mpppm następne celne strzały 10.08.09, 22:04 1. Park - koszenie trawy i klomb 2. Słupki żeliwne przy Katedrze Bubel remont na ul. Niedziałka. Na tablicy informacyjnej remont dachu. Tak, tylko dlaczego jest taki zapadnięty. Dlaczego wylany betonowy gzyms pod rynną jest taki krzywy. Czy ktoś to rozliczy odpowiednio? Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: następne celne strzały 10.08.09, 22:18 Ktoś w UM to chyba czyta. Raz koszą, raz żółwie zapuszczają. I ryby większe jak kromka chleba ktoś odłowił w stawie. > Dlaczego wylany betonowy gzyms pod rynną jest taki krzywy. Jaki krzywy? Prosty dla urzędników chociaż, jak niektórzy mówią,że za bardzo przystosowany do krzywej rury. Co tam? W kinie Podlasie były krzywe okna a teraz są proste. Konserwator akceptuje więc takie były ... "choć wszystkim się zdawało, że " były półokrągłe. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: następne celne strzały 10.08.09, 22:33 krzywy jak .............. Widoczne na zdjęciach odeskowanie nie mogło dać prostego gzymsu. Ciekawe czy dano jakieś uzbrojenie mocowane w tych zwietrzałych cegłach? Strach tam przechdzić jak rusztowanie zdemontują. Dach jak był zapadnięty tak jest. Kto na takie "buble, remonty" daje pieniądze? Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: następne celne strzały. Jacek 10.08.09, 22:46 > Kto na takie "buble, remonty" daje pieniądze? A Jacka za czyje się remontuję? Nie oskrobali, nie uzupełnili ubytków i pomalowali. Dłużej rusztowanie stawiali niż wieże zegarową malowali. Aby do następnego razu..., jak za komuny, od frontu i na dożynki. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: następne celne strzały. Jacek 10.08.09, 22:54 krzycho1252 napisał: > > Kto na takie "buble, remonty" daje pieniądze? > > A Jacka za czyje się remontuję? Nie oskrobali, nie uzupełnili ubytków i > pomalowali. Dłużej rusztowanie stawiali niż wieże zegarową malowali. Aby do > następnego razu..., jak za komuny, od frontu i na dożynki. na remont ratusza czyli muzeum daje: Wejdź na stronę "25 lat pracy w muzeum" Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: następne celne strzały. Jacek 13.08.09, 16:19 Wieżę zegarową czyścili alpiniści. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: następne celne strzały. Jacek 13.08.09, 16:27 Alpiniści, to napewno nie fachowcy od dobrej roboty. Bezpiecznie wleźć i zejść nie znaczy dobrze wykonać remont drewnianej części Jacka. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm rowy 13.08.09, 16:40 Jadę sobie przez wieś, jedną, drugą, patrzę a tu nie ma rowów. Chodniki, trawniki, rowów brak. Nie dziewię się wójtowi, że ze wieś podciąga pod miasto. Natomiast w naszym mieście są ulice gdzie są rowy. Ulice zwężają jak Piaski Zamiejskie, bez betonu pod nawierzchnią. Z miasta wieś robią. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: rowy 13.08.09, 19:51 Jeszcze bardziej się zdziwiłem, że wójt dba o to by między kostką brukową trawa nie rosła. Spruskują "Randapem". Polecam zdjęcia chodników z osiedla Warszawska w "Inffoto". Polecam też dzisiejsze zdjęcia chodników w cenrum Siedlec (odpowiedż na zdjęcia ze strony www UM - Nowe chodniki). Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: rowy 15.08.09, 16:45 mpppm napisał: > Jadę sobie przez wieś, jedną, drugą, patrzę a tu nie ma rowów. > Chodniki, trawniki, rowów brak. > Nie dziewię się wójtowi, że ze wieś podciąga pod miasto. > Natomiast w naszym mieście są ulice gdzie są rowy. Ulice zwężają jak > Piaski Zamiejskie, bez betonu pod nawierzchnią. > Z miasta wieś robią. Jadę sobie przez Iganie, a tam takie piękne rowy,fosy budują (tatarzy ich mają napaść?). Może starosta powstrzyma się od przecinania wstęgi na zakończenie prac. Czas poświęcony na przecinanie i opijanie proszę poświęcić na wycieczkę z pozostałymi urzędnikami z powiatu i gmin do wsi bez rowów. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: rowy 24.08.09, 13:38 Rowy to najtańszy sposób na odprowadzanie wody. Dobrze utrzymane mają swój urok. Nikt nie nakazuje nikomu wjeżdżać do nich. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: rowy 24.08.09, 13:44 krzycho1252 napisał: > Rowy to najtańszy sposób na odprowadzanie wody. Dobrze utrzymane > mają swój urok. Nikt nie nakazuje nikomu wjeżdżać do nich. nie, nie ! Ale podobno nakazuje płacić za nie podatki. Tak słyszałem. PS. Jeśli nawierzchnia jezdni jest 1 m. nad poziomem pola, to po co ryć tam jeszcze rów. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm 1300 m drogi i ul. Piaski Zamiejskie 10.08.09, 23:04 Dzisiaj byłem i zrobiłem zdjęcia. Rzuca się w oczy szerokość nowej jezdni. Dojazd do zkrzyżowania jest na 8 kroków, zjazdy w prawo i lewo też na 8 kroków. Nowa jezdnia jest na 7 kroków. Cementu też w niej nie ma. Jest gruby żwir, tłuczeń. Do wyborów poleży. zdj. zaraz wstawię. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: 1300 m drogi i 8 kroków 13.08.09, 16:09 Masz długie nogi, bo droga wydaje się szeroka. Odpowiedz Link Zgłoś
tramwajsiedlecki Re: 1300 m drogi i 8 kroków 14.08.09, 14:33 Jednak na pewno jest węższa niż w normalnym mieście być powinna. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: 1300 m drogi i 8 kroków 14.08.09, 14:55 Jakie by nie były jest to różnica 1m. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: 1300 m drogi i 8 kroków 24.08.09, 13:36 > Jakie by nie były jest to różnica 1m. Dwa TIRy się miną. I co, przecież to nie jest obwodnica? Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: 1300 m drogi i 8 kroków 24.08.09, 13:41 krzycho1252 napisał: > > Jakie by nie były jest to różnica 1m. > > Dwa TIRy się miną. I co, przecież to nie jest obwodnica? > pewnie chodzi o oszczędności. 1300m + ten odcinek brukowany razy 1m szerokości, to dość spore oszczędności. Ważne, czy te oszczędności wyliczone podczas projetowania i widnieją na planach, czy po otrzymaniu funduszy? Ale sobie grabię. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: 1300 m drogi i 8 kroków 24.08.09, 14:03 > Ale sobie grabię. No pewnie. Droga wśródpolna, wstęga asfaltowa, współpraca gminy Siedlce i miasta grodzkiego Siedlce, to co jeszcze chcesz? Autostrady? Po bruku mieli jeździć czy ta polna drogą co była. Mnie się podoba. Szczerze mówiąc, bardziej ta polna mi się podobała ale w końcu jest XXI wiek. Odpowiedz Link Zgłoś
jamaica77 ul.Pusta 25.08.09, 21:56 trafna uwaga nad zdjęciami budowli na rogu Pustej i Świrskiego, nie dość że walory estetyczne ogrodzenia budzą wątpliwości to jeszcze wchodzi on na całą szerokość chodnika. Jak się nie mylę ten stan jest już od paru lat. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: ul.Pusta 25.08.09, 22:06 jamaica77 napisał: > trafna uwaga nad zdjęciami budowli na rogu Pustej i Świrskiego, nie dość że > walory estetyczne ogrodzenia budzą wątpliwości to jeszcze wchodzi on na całą > szerokość chodnika. Jak się nie mylę ten stan jest już od paru lat. dodam reklamę www.festiwalzhp.za.pl/inffoto.htm Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: zwiedzanie - Sucha 17.08.09, 10:46 W Suchej stoi a ten z rogu Sienkiewicza i WP , jak w zeszłym roku bez dachu stoi w Emilianówce. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Kino Podlasie - odsłonięto stare tynki 20.08.09, 18:25 www.markopm.za.pl/mokpodlasie.htm Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Kino Podlasie - odsłonięto stare tynki 21.08.09, 20:27 Czy w "Familijnych" pani Anna S. nie podała roku zrobienia zdjęcia? Chyba jakiś pogrzeb idzie? Co wykonawca zrobi z odsłoniętą sztukaterią w kinie? Skuje? W domu na przeciwko katedry też na sufitach była. Kiedyś kupując tam kwiaty zwróciłem jeszcze uwagę na duży piec. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Kino Podlasie - odsłonięto stare tynki 22.08.09, 12:33 krzycho1252 napisał: > Czy w "Familijnych" pani Anna S. nie podała roku zrobienia zdjęcia? Chyba jaki Dokładnie nie. Ale, że tuż po wyzwoleniu > pogrzeb idzie? mam je w dużej rozdzielczości, żadnego pogrzebu. > Co wykonawca zrobi z odsłoniętą sztukaterią w kinie? Skuje? Słyszałem,że mają być zachowane. Czy będą zobaczymy za miesiąc jak zrobię następne zdjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Teatr 22.08.09, 12:46 Ma być przebudowa kina Centrum na teatr (scena). Ze sceny jeszcze nie obrotowej ogłosił po Dyrektor 20.09.2009r. PS. Wczoraj w czasie przerwy usłyszałem o zamknięciu ul. Orzeszkowej. Może w związku z tą przebudową. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Kino Podlasie - odsłonięto stare tynki 28.08.09, 13:38 Konserwator się zachwycił www.tygodnik.siedlecki.pl/t6615-sensacja.na.suficie.htm Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Kino Podlasie - odsłonięto stare tynki 28.08.09, 16:06 dopiero się zachwycił. Ja zachwyciłem się 18.08.2009, widziałem zdjęcia w telefonie Dyrektora. Zdjęcia zrobiłem dwa dni później (trwały prace). Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Kino Podlasie - odsłonięto stare tynki 09.09.09, 13:45 Prezydent Siedlec Wojciech Kudelski podjął decyzję o odtworzeniu zabytkowej sztukaterii odkrytej podczas remontu sali "Podlasie". Według wstępnych wycen koszt odtworzenia trzech poziomów stiuków wyniesie około 450 tys. zł. www.siedlce.pl/aktual/aktual.php Odpowiedz Link Zgłoś
muchawka Re: Kino Podlasie - będą stiuki 10.09.09, 12:26 Za tę decyzję prezydentowi miasta należą się brawa. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm ul. Łukasińskiego 28 26.08.09, 14:51 ul. Łukasińskiego 28 Rozbiórka! Komórki rozebrane, zaczynają dzisiaj dach rozbierać. Stosują inną metodę rozbiórki. Odzyskują cegłę. Znaleziono cegły z Natolina i Błonia. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm fontanna prezent działa, plumka 27.08.09, 19:31 jak w temacie, zdj. link niżej Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: fontanna prezent działa, plumka 27.08.09, 21:02 Właśnie... prezent za rozebrany szpital? Odpowiedz Link Zgłoś
tarwet Re: fontanna prezent działa, plumka 27.08.09, 21:15 krzycho1252 napisał: > Właśnie... prezent za rozebrany szpital? taką fontannę stawia się w holu budynku by nawilżała powietrze, a nie na skwerze. Odpowiedz Link Zgłoś
a.solari Re: ul. Łukasińskiego 28 27.08.09, 21:09 to tragedia, ten budynek ma bardzo duze wartości architektoniczne, a konserwator siedlcki nie chroni wogóle tych obiektów i rozbierają co chcą, nie jest to jedyny przykład w siedlcach. w innych regionach mazowsza takie budynki sa wpisane do rejestru i chronione prawem, takie i nawet słabsze architektonicznie, tym bardziej ,ze włascicielem jest kolej i ma kase na odnawianie obiektów. zal mibo naprawde dobra architektura Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: ul. Łukasińskiego 28 27.08.09, 21:20 Zgadzam się. Żyrardów wpisali do rejestru zabytków a u nas konserwator zaprojektował bramy i ogrodzenie pałacu Ogińskich. Odpowiedz Link Zgłoś
a.solari Re: ul. Łukasińskiego 28 27.08.09, 21:59 własnie, że wpisali zyrardów ok, bo powstał jako ostada fabryczna, ale pojedyncze budynki w nim są tez wpisane a niektóre z nich są o niebo słabsze architektonicznie od dawnej noclegowni. ale nasz konserwator nie chce wpisywac, bo moga sie odwołać;-)i co wtedy... Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: ul. Łukasińskiego 28 30.08.09, 19:27 > konserwator nie chce wpisywac, bo moga sie odwołać;-)i co wtedy... Zachwycił się stiukami w kinie Podlasie... Ciekawe czy jeszcze są zachowane plafony i malowidła ścienne na klatce schodowej w kamienicy Feyów (Starowiejska 3), którą prywatny inwestor odnawia już chyba 10 albo i więcej lat. > konserwator nie chce wpisywac, Cały zespół domów kolejowych na Łukasińskiego, Plantowej, Grabskiego czy Składowej (tam jest dowolna twórczość wspólnot mieszkaniowych!!!) i infrastruktura powinna być wpisana do rejestru zabytków. Odpowiedz Link Zgłoś
a.solari Re: ul. Łukasińskiego 28 06.09.09, 00:03 a pamietam te malowidla na klatce schodowej przy starowiejskiej 3, raz je widziałem jak jeszcze wejscie bylo otwarte. Ale pewnie czekaja az budynek sie rozsypie aby rozebrac i działkę mieć w centrum, tak jak czesto to robią inwestorzy. kolejny przykład szpital graniczacy z kaplcą;-( z tym sie zgodze,powinni wpisać do rejestru zespoły zabudowy kolejowej,a twórczość mieszkańców wynika niestety z podstawowych potrzeb, remonty etc.nikogo teraz nie stac na okna drewniane ze szprosami, plastik tańszy.i psuje to cały efekt wizualny obiektów. a konserwator i tak nie dofinansuje. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: ul. Łukasińskiego 28 07.09.09, 11:15 > a konserwator i tak nie dofinansuje. Niby nie zabytek ale jeden z ładniejszych budynków przemysłowych w Siedlcach- siedziba gazownictwa na Garwolińskiej- pokryje styropian. Płasko będzie, cegła zniknie ale cieplej im tam będzie. > a pamietam te malowidla na klatce schodowej przy Starowiejskiej 3, ... > czekaja aż budynek się rozsypie aby rozebrać Budynek jest prywatny a ten właściciel już dużo kasy tam wsadził i być może czeka..." aby rozebrać". Działka spora. Malowidła? Już ich pewnie nie ma bo wzmacniali stropy i klatkę schodową drewnianą przerobili na betonową ale ...z tarakotą. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm fryzjer w NowymKinie 07.09.09, 19:28 Na łyso ten fryzjer goli. www.festiwalzhp.za.pl/inffoto.htm Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: ul. Łukasińskiego 28 11.09.09, 08:34 I w TS zauważyli www.tygodnik.siedlecki.pl/t6769-rondo.htm Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: ul. Łukasińskiego 28 17.09.09, 16:56 W TS zauważyli, że i cegły wywożą. Tekst i zdjęcia z wątkiem kryminalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: ul. Łukasińskiego 28 08.10.09, 14:52 Zmiana warunków przetargu: Rozbiórka z ręcznej zmieniono na mechaniczną i wywożą wywrotką. Czy aby to jest zgodne z prawem (zmiana warunków umowy z przetargu). Została 1/4 budynku. Jutro już nie będzie Łukasińskiego 28. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Piłsudskiego 63 27.08.09, 21:00 Ciekawe czy remont całej kamienicy czy tylko fasadę pomalują? Odpowiedz Link Zgłoś
a.solari Re: Piłsudskiego 63 27.08.09, 23:05 z tego co widziałem wykorzystane zostana styropianowe profile, o zgrozo, tez mi technika konserwacji, tak ciężko pociagnąć normalny profil nie jest! balkony niehistoryczne, i tak wygląda konserwcja obiektów zabytkowych, gratulacje!!!!!!najgorsze, że to nie pierwszyzna w siedlcach. Liceum Prusa tez zrobili w styropianie;)tak ładnie wyglada, wielkie klińce nad oknami światnie pasuja, a duma rozpiera;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Piłsudskiego 63 28.08.09, 15:51 remont elewacji i wymiana ogrzewania piecowego na centralne. Taką informację uzyskałem. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Piłsudskiego 63 30.08.09, 19:35 Na stronie UM jest "14.07.2009 * Wykonanie termomodernizacji elewacji i dachu ul. Piłsudskiego 63 w Siedlcach - ogłoszenie o zamówieniu." Najtaniej elewację zrobić na gładko. Rozpoczęli remont elewacji szkoły muzycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Popatrzyć i posłuchać 28.08.09, 08:42 audiovis.nac.gov.pl/search/9625eb5765dca82e02b201f921497cb2:1/ Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Fałszowanie historii Siedlec 28.08.09, 16:41 Rozmawiałem z jednym panem ........................ Otóż wg. niego (ktoś ze starszych osób taką wiedzę mu przekazał) synagoga stała na miejscu obecnego PKO przy ul. Świrskiego. Kiedyś, tu na forum "ktoś" przekonywał nas, że pomnik Piłsudskiego pierwotnie stał na miejscu obecnego Millenium (tak mu babcia przekazała) ..... uczą historii, nie można przekazać uczniom jakiejś elementarnej wiedzy o mieście ? Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Fałszowanie historii Siedlec 31.08.09, 12:18 > elementarnej wiedzy o mieście ? ... > synagoga stała na miejscu obecnego PKO przy ul. Świrskiego Coż, to nie powinno cię tak irytować. Cały ten niezachowany do dzisiaj zespół obiektów gminy żydowskiej, był jakby miastem w mieście. Synagoga była gdzie indziej ale na ty terenie mogły być bożnice różnych odmian judaizmu. Gdzieś był dom rabina, gdzieś była jesziwa, gdzieś się gmina mieściła... Bożnica, synagoga, dom modlitwy, płaczki, grabarze, najstarszy kirkut.. W jakimś sensie lokalizacja podana przez "jednego pana" nie jest najgorsza. Jest wydział historyczny AP, jest konserwator zabytków, są pracownicy muzeum regionalnego i archiwum państwowego... a mamy dziedzictwo.polska.pl/katalog/slide,Dokument_sprzedazy_lokalu_sklepowego_siedleckim_Zydom_przez_ksiezne_Aleksandre_Oginska_z_dnia_1 _IV_1787_r,pid,204405.htm?view=big umowami sprzedaży czy przekazania kamienic w latach 1940- 1942 wstydliwie jest się zajmować. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Fałszowanie historii Siedlec 31.08.09, 12:36 Stary Rynek na którym teraz stoi Sratostwo, Ruch, PKO nie miał żadnej zabudowy do chwili postawienia pomnika Piłsudskiego.. Na zdjęciach do których wstawiłeś link (zdj. z obrzem MB Kodeńskiej) Widnieje jakiś drewniany budynek z szyldem "Ozdoba". Była to jakaś prowizorka. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Fałszowanie historii Siedlec 31.08.09, 12:51 wstawiłem link do dokumentu "1 IV 1787, Siedlce Właścicielka miasta Siedlce księżna Aleksandra Ogińska sprzedaje lokal sklepowy w ratuszu miejskim żydowskiemu małżeństwu Lewkowiczom" ale coś źle się wkleił. szybciej znajdziesz w google "skarby archiwum Ogińska". Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Fałszowanie historii Siedlec 31.08.09, 12:59 dziedzictwo.polska.pl/katalog/skarb,Dokument,gid,204404,cid,178.htm Odpowiedz Link Zgłoś
a.solari Re: Fałszowanie historii Siedlec 06.09.09, 00:09 wzduz ulicy Browarnej w XVIII/XIX wieku stały Browary zydowskie i głównie też żydzi byli arendarzami browarów ksiażęcych w Siedlcach. zreszto w pewnym okresie w Siedlcach było 2x wiecej zydów niz katolikow i czemu sie dziwić... Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: zwiedzanie miasta Siedlce 09.09.09, 10:10 Remontują elewacje dwóch komienic z Sienkiewicza 33 w stronę garnizonu. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: zwiedzanie miasta Siedlce. Sienkiewicza 39 09.09.09, 10:20 Sienkiewicza 39. jedna kamienica. Ciekawe co wytną z dokoracyjnej fasady? Może zrobią na płasko i gładko a konserwator powie, że nie widział, nie wiedział, że bez wartości. www.markopm.za.pl/sienkiewicza01.htm#200 Odpowiedz Link Zgłoś
razowiec Re: zwiedzanie miasta Siedlce. Sienkiewicza 39 09.09.09, 17:04 > Ciekawe co wytną z dokoracyjnej fasady? Oby nic! Konerwatorze zabytków CZUWAJ!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
a.solari Re: zwiedzanie miasta Siedlce. Sienkiewicza 39 10.09.09, 23:50 > > Ciekawe co wytną z dokoracyjnej fasady? > > Oby nic! Konerwatorze zabytków CZUWAJ!!!!!! HA HA HA, NO NIESTETY KAMIENICE SIEDLECKIE NIE MAJA SZCZĘŚCIA;-( NAWET TE NAJPIĘKNIEJSZE NIE SA WPISANE DO REJESTRU, A CZY W MIEJSCOWYM PLANIE ZAGOSPODAROWANIA UJĘLI DO OCHRONY KONSERWATORSKIEJ, NIE WIADOMO.Z DOŚWIADCZENIA WIEM ZE TRZEBA PRZYGOTOWAĆ SIĘ NA NAJGORSZE, JEŚLI NAWET NIE BEDZIE OCIEPLONA TO Z PEWNOŚCIĄ ZE STYROPIANOWYMI PROFILAMI NADAL ROZBIERAJA ŁUKASIŃSKIEGO 28 ;-( Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Familijne - park - domek? 13.09.09, 23:47 Na stronie "Familijne" umieściłem zdjęcie widoku parku od strony południowej. Widać tam drewniany dom. Może ktoś na ten temat coś wie? Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Familijne - park - domek? 14.09.09, 07:36 Ciekawe, pewnie w Muzeum będą wiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Familijne - park - domek? 14.09.09, 10:35 krzycho1252 napisał: > Ciekawe, pewnie w Muzeum będą wiedzieć? Dostałeś pozwolenie na parkowanie pod muzeum (może za kratą). Miejsce na samochód, to awans. Ale coś za coś. Tracisz niezależność. Tańczysz jak grają, chociaż bardzo fałszują. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Familijne - park - domek? 14.09.09, 12:28 pisząc to co napisałem miałem na myśli. to co wypisuje się na temat historii miasta przez ludzi nawiedzonych niby historycznie. Przygotowuję stronę o siedleckiej "Królówce". Wpadły mi zdjęcia z kalendarza "Królówki" z roku chyba 2000, gdzie taki nawiedzony historyk pisze: " Barak na ul. Konarskiego 11 służył szkole do 1970r.". Jak chcesz możesz wierzyć w te glupotu, które stamtąd wychodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Familijne - park - domek? 14.09.09, 14:07 > taki nawiedzony historyk pisze Po co od razu "nawiedzony"? Kiedyś, gdzieś i w czymś czytałem o lekcjach Królówki w barakach za nim przenieśli się na ul Prusa. Myślałem, że jak te baraki były to gdzieś między SP1 a elektrykiem, w okolicach internatu. Zdjęcia dzieci ze słoniem, koniem, czy też parosolką z alejki z przed pałacu w stronę parku budynkow drewnianych nie pokazują.Zapytam się starszych kolegów co uczęszczali do tej szkoły, to może coś wyjaśnią. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Familijne - park - domek? 14.09.09, 15:47 Nie masz co pytać bo gdy Królewianki poszły do nowego budynku na ul. Prusa szkołę SP3 do której chodziłem przeniesiono do tych baraków. Jest też wzmianka o tym w albumie szkoły nr 3. Był to rok 1960 a nie 1970. Strona www elektryka też kłamie na ten temat ponieważ piszą, że zorganizowano tam internat. Tak tylko później. Co do lokalizacji, stał tu gdzie jest wejście do nowego budynku elektryka. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Familijne - park - domek? 14.09.09, 16:04 Tak mi się zdawało, że Królówkę i Sp.nr 7 budowano w tym samym czasie i według tego samego planu. Baraki mogły stać do 1970 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Familijne - park - domek? 14.09.09, 18:59 baraki stały do chwili budowy nowego elektryka. Po SP3 był internat, stołówka. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm LO2 Królówka 15.09.09, 12:13 www.festiwalzhp.za.pl/szkolakrolowka.htm Może ktoś posiada inne zdjęcia tych budynków? Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Familijne - park - domek? 14.09.09, 15:50 Nie trzeba daleko szukać o barakach na Konarskiego 11 napisała pani Zofia Martyniuk w książce "Moje Siedlce" str. 87. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: zwiedzanie miasta Siedlce.Krótka 15.09.09, 12:25 Stylizują na klasycyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: zwiedzanie miasta Siedlce.Krótka 02.10.09, 19:29 Na budowanej kamienicy pojawiły się barierki na dachu. Taras będzie z widokiem na park czy to taka attyka?? Ślepe okna , boniowania...Nie zdążyłem się przyjrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: zwiedzanie miasta Siedlce.Krótka 02.10.09, 19:34 Ciekawe jaki adres będzie Krótka xx czy Świrskiego z literką a lub b? Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: zwiedzanie miasta Siedlce.Krótka 05.10.09, 12:06 Będzie taras dachowy. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Katedralna szeroka na 12,5 m 05.10.09, 12:21 zdjęcie www.festiwalzhp.za.pl/inffoto.htm Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: zwiedzanie miasta. Szpecą gazownictwo 21.09.09, 20:39 Jeden z ładniejszych, lub i najładniejszy budynek przemysłowo-biurowy w Siedlcach (siedzibę PGNiG przy Garwolińskiej) szpecą ocieplając styropianem. Zniknie czerwona cegła i biało pomalowany tynk. Ostatnio ten tynk już nie był biały. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm piwnice na książki 25.09.09, 17:59 Jak się dowiedziałem, to w ścianie jest łuk z cegieł. Nic więcej mi nie powiedziano. Tam gdzie mieszkałem na Browarnej w piwnicy również był łuk z cegieł i nisza. I gdyby się przebił przez tą niszę, wyszło by się na Cz. Krzyża. Będę wewnątrz w następnym tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: piwnice na książki 27.09.09, 11:44 > Jak się dowiedziałem, to w ścianie jest łuk z cegieł. Mnie mówili o piwnicach z łukowym sklepieniem a to już byłaby rewelacja. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Do kerac32 27.09.09, 16:12 www.echokatolickie.pl/index.php?str=100&id=1667&idd=21 Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: piwnice na książki 28.09.09, 11:42 > Będę wewnątrz w następnym tygodniu. Wstęp limitowany? Czy zdążą zasypać? Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: piwnice na książki 28.09.09, 15:21 może firmy których nie wymienię już porobiły zdjęcia. Zdjęcia, które będą w archiwum lub ukażą się w ich książkach. Jeśli się nie dostanę nie będę wiedział i widział jak, to wygląda. No i na stronie też tego nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: piwnice na książki 28.09.09, 15:41 > będą w archiwum lub ukażą się w ich książkach. Czyli niezależni twórcy stron o Siedlcach nie mogą mieć dostępu do wiadomości w końcu nieutajnionych. My, jako konsumenci tych niezależnych stron możemy czekać i czekać. Jedna dobra strona tego embarga to rosnąca legenda pt. " Siedleckie lochy". Pan konserwator może coś powie? Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: piwnice na książki 02.10.09, 19:52 Jednak do odkrytych łuków Kronikarza nie wpuścili. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: piwnice na książki 02.10.09, 20:36 krzycho1252 napisał: > Jednak do odkrytych łuków Kronikarza nie wpuścili. Nie mogę wchodzić na teren budowy. Czekam. Jeszcze się nie przypominałem. Minęło dopiero 7 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: piwnice na książki 15.10.09, 17:08 krzycho1252 napisał: > > będą w archiwum lub ukażą się w ich książkach. > > Czyli niezależni twórcy stron o Siedlcach nie mogą mieć dostępu do wiadomości w > końcu nieutajnionych. My, jako konsumenci tych niezależnych stron możemy czekać > i czekać. Jedna dobra strona tego embarga to rosnąca legenda pt. " Siedleckie > lochy". Pan konserwator może coś powie? Zapytałem o piwnice? Dowiedziałem się, że coś tam było. Zostało zabetonowane po zbadaniu przez archeologa od konserwatora zabytków. Czy pomieszczenia były duże, ile osób by się tam zmieściło, 5, 10, 20? nie Panie Krzychu, więc musisz się dowiedzieć u "pana". Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: piwnice na książki 15.10.09, 19:50 > Zostało zabetonowane po > zbadaniu przez archeologa od konserwatora zabytków. Oto nasze siedleckie pogotowie archeologiczne. Zobaczyli, zapisali i poszli sobie. Dokładne badania mogłyby przedłużyć remont. Jest plan oddania do użytku więc tak musi być !!! W innych miastach wstrzymują ważniejsze inwestycje aby zbadać co w ziemi się znajduje. Nasza historia jest dla wybranych. Obserwowałem prace ziemne przy NKJO (Konarskiego- Asłanowicza, wstawiłeś nawet zdjęcia z warstwami ziemi w wykopie, rozmawiałem z kolegą, który tam pracuje....i archeologa nikt nie widział. Kopali na Krótkiej - to samo. Badania archeologiczne na tym terenie, skąd podobno są początki naszego miasta, prowadził w latach 60-tych profesor Gerlach i wszyscy się do tego odnoszą. Od tamtego czasu nic, żadnego kawałka ceramiki, szklanego paciorka, ostrogi, spinki czy grotu strzały nie znaleziono. PS. Też miałem informacje, że piwnice jakieś wykopali. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: piwnice na książki 15.10.09, 20:34 To co wiem, pochodzi od Ciebie. Czego się dowiedziałem, napisałem dzisiaj. Wcześniej, pracownik przez płot powiedział o jakimś łuku. "Łuków" w ścianach jest tam sporo. Ten widoczny na zdjęciach zwalonego narożnika też sostał rozebrany i będzie odnawiany (forma). Na dzisiejszych zdjęciach widoczne jest rozwałka kolumny murowanej i nadproża. Z tego co widziałem stan murów biblioteki jest bardzo zły. Teraz niech mi ktoś powie, że Łukasińskiego 28 to była ruina. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: piwnice na książki 15.10.09, 22:06 zdjęcia remontowanej biblioteki (dzisiejsze) wstawione Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: piwnice na książki 16.10.09, 08:28 Wygląda to na rozebranie i budowę od nowa. Co to za ława wzdłuż budynku czy tylko ułożona droga? Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: piwnice na książki 16.10.09, 09:43 to fundamenty pod nową część biblioteki. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: piwnice na książki 16.10.09, 20:41 Czyli wyrównają z przybudówką przy Resusie. Od strony Jacka też takie cóś zrobią. W sumie to będzie inny budynek, dlatego z taką chęcią budują z nowej cegły nowe mury. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm będą potrzebne cegły 05.10.09, 01:26 będą potrzebne cegły, czy konserwator da zlecenie, czy już wszystkie rozdysponowane? www.festiwalzhp.za.pl/bibliotekaremont.htm PS. Ciekawe czy, to czasem nie mała katastrofa budowlana czy zamierzono rozwałka? Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: będą potrzebne cegły 05.10.09, 07:41 > zamierzono rozwałka? Obsunęł się kilka cegieł. Słabe fundamenty, wiatr i widać pęknięcia dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: będą potrzebne cegły 05.10.09, 11:36 Ale te lochy dalej nie dają mi spokoju? Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: będą potrzebne cegły 05.10.09, 11:45 Może przewrócona ściana jest powodem ciszy w tej sprawie. Tu wrócę do ulica Katedralna będzie miała szerokość do 12,5 m co umożliwi utworzenie trzech pasów ruchu 13 kroków x 0,7 m tj. 9,1 m Mierzone wczoraj od ściany nowej Galerii do ogrodzenia po przeciwnej stronie ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: będą potrzebne cegły 06.10.09, 08:52 Szanowna Redakcjo. Przewrócona ściana to tragedia dla zabytku albo i wybawienie. Historyczne cegły wstawią z Łukasińskiego... ,kto wie? Pachną caratem i uciskiem narodowym więc na bibliotekę się nie nadają. Z Katedralnej można i cztery pasy ruchu zrobić, albo i pięć szerokich jak pas startowy na lotnisku. Tak mi coś, czego by się nie spodziewał po Tobie, zapachniało naiwnością. Budowniczy chce i ma albo było i nie ma. "i nie ma" dotyczy pomnika. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: będą potrzebne cegły i są potrzebne 10.10.09, 20:20 Ze zdjęć widać, że nowe cegły wmurowali a nie te z Łukasińskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
brat_szczepana Gdzie są te łukowate piwnice? 06.10.09, 18:22 W mnogości wpisów "przy okazji" trudno zlokalizować odkryte piwnice. Pytam więc, gdzie je odkryto? - stara kamieniczka NKJO? - kino Podlasie? - odwach vel biblioteka? - gdzieś indziej? Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Gdzie są te łukowate piwnice? 07.10.09, 13:00 brat_szczepana napisał: > - odwach vel biblioteka? Podobno tu. Archeolodzy coś sondażowo badali i być może badają. Jak widać jest to wiedza zastrzeżona dla wybranych. Kronikarzowi nie pozwolili zrobić zdjęć od wewnątrz. Jakby jakieś lochy, piwnice były to byłaby rewelacja a to wstrzymałoby remont biblioteki. Ani TS, ani KRP nie wspominają, że zawalił się narożnik budynku. Cisza. Odpowiedz Link Zgłoś
brat_szczepana Re: Gdzie są te łukowate piwnice? 07.10.09, 13:19 Dziękuję Krzychu. Jesteś nieoceniony. TS i KRP milczą, widocznie mają jakiś powód. Chociaż po przebojowym artykule w TS pani ANA na temat rozbieranego zabytku kolejowego z 1904 r. (!) sądziłem, że objawiła się rasowa dziennikarka, która będzie skrzętnie opisywała wszystkie działania rozbójnicze na siedleckich zabytkach. Może po tej pierwszej świetnej publikacji dostała po głowie? Napisze pewnie coś pan Juśkiewicz, on zawsze pisze tak jak trzeba. Cała nadzieja w ŻS, ECH i w TVS. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Gdzie są te łukowate piwnice? 07.10.09, 16:06 Pani Ana miała kilka świetnych tekstów np. o kirkucie. Niezależny Kronikarz miasta powinien mieć wstęp na teren budowy. Gdy mówi się, że odkryto jakieś lochy to ktoś wiarygodnie powinien to potwierdzić lub zdementować. Przez szacunek dla księżnej Aleksandry powinni zbadać, przed rozpoczęciem prac: "Wybudowany kosztem Aleksandry Ogińskiej przed 1787 r. pierwotnie na planie prostokąta, a na skutek rozbudowy w 1834 r. zachowuje do dzisiaj rzut w kształcie litery "T". Odwach będący architektonicznym symbolem czasów księżnej Ogińskiej jest budynkiem jednokondygnacyjnym, do którego w 1873 r. dobudowano dwukondygnacyjny budynek Resursy.." Za księżnej służyła jako siedziba wag miejskich. Kupcy musieli ważyć towar, płacili odpowiednie podatki i nie mogli oszukiwać. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Gdzie są te łukowate piwnice? 09.10.09, 19:53 Pani Ana była dzisiaj w remontowanej bibliotece i nikt jej pewnie nie oprowadził ani nikt nie udzielił wyjaśnień. Dyrekcji nie było. Kiedyś był taki program satyryczny "Dyrekcja cyrku w budowie". Cegły z Łukasińskiego na bramę Ogińskiej... Odpowiedz Link Zgłoś
darwet Kino Podlasie 06.10.09, 21:05 Schodki i wjazdy dla niepełnosprawnych wymurowane i okładane piaskowcem. Tandetne i zasłaniające budynek. Lepiej by było gdyby zastosowano nilkowanne barierki z rurek. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Kino Podlasie 10.10.09, 20:00 > Schodki i wjazdy dla niepełnosprawnych wymurowane i okładane > piaskowcem. > Tandetne Zgadzam się z tobą. Już lepiej, jakby był beton szlifowany. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Kino Podlasie 10.10.09, 20:38 krzycho1252 napisał: > > Schodki i wjazdy dla niepełnosprawnych wymurowane i okładane > > piaskowcem. > > Tandetne > > Zgadzam się z tobą. Już lepiej, jakby był beton szlifowany. piaskowiec jest niezły, za lilka miesięcy będzie bardzo ciemny i będzie kontrastował ze ścianami. Przykład: chodnik przed sarą kawiarnią DOROTKA, o pomniku przed Pałacem nie warto wspominać. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: zwiedzanie Parking wodny 15.10.09, 19:59 1.Parking na kajaki, czy marina przy MPRB? 2. Fachowcy skleili pachołka. Brawo. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: zwiedzanie miasta. Piłsudskiego 8 25.10.09, 13:10 Odnowiony na gładko, bez żadnego detalu architektonicznego. Nawet na inny kształt okien konserwator pozwolił. Ile jeszcze masz takich niespodzianek? Odpowiedz Link Zgłoś
bertacesia Re: zwiedzanie miasta. Piłsudskiego 8 25.10.09, 13:24 krzycho1252 napisał: > Odnowiony na gładko, bez żadnego detalu architektonicznego. Nawet na inny > kształt okien konserwator pozwolił. Ile jeszcze masz takich niespodzianek? ??????????? Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: zwiedzanie miasta. Piłsudskiego 8 25.10.09, 16:32 bertacesia napisała: > ??????????? Do zdjęcia z zakładki " było a jest" mpppm. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: zwiedzanie miasta Siedlce 26.10.09, 15:58 link do domu aukcyjnego www.auction-imperia.ru/ zdj. nawarskiego pułku, na samym dole po lewej stronie Odpowiedz Link Zgłoś
brat_szczepana Re: zwiedzanie miasta Siedlce 26.10.09, 16:59 Chodzi o to? Фотография «2-ой Оренбургский казачий полк» Варшава. 21 Апреля 1908г. Оригинальный широкоформатный отпечаток. 93,5Х43,5см. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: zwiedzanie miasta Siedlce 26.10.09, 18:36 chodzi o nawarski pułk huzarów. 13 Pułk stacjonował w Siedlcach lub pod Siedlcami (m. Zagłoby), a tam jest 17 Pułk i co niektórzy upierają się, że to zdjęcie robione jest w Siedlcach (koszary). Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: zwiedzanie miasta Siedlce 26.10.09, 19:33 "SIEDLCE 67. Cerkiew w budynku więzienia. 68. Cerkiew Św. Spirydona z 1837 roku w budynku rządowym przy ul. Pałacowej. 69. Cerkiew wojskowa 188 â go Rezerwowego Krasnostawskiego Pułku Piechoty w koszarach z 1903 roku. 70. Cerkiew wojskowa Narodzenia Jana Chrzciciela 70 â go Pułku Piechoty w koszarach. 71. Cerkiew wojskowa Św. Jerzego 13 â go Narwskiego Pułku Huzarów w koszarach na przedmieściach miasta." z książki KOPUŁY NAD WISŁĄ PRAWOSŁAWNE CERKWIE W CENTRALNEJ POLSCE W LATACH 1815 - 1916" Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: zwiedzanie miasta Siedlce 01.11.09, 20:43 To pewnie ta cerkiewka: www.szukamypolski.com/details.php?image_id=10859 Podpisane, że 13 Narewskiego Pułku Huzarów..... Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Nagórka 26.10.09, 19:43 Następny członek rodziny Nagórka na stronie www.festiwalzhp.za.pl/kazimierz_nagorka.htm Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Nagórka 27.10.09, 19:59 Szanowna Redakcja interesuje mnie 9 zdjęcie pod portretami Kazimierza Wacława. Duży samochód a w tle kamienica. Pierwsze skojarzenie - budynki kurii na Piłsudskiego a gdy się przyjrzałem to nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Nagórka 27.10.09, 20:27 Zdjęcie nie jest całe. Na innych z tego pochodu przed budunkiem widać murowany słupek ogrodzenia (zdj. ze sztandarem, za siwym gościem). Więc nie jest to kuria. Nasuwa się podejrzenie że może to być Syminarium Nauczycielskie. Tu ostatnio tylko dotarłem (wyszukałem) do pocztówki i niestety elewacaja nie pasuje. Być może, że budynek był remontowany i po dostał inną elewację ale to stwierdzę gdy dokopię się do zdj. o którym myślę. Na jednym zdj. Wacław stoi przed siedzibą PCK ze sztandarem z innymi. Ta siedziba to obecne pogotowie. Przed tym budynkiem po lewej stronie przy ulicy stał budynek, w którym mieścił się szpital żydowski w okresie istnienia getta. Jest też zdjęcie ruin tego budynku, gdzieś. Nic pewnego. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Nagórka 28.10.09, 21:56 W najnowszej książce E Kopówki "Żydzi w Siedlcach 1850- 1945" na stronie 309 jest zdjęcie podpisane " Budynek Zarządu Żydowskiej Gminy Wyznaniowej przy ul. Piłsudskiego. (fot ze zbiorów Bogusława Mitury). Niech Redakcja spojrzy i oceni. Szkoda, że nie ma numeru. Odpowiedz Link Zgłoś
brat_szczepana Re: Nagórka 29.10.09, 11:19 Chyba powinna jej się należeć z urzędu. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Nagórka 29.10.09, 14:15 Widziałem Panią roznoszącą tą książkę dla siedleckich Vip-ów i nawet z nią rozmawiałem. Odpowiedziała, że może mi ją najwyżej sprzedać. Jeśli ma być na stronie książki, to mam za nią jeszcze zapłacić? Otrzymam egz. wstawię. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Nagórka 29.10.09, 18:09 Mogę pożyczyć. Ciekawy jest "Wykaz czynnych bożnic sporządzonych 6 grudnia 1922 roku". Wymieniono 32 bożnice, rok założenia, ilość miejsc i właściciela. Szkoda, że autor nie wyliczył, które były czynne do drugiej wojny światowej. Na ulicy Mylnej było 3 bożnice :-Mylna 4, 1907, 20 osób, Munysz Sukiennik,- Mylna 4, 1918 ,50 osób , Chaskiel Zylbersztajn, -Mylna 4 1916, 40 osób, Srul Blunstejn. Ciekawe czy ten dom jeszcze istnieje? Na Małej 6, 1900, 20 osób, Hersz Gordztejo. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Nagórka 29.10.09, 18:19 Domy modlitwy są pewnie odpowiednikami kółek różańcowych. Tylko, że o kółkach różańcowych żaden z naszych historyków nie napisze. Książkę mogę pożyczyć z biblioteki ale przecież nie o to chodziło. Na koniec, wypowiedź podróżującego boso. " Palestyńczycy, to też żydzi którzy nie jedzą jedzenia koszernego". Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Nagórski 29.10.09, 18:36 W budynku Seminarium Nauczycielskiego nie ma okien o pełnym półłuku. A szkoła w Stoku Ruskim chyba stoi. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Nagórski 29.10.09, 18:49 Tak się składa, że na tym zdjęciu z przedstawienia z książki 1935r. "wesele Lubelskie" jest również mój ojciec. Stoi przed drugim filarem od prawej strony (bezrękawnik, biała koszula). To zdjęcie z książki mam gdzieś w oryginale (2xpocztówka) Wynika z tego, że z Lenardem się znali. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Nagórski 29.10.09, 21:36 Feliks www.festiwalzhp.za.pl/feliks_nagorka.htm Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Nagórski 16.03.10, 20:53 krzycho1252 napisał: > Ładne i ciekawe te odznaki pułkowe. Takie przesłano. Trochę zdjęć jest w książcw ze zdj. Gancwola. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: zwiedzanie miasta. Świrskiego 09.11.09, 13:40 Remontują kamieniczkę Świrskiego 25 albo 27. Wygląda na to, że skończy się na elewacji od ulicy. Nowy budynek na Krótkiej już chyba w całej okazałości, może kolor elewacji jeszcze trzeba dopracować. Mądrze zrobili przy NKJO przy Asłanowicza, nie kończą elewacji rogowego budynku więc rozebrali ogrodzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: zwiedzanie miasta. Świrskiego 15.11.09, 19:50 Nie tylko od ulicy, szczyt i bramę też. nie wiem czy redakcja zauważyła jak ładnie wieczorem wygląda brama w budynku Piłsudskiego 63. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: zwiedzanie miasta Siedlce 16.11.09, 15:57 Napis "Piłsudskiego" a zdjęcia więzienia od strony Pułaskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: zwiedzanie miasta Siedlce 16.11.09, 16:27 krzycho1252 napisał: > Napis "Piłsudskiego" a zdjęcia więzienia od strony Pułaskiego. Adres jest Piłsudskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: zwiedzanie. Krzyż na radzyńskiej. 20.11.09, 22:42 Między nr 37 a 41. Pomalowany na brązowo olejną farba z mało czytelnym napisem. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: zwiedzanie. Krzyż na Podsekulskiej 25.11.09, 16:54 Obok nr. 7. Ale mnie zaniosło. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Pomnik MAXa 25.11.09, 17:49 Patrząc na wygląd pomnika kojarzy mi się z wielkim ............ ze ściągniętą skórą. Może generał MAX taki był dla swoich żołnierzy i w ten sposób mu podziękowali. A teraz bez żadnego wstydu i skrępowania składa się tam kwiaty w asyscie samego biskupa. KO-wcy po SN lepiej wiedzą i władze pod tym .......... składają kwiaty. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Pomnik MAXa 25.11.09, 17:51 .......... składają kwiaty, a siedleckie (nie swoje bo nie pochodzą z Siedlec) dołują w wykopach fundamentowych. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm poszukiwania mogił niemieckich z czasów wojen 25.11.09, 18:14 Otrzymałem dzisiaj taką informację: >......Dowiedziałem się o tym dzisiaj, podczas rozmowy z p. >Maciejem M....... ( członkiem Wojewódzkiego Komitetu Pamięci Walki i >Męczeństwa w Łodzi ) który prowadzi taką akcję na terenie całej >Polski, działając w ramach fundacji polsko-niemieckiej. ....... Czy władze miasta i powiatu już o tym wiedzą? Może ktoś wreszcie kategorycznie stwierdzi czy Max-io leży nadal w Siedlcach czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: poszukiwania mogił niemieckich z czasów wojen 25.11.09, 19:23 > Może ktoś wreszcie kategorycznie stwierdzi czy Max-io leży nadal w > Siedlcach czy nie. Drwisz sobie ze zmarłego niemieckiego żołnierza i jego pomnika a gdyby ktoś śmiał się z Wanieczki np. to co ? Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: poszukiwania mogił niemieckich z czasów wojen 25.11.09, 19:48 Nic z tych spraw. To powinno być raz na zawsze i kategorycznie wyjaśnione. A uroczystości związane z polskimi rocznicami powinny odbywać się pod polski pomnikiem, a nie pod takim niemieckim ........... PS Prawdy nie znasz jaki był generał i dlaczego pomnik ma kształt kojarzący się. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: poszukiwania mogił niemieckich z czasów wojen 25.11.09, 19:59 polecam przeczytać "Wspomnienia Z Okupacji Niemieckiej 1915 - 1918" Anny Kuć Staniszewskiej i nie mieć żadnych złudzeń o dobroci niemców z tamtych czasów. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: zwiedzanie miasta Siedlce. Wieża narożna 02.12.09, 20:43 Na rogu Świrskiego i Pustej powstaje kamienica z wieżą. Ciekawe ile ta wieża będzie miała pięter? Odpowiedz Link Zgłoś
brat_szczepana Re: zwiedzanie miasta Siedlce. Wieża narożna 02.12.09, 20:53 Czyżby straż pożarna budowała sobie nową siedzibę z wysokościowym punktem obserwacyjnym? Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: zwiedzanie miasta Siedlce. Wieża narożna 02.12.09, 21:12 Wydaje mi się, że ta wieża wychodzi poza linię zabudowy tej pierzei Świrskiego. Podcienia chyba nie będzie? Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: zwiedzanie miasta Siedlce. Wieża narożna 03.12.09, 21:40 krzycho1252 napisał: > Wydaje mi się, że ta wieża wychodzi poza linię zabudowy tej pierzei Świrskiego. > Podcienia chyba nie będzie? wstawiłem 2 dzisiejsze zdjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: zwiedzanie miasta Siedlce. Wieża narożna 05.12.09, 15:02 Zauważyłem. Będziemy mieli współczesną kamienicę narożną. Gdyby tak Redakcja w wolnym czasie wstawiła tablicę informacyjną tej budowy.... Odpowiedz Link Zgłoś
rexerka Re: zwiedzanie miasta Siedlce. Wieża narożna 02.12.09, 20:56 może to będzie wieża strzelnicza jak odpowiedni ludzie wygrają wybory. Odpowiedz Link Zgłoś
brat_szczepana Re: zwiedzanie miasta Siedlce. Wieża narożna 28.12.09, 12:09 Chyba jednak nie wieża, a cała kondygnacja z zaokrąglonym narożnikiem. Roboty po długiej przerwie chyżo ruszyły, poczym nieoczekiwanie ustały. Mury nie zabezpieczone przed deszczem i śniegiem. Co to może być? Najpierw olśnienie, a za chwilę omdlenie? Odpowiedz Link Zgłoś
brat_szczepana Re: zwiedzanie miasta Siedlce. Wieża narożna 28.12.09, 13:01 Budynek ten nie wygląda się na zwykły dom z mieszkaniami. Co tam może się ulokować? Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Muzeum się zbroi 28.12.09, 21:40 www.festiwalzhp.za.pl/inffoto.htm Zawsze to lepsze niż wóz drabiniasty. Tak się składa, że znam handlarza bronią. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Muzeum się zbroi 29.12.09, 07:39 Będą hukać na Nowy Rok? Czy historię tej armaty opublikują? Bez żartów, -fajna rzecz- tylko Siedlce, nigdy się nie broniły. Nasz Pani, Wielka Hetmanowa była bardzo mądra a właściwie to bardzo przebiegła; "Tymczasem ambasador rosyjski, Bułhakow, kaptował zwolenników do stronnictwa prorosyjskiego. Licząc na pomoc właścicielki Kodnia, zwrócił się do jej syna Kazimierza Nestora Sapiehy. 25 kwietnia 1792 r. Sapieha odpowiedział ambasadorowi w ostrych słowach o swojej niezmiennej wierności ideałom uchwalonej Konstytucji. Mniej odporna na argumenty Bułhakowa okazała się właścicielka Siedlec Aleksandra Ogińska, która wkrótce zaoferowała mu gościnę. Być może w ten sposób zabezpieczała się na przyszłość. " i dalej "Następnie przemówił przybyły z Janowa Podlaskiego bp Adam Naruszewicz. Stwierdził on: „Nie masz zaiste w dziejach świata śladu, aby społeczeństwo jakieś cywilne w małych lat przeciągu, potargawszy spokojnie i jednomyślnie obce i własne więzy, tak prędko z obalin swoich powstać mogło”. Pamiętnikarz Kitowicz zanotował: „Poseł moskiewski nie był na tym akcie, dwiema dniami przed nim wyjechał do Siedlec, dóbr Ogińskiej, hetmanowej w. litewskiej, która dawniej tamże z Warszawy z wielą panami polskimi i cudzoziemskimi wyjechała”." www.echokatolickie.pl/index.php?str=100&id=1911&idd=21 taki ten autor złośliwy.... ale Pani Nasza jednak patriotyczna była "W czerwcu księżna Ogińska, chcąc naprawić nadszarpniętą opinię, ofiarowała 11 pendentów, 23 patrontasze, 14 karabinów i tyleż pałaszy. Dary księżnej hetmanowej oszacowano na 1194 złp. Również dworzanie Ogińskiej i mieszczanie z Siedlec ofiarowali gotówką 2 tys. złp. " Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Muzeum się zbroi 29.12.09, 13:14 Krzychu, spokojnie, nic Siedlcom nie zagraża, i nie trzeba przytaczać takich drastycznych przykładów. Zresztą dla niej zakup takiej ilości wyposażenia znaczył tyle co dla Ciebie dać pod kościołem 0,50 zł. Armata nie przedstawia żadnej historycznej wartości. Właściciel odlał w byłej Odlewni Staliwa 3 lufy. Jedną z nich wyposażył w podwozie. Lufy i armata stały w byłej Galerii w piwnicach Pałacu. Stały, tam bo właściciel nie miał ich gdzie trzymać. Teraz jest widocznie podobnie. Swiat jest mały, należy oczekiwać, że armata w swojej wędrówce trafi też do trzecieciego założyciela SKK w Siedlcach A.W. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Muzeum się zbroi 29.12.09, 14:28 Szukałem starości a ty tak prosto sprowadziłeś mnie na ziemię.Myślałem,że ta półfóndówka gdzieś pod Stoczkiem grzmiała. Igańskie,Bema to byłoby coś. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm wycięta wierzba na Rynkowej i inne 04.01.10, 18:59 www.markopm.za.pl/familijne.htm Nadesłane z Poznania. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: wycięta wierzba na Rynkowej i Pomnik Wolności 04.01.10, 21:11 Piękna historia. Szanowna redakcja gdzieś i kiedyś wstawiła zdjęcia wyciętej wierzby ( tej za pawilonami obok Biedronki?). Nie potrafię odnaleźć. Co do zdjęcia, które autor przekazał do muzeum, to pewnie kamień w wodę. Za kilka lat znajdzie się w prywatnej kolekcji. A jeśli tak to byłby skandal. Nie chcę wierzyć, że tak będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: wycięta wierzba na Rynkowej i Pomnik Wolności 04.01.10, 21:27 W książce "Pejzaż Siedlec z Jackiem w tle" jest zdjęcie 95 pokazujące moment wybuchu ale w spisie autorów fotografii jet napisane ""Setki" z zakładu Ignacego Płażewskiego" Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: wycięta wierzba na Rynkowej i Pomnik Wolności 04.01.10, 21:44 o wierzbie napisała, również, ANA w TS Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: wycięta wierzba na Rynkowej i Pomnik Wolności 04.01.10, 22:03 Czytałem. Na cmentarzu centralnym w części ewangelickiej są groby tej rodziny; Bogdan Lodwich 1923-01-01 1942-01-01 Wodzimierz Lodwich 1925-01-01 1986-01-01 Henryk Lodwich 1899-01-01 1943-01-01 Jadwiga Lodwich 1904-01-01 1984-01-01 Witold Lodwich 1903-01-01 1970-01-01 www.cmentarze.ikk.pl/index.php?id=ZNAJDZ Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: wycięta wierzba na Rynkowej i Pomnik Wolności 05.01.10, 09:51 O rodzinie autora listu? "Osobny rozdział w akcji pomocy dla ofiar wysiedleń z Zamojszczyzny zapisało siedleckie konspiracyjne Pogotowie Harcerek. Harcerki niosły pomoc personelowi Szpitala Miejskiego w Siedlcach, prowadząc dyżury przy dzieciach i starcach wysiedlonych z Zamojszczyzny. Ze wspomnień Wiesławy Lodwich–Jackowiak, komendantki PH w Siedlcach, wiadomo, iż dyżury te trwały 6 tygodni. " www.echo.siedlce.net/?p=24&j=2&id=2208 Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: wycięta wierzba na Rynkowej i Pomnik Wolności 05.01.10, 19:40 Pomnik Wolności. Data wysadzenia coraz bardziej mnie ciekawi. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: wycięta wierzba na Rynkowej i Pomnik Wolności 05.01.10, 20:13 Taka relacja: "W połowie 1943 znów zrobiło się niebezpiecznie. Niemieccy chłopcy przychodzili pod ogródek domu Zawadzkich i rzucali kamieniami w szyby, a ciocia ich przepędzała. Ponadto, dziesięć minut drogi od ich domu była siedziba gestapo, nigdy więc nie było wiadomo, kiedy jakiś Niemiec wejdzie. Pewnego razu do domu wszedł Niemiec, kazał wszystkim opuścić dom, jednak nikt nie wiedział, dlaczego. Kazano im też, nie wiadomo po co, otworzyć wszystkie okna. Jak się później okazało, Niemcy wysadzali pomnik Niepodległości na Nowych Siedlcach. Rozległ się straszny huk, a po chwili domownicy mogli wrócić do siebie. " zair15wapo.blogspot.com/search?updated-max=2008-04-27T15%3A16%3A00%2B02%3A00&max-results=7 Waldemar C. przesłał do "familijnych" zdjęcie z pomnikiem w tle, które podobno zrobione było w 1942r. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Muzeum się zbroi 11.01.10, 09:51 O pani naszej cd "28 września 1792 r. do Siedlec przybył Szczęsny Potocki. Patriota Józef Gąsianowski tak opisał tą wizytę: „Przybycie jego poprzedziło tego dnia wielu jenerałów sztabowych i różnych stopni oficerów, a także wielu urzędników krajowych, wiele dam pierwszego rzędu… Hetmanowa Ogińska z otaczającymi ją osobami udała się do sali, do której Szczęsny został wprowadzony przy wielkim hałasie muzyki janczarskiej moskiewskiej. Powitała go z wymuszoną grzecznością… Szczęsny przemówił kilka słów w majestatycznym tonie z zapytaniem, czy już wykonała wcielenie się do Targowickiej Jeneralności. Odpowiedziała hetmanowa: <<Właśnie do tego czasu wstrzymałam się z tym aktem>>. Potem podpisała przygotowany dokument. Dano śniadanie w czterech salonach… Szczęsny z hetmanową grał w taroka. Rozdawał tam urzędy cywilne, wojskowe, na różne stopnie patenty, najwięcej swemu targowickiemu motłochowi. Byli tam i uczciwi patrioci, i kadzili temu bałwanowi, unikając ucisku i prześladowań”." www.echokatolickie.pl/index.php?str=100&id=1953 Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Kino Sojusz 28.01.10, 19:27 Dzisiaj do remontu zostało przekazane kino Sojusz. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Kino Sojusz 01.02.10, 18:44 To Cud nad Muchawką. Scena teatru, kino Podlasie, biblioteka. Strach pomyśleć co ta kultura będzie robić. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Kino Podlasie 01.02.10, 19:09 Na ścianach nowe gipsy (płyty) i te elementy ozdobne. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Kino Podlasie 04.02.10, 20:51 Już trochę widać stiuki. A do Białej Sali nie wpuszczają? Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: Kino Sojusz 02.03.10, 19:25 zdjęcia wnętrz kina markopm.za.pl/kino_sojusz.htm Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Kino Sojusz 08.03.10, 08:56 Gratuluję www.tygodnik.siedlecki.pl/t8728-ostatnie.kadry.z.sojusza.htm Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Wieża narożna 04.01.10, 21:32 Handlowy. Coś mi się wydaje, że tą budowę wstrzymać chciał prezydent ze względu na brak miejsc parkingowych. ( protokół z sesji RM miasta w listopadzie) Konserwator powinien wstrzymać za przekroczenie linii zabudowy w historycznym centrum miasta. Dozór budowlany ..." każdy sobie....skrobie". > Co tam może się ulokować? Odzież zachodnią np. Odpowiedz Link Zgłoś
brat_szczepana Re: teatr 03.12.09, 21:36 Dzięki za szybkie działanie. Będziemy śledzić i komentować przebudowę. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: teatr 05.12.09, 14:59 Jakiś rysunek przyszłego budynku teatru mogliby gdzieś pokazać. Pewnie jest w załącznikach do przetargu ale długo trwa otwieranie "architektury". Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: teatr 09.12.09, 20:03 Otworzyło się. Będzie nadbudowa pokryta blachą. Bez okien. Odpowiedz Link Zgłoś
mpppm Re: teatr 09.12.09, 20:08 krzycho1252 napisał: > Otworzyło się. Będzie nadbudowa pokryta blachą. Bez okien. Jest jakiś rysunek? Daj namiar. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: teatr 09.12.09, 20:19 www.ckis.siedlce.pl/zalaczniki%20siwz.html Na stronie CKiS "przetargi", w SIWZ a w załącznikach architektura Odpowiedz Link Zgłoś
marvi2009 Re: teatr 09.12.09, 22:39 komin sceniczny raczej jest bez okien :) na tym polega scena z kominem scenicznym, więc zdecydowanie jest bez okien :) Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: teatr 10.12.09, 19:16 Bez okien. Blacha trapezowa na elewacji. Już mogliby zrobić uchwyty, linki zaczepić i byłaby ścianka wspinaczkowa. Byłby teatr otwarty i uliczny. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: zwiedzanie miasta 16.12.09, 20:21 Chyba już to gdzieś wstawiałem www.bilp.uw.edu.pl/ti/1865/foto/nn108.htm rysunek na następnej stronie z Jackiem Odpowiedz Link Zgłoś