IP: *.sileman.net.pl 19.09.10, 19:35
Cześć. Mam pytanie- czy można mrozić ugotowane buraczki? Dla niektórych to może głupie pytanie, ale mam wiekszą ilość a nie wiem, jak zrobić buraczki do słoików. Kiedyś moja Mama robiła i potem wyrzuciła wszystkie słoiczki... były zepsute.
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: buraki 19.09.10, 19:42
      Mozna.
      Ale na twoim miejscu bym je upiekla i zamrozila mrozone. Pieczone buraki sa osiem razy lepsze od gotowanych - mają niesamowity, slodki smak, wspaniale pachną i o wiele gladszą konsystencję.
      • Gość: gość Re: buraki IP: *.chello.pl 19.09.10, 19:56
        Jak się zamraża mrożone buraki?
        • bene_gesserit Re: buraki 19.09.10, 20:04
          Jesli sa nieduze to mozna zamrozic na plaskim i zamrozone ssypac do duzej mocnej torebki strunowej (albo paru).
          Jesli sa duze, to pokroic na poreczne kawalki i postapic jw.
          Jesli sa przeznacznoe z gory na konkretne rzeczy np cwikle albo warzywo do miesa, to wstepnie przygowoac (czyli zetrzec, jak komu pasuje), przelozyc do torebek strunowych w odpowiednich porcjach i zamrozić.
          • Gość: madzia Re: buraki IP: *.sileman.net.pl 19.09.10, 20:12
            To super, tak zrobię, wstępnie przygotuję i zamrożę. A do pieczenia czy należy przykryć naczynie? Mam duzą blachę w piekarniku to jak poukładam buraki to może przykryć je folią aluminiową?
            • bene_gesserit Re: buraki 19.09.10, 20:19
              Ja je troche dziubie widelcem i pieke bez przykrycia. Tylko uwaga - one sie pieka dluzej niz ziemniaki (ok 1,5 takie sredniej wielkosci), wiec jesli masz jakies giganty, to je pokroj na cwiartki moze.
              Takie buraki maja genialny smak, nadaja sie do salatek czy bardziej wymyslnych przegryzek, tart itd.
              • Gość: madzia Re: buraki IP: *.sileman.net.pl 19.09.10, 20:30
                Bardzo dziękuję za porady !
                • bene_gesserit Re: buraki 19.09.10, 20:46
                  Prosze, oby ci smakowalo :)
              • Gość: ida Re: buraki IP: *.icpnet.pl 19.09.10, 21:39
                a mogę zapytać, jak sobie radzisz z koszmarem czerwonych rąk po obieraniu buraków? zawsze mnie to od nich odstrasza, mimo że chętnie bym zjadła.
                • wadera3 Re: buraki 19.09.10, 21:49
                  Rękawiczki?
          • buddy_valastro Re: buraki 30.08.13, 17:41
            Trze sie przed czy po pieczeniu?
        • Gość: gosc Re: buraki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.13, 17:07
          mrożone buraki sie rozmraża :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka