cork17 03.02.07, 21:26 co sadzicie o budopolu? warto trzymać, czy lepiej sprzedać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
citro1 Re: budopol 03.02.07, 21:45 Słuchaj - bez obrazy,ale zadajesz głupie pytanie.Trzymać czy sprzedać,a kto to wie?,napisz coś więcej po ile kupiłeś,ile to waży w Twoim portfelu,czy masz coś jeszcze z budowlanki itd.Wykaż sam jakąś inicjatywę a nie tylko kupić czy sprzedać. Ja ci mogę odpowiedzieć: jak chcesz to sprzedaj,a jak nie to trzymaj i co zadowala Cię taka odpowiedż - chyba nie i wcale Ci nie dziwie Odpowiedz Link Zgłoś
cork17 Re: budopol 03.02.07, 22:13 oj oj oj! citro1 po co sie odzywasz jak nie masz nic do powiedzenia. Nie ma głupich pytań za to są głupie odpowiedzi. żałosne - sorry ale jesli ci coś nie wychodzi to wyżywaj się gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
plessok Re: budopol 03.02.07, 22:15 stary,wszystko zalezy po ile kupiles,wiec sluchaj madrzejszych Odpowiedz Link Zgłoś
cork17 Re: budopol 03.02.07, 22:17 z pokorą: kupiłem po 7,40 . Mam tylko budopol. - 900 akcji . jestem bardzo poczatkującym inwestorem Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: budopol 03.02.07, 22:17 Ja się nie wyżywam,ale nich Ci będzie - masz racje Pytaj dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
cork17 Re: budopol 03.02.07, 22:18 sorry citro1. jestem dziś podładowany negatywnie na złosliwości Tak to zrozumiałem ale chyba niesłusznie Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: budopol 03.02.07, 23:01 No to kupiłeś prawie na samym szczycie.Jak to wygląda dzisiaj.Powiem Ci trochę nie ciekawie.Dzienny MACD dał sygnał na sprzedaż,a RSI odbił się od górnej linii.Można powiedzieć klasyka na sprzedaż.Pytanie tylko czy to korekta,czy coś dłuższego.Pozytywem jest Tygodniowy MACD i potężne obroty jakie towarzyszyły wzrostom.To jest taka klasyczna hiperbola.Spadki od szczytu odbywają się na zdecydowanie mniejszy obrocie i tu się kończą pozytywy.Pierwszy poziom wsparcia jest na 6,5 to lokalny dołek,a następne na 6zł ten poziom zbiegnie się z sk30 i będzie miał kluczowe znaczenie. Co masz zrobić? Jeżeli te 6660zł to cały Twój kapitał,to zamknięcie na 6,5 przy obrocie 10/15mln każe sprzedać ze stratą odzyskasz 5850 i będziesz mógł spokojnie zastanowić się dalej. Twoim błędem było kupowanie tak spekulacyjnego papieru po takim ostrym wzroście.Budowlanka ma przyszłość ,ale takie wzrosty.Mam również nadzieję,że wiesz kto rozdaje karty w tej spółce.Ja Ci radzę sprzedaj i zacznij zarabiać na dobrych spółkach po 2/5%,a jak zdobędziesz więcej doświadczenia ,to dopiero będziesz mógł spekulować na czymś takim.Decyzje podejmiesz sam - pamiętaj tylko,że strata to nie grzech ,a pierwsza to nawet i dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
plessok Re: budopol 04.02.07, 02:35 co powiedzial citro to swiete slowa,powiem tylko ze mialem to jak kurs wahal sie w okolicach 3zl,a bylo to raptem dwa miesiace temu,wiec co tu duzo mowic,jeszcze nie ma jako tako banki w Polsce:( Odpowiedz Link Zgłoś
cork17 Re: budopol 04.02.07, 11:12 dzięki citro1. wydaje mi sie, że jestem anty graczem. Zawsze gdy coś sprzedam pochwili idzie to mocno w górę. Tak było z wibo - 10tys w akcjach - kupiłem po 3,8 - sprzedałem po 4,2 - za moment kosztowały prawie 5 zł. Mostostal zabrze kupiłem po 6,39 - sprzedałem ze strata po czym wystartował po 10m % do góry dziennie. Obserwuje od długiego czasu budopol i jest to po prostu spółka, która idzie do góry , ale wielkie dzieki za opinię. Odpowiedz Link Zgłoś
cork17 Re: budopol 04.02.07, 11:15 citro1 - powiedziałeś zarabiaj na dobrych spółkach - jakieś sugestie? nie bardzo wiem, o czym mówisz Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: budopol 04.02.07, 11:59 Ja wiem,że zielone kusi,a jeszcze jak przy tym zielonym pojawiają się dwu cyfrówki.Trzeba tylko być świadom ryzyka / dużo rośnie i dużo spada /.Piszesz,że to Twoje początki i wsiadasz od razu w "bolidy".Ryzykujesz i masz tego skutki,możesz zarobić szybko,ale i szybko stracić - bierzesz to pod uwagę?? Co miałem na myśli pisząc o dobrych spółkach: Widzisz różnice między budopolem,mostostalem, gantem,a gtc,echo - branża ta sama,ale jak różne fundamenty,akcjonariat i kaliber. To nie jest rekomendacja,tylko takie porównanie - poczytaj o tych papierkach /wszystkich / i pomyśl. Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: budopol 04.02.07, 12:24 I jeszcze jedno.Ty nie jesteś anty graczem,tylko skupiasz się nie na tym co trzeba. Kiedyś pisał o tym Harry: Mając np. kapitał 10tyś należy chronić go jak oka w głowie i na tym skupić całą uwagę i działania. Musisz myśleć jak i co robić,żeby po trzech miesiącach było dalej 9/10tyś na Twoim rachunku i to powinno być celem nadrzędnym ,a nie jak szybko z tych 10 zrobić 20.Ktoś kto potrafi chronić kapitał,na zyski nie zwraca uwagi,te same przychodzą po jakimś czasie.Może to jest trudno zrozumieć,dla początkujących / jak to nie patrzeć na zyski,to po co ja to robię/,ale tak jest i po latach sam się o tym przekonasz. Nie zarabiać jak najwięcej,a jak najmniej tracić - to jest tajemnica sukcesu na giełdzie.Zapisz sobie to i powieś nad komputerem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
plessok Re: budopol 04.02.07, 12:46 chyba nad lozkiem,albo lepiej niech ta notake wlozy do portfela i ze soba nosi Odpowiedz Link Zgłoś
cork17 Re: budopol 04.02.07, 17:52 citro1 - dzięki wielkie za pomoc - to dla mnie bardzo cenne wskazówki. Chyba kilka sukcesów na początku dało mi zbyt wielka wiare w swoje siły i dostałem prztyczka w nos. Wezmę twoje wskazówki pod uwagę - w końcu ucze sie...Oby jak najmniej bolało Odpowiedz Link Zgłoś
plessok Re: cork17 08.02.07, 23:03 pewno nie,moze sie pocieszyc ze byly male obroty i jeszcze jakis czas bedziemy isc do gory:) Odpowiedz Link Zgłoś
the_kalkulator Re: budopol 04.02.07, 13:10 9 lutego będzie publikacja wyników za IV kwartał. Więc wszystko może się zdarzyć... wzrosty przed a po publikacji spadki; spadki przed a po publikacji wzrosty; spadki przed i po publikacji spadki; wzrosty przed i po publikacji...:- ) Odpowiedz Link Zgłoś