Dodaj do ulubionych

Parter Domu Jabłkowskich nie dla Apple'a. A dla...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.11, 20:07
Szkoda, że nie jakiś bank
Obserwuj wątek
    • robert_wwa Parter Domu Jabłkowskich nie dla Apple'a. A dla... 21.03.11, 20:09
      Ale dno :( Kasa jest kasa i wynajmują kto da więcej, ale szkoda że nie bank w takim razie.
      • Gość: miu Re: Parter Domu Jabłkowskich nie dla Apple'a. A d IP: *.fbx.proxad.net 21.03.11, 20:58
        Otoz to. Bank, koniecznie bank albo jakis Plus :(
        • Gość: życzliwy Re: Parter Domu Jabłkowskich nie dla Apple'a. A d IP: *.ipcom.comunitel.net 21.03.11, 21:34
          Mam pewne obawy, że Polkomtel zapaskudzi cały parter (i wizualnie cały budynek) swoją przaśną stylistyką rodem z agencji reklamowych wczesnych lat 90-tych...

Szkoda, mogło tam się pojawić coś bardziej miastotwórczego.
    • Gość: antykomunista Parter Domu Jabłkowskich nie dla Apple'a. A dla... IP: *.play-internet.pl 21.03.11, 20:12
      w gazecie pracują już sami debile?
      nie ma ani jednego który rozumie znaczenie słowa dziennikarstwo?
    • Gość: just gusgus Dobrze, ze nie Kebab... IP: *.ruf.uni-freiburg.de 21.03.11, 20:52
      albo McDonalds... ;) PlusGSM Polska firma, wkrotce zjednoczy sie z Cyfrowym Polsatem (Solorz kupuje Plusa). Dom Jablkowskich - wsaniale miejsce dla rodzimego biznesu...
      • robert_wwa Re: Dobrze, ze nie Kebab... 21.03.11, 21:24
        Polska nie polska, nieważne istotne by to tworzyło miejsce. Nowy Dom to prestiż, domykał ulicę i każdy czekał aż powstanie, a wygląda na prawdę nieźle. A zamiast czegoś co było by ekskluzywne w pewnym sensie jak choćby Apple właśnie, będzie jeden s kilkunastu/kilkudziesięciu salonów sprzedaży. Może większy, ale generalnie salon z pozaklejanymi oknami czyli nic nowego.
        Liczyłem, że będzie tam coś unikatowego nawet drogiego na co mnie nie było by stać. Ale coś ekstra.
        • dorsai68 Pomyśl Robert. 21.03.11, 22:06
          Plus to jednak ruch, do dużego salonu operatora ludzie będą przychodzić by załatwić swoje sprawy. Kto przyszedłby do Apple i w jakim celu? Wycieczki fanboyów marki w weekendy?
          • robert_wwa Re: Pomyśl Robert. 21.03.11, 22:30
            Tak :) Ale to było by coś, Appla u nas nie ma i dlatego byłby atrakcją. Tak samo jak ekskluzywne marki które się otwierają mają za zadanie wybijać ulicę ponad inne.
            A ludzie załatwiają swoje sprawy? Czy ja wiem, ja umowę z Bankiem obecnym podpisałem jakieś 8lat temu, od tamtego czasu nie bywam w zasadzie. Z komórką z kolei mam 3lata i ani razu w salonie nie byłem ani razu bo nie ma takiej potrzeby nawet przy podpisywaniu umowy teraz.
            Takie miejsca nie tworzą miasta, Apple nie? Może tu bardziej bym to widział po prostu jako coś nowego o czym by się mówiło, ale np w mediach huczało że się otwiera TKMaxxx opinie ma to różne nieważne ja nie o tym, ale ile razy jestem w okolicy to tam zawsze wchodzą ludzie i sprawia to wrażenie że sporo.
            Niech będzie, że nie Apple. Ale miastotwórczy nie będzie salon do którego ja nigdy nie wejdę z racji tego że wszystko mogę załatwić przez internet, a sklep idę dziś, jutro, za tydzień a nóż coś nowego będzie. Już tak.

Krótko. Plus nie będzie miastotwórczy jak to się mówi i dlatego mi tam nie pasuje. A Apple to jednak jedna z najcenniejszych marek nieobecna u nas i adresowana do każdego i jako reklama miejsc by mi tam pasowała. Jako że "TAKA FIRMA" jest na Chmielnej to ulica zyskała by na prestiżu, a Plus? Choć też nie uważam aby robiła tłumy, ale myślę że tu akurat z plusem są na tym samym poziomie.
            • Gość: Kamil Re: Pomyśl Robert. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.11, 00:08
              jest kilkasalonow Apple w Warszawie np. w podziemiach SGH, w zlotych tarasach. O tych wiem...
              • robert_wwa Re: Pomyśl Robert. 23.03.11, 00:51
                Tzw ISpoty bodaj, to jednak nie prawdziwy Apple Store. Takiego w Polsce nie ma w ogóle poza Wielką Brytanią u nas na kontynencie jest ich poniżej 20 w 5 krajach. Dlatego coś takiego było by reklamą dla budynku, ulicy i miasta.
                • dorsai68 Nie jest tak źle 23.03.11, 10:08
                  Wg danych Aplle'a, w Wlk. Brytanii jest 28 sklepów, Francji 5, Niemczech 4, Włoszech 4, Szwajcarii 3 i w Hiszpanii 2.
                  • robert_wwa Re: Nie jest tak źle 23.03.11, 11:53
                    Napisałem, że poza Wielką Brytanią na Kontynencie jest niecałe 20 i tak jakby tyle było ;) A GBR widać jest na innych prawach. A nawet to nadal jest obecny w 6krajach więc byłby wielką atrakcją
        • Gość: just gusgus Re: Dobrze, ze nie Kebab... IP: *.ruf.uni-freiburg.de 21.03.11, 23:30
          Ja tez bym tam wolal cos bardzo exkluzywnego. Liczylem wogole, ze w calym domu Jablkowskich powstanie exkluzywny dom handlowy. Tak na poczatku zapowiadali a na koncu zrobili na gorze biura... Porazka... :/ Pzdr!
    • Gość: Nux Re: Parter Domu Jabłkowskich nie dla Apple'a. A d IP: *.dynamic.chello.pl 21.03.11, 21:20
      Tak, drugi plac Wilsona (a.k.a Bankowy) w drodze..
      • alik-w-plomieniach Re: Parter Domu Jabłkowskich nie dla Apple'a. A d 22.03.11, 09:06
        Ech, ty jełopie z Chełma, w Warszawie nie byłeś, a bredzisz.
        Plac Komuny Paryskiej -> Plac Wilsona
        Plac Feliksa Dzierżyńskiego -> Plac Bankowy
        ZAPAMIĘTAJ!
        • Gość: tim Re: Parter Domu Jabłkowskich nie dla Apple'a. A d IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.11, 12:24
          Heh najpierw przeczytaj i zrozum dopiero wypisuj pouczajace i dowcipkowate odpowiedzi.
    • Gość: bb Parter Domu Jabłkowskich nie dla Apple'a. A dla... IP: *.robbo.pl 21.03.11, 21:49
      No coz cudownie tylko chyba bardziej obciachowy bylby bank
    • Gość: Tomo Re: Parter Domu Jabłkowskich nie dla Apple'a. A d IP: *.merinet.pl 21.03.11, 21:59
      Szkoda, że nie będzie to Apple bo w takim wypadku miejsce by żylo.
      A salon Plusa? Cóż, kolejny pusty będzie stał.
      Ale wiadomo, biznes jest biznes i rozumiem właścicieli.
      Ale nie rozumiem Apple`a, bo warto było.
      • dorsai68 Re: Parter Domu Jabłkowskich nie dla Apple'a. A d 21.03.11, 22:10
        Gość portalu: Tomo napisał(a):

> Szkoda, że nie będzie to Apple bo w takim wypadku miejsce by żylo.

Żyło? Weekendowymi wycieczkami fabojów marki?
        • Gość: Tomo Re: Parter Domu Jabłkowskich nie dla Apple'a. A d IP: *.merinet.pl 21.03.11, 22:36
          dorsai68 napisał:
          Żyło? Weekendowymi wycieczkami fabojów marki?

Rusz się kiedyś poza swój grajdół i zaobacz jak to wygląda na świecie.
          Na przykład w salonie Apple`a na 5 Alei.
          A wtedy przestaniesz operować stereotypami.
          • dorsai68 A to dobre, 22.03.11, 11:28
            zarzucasz mi siedzenie w grajdole, ale sam na pomysł z salonem Apple'a reagujesz niczym dzikus z czarnego lądu na sznur kolorowych, szklanych paciorków.

Swoją drogą, to przyjrzyj się salonom Apple'a, na świecie, spójrz teraz na dom Braci Jabłkowskich. Może zrozumiesz, dlaczego firmy się nie dogadały ( o ile prowadziły rozmowy). Jakoś nie do tego budynku aluminiowa elewacja z ogryzkiem.
      • Gość: jaxa Przecież nikt tego Applowi nie proponował... IP: 178.73.32.* 21.03.11, 23:58
        ... i nikt z Apple na ten temat nie gadał... To był tylko taki "chłyt marketingoły", że niby Apple tam wejdzie, ale bez szans na realizację, skoro nikt nie pomyślał, że może by zapytać Apple...
    • Gość: nekomimi Re: Parter Domu Jabłkowskich nie dla Apple'a. A d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.11, 22:06
      meh :/
    • Gość: bartuncio Parter Domu Jabłkowskich nie dla Apple'a. A dla... IP: *.dynamic.chello.pl 21.03.11, 22:14
      Apple nie ma w Polsce żadnego sklepu i pewnie długo mieć nie będzie, więc nie wiem skąd takie plotki i oczekiwania?
      • grenides Re: Parter Domu Jabłkowskich nie dla Apple'a. A d 21.03.11, 22:41
        Ludziom chodziło o iSpoy, ale fanboy'e o tym nie wiedzą albo nie chcą wiedzieć. Salon Plusa to pomyłka - w okolicy są - Złota, Marszałkowska, Aleje Jerozolimskie - nie wiem co by musieli zrobić w tym salonie, aby był taki super, że każdy chciałby wejść. Sony, iSpot - rozumiem. Jakiś drogi butik (Chmielna zobowiązuje) z rodziny LVMH - jak najbardziej - a tak? Nieporozumienie i zaślepienie pieniędzmi. Na miejscu właścicieli wycofał bym się z tego i nie działał wg zasady - "Kto da więcej" :/
    • Gość: pd1106 Parter Domu Jabłkowskich nie dla Apple'a. A dla... IP: *.home.aster.pl 21.03.11, 22:31
      "Tę działkę" a nie "tą działkę", banda nieuków.
    • Gość: urbanista to są skutki IP: *.aster.pl 21.03.11, 23:13
      ... braku planu miejscowego, w którym można scisle okreslic charakter / funkcje budynku lokalizowanego w tak istotnym z punktu widzenia przestrzeni publicznej miejscu i rezultat wydawania decyzji o warunkach zabudowy - "elastycznie" - tj. pod dyktando deweloperów ... a przy okazji widac co warte są ich obietnice ... ten budynek miał byc "warszawskim Harrod'sem" !
      urbanista
      • Gość: jaxa Re: to są skutki IP: 178.73.32.* 21.03.11, 23:59
        A będzie warszawskim Srarrodsem.
      • zstrucki Re: to są skutki 22.03.11, 00:02
        Fakt, że powstaje w Warszawie - po raz pierwszy od lat - budynek dopasowany do pierzei, budowany z szacunkiem do otaczającej architektury i naprawdę dobrego projektu jest tak pozytywny, że powinniśmy cieszyć się tym i nie szukać złych stron. A nad planami powinno się pracować cały czas.
        • Gość: urbanista Re: to są skutki IP: *.aster.pl 22.03.11, 00:53
          Dobra architektura nie przesądza o jakosci przestrzeni publicznej - liczy sie jeszcze funkcja, zwlaszcza tzw. "przyziemia", czy - jak kto woli - parteru. Przypominam fajny kawałek Marszałkowskiej w dobrym budynku d. Budimeksu - ze sklepami, Składnicą Harcerską, ciekawymi witrynami, kilkoma wejściami... po sprzedaży tego budynku sądowi, pomimo szerokiego chodnika przed budynkiem, mamy wielkie g...o a nie atrakcyjną przestrzeń publiczną pryncypalnej stołecznej ulicy... i tu się szykuje to samo - jesli nie gorzej, bez względu na jakośc architektury...
          urbanista
          • Gość: pictures Re: to są skutki IP: 194.181.94.* 22.03.11, 06:38
            Urbanista, zgadzam się. Dodatkowo Jan Jabłkowski ponosi ciężką odpowiedzialność dziedzictwa po swoich przodków historii Domu Towarowego Braci Jabłkoskich. Sponiewierany symbol. Szkoda dla całej okolicy. Wstyd.
            • Gość: urbanista paradox IP: *.aster.pl 22.03.11, 08:24
              Paradoksem w tej sytuacji jest to, że lepiej - z punktu widzenia użytkowników tego fragmentu miasta - zarządzają "dziedzictwem" tej marki ci, którzy nie oddają dawnego domu towarowego włascicielom, niż ci, kórzy o ten zwrot się ubiegają i zbudowali nowy ...
              ...a obok w Smyku, pod hasłem jego renowacji na Cedet, maja także dominowac funkcje biurowe...

urbanista
          • zstrucki Re: to są skutki 22.03.11, 09:20
            Zachowałbym większy optymizm. Ruch tu będzie zawsze duży, na Chmielnej jest mnóstwo lokali, mimo tego, że ulica jest tak zapyziała. Salon telefonii też będzie tym ludziom służył, a może kiedyś to przeznaczenie się zmieni. Nie uważam też, by była słuszna aż tak silna krytyka właścicieli, jak ta dokonana przez jednego z uczestników dyskusji. Ogromnym plusem jest dla nich właśnie jakość architektury. Ale oczywiście zgadzam się, że w przyszłości należy lepiej przygotowywać plany zagospodarowania.
            • robert_wwa Re: to są skutki 22.03.11, 10:58
              Banki też służą ludziom, ale chyba jednak nie tego oczekujemy od ważnych ulic? A architektura super co sam wyżej pisałem, ale jednak można postawić świetny biurowiec bez funkcji na dole i nie będziemy chodzić go podziwiać po prostu. To jest problem np z wieżowcami, ja jestem zwolennikiem bo tworzą wygląd miasta, ale na dole powinny mieć to coś co spowoduje, że nie będą puste o 17. Tak tu biura na górze puste, Plus potrzebny tylko jak Ci się coś popsuje więc raczej bez satysfakcji tam pójdziesz, więc Chmielna moim zdaniem na takim salonie nie zyska.
              • zstrucki Re: to są skutki 22.03.11, 11:43
                Myślę, że trochę zyska. Duże lokale Plusa (np. w Mariocie) są odwiedzane przez bardzo dużo ludzi (rachunki, zmiany, naprawy), więc ogólnie będzie więcej osób - tak mi się zdaje. Razem z tym budynkiem wzrośnie też prestiż okolicy. A co wieżowców, to jestem ich przeciwnikiem. Nie znam miasta, gdzie dzielnica wieżowców tworzyłaby ośrodek życia kulturalnego czy rozrywkowego. To między innymi kwestia skali.
                • robert_wwa Re: to są skutki 22.03.11, 11:56
                  O wieżowcach nie będę pisał, nie o tym temat generalnie.

Co do Plusa, to jak mylisz ile z tych osób odwiedzających Plusa chce tam iść? Ja mam umowę z operatorem i chwała bogu nie musiałem być w salonie ani razu, telefon pocztą dostałem w raz z umową. Rachunki płacę przez internet jak przytłaczająca większość ludzi chyba? Naprawy? Ok tu jest powód by iść do salonu. Miejsce miastotwórcze to takie gdzie idziesz dla przyjemności. W Bankach na Marszałkowskiej tez są ludzie, ale to czy ma mi się podobać że one zajmują praktycznie wszystko co jest możliwe? na kawałku od Centrum do placu Konstytucji.
                  Najpierw miał być dom handlowy, z czasem wyszło, że dół handlowy góra biura. A teraz okazuje się że budynek będzie atrakcją tylko ze względu na siebie, czyli miejsce, dopasowanie itd. Ale na funkcje już nie.
                  Krótko, ile razy w roku jesteś w salonie swojego operatora?
                  • zstrucki Re: to są skutki 22.03.11, 21:17
                    Kilka, ale wiem, że sporo ludzi płaci rachunki w salonie. Staram się szukać dobrych stron, uważam, że ten budynek to krok w dobrą stronę, z którego należy się cieszyć. Przecież widzę też wady, ale one nie przeważają, moim zdaniem.
                    • robert_wwa Re: to są skutki 22.03.11, 21:46
                      Kilka, to masz strasznego pecha co do operatora najwyraźniej ;)

Co do plusów, cóż jak pisałem i tu pełna zgoda. Świetny budynek, świetnie pasuje i generalnie rewelacja że tam powstał. Ale funkcja? Cóż tu ich po prostu nie widzę. Ale i tak mi się budynek będzie podobał i oby mimo wszystko jakoś pozytywnie oddziaływał na okolice.
                      • zstrucki Re: to są skutki 22.03.11, 22:50
                        Nie, ostatnio zgubiłem telefon. Pozdrowienia dla jakiegoś Zakopańczyka, który obecnie z niego korzysta :) Cieszę się, że jesteśmy obaj dobrej myśli. Pozdrawiam!
                        • robert_wwa Re: to są skutki 22.03.11, 23:17
                          Ja również pozdrawiam :)
    • Gość: Piotr Parter Domu Jabłkowskich nie dla Apple'a. A dla... IP: *.lot.pl 22.03.11, 08:45
      Czyli ta wizualizacja przedstawiająca witrynę z odzieżą na parterze to ściema. Szkoda. :-(
    • Gość: passionplace2 Re: Parter Domu Jabłkowskich nie dla Apple'a. A d IP: *.adsl.inetia.pl 04.07.11, 23:37
      Ale dlaczego z tego taką sensację od razu robić? Coś się dzieje - ok, ale czy to takie ważne?
      --
      śmieszne zdjęcia z Warszawy | imprezy Warszawa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka