Dodaj do ulubionych

Brykiet!!!

02.10.05, 13:04
Zamierzam kupić brykieciarke i rozpoczać produkcję brykietu na skalę
handlową.Proszę bardzo osoby zorientowane w temacie o jakiekolwiek informacje
na ten temat.Czy to się opłaca, jakie trzeba mieć pomieszczenie,czy ogrzewane
(wilgotność produktu)jest konieczne,jakie są mozliwości w dostaniu dużych
ilości materiału do produkcji tj. słomy, siana,trocin...
Obserwuj wątek
    • horus8 Re: Brykiet!!! 27.12.05, 14:35
      Nie mam brykieciarni, ale w ubiegłym roku opalałem dom brykietem i miałem kontakt z producentem. Z tego co wiem sprawy mają się tak:
      1. Brykieciarnia stoi w pomieszczeniu nieogrzewanym a brykiety robione są z trocin.
      2. Brykiety są dobrym paliwem do piecyków tzw. kóz,(czesto w wersji ozdobnej, domowej) oraz kominków z tym, że w kominkach spalanie drewna wygląda znacznie efektowniej. No, ale ciepła dają dużo.
      3.Sprzedaż najlepiej idzie na wsiach, ale często wiąże się to z dowozem.
      4.Trociny do produkcji kupowane były w stolarniach i wrzucane do brykieciarki mokre, ale brykiet był suchy, gorący i pakowany od razu w worki po ok. 40 kg. wypadało zdaje się 12 zł za worek - tyle płaciłem.
      5. W tartakach jest najwięcej trocin z drzew iglastych a te nie bardzo nadają się do kominków, bo bardzo iskrzą i w kominie odkładfa się zbyt dużo sadzy i lepkiego świństwa zapychającego otwór. Brykiet z trocin liścicastych tego nie daje, ale tych trocin jest mało i są droższe.
      6. Facet, który ma tę brykieciarkę urzęduje na wsi. Wójt wydzierżawił mu za grosze pusty magazyn bo miał nadzieję, że zatrudni parcowników. ZAtrudnił trzy osoby, ale jest to praca sezonowa, bo zbyt jest tylko jesienią, zmimą i w początkacvh wiosny, potem nie ma klientów i są niepotrzebni pracownicy a hala stoi pusta. No ale ostatnio właściciel dokupił sobie drugą brykieciarkę - może mu się to opłaci?
      Tyle wiem.Pozdrawiam.Jak chcesz mogę ci podać kontakt do tego człowieka, ale zaznaczm, że prowadzi produkcję w woj. mazowieckim, powiat Siedlce, gmina Domanice.
    • kornaty Re: Brykiet!!! 28.12.05, 19:38
      a masz moze jakis ogolny kosztorys ile bedzie cie kosztowalo wyprodukowanie
      tony brykietu i czy zastanawiales sie moze nad jakas dotacja z unii ja
      interesuje sie dosyc mocno tym tematem ale glownie brykietem ze slomy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka