stif-s 29.09.07, 21:24 Nie jest źle a nawet jest dobrze. analizystif2.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misty_zwany_krawcem Re: WIG20 DJIA WIG same optymizmy 30.09.07, 11:18 Z tą analizą się zgadzam i nie dlatego, że mam dobry albo zły dzień, nie dlatego że wychodzi z niej że bedą spadki albo wzrosty tylko dlatego, że podobnie wychodzi mi z wykresów. Na tym właśnie polega dyskusja na forum. To tak tytułem wstępu na wypadek jakby się znowu pojawił ten patafian. (jaki to zainteresowani się domyślą). Pozwolisz, że wkleje w następnym poście jeszcze coś dla tego patafiana ale to potem. Teraz wracając do DJ. Uważam że jest silny jak nigdy. Dużo silniejszy niż S&P, bo tu wzrosty idą jakoś niemrawo i widzę pewne zagrożenia natomiast Nasdaq dotarł na szczyty i naturalną koleją rzeczy jest wystąpienie tu jakiejś korekty. Tak więc generalnie dla rynku amerykańskiego to sprzeczne sygnały. Żeby to jakoś pogodzić to w wersji optymistycznej stawiałbym na jakiegoś boczniaka lekko skierowanego do góry .(perspektywa kilku, kilkunastu dni). W wersji pesymistycznej: pamiętam zmyłkę z połowy lipca na S&P, kiedy wydawało się (przynajmniej mi) że spadki są już przesądzone a tu niespodzianka i indeks wybił w góre, chwilowo bo chwilowo ale wielu to zaskoczyło. Tak też może się zdarzyć i tym razem na DJ dlatego jak zwykle trzeba uważać. Gorzej wygląda sytuacja na W20 i na Wigu( tu nie wróciliśmy równie szybko do zielonego korytarza). Tu nie jestem takim otymistą choć krótkich też bym nie obstawiał. Wig20 jest według mnie na ważnym wsparciu (3630) i równie dobrze może pójść w góre jak i w dół. Ładnie to widać na twoim wykresie (ten wykres w powiększeniu). Dlatego mam obstawione oczekujące długie powyżej 3720 a krótkie poniżej 3550. No i stare długie (bo mimo wszystko 55% szans na wzrosty). Odpowiedz Link Zgłoś
misty_zwany_krawcem Re: WIG20 DJIA WIG same optymizmy 30.09.07, 12:03 A to dla patafiana: 23-09-2007 o godz. 20.28 misty napisał: "...DJ - możliwe najbliższe dwa dni w ramach korekty spadkowe. Jeśli będzie to w granicach do jednego procenta to w dłuższym okresie trend wzrostowy absolutnie nie zagrożony. S&P - jak wyżej. Trend wzrostowy nie zagrożony. Wig20 - jak wyżej. Trend wzrostowy nie zagrożony....." ........... Przy czym wyrazenie "w dłuższym okresie" należy tu rozumieć jako kilka, kilkanaście dni. W ciągu tych "dwóch dni" DJ spadł o -0,2% a S&P o -0,4% czyli że spadki były w granicach -2%. I co mamy po 5 dniach? DJ z wartości 13816 wzrósł na 13893 a S%P z 1524,6 na 1524,9. Dane te są z rynku kontraktowego ale rzeczywiste pewnie duzo nie odbiegają. Czy zdaniem patafiana ameryka spada, leci na ryj czy coś takiego? Proszę patafiana o ustosunkowanie się. Teraz wracając do Wigu20. W ciągu tych dwóch dni Wig20 spadł o -2,4% czyli więcej niż o -2%. Czyli że trend wzrostowy (kilka, kilkanaście dni) może być zagrożony.... i co mamy po 5 dniach? Z wartości 3775 spadliśmy na 3630 czyli w sumie o -3,8%. Czy patafian uważa, że jak zwykle się mylę? Może teraz patafian wystawi jakąś prognozę, która choćby w 20% tak się sprawdzia. Odpowiedz Link Zgłoś
tom8010 Re: WIG20 DJIA WIG same optymizmy 30.09.07, 13:41 Misty, poniżej przedstawiam wykres NASDAQ’a. Ja nowych szczytów nie widzę. img220.imageshack.us/my.php?image=nasdaqjx9.jpg A co do DJIA to też wcale nie jestem taki pewny że indeks ma się tak dobrze. Może zobaczymy 14100-14150 w październiku, jeżeli W OGÓLE podjedzie tak wysoko. A nawet jeśli się uda to myślę ze raczej będzie to chwilowe dojście do górnej granicy klina i potem winda w dół. Chyba szukuje nam się meczyk ale będziemy w innych drużynach ;- ) Odpowiedz Link Zgłoś
misty_zwany_krawcem Re: WIG20 DJIA WIG same optymizmy 30.09.07, 14:18 czytaj uważnie....ja cały czas mówię o perspektywie kilku, kilkunastu dni. Z tej perspektywy są to lokalne szczyty. Dłuższa perspektywa mnie na razie nie interesuje. Nie zarządzam kilkusetmilionowym funduszem. :)) Jak bedzie spadać to się weźmie krótkie. A co do DJ.....indeks ma się bardzo dobrze co nie oznacza że nie może spaść. Takie prawdopodobieństwo zawsze istnieje. Nie ulokuje 100% kasy w długie na DJ. Zresztą napisałem że jestem ostrożny bo ostatnio był podobny przypadek na S&P. Odpowiedz Link Zgłoś
prenditore Re: WIG20 DJIA WIG same optymizmy 30.09.07, 14:48 Link do weekendowej do przemyślenia przez niepoprawne byki; www.parkiet.com/weekend/index.jsp Odpowiedz Link Zgłoś
misty_zwany_krawcem Re: WIG20 DJIA WIG same optymizmy 30.09.07, 15:27 analiza nieobiektywna pisana z punktu widzenia niedźwiedzia. Jakkolwiek nie można zarzucić jej fałszowania danych czy pisania nieprawdy jednak na każdy poruszony problem gospodarczy można spojrzeć z innej optymistycznej strony. A całość możnaby najprościej podsumować tak: w 2005 też tak pisano, w maju 2006 też. Jedno jest zastanawiające. Skoro jest tak źle to dlaczego indeksy rosną? Skoro polska gospodarka na tle amerykańskiej gospodarki ma się o niebo lepiej to dlaczego amerykańskie indeksy rosną a polskie indeksy spadają? Takie analizy są dobre na dłuższy okres choć też nie zawsze a w krótszym okresie liczy się tylko to czy ludzie bedą kupować akcje czy nie. W ameryce kupują. W polsce nie. Widocznie napływy do funduszy spadają, może odpływa kapitał zagraniczny (amerykański) i wraca do USA? Powodów może być wiele i wszystko może jeszcze się zmienić. Najbardziej rzetelny z tego wszystkiego jest sam koniec i analiza W20. Sytuacja jest faktycznie nieciekawa. Ale nie zapominajmy. Indeks to nie jest jedna spółka to jest zbiór spółek. O czym niektórzy zdają się zapominać. Odpowiedz Link Zgłoś
stif-s Re: WIG20 DJIA WIG same optymizmy 30.09.07, 19:25 Misty jest dużo racji w tym co piszesz diękuję za wypowiedzi wszystkim i podsumowując chcę powiedzieć ,że nawet najlepsza AT nic nie da jeżeli nie będziemy się oriętować w bieżącej sytuacji rynkowej. Natomiast rzetelna wiedza i dobre AT , AF mogą stanowić o sukcesach finansowych na parkiecie Pozdrawiam stif-s Odpowiedz Link Zgłoś
misty_zwany_krawcem Re: WIG20 DJIA WIG same optymizmy 01.10.07, 22:33 stif, rysuj dalej....wydaje się że twoja czerwona linia na W20 zadziałała :)) Ale na potwierdzenie poczekajmy do jutra. AT jest bardzo dobra i ważna, zwłaszcza w krótkim i średnim terminie. Piszesz, że trzeba się orientować w bieżacej sytuacji....według mnie nie. Oczywiście taka orientacja pomaga i czasami warto coś poczytać i posprawdzać. Ale to raczej przy dłuższych terminach i przy poważnych inwestycjach. Przy krótkich terminach (kilka dni) bądź przy DT, AF może być nawet zbędna. Wszystko można wyczytać z wykresów. Oczywiście AT nigdy nie daje nam stu procentowej pewności, zawsze bedzie to tylko mniejsze lub większe prawdopodobieństwo. Odpowiedz Link Zgłoś