barszcz78 04.02.06, 17:34 np. Na przykładzie Arki: czy ma to być funusz akcji czy zrównoważony czy też stabilnego wzrostu Piszcie jak inwestujecie, chciałem poznać punkt widzenia innych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leningrad Re: Jakie fundusze wybrać 04.02.06, 21:41 ani ten, ani tamten ani żaden inny z wymienionych popatrz jak spadały w minionym tygodniu 27.I - 3.II.2006 i do jakiego doszedłeś wniosku? Odpowiedz Link Zgłoś
muharras Re: Jakie fundusze wybrać 04.02.06, 22:00 Skąd u Ciebie ten sceptyzm Leningrad? Prawdę mówiąc to fundusze w tym okresie leciały, bo na giełdzie było czerwono. Jeśli sytuacja ulegnie zmienie to znowu będzie rosło. To wiedzą nawet dzieci, tylko problem polega na tym żeby wejśc w owe fundusze w momencie kiedy znowu zacznie sie trend wzrostowy. To jest ta cała sztuka. A jeśli chodzi o odpowiedź na pytanie twórcy tego wątku, to w tym momencie najlepszego było by coś pasywnego. Powiedzmy jakiś fundusz obligacji, walutowy czy ochrony kapitału. W momencie kiedy będziesz miał nosa że to już koniec spadków, pakuj się w jakiś agresywny fundusz tj. akcji bądź zrównoważony. To cała recepta inwestowania w fundusze, gdzie wraz z możliwością konwersji i reinwestycji masz spore pole manewru. Powodzonka Odpowiedz Link Zgłoś
leningrad Re: Jakie fundusze wybrać 04.02.06, 22:38 Przychylam się do dość opczywistej tezy: gdy spada to sprzedawać, a gdy pnie się w górę to inwestować. Od 27 stycznia zaczeły się spadki i nie pomogła temu nieznaczna poprawa na plus notowań z 1 lutego. Moim amatorskim zdaniem przez kilka ładnych tygodni sytuacja będzie napięta. Podobny atak bessy miał miejsce w 2 tygodniu października 2005 kiedy to FA traciły po kilka ładnych procent. Trwało to do połowy listopada 2005 i od tego czasu można mówić o hossie której szczyty przypadły na cały grudzień i styczeń, za wyjątkiem 31, kiedy nastąpił krach. Jeśli sytuacja by się powtórzyła i w tym przypadku to luty 2006 zapowiada się niezbyt ciekawie pod względem wzrostów. Dlatego proponuję coś na kształt FO lub FRP ewentualnie stabilną lokatę, z tego co wiem to Getinbank oferuje 4,55 % . Odpowiedz Link Zgłoś
muharras Re: Jakie fundusze wybrać 04.02.06, 23:10 Masz sporo racji i widzę że nie jesteś aż takim "amatorem". Całkiem trafnie streściłeś ostatni kwartał na rynku kapitałowym i jego niebanalny wpływ na fundusze. Ja również jestem zdania że należy ciąć straty, ale nie mogę się z tobą do końca zgodzić że powtórzy się sytuacja z połowy października. Wiele na to wskazuje, ale czy to na pewno to..? Kierunek marszu który przyjmiemy powinien wyklarować się w tym tygodniu, jeśli się nie pomysliłes zwróce honor. Odpowiedz Link Zgłoś
barszcz78 Re: Jakie fundusze wybrać 05.02.06, 08:41 Dzięki za Wasze rady i opinie. I zapraszam do dalszej dyskusji. Co i jak z funduszami, czy kupować czy sprzedawać, jakie prognozy na przyszłość(może ktoś ma nosa czy ta bessa potrwa dłużej czy raczej to chwilowy spadek) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś