adamanonim 07.10.08, 13:10 www.mist-er.com/opis-mistera.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emektb Re: Sposób na korki? A może by tak w Siedlcach? 07.10.08, 13:44 o proszę, założenia mojego programu wyborczego, czyli NNKnP Siedlec mogą stać się w końcu rzeczywistością :)) jeszcze tylko postawię centrum handlowe koło zalewu i można będzie budować kolejkę do centrum :D Odpowiedz Link Zgłoś
positivek Re: Sposób na korki? A może by tak w Siedlcach? 09.10.08, 16:33 dlaczego nie, w końcu Siedlce też się rozwijają fajne stronki robią www.positivesoft.eu tworzenie stron internetowych Siedlce Odpowiedz Link Zgłoś
820weronika Sposób na korki 07.10.08, 17:42 A może by tak więcej ruchu? piechota, rower? Odpowiedz Link Zgłoś
bbodekk Re: Sposób na korki 09.10.08, 19:00 Gondole napowietrzne to za wiele dla naszego miasta, ale pasy dla autobusów komunikacji miejskiej i ulice jednokierunkowe mogą usprawnić przejazd przez miasto. Jestem również za płatnymi parkingami w centrum Siedlec Odpowiedz Link Zgłoś
conveyor Re: Sposób na korki? A może by tak w Siedlcach? 12.10.08, 21:50 Jedna, wielka mrzonka. Konstruktor objezdza miasta w Polsce i probuje wcisnac swoj wynalazek po kolei wszystkim. Z Warszawy juz go wyrzucili. W dodatku jest to osobnik niewiarygodny, w czasie prezentacji wynalazku w Opolu albo we Wroclawiu (nie pamietam) zdazyl poklocic sie z firma ktora mu to cudo zbudowala. Firma twierdzi ze nie dostali kasy. To tak w skrocie. Odpowiedz Link Zgłoś
adamanonim Re: Sposób na korki? A może by tak w Siedlcach? 17.10.08, 16:53 Niewiarygodny tylko dlatego że nie ma kasy by samemu to zbudowac i probuje przekonać do tego innych?! Na jakim świecie my zyjemy? Ale cóz każdy kto wytycza nowe szlaki ma "pod górke i wiatr w oczy". Życze mu powodzenia mimo wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Sposób na korki? Prezydent za płatnymi 16.10.08, 19:25 "„Kilka lat temu przeżywaliśmy już płatne parkowanie na ulicach w Siedlcach. Ten pomysł się jednak nie sprawdził, w głównej mierze dlatego, że nie potrafiliśmy tego tak do końca wyegzekwować. W chwili obecnej będziemy chyba musieli powrócić do płatnego parkowania. Osobiście wystąpię do Rady Miasta o akceptację tego pomysłu” – powiedział Radiu Podlasie prezydent Wojciech Kudelski." (Z KRP) Straż Miejska z chęcią przypilnuje porządku. Nnknp emektb proponował przeniesienie instytucji samorządowych nad zalew albo gdzieś z dala od centrum.Ja na wszystkie siedleckie instytucje zaproponowałem biurowiec Stalchemaku. To byłby "pentagon" kwartagonny z ogrodem działkowym w tle. Odpowiedz Link Zgłoś
siedlczanin11 Re: Sposób na korki... 28.10.08, 22:41 Juz wiele razy się wypowiadałem na temat korków i ruchu samochodowego w Siedlcach - był taki wątek ale nie mogłem go teraz znaleźć. Ciekaw jestem czy Ci którzy ustawiają system zmiany świateł sami potem jeżdżą tymi skrzyżowaniami i jak klną stojąc w korkach. A wystarczyłoby troszkę wydłuzyć pewne światła i koreczki byłyby malutkie. Szczególnie mnie drażni skrzyżowanie i korki przed mostem łukowskim. A tworzą sie tam gdyż na skrzyżowaniu za mostem łukowskim bardzo krótko jest zielone światło dla kierunku z Łukowa i do Łukowa. Przecież tam wystarczy zrobić dłużej światło zielone i samochody nie będą stały w tak długim korku a tym bardziej często tam nie ma przepustowości gdyż się zatyka przejazd i na zielonym się stoi przed mostem. Tak niewiele trzeba - tylko pomysleć. Przecież tak mało jeździ tam aut ulicą Torową i Składową, że nie ma potrzeby tak długo im dawac zielone...ale kto o tym mysli? Kto w ogóle to ustawia??? Może ktoś im to podpowie??? A moze ktoś z tych "Fachowców" to przeczyta? Pozdrawiam i życzę im stania tam w korku nadal... Odpowiedz Link Zgłoś
kerac32 Re: Sposób na korki... 29.10.08, 00:07 A na skrzyżowaniu ulic Łukowskiej, Składowej i Targowej można by w końcu uruchomić zieloną strzałkę w prawo w kierunku Składowej. Napewno w dużym stopniu uległy by rozładowaniu korki pod mostem Odpowiedz Link Zgłoś
raks5 Re: Sposób na korki... 29.10.08, 01:10 siedlczanin11 napisał: Tak niewiele trzeba - tylko pomysleć. właśnie. Tak niewiele trzeba, tylko pomyśleć. Pomyśleć, że przy wielomilionowej (?) inwestycji w światła i systemy czujników ruchu, programowanie cykli i jakieś studium inżynierii ruchu było na pewno przeprowadzone. Nigdy nie miałem zajęć z inżynierii ruchu drogowego, ani pochodnych, ale jak pomyślę o teorii systemów, prawie kolejek, badań operacyjnych, programowaniu neuronowym, które to teorie są używane do rozpracowania takich systemów ruchu, to myślę, że to nie takie łatwe, żebyśmy się wypowiadali, że ktoś nie pomyślał, nie dopracował, nie dopilnował. Bo co my (no chyba, że są tu specjaliści) wiemy o tym ustawianiu ruchu? Można napisać, że regulacja ruchu w Siedlcach jest nieskuteczna. Ale daleki byłbym szukania niedoróbek w ustawieniach. I za każdym razem w takich sytuacjach piszę (szczególnie po wizycie w Siedlcach w pracujący dzień): jakby się siedlczanie nauczyli jeździć, to połowę korków mniej by było. Zacznijmy więc od siebie, a nie od inżynierów, którzy ustawiają światełka. :) A co do głównego tematu. Ustaliliśmy kiedyś jakiś społeczny komitet budowy tramwaju znad zalewu do starego kościoła czy tylko mi się śniło? Odpowiedz Link Zgłoś
bbodekk Re: Sposób na korki... 29.10.08, 12:25 Moje spostrzeżenia są odmienne od siedlczanina11, ulicą Składową jeździ naprawdę dużo samochodów, niewiele mniej niż w kierunku Łukowa, a w niektórych godzinach jest ich znacznie więcej. Pomogła by zielona strzałka, ale jej wprowadzenie wymaga nowej inwestycji miasta. Przeprogramowanie świateł jest podobno bardzo kosztowne i wymaga projektu zmiany organizacji ruchu. A co do tramwaju z nad zalewu do centrum miasta - pomysł niewykonalny ze względu na koszty. Może pogonić nasze MPK i uruchomić linię specjalną, tylko kto za nią zapłaci? Odpowiedz Link Zgłoś
podrozny113 Re: Sposób na korki... 29.10.08, 15:14 Może być i autobus tylko po co go uruchamiać jak i tak utknie w korku. Przydałby się buspasy ale w Siedlcach to tylko marzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
kombii.23 Re: Korki na Brzeskiej 29.10.08, 19:16 Na ul.Brzeskiej spotykam taką sytuację już kilkukrotnie a nie korzystam z tej jezdni na co dzień.Jadąc od Ul.3-go maja prawym pasem natkniemy sie na skręcających do Sprężyn.Ci co przeskoczą na lewy pas kilkadziesiąt metrów dalej zatrzymają sie za samochodem skręcającym w lewo do Vis-u,czy inną sąsiednia uliczkę.Jeden skręcający samochód blokuje za sobą kilka ,kilkanaście.Czy nie można wprowadzić zakazu skrętu w lewo w tym miejscu, a kierowca przejedzie 200m dalej i na wysokości radaru za wysepką pięknie sie schowa i zawróci,a jadąc w kierunku centrum zjedzie do Vis-u bez blokady . Odpowiedz Link Zgłoś
wredzioch Re: Korki na Brzeskiej 29.10.08, 19:39 Skoro skręcający w prawo do 'spręzyn' albo za 'spręzynami' Ci przeszkadzają bo blokują ruch to tak samo skręcając w prawo do Visu też będą w analogiczny sposób blokować ruch. No i jeszcze jedno jeśli nie może bezproblemowo skręcic w lewo bo ruch pojazdów z przeciwnego kierunku jest duży to co zmieni się 200 metrów dalej?. Tam też są uliczki i wjazdy w prawo w które ktoś zechce skręcać i tak 200m dalej też moga byc zablokowane 2 pasy ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś
kombii.23 Re: Korki na Brzeskiej 30.10.08, 19:58 wredzioch napisał: > Skoro skręcający w prawo do 'spręzyn' albo za 'spręzynami' Ci przeszkadzają bo > blokują ruch to tak samo skręcając w prawo do Visu też będą w analogiczny sposó > b blokować ruch. > > No i jeszcze jedno jeśli nie może bezproblemowo skręcic w lewo bo ruch pojazdów > z przeciwnego kierunku jest duży to co zmieni się 200 metrów dalej?. Tam też s > ą uliczki i wjazdy w prawo w które ktoś zechce skręcać i tak 200m dalej też mog > a byc zablokowane 2 pasy ruchu. Do Sprężyn blokują tylko duże ciężarowe samochody,a odnośnie skrętu za 200 metrów dalej,jest tam wysepka na środku jezdni za którą schowa się jeden samochód i nie zablokuje ruchu za sobą czekając na przejeżdżające samochody. I jeszcze jedno elektronika,czujniki i wielcy inżynierowie ustawiają zmieniające się światła i od reorganizacji na skrzyżowaniu przy więzieniu tworzą sie korki w centrum Siedlec.Zbyt krótka zmiana do jazdy na wprost tyczy ul.Piłsudskiego jaki ul.Armii Krajowej w Wojskową. Odpowiedz Link Zgłoś
podrozny113 Re: Korki na Brzeskiej 31.10.08, 16:01 kombii.23 napisał: Zbyt krótka zmiana do jazdy na wprost tyczy ul.Piłsudskiego jak > i > ul.Armii Krajowej w Wojskową. I po tym fantastycznym spostrzeżeniu można powiedzieć jedno: to już jest koniec. Wraz z wydłużaniem czasu wyświetlania sygnału zielonego na ulicy Piłsudskiego skracamy czas na przelot Wojskowa-Armii Krajowej. I odwrotnie. No to chyba trzeba tego gościa od tej kolejki gondolowej do Siedlec zaprosić. Nie wiem czy będzie lepiej ale na pewno ciekawiej. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Korki na Brzeskiej 31.10.08, 20:07 "No to chyba trzeba tego gościa od tej kolejki gondolowej do Siedlec zaprosić. Nie wiem czy będzie lepiej ale na pewno ciekawiej." Jestem za. I jeszcze przejścia podziemne z ruchomymi schodami dla pieszych zrobić. Kolejki napowietrzne postulował emektb w wątku o nnknp ( naszym najlepszym kandydacie na prezydenta). Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: Sposób na korki... 03.11.08, 09:25 > Przydałby się buspasy ale w Siedlcach to tylko marzenie. Dlaczego? Np. Sokołowska to idealne miejsce ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
podrozny113 Re: Sposób na korki... 03.11.08, 18:40 :))) Sokołowska to jest już denat. Leży zabita. Paliwo po 10zł/litr może ją tylko wskrzesić. Odpowiedz Link Zgłoś
bbodekk Re: Sposób na korki... 04.11.08, 18:48 Moim zdaniem nie tylko sokłowska, ale i starowiejska po niewielkiej przebudowie. Podobnie ciąg ulic garwolińska, partyzantów. Problem tylko w tym aby zmusić naszych rajców do zajęcia się tym tematem. Poza bus pasami powinny być również aktywne sygnalizacje świetlne wzbudzane przez nadjeżdżający autobus. Odpowiedz Link Zgłoś
radson666 Re: Sposób na korki... 15.11.08, 19:22 no_login napisał: > > Przydałby się buspasy ale w Siedlcach to tylko marzenie. > Dlaczego? > Np. Sokołowska to idealne miejsce ;-) marzenie ano dlatego ze w Siedlach brak jest kilkupasmowych ulic, glowne takie jak np. sokolowska czy pilsudskiego maja tylko po 1 pasie ruchu w kazda strone. dla ulicy sokolowskiej moze i jest jeszcze nadzieja na jakas przebudowe w stylu brzeskiej ktora jeszcze kilka lat temu byla polowa tej co mamy obecnie, pilsudskiego natomiast jest zbyt ograniczona przez zwarta zabudowe centrum i tam raczej bus-pasu nigdy nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: Sposób na korki... 16.11.08, 08:44 Większe emoty muszę stawiać :-) Nawet jeśli Sokołowską poszerzy się do dwóch pasów w każdą stronę, to po co buspasy? Dla 4-5 autobusów w ciągu godziny? Odpowiedz Link Zgłoś
efaster Re: Strefa Płatnego Parkowania 16.11.08, 12:23 jw. Tylko od kiedy ???? PS. Mam nadzieje że nie jest to pytanie retoryczne :) Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: Strefa Płatnego Parkowania 17.11.08, 08:21 > Tylko od kiedy ???? Mam nadzieję że nigdy. Dlaczego tak Ci zależy na wprowadzeniu kolejnego podatku? Od tego miejsc do parkowania nie przybędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
efaster Re: Strefa Płatnego Parkowania 17.11.08, 20:31 no_login napisał: Dlaczego tak Ci zależy na wprowadzeniu > kolejnego podatku? > Od tego miejsc do parkowania nie przybędzie po 1. będzie większa rotacja (nie będzie stania cały dzień) po 2. przestaną zbędnie przyjeżdzać do swojej "stolicy" mieszkańcy okoklicznych wsi po 3. będą pieniądze na remont dróg, chodników po 4. każde większe miasto ma strefe płatnego poarkowaniwa w cenrtum :) PS. Nie można w Siedlcach budować Hipermarketów, to przynajmniej będziemy mieli stefr płatnego parkowania pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
fryz100 Re: Strefa Płatnego Parkowania 17.11.08, 21:54 > po 2. > przestaną zbędnie przyjeżdzać do swojej "stolicy" mieszkańcy > okoklicznych wsi Jasne, mieszkańcy ze wsi nie mają nic lepszego do roboty tylko przyjeżdżać i parkować samochody w Siedlcach. Mam rozumieć ,że to dla nich taka wycieczka turystyczno-krajoznawcza w ramach "odchamienia".Ludzie!!! na tym forum stykam się nie po raz pierwszy z nagonką na ludzi z samochodami WSI...,czyżby jakieś kompleksy mieszkańców Siedlec. Sam jestem mieszkańcem Siedlec i wcale mi nie przeszkadza czyjeś wiejskie pochodzenie.Taki sam człowiek jak każdy inny, a że się tam urodził ? Każdego z nas mogło to spotkać. Odpowiedz Link Zgłoś
efaster Re: Strefa Płatnego Parkowania 17.11.08, 23:36 fryz100 napisał: > Sam jestem mieszkańcem Siedlec i wcale mi nie przeszkadza czyjeś wiejskie pochodzenie.Taki sam człowiek jak każdy inny, a że się tam urodził ? > Każdego z nas mogło to spotkać. Najlepsza jest ta końcówka :) ... "Każdego z nas mogło to spotkać" ale im pocisnełeś po całości PS. Już dawno się tak nie uśmiałem :) pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
bbodekk Re: Strefa Płatnego Parkowania 18.11.08, 07:22 Zdecydowanie popieram strefy płatnego parkowania. Pierwszym miejscem w którym powinien stanąc parkometr są okolice urzędów oraz ciągi handlowe na Piłsudskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
wredzioch Re: Strefa Płatnego Parkowania 18.11.08, 07:37 A jak juz wprowadzisz te strefy i dalej nie będziesz miał gdzie zaparkować to co? Jak kogoś stać na samochód i paliwo to chyba nie będzie problemu wydac parę złotych na parkowanie. Po za tym jak mają się strefy parkowania do zmniejszenia korków. Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: Strefa Płatnego Parkowania 18.11.08, 11:03 > będzie większa rotacja (nie będzie stania cały dzień) Rotacji nie będzie, nadal będzie stanie. > przestaną zbędnie przyjeżdzać do swojej "stolicy" mieszkańcy > okoklicznych wsi A czym dojadą do pracy? > po 3. > będą pieniądze na remont dróg, chodników Proszę, nie żartuj, ponad połowę swoich dochodów oddajesz w formie podatków i co z tego masz? W cenę paliwa masz wliczony podatek drogowy. Gdzie są drogi i autostrady wybudowane z tego właśnie podatku? > po 4. > każde większe miasto ma strefe płatnego poarkowaniwa w cenrtum :) ROTFL Każde większe miasto ma KMPiK, ulice dwupasmowe, przejścia podziemne, ... > Nie można w Siedlcach budować Hipermarketów, to przynajmniej > będziemy mieli stefr płatnego parkowania ROTFL, ROTFL, ROTFL P.S. naprawdę lubisz być okradany przez władze? Odpowiedz Link Zgłoś
podrozny113 Re: Strefa Płatnego Parkowania 18.11.08, 18:55 > P.S. naprawdę lubisz być okradany przez władze? Masz ciekawą nazwę na płacenie podatków :) Ja uważam, że wprowadzenie opłat za parkowanie to krok we właściwą stronę ale tylko na początek. Bez wzmocnienia komunikacji miejskiej to zawracanie głowy. Zobaczymy, czy dzięki opłatom zmniejszą się korki. Jestem ciekawy czy poczujemy róznicę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: Strefa Płatnego Parkowania 19.11.08, 09:19 > Masz ciekawą nazwę na płacenie podatków :) Płacisz podatki? Zapewne płacisz. Utrzymujesz z nich sądy które skargę na niepodejmowanie czynności przez komornika, odrzucają i odpowiadają, cytuję: "Niepodjęcie czynności jest również czynnością". Płacisz na urzędników z Ministerstwa Finansów dzięki działalności których, znaczna część podatników nie potrafi sama rozliczyć się z podatków. Płacisz również składkę na ubezpieczenie zdrowotne. A za usługi stomatologiczne płacisz z własnej kieszeni. Teoretycznie płacisz również abonament RTV. A w telewizji państwowej oglądasz telezakupy, pierdylion pierwszy odcinek "Mody na sukces", "Klan", "Plebanię" i inne gnioty. O podatku drogowym z którego buduje się ronda w bezsensownych miejscach, progi zwalniające i stawia fotoradary zamiast budować drogi, już pisałem. Wspomnę jeszcze o podatku od posiadania psów, który gminy pobierają a właścicieli psów zmuszają do sprzątania po swoich zwierzakach. > Zobaczymy, czy dzięki opłatom > zmniejszą się korki. > Jestem ciekawy czy poczujemy róznicę ;) A dlaczego Twoja ciekawość ma zostać zaspokojona moim kosztem? Odpowiedz Link Zgłoś
aaaiszaaa 4 sposoby na korki 01.11.08, 12:57 1. Myślimy nie śpimy za kierownicą, ruszamy na zielonym równocześnie. 2. Wszystkie urzędy wyprowadzamy z Centrum miasta i rozpoczynają pracę od 8.15 3. Szkoły powinny rozpoczynać pracę w różnym czasie np. 7.30 szkoły podstawowe, 7.45 - gimnazja, 8.00 - szkoły ponadgimnazjalne 4. Regulacja długosci swiateł (np zielone dla pieszych jest za długo - proponuję taką długość jak w Pradze czeskiej) Odpowiedz Link Zgłoś
wredzioch Re: 4 sposoby na korki 01.11.08, 19:58 aaaiszaaa napisała: > 1. Myślimy nie śpimy za kierownicą, ruszamy na zielonym równocześnie. > o widze że nie tylko mnie drażni sytuacja kiedy zapala się zielone i ..... no własnie i nic się nie dzieje soimy dalej Odpowiedz Link Zgłoś
jasiekpol Re: 4 sposoby na korki 02.11.08, 14:33 A może by tak przeforsować pomysł na zakaz ruchu L-ek od 7:30 do 9:00 i od 15:30 do 17:00 Bo te autka gasną w korkach nie zjeżdżają ze skrzyżowań, nie zmieniają szybko pasów i czasem np o 16 stoją 4 po koleji i zjazd takiego sznurka to czasem i 3x zmiana świateł. Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: 4 sposoby na korki 03.11.08, 09:30 > np o 16 stoją 4 po koleji i zjazd takiego sznurka to > czasem i 3x zmiana świateł. 4 eLki to mniej więcej tyle co jedna ciężarówka z naczepą, zanim taki sznurek zjedzie... A czasem zjeżdża już na czerwonym blokując innych. Odpowiedz Link Zgłoś
aaaiszaaa Re: 4 sposoby na korki 03.11.08, 19:35 Każdy z nas kiedyś jeździł L-ką. Taki już jest urok naszego miasteczka. Bądźmy wyrozumiali. Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: 4 sposoby na korki 03.11.08, 09:30 > 1. Myślimy nie śpimy za kierownicą, ruszamy na zielonym równocześnie. Nie da się, nawet jak wszyscy będą czekali z "wrzuconą" jedynką i wciśniętym sprzęgłem. Czas reakcji... Przedłużenie cyklu świateł trochę może pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
kombii.23 Re: 4 sposoby na korki 03.11.08, 20:05 no_login napisał: > > 1. Myślimy nie śpimy za kierownicą, ruszamy na zielonym równocześnie. > Nie da się, nawet jak wszyscy będą czekali > z "wrzuconą" jedynką i wciśniętym sprzęgłem. > Czas reakcji... > Przedłużenie cyklu świateł trochę może pomóc. No oczywiście przedłużenie całego cylu,a nie tak jak się śmieje PODRÓZNY123(jak sie jedno wydłuży to drugie skróci). Przecież tak inteligęntną elektronikę można zapewne zaprogramować,aby w godzinach szczytu cykle były dłuższe a po za godz.szczytu krótsze. Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: 4 sposoby na korki 04.11.08, 11:29 Elektronika rzeczywiście inteligentna ;-) Już kilka razy widziałem ją w akcji. Zielone światło dla jadących Rynkową, czerwone dla Sokołowskiej, potem czerwone dla wszystkich i po chwili, dłuższej, znowu zielone dla Rynkowej ;-) Mimo samochodów stojących na Sokołowskiej. Stojących odpowiednio blisko białych linii tak że (ewentualne) czujniki powinny wykryć stojący samochód. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: 4 sposoby na korki 04.11.08, 14:01 > (ewentualne) czujniki > powinny wykryć stojący samochód. Dzięki za nawias. Mam w oponach powietrze. Odpowiedz Link Zgłoś
podrozny113 Re: 4 sposoby na korki 04.11.08, 14:59 Rozpatrując sprawę bardziej szczegółowo wydaję mi się, że takie wydłużenie całego cyklu może w godzinach szczytu pogorszyć całą sytuację. Weźmy przejazd na wprost Wojskowa-Armii Krajowej na skrzyżowaniu przy banku. Jeśli wydłużymy zielone dwukrotnie to z powodu faktu, że od powiedzmy trzeciego samochodu począwszy kolejne będą przejeżdżać to skrzyżowanie w szybszym tępie zwiększy się przepustowość. Przykładowo: w 30 sekund wyświetlania zielonego przejedzie 8 samochodów. Jesli wydłużymy ten czas do minuty to samochodów przejedzie nie 16 a 18, bo unikniemy podwójnego rozpędzania kolumny. I wszystko byłoby dobrze, gdyby nie inne ograniczenia. Na Armii Krajowej znajduje się przejście dla pieszych przy hali targowej, którego przepustowością nie możemy sterować. Jeśli rzeczywista przepustowość tego przejścia dla samochodów to 8/minutę to po każdych dwóch minutach będą nam teraz zostawać przed przejściem 2 samochody. Licząc 150 metrów od skrzyzowania do przejścia odcinek ten napełni się po ok. 30 minutach. Oznacza to, że przez minutę będzie się palić puste zielone, na którym nie da się przejechać skrzyżowania. Teoretycznie nie da się. W praktyce kierowcy "mądrzy inaczej" będą się pchać na chama mimo braku przejazdu tarasując przejazd na zielonym przez Piłsudskiego. Takie przepełnienie można już teraz zaobserwować na odcinku 3 go maja od Armii Krajowej do Wojska Polskiego. Odcinek pełny a kierowcy pchają się na zielonym, uniemożliwiając skręt w lewo z 3-go maja w Armii krajowej. Pozostawmy może jednak długości cykli tym, którzy robią to zawodowo, bo się czasem możemy później zdziwić. Co do skrzyżowania Sokołowska-Rynkowa. Tam faktycznie coś chyba jest nie tak, bo czasmi nie ma w cyklu zielonego do skrętu w lewo. Odpowiedz Link Zgłoś
kombii.23 Re: 4 sposoby na korki 04.11.08, 18:28 I tu bardzo dużo racji PODROZNY113,ale może warto spróbować na tydzień zmienić i przekonac sie nie tylko wynikami obliczeń.Piesi na przejściu ul.Puławskiego róg A.K.to rzeczywiście morze, jak święte krowy nawet na sekundę się nie zatrzymają aby przepuścic samochody.Ale tu może warto pomyslić o zakazie skrętu w lewo z ul.A.K. w ul.Puławskiego.To nie są aż tak duże ilości samochodów.Widać gołym okiem że nowe sygnalizatory na skrzyżowaniu Piłsudskiego z Woskową wydłuzyły korki ,a skręcający w lewo na tym skrzyżowaniu skorzystali Odpowiedz Link Zgłoś
podrozny113 Re: 4 sposoby na korki 04.11.08, 18:56 Fakt, można spróbować wydłużyć zielone na kierunku Piłsudskiego kosztem lewoskętów. mnie też się zdaje, że skręcający w lewo mają lepszą sytuację niż ci na wprost. Odpowiedz Link Zgłoś
wredzioch Re: 4 sposoby na korki 05.11.08, 07:46 podrozny113 napisał: > nie inne ograniczenia. Na Armii Krajowej znajduje się przejście dla pieszych > przy hali targowej, którego przepustowością nie możemy sterować. Jeśli Podobnie jest na Sokołowskiej. Przejście dla pieszych przy galerii S i dodatkowo zjazd w prawo na parking galerii. Korek na parkingu za galerią skutecznie blokuje Sokołowską. Odpowiedz Link Zgłoś
siedlczanin11 Re:...sposoby na korki 09.11.08, 21:31 Sprawdziłem... faktycznie wyjeżdżając już spod mostu łukowskiego na Łuków nie działa strzałka w prawo w Składową a kierowcy tak przestrzegają to, że stoją po kilka aut, kierunki ich włączone w prawo migają ale stoją i korkuja cały przejazd choć tam jest strzałka świetlna w prawo tylko że się nie włącza. Ale wracając do ulicy Brzeskiej...jechałem w piątek i specjalnie sprawdziłem...jest dwa pasy oczywiście i np. na skręcie w ulice Ziuty Buczyńskiej jest tylko pas na skręt w nią i tak patrzyłem że tam skręca jakies auto od czasu do czasu a prawy pas od Starzyńskiego często jest zajęty - uważam ze tutaj powinno być i prosto i w lewo i analogicznie na skręcie do PSI powinna byc strzałka także prosto a nie tylko w lewo. Tak niewiele aut skręca w te dwie ulice a tak to korkuje Brzeską...ech... MOŻE KTOŚ PRZECZYTA I RACJONALNIE DO TEGO PODEJDZIE...choć skoro już jest zrobione to podejrzewam, że nikomu już się nie będzie chciało do tej sprawy powracać... Ale może jednak ktoś rozsądny weźmie to pod rozwagę i zaleci poprawki nie tylko w tych miejscach - przecież to samo życie potem weryfikuje rzeczywistość i należy złe poprawić na dobre. Pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
bbodekk Re:...sposoby na korki 10.11.08, 12:59 Rozmawiałem na ten temat z dyrekcją MPK. Powiedziano mi, że od dłuższego czasu walczą o Brzeską i Łukowską ale podobno potrzebne są spore pieniądze bo poprzedni Pan Prezydent budując ul. Ziuty Buczyńskiej nie uregulował praw własności. Do puki miasto nie zapłaci PSI to nie może nic zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Sposób na korki? Od Wiśniowej do Wiszniewskieg 19.11.08, 13:04 o. Kosmetyka. Miasto ogłosiło przetarg na przebudowę Prusa na odcinku od Wiśniowej do Wiszniewskiego. www.bip.siedlce.pl/public/get_file.php?id=130128 Może będzie ładniej ale zatłoczenia nie zmiejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Sposób na korki? Od Wiśniowej do Wiszniewskie 19.11.08, 13:09 Przepraszam. Nie na przebudowę tylko na projekt przebudowy. Pośpieszyłem. Podziemne przejścia zrobią do Królówki, Wydziału biologi AP, hali sportowej, projektowanego lodowiska i do starego parku? Odpowiedz Link Zgłoś
wredzioch Re: Sposób na korki? Od Wiśniowej do Wiszniewskie 19.11.08, 13:33 czyli znów będzie centrum zakorkowane jak ruszą roboty Odpowiedz Link Zgłoś
emti1 Re: Sposób na korki? Od Wiśniowej do Wiszniewskie 19.11.08, 13:53 Nawet sie nie łudze ze Prusa poszerza do dwoch pasów... Odpowiedz Link Zgłoś