Dodaj do ulubionych

struna się napina

04.09.06, 17:18
Czyżby zmiana kroku notowań dobroczynnie wpłynęła na rynek? Może i trochę.
Jakoś mniej nerwowo było. Tyle że Lop wskazuje na krytyczną polaryzację
nastrojów. No i przypuszczam że się nowi arbitrażyści pojawili. Boję się
myśleć co będzie jak postanowią zamykać pozycje. Przy zamkniętym rynku w usa
to dość nerwowy mometn na granie. Nie zmienia to faktu, że ten kto zajął o
odpowiednim momencie pozycje - mogł se chwalić sesję. Tyle tylko że wzrost bez
żadnych właściwie info z fundamentów pachnie mi lokalnym szczytem. I to mimo
ciągle konsolidacyjego charakteru dzisiejszej sesji . NIe tak dawno pisałem o
powrocie do wysokiej konsolidacji - ale nie spodziewałem się że odbędzie się
to w jedną sesję. Misie dziś mocno traciły - częściowo pewnie same napędzały
wzorsty (zamykająć swoje pozycje) ale pojawiały się nowe misie. Dużo nowych
misiów. Jeśli to mocne misie to jak trochę sypną, łatwo będzie pojechać 100
punktów do dołu. Oby tylko wysoka intraday zmienność nie zmieniła się wysoką
zmienność dzienną. Jeszcze jutro sejsja bez dyktanda usa. Dopiero końcówka
pokaże.
Na margienesie. Sporo rynków emerging idzie do góry - choć podstaw niewiele.
Zmienia się nastrój na świecie?

Obserwuj wątek
    • fular1 Re: struna się napina 04.09.06, 17:30
      "... i niewiarygodne szczęście które mnie spotkało. Nie dość, że okazało się,
      iż wujek Robert znalazł żyłę złota w Kalifornii to jeszcze pamiętał o mnie i
      przysłał mi zaproszenie do uczestniczenia w jego bogactwie, tam na miejscu.
      Nigdy dotąd nie widziałam tylu bogatych ludzi i nigdy dostatek nie był tak
      osągalny. To ogromne wydarzenie dla skromnej dziewczyny spod Kielc. To co
      teraz oglądam dookoła stanowi pewnie przedsmak tego co mnie czeka na miejscu.
      Pozdrawiam was - Maria

12 kwietnia 1912 RMS TITANIC"

jeszcze troszke, jeszcze troszke. posprzedaje w 1 sesje w 10 min PKC u mnie.
      drugi raz sie nie dam w ciula zrobic. tak jak w maju. poki co, mysle ze jeszcze
      na 3300 podjedziemy. potem PKC
      • aloha11 Re: struna się napina 04.09.06, 18:06
        fular, ale to już było. Mario
    • rrj Re: struna się napina 04.09.06, 19:43
      9 sesji do wygaśnięcia i około 15 tys nowych pozycji tys. w tydzień. LOP pobił
      rekord o jakieś 10 tys.
      I dziś żadnych śladów zamykania krótkich i kapitulacji misiów. Wygląda na to,
      że krótkie są w mocnych rękach. I długie też. :) A jeden punkt WIG20 wart jest
      teraz o 150 tys. zł więcej.
      Odbicie jest logiczne - był ogromny pesymizm, trochę na wyrost i kupa wolnej
      gotówki. Na świecie wracają stare triki - islandzka krona, metale, yen-carry.
      Prawdziwą zagadką jest skąd się bierze ta pewność, że w 9 sesji nastąpi odwrót
      od wzrostów. A może ktoś uśrednia pozycję?

• elamigo1 Re: struna się napina 04.09.06, 20:55
        im bardziej to analizuję to tym bardziej mi to źle pachnie. Któraś ze stron musi
        nie mieć racji. Jeśli te "strony" to duzi gracze - wojenka będzie ciekawa. Tyle,
        że odwrót takiego dużego to zwykle spalona ziemia. Jeśli to drobni + rodzime
        fundusze są po długiej stronie - tym gorzej dla stabilności rynku. Trudno się
        zorientować - nic nie rządzi. Trochę żełuję stania dzisiaj poza rynkiem - ale
        też trochę nie.
        Czytając anali na portalach - też są mocno skonfundowani.
        Dla mnie sygnał jest jasny - przełamanie lokalnego oporu, wzrost obrotów ( ale
        przy ostatnim wzroście tej klasy było 1,2 mld - tyleż samo przy spadku tej
        wielkości ( więc dzisiejszy jakby mniej wiarygodny. Zobaczymy potwierdzenia
        sygnałów jutro. Ciąle optuję za konsolidacją w górnych partiach notowań. Jak się
        pojawią makro lub w końcu ameryka zacznie dyskontować recesję a nie desinflację
        - będziemy mieli w końcu drugą fazę cyklu - ze dwa latka na południe.
        pozdr.
        • smok_sielski Re: struna się napina 04.09.06, 21:07
          Elamigo, chyba nie bede pewnie pierwszym ktory ci to napisze: co by sie nie
          dzialo to wg ciebie "koszykarze", "gtg", "duzi gracze", "ktos cos szykuje",
          "spalona ziemia", "wojenka", "zle pachnie" :)
          smok
          • rrj Re: struna się napina 04.09.06, 21:22
            Smoku, Elamigo jest pesymistą ale ciężko pracuje nad sobą :)
        • rrj Re: struna się napina 04.09.06, 21:21
          W każdym razie wreszcie znów jest ciekawie. :) Jak u Hitchcocka tylko lepiej :)
          Oczywiście pewnie masz rację, też obstawiałem babie lato.
          Ale teraz bardziej mnie interesuje rozstrzygnięcie w ciągu tych 9 sesji. Oj
          będzie się działo.
          • frolama Re: struna się napina 05.09.06, 13:05
            Ktoś wiedział co robi wchodząc w tyle L-ek. Myslicie ze łatwo da się misiom
            obronić ? Ja nie sądze . Będzie trzepanie skory misiom do 3200 i wyżej. Potem
            niech nam ziemia lekką będzie. Tylko czemu to się dzieje teraz a nie np. jak
            wig był 2800 ?.
            • zawodowiec4 Re: struna się napina 05.09.06, 13:13
              Widać, że nie kumasz bazy. I to dosłownie.
              W tej sytuacji ważna jest baza czyli róznica pomiędzy kursem kontraktów a
              kursem WIG20. Jak ta różnica będzie ujemna bądź koło zera to zacznie się zwała
              i to wielka. Arbitrażowcy będą wywalać akcje kilogramami i kupować kontrakty
              zamykając wielce zyskowny arbitraż. Ponieważ wygaśnięcie serii niebawem
              (przyszły piątek) zwałka może (ale nie musi) nastąpić dość szybko.
              Proponuje obserwować bazę. Na razie jest sporo dodatnia więc akcje moga iść w
              górę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka