21.10.06, 21:22
Co sądzicie o rynku walutowym forex?
Obserwuj wątek
    • prenditore Re: Forex 21.10.06, 22:33
      Warto.
      • imafreak Re: Forex 21.10.06, 23:16
        Ja czytałem gdzieś o sporej (czyt. niebezpiecznej) zmienności na forex'ie.
        Możesz coś na ten temat powiedzieć?
        • zawodowiec4 Re: Forex 21.10.06, 23:57
          Zmienność jest zajeb...a. Np. jak podają jakieś dane makro reakcja jest taka,
          że wyrzuca większość gości z rynku. Ale są sposoby:
          1. gra krótkoterminowa: z wielką dyscypliną (stop - lossy, zasięgi wzrostu,
          zarządzanie kapitałem itd) - to cos dla takich, którzy nic innego nie robią
          tylko się tym zajmują - nie można zbyt często odchodzić od monitora ale trzeba
          mieć też mocną psychikę aby realizować przyjętą strategię (a to mało kto
          potrafi).
          2. gra średnioterminowa: na rynku walutowym jak już jest trend to często jest
          to bardzo silny trend - ruch trwa od tygodni do lat a zasięgi są np. 30% co
          przy dużej dźwigni na foreksie może dać potężne zyski - to są inwestycje, które
          polecam.

I na koniec: uwaga na parę euro/jen. Trwa tu od tygodni potężna walka.
          Długoterminowy trend rosnący euro został na razie złamany i jesteśmy w
          konsolidacji. W razie wybicia się w dół może się rozpocząć wielomiesięczny
          trend umacniania jena. Ale spokojnie. Jeszcze nie czas na zajmowanie długich
          pozycji na jenie. Tu trzeba czekać na czytelne sygnały a jeszcze ich nie ma. Do
          tego dochodzi jeszcze jedna sprawa, która będzie miała decydujące znaczenie dla
          potwierdzenia tego ewentualnego sygnału. Jaka ? A tego to już nie powiem. To
          moja słodka tajemnica warta mnóstwo pieniędzy.
          • plessok Re: Forex 22.10.06, 11:15
            warto-ja juz jestem dosc dlugo-choc na poczatku traktowalem to jako zabawe
            polaczona z obserwacje,ba nawet zalozylem ze poniose straty-po dosc dlugim
            czasie zaczynam odnoscic sukces i to nawet na towarach gdzie zmienosc jest o
            wiele wieksza niz na walutach-moge tylko powiedziec ze na forexie moga byc
            osoby co potrafia szybko obliczyc depozyt oraz punkty swapowe(oprocentowanie
            dopozytu)jesli tych cech nie opauje sie kazdy po czsie zostanie wyrzucony z
            rynku-co do stopow trudno jest sie wypowiadac...bo to zalezy od ogolnej
            tendencji na rynkach-trzeba tez dosc dobrze obrac zakrez pipsow do stopow
            (stosuje rozne metody sie ale najwlasciwsza to zadna)zbyt wczesne stopy to zbyt
            wczesne straty-a zbyt pozne zbyt duze straty-ogolnie nalezy gdy otwiera sie
            pozycje w skrajnych momentach wtedy stopy mamy na maksimach badz minimach
            wzaleznosci od pozycji kupna,sprzedazy-glowne zasady zeby nie zostac zbytnio
            wyrzuconym z rynku to unikac danych makroekonomicznych,grac na strefy czasowe
            oraz opanowac glowne wskazniki makroekonmiczne-co najwazniejsze pracowac nad
            emocjami zeby czynnik ludziki wogole nie istnial-czy sie oplaca-tak i nie-
            zalezy kto ma jakie umiejetnosci-mi forex bardzo pomogl przy akcjach z uwagi na
            trafnosc-co do forexa-dobrze opanowac swiece japonskie oraz isc z trendem
            • plessok jen 22.10.06, 11:22
              co do jena-zalezy czy zostana podniesiane stopy procentowe!!!no i bedzie w
              miare spokojnie w tej strefie...
              • plessok do zawodowca 22.10.06, 11:41
                jakbys umial dosc dobrze wyliczac swapy to bys wiedzial co jest grane z
                jenem...dlaczego mamy takie skoki-ten kto rozumie forex to na samych tylko
                swapach zgarnia niezla sume przez rolowanie pozycji a nie mowie o zmianch
                np.para eur/jpy roznica punkow swapowych jest na poziomie ok 3% czyli na
                trzymaniu pozycji dlugiej w tym przypadku daje trzy procent dochodu przy
                zalozeniu ze para stoi w miejscu-jeszcze wieksza roznice daje para usd/jpy bo
                az 5procent-forex to wysza szkola jazdy tak jak instrument pochodne bo forex to
                instrumenty pochodne:))))
                • plessok Re: do zawodowca 22.10.06, 11:49
                  poza tym milisz pojecia krotka,dluga pozycja bo jesli twierdzic ze bedzie
                  umacnial sie jen czyli w takim ukladzie nalezy otworzyc krotka pozycje...a nie
                  dluga-dluga bylaby do oslabenia jena
                  • zawodowiec4 Re: do zawodowca 22.10.06, 15:43
                    Czepiasz się kolego a nie umiesz czytać albo nie chcesz. Piszę wyraźnie - długa
                    na jenie (czyli krótka na parze euro/jen lub długa na parze jen/euro).
                    • zawodowiec4 Re: do zawodowca 22.10.06, 18:12
                      I jeszcze jedno. Dla mnie forex to spekulacja średnioterminowa oraz taka, w
                      której szukam szansy na kontynuowanie trendu lub jego zmianę. Konsolidacje mnie
                      nie interesują dlatego też punkty swapowe nie mają wiekszego wpływu na moja
                      strategię (ale śledzę sytuację na poszczególnych parach walutowych jeśli chodzi
                      o punkty swapowe - tu widać, że jen nie jest faworyzowana walutą)
                      • soros2 Re: do zawodowca 22.10.06, 18:59
                        Co do jena. Mam dane z rynku kontraktów terminowych na parę jen/usd. Tam
                        faktycznie coś się dzieje i to coś co nie działo się w tym okresie nigdy. Tzw.
                        commercials mają bardzo wysokie długie pozycje (115 tys. szt.) a spekulanci
                        bardzo wysokie krótkie (113 tys. sz.). To znacznie powyżej normy - to oznacza
                        straszną walkę pomiędzy tymi grupami. Reguła jest taka, że wygrywają
                        commercials więc za jakiś czas może nastąpić zmiana trendu na tej parze
                        (umocnienie jena). Ta walka trwa juz od około 2 miesięcy czyli ewentualne
                        wybicie (w którąkolwiek stronę) powinno być bardzo mocne.
                        Jak założymy dodatkowo osłabienie euro do usd (tu była podobna sytuacja tyle,
                        że spekulanci zaczynają agresywnie zmniejszać długie pozycje w euro/usd, czyli
                        zaczynają przegrywać walkę z commercials, którzy od dawna obstawiają umocnienie
                        usd) to jeszcze większe może być umocnienie jena w stosunku do euro.
                        Przyszłość pokaże.
                        • plessok forex-dobry na ryzyko kursowe 23.10.06, 10:08
                          zapomnialem dodac ze dobrym rozwiazniem jest forex na ryzyko kursowe jesli
                          zarabia sie w obcej walucie-z tego korzysaja wielcy i ja tez
                          • soros2 Re: forex-dobry na ryzyko kursowe 28.10.06, 16:43
                            Mamy wybicie indeksu na jena japońskiego ze zniżkującego klina w górę.
                            Technicznie indeks tej waluty wygląda coraz lepiej. Na parze jen/usd wciąż trwa
                            gigantyczna walka spekulantów z commercials - pozycje w kontraktach terminowych
                            osiągnęły kolejny rekord 24 października. Wygląda na to, że, jak zwykle, bitwę
                            zaczynają wygrywać commercials. Ktoś tu wspominał o punktach swapowych -
                            ciekawe czy są tam jakieś zmiany ?
                            • plessok Re: forex-dobry na ryzyko kursowe 28.10.06, 17:16
                              z tego co mi wiadomo jak narazie zadne zmiany-ale duze prawdopodobienstwo ze
                              moze cos drgnie(tydzien temu minister finansow wypowiad sie na temat stop)-choc
                              japonczycy czesc swoich rezerw finansowych przerzucili na korone szwedzka a
                              wiec swapy pozostana na niezmienionym poziomie dzieki obecnej sytucji
                • adagol Carry trading 30.10.06, 20:33
                  te punkty swapowe to po prostu różnica między stopami procentowymi. W Japonii
                  ok. 0%, w USA ok. 5% itd. Wykorzystuja to fundusze do tzw carry tradingu.
                  Oprócz pary AUD/JPY polecam np. GBP/CHF, różnica prawie 3%, ale para jest
                  bardzo stabilna. Teraz wchodzenie jest może trochę ryzykowne, bo GBP jest
                  bardzo mocny, ale po troszeczku i na korektach można średnioterminowo
                  zaryzykowac. Polecam OANDA, tam można grac dowolna kasą nie ma lotów, mozna
                  postawic nawet 1$, więc dla początkujących jak i doświadczonych idealna.
                  • plessok Re: Carry trading 30.10.06, 20:41
                    niby mocny ale frank ma miec podniesione stopy na najbliszym posiedzeniu z tego
                    co plyna sygnaly centralnego banku szwajcarskiego SNB-14grudzien,co do walut
                    warto z uwagi na swapy wejsc w pare aud/usd,usd/pln,eur/pln itp
    • 2_ala Re: Forex 08.08.13, 20:41
      Opienii jest wiele. Ja tam zaczęłam grać na letniej lidze go4x i musze przyznać, ze wkręca, bo nawet jak nei ma się nie wiadomo jakiej wiedzy to można wziąć udział w akcjach specjalnych i podnieść się trochę w rankingu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka