klee88 21.10.06, 21:22 Co sądzicie o rynku walutowym forex? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
imafreak Re: Forex 21.10.06, 23:16 Ja czytałem gdzieś o sporej (czyt. niebezpiecznej) zmienności na forex'ie. Możesz coś na ten temat powiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: Forex 21.10.06, 23:57 Zmienność jest zajeb...a. Np. jak podają jakieś dane makro reakcja jest taka, że wyrzuca większość gości z rynku. Ale są sposoby: 1. gra krótkoterminowa: z wielką dyscypliną (stop - lossy, zasięgi wzrostu, zarządzanie kapitałem itd) - to cos dla takich, którzy nic innego nie robią tylko się tym zajmują - nie można zbyt często odchodzić od monitora ale trzeba mieć też mocną psychikę aby realizować przyjętą strategię (a to mało kto potrafi). 2. gra średnioterminowa: na rynku walutowym jak już jest trend to często jest to bardzo silny trend - ruch trwa od tygodni do lat a zasięgi są np. 30% co przy dużej dźwigni na foreksie może dać potężne zyski - to są inwestycje, które polecam. I na koniec: uwaga na parę euro/jen. Trwa tu od tygodni potężna walka. Długoterminowy trend rosnący euro został na razie złamany i jesteśmy w konsolidacji. W razie wybicia się w dół może się rozpocząć wielomiesięczny trend umacniania jena. Ale spokojnie. Jeszcze nie czas na zajmowanie długich pozycji na jenie. Tu trzeba czekać na czytelne sygnały a jeszcze ich nie ma. Do tego dochodzi jeszcze jedna sprawa, która będzie miała decydujące znaczenie dla potwierdzenia tego ewentualnego sygnału. Jaka ? A tego to już nie powiem. To moja słodka tajemnica warta mnóstwo pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
plessok Re: Forex 22.10.06, 11:15 warto-ja juz jestem dosc dlugo-choc na poczatku traktowalem to jako zabawe polaczona z obserwacje,ba nawet zalozylem ze poniose straty-po dosc dlugim czasie zaczynam odnoscic sukces i to nawet na towarach gdzie zmienosc jest o wiele wieksza niz na walutach-moge tylko powiedziec ze na forexie moga byc osoby co potrafia szybko obliczyc depozyt oraz punkty swapowe(oprocentowanie dopozytu)jesli tych cech nie opauje sie kazdy po czsie zostanie wyrzucony z rynku-co do stopow trudno jest sie wypowiadac...bo to zalezy od ogolnej tendencji na rynkach-trzeba tez dosc dobrze obrac zakrez pipsow do stopow (stosuje rozne metody sie ale najwlasciwsza to zadna)zbyt wczesne stopy to zbyt wczesne straty-a zbyt pozne zbyt duze straty-ogolnie nalezy gdy otwiera sie pozycje w skrajnych momentach wtedy stopy mamy na maksimach badz minimach wzaleznosci od pozycji kupna,sprzedazy-glowne zasady zeby nie zostac zbytnio wyrzuconym z rynku to unikac danych makroekonomicznych,grac na strefy czasowe oraz opanowac glowne wskazniki makroekonmiczne-co najwazniejsze pracowac nad emocjami zeby czynnik ludziki wogole nie istnial-czy sie oplaca-tak i nie- zalezy kto ma jakie umiejetnosci-mi forex bardzo pomogl przy akcjach z uwagi na trafnosc-co do forexa-dobrze opanowac swiece japonskie oraz isc z trendem Odpowiedz Link Zgłoś
plessok jen 22.10.06, 11:22 co do jena-zalezy czy zostana podniesiane stopy procentowe!!!no i bedzie w miare spokojnie w tej strefie... Odpowiedz Link Zgłoś
plessok do zawodowca 22.10.06, 11:41 jakbys umial dosc dobrze wyliczac swapy to bys wiedzial co jest grane z jenem...dlaczego mamy takie skoki-ten kto rozumie forex to na samych tylko swapach zgarnia niezla sume przez rolowanie pozycji a nie mowie o zmianch np.para eur/jpy roznica punkow swapowych jest na poziomie ok 3% czyli na trzymaniu pozycji dlugiej w tym przypadku daje trzy procent dochodu przy zalozeniu ze para stoi w miejscu-jeszcze wieksza roznice daje para usd/jpy bo az 5procent-forex to wysza szkola jazdy tak jak instrument pochodne bo forex to instrumenty pochodne:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
plessok Re: do zawodowca 22.10.06, 11:49 poza tym milisz pojecia krotka,dluga pozycja bo jesli twierdzic ze bedzie umacnial sie jen czyli w takim ukladzie nalezy otworzyc krotka pozycje...a nie dluga-dluga bylaby do oslabenia jena Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: do zawodowca 22.10.06, 15:43 Czepiasz się kolego a nie umiesz czytać albo nie chcesz. Piszę wyraźnie - długa na jenie (czyli krótka na parze euro/jen lub długa na parze jen/euro). Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: do zawodowca 22.10.06, 18:12 I jeszcze jedno. Dla mnie forex to spekulacja średnioterminowa oraz taka, w której szukam szansy na kontynuowanie trendu lub jego zmianę. Konsolidacje mnie nie interesują dlatego też punkty swapowe nie mają wiekszego wpływu na moja strategię (ale śledzę sytuację na poszczególnych parach walutowych jeśli chodzi o punkty swapowe - tu widać, że jen nie jest faworyzowana walutą) Odpowiedz Link Zgłoś
soros2 Re: do zawodowca 22.10.06, 18:59 Co do jena. Mam dane z rynku kontraktów terminowych na parę jen/usd. Tam faktycznie coś się dzieje i to coś co nie działo się w tym okresie nigdy. Tzw. commercials mają bardzo wysokie długie pozycje (115 tys. szt.) a spekulanci bardzo wysokie krótkie (113 tys. sz.). To znacznie powyżej normy - to oznacza straszną walkę pomiędzy tymi grupami. Reguła jest taka, że wygrywają commercials więc za jakiś czas może nastąpić zmiana trendu na tej parze (umocnienie jena). Ta walka trwa juz od około 2 miesięcy czyli ewentualne wybicie (w którąkolwiek stronę) powinno być bardzo mocne. Jak założymy dodatkowo osłabienie euro do usd (tu była podobna sytuacja tyle, że spekulanci zaczynają agresywnie zmniejszać długie pozycje w euro/usd, czyli zaczynają przegrywać walkę z commercials, którzy od dawna obstawiają umocnienie usd) to jeszcze większe może być umocnienie jena w stosunku do euro. Przyszłość pokaże. Odpowiedz Link Zgłoś
plessok forex-dobry na ryzyko kursowe 23.10.06, 10:08 zapomnialem dodac ze dobrym rozwiazniem jest forex na ryzyko kursowe jesli zarabia sie w obcej walucie-z tego korzysaja wielcy i ja tez Odpowiedz Link Zgłoś
soros2 Re: forex-dobry na ryzyko kursowe 28.10.06, 16:43 Mamy wybicie indeksu na jena japońskiego ze zniżkującego klina w górę. Technicznie indeks tej waluty wygląda coraz lepiej. Na parze jen/usd wciąż trwa gigantyczna walka spekulantów z commercials - pozycje w kontraktach terminowych osiągnęły kolejny rekord 24 października. Wygląda na to, że, jak zwykle, bitwę zaczynają wygrywać commercials. Ktoś tu wspominał o punktach swapowych - ciekawe czy są tam jakieś zmiany ? Odpowiedz Link Zgłoś
plessok Re: forex-dobry na ryzyko kursowe 28.10.06, 17:16 z tego co mi wiadomo jak narazie zadne zmiany-ale duze prawdopodobienstwo ze moze cos drgnie(tydzien temu minister finansow wypowiad sie na temat stop)-choc japonczycy czesc swoich rezerw finansowych przerzucili na korone szwedzka a wiec swapy pozostana na niezmienionym poziomie dzieki obecnej sytucji Odpowiedz Link Zgłoś
adagol Carry trading 30.10.06, 20:33 te punkty swapowe to po prostu różnica między stopami procentowymi. W Japonii ok. 0%, w USA ok. 5% itd. Wykorzystuja to fundusze do tzw carry tradingu. Oprócz pary AUD/JPY polecam np. GBP/CHF, różnica prawie 3%, ale para jest bardzo stabilna. Teraz wchodzenie jest może trochę ryzykowne, bo GBP jest bardzo mocny, ale po troszeczku i na korektach można średnioterminowo zaryzykowac. Polecam OANDA, tam można grac dowolna kasą nie ma lotów, mozna postawic nawet 1$, więc dla początkujących jak i doświadczonych idealna. Odpowiedz Link Zgłoś
plessok Re: Carry trading 30.10.06, 20:41 niby mocny ale frank ma miec podniesione stopy na najbliszym posiedzeniu z tego co plyna sygnaly centralnego banku szwajcarskiego SNB-14grudzien,co do walut warto z uwagi na swapy wejsc w pare aud/usd,usd/pln,eur/pln itp Odpowiedz Link Zgłoś
2_ala Re: Forex 08.08.13, 20:41 Opienii jest wiele. Ja tam zaczęłam grać na letniej lidze go4x i musze przyznać, ze wkręca, bo nawet jak nei ma się nie wiadomo jakiej wiedzy to można wziąć udział w akcjach specjalnych i podnieść się trochę w rankingu. Odpowiedz Link Zgłoś