Dodaj do ulubionych

Do Amigo i zaw

28.12.06, 10:25
Jeszce raz odnośnie mojego ubezpieczenia-Zdecydowałem ze na spotkaniu z moim
agentem zrobie sobie tzw, roczne wakacje od składek czyli nie płacac nic bede
miał jeszce przez rok ochronę ubezpieczeniowa w tym czasie pieniazki pracuja
w moim przypadku 50% w dynamicznym a druga połowa w zrównoważonym- a po tym
okresie przenosze czesc srodków na IKE a czesc mozje do jakiegos funduszu
Niewiem gdzie wybrac IKE bo w CU np miesieczna wpłata min. wynosi 150 a
wolałbym cos koło 100zł wiec chyba zdecyduje gdzie indziej i moze zdecyduje
sie na nieregularne wpłaty- Co wy na to prosze o rady
Obserwuj wątek
    • elamigo1 Re: Do Amigo i zaw 28.12.06, 11:51
      roczne wakacje wydają się dobrym rozwiązaniem. Jest czas na podjęcie decyzji.
      Co do IKE - niewiele pomogę. Znam zasady ale nie znam niuansów by wypowiadać
      się autorytatywnie które wybrać. Może ktoś inny dobrze się oritentuje w temacie
    • rrj Re: Do Amigo i zaw 28.12.06, 12:12
      Najwygodniej jest otworzyć IKE w Domu Maklerskim i samemu inwestować.
      Oczywiście z zachowaniem maksymalnej ostrożności. Na giełdzie jest notowanych
      sporo funduszy w tym również te bezpieczne - nieruchomości, rynku pieniężnego.
      Koszta to prowizje za transakcje (ale tych nie będzie dużo) i opłata za
      prowadzenie konta.
      Otwórz jeszcze w tym roku i wpłać 3500 zł a będziesz miał już zwolnienie z
      podatku. W dodatku na konto możesz wpłacać kiedy chcesz, czyli kiedy masz
      aktualnie przypływ gotówki.
      Przy emeryturze ważne jest by jak najwcześniej zacząć a w IKE aby jak najwięcej
      oszczędności ochronić przed Belką, więc i ten rok się liczy.
      • rafio_1977 Re: do rrj 28.12.06, 13:10
        sam raczej nie bede inwestował przez ike bo robie to juz na giełdzie w normalny
        sposób , a chce zdywersyfikowac ryzyko i niech na moja emeryture pracuja
        fachowcy z funduszy szkoda tylko ze tak mały jest limit wpłat
        • rrj Re: do rrj 28.12.06, 16:27
          Limit ma podobno wzrosnąć do 10 tys. zł rocznie ale nie wiem, czy już w
          przyszłym roku to przeprowadzą.
          Jak pisałem, na giełdzie też możesz inwestować w fundusze ale masz szybką i
          tanią możliwość zmiany strategii a nawet zmiany funduszu.
          • stockciarz Re: do rrj 28.12.06, 20:46
            Coś ci się pomyliło rrj. Na giełdzie możesz inwestować w IKE tylko w akcje i
            obligacje, nie w fundusze. W fundusze tylko w domach maklerskich i bankach.
            Maksymalna kwota do zainwestowania w IKE zwolniona z podatku rośnie co roku o
            niewielki procent. W 2006 było to 3521 (150% średniego wynagrodzenia)
            W sąsiednim wątku napisałem gdzie najkorzystniej. Trzeba tyko mieć tam rachunek.
            • elamigo1 Re: do rrj 28.12.06, 21:34
              a co w przypadku ETFów?
              • stockciarz Re: 28.12.06, 22:36
                Z tego co wiem to tylko akcje i obligacje ale czy jest coś pewnego na tym
                świecie :-)
            • rrj Re: do rrj 28.12.06, 22:49
              Nic mi się nie pomyliło. Na giełdzie jest notowanych już sporo funduszy tzw.
              ETF (exchange traded funds) w tym np. ARKA FRN (nieruchomości) i ARKA GIZ
              (indeksów giełd zagranicznych). Specjalnie proponowałem fundusze, bo są
              bardziej stabilne niż pojedyńcze walory.
              Mam je na koncie IKE i nikt się nie czepia. Natomiast (stety lub niestety) nie
              można z konta IKE handlować instrumentami pochodnymi. Ani opcje ani fut. Ale
              OFE też nie mogą, mimo że biły się o zmianę ustawy.

Co do limitu, to MP doszło do wniosku, że IKE nie są sukcesem i pracuje nad
              zwiększeniem limitu do ok. 10 tys zł. [IKE nie jest sukcesem, bo w porównaniu
              do amerykańskich planów emerytalnych za duże są obostrzebia ustawowe] Dyskusja
              toczyła się na jesieni ale nie podami ci odniesienia, do żadnych materiałów bo
              śledziłem to na zadadzie wleci jednym uchem, wyleci drugim.
              • stockciarz Re: do rrj 29.12.06, 12:09
                Jeśli już mamy być dokładni to na giełdzie notowane są certyfikaty funduszy
                zamkniętych. A ja pisałem o jednostkach typowych funduszach otwartych. Stąd
                nieporozumienie.
                Co do 10 tys to jestem pesymistą. Zwolnienie z opodatowania to nic innego jak
                mniejsze wpływy do budżetu. Pracować to oni mogą ale prawdziwy problem to skąd
                wezmą kasę na pokrycie tej straty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka