Dodaj do ulubionych

stragan z akcjami

03.11.06, 10:57
obroty jak na razie nie powalają. Akurat robią je plusami spółki które dzisiaj
raczej powinny zachowywać się defensywnie: miedziacy i skarbonki. Jendni i
drudzy w poniedziałek zostaną wystawieni na test rynkowy. Tudzież dziwi mnie
aktywność (plusowa) na tych właśnie spółkach, tym bardziej, że klimat im mało
sprzyja. No ale za to przyszły tydzień będzie emocjonujący. Mniemam. Będzie
już po wynikach spółek w usa no i zaczną patrzeć bardziej na makra..
Sytuację u nas dziś może mocno zmienić publikacja danych. Praca w eurolandzie
nie będzie miała aż takiego wpływu, no chyba że zaszokuje. Za to w usa bardzo
oczekują by dane z rynku pracy bardzo potwierdziły ich przekonanie że z
gospodarką wcale nie jest tak źle. No i nie będzie im trudno znaleźć
potwierdzenie. Poprzednie 50k było tak niskie że nawet 100k (czyli o 20%mniej
niż oczekiwania) będzie miało tytuły że jest >2 razywięcej niż w poprzednim
miesiącu<. Jak się ustawią dobrze pod tytuł to im cała sesja upłynie w dobrym
nastroju. Problem w tym że od poblikacji danych do otwarcia będa mieli
godzinkę. A co jeśli przeczytają? Eee tam. I tak nie zrozumieją. Nastrój mają
bardzo dobry. Pieniąchy ich parzą w łapska. Politycy ich utrzymuja w
przedwyborczym przekonaniu że jest wspaniale i będzie jeszcze lepiej -
oczywiście pod warunkiem że będa głosować na republikanów. No przecież raport,
przygotowany bądź co bądź przez organ rządowy będzie opatrzony tytułem i
wstępnym komentarzem republikańskim. Zamiotą brudy pod dywan. No chyba że
bezwględna liczba powali. No ale to prawie niemożliwe by była niższa niż w ub.
misiesiącu.
Dane na które trzeba zwrócić uwagę (a często są na drugim planie) to płaca za
godzinę. Jeśli dane o zatrudnieniu będą korzystne - trzeba sprawdzić czy nie
odbyło się to kosztem znacznego podniesienia płacy godzinowej. Ideałem dla
byków było by znaczne przekroczenie prognozy ilości nowych payrolli (powiedzmy
250 000) oraz niższa stawka godzinowa.
Dochodzi jeszcze ISM - i tu znów należy szukać czy zawierać będzie jekieś
dobre wieści. Tego właśnie szukają - nadziei. Jeśli nadzieja zostanie im dana
to pchnie początek handlu w usa do góry a więc i nasze zamknięcie.
Czy dane mogą zaskoczyć? zmienność jest całkiem duża ale zwykle po miesiącach
ze słabymi danymi (jak w ubiegłym) przychodzą miesiące z nadzwyczaj dobrymi)
tutaj odpowiedź czego się można spodziewać:
data.bls.gov/PDQ/servlet/SurveyOutputServlet?request_action=wh&graph_name=CE_cesbref1
więc się nie zdziwię jak zamiast prognozowanych 135k pojawi się 250k
Nie będę również zaskoczony -10k...
amigo

Obserwuj wątek
    • elamigo1 Re: stragan z akcjami 03.11.06, 14:45
      Dane dość słabe - szczególnie jeśli uwzględnimy, że 50 tys miejsc pracy przybyło
      w administracji i szkolnictwie (wybory;-)
      No ale tytuły już mówią że jest 2 razy więcej niż w ubiegłym miesiącu...
      No ale jeśli przyrównamy te 100 tys do ogółu zatruednionych to nam procentowo
      wyjdzie już znacznie mniej ciekawa liczba. Jenak usańczycy szukają pozytywów w
      danych i pewnie je znajdą. Zobaczyny koniec sesji w usa - sam jestem ciekaw.
      • zawodowiec4 Re: stragan z akcjami 03.11.06, 14:52
        Dane kiepskie. I co z tego ? Gó... Jak zwykle. Reakcja jak pisał Amigo. Ich
        nic nie rusza. Mają wszystko w d...ie. Ważne jest jedno: aby szło w górę.
        Szczególnie silna reakcja na walutach czyli potężne wzmocnienie dolara. Na
        walutach zmiennośc tez ostatnio niezła. Rynki po prostu szaleją.
        Zachowanie typowe dla kształtowania górek/dołków. Oby tak dalej.
        • elamigo1 Re: stragan z akcjami 03.11.06, 15:07
          Jest nawet mała zwałka na obligacjach. Rynek coraz bardziej się spodziewa
          podwyżek stóp - może nawet w grudniu.
        • fular1 Re: stragan z akcjami 03.11.06, 22:22
          zawodowiec4 napisał:

> Dane kiepskie. I co z tego ? Gó... Jak zwykle. Reakcja jak pisał Amigo. Ich
          > nic nie rusza. Mają wszystko w d...ie. Ważne jest jedno: aby szło w górę.
          > Szczególnie silna reakcja na walutach czyli potężne wzmocnienie dolara. Na
          > walutach zmiennośc tez ostatnio niezła. Rynki po prostu szaleją.
          > Zachowanie typowe dla kształtowania górek/dołków. Oby tak dalej.

bardzo niedobrze reagujesz na rynek. frustracja. nie walcz z trendem. bardzo
          chcesz zeby spadało. będzie spadac. będzie krach. tylko poczekaj. NIE WALCZ Z
          TRENDEM.
          • elamigo1 Re: stragan z akcjami 03.11.06, 22:24
            Co cię dziesiaj fular?
            strong?
            • fular1 Re: stragan z akcjami 03.11.06, 23:25
              nie pilem dzis akurat :)
      • tom8010 Re: stragan z akcjami 03.11.06, 22:57
        pewnie ze słabe. dodatkowo spada zatrudnienie w przemyśle. ciekawe jakie beda
        dane o budownictwie za kilka miesiecy? niedawno podano wyniki caterpillara i
        jakos nie mowiono głosno o tym ze sprzedaz jest większa dlatego ze od stycznia
        2007 roku wchodzi w zycie regulacja o starych silnikach diselowskich. w zwiazku
        z tym duzo firm wymieniało swoja flote. wszystko jest manipulowane pod wybory.
        • prenditore Re: stragan z akcjami 03.11.06, 23:02
          Czyli niedługo wszystko powinno wrócić do normy.
    • elamigo1 Re: stragan z akcjami 03.11.06, 14:51
      No i zapowmniełem dodać że to kolejny punk dla jastrzębi z fedu.

Zatrudnienie ma być jednym z priorytetów - jeśli nie ma z nim problemu to można
      podnosić... No i jeszcze to że płace przekrocyzły oczekiwania . ale niewieloe.
    • elamigo1 Re: stragan z akcjami 03.11.06, 15:00
      Sierpień 230
      wrzesień 148tys
      pażdziernik 92tys,

poprawiono dane za sierpień i wrzesień. Ale trend jest widoczny. Dalej ???
      listopad 50 000
      grudzień 0
      styczeń -50 000.......
      przy rosnącej presji inflacyjnej....
      niezły pasztet szykują - demokratom??
      • prenditore Re: stragan z akcjami 03.11.06, 16:44
        To jest prawdziwy majstersztyk tak przedstawić dane, żeby wyglądały na dobre.
        Korektę w górę z miejscami pracy za wrzesień trzymano na koniec w rezerwie,
        gdyby za październik dane okazały się kiepskie.
        No i przydało się do ratowania statystyki.
        • prenditore Re: stragan z akcjami 03.11.06, 16:59
          Jak do amerykańców dotrze, że są robieni w konia, to sesja może mieć ciekawy
          przebieg.
          • citro1 Re: stragan z akcjami 03.11.06, 18:04
            Witam.
            Mnie dzisiaj powaliła rewizja danych za wrzesień z 51k na 148k.
            Tak się rąbnąć?? kto to kużwa liczy i to w kraju gdzie komputery są w każdym
            grajdole.
            Te dane mi śmierdzą - ktoś to steruje.Jestem trochę zły /delikatnie mówiąc/ Cały
            mój zarobek gnoje zabrali w 10 minut. Mam eSki po 3128 i nauczkę na
            przyszłość.Te eSki to były zamykające wczorajsze eLki.Do danych nie wchodziło i
            dałem zlecenie po 3115 zamykające,a to po 3128 zostawiłem.Koleżanka makler była
            zajęta tłumaczeniem ludziom jak w poniedziałek sprzedać PKO BP i ja dobry duszek
            nie chciałem jej przeszkadzać.Po danych jak przeczytałem - reuters też się nie
            popisuje.Pierwsze info miejsca pracy spadły do 92k,a po dobrych dwóch minutach
            ,dopiero pełna treść,ale ja już sprzedałem swoje głupie eSki,cała akcja od 3103
            do 3159 trwała 8min.
            Takie sesje mnie wkurzają,jestem zły bry bry bry..
            • zawodowiec4 Re: stragan z akcjami 03.11.06, 18:12
              Sorry Citro ale to ja Ci tę kasę zaj...em. Miałem dziś L-ki kasowane pod koniec
              sesji.
              Nie wiń amerykanów. To są durnie do kwadratu (a nawet bardziej) ale bardzo
              wątpię, że np. S&P500 zejdzie poniżej 1260 pkt (bardzo bym chciał). Chorych
              psychicznie nie mozna winić za cokolwiek. Ta choroba skończy sie zejściem
              śmiertelnym.

Cytat tygodnia:

Abby Cohen (to te głupie babsko z goldman sachs, które widziało w 2000 roku
              tylko hossę): "Gospodarka USA zwalnia - i jest to dobra informacja dla
              inwestorów".
              "

• citro1 Re: stragan z akcjami 03.11.06, 18:41
                Słuchaj,ciułam sobie po 25pkt,siedzę pięć godzin przed komputerem - moje biedne
                oczy,a tu gnojki mi zabierają cały mój dwudniowy zysk w pięć min.
                Nie chodzi mi o te 50pkt straty,to jest pryszcz,jeszcze na nich zarobie,ale styl
                w jakim to robią.Oddadzą gnojki to z nawiązką.

A Ty zawodowiec wypij jutro dobre piwko,jak bym Cie spotkał, to bym Ci chętnie
                postawił.Ale jak twierdzisz,ze masz moją kasę;-)to tak jak bym stawiał.Ja bardzo
                lubię jak ludzie zarabiają Na zdrowie :-)))
                • zawodowiec4 Re: stragan z akcjami 03.11.06, 19:11
                  Dzięki. Wypiję i Twoje zdrowie.
                  • zawodowiec4 Re: stragan z akcjami 03.11.06, 19:15
                    Swoją drogą też miałem dzisiaj wpadkę. Pojechałem w dół razem z fantastyczną
                    japońską walutą. Po danych jen się zwalił a ja razem z nim. Szlag by trafił
                    tych amerykańców.
            • prenditore Re: stragan z akcjami 03.11.06, 18:15
              Nie tylko Ty Citro jesteś zły. To kręcenie z danymi na dłuższą metę i tak nie
              pomoże. Rewizja do góry o 300%? Ktoś chciał podbić rynek do góry i to mu się
              udało.
              • frolama Re: stragan z akcjami 03.11.06, 20:29
                O ile "holowanie" wyników przed wyborami jest całkiem rozsądne to ja nie
                rozumiem braku reakcji giełdy "która wyprzedza gospodarkę". Ale z drugiej
                strony Citro pisałes dziś o atlantisie to jest troche tak jak w przypadku tej
                spółki, jesli chcesz wierzyc we wzrosty i masz odpowiednio duzo kasy to te
                wzrosty beda. Dopiero jak obok ciebie wejdzie na stołek ktos wiarygodny i
                zdementuje zasadność wzrostów, lecisz na łep. Dokładnie tak to wygląda w Usa.
                fed był takim stoperem zapędów teraz gdy fed "nie podnosi" nie ma powodów by
                nie rosło kto wstanei i powie opamiętajcie się ?
    • elamigo1 Konsternacja - budzą się? - nie. 03.11.06, 22:00
      1/Zaw4 - dzisiaj anale amerykańscy od południa winią ropę za spadki. Prawda jest
      taka, że jak napisali rano że dane były dobre to im głupio napisać teraz , że
      się inwestorzy jorgnęli że cosik jest z tymi danymi nie tak i ktoś ich wyraźnie
      robi w karola i wcale nie jest tak różowo.
      2/Gus amerykański tak samo (jak i nasz) jest obsadzany przez rząd. Każdy raport
      opatruje się komentarzem - który jest cytowany w pierwszej kolejności przez
      prasę-byle szybciej. Na to chyba się naciął Citro - Reuters podał to co zobaczył
      - niższy wskaźnik niż prognozy.. haha. Bo to prawda i rynek powinien zareagować
      spadkami. Umiarkowanymi - bo niskie bezrobocie ale mniejszy niż przewidywany
      przyrost miejsc pracy (potwierdzenie spowolnienia) Ale jak pismacy zobaczyli,że
      kontrakty rosną to trzeba było dostosować wiadomość do tego co się dzieje na
      rynku... Tytuły i pierwsze wrażenie - pisałem po południu.
      To stara jak świat technika public relations na pograniczu z socjotechniką -
      takie dawanie tytułów sugerujących co innego niż jest w środku. Najpierw
      szukaja kontrastu (że najniższa stopa bezrobocia a nie trend spadkowy)
      podpierają się swoim autorytetem by wywołać zaangażowanie prasy a później
      bazują na konsekwencji redaktorów. Typowy zestaw maniupulacji socjotechnicznej.
      Nie ma się co gniewać - stosują to na całym świecie o czym wie i "ten redaktor
      którego nie lubi Lis" - ciemnemu narodowi da śię wszystko wcisnąć - choćby miał
      i ze dwa fakultety - byle ładnie zapakować i konsekwentnie powtarzać.
      3/Tyle że akcje poszły w trochę innym kieunku niż na otwarciu - no i aby
      autorytet anali został uratowany to szybko trzeba było znaleźć temat zastępczy -
      ropa. Sytuacja się jednak skomplikowała jeszcze bardziej bo ropa stanęła a akcje
      zaczęły łapać dno i odbijać. No to znów powrót do dobrych danych ale tym razem w
      cieniu rentowności (która notabene po otwarciu stanęła w miejscu). Nikt jednak
      nie pisze że mieliśmy zjazd 100 punktów od otwarcia do uspokojenia - to była
      prawdziwa chwila strachu.
      4/Wydawać by się mogło, że amerykanie zaczynają się uczyć czytać dane. Mylne
      wrażenie. Rynek usa od kilku tygodni bazuje głównie na emocjach i tytułach
      komentarzy. Wolą nie analizować - bo ostatnio za dużo się dzieje wbrew analizom...
      5/ W tle zjazdu po otwarciu była od samego początku rentowność i ryzyko że fed
      może podnieść stopy. Naprawdę duzi gracze - zarządzający funduszami emerytalnymi
      etc, mają oczy ciągle wpatrzone w rentowność obligacji. Akcje to dla wielu z
      nich tylko uzupełnienie portfela. Niedawno pisałem że obligacje dały na
      przestrzeni ostatnich kilku lat wyższą stopę zwrotu niż dow jones ind. - licząc
      z ostatnią hossą. To jest ważne dla gubych ryb w usa!
      6/ Rosnąca rentowność to także rosnący koszt kredytu dla korporacji - bardziej
      referencyjna niż stopa fedu. A czytając dzisiejsze analizy financial news online
      - korporacje są zadłużone po uszy i stąd między innymi ich dobre wyniki.
      7/Nasz wiguś20- no cóż - nasi inwestorzy zostali już odpowiednio wychowani jak
      sie zachowywać. Szczególnie na terminowym. Jak widać że ktoś ciągnie to trzeba
      kupować. No i kupowali. Pionowa kreska na kontraktach była ostanie 35 razy na
      40ści sygnałem do zakupów. No, zanosi się że w poniedziałek będzie 35 do 41...
      No ale mamy tzw "wraży poniedziałek" pko kgh ... Jak zostaną zinterpretowane
      dane - tylko GTI to wie. ANalitycy bankowi określają, że rynek spodziewa się 40%
      wzrostu zysku- ale nasza GTI i 3% jest w stanie zdyskontować jako wielki sukces
      i powód do 10% wzrostu kursu.
      Gdyby nie to, to klimat wskazuje że nadeszła już jesień, niedługo zima i misie
      ze swoim grubym futrem będą w swoim żywiole.
      Się okaże.
      AMIGO

ps// jeszcze o danych// dlaczego uważam że były nienajlepsze? - ponieważ rynek
      miał wpojone zdyskontowanie większego przyrostu i niższych kosztów. Przyrost był
      niższy, potwierdza trend spadkowy. Owszem nie był szokująco niski. Qystarczy
      zastanowić się bo by było gdyby przyroło nie o 40 tys mniej a o 40 tys więcej
      niż oczekiwania. czyli w okolicach średniej z ostatnich kilku kwartałów 180 tys.
      Jeśli na 40 tys mniej niż oczekiwania rynek reaguje 0,5% wzrostem to na
      spełnienie oczekiwać powinien 1% a na ich znaczne przekroczenia 2%% a może 3%??
      (200-300 punktów DJI) - czy nie wydaje się wam że coś się tu nie zgadza. Mnie
      się nie zgadza odpowiedź na pytanie: co to wobec tego są dobre dane? czy
      osiągnięcie średniej rocznej (200 tys) to by były dobre dane czy bardzo dobre? A
      przekroczenie tej średniej?
      Stopa bezrobocia spadła do lokalnego mimimum (o 0,2% dwie dziesiąte) ale
      uwzględniając 50 000 dodatkowych miejsc pracy stworzonych w szkolnictwie i
      administracji.... Przy czym część danych dotyczy początku roku szkolenego w usa
      - więc należało by analizować te dane rok do roku (sprawdźcie - baaardzo pouczające)
      Wobec tego czym jest osiągnięcie połowy średniej przyrostu i na dodatek 30%
      poniżej oczekiwań analityków . Pewnie to miał na myśli ten anal reutersa którym
      się zasugerował Citro. Kolejny dowód, że analizowanie tej sytuacji nie jest
      zadaniem łatwym i wymaga niewyczerpanych pokładów grafomanii.
      ami
      • prenditore Re: Konsternacja - budzą się? - nie. 03.11.06, 22:30
        Od 26.10 / ostatni rekord/ DJIA spadł o 177,62pkt to jest o 1,46%
        Sterowanie dzisiejszymi danymi nie pomogło.
        • elamigo1 Re: Konsternacja - budzą się? - nie. 03.11.06, 22:36
          1,46 to niewiele. Nie patrzyłem na wykresy at ale do nabliższej średniej
          powważniejszej średniej kroczącej jescze teochę brakuje - sygnału jeszcze nie ma.
          Sterowanie nie było aż tak silne jak to bywa u nas ze sterowaniem emocjami
          graczy. U nich to po prostu dzień jak co dzień.
          • prenditore Re: Konsternacja - budzą się? - nie. 03.11.06, 22:55
            Niedawno ktoś mówił o 3% filtrze i okresie paru dni /Citro albo zawodowiec/ na
            DJIA, żeby potwierdzić wzrost indeksu.
            • tom8010 Re: Konsternacja - budzą się? - nie. 04.11.06, 09:57
              www.nytimes.com/2006/11/04/business/04job.html?pagewanted=1&_r=1&ref=business
            • citro1 Re: Konsternacja - budzą się? - nie. 04.11.06, 11:03
              Takie pytanie w sobotę z rana?
              Prendi,o filtrze 3% to piszą wszyscy technicy.Ja patrze na to jeszcze z innej
              strony,a mianowicie.Jakie to wybicie,na jakim poziomie,z jakiej formacji i w
              jakim czasie.
              DJIA wybił się na historyczny szczyt,pokonał magiczne 12k,zasięg wybicia
              przekroczył 3% i utrzymał się pare dni / nie było szybkiego załamania /dla tego
              pisałem " jak do końca tygodnia utrzyma 3%" Z punktu widzenia techniki wybicie
              można i należy traktować na dziś jako prawdziwe.
              Co dalej?? Pisałem pare dni temu ,że jak pojadą szybko na 12400/12500 to będzie
              euforia i pewny koniec wzrostów,a jak zaczną korektę i będzie miała płaski
              przebieg,to na przełomie roku można spodziewac się nowych rekordów.
              Pisze / można /,korekte sie zaczeła i jak na razie przebiega bardzo
              spokojnia.DJI przebił szczyt o 440pkt / zaokrąglam/jeżeli odda z tego 50% -
              czyli 220pkt to bedzie płaska korekta,jażeli odda 75% czyli 330kkt to będzie
              troche głębsza.Ale jeżeli odda 100% to nastąpi negacja wybicia.Trzeba obserwować
              w jakim czasie,stylu i na jakich obrotach to nastąpi.Na dziś wybicie jest
              faktem,a ja z faktami nie dyskutuje.Czy prawdziwe?? Na dzisiaj prawdziwe do póki
              rynek tego nie zaneguje i tak to należy odbierać.
              • zawodowiec4 Re: Konsternacja - budzą się? - nie. 04.11.06, 11:25
                Z całym szacunkiem Citro ale to jak to jest ? Mamy wybicie (historyczne maksy)
                na DJ. A nie mamy na DTransport, S&P500, Nasdaq i Russell 2000. To jest ta
                hossa w USA czy jej nie ma ? Trzeba kupować DJ a nie kupować inne indeksy ?
                Czy jeden indeks stanowi o hossie ?
                • citro1 Re: Konsternacja - budzą się? - nie. 04.11.06, 11:44
                  A czy ja się odnoszę do całego rynku w Stanach? Ja tylko pisze o technice na DJIA.
                  Ty też widziałeś,albo widzisz bessę u nas.Każdy widzi co chce.
                  Technika to liczby,a te mówią o wybiciu na DJIA na teraz.Ty widzisz u nas
                  początek bessy,a na inne indeksy nie patrzysz.A co widzisz na wigu,a na
                  midwigu,a na techwigu.
                  Pytasz czy kupować w stanach.To dla czego kupiłes swoja grupe? Nie zadawaj mi
                  takich pytań ,bo to trochę nie eleganckie.Ja nikogo nie namawiam do kupowania
                  ,pisze to co widze na wykresach i tylko tyle.
                  • zawodowiec4 Re: Konsternacja - budzą się? - nie. 04.11.06, 12:00
                    Ja nie pytam sie o twoje zdanie czy kupować w USA czy nie. Kupię bądź nie bądź
                    sprzedam bez pytania się kogokolwiek o zdanie.
                    Zwracam tylko uwagę na to, że w USA nie ma od strony technicznej sytuacji,
                    która by mówiła, że jest tam nowa fala hossy bo sam DIJA to za mało (jest np.
                    teoria Dowa i parę innych, które nie potwierdzają sygnałów tego indeksu - ale
                    to akurat sam doskonale wiesz).
                    Pewnie, że każdy widzi co chce. I pisze co chce. Ale tak naprawdę to
                    najważniejsze jest czy zarabiasz czy nie. Ja kupiłem swoją grupę i zarabiam,
                    tyle, że z teoretycznego punktu widzenia, jest tu pewna niespójność. Podobno w
                    USA jest spora grupa ludzi, która zabezpiecza sie na wypadek bessy w USA
                    kupując akcje spółek paliwowych bądź surowcowych. Ale to jest przecież błąd
                    logiczny bo jak będzie bessa to i te spółki będą przez nią dotknięte. Więc
                    tłumaczę się - z mojej strony to tylko spekulacja a nie inwestycja; jak uznam,
                    że ogólna sytuacja sie pogarsza to sprzedam te swoje paliwa.
                    Co do naszego rynku - Midwig bije swoje historyczne maxy, WIG też więc mówienie
                    o bessie w Polsce jest nie na miejscu. Kiedys pisałem o bessie w Polsce ale,
                    jak pamiętasz, było to zanim WIG pobił swoje maksy. A skoro pobił (a dla mnie
                    ten indeks jest najważniejszym indeksem) i zostało to poparte przez kilka
                    innych indeksów (jak np. Midwig) to nie mówię już o bessie. Mamy hossę a że
                    uważam, że to ostatnia jej fala to już inna para kaloszy.
                    • citro1 Re: Konsternacja - budzą się? - nie. 04.11.06, 12:22
                      No to zapanował consensus miedzy nami.
                      Ja nie widze nowej fali hossy w Stanach /nigdzie o tym nie pisałem /,a Ty nie
                      widzisz bessy u nas,ja na dzisiaj też.
                • elamigo1 Re: Konsternacja - budzą się? - nie. 04.11.06, 11:46
                  Jak zwykle sobota przynosi mi porcję danych z prasy drukowanej.
                  Dwa artykuły s Parkietu mogą stanowić niezłą cegiełkę do tego wątku.
                  W jednym zauważono że sp500 przebił pierwszą istotną średnią kroczącą. W drugim
                  zauważono ze duże spółki są na ogół lepiej przygotowane na gorsze czasy niż
                  spółi średnie i małe - co może wskazywać na dyskontowanie perspektyw
                  spowolnienia w usa. Nie dziwi więc rekord na DJI a zupełnie inna sytuacja na
                  pozostałych spóókach.
                  Dodam że jestem dzisiaj pod wrażeniem "odkopanej" wczoraj wiedzy teoretycznej
                  każącej zwracać uwagę na dwa elementy inwestowania które ostatnio zeszły na
                  trzeci plan. Pierwszym z nich jest subiektywność oceny wskaźników c/z:
                  co może dać wyobrażenie o wartości spółkek publikujących wyniki kwartalne.
                  Mienowicie chodzi o to że wzkaźnik c/z składa się z licznika i mianownika.
                  Osoby kupujące spółki w wskaźniku c/z na poziomie 20 (powiedzmy zgodne z
                  rentownością obligacji) licząc na wzrost kursu spółki pod wpływem zwiększonego
                  zysku, liczą na dostosowanie ceny do bieżącej wartości wskaźnika. Tak naprawdę
                  jednak oczekiwania są że ten wskaźnik będzie rósł! czyli że cena podskoczy
                  bardziej niż zysk. Są pewne granice których przekraczać nie wolno...
                  Drugim "odświerzonym" wykopaliskiem teoretycznym jest obserwacja wykresów spółki
                  pod kątem nie jej bieżącej ceny lecz rocznej lub średniej ruchomej stopy zwrotu
                  (tego nie publikują portale - trza samemu. No i tu wychodzi, że hossa na naszej
                  giełdzie się już skończyła...
                  Ciekawe?
                  pozdrawiam
                  Amigo
    • prenditore Re: stragan z akcjami 04.11.06, 16:48
      www.parkiet.com.pl/news/art.jsp?idn=465213&idt=&dz=01000
      Jako ciekawostka.
      • stefekmaly Re: stragan z akcjami 04.11.06, 16:52
        Nie lubią nas ci źli ludzie.
        • prenditore Re: stragan z akcjami 04.11.06, 17:08
          Jeszcze następne;
          www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_061104/ekonomia/ekonomia_a_11.html
          www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_061104/ekonomia/ekonomia_a_10.html
    • elamigo1 kolejna opinia 04.11.06, 21:11
      mam zwyczaj bookmarkować ciekawe strony. Ostatnio zrobiłem porządek i zostawiłem
      sobie kilka rodzynków.
      Jeden z serwisów został tu zapostowany przez sorosa2,
      Tu artykuł dotyczący danych o zatrudnieniu w usa.
      www.decisionpoint.com/TAC/HARDING.html
      • tom8010 Re: kolejna opinia 04.11.06, 22:27
        niezły artykulik, a my narzekamy na nasz rząd. Chociaz marne to pocieszenie.
        dzisiaj bardzo duzo pisza o piątkowych danych. praktycznie w każdej
        hamerykanskiej gazecie sa obszerniejsze artykuly z komentarzem. no ciekawe sie
        bedzie dzialo po wyborach i jakie bedzie revision za październik.
    • prenditore Re: stragan z akcjami 04.11.06, 21:39
      Jedna rzecz nie daje mi spokoju.
      Dlaczego w piątek podbija się cenę do 40zł na a PKOBP /o 4,7%/, gdy od
      poniedziałku nastąpi duża podaż na tych papierach i można by było kupić spore
      pakiety o wiele taniej, oszczędzając wiele milionów złotych.

Ma ktoś jakąś myśl co do tej sprawy?
      • elamigo1 Re: stragan z akcjami 04.11.06, 22:07
        Na dodatek było to na normalnym obrocie.
        Nie wiem. Mogę tylko spekulować. Moim zdaniem to zagrywka typu - najlepszą
        obroną jest atak. Ale się przekonamy w przyszłym tygodniu. Sporo funduszy się
        szykuje na kupowanie tych akcji.
        Zobaczymy.
        Teraz nic się nie wymodzi. Można nadrobić barki w czytamniu komentarzy -
        szczególnie z usa.
        Sporo ciekawych komentarzy można w weekend usłyszeć na bloombergu tv:
        www.bloomberg.com/streams/video/LiveBTV200.asxami
        • citro1 Re: stragan z akcjami 04.11.06, 22:18
          Fundusze łykną ten pakiecik jak ciepłe bułeczki.Co to dla nich jest /mam na
          myśli zagranice/ to drobne i dodam,że im to dynda czy to kosztuje 40, 36, czy
          38zł.Maja okazje kupić duży pakiet,a cena 40zł,to pewnie zachęta do szybszego
          oddania.Oni to wrzucą do swojego wora i niech leży parę,albo paręnaście
          lat.Podaż tych akcji na pewno nie załamie strasznie kursu.
          • zawodowiec4 Re: stragan z akcjami 04.11.06, 23:03
            Może i nie załamie. Na razie. Bo co jest jak już wszyscy kupią to co chcą
            kupić ?
            Myślę, że jakiś czas po tej asymilacji będzie mozna kupić ten bank znacznie
            taniej. Ja przynajmniej będę tą spółkę teraz bacznie obserwował z myślą o
            krótkiej pozycji (ale raczej nie teraz).
            • citro1 Re: stragan z akcjami 04.11.06, 23:23
              A ja jestem w 99% pewny,że jak PKOBP wchodziło by na rynek teraz i cena akcji
              wynosiła powiedzmy 35/40zł,to pod bankami stoja kolejki ,a redukcja wynosi
              90%,albo więcej.Dodam jeszcze ,że jak skarb państwa ma pakiet kontrolny,a tego
              zagranica nie lubi - przykład / KGHM patrz wskażniki i porównaj z firmami
              światowymi / to cena była by już wyższa.
              Fundusz wiedziały o tym pakiecie od samego początku i to trzymało cenę i stąd ta
              długa konsolidacja.Papier na pewno nie pofrunie do góry,ale zwały wielkiej
              pewnie też nie będzie.
    • prenditore Re: stragan z akcjami 05.11.06, 11:18
      Mam jeszcze takie ciekawe spostrzeżenia;

Przed publikacją PKB w Stanach o godz. 14,30 rynek /cały czas o WIG20/ zaczął
      się obsuwać, jakgdyby ktoś już wiedział wcześniej.

Przed danymi w ostatni piątek rynek powoli szedł do góry i przy publikacji
      danych ktoś rzucał dużymi zleceniami kupna na kontraktach grudniowych, mimo ,że
      pierwsze dane były złe, dopiero ujawniona rewizja wstecz poprawiła nastroje.

KGHM publikuje dane dopiero po sesji, a nie jak TPSA i PKOBP przed.
      Jeżeli będą złe, to ktoś zdąży się w porę wycofać. Grube ryby już wiedzą i z
      obserwacji zachowania kursu podczs sesji w poniedziałek można będzie dużo
      wywnioskować.

My, jako drobni inwestorzy, mamy ograniczony dostęp do najświeższych, ważnych
      informacji i musimy dołączać się w trakcie, zamiast wyprzedzać wydarzenia.

• zawodowiec4 Re: stragan z akcjami 05.11.06, 16:12
        Wyniki KGHM będa dobre. Miedź nie miała takich spadków jak ropa a spółka
        zaczęła rozsądniej używać kontraktów na miedź. Tu raczej nie będzie
        niespodzianki in minus (a przynajmniej jakiejś wielkiej wpadki).
        • elamigo1 Z4 05.11.06, 17:05
          zatytułowałem z4 bo tyczy ropy i to bardzo.
          Spędzam sobie niedzielne popołudnie robiąc porządki w papierach i w tle
          słuchając(oglądając) usańskich stacji tv.
          Wychodzi jedno: jenynym liczącym się argumentem republikanów w uzupełniających
          wyborach do kongresu i senatu jest GOSPODARKA.
          Ludzie nie są do końca przekonani że jest tak dobrze jak to opisuje rząd (skądś
          to znam:-); zewsząd nagłaśnia się bardzo mocno wszelkie pozytywy. Ogromnej
          grupie biznesu zależy na utrzymaniu przewagi republikanów we władzy. Bardzo też
          zależy teksańskim (i nie tylko) nafciarzom.
          Bush i administracja musza zrobić wszystko by nastroje w poniedziałek i wtorek
          były wyśmienite. Inna sprawa czy im się uda. Na pewno się będą starać. Jedną z
          teorii spisku jest sprzedaż przez nafciarzy kontraktów na ropę... I ich kupno w
          piątek by móc wywołać duży spadek ceny w poniedziałek i wtorek... by dźwignąć
          indeksy jeszcze wyżej na dzień wyborów. Taki mały dowód na wspaniałość
          republikanów..
          Jeśli ktoś ma zaplecze by manipulować ceną ropy (w zakresie niewielkich wahań)
          to są właśnie nafciarze z usa...
          Co do kghu: rynek spodziewa się Potwornych zysków tej spółki. Dyskontował te
          zyski już od wielu miesięcy i otatnia przecena w niewielkim stopniu to zamgliła.
          Jenak ostateczna reakcja może zależeć od reakcji początkowej na samą
          publikację. Tą zaś łatwo wywołać sztucznei.
          Nie stawiałbym jajek na stosie by określić w jakim kierunku pójdzie rynek do
          środy. Dalej już bardziej na południe niz północ. Ale do środy - ?????
          pozdr.
      • najcz Re: stragan z akcjami 05.11.06, 16:58
        tak,zauważyłem również,w czwarte nasdaq fut.lekko przed14,30 poszedł w dół,ale
        w piątek odwrotnie może ze względu na te następne ifo o korekcie września.Tam
        też jest grupa wtajemniczonych.
        • soros2 Re: stragan z akcjami 05.11.06, 17:28
          Co do kontraktów na ropę to są dane ze środy: commercials lekko zwiększyli
          liczbę długich pozycji a spekulanci sporo sprzedawali i mają obecnie średniej
          wielkości krótką pozycję (powinni dalej sprzedawać). Ogólnie sytuacja jest
          pozytywna dla cen ropy - powinny rosnąć a w najgorszym przypadku nie powinny
          dużo spadać (commercials uznali, że jest tanio i kupują ropę).
          Amigo, piszesz o kilkudniowej spekulacji - tu wszystko jest możliwe ale to juz
          wiedzą teksańscy nafciarze. Ja sie tylko zastanawiam: "Czy przeciętni
          Amerykanie to aż tacy idioci aby się na to złapać ?".
          • soros2 Re: stragan z akcjami 05.11.06, 17:33
            Dla zainteresowanych sytuacją na kontraktach terminowych w USA:
            www.buythebottom.com/
          • prenditore Re: stragan z akcjami 05.11.06, 17:51
            Myślę,że amerykanie nie są aż takimi idiotami, bo w przeciwnym razie nie
            stworzyliby najmocniejszej gospodarki na świecie.
            • citro1 Re: stragan z akcjami 07.11.06, 14:54
              Stragan,straganem ale jakoś pusto na półkach z PKOBP.Grubasy mają kase na takie
              rodzynki.
              Mały dodatek.Osoby posiadające dostęp do informacji i pracujące aktualnie nie
              moga sprzedawac przez dwa tygodnie.
              • elamigo1 i to jest news 07.11.06, 14:56
                Twierdzisz że dziś sypią tylko emeryci i tym podobni. a prawdziwy wysyp będzie
                za 2 tygodnie?
                • citro1 Re: i to jest news 07.11.06, 15:17
                  Taką informacje dostałem od.......A czy będą sypać za dwa tygodnie??.Czym oni
                  mogą sypać - mają te marne 2/5 mln akcji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka