Dodaj do ulubionych

Prośba od laika

18.12.06, 22:05
Witam. Chciałbym się dowiedzieć co dokładnie znaczą typy dyzpozycji i jak
efektywnie je wykorzystywać. Czytałem trochę na edukacyjnych stronach
niektórych DM ale tam jest napisane naprawdę zawile, a jak chciałbym, żeby
ktoś wyjaśnił mi to przepraszam, że się wyrażę kolokwialnie "na chłopski rozum".

img201.imageshack.us/img201/9337/clipboard01is2.jpg
Mam takie oto typy dyzpozycjii. Naprawdę byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś
wyjaśnił po kolei co do czego, co można/trzeba wpisać w Cena Limit:, Limit
aktywacji w zależności od wybranego typu dyzpozycji.

Pozdrawiam i za pomoc z góry serdecznie dziękuje.
Obserwuj wątek
    • alinka102 Re: Prośba od laika 18.12.06, 23:26
      przy kupnie wpisuj zawsze trochę więcej nic aktualnie widzisz i reszta pól jest
      nieważna
      a przy sprzedaży itak będziesz zanaczał tylko PKC i nic więcej
      w wersji "na chłopski rozum" nic więcej nie będzie Ci potrzebne i nc więcej nie
      musisz wiedzieć

jak z akcji odzyskasz jeszcze jakiś kapitał to przejdź na kontrakty
      • dagger7 Re: Prośba od laika 18.12.06, 23:30
        Ok ale np. kupiłem np. X akcji i wyjeżdżam np na tydzień i nie będe śledził
        giełdy. Chciałbym ustawić sobie np, że system automatycznie sprzeda akcje spółki
        X gdy spadną do poziomu kursu Y. Czy przypadkiem Stop Loss i Stop Limit do tego
        nie służą? Jeśli tak to jak to ustawić?
        • siurak20 Re: Prośba od laika 18.12.06, 23:38
          noo jak Cie interesuje ucinanie strat to moze cos z Ciebie bedzie :p

Stop loss i limit wlasnie do tego sluza.
          W zleceniach stop ustawiasz limit aktywacji - Y, czyli jak cena osiagnie Y to
          aktywuje sie zlecenie. Roznice sa takie.
          Stop limit - po osiagnieciu kursu Y automatycznie leci zlecenie z limitem
          ustalonym przez Ciebie (np 9,80). Czyli kurs akcji osiaga 9,90 i Twoje akcje
          zostaja sprzedane po minimum 9,80. Jak kurs spadnie jeszcze bardziej akcje moga
          sie nie sprzedac.
          Stop loss - po osiagnieciu kursu Y automatycznie leci zlecenie PKC czyli
          sprzedajesz je za wszelka cene.
          • dagger7 Re: Prośba od laika 18.12.06, 23:47
            Ok dzięki za odpowiedź więc np. kupiłem Bioton za powiedzmy 25.50 zł ale muszę
            na tydzień wyjeżdżać. Wybieram więc Stop Loss i w pole Cena Limit: wpisuję 25.30
            zł i datę ważności tydzień naprzód i bum Wyślij. Podczas mojej nieobecności jak
            zjedzie do 25.30 to poleci PKC?
            Aha i czy te Stopy wiążą się zarówno z kupnem jak i sprzedażą tak? Jak kupiłem i
            wezmę Stop loss to się sprzeda a jak ma to znaczenie przy kupnie? Chcę np. żeby
            automatycznie kupiło X akcji po Y zł Wtedy używam tylko zlecenia LIM?
            Powoli zachaczam ale muszę się dokładnie tego nauczyć. Dzięki za wskazówki :)
            • dagger7 Re: Prośba od laika 18.12.06, 23:49
              Ok dzięki za odpowiedź więc np kupiłem Bioton za powiedzmy 25.50 zł ale muszę
              na tydzień wyjeżdżać. Wybieram więc Stop Loss i w pole Cena Limit: wpisuję 25.30
              Aha i czy te Stopy wiążą się zarówno z kupnem jak i sprzedażą tak? Jak kupiłem i
              Powoli zachaczam ale muszę się dokładnie tego nauczyć. Dzięki za wskazówki :)
        • alinka102 Re: Prośba od laika 18.12.06, 23:41
          lepiej tego nie używaj bo jak wrócisz to będziesz zdziwiony:
          zobaczysz że kursy są wyżej niż kupowałeś więc ucieszysz się że masz zyski
          okaże się jednak że nie masz tych zysków i akcji...też już nie masz
          a na dodatek ( i to zdziwi cię najbardziej ) masz na koncie mniej środków niż
          przed zakupami
          czyli ani akcji ani zysków
          takie to czarodziejskie te pola z limitami:)
          • siurak20 Re: Prośba od laika 18.12.06, 23:43
            racja.. tak tez sie czasem zdaza :D:D:D
            • dagger7 Re: Prośba od laika 18.12.06, 23:50
              Ok dzięki za odpowiedź więc np. kupiłem Bioton za powiedzmy 25.50 zł ale muszę
              Powoli zachaczam ale muszę się dokładnie tego nauczyć. Dzięki za wskazówki
              • alinka102 Re: Prośba od laika 19.12.06, 00:02
                z limitami kupna jest analogicznie z tą tylko różnicą że jak te limity zaskoczą
                to po powrocie masz gwarancję że kupione akcje jeszcze posiadasz
                na ogół będziesz miał wtedy do czynienia z sytuacją że:
                kurs jest niżej niż wyjeżdżałeś, masz drogie akcje i nie masz zysków
                a co masz ? straty "papierowe" - ale zawsze gotowe do zamiany na realne w
                trybie PKC
                • alinka102 Re: Prośba od laika 19.12.06, 00:09
                  może na początek to trochę dziwne i skomplikowane ale tak na chłopski rozum to
                  poprostu chodzi o to że:
                  NIKT NAPEWNO NIE ODBIERZE CI ( tak drogo kupionych) TWOICH AKCJI
            • alinka102 PKC - Poco K...a Combinowałem 18.12.06, 23:51
              kursy podrosły a tu...
              ani akcji,ani zysków i w dodatku... straty

czyli PKC - POCO K...A Combinowałem !!!
    • alinka102 Re: Prośba od laika 19.12.06, 00:12
      acha ! ale pamiętaj że zawsze w takiej sytuacji możesz stać się (jakby ktoś
      pytał ) - "inwestorem długoterminowym"
      a to brzmi dumnie
      • plessok Re: Prośba od laika 19.12.06, 00:17
        i bez grosza przy duszy...
      • dagger7 Re: Prośba od laika 19.12.06, 00:17
        Ok to ja już nie będę przeszkadzał tylko ślicznie proszę o krótkię wytłumaczenie
        jak limity i STOPY mają się do kupna akcji i już mnie nie ma :)
        • alinka102 Re: Prośba od laika 19.12.06, 00:22
          no jeśli widzisz ten bioton po 2.5 i chcesz go kupić ale pod warunkiem że
          wzrośnie, to ustawiasz limit aktywacji kupna na 3 i masz gwarancję że napewno
          nikt ci nigdy tych akcji juz nie zabierze
          • dagger7 Re: Prośba od laika 19.12.06, 00:25
            Aha czyli STOP Loss i STOP limit nie obowiązuje bo STOP Loss jest do tego żeby
            "zatrzymać" stratę? Widzę, że za dużo tu zwolenników limitów nie ma. Za co tak
            kochacie PKC? :)
          • alinka102 Re: Prośba od laika 19.12.06, 00:28
            oczywiście jeśli kurs podczas twojej nieobecności nie osiągnie 3 zł to akcje
            się nie kupią i jest szansa że nie staniesz się posiadaczem tego badziewia, nic
            nie kupisz ale nic też nie wtopisz - czego ci życzę

a jeśli koniecznie chcesz się Krauzemu dorzucić do jego składki na pola naftowe
            to ustawiasz limi aktywacji kupna niżej ale koniecznie wyżej niż ostatni kurs
            • dagger7 Re: Prośba od laika 19.12.06, 00:35
              Podałem tylko przykład z Biotonem. BIO pozbyłem się PKC jak kosztował 3.20 i
              teraz jak widzę co się dzieje to nie mam zamiaru się Krauzemu dorzucać.
              Powoli mi to jakoś trybi będe musiał poeksperymentować z tymi limitami i STOPami
              np na jednej akcji jakieś spółki :)
              • alinka102 Re: Prośba od laika 19.12.06, 01:05
                naprawdę nie chcesz już kupić biotka ?
                no przecież Krauze zapewnia ( jak zawsze po swojej sprzedaży ) że więcej już
                sprzedawać nie zamierza
                no co ty ? takiemu biznesmenowi nie wierzysz ? jak możesz !
    • radiotrwam Re: Prośba od laika 19.12.06, 09:20

Stopy przy tak nerwowym rynku są niebezpieczne.
      Popatrz sobie na notowania z ostatniego piatku .Zobacz ile tam jest długich
      dolnych cieni na wykresach świecowych.....
      To są własnie w większości aktywowane stopy.
      Lepszą metodą w tej chwili są alarmy , głowa , mocne nerwy , zeszyt i żelazna
      dyscyplina.

www.e-kabaret.pl/biblioteka/docs/ziobro.mp3

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka