        Belgia 0.09 zł 0.11 zł
        Chile 0.09 zł 0.11 zł
        Chiny 0.09 zł 0.11 zł
        Chiny-GSM 0.09 zł 0.11 zł
        Czechy 0.09 zł 0.11 zł
        ......itd ......

Reszta na www.halonet.pl.
        Inni operatorzy to :
        www.ipfon.pl
        www.SiecT2.pl
        www.realia.pl
        www.Easycall.pl
        Najlepsza z nich to podobno halonet i SiecT2 ale nie mam osobistego
        doswiadczenia z tymi oepratorami.
        Jedynym mankamentem jest numer telefonu. Operatorzy udostepniaja bramki w
        okreslonych strefach numeracyjnych i w tych strefach mozna posiadac numer a wiec
        np. 022. Tak wiec sąsiad dzwoniac do nas bedzie zliczany jak miedzymiastowa ale
        zawsze mozemy oddzwonic bo jest taniej :).
        Aktualnie nie znalazlem siedleckiej strefy (025) wsrod oferty operatorow choc
        halonet obiecuje (jak sie dowiedzialem z biura informacji 0801 811 888) ze do
        konca roku maja byc wszystkie strefy numeracyjne (czekaja na zgode URTiPu) i
        przejcie do nowej strefy ma byc bezplatne dla uzytkownikow.
        Jakby bylo wiecej osob moze byc przyspieszyli dzialania z siedlecka strefą
        numeracyjną :).
        Miesiecznie wydaje ok 200 zl na telefony (tylko stacjonarny) sam abonament to
        48,80 (jesli dobrze pamietam) sprzet wiec sie zwraca po ok pol roku nie liczac
        rozmow miedzymiastowych i zagranicznych w naprawde w smiesznych cenach.
    • skaruzg Re: VoIP w Siedlcach 19.09.05, 18:18
      Numer w siedleckiej strefie oferuje halo.interia.pl
      Mam, ale nie testwałem zbyt dużo.
    • bambii Re: VoIP w Siedlcach 19.09.05, 20:00
      To chyba kompletna oferta :

tlenofon - www.tlenofon.pl
      eFON - www.sitct2.pl
      halonet - www.halonet.pl
      easycall - www.easycall.pl
      nawijka - www.nawijka.pl
      tele gadu-gadu - tale.gadu-gadu.pl
      newfon - www.newfon.pl
      talkpro - www.talkpro.pl
      baltmedia sip - www.baltmedia.pl
      net2phone - baltmedia.pl/net2phone.htm
      telnet7 pc2phone - www.telnet7.pl
      halo-halo - www.halo-halo.pl
      skype - www.skype.onet.pl www.skype.com
      eteria.net - www.eteria.pl
      halo - www.halo.interia.pl
      • bambii Re: VoIP w Siedlcach 22.09.05, 08:28
        No i wykonałem pierwsze testy z dwoma operatorami :
        IPFon
        Halonet
        Pierwszy dostarczył darmowe rozmowy o wartości 5 zł wraz ze sprzetem w drugim
        wykupiłem rozmowy na 5 zł. Wykonałem rozmowy miedzymiastowe, na telefon
        komórkowy do Irlandii oraz rozmowy lokalne. W przypadku Halonet brak odczuwalnej
        roznicy pomiedzy telefonem "klasycznym" a halonet jakość bardzo dobra ze
        wszystkimi odbiorcami. IPFon wypadl zdecydowanie gorzej (moze dlatego ze to
        darmowe minuty) ja slyszalem dobrze natomiast odbiorca mial problemy ze
        zrozumieniem mnie (przerywalo). Dodatkowo dodam iz bramka Voip ktora umozliwia
        podlaczenie zwyklego aparatu wymaga rutera. Co wiecej aby jakosc byla dobra
        ruter powinein posiadac QoS (Quality of Service) - to dla tych ktorzy sie znaja
        ;). Przy obciazonym laczy halonet rowniez przerywa. Moim zdaniem spokojnie mozna
        zastapić istniejąca linię telefoniczną - co mam zamiar zrobić. W kolecje czeka
        wskazany przez skaruzg halo w interii z nasza strefa numeracyjna (tylko 6 zl za
        numer- bez dodatkowych opłat!)
        • angerek Re: VoIP w Siedlcach 22.09.05, 18:03
          a jeszcze zapytam jakies masz łącze? i nie chodzi mi o kbity tyko ale o operatora.

bo mimo że z halonet korzystam softfonem od jakiś kilku miesięcy i z bramki pap2
          od około miesiąca to za jakością różnie.
          aha i polecam Ci mimo wszystko właśnie 2 operatorów ( w razie awari operatora,
          ostatnio halonet miał kilkudniowe problemy)

• bambii Re: VoIP w Siedlcach 22.09.05, 18:33
            Zgadza sie , wszyscy to mowia aby wykupic u dwoch operatorw na wszelki wypadek.
            Dzisiaj np. rano dzwonilem z IPFon na komore i bylo idelanie (wczoraj
            katastrofa) a halonet smiaglo bez problemow. Kontakt z Halo interia niestety
            smutny , na pytanie jak skonfigurowac bramke Linksys PAP2 dla ich uslugi
            odpowiedzieli ze testuja rozne urzadzenia i nie wybrali jeszcze zadnego
            urzadzenia (sic!) ale usluge sprzedaja :/.
            Net mam z vectry (dotychczas Neo ale 185 zl na neo to troche drogo). Jakosc tez
            zalezy od kodeka choc nie wiem czy halonet obsluguje te mniej wymagajace.
            Chyba sie zdecyduje na halonet + IPFon (numer telefonu za darmo w halonet 30 zl
            rocznie). Masz jeszcze stacjonarny ? da sie przezyc bez stacjonarnego ? jakich
            masz uslugodawcow i jakie doswiadczenia z nimi ?
            • angerek Re: VoIP w Siedlcach 22.09.05, 23:17
              właśnie odnośnie jakości nie ma tak różowo. raz dobrze raz źle i nie ma zasady
              co do operatora. oczywiście ogólnie np easycall to tylko wrogom polecać.
              ostatnio np używam realię (operator biznesowy od 1 października będzie oficjalan
              oferta na realia.pl) i jakość jest dobra. Mają lepszej jakości kodeki niż
              halonet czy siect2 (czytaj więcej zżerające łącza).

A co do telefonu stacj. Mam do końca października (lojalka na rok).
              I zostanę pewnie przy parze Realia + halonet. Mają naliczanie co 6sek. i sekund.
              a że mam rozmów sporo firmowych w domu (czytaj dużo krótkich) to mi się opłaca.
              Numer warszawski, a jak halonet będzie miał siedlecki - a obiecują do końca roku
              - to wtedy siedlecki. (w realii numer tylko warszawski ale za free)

ogólnie polecam voip. a jak ktoś zna angielski i trochę zna temat to polecam
              darmowe testy na stacjonarne polski na www.voipuser.org (trudno za 1 razem
              uzyskać połączenie ale jak już działa to nawet nawet jakość)

• bambii Re: VoIP w Siedlcach 23.09.05, 07:46
                A kto jest dostawca netu u Ciebie ?

Jakos ta realia droga jak popatrzylem :/
                • angerek Re: VoIP w Siedlcach 23.09.05, 10:16
                  pewnie patrzyłeś na www.realia.pl a popatrz tutaj:
                  www.allegro.pl/show_item.php?item=64622128
                  cennik ten jest dla pierwszych klientów i zostanie dla starych klientów którzy
                  go wykupili. zapytaj bezpośrednio tej osoby na allegro czy za 5zł nie sprzeda
                  mini pakietu z takim cennikiem. na stronie realii planują od 1 października
                  oficjalnie wystartować

a dostęp u mnie to polpak tpsa.
                  • angerek Re: VoIP w Siedlcach 23.09.05, 10:21
                    aha i chwilowo właśnie dsl 1mbit (ale tylko dla 2 komputerków)
                  • angerek Re: VoIP w Siedlcach 23.09.05, 17:37
                    aha i dla tych co chcą posmakować darmowego dzwonienia (niestety tylko 20 sekund
                    na jedno połączenie) polecam www.voipcheap.co.uk/en/download.html

instalujesz i wykręcasz 004825 czy też 22 :) i numer.
                    aha nie działa z bramkami sip :/ przynajmniej nikt nie wie jak toto
                    skonfigurować, a wpłacając 5 funtów na miesiąc otrzymujesz bez limitu na rozmowe
                    i rozmowy.
                  • bambii Re: VoIP w Siedlcach 26.09.05, 19:00
                    Niestety nie sprzeda a info realii miało oddzwonić (bo pani nie wiedziała co ma
                    mówić :) ) i przekazać informację o VoIP ale cisza. Wykupiłem IPfon za 10 zł i
                    niestety było to wyrzucenie w błoto. Myślałem ze darmowe minuty takie słabe ale
                    to nie to... . Prawdopodobnie za "daleko" mają swoje bramki . Natomiast Halonet
                    jak na razie działa rewelacyjnie. Możesz jeszcze polecic jakiegos operatora ?
                    • angerek Re: VoIP w Siedlcach 26.09.05, 21:37
                      nic prócz siect2 halonet i realii nie polecę, a ja zostaję przy tych 2
                      ostatnich. ceny mają najniższe (poprzez naliczanie 1sek) więc na razie lepiej
                      być nie może.

• Gość: amacp Re: VoIP w Siedlcach IP: *.polimex-mostostal.pl 11.10.05, 07:29
      w siedlcach też jest możliwość korzystania z VoIP w tym że jest to oferta dla
      firm
      1. jeśli ktoś chce zachować swój numer telefonu to www.telenet1.pl (trzeba
      płacić abonament TPSA za dotychczasowy telefon)
      2. jeśli któś chce mieć nowy numer to Telekomunikacja PKP (abonament płaci się
      wtedy PKP)
      w przypadku 1 są to bramki VoIP zakłądane na centralę telefoniczną a w
      przypadku 2. w zależności od wielkości jeśli duża firma to bramki na centrlalę
      a jeśli mała to telefon VoiP
      • Gość: amacp Re: VoIP w Siedlcach IP: *.polimex-mostostal.pl 11.10.05, 07:32
        jesli ktoś jest bardziej zainteresowany tym tematem proszę o kontakt amacp@wp.pl
        - usługa nie jest dla domów operatorzy wymagają w miare wysokich rachunków -
        dlatego też ofera ta nie jest przeznaczona dla domów
        - chyba że usługa prefiksu ale to wtedy są wyższe koszty połączeń i brak w
        strefie numerycznej 025 połączeń lokalnych
        • bambii Re: VoIP w Siedlcach 11.10.05, 09:08
          > - usługa nie jest dla domów operatorzy wymagają w miare wysokich rachunków

zaraz zaraz , ja myślałem że tu chodzi o obniżanie kosztow ?

na jakiej zasadzie zestawiane jest łącze VoIP ?
          • Gość: amacp Re: VoIP w Siedlcach IP: *.polimex-mostostal.pl 11.10.05, 09:34
            jeśłi firma zakłada bramkę VoIP wartą kilkanaście tys. zł to trudno się dziwić
            żęby taką inwestycję kierował do osoby, gdzie koszt samj bramki bedzie sie
            zwracał kilkadziesiąt lat a kiedy zysk
            telenet1 wymaga rachunków powyżej 1000zł netto - brak abonamentu
            pkp nie ma takich ograniczeń - ale za to ma abonament za swoje braki/telefony
            VoIP
            dla domu to najlepiej kupić sobie telefon VoIp
            1. bezpośrednio podłączony z internetem Np www.eteria.net
            2. podłączony do komputera łącze usb - mnustwo operatorów
            • bambii Re: VoIP w Siedlcach 11.10.05, 10:50
              > dla domu to najlepiej kupić sobie telefon VoIp

aa i tutaj sie z Tobą nie zgodzę , telefony VoIP są dość drogie więc lepiej
              wykorzystać komputer do gadania a jeśli juz ktoś chce wykorzystać istniejące
              aparaty to najtańszym rozwiązaniem jest bramka VoIP (np. Linksys PAP2) w cenie
              ok 250 zł. Do tej bramki można podłaczyć dwa zwykłe telefony.
              Najlepszym (stosunek cena/jakośc) dostawcą zbadanym przeze mnie jest halonet
              potem T1 ale tam jest drożej.
              • angerek Re: VoIP w Siedlcach 11.10.05, 16:01
                tez się nie zgodzie. bramki sa najlepsze.
                a za kilkanascie tys. zl to owszem kosztuja pewnie bramki cisco itp i wtedy
                mowimy o firmach ktore maja kilkudziesieciu? kilkuset dzwoniących praocnwikow?
                dla małej firmy nawet podpięcie bramki pap2 za te 250zl pod centralke da duze
                oszczednosci.
                a dodam ze przyklad eterii - najmniej stabilnego operatora voip - nie jest na
                miejscu, jak rowniez polecanie telefonow voip ktore sa zdecydowanie drozsze niz
                bramka sa IMHO chybione.

ps. jakby ktos chcial obejrzeć bramkę w działaniu, zadzwonić za free na
                stacjonarne, trochę się dowiedzieć live to proszę na prv email i zapraszam na
                weekand do mnie do firmy :) mimo że wiedzę mam niewielką to jednak to i owo mogę
                podpowiedzieć.
                • bambii Re: VoIP w Siedlcach 11.10.05, 16:52
                  Cieszę się że w Siedlcach są promotorzy, jak widać bezinteresowni, nowych
                  rozwiązań telekomunikacyjnych :). Obniżanie kosztów funkcjonowania działania
                  firm jest dość wymierne więc również zachęcam do korzystania z tych nowych
                  technologii.
                  Co więcej powinno to w dalszej perspektywie zmusić naszego tzw. "narodowego"
                  operatora do obniżenia kosztów połączeń.
                  Niestety takie połączenia wymagają dość stabilnego łącza internetowego , ale
                  wykonałem test na SDI tj. VoIP po stronie Vectra i VoIP na SDI i wypadło całkiem
                  przyzwoicie ) - za test dziękuje bydlaq'owi :)

P.S.
                  Nie T1 jak pisalem wcześniej ale T2 :) - zainteresowanych przepraszam :)
    • amacp Re: VoIP w Siedlcach 26.10.05, 09:46
      Uzupełniając poprzedni wpis PKP udostępnia też VoIP dla użytkowników o małych
      rachunkach za 1 zł klient dostaje telefon internetowy, niestety musi płacić za
      to abonament – choć niższy niż w TPSA, dodatkowo umożliwia dostęp do Internetu –
      duże przepustowości (nawet kilkadziesiat/kilkaset MB) za relatywnie niską cenę
      (oczywiście porównując towar do cenny). Jeśli jest ktoś zainteresowany mam
      kontakt z przedstawicielami telekomunikacji PKP i firmy TeleNet1 (opisywanej
      wcześniej) amacp@wp.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka