Dodaj do ulubionych

Sypendia na AP

14.11.07, 15:07
Czy to nie skandal że uczelnie dopiero wywiesiła listy ze stypendiami( nie
wspominam tu o terminie /niewiadomo jakim/ ich wypłacenia) i co sie okazuje że
ktoś kto ma dochód 150-250 zł w rodzinie (to nie żart) otrzyma od uczelni 100
zł socjalnego bo mieszka wspólnie z siostrą, której dochody też uczelnia liczy
w poczet rozliczenia i przyznania stypendium. Ktoś tam chyba na głowe
upadł...albo jest to tzw. ładny sposób na lewą kasę. Co o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • kumka22 Re: Sypendia na AP 14.11.07, 16:49
      Niestety takie są przepisy:/ Każda Uczelnia otrzymuje pieniądze od Ministerstwa.
      Musi je podzielić między wszystkich studentów, którzy złożyli wniosek. Wg ustawy
      dochód, który uprawnia do otrzymania stypendium socjalnego wylicza się z
      dochodów wszystkich członków rodziny prowadzących wspólne gospodarstwo domowe.
      jeśli Twoja siostra nie uczy się tylko pracuje można potraktować ją jako osobę
      prowadzącą oddzielne gospodarstwo (mimo, że mieszka razem z Tobą). Pokręcone to
      trochę ale tak juz jest. Akademia i tak wcześnie ustaliła listy i podzieliła
      stypendia. Na mojej uczelni ( nie w Siedlcach) jeszcze nie ma ustalonych list.
      Będą może dopiero po 20.11 a pieniądze wypłacane będą prawdopodobnie (jak dobrze
      pójdzie) na początku grudnia.
      • creatorr Re: Sypendia na AP 14.11.07, 19:01
        Nie oszukujmy się. Moim zdaniem stypendia mogły by być dużo wyższe gdyby
        ubiegali się o nie tylko rzeczywiście ich potrzebujący. W naszym pięknym kraju
        aby dostać stypendium nie wystarczy być biednym- trzeba być sprytnym. Myślę, że
        każdy z czytających to forum znalazłby wśród swoich znajomych osobę, która po
        pieniądze ze stypendium socjalnego przyjeżdża dobrym samochodem. Musimy walczyć
        z przyzwoleniem społecznym na takie praktyki. Traktujmy naciągaczy jak złodziei
        naszych pieniędzy a nie kogoś kto zjadł jabłko z cudzego pola.

Co się zaś tyczy terminów to rzeczywiście Akademia nie pierwszy raz się popisuje
        tempem działania.
        • kinguch Re: Sypendia na AP 14.11.07, 19:36
          Niestety tak jest, ale cóż, wiele osób wychodzi z założenia że skoro
          dają to trzeba ciągnąć…

A autorce wątku proponuje zapoznać się z regulaminem(strona AP),
          tudzież w przypadku nie rozumienia przepisów dopytać dokładnie w
          pokoiku(pewnie wie, że jest specjalny gdzie się składa podania o
          stypendium, a panie słowo daje tam nie gryzą i wszystko powiedzą).
          Skoro siostra zameldowana jest w jednym mieszkaniu tak jak i autorka
          wątku i pracuje to logiczne że jej dochód również się liczy, chyba
          że jest możliwość udowodnienia, że w danym mieszkaniu osoba nie
          przebywa(np. ma inny adres tymczasowy).
          Qrcze jak wszystkim łatwo skandale wynajdywać… No nic tylko
          podziwiać, skandal za skandalem ;)
          • mpppm Re: Sypendia na AP 14.11.07, 20:08
            kinguch napisał:

> Niestety tak jest, ale cóż, wiele osób wychodzi z założenia że
            skoro
            > dają to trzeba ciągnąć…
            >
            > A autorce wątku proponuje zapoznać się z regulaminem(strona AP),
            > tudzież w przypadku nie rozumienia przepisów dopytać dokładnie w
            > pokoiku(pewnie wie, że jest specjalny gdzie się składa podania o
            > stypendium, a panie słowo daje tam nie gryzą i wszystko powiedzą).
            > Skoro siostra zameldowana jest w jednym mieszkaniu tak jak i
            autorka
            > wątku i pracuje to logiczne że jej dochód również się liczy, chyba
            > że jest możliwość udowodnienia, że w danym mieszkaniu osoba nie
            > przebywa(np. ma inny adres tymczasowy).
            > Qrcze jak wszystkim łatwo skandale wynajdywać… No nic tylko
            > podziwiać, skandal za skandalem ;)

najlepiej wywiesić plakaty w AP w Siedlcach z informacjami:
            "nie ciągnij stypendium z uczelni bo inni na to żle patrzą"

Ludzie miejcie litość.
            Macie poradzić bo człowiek pyta, a nie poniżać ludzi.
            • creatorr Re: Sypendia na AP 14.11.07, 20:41
              mpppm napisał:
              > najlepiej wywiesić plakaty w AP w Siedlcach z informacjami:
              > "nie ciągnij stypendium z uczelni bo inni na to żle patrzą"

Nie karmić trolla.
              • lesio57 Re: Sypendia na AP 14.11.07, 21:11
                A Kargul by powiedział[mataczą jak u nas z nawozami].
        • mpppm Re: Sypendia na AP 14.11.07, 21:01
          creatorr napisał:

> Nie oszukujmy się. Moim zdaniem stypendia mogły by być dużo wyższe
          gdyby
          > ubiegali się o nie tylko rzeczywiście ich potrzebujący. W naszym
          pięknym kraju
          > aby dostać stypendium nie wystarczy być biednym- trzeba być
          sprytnym. Myślę, że
          > każdy z czytających to forum znalazłby wśród swoich znajomych
          osobę, która po
          > pieniądze ze stypendium socjalnego przyjeżdża dobrym samochodem.
          Musimy walczyć
          > z przyzwoleniem społecznym na takie praktyki. Traktujmy naciągaczy
          jak złodziei
          > naszych pieniędzy a nie kogoś kto zjadł jabłko z cudzego pola.
          >
          > Co się zaś tyczy terminów to rzeczywiście Akademia nie pierwszy
          raz się popisuj
          > e
          > tempem działania.

Studenci nie piszczie o stypendium bo "creatura" ma swoje zasady
          przyznawania. Coś bredzi o samochodach, coś bredzi o sprycie,
          starających się o stypendium nazywa naciągaczami.

a jabłka to na drzewach panie uczony.
          • creatorr Re: Sypendia na AP 14.11.07, 22:12
            W związku z tym,że pojawił się na forum wątek stypendialny postanowiłem zwrócić
            uwagę na palący problem powszechnego wyłudzania stypendiów socjalnych. Nie
            stawiam w jednym szeregu osób rzeczywiście potrzebujących środków do nauki z
            cwaniakami, którzy chcą mieć więcej kasy na imprezy. Chcąc zwrócić uwagę na
            fakt, że nie wszystkim pobierającym środki z tej puli się należy naraziłem się
            na krytykę- dlaczego? Odpowiadając sobie samemu na pytanie myślę, że wszedłem na
            zbyt grząski w Polsce teren a osoby nie chcące jego utwardzenia odpowiadają na
            moje posty odwracając kota ogonem. Nie wspomniałem też o swoich zasadach
            przyznawania a raczej, tak jak napisałem wyżej, chciałem zwrócić uwagę na system
            weryfikacji osób ubiegających się. W naszym kraju za mało mówi się o
            największych problemach uznając je za zbyt trudne do rozwiązania. Ja jestem
            jednak optymistą i wierzę, że pisanie na lokalnym forum o chociażby zjawisku
            wyłudzania stypendiów zasieje w ludziach dezaprobatę dla tego zjawiska i coś
            zmieni. Nie chcę wydawać sądów o osobach wypowiadających się tutaj ale z tego co
            widzę niektórzy mają problem ze zrozumieniem tego co piszę, czepiają się
            szczegółów nie zagłębiając się w sedno sprawy.

BTW. Jeśli chodzi o jabłko to chodziło mi akurat o to, które spadło na ziemię,
            na pole znaczy się- te są najsmaczniejsze.
            • mpppm Re: Sypendia na AP 14.11.07, 22:27
              Nie zmieni się tego co się napisało.
              Kota się nie odwróci.
              Ci wszyscy krórych nazwałeś po swojemu, powinni Ci specjalnie
              podziękować, a szczególnie autorka tematu.

Jeśli chcesz rozwijać tematy o złodziejach, to złóż własny temat i
              go ciągnij.

Jabłko jak spadło, to też jest z drzewa.
              • creatorr Re: Sypendia na AP 14.11.07, 22:39
                Jeśli autorka wątku czuje się ugodzona moimi wypowiedziami niech o tym napisze-
                z pewnością Ją przeproszę. Co się zaś tyczy Ciebie mpppm to chciałbym, żebyś
                wiedział, że nawet jeśli Ty jesteś na mnie obrażony to nie obliguje to reszty do
                tego samego.

Pozdrawiam
                • mpppm Re: Sypendia na AP 14.11.07, 22:49
                  Czyli uważasz, że możesz obrażać, a inni (w tym ja) powinni być Ci
                  za to wdzięczni.
                  Ja w tym temacie, odwdzięczyłem się, więc mogę tu sprawę uznać za
                  remis.
                  Co do innego tematu w którym wypowiedziałeś się odnośnie "mpppm"
                  czuję pewne braki z Twojej strony.
                  Rób jak chcesz.

Ps. Nie obrażaj nie będziesz musiał przepraszać.
                  Ktoś ma pisać byś go przeprosił?
                  • creatorr Re: Sypendia na AP 14.11.07, 23:02
                    Moim zdaniem mogę obrażać osoby, nazywając je po imieniu złodziejami, które
                    wyłudzają pieniądze przeznaczone dla rzeczywiście potrzebujących. Chcę też
                    wyjaśnić, ponad wszelką wątpliwość, iż nie miałem na celu obrażenia kogokolwiek
                    kto jest w trudnej sytuacji finansowej i pobiera pieniądze ze stypendium
                    socjalnego. Jeśli ktokolwiek, a zwłaszcza autorka wątku, inaczej zrozumiała moje
                    intencje to przepraszam.
                    • ines777 Re: Sypendia na AP 15.11.07, 08:28
                      Hmmm tu nie chodzi o obrażanie sie a raczej o pewne wyjaśnienie faktu. W tamtym
                      roku moja siostra nie wliczała sie do wspólnego gospodarstwa domowego (chociaż
                      mieszkała razem z nami) a w tym roku nagle to się zmieniło. I dlaczego tak jest,
                      słyszę odpowiedz... bo przepisy. Hmmm po prostu nie rozumiem przepisów, które
                      mówią że ktoś kto nie dokłada kasy do domu (bo jest pełnoletnia) ma dokładać
                      kasę (wg tych przepisów) do mnie. Powiem więcej a jeśli jest zameldowana ze mną
                      ale mieszka np. W-wie i tam wynajmuje stancje? To też jak rozumiem prowadzi z
                      nami wspólne gospodarstwo. Samo zameldowanie jeszcze o niczym nie świadczy, ale
                      wg AP tak. I co z tym faktem zrobić. Bo czuję ze to będzie dla ciężki rok.
                      • kumka22 Re: Sypendia na AP 15.11.07, 12:20
                        hmm każdy przepis da się obejść. Tak samo było z moja siostrą. Studiuje na
                        Akademii Medycznej. Ja pracuję i studiuję i mieszkam razem z rodzinką. Nie
                        mogłam przedstawić zaświadczenia z uczelni, że studiuję, bo nie miałam jeszcze
                        zdanego egzaminu. Przedstawiłam zaświadczenie z pracy. Najpierw Pani od
                        stypendiów powiedziała, że siostra nie dostanie stypendium bo nie ma mojego
                        zaświadczenia z uczelni. skoro nie ma z Uczelni to znaczy,że tak jakby nie
                        jestem studentką. Więc przedstawiam z pracy.To ona mi wtedy, że moje dochody nie
                        wliczają się do dochodów rodziny. (Pracuję więc prowadzę oddzielne gosp. dom). W
                        ustawie jest definicja członka rodziny, która mówi, że członkiem rodziny (oprócz
                        rodziców, dzieci itd.) jest osoba studiująca do 25 roku życia. Więc jeśli Twoja
                        siostra pracuje, a nie studiuje to jej dochody nie powinny wliczać się do
                        dochodu rodziny.
                        • mpppm Re: Sypendia na AP 15.11.07, 12:30
                          Proszę przejść do PKO ul.B.Świrskiego i tam dowiedzieć się o
                          stypendium dla studentów.
                          Nie będę pisał o zasadach przyznawania.
                          Córka moja dostaje takie stypendium.
                          Po zakończeniu studiów trzeba je spłacać. Częś jest umarzana.
                          • kumka22 Re: Sypendia na AP 15.11.07, 12:34
                            To nie jest stypendium tylko kredyt studencki. Spłaca się go 2 lata po
                            ukończeniu studiów (oczywiście jeśli się noga nie powinie i będzie się zdawało w
                            terminie). Umarzana jest tylko tym, którzy znaleźli się wśród studentów z
                            najwyższa średnią.
                            • creatorr Re: Sypendia na AP 15.11.07, 14:08
                              więcej informacji na temat kredytu studenckiego:

www.pkobp.pl/index.php/id=oferta/grupa=3/id_product=000000000000043/podgrupa=/zakladka_id=5/zone=-1/section=stud
                        • ines777 Re: Sypendia na AP 16.11.07, 12:41
                          W
                          > ustawie jest definicja członka rodziny, która mówi, że członkiem rodziny (opróc
                          > z
                          > rodziców, dzieci itd.) jest osoba studiująca do 25 roku życia. Więc jeśli Twoja
                          > siostra pracuje, a nie studiuje to jej dochody nie powinny wliczać się do
                          > dochodu rodziny.

Gdzie dokładnei mogę znaleźć ten ustęp w rozporządzeniu bo jest to dla mnie
                          bardzo ważne. Dzięki za pomoc.
                          • kumka22 Re: Sypendia na AP 16.11.07, 14:39
                            • ustawa z dnia 27 lipca 2005 r. Prawo o szkolnictwie
                            wyższym (Dz. U. Nr 164, poz. 1365 z późn. zm.)
                            • ustawa z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach
                            rodzinnych (Dz. U. z 2006r. Nr 139, poz. 992, z późn. zm.)

w jednej lub drugiej ustawie (albo w obu) jest definicja członka
                            rodziny. Niestety nie mogę bardziej szczegółowo, bo nie mam czasu
                            teraz za bardzo.
    • misinka81 Re: Sypendia na AP 15.11.07, 11:25
      Hehe, to jeszcze nic :) Jak ja byłam na studiach i próbowałam starać
      się o socjalne na mojej (tfu!)katolickiej uczelni, to dowiedziałam
      się, że nie dostanę socjalnego, bo uwaga: mam za NISKIE (czyt:
      niskie) dochody ;)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka