Dodaj do ulubionych

A Stalprofil? Warto go podebrać, gdy będzie < 6zł?

IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 08.08.05, 20:11
Bo czytałem dwie opinie. W jednej pisali, że jest już niedowartościowawny po
ostatnich spadkach, które nie mają fundamentalnego uzasadnienia, a w drugiej,
że jak zejdzie poniżej 6-ściu zł, to przełamie takie linie, do których nawet
zbliżać się nie powinien.
Obserwuj wątek
    • Gość: Gnom Spokojnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 20:25
      Wyraźne osłabienie w branży stalowej nie będzie trwać wiecznie.
      Kiedy był po 17 (przed splitem 170) w jego cenę wliczone były potencjalne
      dalsze sukcesy. Obecnie sukcesów brak, wręcz porażki, w raportach niewesoło.
      Leci nałeb na szyję. Ale jak wspomnialem nie będzie trwało to wiecznie, nawet
      jeśli stalowy szał z minionego roku się nie powtórzy papier ma co odrabiać.

A co do łamania linii, wsparć itp. to lepiej nie sprawdzać na własnej skórze.
      Trend spadkowy jest wyraźny, zamiast łapać spadający nóż lepiej poczekaj na
      poważniejsze sygnały zmiany trendu. Obserwuj spokojnie na pewno Ci nie
      ucieknie. Tylko nie daj się nabrać na chwilowe korekty w górę. Papier ma co
      odrabiać, więc z zakupami można poczekać na trwałe sygnały poprawy.

Ja mam STF na oku, ale myślę że z zakupami nie ma powodu do pośpiechu.
      • Gość: Fufuś Re: Spokojnie IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 08.08.05, 20:41
        Dzięki za radę. Ale jak myślisz, czy można wyodrębnić jakiś pozom, poniżej
        którego już nie powinien się obsuwać? Ja tak kombinuję, że poczekam aż się
        zatrzyma w trendzie spadkowym i duzi go zaczną akumulować w trendzie bocznym,
        co wyjdzie we wzroście obrotów. Gorzej jak nagle ruszy do góry, a ja zostanę,
        jak już nie napiszę co.
        • Gość: soros Re: Spokojnie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.08.05, 21:05
          Spokojnie - przeczytaj jeszcze raz Gnoma albo i jeszcze raz - nic dodać nic
          ująć. Odbicia w górę mogą być i to gwałtowne ale...przeczytaj Gnoma.
          • Gość: Fufuś Re: Spokojnie IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 08.08.05, 21:35
            O, dziękuję również za radę tak doświadczonego inwestora. Przeczytałem i
            zrozumiałem. Jeszcze nie teraz. Postaram się lepiej poznać analizę techniczną,
            bo obawiam się, że przy mojej obecnej wiedzy nie będę w stanie odczytać
            właściwie "poważniejszych sygnałów zmiany trendu", o których pisze Gnom.
            • Gość: gnom Scenariusze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 01:38
              No to w uproszczeniu - rozważałbym dwa scenariusze. Silne spadki powstrzyma
              gwałtownie rosnący popyt. Dobrze obserwować kurs i równocześnie obroty. Często
              w punktach zwrotnych tzw. reversal day pojawia się ponadprzeciętny obrót. Może
              to byc następstwem dobrego info lub pozytywnego sygnału technicznego (np.
              obrona ważnego wsparcia). Może też być tak że kurs będzie spadał, spadał, aż
              podaż się w końcu zacznie wyczerpywać. Kurs nie odbije gwałtownie ale przejdzie
              w fazę konsolidacji, przez jakiś czas na mniej więcej równym poziomie będzie
              następowała wzmożona wymiana akcji, potem kurs powoli zacznie wspinać się do
              góry.
              To w dużym skrócie, a w przypadku STF uważam, że punkt zwrotny nie będzie
              początkiem mocnego odbicia, a raczej kurs będzie się "ubijał" przez jakiś czas -
              na jakim poziomie ? Zobaczymy ilu jeszcze wątpiących się wysypie i jakie będą
              fundementalne przesłanki. Warto w każdym razie patrzeć na obroty i śledzić
              wykresy świecowe, bo na nich na ogół ładnie widać zmiany trendów.
              pozdrawiam
              • Gość: Fufuś Re: Scenariusze IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 09.08.05, 11:48
                Dzięki za tak wyczerpujące naświetlenie tematu. Postaram się zapoznać z
                wykresami świecowymi (przedtem się dowiem co to wogóle jest, na dziś to wiem,
                że są to elementy AT.)
                Życzę sukcesów i pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka