jaroplock 14.04.06, 21:35 ile prognozujecie bioton za 2 latka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tongo1 Re: ile bioton za 2 lata 14.04.06, 21:39 Po 100 zeta. Tak jak obecnie KGHM. To czysta spekulacja więc się czasem nie sugeruj. Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: ile bioton za 2 lata 14.04.06, 21:47 Jak dojdzie do emisji tych 300mln akcji,to razem będzi 488mln x 100 = To sobie policz i się zastanów co piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
tongo1 Re: ile bioton za 2 lata 14.04.06, 21:54 Nie interesuję sie tą spółką ani newsami na jej temat, stąd moje impertynenckie zachowanie. Nie chciałem urazić zainteresowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: ile bioton za 2 lata 14.04.06, 22:03 Podam Ci tylko wartość rynkową: PKOBP-35 100 000 000zł PKN-27 630 000 000zł Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany Re: ile bioton za 2 lata 14.04.06, 23:51 Radze przejrzeć to co dokonał Skotan i jego inwestorzy. W kolejce czeka Bioton i Hygienika. Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: ile bioton za 2 lata 15.04.06, 10:23 Na razie widzę co wytrzyniają inwestorzy /kupują nie mając zielonego pojęcia/, a potem piszą pytania typu /co się stało za skotanem/. A Skotan- jeszcze nic takiego nie dokonał,kolejna moda / biopaliwa /,a z modą różnie bywa,raz trwa tylko sezon,dwa ,a czasami długie lata. O Higienice mam swoje zdanie, ale nie pisze bo Święta i mogę komuś je popsuć. Bioton-znasz moją ocenę. Odpowiedz Link Zgłoś
skitels1 Re: ile bioton za 2 lata 15.04.06, 11:40 hmm citro jeśli dobrze rozumime uważasz że skotan to nic ciekawego do inwestycji?? hmmm.. no nie wiem w czwartek po objęciu pp podwoił swoją wartość!! to chyba nie jest zła info?? poza tym "środowi"posiadacze dostali na każda akcje 24 pp po 1.20 nie sądze żeby była to kiepska inwestycja-pożyjemy zobaczymy.... pozdro dla wszystkich skotanowców:) a jeśli chodzi o bioton-trzymymam i zobaczycie co się będzie działo za..za jakiś czas;) pozdro!! Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: ile bioton za 2 lata 15.04.06, 13:00 Ja tylko stwierdzam fakty,a te są takie ,że Skotan nie wyprodukował jeszcze jednego litra biopaliwa,natomiast rynek i inwestorzy są już w himalajach.Co do wzrostu o 100% w czwartek to życzę powodzenia i gratuluję odwagi kupującym w czwartek.Ja taki odważny nie jestem mimo, że na giełdze spędziłem już ładnych parę lat /może się już starzeje i marudze/.pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
andzia138 Re: ile bioton za 2 lata 15.04.06, 15:59 Co do Skotanu - to typowa bańka. Ktoś zauważył, że ta spółka nie wyprodukowała ani tony biopaliwa. Rynek kupuje przyszłość i oczywiście przesadza. Myślę, że ta spółka będzie liderem spadków w razie obsuwy całgo rynku. Pewnie odda prawie cały ten spekulacyjny wzrost. To za jakiś czas będzie megawtopa. Mnóstwo ludzi straci wszystkie swoje pieniądze. A co Biotonu to chyba jesteśmy wciąż na początku wzrostów. To kolejna bańka. Dobry, rozwijający się biznes tyle, że cena już nieziemska a będzie kosmiczna. Potem nastąpi otrzeźwienie i mega zwała. Ale myślę, że to jeszcze daleko przed nami. Na razie czekają nas kolejne super wzrosty. Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany Re: ile bioton za 2 lata 15.04.06, 16:57 Szanuję Twoje zdanie. Mam odmienne. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
ojciec_dyktator Re:Bioton za 2 lata....popatrzcie na NAB.. 15.04.06, 20:00 Za nim wpadniecie w euforię Biotonową, proponuję popatrzeć, jak wygląda w ostatnich 3 miesiącach amerykański indeks NAB (Nasdaq Biotech), grupujący takie właśnie Biotony: akcje.net/q/?s=nasdaqbio&d=&c=3m&t=c&a=lg Mało zabawny jest ten spadek z 875 do 780, prawda? A jak popatrzycie w szerszej perspektywie (5 lat), to zobaczycie, ze indeks ma wyraźny problem z przebiciem 870 pkt, a caly ruch z lat 2003-2006 wygląda jedynie na korektę spadków z lat 2000-2002. Od tej strony wsparcia dla BIO w najbliższym czasie nie będzie. Insulina w Rosji? Tam rosyjscy oligarchowie budują swoje fabryki także. Kto tam wygra? Bierezowscy, czy mały przy nich Krauze? A dlaczego Bio miał problemy z rejestracją swojej insuliny w Rosji? Przypadek? Chiny - stąd Brytyjczycy się w zeszłym roku wycofali, a mają więcej doświadczenia, niż Bio...czy Bioton jest lepszy od brytyjczyków? Życzę im sukcesów, ale wątpię. Reasumując - BIO uważam za znacznie przewartościowany. Tak, jak rósl na drożdzach, tak bedzie spadał jak kamień. Kilka zlotych/ akcję (2-4 zł) to dno, właśnie za ok. 2 lata, po spowolnieniu gospodarczym ,które powoli przyjdzie po zakończeniu podwyżek stóp przez FED. Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany Bioton za 2 lata....popatrz na DTL.. 15.04.06, 23:11 Proszę bardzo. Popatrz na DTL (Degree total of leverage)jako iloczyn dźwigni operacyjnej (Degree of operating leverage DOL) i finansowej(Degree of financial leverage DFL). Obecnie wynosi 8,83. Stopień dźwigni połączonej wykazuje, w jakim stopniu wzrośnie wartość wypracowanego przez firmę zysku netto przy uwzględnieniu zmiany wartości sprzedaży, przychodów i kosztów finansowych. Jeśli przychody firmy wzrosną o 10 % to zysk netto wzrośnie o 88,3 procent. To tyle w kwestii Biotonu A teraz kwestia spółek które wchodzą do Nasdaq Biotech. Nie można im wzynaczyć DTL. Po drugie niektóre wskaźniki mają lepsze a inne gorsze od Biotonu. Jesli chcesz zobaczyć te dane ( nawet nie musisz za to płacić takjak życzy sobie pewna firma czyli prawei 40 usd za raport) to powiedz czy mam to przesłać na Twój e-mail. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
byczysko1 Re: Bioton za 2 lata....popatrz na DTL.. 15.04.06, 23:41 Ojcze dyrektorze powiedz lepiej za ile chcesz kupić?Niżej jak 21 nie kupisz.Dużo trudu sobie zadałeś aby uzasadnić spadki na BIO.Zapamietaj sobie ze jest biotechnologia i biotechnologia .Chyba mnie rozumiesz.Uspokój umysł i nie pisz bzdur .Tymczasem zycze Ci wesołych Swiat .Odezwe sie jeszcze za pare miesiecy i przypomne Ci Twoje wywody . Z parkietowym pozdro.Byczysko Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany Bioton za 2 lata....popatrz na DTL.. 15.04.06, 23:45 Zapewne tatulo dyrektor doszedł do wniosku, ze skoro inwestycja w Espebepe nie wypaliła to teraz trzeba zciągnąć rynek na dół i sprobować przy Biotonie. Odpowiedz Link Zgłoś
siurak20 Re: Bioton za 2 lata....popatrz na DTL.. 16.04.06, 00:22 bioton jest niewatpliwie super inwestycja, obserwuje ten papier bacznie od poczatku biomody i nigdy mnie nie zawiodl. Juz sama nazwa tego papieru jest ladna (chyba najladniejsza ze wszystkich spolek na GPW :D) do tego atrakcyjna dzialalnosc (antybiotyki, insulina, biotechnologia) no i pieniadze od pana Krauzego. Co do ceny za 2 lata napewno bedzie duza... o ile oczywiscie wszystkie plany biotonu beda sie udawac. Wiekszych zwal na tym papierze mysle ze nie bedzie... firma dopiero zaczyna sie powaznie rozkrecac i ma duzo wiekszy potencjal na wzrosty niz na spadki. Jesli juz cos by sie walilo to z winy jakiegos wiekszego losowego kryzysu (cudowne ozdrowienie cukrzykow) lub przepowiadana od dawna bessa. Pozdrowienia dla biotonowcow. Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany Re: Bioton za 2 lata....popatrz na DTL.. 16.04.06, 00:45 Oprócz Pan Krauzego (Prokom Investment) polecam uwadze innego inwestora a mianowicie Instytut Biotechnologii i Antybiotyków Warszawa www.iba.waw.pl/onas/historia.html) stan na 2004/08/17 liczba akcji 18156000 10.21 % liczba głosów 18156000 10.21 %. Wnioski chyba same się nasuwają, że Bioton nie może zbankrutować.... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany Właściwy link 16.04.06, 00:46 Przepraszam ale w poście powyżej podałem zły link Ten jest właściwy. www.iba.waw.pl/onas/historia.html Odpowiedz Link Zgłoś
willy41 Re: ile bioton za 2 lata 16.04.06, 16:29 dwa lata? powiedzcie,czy bioton spadnie do końca kwietnia poniżej 21? Odpowiedz Link Zgłoś
plessok Re: ile bioton za 2 lata 16.04.06, 18:38 co do spadniecia istnieje duze prawdopodobienstwo bo poziom 21zl to jest wysoki skoro spolka wychodzac miala wartosc na pozimie 4zl raptem kilka miesiecy temu...czy spolka spadnie na pewno nie przekroczy poziomu 23,90-opor-a jeszcze wolne pniecie sie do gory z uwagi ze to spolka wig20 a nie banka benchmarka wig, moim zdaniem na podstwie wskaznikow Commodity Channel Index oraz Wskaznika Procentowego Wiliamsa spolka raczej troche wyhamuje ale chcialbym powiedziec ze cena do zysku dla tej spolki to w okolicach 140zl w inwestycji dlugoterminowej Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany ile bioton za 2 lata/długie 16.04.06, 20:01 Pozwol, ze podam trochę obliczen. Nie wiem czy brałeś pod uwagę nową emisję serii G , która ma wynosić 300 mln akcji po 1 pln. Jeśli nie wziąłeś pod uwagę to Twoje założenia mogą być nieco błędne. Jeśli przyjmiesz jako pozycję wyjściową DTL (stopień dźwigni połączonej jako iloczyn dźwigni operacyjnej i finansowej) to dla Biotonu masz 8,83. Oznacza to, że jesli Bioton zwiększy sprzedaż o 10 % to zysk netto powinien wzrosnąć o 88,3 procent. Nastepne założenie dotyczy zysku netto jaki Bioton może osiągnąć w okresie II kwartał 2005 - I kwartał 2006 roku to według ostrożnych założeń ta figura powinna wynieść około 59 mln złotych. Ponieważ trzeba wziąć pod uwagę, że zysk zostanie podzielony na nową liczbę akcji (177 781 997 + 300 000 000) to EPS po emisji powinien wynosić 0,1229 pln wobec 0,1200 pln obecnie. Aktualny wskaźnik P/E wynosi 176,51 a po emisji ( pamiętajmy, że w portfleu pojawiają się nowe akcje) wynosi 70,5 . Przyjąłem założenie, że za 10 akcji starych będzie prawo objęcia 17 akcji nowych po 1 pln każda czyli cena "nowej" akcji wyniesie 8,66 pln. W tym momencie warto również zauwazyć, że obecny wskaźnik P/Bv 15,92 prz zastosowaniu podobych metod obliczeniowych zmieni się na 4,37 a to już zaczyna być bardzo interesujące dla spółki z tego sektora. A co do przyszłości. Jeśli masz dość obliczeń to proponuję popatrzeć co się stało ze spółką Skotan. Kiedy w czwartek serwisy donosiły, że akcje spadły o 90% to okazało się, że autorzy takich pomysłów zapomnieli o PP i nowym kursie odniesienia. W przypadku Skotanu wynosił 19 pln i.....kurs poszedł o 116 % w górę. A na koniec najważniejsze założenie. Akcja jest tyle warta ile rynek jest gotowy za nią zapłacić. Skoro inwestorzy uważają,że gotowi płacić są tyle ile uważają to ich święte prawo. Pozostali powinni zachowywać się jak kibice czyli kibic z boku nie robi tłoku. I to by było na tyle. A Tobie i pozostałym inwestorom życze udanych świąt. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ktopyta bioton za 2 lata - jesli bedzie bioton za dwa lata 18.04.06, 03:20 a co sie stanie jak biotonowa insulina przestanie byc potrzebna ? jakos nikt nie poruszyl takiej opcji Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany Re: bioton za 2 lata - jesli bedzie bioton za dwa 18.04.06, 03:28 Według mnie nie ma takiej możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
ojciec_dyktator Bioton za 2 lata...sytuacja techniczna 18.04.06, 08:02 Technicznie ten BIO wcale dobrze nie wygląda.10-11.04.06 utworzył na znacznym obrocie zasłonę ciemnej chmury na świecach. Przypomnę - japończycy widząc ten układ świec mówią "rynek ma małe szanse na wzrost". BIO powinien spaść do przyspieszonej linii trendu, obecnie znajdującej się na poziomie ok.19 zeta, gdzie zapewne odbije się i ruszy do testu strefy zasłony, czyli okolic 23 zł jeśli rynek jest silny- tak powinno być, jeśli rynek jest typowy - zasłona ciemnej chmury często jest pierwszym elementem budowy szczytu, który to proces moim zdaniem na tym papierze właśnie się zaczyna. Jeśli słaby, to BIO przeleci przez przyspieszoną linię trendu i wtedy już żadnych wątpliwości... A tu cytat z niejakiego rrj - wart przemyślenia, panowie Biotonowcy: "Ludkowie mili, ruszcie dupcię, zróbcie własny research. Poczytajcie coś po rosyjsku. www.mail.ru ma fajną wyszukiwarkę. Bioton umoczył sporo w Rosji, mniej więcej równowartość zysku za 2005 r. Z planów sprzedaży w Rosji nic nie wyjdzie. Insulina miała być zarejstrowana w czerwcu 2005, obecnie spółka podaje termin maj 2006. Powodzenia. Borys Szpigel i Romek Abramowicz - każdy buduje własną fabrykę insuliny - tylko czekają z otwartymi ramionami na Rysia K. Były dyrektor jednego z rosyjskich konkurentów (Bioteku) jest szefem rosyjskiego urzędu rejsetracji leków. Ekspansja w Chinach to też dęta sprawa. Chiński rynek jest zapchany. Niedawno wyszli z niego Brytyjczycy po zbudowaniu fabryki. Chińczycy (Dongbao) sami właśnie uruchamiają fabrykę insuliny w Rosji wspólnie z Biotekiem Borysa Szpigla. A koneksje p. RK w polskiej służbie zdrowia też są z poprzedniej epoki [ekipy]. Więc Bioton może stracić udział w rynku równie szybko jak go zyskał." rrj napisal to tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=27&w=37972237&a=38018027 Aha, Byczysko - mnie BIO, jak wszystko inne z GPW wogóle nie interesuje, od Warszawy i WGPW trzymam się z daleka. Ja działam tu na futuresach zagranicznych: www.finspreads.com/pl/spread.asp Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany Pokory wiecej ludku, pokory 18.04.06, 11:08 Jak będziesz miał więcej pokory dla rynku to możemy podyskutować. A teraz proponuję dalej korzystać z tej rosyjskiej wyszukiwarki. Szczególnie jak dostaniesz trochę wirusów i propozycji małżeństwa od zidiociałych Rosjanek. Omijaj Warszawę i życzę powodzenia. I to by było na tyle. Odpowiedz Link Zgłoś