Dodaj do ulubionych

Re: Getin.-więcej optymizmu

IP: 217.153.198.* 16.11.05, 17:19
BPH chce sprzedać swój bank hipoteczny .Zakupem 100 proc. akcji BPH Banku
Hipotecznego interesował się m.in. Raiffeisen Bank. Z. Do transakcji jednak
nie doszło, bo cena, której zażądał BPH, ok. 120 mln złotych, okazała się za
wysoka. Być może zarząd BPH porozumie się za to z właścicielem Getin Banku
Leszkiem Czarneckim. Ma on już doświadczenie w negocjacjach z tym bankiem. W
maju zeszłego roku kupił od niego Górnośląski Bank Gospodarczy (obecnie Getin
Bank).Zwracam jeszcze uwagę na to ,że na rynku bankowym robi się coraz
ciaśniej. Mniejsi gracze w szybkim tempie rozbudowują "pajęczynę" placówek i
gonią największych.Getin Bank, który ma 114 oddziałów (w tym 21 Biur Kredytów
Hipotecznych Dombanku), w najbliższych trzech miesiącach powiększy swój stan
posiadania do 130 placówek. Swoją sieć rozwinie też dzięki akwizycjom.
Niedawno Getin Holding kupił Wschodni Bank Cukrownictwa, który ma 30 oddziałów
kredytowych i przynajmniej część z nich ma być włączona do sieci Getin Banku.
(...)
W pozyskiwaniu i obsłudze klientów banki wspierają też pośrednicy finansowi
i multibrokerzy. Te kanały dystrybucji najsilniej wykorzystuje Getin Bank,
który sprzedaje swoje kredyty przez Fiolet, Unilink, QS, PDK i CLS. Według
ekspertów za kilka lat połowa kredytów bankowych będzie sprzedawana przez
pośredników, dziś tą drogą przechodzi 15 proc. kredytów hipotecznych.To
wszystko wskazuje i przemawia z tym żeby nie ulegac panice i nie wysprzedawac
walorów Getinu.Pamietajcie że są siły które tylko czekają na owcze pędy na
parkiecie a może bardzej baranie.Miłej pracy jutro z rana.
Obserwuj wątek
    • Gość: Adolf Re: Getin.-więcej optymizmu IP: *.gdynia.mm.pl 16.11.05, 17:41
      Mario, podaj proszę swoją prognozę kursu w tym roku? Wiem, że takie
      prognozowanie, to raczej zabawa, ale pokazuje, jak każdy z nas widzi daną
      spółkę. Ja prognozuję 6zł do końca roku.
      • Gość: mario Re: Getin.-więcej optymizmu IP: 217.153.198.* 16.11.05, 18:07
        Sorki ale widzę u Ciebie niepewność co do przyszłości tej spółki a nawet
        determinację co do szybkiej sprzedaży jej walorów.Bez paniki Adolfie ja mówię
        6zł to spoko- liczmy na więcej.Pamietajmy że Leszek Czarnecki to najlepiej
        postrzegany biznesmen na parkiecie.Gwiazda sektora finansowego gwarant zysków.
        Jego hobby biznesowe to sektor finansowy. Miał styczność z leasingiem, teraz
        zajmuje się bankowością, pośrednictwem finansowym, ubezpieczeniami. Myśli nie
        tylko o Polsce, nie boi się ryzyka związanego z inwestycjami na Wschodzie. „The
        Financial Times” uznał Leszka Czarneckiego za jedną z 25 „wschodzących gwiazd”
        europejskiego biznesu, które w najbliższej przyszłości będą wyznaczać kierunki
        rozwoju rynków finansowych.. Teraz od dwóch lat rozwija grupę finansową Getin.
        Nie jest tajemnicą, że celem działalności Czarneckiego jest jej rozwój, a potem
        sprzedaż z zyskiem. Ci. którzy w to wierzą już zarobili. Wielu jest
        przekonanych, że zyskają jeszcze więcej. Dotychczas najwyższe zyski osiągało
        się, uczestnicząc w kolejnych emisjach akcji należących do niego firm, które
        były sprzedawane z dyskontem w stosunku do aktualnej ceny rynkowej.
        – Gdyby kto inny był akcjonariuszem Getin Holding, na przykład osoba mniej
        znana, która nie może pochwalić się takim sukcesami, z pewnością nie pozyskałaby
        tak dużych kapitałów– Czarnecki cieszy się zaufaniem inwestorów, zarówno małych
        jak i instytucjonalnych.. Wynika to z tego, że już w EFL udowodnił, że potrafi
        stworzyć i rozwinąć firmę i dotrzymuje słowa.Przed wejściem EFL na giełdę
        Czarnecki powiedział, że jeśli kiedyś sprzeda własne akcje, to inwestorzy
        pozbędą się swoich na tych samych warunkach i słowa dotrzymał.Właśnie
        poszanowanie prawa mniejszościowych akcjonariuszy jest podstawą budowy zaufania,
        które będzie procentować w przyszłości. Nie można też zapomnieć o przedstawianiu
        wiarygodnych planów i prognoz oraz dbaniu o równy dostęp do informacji. Z
        inwestorami jest tak: gdy raz zostaną oszukani, następnym razem poważnie
        zastanowią się, czy dalej powierzać tej spółce kapitał. Gdy wszystko idzie
        dobrze, wówczas wszyscy są zadowoleni. Najlepiej obrazuje to wykres kursu
        notowań akcji firm.GETIN Bank jest również w trakcie rejestracji kolejnego
        podwyższenia funduszy własnych, tym razem o kwotę 55 mln złotych (powinno ono
        nastąpić najpóźniej w grudniu).Odpowiedz sobie sam czy aby 6zł to nie za mało?
        • Gość: Greg Re: Getin.-więcej optymizmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 21:09
          Mario, czuję się pocieszony. Grając na giełdzie już jakiś czas nauczyłem się
          pokory, zarabiałem i traciłem, miałem rację i myliłem się. Mam niewiele (1200)
          GETINu, ale liczę, że wzrośnie i co nieco zarobię. Ostatnio trochę ostudziła
          mnie wypowiedź Soros'a, dająca nadzieję, ale lekko przygnębiająca.
          • Gość: mario Re: Getin.-więcej optymizmu IP: 217.153.198.* 16.11.05, 21:13
            Soros to konkretny facet z tego co wnioskuję po wypowiedziach.Wszycho bedzie
            dobrze.Jest to papier bezpieczny przynajmniej na razie.Miłej nocki.
            • dariusz72 Re: Getin.-więcej optymizmu 16.11.05, 21:34
              mario,czynie przymiarki do zakupu akcji Getin Banku,zwlekałem z zakupem bo
              wydawał mi się zbyt drogi,a on cały czas rósł,jaki kurs uważasz za optymalny na
              wejście i czy można traktować Getin jako inwestycje na dłuższy okres czasu?Czy
              obecnie mamy korekte,czy ucieczke z tych akcji?
              • Gość: Greg Re: Getin.-więcej optymizmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 21:36
                Przeczytaj cały wątek od początku, tam są odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania.
    • Gość: lucky Re: Getin.-więcej optymizmu IP: 217.153.198.* 16.11.05, 21:57
      Witaj Mario Twoja analiza Getinu jest bardzo ciekawa.Sam mam sporo walorów i
      muszę Ci powiedzieć że nie obawiam się o ich przyszłość zupełnie .Od jakiegoś
      czasu obserwuje Getin i widzę że nie tylko idzie on w dobrym kierunku ale wręcz
      pędzi.Wszystko to o czym pisałeś jest prawdą>Jeżeli chodzi o rynek kredytów to
      po fuzji Pekao i BPH powstanie miejsce dla Getinu jeżeli chodzi o kredyty
      detaliczne.Na razie udział BPH w rynku kredytów detalicznych to 10-11 proc., a
      Pekao - koło 7 proc. Ich stan posiadania w czasie łączenia może się wcale nie
      zsumować, ale wręcz przeciwnie - zmniejszyć .Jeżeli nowy bank przyjmie
      konserwatywną politykę w dziedzinie kredytów hipotecznych i przestanie pożyczać
      w walutach, jego udziały w rynku zaczną się kurczyć.Myślę że Pan Czarnecki
      dobrze o tym wie i na pewno to wykorzysta.Na celowniku konkurentów znajdą się
      również specjaliści obydwu banków.W Pekao i BPH pracę może stracić dużo osób, w
      tym wielu menedżerów średniego szczebla. Na celowniku mogą się znaleźć product
      managerowie i specjaliści ds. sprzedaży, głównie z BPH, które odnosi na tym polu
      sukcesy.Na takich ludzi Getin czeka z otwartymi ramionami.Myślę że jest to
      bardzo znaczący dodatkowy czynnik wpływający na to by pozytywnie myśleć o
      przyszłości Getinu a podsumowując, na każdym rynku, na którym jest duży,
      niewykorzystany potencjał, jest jeszcze miejsce dla nowych graczy, którzy
      rozumieją biznes i będą potrafili sprawnie go poprowadzić. Pan Czarnecki jest
      perłą wśród tych graczy i będzie wiedział ci robić.Pozdrawiam.

P.S Dzięki serdeczne za FON.Zrozumiałem ,uwierzyłem i zarobiłem.
    • Gość: Adolf Re: Getin.-więcej optymizmu IP: *.gdynia.mm.pl 18.11.05, 16:42
      ... zero wzrostów po ogłoszeniu wyników. Na co czekają inwestorzy? Przecież
      wyniki są zachęcające.
      • Gość: soros Re: Getin.-więcej optymizmu IP: *.aster.pl 18.11.05, 17:50
        Wszyscy o nich wiedzieli - Ty też. Więc kto ma to od Ciebie odkupić teraz ?
        • Gość: Adolf Re: Getin.-więcej optymizmu IP: *.gdynia.mm.pl 18.11.05, 19:50
          ...odkupić? ... ludzie, który chcą zainwestować pieniądze. Dobry wynik i
          prognozy to świetlana przyszłość.
          • Gość: soros Re: Getin.-więcej optymizmu IP: *.aster.pl 18.11.05, 22:31
            Tak ale pamiętaj, że jest coś takiego jak korekty. Często znaczne.
            • Gość: Adolf Re: Getin.-więcej optymizmu IP: *.gdynia.mm.pl 18.11.05, 23:19
              ... nie chce mi się wierzyć w dużą korektę, właśnie teraz po wynikach.
    • Gość: dudor Re: Getin.-więcej optymizmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 13:50
      cze mario a co sądzisz o Sanwilu. Bo ja widze tylko w górę
    • Gość: Adolf Re: Getin.-więcej optymizmu IP: *.gdynia.mm.pl 19.11.05, 18:38
      ... na innym forum Koledzy widzą dla Getina spadającą gwiadę- formację świecową
      i marudzą o spadkach do 4,60zł. Do dupy z taką inwestycją. Czas to pieniądz.
      Wszedłem po 5zł, a tu tylko korekta, gwiazda, konsolidacja i masturbacja.
      • Gość: g Re: Getin.-więcej optymizmu IP: *.icpnet.pl 19.11.05, 19:46
        Spadaj debilu i z takim podejściem daruj sobie giełde - zarabiaj na kartoflach
        jak nie opylisz to sie nawpie..sz
        • Gość: Adolf Re: Getin.-więcej optymizmu IP: *.gdynia.mm.pl 19.11.05, 20:11
          ... nie wyzywaj mnie chłopcze, bo akurat pracuję jako informatyk dla Policji i
          już mam twój nr IP z sieci ipcnet.pl ... to dla nas chwilka; więc jeżeli
          jeszcze raz obrazisz kogoś z Forumowiczów, to się Tobą zajmniemy od
          poniedziałku. Oj ... mamy sposoby.

Ja tylko wyraziłem opinię odnośnie inwestowania w spółkę. Wiem, że dała sporo
          zarobić w tym roku, ale ja zainwestowałem dopiero przed wynikami, więc się
          trochę denerwuję ... zwłaszcza, że formaja świecowa spadająca gwiazda, chyba
          się sprawdzi w przyszłym tygodniu.
          • Gość: Greg Re: Getin.-więcej optymizmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 21:01
            Brawo Adolf! Hamstwo zawsze pozostanie hamstwem, nie ma co dyskutować z osobą
            poruszającą się na poziomie rynsztoka.
            Pozdrawiam i życzę więcej optymizmu, Getin nie jest złą spółką, na pewno da
            zarobić w dłuższej perspektywie.
            • Gość: Adolf Re: Getin.-więcej optymizmu IP: *.gdynia.mm.pl 21.11.05, 18:17
              ... nie dobrze to wygląda. Próba przebicia 5.30 skończyła się porażką i stoimy
              5.15. Nie mam pojęcia, co z tego będzie. Może sprzedać i odkupić po 4zł. Czarno
              to widzę.
              • Gość: Greg Re: Getin.-więcej optymizmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 18:22
                Ja grałem w Getin na krótkich pozycjach, dzisiaj sprzedałem. Póki co widzę parę
                innych spółek na których można zarobić na krótko. Dzisiaj doskonały był
                Próchnik, zobaczymy jutro.
                Utrzymuję swoją opinię, że w dłuższym okresie na Getin da się zarobić, ale
                decyzja jest tylko Twoja. Nie chcę niczego sugerować, widzę jak "ugotował" się
                Mario. Pozdrawiam.
    • Gość: balcerowicz Re: Getin.-więcej optymizmu IP: 80.53.177.* 22.11.05, 13:23
      jestem optymistą ale coś nie może przejśc przez 5,20 chyba ktoś przy tej
      granicy wali ten walor łopatą w łeb,
    • Gość: Adolf Re: Getin.-więcej optymizmu IP: *.gdynia.mm.pl 22.11.05, 23:42
      ... pięknie Getin obronił 5zł pomimo zmasowanego ataku ... teraz już chyba
      ruszy na 6zł ... do końca roku coraz mniej czasu ... święta tuż, tuż
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka