Dodaj do ulubionych

Telefon z Wi-fi a darmowy internet

02.11.08, 19:19
W styczniu konczy mi sie umowa z operatorem i albo podpisze nowa albo przejde do konkurencji ale mniejsza z tym.Chcialbym sie zapytac znawcow czy jesli wezme telefon z wbudowanym wi-fi to bez problemow bede mogl korzystac z darmowego neta np tego z UM lub innych darmowych hot spotow?Czy taki internet chodzi w miare poprawnie czy jest to typowy pic na wode?I ewentualnie jaki telefon polecacie oczywiscie w miare rozsadnej cenie...
Obserwuj wątek
    • brycee Re: Telefon z Wi-fi a darmowy internet 02.11.08, 19:48
      Nie wiem czy dobrze rozumiem, pytasz czy będziesz mógł używać telefonu wi-fi w oparciu o darmowe hotspoty? Nie licz na to. Po pierwsze ten internet działa niesamowicie wolno, a po drugie otwarte są w nim tylko nieliczne porty.
      Popatrz tutaj:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=262&w=82513501&wv.x=2&a=82513501
      • emti1 Re: Telefon z Wi-fi a darmowy internet 02.11.08, 20:06
        Dobrze zrozumiales pytanie.Telefon z wi-fi mialby mi sluzyc po prostu dla zabicia czasu w niektorych sytuacjach.Nie licze na to ze strony otwieraly by mi sie z szybkoscia swiatla oraz zdaje sobie sprawe ze poblokowane sa porty nawet dla takich rzeczy jak GG (chociaz z drugiej strony jest cos takiego jak tunelowanie :) ).Przezylem 3-4 letnia katorge na modemie 56kb/s wiec i to bym jakos zdzierżył byleby jakos chodzilo.Jest to w ogole mozliwe?Ktos mial z tym stycznosc?Aha brycee w tym linku nie doczytalem nic co by mi odpowiedzialo chociaz na czesc pytan :(
        • kalina_m Re: Telefon z Wi-fi a darmowy internet 02.11.08, 20:38
          Ja mam Nokię E90. Na hotspotach w knajpach ("Mylna", "Pracownia
          rannych pantofli") oglądam strony i korzystam z poczty z
          zadowalającą szybkością. W telefonie działa też gadu-gadu, bardzo
          fajnie chodzące na domowym wifi z liveboksa, ale akurat nie miałem
          potrzeby używania w knajpach. Z miejskiego internetu próbowałem
          kilka razy skorzystać, ale mimo iż telefon wykazywał nadajnik z
          Urzędu Miejskiego jako punkt dostępu, nigdy mi się to nie udało.
          Mam nadzieję, że przydadzą się moje obserwacje.
          • emti1 Re: Telefon z Wi-fi a darmowy internet 02.11.08, 21:14
            Dzieki wielkie,bardzo przydatne info.Coraz bardziej sklaniam sie du kupna takiego fona...
            • breuszek Re: Telefon z Wi-fi a darmowy internet 02.11.08, 21:51
              Z inetu UM na pewno nie skorzystasz do VOIP. Jeśli pod pojęciem internet
              rozumiemy nie to co mają najczęściej wszyscy na myśli (czyli przeglądanie www)
              to "internet" UM nadaje się korzystania. Porty są poblokowane. Ba nawet powiem
              więcej, ruch jest a raczej może być podglądany... dlaczego tak piszę?

Korzystałem ze 2 miesiące temu testowo z hotspota UM przy AP. Niestety przy
              ruchu webowym szyfrowanym (https na porcie 443) podmieniane są klucze ssl
              właściciela serwisu www (np mbanku) na klucz wygenerowany przez UM. Czemu to ma
              służyć? Rozumiem intencję aby móc logować wszystko ale imho takie podejście jest
              błędne. I tak jeśli ktoś będzie chciał wykorzystać inet UM do niecnych celów
              zrobi to i takie zabezpieczenia nic nie dadzą...
        • brycee Re: Telefon z Wi-fi a darmowy internet 02.11.08, 23:33
          emti1 napisał:

> Dobrze zrozumiales pytanie.Telefon z wi-fi mialby mi sluzyc po prostu dla zabic
          > ia czasu w niektorych sytuacjach.Nie licze na to ze strony otwieraly by mi sie
          > z szybkoscia swiatla oraz zdaje sobie sprawe ze poblokowane sa porty nawet dla
          > takich rzeczy jak GG (chociaz z drugiej strony jest cos takiego jak tunelowanie
          > :) ).Przezylem 3-4 letnia katorge na modemie 56kb/s wiec i to bym jakos zdzier
          > żył byleby jakos chodzilo.Jest to w ogole mozliwe?Ktos mial z tym stycznosc?Aha
          > brycee w tym linku nie doczytalem nic co by mi odpowiedzialo chociaz na czesc
          > pytan :(

Hey. Powiem Ci dlaczego tak wyszlo. Bo jakos nie bardzo wierzylem ze ktos moze chciec korzystac z telefonu wifi za pomoca hotsp :) Dzwiek nawet w najbardziej skompresowanej ale tez poprawnej do przeslania postaci, stanowi naprawde duza porcję pakietów. Poza tym nie wiem czy wiesz ze nie kazdy program mozna tunelować. Do tego dochodzi zazwyczaj fatalna jakość hotspotowego netu.Zreszta, nawet zakladajac ze zadzialaloby to -w co sry- ale nie wierzę, to i tak nawet najglupszy admin po logach zorientuje sie, na jakich portach będzie się generować ruch. Jest on zauważalny. Jak będziesz przepychał przez port 80 jakieś większe pakiety niz stanowia normalnie, to admin zainteresuje się bliżej. Zawsze sobie może sprawdzić kto i na jakim porcie działa. A trochę sprytniejszy admin jeden jedyny raz się przyłoży do rzeczy i niestety mamy najgorszy przypadek, tzn. admin sfiltruje aplikację czyli zablokuje ją po znacznikach binarnych. Jest to metoda nie do przejścia i nic na to nie poradzisz.
          • emti1 Re: Telefon z Wi-fi a darmowy internet 02.11.08, 23:52
            Wszystko OK ale chyba deczko sie nie rozumiemy.Tunelowanie to ostatecznosc z ktorej byc moze nawet raz bym nie skorzystal.Net taki jak napisalem wczesniej mialby mi sluzyc dla zabicia czasu.Napisze wprost...Czasem w pracy mam takie momenty ze po prostu z braku zajecia sie najzwyczajniej w swiecie nudze:) .A ze akurat sygnał z UM dosc mocno jest odbierany w moim miejscu pracy (sprawdzone na laptopie,chodzi spoko) to przyszla mi do glowy taka mysl.Tyle tylko ze nie znam sie na tych wszystkich wifi itp.Nie wiem czy karta wifi w telefonie lapie taki sam silny sygnal jak w laptopie czy slabszy.Post "kaliny" i dal mi nadzieje i nie.Z jednej strony hot spoty w wyzej wymienionych lokalach sprawuja sie dobrze,z drugiej strony net z UM nie chce chulac..........Ja naprawde nie ma wielkich wymagan.Zwykle http do przegladania w zupelnosci by mi styknelo,nawet jesli strony mialyby ladowac sie i kilka minut
    • tequilla_groovie Re: Telefon z Wi-fi a darmowy internet 03.11.08, 09:14
      Witam,
      nie powinno być najmniejszego kłopotu z odbiorem sygnału wi-fi - kwestia tylko i
      wyłącznie jakości tego sygnału. Tel z wi-fi - nie wiem co miałeś na myśli, bo na
      pewno powinien to być sprzęt wyposażony w jakiś OS. Bądź Symbian bądź WM 6 -
      Wtedy już mówimy o smartfonie, a teraz jest tak że praktycznie każdy nowy ma
      moduł wi-fi, który przeważnie działa na dobrym poziomie. Czasami tylko niektórzy
      producenci traktują po macoszemu samą konfigurację połączenia Wi-Fi w takim tel.
      a często stosowaną praktyką (dobrą lub nie) jest możliwość zwiększenia czułości
      modułu w tel poprzez zwiększenie poboru mocy z baterii. ps. również na dzień
      dzisiejszy takie smartfony obsługują większość połączeń szyfrowanych poprzez wi-fi.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka