Dodaj do ulubionych

Aquapark w Białej Podlaski

03.03.06, 15:29
Oferujący liczne atrakcje park wodny inauguruje działalność w Białej Podlas-
kiej. Obiektu tej klasy próżno szukać w całym regionie.
Powstanie aquaparku to efekt generalnego remontu basenu, należącego do Zamiej-
scowego Wydziału Akademii Wychowania Fizycznego w Białej Podlaskiej. Za unij-
ne pieniądze gruntowanie zmodernizowano basen, który może obecnie służyć do
organizowania międzynarodowych zawodów pływackich.

Przy basenie powstał też wodny park, oferujący takie atrakcje jak jacuzzi,
bicze wodne, saunę, baseny do nauki pływania dla dzieci oraz przede wszystkim
44-metrową rurę do zjeżdżania.

Podobnego obiektu próżno szukać w okolicy. Najbliższe znajdują się w Białym-
stoku, Warszawie czy Kielcach. Dziś uroczyste otwarcie kompleksu, a od jutra
będzie on otwarty dla wszystkich.

> informacja: Radio Dla Ciebie, 03.03.2006 <

My już na tym forum oceniliśmy pomysł aquaparku w Siedlcach, chętnemu
inwestorowi powiedzieliśmy "spadaj na drzewo" i oby tak dalej.
Obserwuj wątek
    • krzycho1252 Re: Aquapark w Białej Podlaski 03.03.06, 15:54
      razowiec napisał
      "My już na tym forum oceniliśmy pomysł aquaparku w Siedlcach, chętnemu
      inwestorowi powiedzieliśmy "spadaj na drzewo" i oby tak dalej."

Pomysł parku wodnego mi się podobał. Nie mieliśmy pieniędzy unijnych i
      lokalizacja w miejscu stadionu miejskiego była dla mnie nie do przyjęcia.
      "Wielki budowniczy" innego miejsca sobie nie wyobrażał. To "spadaj na drzewo"
      to twoje słowa ale może właściwe.

• razowiec Re: Aquapark w Białej Podlaski 03.03.06, 16:31
        > Pomysł parku wodnego mi się podobał. Nie mieliśmy pieniędzy unijnych i
        > lokalizacja w miejscu stadionu miejskiego była dla mnie nie do przyjęcia.
        > "Wielki budowniczy" innego miejsca sobie nie wyobrażał. To "spadaj na drzewo"
        > to twoje słowa ale może właściwe.

Tak dla wyjaśnienia - to nie moje słowa, to sens wynikający z wypowiedzi
        niektórych dyskutantów.

Mnie się lokalizacja bardzo podobała.
        Środek miasta to nie jest właściwe miejsce na stadion. Podobnie jak więzienie.
        O ile z więzieniem niewiele co mozna zrobić, to stadion mozna przenieść bez
        większego kłopotu, posiadać płytę piłkarską o wymaganych parametrach, i co
        najważniejsze - uzyskać bardziej bezpieczną lokalizację na obrzeżu miasta.

Aquapark w tym miejscu jako fragment większego projektu, a o takim była mowa,
        byłby jak najbardziej na miejscu. Poza waloramu użytkowymi wniósłby dużo do
        sensownego wykorzystania cennego terenu śródmiejskiego i wzbogaciłby go
        architektonicznie.

Dlaczego złośliwie nazywasz "Wielkim budowniczym" człowieka, który praktycznuie
        jako jedyny prowadzi inwestycje w mieście na większą skalę? I co w tym złego?
        Przecież to przedsiębiorca, a nie Armia Zbawienia. Na tym polega sztuka, aby
        pogodzić interes firmy z interesem szerszym. Aquapark był dobrym pomysłem,
        szkoda, że tak wielu tego nie potrafiło pojąć.

Zobacz, jak podobne sprawy załatwiono w Płocku.
        miasta.gazeta.pl/plock/1,35702,3188836.html
      • bambii Re: Aquapark w Białej Podlaski 03.03.06, 16:51
        Jasne , bronmy czystości Siedlec od wielkich i małych budowniczych ...
        • westwind2 Re: Aquapark w Białej Podlaski 04.03.06, 09:27
          To ciekawe, że najzacieklej krytykuje się tych, którzy rozwijają miejską
          przestrzeń. Jak wszyscy ludzie popełniają oni też błędy, ale kto ich nie
          popełnia?
          Najważniejsze, że zmieniają wygląd miasta na lepsze i to na WŁASNE ryzyko, o
          czym wielu interlokutorów zapomina.

Wskażcie choć jeden obiekt w mieście po 1990r.wzniesiony/zainicjonowany przez
          władze miejskie, który zasługiwałby na miano wydarzenia architektonicznego albo
          stanowiłby istotny akcent architektoniczno-urbanistyczny (choćby nawet
          kontrowersyjny)?

Ciekawym obiektem jest, poza realizacjami p.Strusa, budynek gminy Siedlce przy
          Asłanowicza, ale to nie miasto było inwestorem. Na korzyść amienił się wygląd
          i funkcjonalność dworca PKP, ale to raczej zasługa p.Tchórzewskiego niż miasta.
          Radykalnie porządnieją obiekty AP, ale za tym kryje się nazwisko p.Tarasiuka.
          Dobrze prezentuje się budynek muzeum Diecezjalnego i KRP, ale zasługi ma tu
          biskup i sponsorzy.

Milenium i Galeria S, przy wszystkich zastrzeżeniach np. brak parkingu
          podziemnego lub uwagach estetycznych itp., jest nie wątpliwie osiągnięciem
          daleko wykraczającym poza zwykłe cele przeciętnej firmy budowlano-
          developerskiej. I to trzeba koniecznie docenić, zwłaszcza gdy nie ryzykuje się
          własnych pieniędzy.

Sukcesem miasta jest przebudowa i modernizacja ulic: Sienkiewicza (niestety,
          bez końcowego odcinka), Wojska Polskiego, Brzeskiej, Wyszyńskiego (chociaż
          nikt nie pojmuje, dlaczego nie zbudowano tam drugiej jezdni).

A aquaparku szkoda!
          • bambii Re: Aquapark w Białej Podlaski 04.03.06, 13:57
            wskazówka : sarkazm :)

Co do pana budowniczego to trzeba na niego bardzo uważac, człowiek on ci prosty
            i prostymi zasadami sie posługuje: tak w życiu jak i w biznesie, a w tym
            ostatnim musialby poczytac troche o etyce w biznesie.
            Jednego czego nie mozna mu zarzucic to braku skutecznosci.

A aquaparku szkoda, ale czy wszystko stracone ?
          • emektb Re: Aquapark w Białej Podlaski 04.03.06, 18:32
            westwind2 napisał:

> To ciekawe, że najzacieklej krytykuje się tych, którzy rozwijają miejską
            > przestrzeń. Jak wszyscy ludzie popełniają oni też błędy, ale kto ich nie
            > popełnia?

wiesz westwind ja np. krytykuję tylko wtedy, kiedy jest co krytykować. jeśli
            chodzi o architekturę Siedlec, to naprawdę jest co. w naszym mieście ręce
            opadają.

> Najważniejsze, że zmieniają wygląd miasta na lepsze i to na WŁASNE ryzyko, o
            > czym wielu interlokutorów zapomina.

nie ma w tym większego ryzyka. wiesz jak ktoś buduje coś za kilkanaście
            banieczek, to ma raczej pewność zwrotu inwestycji. to nie los w totka.

> Wskażcie choć jeden obiekt w mieście po 1990r.wzniesiony/zainicjonowany
            przez
            > władze miejskie, który zasługiwałby na miano wydarzenia architektonicznego
            albo
            >
            > stanowiłby istotny akcent architektoniczno-urbanistyczny (choćby nawet
            > kontrowersyjny)?

Wiesz ja lubię krytykować miejskie władze (bo jest za co), ale nie do nich
            należy wznoszenie budynków (z wyjątkiem mieszkań komunalnych)

>
            > Ciekawym obiektem jest, poza realizacjami p.Strusa, budynek gminy Siedlce
            przy
            > Asłanowicza, ale to nie miasto było inwestorem.

Budynek Gminy to architektoniczny gargamel, podobnie jak pobliski sklep meblowy.

Na korzyść amienił się wygląd
            > i funkcjonalność dworca PKP, ale to raczej zasługa p.Tchórzewskiego niż
            miasta.

i tu się zgodzę, choć tylko połowicznie. żółte plastikowe drzwi i okienka
            przyprawiają mnie o mdłości. a rozwiązania wewnątrz są po prostu szczytem złego
            smaku i pewnie nieodwracalnie zepsuły charakter wnętrza starego dworca.

> Radykalnie porządnieją obiekty AP, ale za tym kryje się nazwisko p.Tarasiuka.

i nasze wejście do UE.

> Dobrze prezentuje się budynek muzeum Diecezjalnego i KRP, ale zasługi ma tu
            > biskup i sponsorzy.

co do sponsorów to się zgodzę:))
            >
            > Milenium i Galeria S, przy wszystkich zastrzeżeniach np. brak parkingu
            > podziemnego lub uwagach estetycznych itp., jest nie wątpliwie osiągnięciem
            > daleko wykraczającym poza zwykłe cele przeciętnej firmy budowlano-
            > developerskiej.

no tu mnie rozbawiłeś:))))
            jeśli zaś chodzi o budynki. milenium wpisywałoby się całkiem przyzwoicie w
            pierzeję, ale jest trochę za wysokie. jednak nie razi to bardzo oczu, bo - na
            szczęście - zachowano trochę drzew od Piłsudskiego. w podziemiach miał być
            garaż a go nie ma i to komplikuje trochę życie kierowcom. jeśli chodzi zaś o tą
            Galerę, to i owszem budynek ma ciekawą, prostą bryłę, ale ni cholery nie
            nawiązuje do zabytkowego budynku dawnego NBP. co innego, że w otoczeniu i tak
            jest syf i nie ma W CAŁYM MIEŚCIE ŻADNEGO PORZĄDKU ARCHITEKTONICZNEGO!!!
            niektórzy mają pomysły na postawienie w miejscu stadionu (który z powodu galery
            można na straty spisać, bo stadion taki to na wsi można robić) aquaparku, ale
            pomysł to i głupi i szkodliwy, nie tylko ze względu na totalne zapchanie
            samochodami głownej krzyżówki. centrum się i tak dusi i nie ma pomysłu co z tym
            fantem zrobić.

I to trzeba koniecznie docenić, zwłaszcza gdy nie ryzykuje się
            > własnych pieniędzy.

i znowu zabawne:)))

>
            > Sukcesem miasta jest przebudowa i modernizacja ulic: Sienkiewicza (niestety,
            > bez końcowego odcinka), Wojska Polskiego, Brzeskiej, Wyszyńskiego (chociaż
            > nikt nie pojmuje, dlaczego nie zbudowano tam drugiej jezdni).

mam nadzieję, że kiedyś ludzie (i ty też) pojmą, że to nie są żadne sukcesy. To
            jest OBOWIĄZEK miasta. poza tym wszędzie ta kostka, od której już mi niedobrze.
            co do Wyszyńskiego, to druga nitka nie wiem komu miałaby służyć? rowerom?
    • krzycho1252 Re: Aquapark w Białej Podlaski 04.03.06, 11:22
      Tu więcej o basenie
      www.radiopodlasie.pl/index.php?show_info=3424&news_cat=1
      "Renowacja pływalni trwała 17 miesięcy. Natomiast obiekt socjalno – dydaktyczny
      powstał w ciągu 7 miesięcy. Koszt inwestycji wyniósł ok. 15 mln złotych. Środki
      pochodziły ze Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego,
      Totalizatora Sportowego oraz środków własnych uczelni.
      Jak podkreśla prorektor Jerzy Sadowski uczelnia planuje dalsze inwestycje na
      terenie 5 hektarowej działki położonej przy zbiegu ulic Sitnickiej i
      Akademickiej."
      W Siedlcach AP dostała od miasta (prezydenta) 20 hektarów i cisza. Odbudowuje
      pałac i chwała jej za to a te tereny na sprzedaż?
      • emektb Re: Aquapark w Białej Podlaski 04.03.06, 18:10
        miasto nie ma kasy na aquapark i AP sama, tak przynajmniej słyszałem, zbuduje
        basen przy Żytniej.
        • westwind2 Re: Aquapark w Białej Podlaski 05.03.06, 09:45
          Myślę, ze mylisz gruszki z jabłkami.
          Wcale nie o takie rozumienie tradycje chodzi. Wierność tradycji to nie
          tradycjonalizm, nie jest to trwanie z uporem maniaka w skostniałym sposobie
          myślenia, w zastygłej i bezradnej zaściankowości.

Każde pokolenie tworzy swoją tradycję, ale to nie oznacza, że należy się
          odwracać się z pogardą od przeszłości rodziny, miasta, regionu czy kraju.
          Przeciwnie, z szacunkiem i z wdzięcznością przechowuje się pamiątki po
          przodkach, miasta remontują i dbają o właściwe wykorzystanie budynków z
          poprzednich epok. Czy u nas też tak jest?

Czy ktoś w Jamie Michalikowej w Krakowie urządziłby sklep z ciuchami 'second
          hand'?

Natomiast nic nie stoi na przeszkodzie, poza ciasnotą umysłową niektórych
          radnych i władz miasta, tworzenie nowych tradycji w mieście choćby przez
          wyznaczenie terenów na tzw. park handlowy z dużymi galeriami i całą
          infrastrukturą, podnoszenie atrakcyjności inwestycyjnej miasta poprzez
          modernizację infrastruktury miejskiej.

Nie ważne co jest czyim obowiązkiem, ważniejsze co z tego wynika. Jedni nie
          mają obowiązku i przekształcają rzeczywistość, inni mając obowiązek tylko
          narzekają lub trwają w bezruchu.

Jeżeli chodzi o pracę w W-wie to pracuje tam też całe mnóstwo ludzi z Radomia,
          Łodzi, Łukowa, Ciechanowa, Pułtuska, Łomży – i co z tego?

Akurat aquapark w BP jest pretekstem do tej dyskusji. Te inwestycję można tylko
          porównać z tym, co robi AP z pałacem uzyszkawszy środki z UE.

Siedlecki aquapark miał powstać z PRYWATNYCH pieniędzy, a to zupełnie inna
          historia. Takich inwestorów szukać że świecą!
          • emektb Re: Aquapark w Białej Podlaski 05.03.06, 13:47
            wiesz nie chcę cię westwindzie broń boże obrazić, ale jesteś chyba
            hurraoptymistą, a ci - jak powszechnie wiadomo - mają ograniczone postrzeganie
            otaczającej ich rzeczywistości.
            no i z tą tradycją jakoś tak przesadziłeś. nie uważasz?
            przyjąłem, że odpowiadałeś na mój post, choć pewności nie miałem.
            • westwind2 Re: Aquapark w Białej Podlaski 05.03.06, 16:40
              Sorry, to nie do Ciebie i nie tym wątku. Chodziło o Bambiego.Już się poprawiam.
              • emektb Re: Aquapark w Białej Podlaski 05.03.06, 20:24
                a i tak wydaje mi się, że trochę pomyliłeś tradycjonalizm z konserwatyzmem:)))
                • westwind2 Re: Aquapark w Białej Podlaski 05.03.06, 22:58
                  Konserwatyzm:
                  postawa charakteryzująca się przywiązaniem do tradycji, niechętnym stosunkiem
                  do wszelkich zmian

Tradycjonalizm:
                  1.przywiązanie do tradycji, opieranie się, wzorowanie na tradycyjnych
                  poglądach, wzorach; konserwatyzm
                  2.postawa intelektualna i ideologia głoszące kult przeszłości będącej
                  uosobieniem wszelkich wartości, z której należy czerpać wzorce dla przyszłości
                  we wszystkich dziedzinach życia politycznego i społecznego

Tradycja:
                  zasady postępowania, obyczaje, poglądy, wiadomości przechodzące z pokolenia na
                  pokolenie; przekazywanie tych zasad, obyczajów następnym pokoleniom

Rodzaje tradycji:
                  tradycja rodzinna, ustna, narodowa, regionalna, lokalna, historyczna itp.

Co można robić z tradycją:
                  pielęgnować, podtrzymywać, nawiązywać, odwoływać się, zrywać z tradycją,
                  postępować zgodnie z tradycją, być do niej przywiązanym.

Ponadto istnieje siła tradycji.
                  -----------------------------------------------
                  Nie miałem na myśli dwóch pierwszych pojęć.
          • no_login Re: Aquapark w Białej Podlaski 14.03.06, 06:20
            >Takich inwestorów szukać że świecą!
            nie przesadzaj :-) ze świecą...
            Sądzisz że tylko nasz Wielki Budowniczy
            zrobił przekręt tworząc zamiast parkingu
            dodatkową powierzchcnię (do wynajecia handlowi)?
            Myślę że nie tylko on...
    • krzycho1252 Re Akademik w Białej Podlaski 10.03.06, 20:24
      AWF w Białej Podlaskiej ma nowy, luksusowy akademik
      80 nowych miejsc noclegowych czeka na studentów w Białej Podlaskiej. Akademik
      Zamiejscowego Wydziału Wychowania Fizycznego standardem może konkurować z
      dobrym hotelem.
      www.rdc.pl/index.php?ID=1002032&artykul_id=3824075
    • krzycho1252 Re: Aquapark w Białej Podlaski n/t 13.03.06, 22:20
      W Białej jest ruch przedwyborczy a u nas jeszcze cisza. Za KRP
      "Ogółem do czerwca bieżącego roku do miasta trafi dwanaście nowych pojazdów.
      Nowe autobusy na pewno poprawią stan taboru Miejskiego Zakładu Komunikacji w
      Białej Podlaskiej. Obecnie na ok. 35 pojazdów większość ma więcej niż 10 lat.
      Obok zakupu nowych pojazdów władze miasta planują również budowę nowych
      przystanków, słupków oraz myjni i stacji paliw. Od 1 września bieżącego roku
      zmianie ulegnie również rozkład linii autobusów. Ogółem koszt projektu wynosi 8
      mln 850 tys. zł. Środki na inwestycje w dużej mierze pochodzą z funduszy
      europejskich. Z Unii Europejskiej władze Białej Podlaskiej otrzymają ok. 6 mln
      600 tys. zł."
      • ito25ms Re: Aquapark w Białej Podlaski n/t 14.03.06, 14:58
        Biała nie jest aż tak mocno zadłużona jak Siedlce więc przed wyborami sam. mogą
        sobie zaszaleć.
        Ale do czasu, budżecik też już mają mocno napięty, a nowych inwestorów, którzy
        mogliby zwiększyć dochody miasta, ze świecą szukać w okolicy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka