osborne4 15.03.06, 13:11 pewnie zabije rekinów smiechem ale chciałbym zadać dziecinne pytanie, czy można kupowac akcje po cnie otwarcia i sprzedawać w tym samym dniu po cenie zamknięcia? Otworzyłem własnie rachunek ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
osborne4 Re: Można. 15.03.06, 13:17 ooo, dzieki za odpowiedź a czy to może być opłacalne i czy to jest jakaś stosowana praktyka? Odpowiedz Link Zgłoś
zen_ek Re: Można. 15.03.06, 13:37 Może być opłacalne, ale chyba lepsza jest ruletka - większe wygrane. Mozna też kupić akcje i po 15 minutach sprzedać, tylko raczej rzadko się zdarza, że sprzedasz je o tyle drożej, że Ci się to opłaci. A tak na poważnie to chyba nie o to tu chodzi. pozdr, Z. Odpowiedz Link Zgłoś
osborne4 Re: Można. 15.03.06, 15:00 ja pytam zupełnie powaznie chociaz domyślam się, że traktujecie to z przymróżeniem oka. Chodzi o zysk w granicach 2,5-3% dziennie z zainwestowanej kwoty, tak to widzę. Jesli to poroniony pomysł proszę o dementi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dopra Re: Można. 15.03.06, 15:05 to musisz sprawdzić jaki jest aktualny kurs, istawić kupno z limitem kupna, a później jak będziesz chciał sprzedać to ustawiasz cenę poniżej której nie zgadzasz się sprzedać akcji (też z limitem ceny). Musisz tylko wliczyć w operację prowizję domu maklerskiego bo za każdym razem Ci ją doliczą przy kupnie i sprzedaży a to ocyzwiście uszczupli Ci ewentualny zysk. Lepiej na początku nie baw się w kupno i sprzedaż w ciągu jednej sesji bo to dlka wytrawnych graczy zabawa. Odpowiedz Link Zgłoś
osborne4 Re: Można. 15.03.06, 15:10 dosć długo ćwiczyłem to "na sucho" i jak dla mnie była to najtrafniejsza opcja, mam pewną wiedzę natomiast nie do końca potrafię obsługiwać konta DM i nie mam pojęcia o prowizjach opłatach itd Odpowiedz Link Zgłoś
dominig Re: Można. 15.03.06, 15:09 Witam ! Nie wiem dokladnie o co Ci chodzi, ale sprobuje Ci pomoc. Wszystko zalezy jaka kwota operujesz i jaki walor zamierzasz kupic. Jezeli masz np 10 000 zl i kupisz akcje, ktore kosztuja 1,00 zl, no to prosto wyliczyc, (nie bierzmy pod uwage prowizji, to jest ok 5zł) ze posiadasz na swoim rachunku 10 000 akcji. Jezeli akcje te w danym dniu wzrosna o jakies 3% zarabiasz na tym interesie około 300 zł, czyli jak widzisz Panie kolego jest to opłacalne. Ale weźmy pod uwagę teraz drugi przykład, jezeli te same akcje kupisz za 1000 zl i wzrosna one np 2% (bo taki zysk też Cie interesuje) to zarobisz 20 zł -koszty manipulacji, (których w tamtym przypadku nie odjąłem, bo i nie było po co), to zostanie Ci tylo 10 zł :). Rozważ teraz różne możliwości i zobaczysz jak najkorzystniej będzie Ci inwestować. Pozdrawiam ! Odpowiedz Link Zgłoś
dominig Re: Można. 15.03.06, 15:12 Jest jeszcze jeden problem, o którym nie wspomniałem, 2-3% dziennie zarabiają tylko wybrańcy, musisz liczyć się również ze stratą :) Odpowiedz Link Zgłoś
osborne4 Re: Można. 15.03.06, 15:16 biorę wszystkie ewentualności pod uwagę jak pisałem wcześniej dosć długo ćwiczyłem, kwota jaka dysponuję jest odpowiednia do tego typu działania, chodziło mi o mozliwości techniczne jak równiez zagrożenia o których nie wiem jescze. Pomogliście, dziękuję, chociaz nie zamykam tematu Odpowiedz Link Zgłoś
ppppp28 Re: Można. 16.03.06, 18:54 dominig napisał: > Witam ! > Nie wiem dokladnie o co Ci chodzi, ale sprobuje Ci pomoc. > Wszystko zalezy jaka kwota operujesz i jaki walor zamierzasz kupic. Jezeli masz > > np 10 000 zl i kupisz akcje, ktore kosztuja 1,00 zl, no to prosto wyliczyc, > (nie bierzmy pod uwage prowizji, to jest ok 5zł) ze posiadasz na swoim rachunku > > 10 000 akcji. Jezeli akcje te w danym dniu wzrosna o jakies 3% zarabiasz na tym > > interesie około 300 zł, czyli jak widzisz Panie kolego jest to opłacalne. Ale > weźmy pod uwagę teraz drugi przykład, jezeli te same akcje kupisz za 1000 zl i > wzrosna one np 2% (bo taki zysk też Cie interesuje) to zarobisz 20 zł -koszty > manipulacji, (których w tamtym przypadku nie odjąłem, bo i nie było po co), to > zostanie Ci tylo 10 zł :). Rozważ teraz różne możliwości i zobaczysz jak > najkorzystniej będzie Ci inwestować. > Pozdrawiam ! pomyliles sie tylko w zerach za jedynka, bo procentualnie nie zmieniules wiele. strata 300 bardziej boli niz 30 moje wyliczenie prowadza do innych liczb: Inwestujac (teoretycznie) 100 PLN placisz ca. 0,5PLN prowizji (w zaleznosci od biura - od 0,3 % wzwyz). zyst 3% to 103 PLN przy sprzedazy placisz kolejne 0,50PLN wiec juz zostaje ci tylko 2 PLN - z tego 0,40 PLN do Urzedu to zostaje ok 1,6 PLN czyli jak widac 3 % wzrost po odliczeniu kosztow inwestycji (przemilczajac czas gracza i jego wiedze) pozostaje ok 1,6 % czyli polowa jak jest przy 10 % wzrostu i jakie pozniej proporcje powstaja to juz zabawa dla innych. A NA POWAZNIE: tworcy watku zycze jedynie powodzenia, bo gra na sucho to nie to samo co gra naprawde. I tylko a. lepper zna takie haslo jak "SCIEZKA STALEGO WZROSTU" Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re: Można. 15.03.06, 15:10 ależ skąd, pomysł bardzo dobry ! Przecież 3 % zysku dziennie to przy 200 sesjach tylko 600 % rocznie, a tyle to zarabia każde dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
osborne4 Re: Można. 15.03.06, 15:14 no tak ale mnie do takich dzieci giełdowych możesz zaliczyć jak narazie i nie wiem jak jeszcze długo to potrwa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kmani Re: Można. 15.03.06, 20:42 "Przecież 3 % zysku dziennie to przy 200 sesjach tylko 600 % rocznie". Hmmm. Rachunek prosty, wszak nieprawdziwy. Podstawy matematyki sie kłaniają i np. obliczanie zysków na lokatach z miesięczną kapitalizacją odsetek. Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re: Można. 15.03.06, 20:53 fakt, mnie nie chciało się liczyć, ale masz pełne pole do popisu Odpowiedz Link Zgłoś
kmani Re: Można. 15.03.06, 23:22 A dokładnie 5249%. Do sprawdzenia tutaj: www.flyminicabs.nazwa.pl/SERVISGUM/oprocentowanie.jpg Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
kmani Re: Można. 16.03.06, 00:23 Zwracam honor!! Oczywiście dla 3% przyrostu jest to w sumie 36935% tak jak napisales, a moja wczesniej podana wartosc to dla 2% wzrostu. Pomylilem dane poczatkowe zadania:):). Odpowiedz Link Zgłoś
osborne4 Re: jak grać ;) 15.03.06, 15:46 Doradźcie kiedy sprzedać JAGO, czy dzis jest już za późno? Odpowiedz Link Zgłoś
ppppp28 Re: jak grać ;) 16.03.06, 18:41 z tymi 2-3 procentami jest tak ze juz od pol roku w 5 walorach siedze i z nich wyjsc nie moge. do ksoztow manipilacji doliczcie jeszcze 1/5 na podatek do urzedu, bo go w 2007 bezdie trzeba zapalacic. akcje moga spasc a zeralizowane zlecenia w US laduja i sie kumuluja. Odpowiedz Link Zgłoś