Dodaj do ulubionych

BBI Development

11.02.08, 20:42
BBI Development NFI SA nabycie akcji
(2008-02-11 17:23:00)

BBI Development NFI SA nabycie akcji

Raport bieżący 14/2008
W dniu 11 lutego 2008 roku, Zarząd BBI Development NFI SA otrzymał
zawiadomienie w trybie artykułu 160 ust 1 pkt. 1 Ustawy z dnia 29 lipca 2005
roku o obrocie instrumentami finansowymi, od osoby pełniącej funkcję Członka
Zarządu Funduszu, o dokonanej przez osobę blisko związaną, nabycia w kilku
transakcjach łącznie 20.000 sztuk (słownie: dwadzieścia tysięcy) akcji
Funduszu. Akcje zostały nabyte po cenie 1,15 zł za akcję w każdej transakcji,
na rachunku należącym do żony osoby
zobowiązanej do podania informacji.Transakcje zostały zawarte w dniu 8 lutego
2008 roku, na rynku regulowanym na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie
SA.Osoba obowiązana do przekazania informacji Funduszowi nie wyraziła zgody na
publikację danych
osobowych.

Podstawa prawna:
Art. 160 ust 4 Ustawy z dnia 29 lipca 2005 roku o obrocie instrumentami
finansowymi (Dz. U. z 2005
roku nr 183 poz. 1538)
kom espi amp/ Źródło: PAP

Nie.......to ja mojej alohowej kupuję za więcej.

No ale swoją drogą info jak najbardziej pozytywne:)))))

Mario
Obserwuj wątek
    • zz-4 Re: BBI Development 11.02.08, 21:02
      Jak już chcesz tak informować to czemu nie wkleiłeś tego tekstu:

Raport bieżący nr 9 / 2008
      Data sporządzenia: 2008-01-30
      Skrócona nazwa emitenta
      BBI DEVELOPMENT NFI
      Temat
      Ujawnienie stanu posiadania
      Podstawa prawna
      Art. 70 pkt 1 Ustawy o ofercie - nabycie lub zbycie znacznego
      pakietu akcji

Treść raportu:
      Zarząd BBI Development Narodowy Fundusz Inwestycyjny Spółka
      Akcyjna, działając w trybie art. 70 pkt 1) ustawy z dnia 29 lipca
      2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów
      finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach
      publicznych (Dz. U. Nr 184, poz. 1539), niniejszym informuje o
      otrzymaniu w dniu dzisiejszym, informacji przesłanej od PIONEER
      PEKAO Investment Management S.A. ("PPIM") z siedzibą w Warszawie, o
      spadku łącznego zaangażowania do poziomu 9,43% całkowitej liczby
      głosów na Walnym Zgromadzeniu BBI Development NFI SA z akcji
      wchodzących w skład portfeli funduszy inwestycyjnych zarządzanych
      przez PPIM.

Szukaj człowieku również kontrargumentów a nie tylko argumentów.
      • aloha11 Re: BBI Development 11.02.08, 21:37
        z prostej przyczyny.....tekst , który przytoczyłeś jest zupełnie bez znaczenia /
        moja pierwsza rada jest taka byś czytał takie teksty bardziej ze zrozumieniem /
        ......wychodzi niewiedza , jak słoma z butów a może bardziej pustynny piasek?
        Tekst przytoczony przeze mnie, także nie będzie miał większego znaczenia ale
        mnie przynajmniej rozbawił.
        Druga rada to taka, byś bardziej przykładał się do zmiany nicka, przy tym jesteś
        dla mnie zbyt rozpoznawalny.

Bez odbioru:(

Mario

• zz-4 Re: BBI Development 11.02.08, 21:51
          Jak twoje posty są bez znaczenia to po co je w ogóle piszesz ?
          Moja wklejka miała znaczenie - tfi sprzedają wszystko jak leci (z
          małymi wyjątkami) - to jest źródło podaży. I tyle.

Co do zmiany nicka to się uśmiałem - ty faktycznie masz jakiś
          strasznie ciężki dowcip. Proponuję więcej oleum.

zz-4(dawniej zawodowiec4)
          • parornix Re: BBI Development 11.02.08, 23:05
            "Strzelanie" od razu ze "słomy z butów" wskazuje na wysoki poziom
            emocji, a ton nie znoszący sprzeciwu (czy innego zdania) na poważne
            kompleksy. Nie ma się czym przejmować, samo nie minie, a ataki będą
            się powtarzać.
            • zz-4 Re: BBI Development 11.02.08, 23:14
              No właśnie, za dużo emocji a za mało analizy. Podniecanie się kupnem
              w miarę dużych (?) pakietów akcji ma takie sobie znaczenie
              analityczne. Jak spojrzymy na transakcje insiderów w usa to się
              okazuje, że oni tam sprzedają na potęgę od lat. A hossa trwała. Ci
              duzi najczęściej nie mają pojęcia o koniunkturze giełdowej (wiem co
              nieco na ten temat bo znam z autopsji takie przykłady) - kupuja bo
              wierzą w swoje firmy lub robią marketing. Sprzedają bo np. mają
              pewne cele podatkowe albo potrzebuja kasy na inne projekty itd. Po
              prostu - ci duzi sa zupełnie nieczytelni dla takich jak my. Nie ma
              co się tym podniecać.
              • parornix Re: BBI Development 11.02.08, 23:25
                Zupełnie się z tobą zgadzam.
                Giełda to w dużej części psychologia i takie transakcje - jak widać
                na załączonym obrazku -te emocje wyzwalają. Akcjami groszowymi można
                sobie pograć dla zabawy, można dużo zyskać i dużo stracić, ryzyko
                straty jest niewspółmiernie wysokie, szczególnie przy takim rynku
                jaki teraz mamy.
                • aloha11 Re: zawodowiec4 lub sto innych nicków 12.02.08, 09:21
                  To baranie nie jest sprawa dowcipu, tylko rozumu.....nikt po za zadufanymi w
                  sobie matołkami nie próbuje dowalać Mario, pod zmienionym nickiem.
                  Nie trzeba być bardzo błyskotliwym, by przypuszczać, że strach było napisać pod
                  własnym nickiem takie głupoty.

Gdzie w tej informacji masz napisane, że fundusz sprzedał akcje? Fundusz
                  zobowiązany ustawą podał tylko informacje o spadku łącznego zaangażowania
                  poniżej 10% nic więcej.
                  Zmniejszenie zaangażowania jest spowodowane natomiast większą ilością akcji w
                  obiegu.

Mario
                  • citro1 Re: zawodowiec4 lub sto innych nicków 12.02.08, 09:43
                    Szanowny Mario,pozwól sobie cos wyjaśnić:
                    Zawodowiec zmienił nick ,bo niektórym się kojarzył z "zawodowstwem"
                    i powiadomił o tym!
                    Więc to nie jest kwestia "ukrywania"
                    A reszta Waszej kłótni mnie nie interesuje.
                    Miłego dnia dla obu życzę
                    • zz-4 Re: zawodowiec4 lub sto innych nicków 12.02.08, 09:47
                      No właśnie. Ale cóż, polemika z nim żadna. Ja przynajmniej z nim
                      nie będę już polemizował. Próbowałem kilka razy ale na ludzi bez
                      kultury jest tylko jeden sposób. A to mnie nie interesuje.
                      • aloha11 Re: zawodowiec4 lub sto innych nicków 12.02.08, 11:01
                        zz-4 napisał:

> No właśnie. Ale cóż, polemika z nim żadna. Ja przynajmniej z nim
                        > nie będę już polemizował. Próbowałem kilka razy ale na ludzi bez
                        > kultury jest tylko jeden sposób. A to mnie nie interesuje.

......i jeszcze jedno.

Jak tak szybko zmieniasz zdanie inwestując na giełdzie jak tu na forum, to już
                        widzę przyczynę twojej frustracji.

Mario
                    • aloha11 Re: Citro 12.02.08, 10:38
                      Także życzę miłego i owocnego.
                      Dziękuję za zwrócenie mi uwagi...... z reguły nie czytuję różnej maści
                      zawodowców i stąd moje przeoczenie.

Choć właściwie nie wiele by się zmienił mój stosunek do takiego sposobu
                      prowadzenia ze mną rozmowy , to jednak uważam że chyba wypada już przy
                      pierwszym poście pisanym pod zmienionym nickiem poinformować o zmianie.

Już dwa lata temu, we wrześniu 2006 roku pisałem, że to pajac a nie zawodowiec,
                      więc chyba to dobrze,że po dwóch latach wziął sobie do serca moje słowa i
                      dokonał swoistej /samokrytyki / zmieniając, wprowadzający innych forumowiczów w
                      błąd nick.

Mario
                      • zz-4 Re: Citro 12.02.08, 10:45
                        Co do czytania zawodowców to i owszem - czytujesz ich i to zawsze.
                        Nie kłam - zawsze wyłapiesz jakąkolwiek uwagę pod swoim adresem -
                        takie już masz psyche - obrzydliwe, antysemickie, nie znoszące
                        zdania przeciwnego.
                        I nie rozśmieszaj mnie tymi podziękowaniami skierowanymi do Citro,
                        którego tak samo nie cierpisz za trafne na twój temat uwagi.
                        • aloha11 Re: zawodowiec4 lub sam już nie wiem kto:( 12.02.08, 10:55
                          nie rozpędzaj się z tą analizą mojego psyche, bo dostaniesz zadyszki i z osła
                          spadniesz.

Mario
                  • alibabka8 Re: zawodowiec4 czy jak Ci tam???? 12.02.08, 09:45
                    wstyd
                    • citro1 Re: Pyskówka 12.02.08, 10:57
                      Panowie!!
                      Ta Wasza pyskówka do niczego nie prowadzi.
                      To ,że sie nie trawicie wszyscy widzą od dawna!

Kłóćcie sie na argumenty,to będzie przynajmniej co poczytać:))-
                      jakieś wnioski wyciągnąć
                      • aloha11 Re: Pyskówka 12.02.08, 11:03
                        Dokładnie.

Nie ja zacząłem:(( ale ja kończę:))

Mario
                      • zz-4 Re: Pyskówka 12.02.08, 11:06
                        Nie ja zacząłem. Ale kończę bo w sumie to z tym gościem raczej nie
                        mam tematów do dyskusji. Działamy na innych rynkach, he, he.
                        I na zupełnie innych falach - inny świat.
                        • alibabka8 Re: Pyskówka 12.02.08, 11:17
                          No grzeczni chłopcy i cisza mi tu w biurze,bo pracowac nie można.

Swoją drogą,to który z Was ma rację w tym sporze?
                          Czy ten PIONEER,to sprzedaje akcje i ich wycena spadnie a może
                          kupują je jakieś matki,żony i kochanki i cena poszybuje do góry?
                          Czy może tak naprawde to sami nie wiecie o co Wam chodzi.
                          • soul.brother Re: Pyskówka 12.02.08, 13:46
                            z przykrością muszę przyznać aloha11 jest naganiaczem, na dodatek bez
                            merytoryczne wiedzy. pomijam już aspekt mitomanii. spółki które próbuje
                            "promować" zawsze spadają, wiec sygnał, ze aloha11 znów czymś tam zaśmiecił
                            forum, jest +z reguły+ informacja negatywną... niestety na forum może pisać
                            każdy, dlatego jedyny praktyczny sposób korzystania z tego medium to ignorować
                            takie posty.
                            • aloha11 Re: Pyskówka 12.02.08, 16:46
                              już Ci kiedyś napisałem, żebyś nie był tylko forumowym klakierem ale spróbował
                              od czasu do czasu napisać coś na temat. Masz racje tu na forum każdy może pisać
                              nawet ty.

Mario
                              • aloha11 Re: Powitanie!!!! 13.02.08, 09:18
                                :))))

Mario
                                • citro1 Re: Powitanie!!!! 13.02.08, 09:26
                                  Ty mi napisz lepiej co tu robić??
                                  • aloha11 Re: Powitanie!!!! 13.02.08, 09:31
                                    Ja już to coś zakupiłem kilka sesji temu i teraz czekam.......a co mnie tam, ja
                                    mam czas. PZDR

Mario
                                    • aloha11 Re: Powitanie!!!! 13.02.08, 09:33
                                      Czasy niespokojne i obiecałem sobie nawet, że na jakiś czas stanę z
                                      boku......ale nie potrafię:((

Jestem chyba już nałogiem:)))

Mario
                                      • citro1 Re: Powitanie!!!! 13.02.08, 09:46
                                        A ja jadę na miasto.Dzisiaj wolne,niech sobie poskaczą.
                                        Alinka bedzie zadowolona jak spadnie:)
                                        Powodzenia dla wszystkich:))
                                        • aloha11 Re: Powitanie!!!! 18.02.08, 14:56
                                          Coś tam nam drgnęło i obroty tak jakby urosły..........ale czy to coś mocniejszego?

Mario
                                          • radiotrwam Re: Powitanie!!!! 18.02.08, 17:07
                                            Nie uwazam aby ten segment rynku wykazywał jakąś większą siłę
                                            ( developerka- a tu w dodatku szemrana...)
                                            -ale rzeczywiscie technicznie to poprawiło dosyć dużo.
                                            Uważam że na rynku są w tej chwili lepsze firmy do wziecia po
                                            dobrych cenach....
                                            • aloha11 Re: Powitanie!!!! 19.02.08, 11:19
                                              Jest tak, jak piszesz tu trzeba czekać.....jak ktoś kupował w granicach 1.15:))
                                              to może w niedługim czasie znów będzie miał okazję powiedzieć ...a zresztą
                                              zobaczy się:)))

Mario
                                              • aloha11 Re: Powitanie!!!! 21.02.08, 14:38
                                                No jednak cos sie tu ruszyło, czyżby wiadomośc o bunkrze pod kinem
                                                Skarpa tak zachęciła inwestorów. Moze to tam właśnie znajduje się /
                                                skarb templariuszy / albo złoto zrabowane przez czerwonych
                                                kacyków")))

Nie jeszcze nie powiem a niemówiłem....czekam dalej:))

Mario
                                                • parornix Re: Powitanie!!!! 25.02.08, 20:39
                                                  "> Nie jeszcze nie powiem a niemówiłem....czekam dalej:))"

No jak Mario po lekturze raportu. Dalej chcesz mówić "a nie
                                                  mówiłem" ?
                                                  Mam nadzieję, że sprzedałeś dzisiaj, bo jeśli nie, to jutro będzie
                                                  bolało...
                                                  • zz-4 Re: Powitanie!!!! 25.02.08, 21:21
                                                    A czemu tak uważasz ? Co takiego złego znalazłeś w tym raporcie ?
                                                  • parornix Re: Powitanie!!!! 26.02.08, 20:49
                                                    W ujęciu całościowym niepokojąco wygląda:
                                                    - wzrost kosztów operacyjnych
                                                    - mały zysk
                                                    - mikroskopijny zysk na akcję
                                                    - od szczytów (04'2007) do dzisiaj spadek o ok. 63%
                                                    - pogarszająca się sytuacja sektora nie dająca szans na wzrost zysków
                                                    - znacznie gorsze wyniki od sektora - zwłaszcza zysk
                                                    - zmniejszająca się popularność developerki
                                                    To chyba wystarczy, żeby powstrzymać się od inwestycji aż
                                                    koniunktura wyraźnie zmieni kierunek. Trend na wykresie jest ciągle
                                                    wyraźnie spadkowy i nie widzę żadnych symptomów jego zmiany.
                                                    Oczywiście jakieś krótkie skoki kursu są możliwe, ale o zmianie
                                                    trendu przynajmniej narazie nie ma mowy. Czas zweryfikuje nasze
                                                    dywagacje, bo my możemy się mylić, rynek jest nieomylny.
                                                    Generalnie spodziewam się jeszcze jednego poważniejszego spadku,
                                                    zanim sytuacja powoli zacznie się klarować i będzie można
                                                    powiedzieć, że dno zostało zaliczone.
                                                    Oczywiście to moja ocena sytuacji i niekoniecznie trzeba się z nią
                                                    zgadzać. Dzisiaj została naruszona linia wsparcia na WIG20 i jeśli
                                                    USA nie spadną możliwe, że jutro my też jeszcze nie spadniemy, ale
                                                    wydaje mi się to nieuniknione w najbliższym czasie - niestety z
                                                    całym dobrodziejstwem inwentarza - czyli spadkami ogólnymi, z czego
                                                    wcale się nie cieszę.

PS. Dyskusją na poziomie inwektyw spod budki z piwiem z Mario nie
                                                    jestem zainteresowany. Myślałem, że stać go na normalną polemikę,
                                                    ale po przeczytaniu kilku dyskusji z jego udziałem przejrzałem na
                                                    oczy.
                                                  • zz-4 Re: parornix 26.02.08, 21:49
                                                    Po pierwsze oddzieliłbym fundamenty od kursów giełdowych i AT.
                                                    Fundamenty:
                                                    - wzrost kosztów operacyjnych - tym bym się nie przejmował - wzrosły
                                                    bo fundusz rozwija działalność - to normalne
                                                    - mały zysk - właśnie, i tu jest główny punkt programu - w spółkach
                                                    nieruchomościowych z tymi zyskami jest zupełnie inaczej niż w innych
                                                    branżach; zyski powstają bardzo często w wyniku de/rewaluacji
                                                    wartości nieruchomości (spójrz w raporty takich firm jak 8 nfi
                                                    octava, gtc, echo) - bbi tego nie zrobił; nie wiem czemu (nie
                                                    zajmuję się tą spółką) ale tam nie widać tej de/rewaluacji (tak
                                                    jakby nie robili w nieruchomościach) - to wymaga zbadania; a jak
                                                    fundusz nie sprzedaje nieruchomości i ich nie wynajmuje to i nie ma
                                                    zysków - ale to nie świadczy, że jest źle - sprawa jest do głębszego
                                                    zbadania; bardziej bym się koncentrował na wartości aktywów netto
                                                    sle w przypadku bbi ta wartośc wzrosła głównie wskutek emisji akcji
                                                    a to nie to o co chodzi
                                                    - pogarszająca się sytuacja sektora - może i tak ale w każdym
                                                    sektorze, nawet kiepskim, są dobre spółki więc nie wruzcałbym tego
                                                    do jednego kotła; a z drugiej strony to sytuacja w sektorze chyba
                                                    nie jest taka zła - mam tam paru kumpli - oni jakoś nie narzekają i
                                                    robią dalej swoje

Więc spokojnie - ten raport na pierwszy rzut oka niewiele pokazuje -
                                                    i to jest jakiś problem; ale ja nie jestem w stanie określić czy z
                                                    tą spółką jest dobrze czy źle - jest nijak

Co do technicznej strony (AT) - z takimi spółkami jest ciężka
                                                    sprawa; dziwne obroty, dziwni inwestorzy itd więc AT raczej o mało
                                                    miarodajnym znaczeniu. Spółka dla jej fanów.
                                                  • parornix Re: parornix 26.02.08, 22:35
                                                    Zz-4 masz rację, zyski przychodzą w takich spółkach okresowo,
                                                    dlatego mamy jeden kwartał (co najmniej) z głowy. Jeśli się
                                                    inwestuje na długi okres - to ok. W tym przypadku jednak można kupić
                                                    za kwartał lub dwa i będzie ten sam efekt.
                                                    Ja generalnie wyleczyłem się ze spółek groszowych, to miejsce gdzie
                                                    różnej maści spekuła się realizuje i logiki trudno się doszukać.
                                                    Warto jednak poobserwować, bo można jakieś wnioski z tego wyciągnąć
                                                    i wykorzystać je w przyszłości, wszak historia lubi się powtarzać.
                                                    Pozdrawiam.
                                                  • radiotrwam Re: Powitanie!!!! 25.02.08, 22:26
                                                    parornix napisał:

> "> Nie jeszcze nie powiem a niemówiłem....czekam dalej:))"
                                                    >
                                                    > No jak Mario po lekturze raportu. Dalej chcesz mówić "a nie
                                                    > mówiłem" ?
                                                    > Mam nadzieję, że sprzedałeś dzisiaj, bo jeśli nie, to jutro będzie
                                                    > bolało...

Walor mnie nie kręci, ale to co mówisz to jest spora przesada!!!
                                                    Od IV 07 jest trend spadkowy , który się wyraźnie kończy ( od
                                                    miesiaca boczniak)i kurs powyżej SK15 i SK45.
                                                    Na mój gust jest większa szansa na wzrost niż na spadek.
                                                    Ale uważam że na rynku teraz są do wzięcia po dobrej cenie lepsze
                                                    spółki i w to nie wchodzę i mówię pas.
                                                    Według mnie najbardziej możliwe jest to walor pójdzie jeszcze kilka
                                                    miesięcy do boku.
                                                    - jeśli ktoś uważa że jest inaczej i chce postawić na to własną
                                                    kasę to przeciez nie bedę z nim dyskutował....
                                                  • aloha11 Re: parornix 26.02.08, 09:07
                                                    a może lepiej byłoby paranoix:)))

To ja już nie wiem, co może zadowolić polskiego leszcza:(((

Mario
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka