Dodaj do ulubionych

Pytanie: Podatek

30.12.05, 12:19
Hejka!

Zestawienie od BM, jakie otrzymam będzie uwzględniało tylko te papiery, które
sprzedałam, czy również te których jeszcze nie sprzedałam?

Teraz z podatkiem, jak to jest? Płacę za akcje sprzedane od wyniku dodatniego
z nich 19%, czy jak posiadam akcje, których jeszcze nie sprzedałam, a mam na
nich póki co stratę i ta strata jest większa niż zysk ze sprzedanych, to też
płacę podatek?

Jak to jest? Bo różne już wersje słyszałam. A teraz, jakby ktoś mnie nie
zrozumiał, to obrazkowo, na przykład:

Mam 10.000 zł ze sprzedanych akcji.
Mam -12.000 zł straty, ale tych jeszcze nie sprzedałam.

Czy płacę podatek od 10.000 zł, czy też te nie sprzedane liczą się i
10.000-12.000=-2.000 zł i nic nie płacę?

Pozdrawiam!

Honorcia
Obserwuj wątek
    • Gość: g Re: Pytanie: Podatek IP: *.chello.pl 30.12.05, 12:27
      tu nic nie trzeba rozumiec, dostajesz papierem od bm i na odzielnej deklaracji
      skladasz zeznanie, placisz 19 procent, jesli mialaś strate - możesz ją odliczć w
      ciągu 3 lat, podatek gieldowy jest niezalezny od innych twoich zrodel, to
      wszystko, programy do wypelnienia podatkow, dolaczane do gazet wszystko za
      ciebie zrobia, ty tylko musisz przelac odpowiednia sume...
      • Gość: g Re: Pytanie: Podatek IP: *.chello.pl 30.12.05, 12:29
        jesli miałas na papierach /nie sprzedanych/ stratę - to trzeba było je sprzedac
        27 grudnia najpozniej i odkupic 28 grudnia i pozniej, a wtedy pomniejszylabys
        podatek, ale teraz to juz po ptakach...
    • Gość: bandit600 Re: Pytanie: Podatek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 12:31
      po pierwsze sprawy podatkowe warto sprawdzac u zrodla www.mf.gov.pl. mozna tam
      sciagnac ulotke w PDFie jak rozliczac m.in. podatek od dochodow kapitalowych.
      owa ulotka daje pojecie jak liczyc podatek i co moze byc uznane za koszt. jesli
      zdajesz sie na czyjes zdanie w kwestii podatkow pamietaj, ze odpowiedzialnosc
      przed organem podatkowym poniesiesz niezaleznie czy zle zrozumialas czy zle Ci
      poradzono.

po drugie podatek placi sie tylko od transakcji zamknietych. wiec jesli
      zamknelas cos z zyskiem, to optymalnie byloby zamknac tez strate zeby tego
      podatku przesadnie nie placic. masz na to teoretycznie dzis jeszcze pare
      godzin, choc tu tez pojawiaja sie problemy interpretacyjne prawa podatkowego i
      problemu, ktory poruszylas w innym watku - terminu sprzedazy + 3dni.

po trzecie Twoje BM przysle Ci PITa, w ktorym jednak moga byc nieuwzglednione
      Twoje koszty jakie ponosisz przy zakupie i sprzedazy akcji t.j. prowizje
      zaplacone w 2005, oplata za prowadzenie konta itp. w owym PITcie bedzie
      wyszczegolniona suma przychodow z Twoich akcji sprzedanych w 2005 oraz
      bezposredni koszt ich nabycia czyli z grubsza mowiac wartosc za jaka je kupilas
      (o ile sie nie myle bez uwzglednienia zadnych prowizji). same koszty nabywania
      sprzedanych akcji liczone sa metoda FIFO - to wazne, bo jesli robisz operacje
      na jednym papierze to moze Ci sie wydawac, ze masz zysk, a jest odwrotnie ;)

pozdro
      s.
      • Gość: g Re: Pytanie: Podatek IP: *.chello.pl 30.12.05, 12:35
        bandit a ty swoje, ja o tym pisałem, macgregor pisał, soros pisał, LICZY SIę
        CZAS ROZLICZENIA, WIEC NIE MA JUż ZADNYCH OSTATNICH GODZIN, TERMIN UPLYNAL 27
        GRUDNIA, w 2005 roku juz nie masz możliwości wykazania strat...
        • Gość: bandit600 Re: Pytanie: Podatek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 12:44
          mozliwe... musialo mi umknac. i tak przezornie na ten rok swoja zabawe z
          handlem zakonczylem przed 27mym.

pozdrawiam
      • macgregor-72 Re: Pytanie: Podatek 30.12.05, 12:46
        W PIT, który otrzymałem z BM BPH w tym roku były uwzględnione prowizje od transakcji. Trochę dziwnie wyglądało jak była podana kwota przychodów i rozchodów za sprawą operacji na kontraktach (oczywiście bez rozdzielenia od innych zleceń), pokazująca, że obracam milionami. Poza tym nie wiedziałem, że straty można uwzględniać w ciągu 3 lat.
      • Gość: Gorbi Re: Pytanie: Podatek IP: *.stat.gov.pl 30.12.05, 12:55
        Nie ma żadnej ulotki :(
        • Gość: bandit600 Re: Pytanie: Podatek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 17:49
          ulotka, broszura... jak zwal, tak zwal:
          www.mf.gov.pl/_files_/podatki/formularze_podatkowe/broszury_do_formularzy/obj_pit_38_2005_do_druku.pdf

pozdro
          s.
    • hurtor Re: Pytanie: Podatek 30.12.05, 12:45
      1.Czyli jak 27.12.2005 sprzedałam akcje, to jeszcze to się liczy do zysku/straty
      za 2005?
      2.A jeżeli 28.12.2005 sprzedałam, to już to się liczy na 2006 rok, tak?

Honorcia
      • Gość: g Re: Pytanie: Podatek IP: *.chello.pl 30.12.05, 12:53
        musisz sprawdzić w biurze, kiedy ci transakcję z 28 zaksiegują, ale ze swojego
        biura /mille/, wiem ze robią to po 3 dobach, czyli w tej chwili księgują
        transkacje z wtorku...
        • kmani Re: Pytanie: Podatek 30.12.05, 17:11
          Jak to dobrze ze mam same straty, nie bede musial placic podatku:) uffff....
          • Gość: g Re: Pytanie: Podatek IP: 87.207.192.* 30.12.05, 17:14
            to jeszcze sobie odliczysz te straty w następnych latach /jesli coś zarobisz/
            aha i jeszcze niewesoła inforamcja, mimo że masz strate - to bedziesz i tam
            musiał dolaczyc pit /iles tam, 8?/ i ową strate na tym druku wykazac i przeslac
            do urzedu skarbowego wraz ze swoim pitem,

nie jest tak lekko...z biurokracją..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka