IP: *.opusnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.06, 12:03
Wchodzę w to - wygląda całkiem całkiem. Wszedłem dzisiaj też w Emcismed. Czas pokaże czy zrobiłem dobrze (nie spodziewam się na tych spółkach zysków po 20 % dziennie ale taki wynik za miesiąc nie jest wykluczony - jestem cierpliwy).
Obserwuj wątek
    • macgregor-72 Re: Puławy 22.01.06, 01:08
      No i zrealizowałem zysk w piątek na Puławach, chociaż mogłem poczekać i za 2 godziny wziąść po 3 zł więcej. Może odkupię w poniedziałek jeśli będzie korekta. Emcinsmed też nieźle wyskoczył (chyba efekt stadny po Swissmedzie) ale to jeszcze trzymam.
      • herbat Re: Puławy 22.01.06, 18:04
        Z Puławami to bym się wstrzymał aż mrozy się skończa. PGNiG w pierwszej
        kolejności wstrzyma im gaz a bez gazu im będzie b. cieżko.
        • macgregor-72 Re: Puławy 22.01.06, 19:19
          > Z Puławami to bym się wstrzymał aż mrozy się skończa. PGNiG w pierwszej
          > kolejności wstrzyma im gaz a bez gazu im będzie b. cieżko.

Właśnie w poniedziałek mrozy mają być największe a później stopniowo mają maleć i to może być dobry moment na kupno.
          PS. PGNiG też mam na celowniku.
          • 6an1 Re: Puławy 22.01.06, 22:24
            Widzisz jednak, że źle zrobiłeś sprzedając Puławy. Ja je jeszcze potrzymam,
            zwłaszcza po informacji o kontrakcie z Ameryką Południową. A w ogóle to też
            sprzedaję za wcześnie. Np. Polnord - sprzedałem zadowalając się zyskiem
            kilkuset zł., a teraz miałbym 5 tys. Podobnie IVAX - ustawiłem stop lossa i
            wszedł mi idealnie w dołek - zamiast 2 tys. zyskałem 400 zł. Sorry, że zamiast
            kursów operuję zł. Tak mi jest wygodniej i bardziej miarodajnie.
            • grzegorz961 Re: Puławy 23.01.06, 17:54
              NO i jak wraznie po sesji? Obroty dosc duze tradycyjnie , tylko ze teraz na
              spadkach. Mrozy i gaz moze moiec wpływ na kurs waszym zdaniem?
              • meylec Re: Puławy 23.01.06, 18:09
                Przejściowy.
                • grzegorz961 Re: Puławy 23.01.06, 18:28
                  a po "przejsciu"? :)
                  • meylec Re: Puławy 23.01.06, 19:20
                    No to sam wiesz. Będzie coś w temacie biopaliw, to będzie dobrze.
                    • grzegorz961 Re: Puławy 23.01.06, 19:40
                      Prawdę mowiąc liczę na to co JEST, czyli ogromny eksport i melaminę i to ze
                      spółke ominęla hossa. Do biopaliw im jeszcze daleko, nie przesadzajmy. To tez
                      jakas technologia, fabryka, surowce, ktorych brakuje, ludzie itd. Ta spółka moze
                      sie dobrze rozwijac bez paliw ale jak będą to oczywiscie lepiej....
                      • meylec Re: Puławy 23.01.06, 20:08
                        To czy im daleko do biopaliw, czy blisko, nie ma żadnego znaczenia. Wystarczy
                        że będą o nich mówić (i nawet wszystko jedno co, ważne żeby pojawiało się
                        słowo "biopaliwa".
                        • grzegorz961 Re: Puławy 23.01.06, 20:14
                          ale za chwilę wszyscy będa o tym mowic!!! :)) dlatego patrzę na jakies podstawy.
                          Skotan tez ma wejsc, ale to nie sa firmy z tej samej półki na szczescie.
                          Najblizszy paliwom jest Elstar, tam tez siedze i mysle ze nie koniec przed nim i
                          mna:))
                          • meylec Re: Puławy 23.01.06, 20:31
                            Ale co to znaczy że "za chwilę wszyscy będą o tym mówić". Jak zacznie o
                            biopaliwach mówić np. taki Próchnik, to spadnie jeszcze bardziej, bo się
                            inwestorzy przestraszą, że będzie sprzedawać poplamione płaszcze.
                            A co do podstaw, to Puławom niczego nie brakuje. I tak jak napisałeś, hossa je
                            ominęła, jeżeli nie liczyć ostatnich, skromnych jednak w porównaniu z innymi
                            podobnej wielkości spółkami, wzrostów.
                            • 6an1 Re: Puławy 24.01.06, 15:07
                              Teraz wszystko zależy od pogody.

W poniedziałek minister gospodarki Piotr Woźniak zapowiedział, że jeśli spadek
                              dostaw gazu z importu ze Wschodu pogłębi się, rząd będzie musiał zdecydować o
                              ograniczeniu dostaw do kolejnych odbiorców przemysłowych. (ISB)
                              • macgregor-72 Re: Puławy 24.01.06, 17:10
                                Ja jednak wszedłem w PGNiG.
                              • grzegorz961 Re: Puławy 24.01.06, 17:34
                                Widze ze grono puławcowców trochę sie wykrusza:( odchodzą do PGNIG. Byle się
                                ociepliło, to najwazniejsze i budżet...
                                • meylec Re: Puławy 24.01.06, 19:53
                                  PGNiG jest dobre dla emerytów. (I to takich, którzy już nie akceptują zmian w
                                  swoim życiu).
                                  • macgregor-72 Re: Puławy 24.01.06, 20:42
                                    pożyjom, uwidim
                                    • 6an1 Re: Puławy 24.01.06, 20:56
                                      Ma być ocieplenie. Powinno to wpłynąc korzystnie na Puławy.
                                      • 6an1 Re: Puławy 24.01.06, 21:00
                                        Aha, jeszcze jedno. Czy ktoś wie jak w dłuższej perspektywie przedstawiają się
                                        wymogi Unii w sprawie ograniczenia emisji spalin, gł. dwutlenku węgla i jaki to
                                        może mieć wpływ? Czy wymagałoby to dużych inwestycji i zwiększenia kosztów?
                                        • meylec Re: Puławy 25.01.06, 08:39
                                          Wybacz, ale odpowiedź na to pytanie musiała by być chyba poprzedzona zrobieniem
                                          doktoratu w w/w dziedzinie.
                                        • szysta77 Re: Puławy 25.01.06, 12:52
                                          Poszukaj sobie w informacjach RAFAKO oni robią takie rzeczy, bedziesz mial
                                          porownanie ile na ochrone srodowiska wydaja inni.
                                          • grzegorz961 Re: Puławy 25.01.06, 17:27
                                            i jak dzis nasze puławy??? dobrze wyglądaja, obroty ogromne!
                                            • 6an1 Re: Puławy 25.01.06, 22:03
                                              Dzięki. Przeglądałem teraz prospekt emisyjny
                                              www.zapulawy.pl/attach/IPO/ipo_zap_1.pdf
                                              i nie ma tu w zasadzie większych czynników ryzyka (podana jest koniunktura, ale
                                              ta wygląda bardzo dobrze). Przytoczę te dwa czynniki - ale, jak sądzę, nie
                                              mają one większego znaczenia i w związku z tym spółka powinna się rozwijać,
                                              także i w dłuższej perspektywie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka