IP: *.eurocom.olkusz.pl 04.12.05, 14:18
Chciałbym sobie "zainwestować" 1000 zl...podpowiedzcie mi gdzie
najlepiej...może fundusze??
Obserwuj wątek
    • Gość: $$$ Re: 1000 zl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.05, 15:09
      Zapros kolege i idzcie sobie do agencji. Nic lepszego nie dostaniesz za tyle.
    • Gość: Marek Re: 1000 zl IP: *.magma-net.pl 04.12.05, 16:08
      Jeśli lubisz (akceptujesz) ryzyko straty nawet 30% z tej kwoty (w najgorszym scenariuszu), proponuję zakup akcji jednej ze spółek notowanych na GPW (nie mam żadnej na myśli). Uważam, że można "wyłuskać z tłumu" papier z perspektywą na wzrost min. 30% w skali 12 miesięcy, a zakup jednostek uczestnictwa (również funduszu akcji) takiej pewności już nie daje.
      • Gość: zenek Re: 1000 zl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.05, 17:41
        IMHO trochę mało na akcje - same prowizje Ci tą kwotę powoli zjedzą.
        Moze spróbuj TFI jakieś akcyjne (jeśli akceptujesz ryzyko) - w mBanku możesz za
        darmo kupować (bo tak w ogóle to też zwykle są prowizje przy zakupie/sprzedaży.
        Moze gdzieś jeszcze dają bez prowizji, trzebaby sprawdzić. Jak nie lubisz
        ryzyka - kup po prostu obligacje.
        Powodzenia.
        Z.
    • Gość: juancruz Re: 1000 zl IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.12.05, 22:03
      nie zebym naganial, ale ja obserwuje aktualnie emax, handlowy i debice

na pgnig dobrze wyjdziesz jak rzad uciszy swoje walki odnosnie tego papieru...

rozwaz jeszcze interie i pkobp

nie sugeruj sie mna, bo to tylko moje prywatne zdanie, ktore moze bez problemu
      zostac podwazone przez graczy, ktorzy gielde maja w malym palcu

tego tysiaca traktuj jako rozbieg do ew. powazniejszej gry (choc na wstep
      polecam gra.onet.pl)

uwazaj na spekulantow

JC
      • Gość: slimaczysko Re: 1000 zl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.05, 08:43
        :)
        Gdybyś kupił teraz akcje PKOBP tak jak sugeruje kolega wyżej to:
        1000/28,8 = 34 akcje i gdybyś nawet sprzedał po 30, to:
        34*30= 1020PLN i dalej...podatek
        (1020 - 1000)*81/100 = 16,2PLN a to jeszcze nie jest kwota końcowa.

Przy takiej kwocie kupiłbym akcje próchnika (1,58), albo sanwil (0,57)

Powodzenia!
        • Gość: zenek Re: 1000 zl IP: *.idg.com.pl 05.12.05, 08:54
          Zapomniałeś o prowizjach, czy udało Ci się załapać r-k maklerski wolny od
          prowizji? Przy takich prowizjach jakie są u mnie to kolega zarobiłby o 10 zł
          mniej (5zł min prowizja zakup + 5 zł min prowizja sprzedaż). Moim zdaniem
          lepiej taką kwotę (w końcu to bardziej zabawa,eksperyment niż inwestycja)
          umieścić w funduszu akcji. Chłopak dostanie jednostek za całą sumę i nie będą
          mu nadgryzały tego prowizje (jeśli wybierze mBank albo coś w podobie). A dzięki
          temo nie będzie miał akcji jednej spółki tylko takie jakie dobierze mu
          zarządzający.
          • Gość: slimaczysko Re: 1000 zl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.05, 09:02
            BDM PKOBP 0,39% prowizja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka