Gość: Irek IP: 195.128.228.* 24.06.09, 15:13 Witam. Czytałem, że prognozy na akcje są kiepskie. czyli jeżeli dobrze zrozumiałem fundusze akcji też spadną w notowaniach? Jeżeli tak to "hipotetycznie" w co alokować jednostki??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marcin.dyl Re: fundusze 25.06.09, 16:39 Kluczem do odpowiedzi na Pana pytanie jest wyjaśnienie zasad działania funduszy inwestycyjnych. Ma Pan rację, że wyniki funduszy akcyjnych są odbiciem sytuacji na giełdzie – jest to naturalne. Jednak należy zrozumieć, że w taki fundusz, który prowadzi bardziej agresywną strategię, nie lokuje Pan środków na pół roku, rok, czy dwa. To powinna być inwestycja długoterminowa i mam tu na myśli okres powyżej pięciu lat a nawet 10 i więcej. Wtedy ma to sens, gdyż im dłuższy okres inwestycji tym większa szansa na minimalizowanie ewentualnych negatywnych konsekwencji zmiennej koniunktury. Wszystko zależy też od tego, co chce Pan osiągnąć, na jak długo zainwestować i jakie ryzyko podjąć. Przy krótszym okresie inwestycji lepiej kupić jednostki funduszy o mniejszym zaangażowaniu w akcje. Ciekawą propozycją są też fundusze zamknięte, jednak tutaj zasobność portfela inwestora powinna być większa. Fundusze te dysponują szerszym wachlarzem możliwości inwestycyjnych (np. nieruchomości, surowce). Nie ma jednej prostej odpowiedzi na pytanie „w co teraz najlepiej zainwestować?” Ani nie ma idealnego sposobu na szybkie osiągniecie zysku. Produkt inwestycyjny jakim jest fundusz trzeba dobierać indywidualnie jak buty czy ubranie, bo powinien on być dopasowany do potrzeb, oczekiwań i możliwości inwestora. Odpowiedz Link Zgłoś
boguswi Re: fundusze 23.08.09, 18:42 marcin.dyl napisał: > Kluczem do odpowiedzi na Pana pytanie jest wyjaśnienie zasad > działania funduszy inwestycyjnych. Ma Pan rację, że wyniki funduszy > akcyjnych są odbiciem sytuacji na giełdzie – jest to naturalne. Ciekawą propozycją są też fundusze zamknięte, jednak tutaj > zasobność portfela inwestora powinna być większa. Fundusze te > dysponują szerszym wachlarzem możliwości inwestycyjnych (np. > nieruchomości, surowce). Nie ma jednej prostej odpowiedzi na > pytanie „w co teraz najlepiej zainwestować?” Ani nie ma idealnego > sposobu na szybkie osiągniecie zysku. Produkt inwestycyjny jakim > jest fundusz trzeba dobierać indywidualnie jak buty czy ubranie, bo > powinien on być dopasowany do potrzeb, oczekiwań i możliwości > inwestora. Kurna! Powalająca odpowiedź! Panie Kochany, nie jestem żadnym ekspertem, ale taką odpowiedź to ja bym sam wypisał. No, żenada! Teraz się wcale nie dziwie, że ludzie korzystający z porad podobnych ekspertów umoczyli gigantyczne pieniądze. Wniosek: od ekspertów chroń nas Panie! Odpowiedz Link Zgłoś
jg46889 Re: fundusze 28.08.09, 17:22 Nikt ci nie napisze, że na przykład akcje spadną we wrześniu, wzrosną w październiku, bo nikt tego nie wie. Ja bym się wstrzymał z akcjami jeszcze z pół roku, bo po 70% wzrostach od początku roku jest drogo. Odpowiedz Link Zgłoś