Dodaj do ulubionych

co dla mnie oznacza split

IP: *.toya.net.pl 05.12.05, 22:48
może znajdzie się ktoś uprzejmy i napisze co dla mnie oznacza podział akcji
jak miałem za 1000 to np teraz mam za tysiąc. tylko proszę bez żartów tym
razem.
Obserwuj wątek
    • Gość: pola555 Re: co dla mnie oznacza split IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.05, 22:59
      Jesli miales 100 akcji i byl split / podział/ 1:10 to bedziesz miał 1000
      akcji.Taka operacja upłynnia spółkę.Wartość akcji jest rownież proporcjonalna na
      moment podziału a pozniej .....prawa rynku.Mam nadzieje,że napisałam zrozumiale,
      jeśli nie to napisz
      • Gość: split Re: co dla mnie oznacza split IP: *.toya.net.pl 05.12.05, 23:17
        Przede wszystkim dzięki, napisałaś jasno, tylko ja jeszcze nie gram w
        rzeczywistości, mam kasę i się przymierzam. Ćwiczę na onecie, tam jest taka gra
        na wirtualnej kasie i miałem akcje cersanitu za 20000 a po splicie mam za 2000,
        pytanie czy w rzeczywistości też tak bym stracił?
        • Gość: pola555 Re: co dla mnie oznacza split IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.05, 00:19
          Witaj, nie znam tej gry, ale domyślam sie, że jest to jakaś symulacja gry
          giełdowej i myśle, że musisz zwiększyc sobie ilosc akcji.Wartość n o m i n a l n
          a akcji cersanitu przed splitem : 1 zł a po splicie 0,10 zł.Natomiast ilosc
          wszystkich akcji Cersanitu została zwiekszona x 10 .Na samym splicie nie tracisz.
          • Gość: split Re: co dla mnie oznacza split IP: *.toya.net.pl 06.12.05, 00:35
            czyli jeśli dobrze rozumiem, w rzeczywistości automatycznie zwiększyłaby się
            ilość posiadanych przeze mnie akcji. Dzięki za odpowiedź, kochana dziewczyna
            jesteś, bo już miałem zainwestować, a tu taki split i wykres w dół. Jeszcze raz
            dzięki za cierpliwość mimo tak póżnej godziny.
            • Gość: john Re: co dla mnie oznacza split IP: *.server.ntli.net 06.12.05, 02:41
              Jesli miales 1000 akcji a teraz masz 100 to taka tranzakcja nie jest split.
              Moze w Polsce tak nazywaja ale to jest nieprawdziwe.
              Taka tranzakcja nazywa sie consolidation albo czasami reverse split
              • Gość: split Re: co dla mnie oznacza split IP: *.toya.net.pl 06.12.05, 07:51
                właśnie że split, bo przed powinienem mieć 100 a po 1000 akcji, tylko w
                symulacji gry giełdowej nie zostało to uwzględnione. Akcje straciły na wartości
                i posiadając przed i po 100 akcji wartość moich udziałów spadła 10-krotnie.
                Pozdrowienia
                • Gość: john Re: co dla mnie oznacza split IP: *.server.ntli.net 07.12.05, 01:53
                  Napisz to dokladnie jeszcze raz ale w poprawnej polszczyznie albo po angielsku
                  bo twojego jezyka nie rozumiem a mimo tego ze nie mieszkam w Polsce juz 30 lat
                  to jeszcze nie zapomnialem jak sie poprawnie mowi po polsku
                  • Gość: split Re: co dla mnie oznacza split IP: *.toya.net.pl 07.12.05, 21:02
                    Aby to zrozumieć musiałbyś przeczytać wszystkie posty od początku tego wątku.
                    Istotą jest to, że ja jeszcze nie gram na prawdziwej giełdzie, tylko na jej
                    symulacji, a nieporozumienie polega na tym, że ja pisałem o wartości akcji, a
                    Ty zrozumiałeś, że to jest ilość, dlatego wyglądało to na consolidation
                    (reverse split). Zakładam też, że masz pozytywne intencje, więc dziękuję za
                    chęć odpowiedzi na moje pytanie.
                    Pozdrowienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka