Dodaj do ulubionych

przedszkola-nabór

IP: *.net.stream.pl 22.01.11, 10:43
Witam, czy ktoś się orientuje czy w Sosnowcu jest problem z dostaniem się dziecka do przedszkola? Jak było w zeszłym roku? Słyszałam że w niektórych miastach dzieje się coś strasznego i jest bardzo mało miejsc w porównaniu z ilością dzieci i trochę się martwię bo oboje z mężem pracujemy i dzecię musi gdzieś iśc od września. Dzięki za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: Beata Re: przedszkola-nabór IP: *.dynamic.chello.pl 22.01.11, 12:20
      Generalnie nie ma problemu z przyjęciem dzieci do przedszkola. Wszystko zależny od lokalizacji i gęstości sieci w okolicy. Z tego, co orientowałam się na Pogoni to jeżeli zabrakło miejsca w danej placówce dyrektor dzwonił do pobliskiej i w ten sposób znajdowało się miejsca. Pozdrawiam
      • Gość: annix Re: przedszkola-nabór IP: *.net.stream.pl 22.01.11, 14:20
        Dzięki za odpowiedź, my mieszkamy na zagórzu więc najbardziej interesuje nas przedszkole na gwiezdnej. A czy nie orientujesz się czy jest sens zapisywania dziecka do więcej niz jedno przedszkole? Czy jest to jakiś scentralizowany system przyjęć czy też każde przedszkole robi własną rekrutację i nie kontaktują się one między sobą?
        • Gość: Beata Re: przedszkola-nabór IP: *.dynamic.chello.pl 22.01.11, 16:14
          Wiem, że u mnie kontaktują się, aby w przyjmowaniu nie dublować się. Rejon też jest ważny w przypadku zgłoszenia się większej ilości dzieci niż miejsc (pierwszeństwo powinny mieć dzieci z rejonu - przeważnie wyznacznikiem jest pobliska szkoła podstawowa do której powinno być przyjęte Twoje dziecko). Dzieci 5 letnie mają pierwszeństwo ze względu na realizację obowiązku szkolnego (mogą w wieku 6 lat podjąć naukę w klasie I). Szczerze nie słyszałam o problemie w uzyskaniu miejsca w przedszkolu na Zagórzu (słyszałam od znajomych o przedszkolu nr27 na Wawelu i 47 na Starym Sosnowcu). Tam są przeważnie duże 8 oddziałowe przedszkola. Poza tym można wcześniej porozmawiać z dyrektorką i zorientować się, jaka jest sytuacja w naborze i prosić o radę ( np. czy można złożyć kartę w innym przedszkolu, czy przedszkole postępuje podobnie jak u mnie...). Powinnaś się zorientować, w jakim terminie jest rekrutacja. W moim przypadku raz to było od 15 lutego a innym razem od 1 marca. Mam nadzieję, że wszystko potoczy się po Twojej myśli. Będę trzymała kciuki!! Pozdrawiam
    • Gość: TT Re: przedszkola-nabór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.11, 18:26
      Dostać się do przedszkola to nie wszystko. Można bezmyślnie władować dziecko w takie miejsce, gdzie klechy i katechetki będą je podstępnie indoktrynować. Lepiej najpierw się dowiedzieć, bo księża wślizgują się bezczelnie do państwowych przedszkoli.
      • Gość: Beata Re: przedszkola-nabór IP: *.dynamic.chello.pl 22.01.11, 19:17
        Panie TT w przedszkolu religię mają tylko 6 latki. Jeżeli w przedszkolu nie ma zerówki (są tylko dzieci 3-5 letnie) to żadni przedstawiciele kościoła nie fatygują się na placówkę.
        Inna sytuacja jest w przedszkolu, które za wygórowaną cenę (według mnie) prowadzi Caritas. Tam dzieci pewnie ciągle się modlą (choć nie mam nic przeciwko temu), więc wnuków tam nie posyłaj (moja dedukcja, że na dzieci to chyba już za późno).
        • Gość: TT Re: przedszkola-nabór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.11, 22:01
          Moja noga w żadnym caritas nie stanie, więc nie mam się czym martwić.
          Trzeba więc jeszcze zakazać klechom zbliżania się do dzieci w zerówce.
          • Gość: mama Huberta Re: przedszkola-nabór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.11, 22:56
            Drogie Mamy,
            od prawie miesiac moj Synek chodzi do przedszola Radosna Wyspa - nie jest to przedszole prowadzone przez cyt.klechy- ktos powinien najpierw wejsc - zobaczyc, porozmawiac. Wlascicielm tego przedszola jest Caritas i dzieki temu czesne nie jest tak odstraszajace jak w innych placowkach a poziom i podejscie do dzieci - nie moge sie nachwalic - tym bardziej ,ze moj Synek chodzil do panstwowego przedszkola -wiec mam porownanie..Panie Przedszkolanki sa cudowne a dzieci rabno witane sa z usmiechem i otwartymi ramionami. To kameralna , fantastyczna placowka - jesli ktos chce sprawdzic - mozna tak jak ja - umowic sie na wizyte z dzieciaczkiem na probe- napewno maluszek bedzie chcial wrocic- pozdrawiam
        • Gość: annix Re: przedszkola-nabór IP: *.net.stream.pl 23.01.11, 09:20
          Jeszcze raz dzięki, u nas nabór jest od 1 marca ale nie byli mi w stanie powiedzieć czy będzie problem z przyjęciem bo nie wiedzą ile będzie zgłoszeń, mają 200 miejsc więc chyba sporo.
          • Gość: baz Re: przedszkola-nabór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.11, 16:31
            u nas w przedszkolu Słoneczko na Piastów są straszne problemy z dostaniem się. W zeszłym roku odrzucili ponad 20 dzieci.
    • Gość: mały Re: przedszkola-nabór IP: 109.196.85.* 11.08.11, 01:18
      polecam super przedszkole , najlepiej porozmawiać z panią dyrektor ,bardzo ciepła i lubiana przez dzieci pani.
      • Gość: majka Re: przedszkola-nabór IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.14, 09:32
        niestety w przedszkolu słoneczko zmieniła sieędyrektorka - dla rodziców teraz to istna katastrofa :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka