Dodaj do ulubionych

Apel do rowerzystów i policjantów

08.08.08, 12:09
W Siedlcach, co prawda posiadamy znikomą ilość ścieżek rowerowych,
ale posiadamy, więc drodzy rowerzyści korzystajcie z tego
dobrodziejstwa tam gdzie jest to możliwe, a ułatwicie życie sobie i
innym.
Na pewno wpłyniecie na bezpieczeństwo ruchu drogowego
. A wy drodzy policjanci zwróćcie uwagę na tych rowerzystów, którzy
nie zwracają uwagi na fakt, iż wzdłuż drogi, którą jadą jest
wyznaczona specjalna dla nich ścieżka tylko jadą ulicą, nie zważając
na własne bezpieczeństwo,
Może tak kilka mandatów rozniosłoby wieść po okolicy i inni
zaczęliby wykorzystywać ścieżki, Siedlce są małe, więc wieść szybko
się rozniesie.

Obserwuj wątek
    • creatorr Re: Apel do rowerzystów i policjantów 08.08.08, 14:17
      Zgadzam się z powyższym apelem ale mam pewne "ale".

1. Nie każda ścieżka rowerowa jest takim dobrodziejstwem na jakie wygląda, vide
      ulica Składową.
      2. Rowerzyści, owszem, korzystają z chodników dla pieszych ale w przeważającej
      większości przypadków robią tego z lenistwa czy dla zabawy ale dla własnego
      bezpieczeństwa, tak aby nie jechać ruchliwą ulicą.
      3. Zgadzam się, że należy karać rowerzystów korzystających z chodników dla
      pieszych ale myślę, że ważniejszą kwestią jest ściganie pieszych na ścieżkach
      rowerowych.

Dla przykładu ulica Wyszyńskiego i ścieżka, wzdłuż której codziennie
      przejeżdżają dziesiątki policyjnych radiowozów w absolutnie żaden sposób nie
      reagując na setki pieszych poruszających się drogą tylko dla rowerów (jak
      wiadomo wystarczy zrobić kroczek aby znaleźć się na części dla piechurów).

teraz kilka przykładów z życia rowerzysty na siedleckich ścieżkach:
      1. Ulica od mostu lukowskiego do brzeskiej- średnio 9-10 razy mam okazję wymiany
      części w rowerze na nowe wpadając na nierozgarniętych kierowców wyjeżdżających z
      Budowlanej.
      2. Wspomniany wcześniej slalom między pieszymi na Wyszyńskiego, z krytycznym
      punktem przy przystanku autobusowym.
      3. Składowa i przeskoki "ścieżki rowerowej" z jednej strony ulicy na drugą +
      slalom między pieszymi zbliżając się do Lukowskiej.
      4. Samochody zastawiające notorycznie ścieżkę przy budynku prokuratury.
      5. Wybrukowany pasek nad zalewem, przy którym co prawda stoi znak (przy
      żaglówce) że jest ścieżką rowerową ale chyba nikt nic z tego sobie nie robi.

Podsumowując rowerzyści nie są bez winy, zapewne jeszcze dziś znajdzie się
      kierowca wypisujący na tym forum ich przewinienia ale tytuł tego tematu powinien
      brzmieć "Apel do rowerzystów, pieszych i policjantów" gdyż wystarczy raz
      przejechać się po siedleckich ścieżkach (nie będzie to długa wyprawa) i policzyć
      ile osób musieliśmy ominąć, zepchnąć, potrącić i cholera wie co jeszcze.
    • nash_bridges Re: Apel do rowerzystów i policjantów 08.08.08, 14:54
      na większości ścieżek rowerowych w Siedlcach nie da się bezpiecznie poruszać
      jednośladem z prędkością wyższą niż 20km/h; a prawdziwa przyjemność jazdy
      rowerem to jest spokojne przemieszczanie się po równym asfalcie z prędkością 30km/h;
      kto mądry cały czas zleca budowanie kolejnych ścieżek ze zwykłej kostki
      brukowej??? jedynymi wyjątkami są ścieżeczka nad zalewem i na nierówna asfaltowa
      cześć na Składowej.

ogólnie to najlepiej wyjechać sobie za miasto jeśli ktoś chce pojeździć
      rekreacyjnie, natomiast jeśli jazda ma służyć innym celom nie pozostaje nic
      innego jak cały czas mieć oczy dookoła głowy ;)
      • creatorr Re: Apel do rowerzystów i policjantów 08.08.08, 17:17
        Po moim poprzednim wpisie z ciekawości jednego faktu poszedłem pokręcić po mieście. Nie bylem pewny, czy jadąc od strony Kazimierzowskiej da się wjechać przepisowo na ścieżkę rowerową wzdłuż Wyszyńskiego- sprawdziłem i jest to możliwe dopiero między przystankami autobusowymi, czyli jakieś 50-100m przed rondem. Wcześniej wjazd ogranicza podwójna ciągła linia i fakt, że jednymi miejscami z niższym krawężnikiem są przejścia dla pieszych.

>na większości ścieżek rowerowych w Siedlcach nie da się bezpiecznie poruszać
        > jednośladem z prędkością wyższą niż 20km/h
        Kolejny problem, po ścieżkach jeżdżę często z prędkością znacznie przekraczającą 30, czasem 40km/h jak powieje w plecy tak jak dziś i już wielokrotnie spotkałem się z zarzutem przechodniów, że jadę po ścieżce za szybko będąc dla nich zagrożeniem (tak jakby pieszy, który nie ma prawa być na ścieżce nie stwarzał zagrożenia dla rowerzysty poruszającego się >30km/h).

Pytanie do znawców:
        Jeśli ulicą Urwaną, równolegle do siebie, jadą samochód i rower a samochód skręca w Budowlaną to czy jest zobowiązany przepuścić rowerzystę jadącego prosto ścieżką rowerową? Pytam bo znów miałem ostre hamowanie i sam już nie wiem, może to nie kierowcy są tacy głupi tylko ja nie znam przepisów.

> ogólnie to najlepiej wyjechać sobie za miasto jeśli ktoś chce pojeździć
        > rekreacyjnie, natomiast jeśli jazda ma służyć innym celom nie pozostaje nic
        > innego jak cały czas mieć oczy dookoła głowy ;)
        Zgadza się tylko, żeby wrócić z rezerwatu Golobórz w północne rejony miasta trzeba przebijać się przez centrum albo nałożyć 30km drogi.
        • wredzioch Re: Apel do rowerzystów i policjantów 08.08.08, 21:10
          creatorr napisał:

> Pytanie do znawców:
          > Jeśli ulicą Urwaną, równolegle do siebie, jadą samochód i rower a samochód skrę
          > ca w Budowlaną to czy jest zobowiązany przepuścić rowerzystę jadącego prosto śc

Nie jest obowiązany. Tak samo jak nie jest obowiązany przepuścić pieszego. No chyba, że akurat pieszy jak i rowerzysta są już akurat na przejściu/przejeździe przez ulicę. Inaczej się ma sytuacja gdy przejazd/przejście ma sygnalizację świetlną.

PoRD Art.33 ust.4 "Na przejeździe dla rowerzystów, kierującemu rowerem zabrania się:
          1) wjeżdżania bezpośrednio przed jadący pojazd;
          2) zwalniania lub zatrzymywania się bez uzasadnionej przyczyny."

ust.1 "...Kierujący rowerem, korzystając z drogi dla rowerów i pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustępować miejsca pieszym."

Generalnie nie mam nic do rowerzystów. Przeszkadzają mi właściwie tylko w dwóch sytuacjach. 1. przejazd przez przejście dla pieszych - za co powinni być bezwględnie karani wykręceniem wentyli ;) 2.jazda po chodniku i dzwonienie na pieszych by ustąpili im miejsca - patrz ust.1 powyżej chcociaz właściwie po chodniku to nie powinni jeździć wcale i nie mam tu na myśli dzieci tylko dorosłych.

• lukasz57-90 Re: Apel do rowerzystów i policjantów 09.08.08, 18:01
            przez kilka lat byłem zmuszony jeździć rowerem po ulicy Brzeskiej. Na początku
            jeździłem jak "Bóg przykazał" po ścieżce rowerowej ale po rozwalonej feldze
            przez te ... krawężniki przestałem i jeździłem ulicą. I robi tak każdy kto chce
            jechać szybko po tej ulicy.

Pozdrawiam
            • falszywy_klamca Re: Apel do rowerzystów i policjantów 10.08.08, 16:24
              Heh, dobre. To tak jakby kierowca w aucie stwierdził, że na ulicy są za duże
              dziury i on rozwala sobie amortyzatory, a chodnik jest lepszy i będzie jeździł
              po chodniku.

I jeszcze w dodatku będzie twierdził, że każdy normalny kierowca chcący jechać
              szybciej będzie robił tak jak on.

Normalnie podejście rodem z Misia.
              • breuszek Re: Apel do rowerzystów i policjantów 10.08.08, 20:16

nie przesadzaj. rodem z misia by było jakby jechał ulicą lewą stroną rowerem. a
                tak wyraża swoje zdanie o ścieżce która została zrobiona "rodem z misia".
                przejedź się ścieżką rowerową 20 razy w miesiący ul. brzeską czy składową a
                zobaczysz o co chodzi.
                • lukasz57-90 Re: Apel do rowerzystów i policjantów 10.08.08, 22:17
                  kto jeździł ten wie co chciałem przez to powiedzieć.

• aro333 Re: Apel do rowerzystów i policjantów 11.08.08, 00:23
                    Jezdze sporo choć nie szybko , czesto też jezdzę Brzeską i tą
                    scieżką rowerową. Jeszcze częściej jezdze samochodem - drogi dla
                    auta są podłe zatłoczone jednak nie korzystam z chodnika jadąc
                    samochodem bo to zabronione no i głupio jakoś tak. Jezdząc rowerem
                    naginam tą słabo zrobioną ścieżką rowerową dla swojego
                    bezpieczeństwa, bo wiem jak w...ą mnie rowerzyści na asfaltowej
                    jezdni na Brzeskiej kiedy jadę samochodem. Nie chcę być przeszkodą i
                    nie chcę być rozjechanym. Nie mam wyjścia , naginam podłą ścieżką
                    rowerową tak samo jak nie mając wyścia jadę podłą , dziurawą i
                    zatłoczoną jezdnią , niszcząc dość drogi swój sprzęt , bez
                    porównania droższy niż rower, mój rower oczywiście.Podsumowując:
                    Albo się przestrzega przepisów albo się je ma w D...E , wybór
                    należy do Was .
                    • aro333 Re: Apel do rowerzystów i policjantów 11.08.08, 00:26
                      Dodam jeszcze oprócz tego przestrzegania przepisów: albo się jest
                      logicznie myślącym i tam gdzie można , korzysta się ze ścieżki
                      rowerowej albo ma się to w d..ie bo ja jestem na jezdni
                      najważniejszy , najmądrzejszy i najsprytniejszy , wiec naginam
                      rowerkiem po asfalcie mając z boku ścieżkę rowerową.
                      • leniwy_zapal Re: Apel do rowerzystów i policjantów 13.08.08, 23:23
                        Szczerze - nie jeździłeś chyba za dużo rowerem po mieście. Tak mi się
                        przynajmniej wydaje. Co do zasady masz rację - rowerzysta ma obowiązek
                        korzystania z drogi rowerowej lub pieszo-rowerowej (jak na Brzeskiej). Proponuję
                        jednak przejechać się kilkakrotnie tymi naszymi "ścieżkami", żeby zobaczyć
                        dlaczego w wielu wypadkach przestrzeganie przepisów jest niebezpieczne, bądź też
                        wysoce irytujące. Przykładem niech będą latarnie na bardzo wąskiej ścieżce
                        pieszo-rowerowej wzdłuż Brzeskiej, czy też krawężniki pojawiające się co
                        kilka(naście) metrów na tejże samej drodze. Wspomniane przez creatorra slalomy
                        na Składowej to kolejny kwiatek, który zafundował nam projektant - i tutaj
                        zagrożenie jest jak najbardziej realne dla wszystkich uczestników ruchu. Przy
                        niektórych przejazdach na drugą stronę nie nawet możliwości bezpiecznego
                        zatrzymania się i zorientowania w sytuacji. Dodam jeszcze do tego wręcz genialne
                        z punktu widzenia rowerzysty rozwiązanie świateł przy skrzyzowaniu
                        Budowlana-Brzeska-Wyszyńskiego - zero synchronizacji, efekt: pokonanie
                        skrzyżowania zgodnie z przepisami może zająć dobrych kilka minut, podczas gdy
                        nie stwarzający żadnego zagrożenia ruchu przejazd jednią jedynie kilka sekund.
                        Nie wspominam nawet o zwykłym niechlujstwie budowlanym, które np. powoduje, że
                        na nowiutkiej ścieżce pod rowerzystą ruszają się poszczególne kostki (tak
                        było/jest na Wyszyńskiego).

Mając na uwadze powyższe jestem przeciwnikiem ścieżek rowerowych w Siedlcach. Ze
                        względu na wąskie pasy drogowe nie da się wytyczyć sensownych ścieżek (lub też
                        wymaga to więcej wysiłku niż urzędasom chce się podejmować), więc jedynie
                        współużytkowanie jezdni daje szansę na wzajemne uświadomienie sobie własnego
                        istnienia zarówno przez rowerzystów, jak i kierowców, co przekłada się wprost na
                        zwiększenie bezpieczeństwa.
                        • aro333 Re: Apel do rowerzystów i policjantów 14.08.08, 09:57
                          Wiesz , pewnie w porównaniu z Tobą jezdzę mało. Są ludzie co jezdzą
                          jeszcze mniej. Na Brzeskiej jestem pare razy dziennie wiec wiem jak
                          to tam wyglada. Dalej nie zmieniam swojego zdania, co z tego ze tak
                          to jest zrobione , co z tego że trzeba postać parę minut na
                          światełkach, stanie sie coś? Mięśnie ostygną? Cmentarze są pełne
                          tych bohaterów na rowerach co mieli pierszeństwo , co z tego że
                          prawo było po ich stronie , no co z tego?.Chcecie to jezdzijcie
                          dalej asfaltówką , Wasz wybór. Ja poruszając się samochodem mocno
                          uważam na rowerzystów , dlatego może inaczej patrzę na tą sprawę.

"Wolność , po co Wam wolność - macie przecież telewizję"- Kult
                        • falszywy_klamca Re: Apel do rowerzystów i policjantów 15.08.08, 00:34
                          Jeżeli masz ścieżkę rowerową i krawężnik to albo na niego najedziesz, ale zwolnisz.
                          Jeżeli masz tą ścieżkę i dojeżdżasz do świateł, to czekasz na zielone. Sorry,
                          ale masz jakieś wytyczne i tego się trzymaj.

Przecież ja jak jadę po zimie ulicą Prusa to mam taką samą sytuację. Dziura na
                          dziurze i albo sobie to oleję i będę miał zawieszenie do wymiany, albo zwolnię.
                          Na ulicy Starowiejskiej jadąc od szpitala, koło siódemki w kazimierzowską muszę
                          czekać naprawdę bardzo długo na zielone światło, które w dodatku pali się tak,
                          aby przejechały 3 samochody. Ale ja muszę czekać, bo mam wytyczne.

A dlaczego nie przyjdzie mi do głowy zjechać na chodnik? Wjechać na pasy,
                          wykorzystać zielone światło dla pieszych, wjechać na chodnik, przejechać raptem
                          20 metrów i zjechać na ulicę?
                          Dlaczego jeżeli są dziury, to nie zjechać na chodnik, bo szybciej i lepiej dla
                          zawieszenia samochodu?
                          Niedorzeczne? Oczywiście, ale rowerzyści nie potrafią tego zrozumieć i dlatego
                          zachowują się jak bohaterowie z Misia.

Pewnie Wam sie spieszy do pracy/szkoły rano i musicie jechać szybko rowerem? A
                          wyjechać 10 minut wcześniej nie łaska?
                          • leniwy_zapal Re: Apel do rowerzystów i policjantów 15.08.08, 12:52
                            Może nie czytasz ze zrozumieniem, a może ja nie do końca jasno się wyraziłem :)
                            Nie popieram łamania przepisów, choć w wielu przypadkach jestem w stanie
                            zrozumieć, dlaczego do tego dochodzi. Powtórzę jeszcze raz - jestem
                            przeciwnikiem budowania ścieżek rowerowych w Siedlcach, bo robione one są
                            zupełnie bez pomysłu i tylko po to, żeby były. Całe szczęście jest ich niewiele,
                            więc nadal jestem w stanie dostać się w dowolne miejsce omijając ulice, przy
                            których są ścieżki. A jeśli już muszę jechać Brzeską czy Składową, to jadę
                            właśnie ścieżką. Nazbyt emocjonalnie reagujecie, a trochę luzu się przyda.
                            Jeżdżę dużo samochodem, więc wiem też, jak to wygląda zza kierownicy.

A w ramach eksperymentu - a propos trzymania się wytycznych - przejedźcie się
                            rowerem późnym wieczorem ulicą Wyszyńskiego w stronę skrzyżowania ze
                            Starowiejską (lub też Popiełuszki do Sokołowskiej). I wykonajcie zgodny z
                            przepisami manewr skrętu w lewo :] Z pozoru zadanie banalne, ale poznacie wtedy
                            kolejną przeszkodę, którą rowerzyści jeżdżący na codzień po mieście, mają do
                            pokonania. Gwarantuję, że spojrzycie inaczej na niektóre (podkreślam - niektóre)
                            przypadki łamania przepisów przez rowerzystów :) Swoją drogą, zdaje się, że przy
                            okazji jakiegoś happeningu creatorr próbował namówić prezydenta Kudelskiego na
                            zaprezentowanie takiego manewru, ale odmówił - najwidoczniej bał się
                            kompromitacji ;)
                            • creatorr Re: Apel do rowerzystów i policjantów 15.08.08, 20:24
                              Swoją drogą, zdaje się, że prz
                              > y
                              > okazji jakiegoś happeningu creatorr próbował namówić prezydenta Kudelskiego na
                              > zaprezentowanie takiego manewru, ale odmówił - najwidoczniej bał się
                              > kompromitacji ;)

Próbowałem namówić Pana prezydenta, przedstawicieli policji i straży miejskiej
                              na zaprezentowanie przepisowego pokonania rowerem ulic Zbrojnej i Składowej,
                              niestety powiedziano mi, że władze i zaproszeni goście nie są na to przygotowane...
          • bambii Re: Apel do rowerzystów i policjantów 17.08.08, 20:33
            2.jazda po chodniku i dzwonienie na pieszy
            > ch by ustąpili im miejsca

nic mnie bardziej nie doprowadza do szału jak scieżka rowerowa nad zalewem która
            stała sie pasażem dla pieszych , a spróbuj na nich zatrąbić , nie zejdą ot tak
            dla zasady , przecież jest "na prawie"
          • andy85 Re: Apel do rowerzystów i policjantów 18.08.08, 13:32
            wredzioch napisał:
            "....Nie jest obowiązany. Tak samo jak nie jest obowiązany
            przepuścić pieszego."

Szkoda stary, że nie przeczytaleś calgo kodeksu drogowego. być może
            wyczytałbyś, że:

Art. 26.
            2. Kierujący pojazdem, który skręca w drogę poprzeczną, jest
            obowiązany ustąpić pierwszeństwa pieszemu przechodzącemu na
            skrzyżowaniu przez jezdnię drogi, na którą wjeżdża.

i nie wypisywał glupot na forum, które może dla niektórych
            zmotoryzowanych posłużyć jako wykładnia prawa.

Mówiąc obrazowo, samochód skręcający z Urwanej w Budowlaną ma
            obowiazek przepuścić przepuścić jadącego równolegle z nim
            rowerzystę, który przecina Budowlaną i kontynuuje jazdę ulicą Urwaną.

Jeżeli zastosujesz swoją interpretację kodeksu to mam nadzieję, że 2
            setkami się nie wykpisz.
            • wredzioch Re: Apel do rowerzystów i policjantów 18.08.08, 14:47
              andy85 napisał:

> wredzioch napisał:
              > "....Nie jest obowiązany. Tak samo jak nie jest obowiązany
              > przepuścić pieszego."
              >
              > Szkoda stary, że nie przeczytaleś calgo kodeksu drogowego. być może
              > wyczytałbyś, że:
              >
              > Art. 26.
              > 2. Kierujący pojazdem, który skręca w drogę poprzeczną, jest
              > obowiązany ustąpić pierwszeństwa pieszemu przechodzącemu na
              > skrzyżowaniu przez jezdnię drogi, na którą wjeżdża.

To jeszcze raz przeczytaj to co napisałeś powyżej. W szczególności zwróć uwagę na słowo PRZECHODZĄCEMU i zastanów się co ono oznacza uzyte w tej formie.

Podobnie sormułowano art. 27 ust.1 dotyczący sytuacji z rowerzystą na ścieżce rowerowej i też uzyto zwrotu "rowerowi ZNAJDUJĄCEMU się na przejeździe" co nie jest równoznaczne z jadącym równolegle i zamierzającym wjechać na przejazd.

> i nie wypisywał glupot na forum, które może dla niektórych
              > zmotoryzowanych posłużyć jako wykładnia prawa.

Bez jaj. Trzeba mieć nie po kolei w głowie by wypowiedzi na jakimś forum brać za wykładnię prawa.

>
              > Mówiąc obrazowo, samochód skręcający z Urwanej w Budowlaną ma
              > obowiazek przepuścić przepuścić jadącego równolegle z nim
              > rowerzystę, który przecina Budowlaną i kontynuuje jazdę ulicą Urwaną.

Tak było do 31.12.2001 dopóki art. 27 ust.2 przestał obowiązywać

Dalej w części dot. ruchu rowerów możemy przeczytać :

art.33 ust.4 Na przejeździe dla rowerzystów, kierującemu rowerem ZABRANIA się:
              pkt. 1 wjeżdżania bezpośrednio przed jadący pojazd
              • wredzioch Re: Apel do rowerzystów i policjantów 18.08.08, 14:51
                wredzioch napisał:

> Tak było do 31.12.2001 dopóki art. 27 ust.2 przestał obowiązywać
                >
                powinno być - dopóki art. 27 ust.2 obowiązywał :)
    • leniwy_zapal Re: Apel do rowerzystów i policjantów 13.08.08, 23:29
      Zgadzam się z apelem, jeśli jednocześnie policja i SM będą gorliwie wlepiać
      mandaty wszystkim parkującym w niedozwolonych miejscach (np. na ścieżce
      rowerowej wzdłuż Warszawskiej - ulubione zajęcie właśnie policji i SM); tym
      którzy parkują nie zostawiając przepisowego 1,5 metra dla pieszych; pieszym,
      którzy łażą po ścieżkach; kierowcom, którzy żeby zyskać jedną dziesiątą sekundy
      nie zwalniają i nie zachowują metra odstępu od wyprzedzanego rowerzysty itd. A
      przede wszystkim, jeśli policja i SM przestaną same notorycznie łamać zasady
      PORDu, przykłady: parkowanie na przystankach, trawnikach, ścieżkach rowerowych,
      przekraczanie dozwolonej prędkości, wyprzedzanie na podwójnej ciągłej pod górkę
      (w tym specjalizuje się załoga naszego nieoznakowanego granatowego mondeo, w
      okolicach "pijanej górki" przed Kałuszynem, kiedy próbuje wymusić wykroczenia
      wśród innych uczestników ruchu ;))
      • bieszczadzka Re: Apel do rowerzystów i policjantów 14.08.08, 21:38
        Dziś w programie tv Siedlce mówią m.in o ścieżkach rowerowych i odpowiadają na
        niektóre wasze pytania. 15 min po każdej godzinie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka