Dodaj do ulubionych

"Mega zwała miedziowa"

11.11.06, 01:39
Uroczyście ogłaszam rozpoczęcie mega zwały :)
Rozpocznie ją KGHM co nominalnie zepchnie też WIG 20 :) Prawdziwa jazda
rozpocznie się po pierwszym mega złym zamknięciu w Stanach :) Mega WIG 20
zwali się do mega 2500 pkt :)

P.S. Jesteś Amigo zadowolony ??? No to zachwalaj teraz Talex jak obiecałeś :)
Obserwuj wątek
    • siexy Re: "Mega zwała miedziowa" 11.11.06, 07:57
      a powód?
      pozdrawiam
      • rrj Re: "Mega zwała miedziowa" 11.11.06, 14:12
        Osłabienie gospodarcze w Stanach [będzie coraz bardziej widoczne]
        Wyhamowanie gospodarki w Chinach [widać pierwsze efekty schładzania]
        Osłabienie dolara z powodu przesunięcia rezerw Chin i Rosji do innych walut
        [znacznie wyższe koszta pieniądza w US].
        Wyższe stopy w Euro, CHF i Japonii
        Spadek cen miedzi z 2,3 do 1,7 dolara za uncję

www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aQxpSl5WKa90&refer=home
        "Copper will fall to $2.40 a pound next year and $1.65 in 2008, Merrill Lynch &
        Co. said today, reiterating an earlier forecast."
        www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601012&sid=aXzGSfjOam4U&refer=commodities
    • prenditore Re: "Mega zwała miedziowa" 11.11.06, 10:22
      Gorbi. Nawet przy najlepszych chęciach tak nisko tym razem nie zjedziemy. W tej
      chwili za dużo pozytywnych informacji jest na rynku/ gospodarka + wyniki
      kwartalne, oraz napakowane kasą fundusze/, ale zgadzam się co do zapalnika.
      Spadajaca miedź już w poniedziałek będzie ciążyć na WIG20.
      • siurak20 Re: "Mega zwała miedziowa" 11.11.06, 10:26
        ostatnio bylismy duzo wyzej, a polecielismy tez chyba duzo nizej niz 2900 :))
        Panika moze nam zafundowac kazdy poziom indeksu :)
        • prenditore Re: "Mega zwała miedziowa" 11.11.06, 10:43
          Zgadzam się, ale powód tej paniki musiałby być poważny.
          • gorbibanki Re: "Mega zwała miedziowa" 11.11.06, 12:15
            Ja mieć mentalna kolega w Chińska Urzęda Statystyczna i ona mówić że oni mieć
            już miedź po dziurka w nosie i nie móć oddychać i gospodarka się dławić :)
      • elamigo1 Re: "Mega zwała miedziowa" 11.11.06, 20:54
        Piszesz o pozytywnych informacjach z rynku.
        gospodarka? - co masz na myśli? naszą gospodarkę ciągnącą się w ogonie stopnia
        rozwoju w porównaniu do krajów na podobnym etapie rozwoju? Przecież stara europa
        niedawno szacowała że powinniśmy się rozwijać po akcesji w tempie 7-8% rocznie.
        A jest 5,2 i spada. Porównaj z innymi krajami regionu poza węgrami którzy
        zrobili ze swojego budżetu dokładnie to co nasz rząd robi z naszego budżetu teraz.
        Wyniki kwartalne - co masz na myśli? Czytałeś z czego wynikają wyniki?
        Przeczytałeś raporty spółek czy tytyłu w prasie? Popatrz na dynamikę i na to
        jakie były oczekiwania. Owszem są lepsze, ale jeśli poczytasz przewidywania i
        deklaracje sprzed pół roku to czy choć jedna spółka z qig20 spełniła oczekiwania?
        Zapakowane kasą fundusze? a co mają zapakowane kasą fundusze do bieżącej wyceny
        spółek? To tylko jeden z czynników - który nie przeszkodził w spadku
        kapitalizacji naszej giełdy w maju - przypominam że było to jak fundusze
        notowały rekord po rekordie napływu środków. POjechało 25% w dół. Takie 2500 w
        kilka tygodni wcale nie jest nierealne. Tyle tylko, że nie wiadomo czy tym razem
        się na 2500 zatrzyma. Jeśli nie, to poniżej 2000 też jest możliwe.
        A MOŻE NIE ZJEDZIEMY WCALE. W końcu na miedzi i ropie się świat nie kończy .
        Jednyne co się zmieni to ton w którym analitycy telewizyjni będą nas przekonywać
        że nasza hossa jest uzależniona od cen surowców...
        Na marginesie: proponuję zwrócić uwagę na wejście cezu do wig20. To wymaga zmian
        w portfelach funduszy - głównie wywalanko orbisu - ale też trochę innych spółek.
        Niestety nie znalazłem info na temat wagi cezu w nowym indeksie. Wchodzi
        zamiast orbisu ale czy z jego wagą, czy też uszczknie trochę wagi pozostałym
        spółkom.
        To jest pytanie na miarę dokładniejszej oceny ile może spaść.
      • elamigo1 Przeczytaj UWAżnie ten tekst. - przeanalizuj 11.11.06, 21:18
        Uważnie to znaczy nie tytuł i nagłówki tylko liczby, strukturę, DATY (jakiego
        okresu dotycza dane i czy oznaczają trend czy jego odwrócenie)
        i końcowe wnioski.
        www.marketwatch.com/news/story/story.aspx?guid=%7BD4A30927-23B5-4C53-AFA1-74B58D4A39FF%7D
        A co jeśli ich skłonność majowo-czerwcowa powróci? Może się nam tylko wydaje że
        zagranica już wyszła? Może ci duzi to dopiero się szykują do wyjścia? 2500
        nierealne? Tak samo jak 3300 wydawało się nierealne trzy miesiące temu.
        • prenditore Re: Przeczytaj UWAżnie ten tekst. - przeanalizuj 12.11.06, 18:19
          Amigo. Nie przypuszczałem, że mój skromny post tak Cię poruszy.
          Pomijając aspekt gospodarki i kwartalnych wyników, ktoś pcha w naszą giełdę
          kupę szmalu, a przy wzmacniajacym się złotym wskazywałoby to także na zagranicę.
          Możliwe, że zagranica podbija stawkę, aby dobrze wycofać to co jeszcze zostało.
          Nasz PKB zacznie spadać i według prognoz osiągnie w przyszłym roku 4,7% co jest
          kiepskim wynikiem biorąc pod uwagę, że połowa wzrostu PKB robiona jest za
          unijne pieniądze.

Przyglądając się obrotom, wynika, że ktoś kupuje za grube miliony
          akcje,podbijając ich wycenę, nie patrząc na nic, a zdrugiej strony ktoś
          wycofuje grube miliony z naszego rynku.

Nie należy zapominać jeszcze o arbitrażu, który do połowy grudnia musi wyjść
          sprzedając akcje, a ma tego sporo.

• zawodowiec4 Re: Przeczytaj UWAżnie ten tekst. - przeanalizuj 12.11.06, 18:40
            Arbitraz wcale nie musi wyjść z rynku. Może po prostu zrolować pozycje jak to
            było przy poprzedniej serii.
            Co do zagranicy: bardzo wątpię aby to był jakiś większy kapitał. Nie on jest
            odpowiedzialny za umocnienie złotówki. Ten kapitał jest raczej małym ale za to
            bardzo szybkim kapitałem spekulacyjnym i wchodzi w wybrane spółki. Ostatnio
            widac to było na PKN - gigantyczny obrót z dużą luką w górę. Tak wygląda
            wejście zagranicy, oni nie pierniczą się tylko walą na calaka. Podobna sytuacja
            może być na TPSA. Tak więc, moim zdaniem, wejście spekulantów zagranicznych
            stało się faktem. Ale nie liczmy na wzrost sszerokiego rynku. Takie crzeczy
            dzieją sie na początku dużych ruchów, wtedy jak akcje są relatywnie (w stosunku
            do innych rynków) tanie. A takiej sytuacji u nas nie ma. Jest drożyzna. Tanio
            jest (relatywnie tanio) w Azji (np. Tajlandia).
            Podsumowując. Patrząc na to kto jest na rynku:
            1. TFI i ich skretyniali zarzadząjący (mający duży problem z sesnsownym
            zagospodarowaniem w postaci napływającej gotówki od ogłupiałego i żądnego
            zysków tłumu)
            2. gorący kapitał zagraniczny
            3. arbitraż odbierający akcje od OFE i sprzedający kontrakty na WIG20
            wnoszę, że taki rynek jest bardzo podatny na duże i niezrozumiałe zawirowania.
            Amigo nazywa to GTG a ja nazywam to rynek w fazie szukania szczytu hossy.
            • prenditore Re: Przeczytaj UWAżnie ten tekst. - przeanalizuj 12.11.06, 18:50
              Jeżeli to jest zachodni kapitał spekulacyjny, to jak szybko wszedł, tak może
              szybko wyjść i zostawić nasze TFI na lodzie.
              Zysk na transakcji arbitrażowej nie jest duży i przeciąganie w czasie
              utrzymywanych pozycji powoduje zmniejszenie opłacalności całego przedsięwzięcia
              szczególnie jeśli wzięte są kredyty.
          • elamigo1 Re: Przeczytaj UWAżnie ten tekst. - przeanalizuj 12.11.06, 18:47
            to nie jest chyba kwestia bycia poruszonym. Ja tez miewam humory;-) nie jestem
            maszyną . Mimo że postuję zwykle po misiej stronie rynku to odbieram świat w
            szarych barwach. Postuje po misiej stronie ponieważ uważam że ryzyko przeceny -
            czytaj długotrwałej korekty - jest bardzo wysokie i wciąż rośnie. Kiedy to sie
            stanie - nikt tego nie wie. Jak głęboka będzie tym bardziej. Jednak jeśli
            przyjdzie głęboka i długotrwała korekta (co jest naturalną częścią cyklu
            rynkowego) to spadek może sięgnąć nawet ponad 60% ostatniej fali wzrostowej (tej
            wieloletniej). I nic to nie ma wspólnego z bieżącym tempem pkb czy kasą z unii.
            Jak przyjdzie globalna dekoniunktura to postrzeganie świata będzie inne a i
            argumetny używane przez anali się zmienią.
            -------
            ktoś kupuje za grube miliony akcje, no i ktoś SPRZEDAJE za grube miliony. Z ruch
            ów cen w sotatnim okresie wynika, że tych kupujących jest ciut więcej niż
            sprzedających. Ale tylko ciut więcej. Zmiana kapitalizacji giełdy o 10% nie
            świadczy o tym że napłynęło na rynek kapitału o wartości 10% kapitalizaji.
            Wystarczy ułamek tej kwoty. Podobnie jak ułamek tej kwoty może pchnąć ceny do
            poziomu który się w pale nie mieści nikomu. Wystarczy że będzie mało chętnych do
            kupna. Mało chętnych do kupna będzie wówczas gdy ludzie (i funduszowcy i rekiny)
            przestaną wierzyć że mogą zarobić na szybkim wzroście. Ten moment zwykle
            przychodzi po dużej chwili strachu. Taką chwilę mieliśmy w maju - ale się świat
            wydźwignął. Przypomnij sobie ówczesne argumenty i porównaj do tych używanych teraz.
    • gorbibanki Do Amigo 11.11.06, 16:37
      Amigo :) Ty chyba ze szczęścia padłeś trupem tak długo czekałeś aż ogłoszę mega
      zwałę :)
      • elamigo1 Re: DoGorbi 11.11.06, 19:59
        No ale dałeś ją że po megazwale w ameryce. Tam megazwały sa raz na 50 lat...
        pozdr.
        Ale ja się wywiązałem..
        • gorbibanki Re: DoGorbi 12.11.06, 00:21
          Te mega z tą Ameryką to czysty marketing :) Wystarczy, że przestaną bić rekordy
          to u nas spanikują :)
    • btb O kurczę, jaka wspaniała wiadomość! 11.11.06, 20:33
      Właśnie wyszedłem z papierów (oj, dobrze mi dały zarobić) i mam prawie 100%
      gotówki. Powiedz jeszcze jak się przewalutować na wypadek zwały złotego i zrób
      coś koniecznie, żeby się twoja przepowiednia sprawdziła!
      • gorbibanki Re: O kurczę, jaka wspaniała wiadomość! 12.11.06, 00:24
        Gdyby złoty się zwalił to by uratował naszych eksporterów. Jak dalej będzie się
        umacniał to niektórych wykończy.
        • naganiatch Re: O kurczę, jaka wspaniała wiadomość! 12.11.06, 16:59
          to przewagi komparatywne opieraja sie a kursach? ;), przewagi konkurencyjne to
          tylko eur/pln?? ;)
          • soros2 Re: spokojnie z tą miedzią 12.11.06, 23:56
            Miedzi nie skazywałbym na załamanie. Od końca maja kontrakty na miedź są
            aktywnie kupowane przez commercials w USA (coraz większe długie pozycje).
            Ostatnie dane sprzed tygodnia wskazywały, że commercials cały czas zwiększają
            swoje długie pozycje na tym metalu. Oczywiście jest i druga strona medalu -
            spekulanci mocno sprzedają tyle, że te walki są zawsze wygrywane przez
            commercials. Pytanie brzmi kiedy nastąpi przesilenie ale patrząc na wielkość
            pozycji chyba juz niedługo.
            Jutro kolejne dane z tego rynku - będziemy wiedzieć więcej.
    • prenditore Re: "Mega zwała miedziowa" 13.11.06, 08:22
      Giełda w Szanghaju już się wali na dół ponad 3%.
      Pozostała część azji na minusach./ ostatnie dane makro były kiepskie/
      Gorbi! Musieli się wystraszyć Twojego postu.
      Kiepskie dane z USA + kiepskie dane z Japoni + ewentualne kiepskie dane z Chin
      mogą sie równać mocnym spadkom.

Przeglądałem właśnie analizę x-tradera./analizy dla tych co mają u nich
      rachunki forex lub opcyjne/ Nie wykluczją, że przy załamaniu na Wall S. i
      jednoczesnym na rynku towarowym WIG zjedzie do 2500 lub nawet do 2300pkt.
      • gorbibanki Re: "Mega zwała miedziowa" 13.11.06, 08:40
        Bo ja zawsze siedzę i czytam i słucham i już widać, że może być nieciekawie i w
        końcu przychodzi do mnie "ta" wiadomość która przelewa czarę goryczy. We mnie
        wzbudza się strach tak jak bym był wlaścicielem połowy długich na kontraktach i
        wtedy wiem, że spokojnie mogę ogłosić megą zwałę. To się nazywa wyczucie rynku.
        Bardzo specyficzne ale sami przyznajcie, że są ludzie którzy to potrafią.
        • zawodowiec4 Re: "Mega zwała miedziowa" 13.11.06, 09:02
          Widze, że humor dopisuje naszemu super inwestorowi. Dowiadujemy się, że oprócz
          genialnej inwestycji w talex nasz super Gorbi, z wrodzoną sobie skromnością,
          stwierdza, że jest giełdowym zwierzem, wielkim guru, którego proroctwa będziemy
          spijali z jego soczystych warg.
          • gorbibanki Re: Do Zawodowca 13.11.06, 09:06
            Do 3 razy sztuka, do 3 razy sztuka :) Jeżeli teraz się sprawdzi to zobaczysz co
            się będzie działo :) Jedynym tematem na forum będzie czy Gorbi się już
            wystraszył :)
            • zawodowiec4 Re: Do Zawodowca 13.11.06, 09:18
              Gorbi, trochę skromności i pokory. Pamiętaj, że zawodowcy nie słuchają niczyich
              rad a czytanie innych opinii służy jedynie do wyrobienia sobie zdania
              co "czują" inni uczestnicy rynku.
              Tak tez traktuję "odkrycia" twoje i innych postujących. Rynek i tak pójdzie
              swoją drogą.
              • prenditore Re: Do Zawodowca 13.11.06, 09:27
                BPH opublikował gorsze dane niż oczekiwania. Oprócz KGHM także on dzisiaj może
                ciągnąć w dół.
                • gorbibanki Re: Do Zawodowca 13.11.06, 09:35
                  Zwłaszcza że z BPH został już tylko ogryzek i to bez pestek :)
                  • citro1 Re: Do Gorbi 13.11.06, 10:35
                    Gorbi Ty pracujesz w kasku? jak nie to sobie kup,bo zrobisz kiedyś dziurę w
                    suficie.Twoje jasnowidztwo jest powalające.Kiedyś Cię rynek pie... tak ze dwa
                    trzy razy to zrozumiesz i pycha wyparuje z Ciebie bardzo szybko.
                    • piotrbias00 Re: Do Gorbi 13.11.06, 10:46
                      sami sie walcie tą miedzią. Kto miał rację? Kupiłem sobie lubińskiego midasa.
                      Cały kredyt w rorze wykorzystałem. 5 tysiaków. Zobaczycie jak się zarabia.
                    • gorbibanki Re: Do Gorbi 13.11.06, 10:47
                      Na szczęście umoczyłem wszystko w Talexie i nie bawię się na szerokim rynku
                      więc nie ma mnie co ... :) Ale jaki obiektywizm i jasność umysłu mi towarzyszy
                      gdy nie mam żadnych akcji :)

P.S. A co do BPH to załatwi je tragiczny stosunek wymiany a nie słabe wyniki.
                      • citro1 Re: Do Gorbi 13.11.06, 11:07
                        Teraz ja napisze trochę mało skromnie.Jak byś czytał mnie uważnie i kupił sobie
                        jeden kontrakcik w czerwcu / inwestycja 2300 zł / przy poziomie indeksu
                        2500pkt,to po dwóch miesiącach było 700pkt ,czyli 7000zł.Przy indeksie 3200/3300
                        otwierasz jedną eSke i po miesiącu masz 300pkt,czyli 3000zł.
                        Ty za to wolisz pisać o wzrostach lub zwałach.Tylko co Ty z tego masz? Wiesz co
                        masz - wielkie G.
                        I tym się różni profesjonalista od amatora gaduły.Pierwszy zarabia ,a drugi gawędzi
                        • gorbibanki Re: Do Gorbi 13.11.06, 11:13
                          Ale przecież ja Ci zazdroszczę. Utknąłem w Talexie i uznałem, że jeszcze za
                          mało umiem żeby pchać się na kontrakty zwłaszcza jak nie mam pieniędzy.
                          Postanowiłem na sucho prognozować przyszłość żeby się wpraić przed rozpoczęciem
                          gry na kontraktach. Zadziwiająco dobrze mi idą te prognozy bo nie mam
                          emocjonalnego związku z otwartymi pozycjami. Czy ja muszę zarabiać codziennie
                          po 10% żebyś mnie szanował bo tak to zabrzmiało.
                          • zawodowiec4 Re: Do Gorbi 13.11.06, 11:23
                            Gorbi, nie chodzi o to aby napisać: zwali się/pójdzie w górę. Chodzi o to aby
                            napisać dlaczego tak sądzisz. Twoje proroctwa sa typu: leci miedź na ryja to i
                            poleci rynek. Może poleci a może nie. To po prostu dziecinne bo rynek pójdzie
                            tam gdzie chce pójść i na pewno nie z powodu, że spadła cena miedzi.
                            Citro się wk...wia bo to jest drazniące jak ktoś pisze po prostu jakies
                            pierdoły i uważa, że jest superprorokiem. Otóż nie ma proroków - są tylko
                            tacy, którym sie udało raz, może dwa i trzy ale kiedyś im się nie uda i co ?
                            Jajco. Oni nie ponoszą odpwiedzialności, najwyżej znikna z tego forum, zmienią
                            nicka i dalej bedą pisać te swoje pierdoły.
                            • gorbibanki Do Zawodowca 13.11.06, 11:43
                              Przecież ja tych sygnałów do spadku nie daję na pałę. Są one dawane po
                              szczegółowej analizie ekonomicznej tylko, że:
                              1. Jestem zbyt leniwy i nie mam czasu żeby to pisać.
                              2. Całą robotę pisarską wykonuje za mnie Amigo. Nawet nie śmiem mu dorównywać.
                              Więc jak ja mówię,że będzie zwała to znaczy,że Amigo napisał już dlaczego.
                              • elamigo1 di Gorbi 13.11.06, 11:59
                                Gorbi. Ja przez Ciebie będę musiał niedługo postować po byczej stronie.
                                Gdzie ja napisałem że będzie ZWAŁA????
                                Może ja powinienem zacząć tak?
                                " Nie ma mowy o żadnej poważnej przecenie na naszym rynku jeśli czekają nas
                                jeszcze wyniki wielu spółek. Wyprzedaż na jednej spółce nie oznacza pociągnięcia
                                całego indeksu w dół - ponieważ GTI znajdzie sobie inne spółki które cieszą się
                                lepszym uznaniem żądnych zysków inwestorów którzy kupują wszystko co rośnie, nie
                                ważne po jakiej cenie. Wystarczy wywołać wzrost by znaleźli się chętni.
                                Takimi spółkami są dzisiaj PEKAO i BIO - i bez najmniejszego problemu
                                utrzymujją indeks w całkiem dobrej formie.
                                Ponadto, do zwały potrzebne sa jeszcze szerokie warunku zewnętrzne - a te - do
                                jutra - nie zapowiadają zwały a raczej wzrosty. Owszem wielu inwestorów może
                                wykorzystywać warunki zewnętzne do dystrybucji na spółkach których nie chcą mieć
                                w portfelach i uzupełniaja portfele o spółki bardziej przyszłościowe - dla nich.
                                Oprócz publikacji wyników u nas to jutro będziemy mieli dwie ważne informacje z
                                tynku usa - które mogą diametralnie zmienić nastrój na świecie. DO TEGO CZASU
                                ZWAŁA ZABRONIONA.
                                zaś swoją drogą rynkek jest zbyt drogi i zbyt ryzykowny by cokolwiek na nim
                                kupować a jeśli już ktoś bardzo musi to stawiam na krótkie.
                                CZY TERAZ JEST JASNE, Gorbi???
                                • elamigo1 Co to jest zwała. 13.11.06, 12:06
                                  Umówmy się, że zwała to jest jak indesk spada o 3 odchylenia od średniej
                                  zmienności. Nie sprawdzałem oficjalnej zmienności ale dajmy na to że jak
                                  postował Soros to jest to 25zanualizowane. To daje jakieś 1,25 dziennie. Więc
                                  zwałą nazwijmy spadek co najmniej o 3,75%.
                                • piotrbias00 Re: di Gorbi 13.11.06, 12:10
                                  i co elanallo? nie ma zwały to zmieniasz front?
                                  Teraz czas na rajd do góry a kghm zaczyna już rosnąć.
                                • gorbibanki Re: di Gorbi 13.11.06, 12:11
                                  Ale Ty mnie Amigo nie zrozumiałeś. Robisz tak świetne analizy rynku globalnego,
                                  że ja już nie muszę tracić czasu na szukanie tego co już opisałeś. Opisujesz
                                  wnikliwie poszczególne drobne czynniki a ja z tego układam sobie obraz. W
                                  pewnym momencie rynek daje mi sygnał, że to co napisałeś właśnie się sprawdzi
                                  więc mnie pozostaje już tylko powiedzieć ZWAŁA bo nie ukrywajmy, że z Twoich
                                  anliz nie wynika nic dobrego dla gospodarki światowej.
                                  • elamigo1 faktycznie 13.11.06, 12:16
                                    Nie wynika nic dobrego bo ilość argumentów przeciw jest większa niż ilość
                                    argumentów za. Niestety inwestorzy nie sugerują się w któtkim terminie
                                    argumentami tylko emocjami. I to oni wyznaczają ceny. Nawet rekiny maja emocje,
                                    Koniec przerwy, wracam do roboty.
                                    ami
                          • citro1 Re: Do Gorbi 13.11.06, 11:35
                            Gorbi ja Cię szanuje!! Jesteś bardzo fajny facet.
                            Inwestor z Ciebie jest za to bardzo,ale to bardzo kiepski,może to przykre,ale
                            tak Cię oceniam czytając wątek o Talexie.Ty jestes zaślepiony i nawet jak masz
                            rację i ten Talex urośnie do 50 zł,to ja zdania o Tobie tak szybko nie
                            zmienie.Jesteś typem człowieka który lubi mieć rację i będziesz wmawiał sobie i
                            innym różne cuda.Ja pytam Cie kolejny raz.Co z tego masz.
                            Gorbi na giełdzie sie inwestuje i to rynek jest sędzia i osądza czy miałeś rację
                            czy nie,a nie Ty.
                            A prognozować to sobie możesz ile chcesz,Jak te prognozy poprzesz kasa to
                            zobaczysz ile są warte.Pozdrawiam
                            • gorbibanki Do Citro 13.11.06, 11:48
                              Cieszę się,że rozumiesz że ja też jestem bardzo pazerny na zyski tylko muszę
                              odpokutować swoją wcześniejszą pychę. Stwierdziłem, że na giełdzie nie dorobię
                              się fortuny jak będę skakał z kwiatka na kwiatek (z doświadczenia). Przyjąłem
                              strategię długoterminową. Szukam spółki spełniającej pewne warunki i czekam
                              kilka lat. Później wyciągam kilkaset procent i znowu znajduję sobie taką
                              spółkę. Na pierwszy ogień poszedł Talex. Jestem pewien, że zmienisz o mnie
                              zdanie.
                              • siurak20 Re: Do Citro 13.11.06, 12:45
                                Gorbi polecam Van K Tharp "Gielda, Wolnosc, Pieniadze", Rozdzial 8 => Popularne
                                metody otwierania pozycji => Prognozy :)
                                • gorbibanki Re: Do Citro 13.11.06, 13:12
                                  Właśnie przerabiam jego książkę "Bezpieczne Strategie Inwestycyjne" :) A jak
                                  myślisz skąd ja wziąłem teorię Grahama :)
                                  • elamigo1 Re: Do Citro 13.11.06, 13:19
                                    czy w tych strategiach nie ma przypadkiem rozdziału o dywersyfikacji?
                                    • gorbibanki Re: Do Citro 13.11.06, 13:26
                                      Ale mnie nie chodzi o bezpieczeństwo tylko o dreszczyk emocji i duże wahania w
                                      górę lub w dół :)

P.S. Wolę te w górę ale te w dół też dają kopa :)
                                      • elamigo1 Re: Do Citro 13.11.06, 13:39
                                        To wal sobie młotkiem w głowę. Będziesz miał frajdę jak nie trafisz
                                        • gorbibanki Re: Do Citro 13.11.06, 13:50
                                          Tworzymy niezły tandem :) Ty dokładnie wiesz co w trawie piszczy ale masz
                                          kłopoty z dokładnym terminem a ja umiem czytać Twoje analizy i dostaję sygnał
                                          od rynku kiedy :)
                                          • zawodowiec4 Re: Do Citro 13.11.06, 13:59
                                            Jestem wzruszony tą wspaniałą współpracą. Szkoda tylko, że Amigo chyba jakoś
                                            tak nie tego do końca wie o tej współpracy.
                                            • siurak20 Re: Do Citro 13.11.06, 14:03
                                              bo Gorbi to taki Tajny wspolpracownik :)
                                              Czyzby agent wsi? to by wyjasnialo skad TW. Gorbi ma informacje o zwalach i
                                              spolkach :)
                                            • gorbibanki Re: Do Citro 13.11.06, 14:04
                                              Na tym polega wolność słowa i prasy :) Jestem wdzięczny Amigo za jego super
                                              analizy :) Ja dorzucam tylko swoje 3 grosze i mamy z tego niezłą mieszankę
                                              wybuchową. Przecież przez 6 miesięcy byłem oponentem Amigo bo ja widziałem
                                              wzrosty :) Amigo miał krótki okres gdzie przewidział wzrosty a później wrócił
                                              do postowania po misiej stronie. Od miesiąca wnikliwie wszystko czytałem bo też
                                              zacząłem zauważać niepokojące sygnały. Ostatecznie przekonała mnie ta miedź w
                                              piątek. A waszynm problemem to jest niezdecydowanie.
                                              • citro1 Re: Do Gorbi 13.11.06, 14:15
                                                a kiedy Ami pisał o wzrostach?? Gorbi trzeba umieć czytać między
                                                wierszami.Chłopie jeszcze raz Ci mówię Ty masz klapki na oczach.Jedż gdzieś w
                                                góry i popatrz na to z wyższego poziomu.
                                          • siurak20 Re: Do Citro 13.11.06, 14:02
                                            Gorbi co to za sygnal? :)
                                            "Prognoza bywa przydatna jesli potwierdza ja sam rynek" to raz a dwa...
                                            Tharp cos jeszcze pisal aby trzymac sie z daleka! od prognostow ktorzy nie maja
                                            dobrego systemu zarzadzania wielkoscia pozycji gwarantujacego im niskie
                                            ryzyko ;)
                                            • gorbibanki Re: Do Citro 13.11.06, 14:07
                                              Miedź złociutki miedź :) Amigo nadawał o tym od dawna a dla mnie sygnał z
                                              piątku był ostatecznym potwierdzeniem zwały :)
                                              • prenditore Re: Do Citro 13.11.06, 14:24
                                                Jak na razie Gorbi ma rację. Teraz właśnie łamane jest wsparcie na 3170 i
                                                patrząc na WIG20, widzę, że z sukcesem. Droga do dalszych spadków stoi otworem.
                                                • zawodowiec4 Re: Do Citro 13.11.06, 14:28
                                                  Tyle, że zarabia Citro. Po cichu, bez krzyków itp.
                                                  • gorbibanki Re: Do Citro 13.11.06, 14:30
                                                    Czyli to że stoję z boku i nie zarabiam na swoich prognozach od razu oznacfz że
                                                    jestem głupi ??? Weź Ty się zastanów o czym Ty mówisz !!!
                                                  • zawodowiec4 Re: Do Citro 13.11.06, 14:31
                                                    Ja po prostu nie lubię krzykaczy.
                                                    Na giełdzie to nie oni odnoszą sukcesy.
                                                    Ty sobie krzyczysz a Citro kasuje. I o to chodzi.
                                                  • gorbibanki Re: Do Citro 13.11.06, 14:33
                                                    Przyjdzie na mnie czas. Może zdążysz dożyć.
                                                  • citro1 Re: Do Citro 13.11.06, 14:33
                                                    Myślę nad powiększeniem pozycji,ale jeszcze zaczekam.Jutro może być mała panika.
                                                  • elamigo1 Re: Do Citro 13.11.06, 16:16
                                                    No i co? POwiększyłeś?
                                                    Ja się zabawiłem w deltahedging. Pozycja bez duęgo ryzyka ale zaplanowana w
                                                    kierunku braku większych zmian czy reakcji do jutra i owszem dużych zmian w
                                                    środę. Przy czym im większa zmiana tym bardziej powinienem zarobić - niezależnie
                                                    od kierunku. . To raczej pozycja przygotowująca mnie na pojutrze. Jeśli jednak
                                                    jutro odbijemy do góry to zamknę L i i jedną z opcji i zostanę z gołymi opcjami
                                                    na środę.
                                                    Zobaczymy.
                                                  • zawodowiec4 Re: Do Citro 13.11.06, 16:21
                                                    Mam nadzieję, że Citro nie powiększał. Skretyniali amerykańscy pseudo -
                                                    inwestorzy chyba znowu pakują kasę w ten swój syf. Cóż, jak się drukuje tyle
                                                    kasy to nie ma siły.
                                                  • elamigo1 Re: Do Citro 13.11.06, 16:28
                                                    Oni maja sporo z psów Pawłowa. Jak widzą zwalającą się ropę to im się wydaje że
                                                    gospodarcka (przez ck) się obroni.W rzeczywistości myślę że żaden rozsądny
                                                    inwestor w usa nie zajmie dziś pozycji - no chyba że mu stop strzeli.
                                                    Jutro dużo danych. Luczą że się im potwierdzi spending przez r sales. Tyle tylko
                                                    że jak im sie potwiredzi to prawie na pewno im podskoczy core. I w tym momencie
                                                    alerykański leszcz będzie kupował papiery a rekin je sprzedawał.
                                                    Jednak sytuacja jest bardzo pogmatwana. Wolę więc bawić się - mo nie mogę nazwać
                                                    tego spekulacją - w przewidywanie dynamiki ruchu niż w jego kierunek. Zobaczymy
                                                    - to pierwsza moja tego rodzaju pozycja.
                                                  • citro1 Re: Do Citro 13.11.06, 16:32
                                                    Miałem ochotę,złotówka mnie zmyliła.Dobrze ,że słucham radia.
                                                    Jak jutro przejdą 3190 to otwieram następne eSki.
                                                    A Stany - spokojnie.W poniedziałek otwiera ulica,a w piatek zamykają
                                                    zawodowcy.Chcą do góry ,to niech jadą.U nas klasyczna dystrybucja w bardzo
                                                    spokojny sposób GTI pilnuje indeksu.Boją sie paniki.
                                                  • zawodowiec4 Re: Do Citro 13.11.06, 16:34
                                                    Jestem pod wrażeniem siły spokoju Szanownego Kolegi. Jak zawodowiec.
                                              • elamigo1 Re: Do Citro 13.11.06, 14:31
                                                gorbi. Miedź ma powiązania z kgh ale również wyznacza poziom oczekiwań co do
                                                tempa rozwoju w chinach oraz kondycji budownictwa w usa. Ostatnio czwartek??
                                                ludziska od nieruchomości dali "optymistyczny" raport że wszysko jest ok - ale
                                                na rynku nowych domów zwała trwa. Jak doszły chiny z rosnącymi zapasami to
                                                sentyment do miedzi siadł. Ale do przełamania brakuje jej jeszcze jakiś 1%.
                                                Usa nie będzie wiedziało w jakim kierunku dzisiaj iść - może reagować różnie.
                                                Jeśli uwerzą że ropa im uratuje spending to zamkną na plusie.
                                                • gorbibanki Re: Do Citro 13.11.06, 14:36
                                                  Nie mószisz mi powtarzać. Dokładnie czytam Twoje analizy (miedź i rynek
                                                  nieruchomości w Stanach). A o Chinach napisałem w tym samym wątku że się dławią
                                                  miedzią a przy okazji ich gospodarka.
    • all Re: "Mega zwała miedziowa" 13.11.06, 16:40
      Osobiście nie trzymam akcji z wig20, więc się zwałą nie przejmuję. No chyba że
      nastrój się udzieli innym spółkom. Zresztą jak będzie zwała to będzie okazja
      się zainteresować wig20 :-)
    • elamigo1 citro zaw 13.11.06, 17:13
      najciekawsze jest to, że ropa od półtora miesiąca się porusza w konsolidacji a
      amerykanie po raz 14sty wykorzystują zniżkę ceny do uzasadnienia wzrostu kursów
      akcji.Jak wraca do konsolidacji to kwitują to wzrostem spółek paliwowych i też
      są na plusie. To taka mania amerykańska - dlatego demokraci chcą zwiększyć
      nakłady na medicare - co by psychiatrzy byli tańsi:-)
      Sądząc po ich zachowaniu i co rośnie - kupują w ślepo linie lotnicze etc (ile
      razy można dyskontować to samo) to ta hossa będzie trudna do zatrzymania. To jak
      psy uganiające się za suką w czsie cieczki. Zaryzykują życie by mieć szansę na
      chwilę przyjemności.
      ZObaczymy wieczoekiem.
      • gorbibanki Amerykańce 14.11.06, 08:57
        Nie martwcie się Amerykańcami. W końcu pęknie ta ich butność.
        Z drugiej strony EBC też chce dać sygnał że z gospodarką UE będzie coraz gorzej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka