Dodaj do ulubionych

sadzenie tui

22.05.06, 22:01
Czy ktoś mógby mnie nauczyc rozmnarzac Tuie podejmuje próby ale mi nie wychodzi
Obserwuj wątek
    • bhg Re: sadzenie tui 30.05.06, 11:01
      Może jeśli dokładnie opiszesz co i jak robisz to ktoś ci wyjasni w którym
      miejscu popełniasz błąd? A to rozmnażanie to jest amatorskie czy na potrzeby
      szkółki? Bo jeśli to drugie, to szkółki najczęściej kupują ukorzenione
      sadzonki, to się lepiej opłaca. Jeśli jesteś zainteresowany mogę ci przesłać
      namiary na firmy które się tym zajmują.
      • krzysiek62 Re: sadzenie tui 31.05.06, 07:07
        Mam działke ichciałem obsadzić swoimi sadzonkami ,na jesieni , odrosty tak jak
        wyczytałem zanurzylem w ukorzeniaczu iposadziłem w ziemie zabieg ponowiłem na
        wiosne ale te jesienne większość zbrązowiała i jak wyciągnąlem taką to nie miała
        korzeni wiosenne są jeszcze zielone ale też nie widze życia.
        • zolwik Re: sadzenie tui 31.05.06, 08:25
          Moi rodzice posiali zebrane nasionka do doniczek, a potem przesadzili sadzonki
          do ogródka. Maja chyba 800 sadzonek i duzo pielenia;)
        • bhg Re: sadzenie tui 31.05.06, 12:57
          > Mam działke ichciałem obsadzić swoimi sadzonkami ,na jesieni , odrosty tak jak
          > wyczytałem zanurzylem w ukorzeniaczu iposadziłem w ziemie zabieg ponowiłem na
          > wiosne ale te jesienne większość zbrązowiała i jak wyciągnąlem taką to nie
          miał
          > a
          > korzeni wiosenne są jeszcze zielone ale też nie widze życia.

Aby sadzonki się ukorzeniły musi być spełnionych kilka warunków. Sadzonka
          (czyli ten "odrost") musi byc jednorocznym przyrostem oderwanym z piętką czyli
          kawałkiem kory, od dwuletniego pędu. W pomieszczeniu do ukorzeniania musi być
          początkowo duża wilgotność i odpowiednia temperatura (szkółki mają zazwyczaj
          podgrzewane stoły lub w ogóle grzane foljaki) Trzeba przynajmniej raz opryskać
          przeciw chorobom grzybowym. Ukorzeniacz jest przydatny, ale w sumie najmniej
          ważny. Dużo łatwiej wyhodować sadzonki z siewu, tyle że wtedy nie można wybrać
          sobie odmiany. Po prostu wysiewasz w maju nasiona tuji zachodniej do skrzynki,
          jesienia sadzisz malutkie sadzonki do doniczek lub pikujesz do skrzynek w
          rozstawie 2-3 cm a po roku do doniczek. Po 3 latach od wysiewu masz rośliny
          dające się posadzić jako żywopłot (mają wtedy jakieś 30 cm)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka