Gość: fizia IP: *.netcontrol.pl 05.01.06, 13:58 Witam. Nie znam sie na giełdzie, dlatego chce zainwestowac w fundusz akcyjny. Czy to jest dobry pomysł? Czy kupować "jenostki" już dziś, czy poczekać jeszcze jakiś czas - boje się spadków. Co radzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mhz Re: ARKA AKCJE - kupowac czy nie? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.01.06, 15:19 Z takim nastawieniem odpuść sobie fundusze akcyjne albo lepiej poczytaj jakąś książkę o inwestowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JS Re: ARKA AKCJE - kupowac czy nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 15:25 mhz nie bardzo rozumiem o czym piszesz... żeby kupić jednostki funduszu inwestycyjnego należy się do tego teoretycznie przygotować ??? ciekawe........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miecio Re: ARKA AKCJE - kupowac czy nie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.06, 15:29 Nie kupuj teraz funduszy. To inwestycja na cop najmniej kilka miesięcy. Teraz jest czas matołków tzn. kupuja z pseudo zamiarem długiego trzymania wyłącznie matołki. Poczekaj ze swoją uciułaną cieżko kaską na porządną korektę. Taką rzędu 20 - 30%. Wtdey zobaczymy. I nie przejmuj się różnymi bolkami na tym forum nawołującymi do kupna. Oni tacy są a ty nie bądź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mhz do JS IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.01.06, 15:59 Jestem zwolennikiem tezy, że każdą decyzję finansową należy przemyśleć i odpowiedzieć sobie na pytania w stylu: - jaki jest mój horyzont inwestycyjny - ile chcę zarobić - co zrobię w zależności od kierunku w którym pójdzie rynek - w jaki sposób zmniejszyć ryzyko potencjalnej straty i podjąć odpowiednią decyzję odnośnie "wejścia" w dany instrument finansowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miecio Re: do JS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.06, 16:01 Super podejście. tak trzymać Tylko co z tego ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JS Re: ARKA AKCJE - kupowac czy nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 16:28 biorąc pod uwagę teorię inwestowania masz rację, tylko czy decyzję : bank, fundusz czy skarpeta trzeba opierać na wszystkich naukowych teoriach ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flegmatyk Re: ARKA AKCJE - kupowac czy nie? IP: *.gdynia.mm.pl 05.01.06, 16:47 nie rób tego w tej chwili bo stracisz. poczekaj na korektę a tymczasem wrzuć kasę w fundusze rynku pieniężnego. polecam mbank, nie płacisz prowizji oraz szybko i sprawnie będziesz mógł dokonać bezprowizyjnej konwersji w fundusze akcji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: ARKA AKCJE - kupowac czy nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 17:18 Pewnie zaraz ktoś na mnie wsiądzie, ale radzę kupować, jednakże pod warunkiem, że chcesz inwestować nie spekulować i jeszcze pod warunkiem, że włożone pieniądze planujesz wyjmować za min. kilka lat. Ważne jest żebyś nie kupowała jednostek hurtem (szczególnie teraz) tylko systematycznie w mniejszych ilościach. Wtedy Ci się uśredni kurs nawet jak trafisz z zakupem na malejące zbocze, a w długiej perspektywie zakładamy (raczej) ruch do góry (chyba, że Lepper dojdzie do władzy). Czy akurat Arka to nie wiem, zobacz jakiś ranking i stopy zwrotu za rok, 2 ... 5. Zobacz jak który fundusz spadał w czasie bessy i wtedy wybierz. powodzenia Z. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mhz Re: ARKA AKCJE - kupowac czy nie? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.01.06, 17:26 Wszystko się zgadza, ale takie podejście wymaga przecież planowania, a nie kupowania "na pałę":) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iko Re: ARKA AKCJE - kupowac czy nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 19:32 1.Poszukaj w google wykresu wig20 a potem jakiegos funduszu akcji. Porownaj. 2.Poszukaj jakiejs w miare lokaty na 3-6 miesiace. 3.Blizej lata odszukaj wartosc wig20. Jezeli bedzie 3500. To zaloz watek "iko to frajer i przez niego nie zyskalam 20% lub wiecej" 4.Jezeli bedzie inaczej wpadnij na forum. 5. Jezeli Wig20 bedzie mial 1800 to nie musisz wpadac. Kupuj. Pozdrawiam ;-) Odpowiedz Link Zgłoś