Dodaj do ulubionych

jak grać ;)

15.03.06, 13:11
pewnie zabije rekinów smiechem ale chciałbym zadać dziecinne pytanie, czy
można kupowac akcje po cnie otwarcia i sprzedawać w tym samym dniu po cenie
zamknięcia? Otworzyłem własnie rachunek ;)

Obserwuj wątek
    • jp74 Można. 15.03.06, 13:15
      • osborne4 Re: Można. 15.03.06, 13:17
        ooo, dzieki za odpowiedź a czy to może być opłacalne i czy to jest jakaś
        stosowana praktyka?
        • zen_ek Re: Można. 15.03.06, 13:37
          Może być opłacalne, ale chyba lepsza jest ruletka - większe wygrane.
          Mozna też kupić akcje i po 15 minutach sprzedać, tylko raczej rzadko się
          zdarza, że sprzedasz je o tyle drożej, że Ci się to opłaci.
          A tak na poważnie to chyba nie o to tu chodzi.
          pozdr,
          Z.
          • osborne4 Re: Można. 15.03.06, 15:00
            ja pytam zupełnie powaznie chociaz domyślam się, że traktujecie to z
            przymróżeniem oka. Chodzi o zysk w granicach 2,5-3% dziennie z zainwestowanej
            kwoty, tak to widzę. Jesli to poroniony pomysł proszę o dementi ;)
            • dopra Re: Można. 15.03.06, 15:05
              to musisz sprawdzić jaki jest aktualny kurs, istawić kupno z limitem kupna, a
              później jak będziesz chciał sprzedać to ustawiasz cenę poniżej której nie
              zgadzasz się sprzedać akcji (też z limitem ceny). Musisz tylko wliczyć w
              operację prowizję domu maklerskiego bo za każdym razem Ci ją doliczą przy kupnie
              i sprzedaży a to ocyzwiście uszczupli Ci ewentualny zysk. Lepiej na początku nie
              baw się w kupno i sprzedaż w ciągu jednej sesji bo to dlka wytrawnych graczy
              zabawa.
              • osborne4 Re: Można. 15.03.06, 15:10
                dosć długo ćwiczyłem to "na sucho" i jak dla mnie była to najtrafniejsza opcja,
                mam pewną wiedzę natomiast nie do końca potrafię obsługiwać konta DM i nie mam
                pojęcia o prowizjach opłatach itd
            • dominig Re: Można. 15.03.06, 15:09
              Witam !
              Nie wiem dokladnie o co Ci chodzi, ale sprobuje Ci pomoc.
              Wszystko zalezy jaka kwota operujesz i jaki walor zamierzasz kupic. Jezeli masz
              np 10 000 zl i kupisz akcje, ktore kosztuja 1,00 zl, no to prosto wyliczyc,
              (nie bierzmy pod uwage prowizji, to jest ok 5zł) ze posiadasz na swoim rachunku
              10 000 akcji. Jezeli akcje te w danym dniu wzrosna o jakies 3% zarabiasz na tym
              interesie około 300 zł, czyli jak widzisz Panie kolego jest to opłacalne. Ale
              weźmy pod uwagę teraz drugi przykład, jezeli te same akcje kupisz za 1000 zl i
              wzrosna one np 2% (bo taki zysk też Cie interesuje) to zarobisz 20 zł -koszty
              manipulacji, (których w tamtym przypadku nie odjąłem, bo i nie było po co), to
              zostanie Ci tylo 10 zł :). Rozważ teraz różne możliwości i zobaczysz jak
              najkorzystniej będzie Ci inwestować.
              Pozdrawiam !
              • dominig Re: Można. 15.03.06, 15:12
                Jest jeszcze jeden problem, o którym nie wspomniałem, 2-3% dziennie zarabiają
                tylko wybrańcy, musisz liczyć się również ze stratą :)
                • osborne4 Re: Można. 15.03.06, 15:16
                  biorę wszystkie ewentualności pod uwagę jak pisałem wcześniej dosć długo
                  ćwiczyłem, kwota jaka dysponuję jest odpowiednia do tego typu działania,
                  chodziło mi o mozliwości techniczne jak równiez zagrożenia o których nie wiem
                  jescze. Pomogliście, dziękuję, chociaz nie zamykam tematu
              • ppppp28 Re: Można. 16.03.06, 18:54
                dominig napisał:

> Witam !
                > Nie wiem dokladnie o co Ci chodzi, ale sprobuje Ci pomoc.
                > Wszystko zalezy jaka kwota operujesz i jaki walor zamierzasz kupic. Jezeli masz
                >
                > np 10 000 zl i kupisz akcje, ktore kosztuja 1,00 zl, no to prosto wyliczyc,
                > (nie bierzmy pod uwage prowizji, to jest ok 5zł) ze posiadasz na swoim rachunku
                >
                > 10 000 akcji. Jezeli akcje te w danym dniu wzrosna o jakies 3% zarabiasz na tym
                >
                > interesie około 300 zł, czyli jak widzisz Panie kolego jest to opłacalne. Ale
                > weźmy pod uwagę teraz drugi przykład, jezeli te same akcje kupisz za 1000 zl i
                > wzrosna one np 2% (bo taki zysk też Cie interesuje) to zarobisz 20 zł -koszty
                > manipulacji, (których w tamtym przypadku nie odjąłem, bo i nie było po co), to
                > zostanie Ci tylo 10 zł :). Rozważ teraz różne możliwości i zobaczysz jak
                > najkorzystniej będzie Ci inwestować.
                > Pozdrawiam !

pomyliles sie tylko w zerach za jedynka, bo procentualnie nie zmieniules wiele.
                strata 300 bardziej boli niz 30

moje wyliczenie prowadza do innych liczb:
                Inwestujac (teoretycznie) 100 PLN placisz ca. 0,5PLN prowizji (w zaleznosci od
                biura - od 0,3 % wzwyz).
                zyst 3% to 103 PLN przy sprzedazy placisz kolejne 0,50PLN wiec juz zostaje ci
                tylko 2 PLN - z tego 0,40 PLN do Urzedu to zostaje ok 1,6 PLN
                czyli jak widac 3 % wzrost po odliczeniu kosztow inwestycji (przemilczajac czas
                gracza i jego wiedze) pozostaje ok 1,6 % czyli polowa

jak jest przy 10 % wzrostu i jakie pozniej proporcje powstaja to juz zabawa dla
                innych.

A NA POWAZNIE:
                tworcy watku zycze jedynie powodzenia, bo gra na sucho to nie to samo co gra
                naprawde.
                I tylko a. lepper zna takie haslo jak "SCIEZKA STALEGO WZROSTU"
            • js.2 Re: Można. 15.03.06, 15:10
              ależ skąd, pomysł bardzo dobry !
              Przecież 3 % zysku dziennie to przy 200 sesjach tylko 600 % rocznie, a tyle to
              zarabia każde dziecko
              • osborne4 Re: Można. 15.03.06, 15:14
                no tak ale mnie do takich dzieci giełdowych możesz zaliczyć jak narazie i nie
                wiem jak jeszcze długo to potrwa ;)
                • js.2 Re: Można. 15.03.06, 15:15
                  zależy ile masz do stracenia
              • kmani Re: Można. 15.03.06, 20:42
                "Przecież 3 % zysku dziennie to przy 200 sesjach tylko 600 % rocznie".
                Hmmm. Rachunek prosty, wszak nieprawdziwy. Podstawy matematyki sie kłaniają i
                np. obliczanie zysków na lokatach z miesięczną kapitalizacją odsetek.
                • js.2 Re: Można. 15.03.06, 20:53
                  fakt, mnie nie chciało się liczyć, ale masz pełne pole do popisu
                  • js.2 Re: Można. 15.03.06, 21:03
                    36936 % - może być ?
                    • kmani Re: Można. 15.03.06, 23:22
                      A dokładnie 5249%. Do sprawdzenia tutaj:
                      www.flyminicabs.nazwa.pl/SERVISGUM/oprocentowanie.jpg
                      Pozdrawiam:)
                      • kmani Re: Można. 16.03.06, 00:23
                        Zwracam honor!!
                        Oczywiście dla 3% przyrostu jest to w sumie 36935% tak jak napisales, a moja
                        wczesniej podana wartosc to dla 2% wzrostu. Pomylilem dane poczatkowe zadania:):).
    • osborne4 Re: jak grać ;) 15.03.06, 15:46
      Doradźcie kiedy sprzedać JAGO, czy dzis jest już za późno?
      • js.2 Re: jak grać ;) 15.03.06, 15:52
        może sprzedaj wczoraj ?
    • ppppp28 Re: jak grać ;) 16.03.06, 18:41
      z tymi 2-3 procentami jest tak ze juz od pol roku w 5 walorach siedze i z nich
      wyjsc nie moge.
      do ksoztow manipilacji doliczcie jeszcze 1/5 na podatek do urzedu, bo go w 2007
      bezdie trzeba zapalacic. akcje moga spasc a zeralizowane zlecenia w US laduja i
      sie kumuluja.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka